Snelwegen zijn niet echt mijn ding

IMG_3901

Vandaag gaat het dan gebeuren. Ik ga met de auto naar Utrecht. Voor velen is dat waarschijnlijk appeltje-eitje. Voor mij is het een heel groot avontuur. Niet omdat ik bang ben om auto te rijden. Zeker niet. Ik vind autorijden zelfs leuk. Ik heb alleen een dingetje met snelwegen.

Snelwegen. Ik snap ze niet. In mijn gedachten is het heel makkelijk. Je rijdt richting een snelweg. Voor die snelweg staat een bord met een plaatsnaam erop. Je rijdt de snelweg op waarvan de plaatsnaam overeenkomt met de plaatsnaam waar je naartoe moet. Aan het einde van die snelweg ben je op de plaats van bestemming. In de praktijk werkt het ietsje anders. Ten eerste moet je mazzel hebben dat de plaats waar je heen moet op het bordje staat. Als dat niet zo is, dan moet je gokken welke plaats het dichtst in de buurt ligt van de plaats waar je heen moet. Als je dan eenmaal op de snelweg rijdt wordt het nog ingewikkelder. Dan krijg je ineens allerlei borden met nog meer plaatsnamen om je oren. En meerdere plaatsnamen op één bord. En verschillende borden naast elkaar met verschillende namen en ook nog nummertjes eronder. Kennelijk is dat voor veel mensen geen probleem. Voor mij is het iedere keer weer erop of eronder. Het komt er meestal op neer dat ik op het allerlaatste moment een beslissing moet nemen en dan maar lukraak kies voor een A12, A30 of A2.

Maar, Marion, je weet toch waar je heen moet? Nou, vandaag heb ik geluk. Ik moet naar Utrecht en dat is één van die plaatsnamen die ik altijd op een bord zie staan. Maar als ik straks weer terug moet naar Wageningen dan wordt het weer één groot gokfestijn. Dan zie ik namelijk Arnhem en Rotterdam of zo op één bord staan. Arnhem ligt voor mijn gevoel in de buurt, maar Rotterdam niet. Zo kwam ik een keer uit Barneveld en moest ik kiezen of ik richting Oberhausen of Utrecht wilde. Ja hallo, dan neemt toch niemand mij kwalijk dat ik voor Utrecht kies? Ik kwam vervolgens dan ook in Utrecht uit en moest weer een half uur terugrijden. Voor mij is dat ondertussen de normaalste zaak van de wereld geworden.

Vandaag heb ik dus mazzel. Ik ga naar Utrecht. Utrecht staat voor mij gelijk aan de A12. Ik ga er dus vanuit dat ik straks gewoon bij Ede de A12 op kan knallen en dan na een minuut of 30 in Utrecht uitkom. Wacht, ik ga even de routeplanner bekijken. *bekijkt routplanner* De routeplanner geeft aan dat ik er 39 minuten over ga kan doen. Kijk, en daar gaan we al. Ik zie inderdaad het rode bordje A12, maar onder dat bordje A12 staan allemaal groene E bordjes. Wat zijn dat voor wegen? Wat doen die op die borden? Die moeten eraf! Dat is verwarrend. Daar is het volgende paniekmoment: ik zie een knooppunt. Knooppunt Lunetten. En nog één! Knooppunt Rijnsweerd. Nou, dat wordt lachen.

Kijk! En hier snap ik het niet meer. Moet je lezen wat hier staat:

Na ±35 km op de A12 E35 wisselen naar de A27 E30 E311 Volg aanwijzing Breda (What?) Almere (WTF?) Utrecht de Uithof (Ja!! Utrecht!!) Hilversum (Saa?) Utrecht Centrum (Die ja!!!) Nieuwegein (Zucht)

Dat kan je toch niet serieus meer nemen of wel dan? Vervolgens moet ik dus afwijken van het woord Utrecht en moet ik wisselen naar de A27 richting Hilversum om vervolgens de aanwijzingen De Bilt te volgen. IK MOET HELEMAAL NIET NAAR DE BILT! IK MOET NAAR UTRECHT!

Waarom ik geen navigatie heb? Ik kan niet naar een stem luisteren en autorijden tegelijkertijd. Dat gaat gewoon niet. Ik kan niet én op de weg letten én naar een stem luisteren die mij aanwijzingen geeft én dan die aanwijzingen ook nog eens al a minuut in de praktijk brengen. Kan niet. Lukt niet. Trust me. Ik heb het geprobeerd. Het was echt géén succes.

