Gratitude Is The Best Attitude + Winactie

on

Gratitude

Het is vandaag de eerste editie van Dankbaarheidsdag in Nederland. Deze dag wordt georganiseerd door Psychologie Magazine. Ik las er een stukje over en de volgende zin sprong er voor mij uit: Wie van nature dankbaar is, is tevredener met zijn leven en minder vaak angstig of depressief. Dat zette mij aan het denken.

“De effecten van zoiets relatief eenvoudigs als ‘dankbaarheid voelen’ zijn enorm. Mensen worden vrijwel direct gelukkiger, minder gestrest en het laat hun sociale contacten bloeien, blijkt uit onderzoek.” 

Het is een onderschat iets, dat dankbaar zijn. Het is zo ontzettend eenvoudig en het maakt direct gelukkiger. Waarom wachten met dankbaar zijn totdat je eindelijk in het vliegtuig zit naar die prachtige vakantiebestemming? Waarom wachten met dankbaar zijn als je iets moois krijgt van een goede vriend of vriendin? Waarom wachten? Waarom niet meteen dankbaar zijn voor het feit dat die vriend of vriendin in je leven is? Kijk naar buiten. Kijk om je heen. Kijk naast je. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Iedere dag weer. Ieder moment weer. Ja, zelfs op de hele zware momenten in het leven.

In mijn profiel op instagram staat de zin: Gratitude Is The Best Attitude. Daar geloof ik heilig in. Sinds ik dankbaarheid heb leren voelen en leren tonen, is mijn leven er een stuk aangenamer op geworden. Dankzij dankbaarheid ben je in staat om de nadruk te leggen op de positieve dingen in het leven en de negatieve dingen te accepteren als wijze lessen. Ik sta iedere dag op met dankbaarheid voor een nieuwe dag en iedere avond, voor het slapen gaan, schrijf ik minimaal vijf dingen in mijn dagboek waar ik die dag dankbaar voor ben. Had je me dit een jaar of tien geleden verteld, dan was ik NU naar de keuken gerend om een emmer te pakken om in te kotsen. Dus voor degene die nu braakneigingen krijgen: Don’t worry. Dat is heel normaal. Alles op zijn tijd.

Wie van nature dankbaar is, is tevredener met zijn leven en minder vaak angstig of depressief.

Daar zet ik dus mijn vraagtekens bij. Ik ben echt een groot dankbaarheidsbeoefenaar, maar ik ben behoorlijk depressief en vaak angstig geweest. Ik betwijfel of dankbaarheid mijn depressie kan verminderen. Dankbaarheid doet wel iets anders. Ze geeft mij hoop en vertrouwen in de toekomst. Ze laat mij inzien dat angst en mijn depressie nodig zijn om een andere weg in te slaan. Dat mijn lichaam en geest dusdanig intelligent zijn dat ze mij op deze manier een halt toeroepen. Dankzij dankbaarheid zie ik in dat deze depressie, hoe zwaar die ook is, een belangrijke les in mijn leven is. Dat ik er sterker, gezonder en wijzer uit ga komen. Dát doet dankbaarheid voor mij. Ik kan anders omgaan met mijn angst. Ik kan anders tegen mijn depressie aankijken. Het kan de angst en depressie in mijn ogen niet minder maken.

Hoe denken jullie hierover? En ”doen” jullie aan dankbaarheid of vind je het allemaal maar flauwekul? ♥

Winactie
Dit artikel heeft nog een staartje. Op Tweede Kerstdag bestaat Mijn Kladblog twee jaar. Dat wil ik niet ongemerkt voorbij laten gaan en daarom heb ik een paar leuke cadeautjes in huis gehaald. Ik ga het alleen wel anders doen deze keer. Geen standaard winactie met het benoemen van een product en in een reactie laten weten dat je meedoet. Nee, de komende maand zal ik regelmatig een artikel eindigen met een vraag. Die vragen hebben te maken met een bepaald product en aan de hand van jullie antwoorden kan ik kijken welk cadeautje goed bij iemand past of wie het heel erg goed kan gebruiken. Wees dus voorzichtig met de reacties die je de komende maand op mijn blog achterlaat. Je weet maar nooit wat er anders binnenkort op je deurmat valt!