Gelukkig ben ik er ondertussen wel achter dat die meldingen over de Esso gewoon reclame zijn. Ik heb al menig keer op een Esso tankstation gestaan mezelf afvragend wat ik daar in hemelsnaam aan het doen ben. Meestal kocht ik dan uit pure wanhoop maar een flesje drinken en wat lekkers. Wat later dan toch weer goed uitkwam, omdat ik meestal twee of drie keer zo lang in de auto zat dan gepland. Voor nu is de planning dat ik om 9:30 uur vertrek en om 10:30 uur aan de koffie zit bij collega Kijn. We gaan het zien. Wish me luck! ♥

43 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Godelieve schreef:

  Ik wens je veel geluk vandaag Marion en ook een goede reis. Ik hoop dat het deze keer meevalt en dat ook de terugreis voorspoedig zal verlopen.
  Veel plezier bij collega Kijn 🙂

 2. Kijn schreef:

  Hahaha ohhhhhhhh Marion, het is inderdaad vreselijk verwarrend als ik die routebeschrijving zo lees!! Ik ben er inmiddels aan gewend en rijd het op de automatische piloot gelukkig, maar heb er wel een tijdje over gedaan en heb dus werkelijk de eerste weken met de navigatie aan naar en van het werk gereden.
  Komt wel goed!! Tot straks!

  1. Marion schreef:

   Uh, dit geeft me niet echt meer vertrouwen….. 😉

   1. Kijn schreef:

    Hahaha! 😉

 3. Christel schreef:

  Jammer dat we vandaag niet op ons tweede thuisadres in de Bilt zijn. Anders kon je bij ons even bekomen van je rit.

 4. Marga H. schreef:

  Oh wat herkenbaar Marion!
  Toen ik nog auto reed vond ik die snelwegen ook een crime.
  Zo onlogisch allemaal, moet je naar Den Haag ofzo en dan moet je de borden ’s Hertogenbosch volgen.
  Daar snapte ik dus echt niks van.

  Succes vandaag, hopelijk kom je terecht waar je wil zijn.

 5. Saar schreef:

  Dit begrijp ik dan weer helemaal niet. Ik rij heel vaak met navigatie en ik heb een vrij goed richtingsgevoel. Ben wel eens uit Nederland terug naar huis gereden zonder navigatie vanop een plaats waar ik net voor de eerste keer was.
  Ik ga dus even mijn richtingsgevoel aan je uitlenen, Marion! Veel succes vandaag!!!

  1. Marion schreef:

   In de natuur kan ik feilloos mijn weg vinden, mits ik alleen ben. Zodra er iemand tegen me aan begint te praten is het klaar. Dan ben ik het kwijt. Dat geldt dus ook voor navigatie. Ja, dank je wel, die kan ik goed gebruiken! 😉

 6. debby schreef:

  Wat goed van jou dat je het toch maar even doet! Succes en veel plezier in Utrecht

 7. Lastig.
  Ik rij dagelijks met de auto, maar ben er absoluut geen fan van. Na een half uur stilzitten begint mijn gat al te jeuken, ik kan niet stilzitten. Mijn oudste woont op ongeveer 120 kilometer en het is telkens een avontuur om de overtocht te maken. Twee dagen op voorhand begin ik al te stressen.
  Gelukkig kan ik wel met die navigatie overweg. Het is een lieve stem die me zelfs waarschuwt als ik een flitspaal nader.
  Een veilige reis toegewenst, en als je toevallig in Brugge uitkomt ben je welkom voor een glas lekkers met een pannenkoek.

 8. Robin schreef:

  Ik ben al eens een keer bijna door een rood stop licht geknald. Ja hallo, die navigatiemevrouw zei niet dat ik moest stoppen! Stem uit dus en gewoon het gekleurde lijntje volgen. Heel veel richtingsgevoel toegewenst voor vandaag!

 9. Hilde schreef:

  Dit lijkt mij dus ook verschrikkelijk! Een van de redenen dat ik nog steeds geen rijbewijs heb en er stiekem ook helemaal niet aan wil beginnen haha :p
  Ik wens je heel veel succes met de rit en veel plezier bij je collega 🙂

 10. Elaintje schreef:

  Ik moest stiekem een beetje lachen om je beschrijving en dacht ook: waarom rij je dan niet met navigatie? Maar die uitleg kwam ook. Ik ga ervan uit dat je beide kanten op goed aankomt en hoop dat je een leuke dag hebt.

 11. lauracollin schreef:

  Nou, succes dan maar! Je weet dat er ook zoiets bestaat als het OV he? 😉 Geen wonder, want daar loopt het 9 van de 10 keer ook mee in de soep, maar dan kom je uiteindelijk wel op de plaats van bestemming aan. Ik ben benieuwd hoe het je vergaan is. Ik rij op zich overal wel naar toe en hou achter in mijn hoofd dat je je hier in Nederland niet gigantisch kunt verrijden. Duitsland is een ander probleem. Daar heb ik eens een uur moeten omrijden om weer op de juiste weg terecht te komen die me terug naar mijn dorpje bracht…

  1. Marion schreef:

   Ja, het OV heb ik ook bekeken, maar dan is de reistijd twee keer zo lang. Als ik er dan ben, dan kan ik weer terug omdat ik het anders niet volhoud. Vandaar toch maar de auto. Het is niet anders.

 12. Catharina schreef:

  Zo herkenbaar.. Maar je kunt het zo goed beschrijven! Wel knap dat je toch gaat Ik zou de trein nemen.

  1. Marion schreef:

   Meestal ga ik ook met de trein, maar in dit geval werd de reistijd dan echt te lang. Lichamelijk hou ik dat op dit moment niet vol. Dat is wel jammer, want treinreizen is dan weer wél mijn ding 😀

 13. loenaaraya schreef:

  Succes! Maar dat rijden én luisteren? Dat is ongelovelijk moeilijk! Dus ik begrijp je verhaal volledig 😉

 14. Linda schreef:

  Ik lees het artikel nog net op tijd om je veel succes te wensen. Verslind hem, die snelweg, met alle borden erop! You can do this! Ook de terug weg 😉

 15. Veel succes! Komt wel in orde.
  En anders zou ik toch nog maar eens een navigatiesysteem proberen. 😉 Als je elke keer op voorhand goed op je gps kijkt hoe lang je moet rijden voor je van autostrade moet wisselen of een afslag moet nemen, lukt dat wel. 🙂

 16. Gewoon Jolanda schreef:

  Ik kan me altijd groen en geel ergeren aan de stem van een navigatie systeem. Ik hoop dat je een voorspoedige reis hebt en veel plezier.

 17. Morgaine schreef:

  Stiekem moet ik wel even lachen, maar dat is makkelijk voor mij gezien ik zelf niet eens een rijbewijs heb, dus ben ik afhankelijk van diegene die naast mij zit en rijdt. Over het algemeen weten ze dat uit hun hoofd en snappen al die borden wel, gelukkig maar. 😉 En Barneveld, dan moet je over Ede, de hei, dan kom je vanzelf wel ergens bij Wageningen uit, Dat weet ik dan weer wel, over Arnhem, dat is dan het beste om te volgen, hahaha

  Ik wens je heel veel succes toe, hopelijk kom je in één keer goed aan vandaag, en bovenal, heel veel plezier!

  X

 18. altijdangelique schreef:

  Je kan de navigatie ook op stil zetten. Dan hoef je alleen maar af en toe naar het scherm te kijken. Ik vind die stem ook echt irritant. Als bijrijder ben ik er ook steeds door afgeleid.

  Heel veel succes, ik ben benieuwd waar je uitkomt. Het komt vast goed.

 19. Noirona schreef:

  Hoi Marion,

  Als het goed is ben je in Utrecht gearriveerd, hopelijk ging het zonder al te veel problemen vandaag. Ik hoop dat de terugweg (ook) soepeltjes zal verlopen.
  Knuf!

 20. Sammie schreef:

  Hahaha, sorry, moest wel even lachen. Ik wens je veel succes op de terugweg 🙂

 21. Lena schreef:

  Klotsende oksels krijg ik van autorijden & tegelijkertijd de weg moeten vinden! Hopelijk is het je gelukt.

 22. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vind snelwegen ook best spannend. Meteen al, om er óp te komen!

 23. aroundsan schreef:

  Ik begrijp helemaal wat je bedoelt! Zo makkelijk is het allemaal niet. Luisteren naar een stem van de navigatie één tegelijkertijd autorijden is iets wat ik ook niet kan. Zo lastig om alles tegelijk te moeten doen. Ik vind het wel heel tof en knap dat je alsnog gewoon elke keer opnieuw blijft rijden op de snelweg! Goed van je, echt waar. Veel plezier bij je collega! 🙂

 24. Sabine schreef:

  Whahaha bij de Esso! Ja geef je groot gelijk hoor, vond het ook altijd doodeng om ergens heen te rijden door die super onduidelijke bewegwijzering! Totdat er een keer een punt was dat ik het begon te snappen en het leuk begon te vinden over de snelweg. Kwam denk ook omdat ik toen zoveel over de snelweg reed dat ik het helemaal aan begon te wennen 🙂

 25. Anne schreef:

  Hihi, je klinkt een beetje als mijn moeder. Ben ik blij dat ik geen auto rij. (terwijl ik stiekem best goed kan navigeren)

 26. chucky1012 schreef:

  Ben zo benieuwd of alles goed gegaan was.