51 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Elise schreef:

  Ik doe zeker aan dankbaarheid. Maar hoe uit je dankbaarheid? Het kan ook op zoveel manieren. Dank je wel zeggen is een manier. Of iemand even laten weten dat je aan ze dankbaar bent voor de weg die ze gaan en jou daarmee inspireren. Iemand die je even een berichtje stuurt met de vraag hoe het is en diegene dankbaar zijn voor de aandacht die je van hen krijgt. Dankbaar zijn voor de natuur, een offer achterlaten, voer voor de vogels ophangen omdat je dankbaar bent voor het fluitconcert in de ochtend, zonnebloempitjes voor de muis omdat je dankbaar bent dat ze jouw tuin heeft uitgekozen om te overwinteren. Ik vind dat heel mooi en heel fijn. Dankbaarheid staat voor mij best wel gelijk aan aandacht schenken. Door iets of iemand aandacht te geven omdat je diegene dankbaar bent dat hij of zij er is. Ja, dat doe ik graag. Er is ook zoveel om dankbaar voor te zijn. ❤

 2. Morgaine schreef:

  En of ik aan dankbaarheid doe, sinds lange tijd al en ja alles is veranderd, het is onvergelijkbaar met 10 jaar terug als ik dan kijk. En wat het genezen betreft, dat vind ik een groot woord maar je geeft wel al zelf aan, dankzij dankbaarheid zie je meer, ga je er anders mee om, en dat is ook wat dankbaarheid doet. En ja, als ik mij even wat minder voel, dan dank ik meer dan anders, de kleinste dingen om mij heen, zoals de wasmachine, vaatwasser en al het andere wat mijn leven makkelijker maakt. Muziek, zelfs mijn medicijnen dank ik zo nu en dan, omdat ze de scherpe kantjes er zo nu en dan toch nog afhalen. Ga zo maar door, en ik ga glimlachend naar bed. Ik schrijf op en soms doe ik het uit mijn hoofd, opschrijven is makkelijker maar soms vergeet ik dat gewoon, zelfs met het boekje in vizier, hahaha

  Leuk jouw winactie, ik ben benieuwd! Inderdaad leuk gevonden op deze wijze.

  En nu ben ik dankbaar dat ik straks weer naar mijn werk mag, met vele nieuwe zentangle ontwerpen waar jij al een beetje van gezien hebt, straks kleuren, knippen en wie weet de lamineermachine die al uit de kast kan. Zin in, maar nu ben ik dankbaar dat ik even rustig wakker mag worden, de wasmachine draait, de vaatwasser draait, mijn koffie smaakt heerlijk, alvast mijn starters lijstje 😉 Maak er een mooie dag van vandaag!

  X

 3. justfemz schreef:

  Vind het mooi wat je omschrijft over hoe dankbaarheid in jouw leven doorwerkt Marion. Ik geloof ook niet dat het depressies of angsten weghaalt, maar wel dat het een tegenlicht is voor die donkerte. Het herkennen van punten waar je, ondanks klachten en beperkingen, dankbaar voor bent is volgens mij als een licht in een tunnel. Het verlicht het donkerte even omdat je je op iets positiefs concentreert.

  Zelf schrijf ik ook elke avond punten op waar ik dankbaar voor ben. Ik merk dat ik daar steeds behendiger in word. Het is ook een soort training. Zo moest ik in het begin echt zoeken naar punten maar kan ik nu al genieten van een vogeltje wat even vlak over de grond voorbij vliegt en voor mijn voeten op het grasveld land om zijn avondeten te verzamelen. Heerlijk vind ik dat!

  Ik vind jouw winactie ook weer geweldig verzonnen meid. Ik denk dat je ook daar weer heel wat dankbaarheid mee creeërt. ❤

 4. Sofie schreef:

  Ik vind dankbaarheid nog altijd lastig en vind het heel knap hoe hij dat zo ‘gestructureerd’ kan boeken. Mijn depressie laat me in perioden toch heel zwart-wit denken en als ik wanhopig ben dan is dankbaarheid helaas één van de laatste dingen die in me op komt.
  Ik ga het vandaag in ieder geval proberen!
  En die win actie, wat een leuk idee! Is weer eens wat anders dan het standaard 🙂
  Liefs, Sofie ❤

 5. Ik krijg gelijk de gedachte ben ik dan niet oprecht dankbaar dat ik toc depressief en angstig ben? Ik herken heel erg wat je schrijft. Dankbaarheid geeft mij hoop en vertrouwen, het haalt alleen mn depressie en angst niet weg.