  Xoxo

 27. Inge schreef:

  Ik rijd veel te weinig auto en durf het daarom niet meer zo goed. Met navigatie rijden was verplicht tijdens mijn rijlessen, maar ik vind het ook verwarrend. “Over 100 meter links” Ja is dat de eerste straat links, de tweede of de derde vanaf hier?! Als ik ergens naartoe moet waar ik het niet ken, neem ik het wel mee (anders ben ik helemaal verdwaald) maar ik pak nog wel eens de verkeerde straat of afslag omdat ik niet weet welke ze precies bedoelen :’)

 28. Marielle schreef:

  Goede reis!!
  het is soms ook vaag!!
  Ik moest zaterdag naar haarlem, eerst richting Amsterdam, toen richting Rotterdam en toen stond Utrecht er weer op…ik had wel een tomtom maar haha de wegen waren in onderhoud dus op een gegeven moment zat ik volgens dat ding in een weiland, en ben ik een rondje om Schiphol gereden.

  Oke…..dit geeft vast hoop …hihi…

  Fijne dag morgen

 29. Anita | Mindjoy schreef:

  Autorijden ik vind het heerlijk! Maar de borden maken het inderdaad ontzettend verwarrend! Hopelijk heb je een leuke dag gehad EN is het goed gegaan tijdens de auto rit!

 30. Wauw, Marion.. serieus zo heb ik de snelweg nog nooit bekeken. Ik vind snelwegen juist zo fijn, niet duizend rot dorpjes die genoemd worden. Gewoon een richting. Moet ik naar Enschede.. ja, dan moet ik naar Duitsland.. dus alles wat Duits is lekker volgens, pas weer nadenken als er heel veel Duits namen genoemd worden. Ik ben alleen dan altijd weer een bang rijder. Volgens mij zouden we het goed samen doen.. ik een beetje van jou rijzekerheid.. jij van mijn inzicht. 😉

  Ik hoop dat je een leuke dag hebt gehad en dat je ondertussen thuis bent gekomen.

 31. Evelyne Vergote schreef:

  Ik begrijp je helemaal!! Ik rij met de wagen naar m’n werk & ’t stad of vrienden, maar that’s it. Laat mij los op een autosnelweg & je vind mij kilometers verder ergens ter velde, vrees ‘k. Oriëntatie is al helemaal m’n ding niet. Soms weet ‘k niet meer welke kant ‘k uit moet als ‘k uit een winkel kom, hallo? 😀

  1. Marion schreef:

   Haaaahahahahah! Jaaaa, dat ken ik. Geweldig! 😀

 32. Els schreef:

  Hopelijk is het helemaal goed gekomen? Ik vind auto rijden naar ene nieuwe onbekende plek ook altijd nog wel spannend. Gelukkig kan ik wel op een TomTom rijden, dat schilt voor mij echt een hoop.

 33. Kim schreef:

  Oh men dat is lastig zeg! ‘Werkt’ het voor jou ook niet om de steden die je moet aanhouden op te schrijven of bijv het geluid van de navigatie uit te zetten? Ik kijk bijv. zelf alleen maar plaatjes. Scheelt een hoop drama 🙂

 34. joorloveswriting schreef:

  Oops sorry ik reageer beetje te laat 😦 maar lastig zeg… Leuk dat je toch nog bent gegaan naar Utrecht naar die collega 🙂 ben erg benieuwd hoe het was geweest!

 35. Flavie schreef:

  Ik vind het ook steeds verwarrend om op de snelweg te rijden… lang leve de gps die het toch iets gemakkelijker maken 🙂

 36. Jenn schreef:

  Ik vind pratende navigatie ook vreselijk, dus wat ik altijd doe: ik hang mijn telefoon in de houder en zet lekker het geluid uit. Op het moment dat ik het niet meer 9zeker) weet kijk ik met een schuin oog even wat de navigatie aangeeft. Werkt voor mij prima! De snelwegen zelf vind ik ook niet zo’n probleem, maar waar ik er precies af moet en hoe ik dan verder moet tot de plaats van bestemming, dat vind ik altijd lastig als ik ergens niet bekend ben.

 37. Madeleine schreef:

  Ik heb heel veel rijlessen gehad en nog steeds geen rijbewijs. Ik was te bang en ook op de snelweg. Ik moet ook met TomTom rijden en werd er vreselijk zenuwachtig van. Ik herken t gevoel. Ik dacht de hele tijd houd je mond gewoon! Heel veel succes lieve Marion. 🙂 je kan het.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.