  Ik vind t fijn om tegen mensen te zeggen dat ik blij ben dat ze iets voor me doen, ze worden er zelf ook blijer van heb ik t idee. En het versterkt vooral de band tussen mensen, dat geloof ik wel.

  Het is iets wat je moet ontdekken, en ook wel heel erg in t mindful-idee hoor. Het denken in het hier en nu.

  Mooie blog!

  &de winactie, grappig.. dat voelt voor mij totaal niet dankbaar, maar vooral hebberig.
  Va mijn kant dus bijzonder dat je m eronder zet. Voor jou kan ik mij voorstellen dat dat totaal niet zo is en dat t erg leuk is om mensen te kunnen verrassen. Raar hoe dat werkt. 😉 zal de opvoeding zijn denk ik.

  Succes met deze actie, en veel plezier ook. 😉

  1. Marion schreef:

   Dat laatste herken ik wel. Ik vond het in het begin heel makkelijk om te geven, maar nemen vond ik moeilijk. Dat voelde egoïstisch en vooral hebberig. Ik durfde niet eens mee te doen met een winactie. Later besefte ik me dat ik met twee maten mat. (is dat correct NL?) Ik gaf wel, maar gaf de ander niet de kans om mij iets te geven en hun dankbaarheid of liefde naar mij te tonen.
   Waar ik zelf moeite mee heb is om mijn dankbaarheid naar anderen uit spreken. Iets geven kan ik als de beste, maar dank je wel zeggen met lege handen, dat vind ik nog moeilijk. Het heeft iets kwetsbaars. Geen idee waarom.

   1. Klopt inderdaad. Ik durf vaak ook niet, aannemen is best lastig. Bijzonder om te zien dat andere dat ook hebben. ♡

 6. Sabine schreef:

  Ik doe ook zeker aan dankbaarheid. Eigenlijk pas sinds een paar jaar dat ik er bewuster mee bezig ben en ik merk daar zeker bek positieve dingen van. Ik ben rustiger en kan meer genieten van kleine dingen.

 7. Sammie schreef:

  Hihi, wees dus voorzichtig met je reacties.. LOL Leuke en originele manier om op een winactie te houden.
  Dankbaarheid, ik ben er niet dagelijks mee bezig, denk ik. Ik schrijf geen puntjes op ofzo maar ik ben denk ik wel iedere dag ergens dankbaar voor. Een keer geen file, een appje van mijn moeder, Tommy die zomaar herfstthee voor me mee neemt omdat tie weet dat ik die zo lekker vind en ze bijna op zijn, iedere dag wakker worden naast hem, het zonnetje wat even schijnt, Bink die mij weer laat lachen. Ja, ik heb iedere dag wel iets waar ik dankbaar voor ben.

  1. Marion schreef:

   Ik zie jou ook nog niet een dagboekje bijhouden. Ik zal jou dan ook doorstrepen voor het dankbaarheidsdagboekje 😀 😉

 8. IngridMoorenBlogs schreef:

  Hoe minder je hebt,hoe dankbaarder je bent…..dat is echt zo!

  1. Marion schreef:

   Klopt! Hoe vaak mensen niet tegen mij zeggen ‘wat erg zeg, dat jullie van één inkomen rond moeten komen’. Uhhh… right. Not! Je hebt helemaal gelijk. Dan waardeer je juist wat je wel kan en wat je wel hebt. X

   1. IngridMoorenBlogs schreef:

    Hier ook….

 9. Anne schreef:

  Dankbaarheid is groots. Een wonderlijk fenomeen. Ik kan me nog heel goed een dag herinneren aan het begin van mijn re-integratie waar ik erg tegenop zag. Ik besloot er een heleboel dankbaarheid tegenaan te gooien en dat heeft me enorm geholpen die dag. Ik denk inderdaad niet dat het een depressie kan afzwakken, maar wel de goede periodes versterken en ook je houding kan positief veranderen in het algemeen. Ik ben niet altijd zo bewust bezig met dankbaarheid, zou dat wel meer willen doen eigenlijk.

 10. Jenn schreef:

  Ik doe zeker aan dankbaarheid, maar ik kan me niet voorstellen dat het depressie en angsten laat verdwijnen. Wel geloof ik dat, zoals je eigenljik zelf al schrijft, het dingen in een ander licht kan zetten en je kan helpen om er anders mee om te gaan. Maar ervaring heb ik er (gelukkig) niet mee.

 11. Manon schreef:

  Woow, diep van binnen besef ik me nu dat dit artikel een eyeopener is. Lastig om toe te geven, maar waar. Toon ik mijn dankbaarheid naar mensen die me helpen? Voel ik uberhaupt wel denkbaarheid? Ik denk het niet.. Dat is best erg eigenlijk. Misschien toch maar iedere dag iets zoeken en op schrijven waarvoor ik dankbaar ben. Zou mij en mijn omgeving ook dankbaarder maken.

 12. isolde schreef:

  Gratitude is the best attitude, die ga ik onthouden!
  Zelf ben ik sinds 1 januari 2015 bezig met een memoryjar. Een grote glazen pot waar ik een paar keer per week briefjes in doe met kort opgeschreven herinneringen van dingen waar ik blij van werd of dankbaar voor ben. Het werkt echt, sindsdien ben ik een stuk bewuster met positieve ervaringen en dankbaarheid bezig. Op 31 december ga ik de pot openmaken en de briefjes nog eens nalezen, om te zien wat een goed jaar het was.
  Komend jaar wil ik zeker weer zoiets gaan doen, maar wel op een wat andere manier. De pot met gekleurde briefjes ziet er geweldig uit (op zich al iets om blij van te worden!) maar het zou wel tof zijn om op een minder goede dag wat positiviteit van eerder in het jaar te kunnen teruglezen, en dat kan nu niet. Een boekje zoals jij hebt is misschien wel een idee, maar ergens vind ik het ook erg leuk als je zichtbaar de verzameling goede momenten ziet groeien. Nog even over nadenken dus 🙂

  1. altijdangelique schreef:

   Je zou het op een (scheur) kalender kunnen zetten. Dan kan je er nog altijd door heen bladeren of bekijken.

   1. isolde schreef:

    Leuk idee, dankjewel!
    Ik dacht zelf nog aan een poster of groot vel papier om op te schrijven, zeker als je dat met verschillende kleuren doet ontstaat er langzaam ook echt iets.

 13. abloomingwallflower schreef:

  Mooi artikel, kan me ook goed vinden in wat je hier verteld. Ben zelf heel erg dankbaar en kan heel erg genieten van de kleine dingen. Toch ben ik ook heel erg snel bang en heb ook ik last van depressieve gevoelens. Juist dankbaarheid kan dit soort angsten en slechte gevoelens bij mij oproepen, wanneer ik niet begrijp waar ik al het goede aan te danken heb. Heb ook een tijdje een boekje proberen bij te houden, voor mij werkt het toch niet omdat ik het toch weer vergeet. Super leuk idee trouwens van de winactie, erg orgineel!

 14. Saar schreef:

  Ik denk dat dat stukje van die depressie met een korreltje zout te nemen valt. Depressie heeft vaak een biologische oorzaak. Dat is dus net als zeggen dat je met dankbaarheid een verkoudheid kan voorkomen.
  Wel is er minder kans op depressieve gevoelens geloof ik. Dat is ook wel mijn ervaring.

  Ik schrijf het niet altijd op maar dankbaar ben ik heel vaak en ik probeer dagelijks op de mooie dingen te focussen!

 15. altijdangelique schreef:

  Ik ben erg dankbaar dat ik een dak boven mijn hoofd heb, een lieve man en een prachtige gezonde dochter. Fijn dat je me even herinnert aan dankbaar zijn, want door mijn depressie en angst verlies ik dit regelmatig uit het oog. Ik ben dan ook weer dankbaar dat je zo’n mooie blog maakt en ik veel van je leer. En zo zijn er eigenlijk nog een triljoen andere kleine en grote dingen waar ik dankbaar voor kan zijn.

  Inderdaad de depressie en angst minder maken, nee. Maar ik denk wel dat je hierdoor het meer in evenwicht houdt. De debet en de credit. Iets positiefs tegenover iets negatiefs.

  je hebt wel een heel leuk idee voor die winactie zeg! Heel origineel. Op mijn woorden letten, no way, hahahaha. Kak, poep, pies 😜

 16. Lena schreef:

  Dankbaarheid is geweldig. Misschien realiseer je je dat pas als je ouder wordt. Je artikel is een goede reminder voor mij om weer eens wat vaker stil te staan bij de dingen waar ik dankbaar voor ben. Vandaag schijnt de zon, dat is al nummer 1.
  Ik kan mij niet voorstellen dat het helpt tegen depressie, maar wel dat het je kan helpen als je lichtpuntjes (dankbaarheid) ziet als je je niet fijn voelt.
  Ben benieuwd naar je winacties!

 17. Vlijtig Liesje schreef:

  Als je dankbaar bent waardeer je wat je hebt, dus ik geloof zeker in de positieve effecten van dankbaarheid. Ik wist helemaal niet dat er een speciale dag voor was.

  Leuke manier om een winactie te organiseren trouwens!

 18. Inge schreef:

  Ik probeer wel meer met dankbaarheid bezig te zijn. Begin van dit jaar wilde ik elke avond één punt benoemen waar ik die dag dankbaar voor was, maar ik vond het juist erg lastig. Er waren dagen dat ik gewoon thuis was en er niets gebeurde. Ik had het idee dat ik dan altijd maar bij dezelfde punten uitkwam om toch maar iets op te schrijven. Originele winactie(s) trouwens! 🙂

 19. Laat het mij zo uitdrukken, mijn dankbaarheid houdt zich in grenzen. Op dit moment heb ik ook zo’n dagboekje maar ik heb nog niks ingevuld. Heb het er zo moeilijk mee om de positieve dingen te zien. Het negatieve overheerst nog altijd.

 20. zomersproetje84 schreef:

  Het wisselt. Het ene moment kan ik wel dankbaar zijn, het andere niet. Maar als ik me echt somber voel zie ik niks positiefs. Vooral om kleine dingen ben ik dankbaar maar regelmatig worden die dingen overschaduwd door meneer die vindt dat het niet goed genoeg is of dat ik meer mijn best moet doen..

 21. memyselfandwe schreef:

  Ik kan soms al dankbaar zijn dat ik ’s morgens wakker word. Of dat ik ’s nachts ‘het geluk’ mag hebben om uit mijn bed gehaald te worden door een wenend kind. Dus ja, ik ben dankbaar voor het leven. Maar als iets (mijn werk) me tegenzit, dan heb ik het moeilijk om toch dankbaar te zijn…

 22. Marielle schreef:

  Op een christelijke zender hoorde ik onlangs het lied: tienduizend redenen tot dankbaarheid.
  Mooi en ik probeer ook dagelijks iets op te schrijven, en ook binnen te laten.
  Ik ben het met je eens, je laatste alinea.
  Het hoeft een ziekte o.id. niet perse makkelijker te maken maar ik denk dat je instelling wel wat kan veranderen door ook de dankbaarheidsmomenten te noemen.
  Overigens, een instelling als deze kan zeker ook uitwerking hebben op celniveau, fysiek! Dit soort dingen kan opbouwend zijn waar bijv. stress afbreekt.
  Of klink ik nu zweverig 😉

  Leuk en spannend die actie! Succes ermee!

 23. Astrid schreef:

  Wat een mooie post! Ik betwijfel ook of een depressie mensen neit treft als ze dankbaar zijn. Ook optimisten zoals jij worden door een depressie soms getroffen. Wat wel zo is, is dat een optimistische insteek je er helpt beter mee om te gaan, denk ik. Ik ben van nature best wel een pessimist mar probeer ook bewust dankbaar te zijn en dat helpt mij wel. Niet dat mijn psychische ziekte overgaat maar het wordt draaglijker.

  Leuke winactie trouwens! Ik kijk uit naar je berichtjes over welke producten het zal gaan.

 24. Wat een prachtig artikel weer, en elke keer als ik iets van jou lees, komt er iets naar boven en dat blijft dan een tijdje door mijn hoofd spoken. Op een positieve manier, het zet me aan het denken en eigenlijk is dat ook iets waar ik dankbaar voor moet zijn want, meestal heeft dat een positief effect. Je laat me dingen van andere kanten bekijken. Wat ik wil zeggen is, is dat ik dankbaarheid iets heel belangrijks vind en dat ik, naar mijn idee, ook genoeg dankbaarheid afgeef. Bedankt weer, ik ga hier binnenkort eens overschrijven, Xoxo

 25. chucky1012 schreef:

  Dankbaarheid is fijn!
  Zo belangrijk om het te krijgen en om het te geven.
  Ben zo benieuwd naar de leuke winactie 😉
  Lief van je dat jij dit doet…

  Xoxo

 26. Roos schreef:

  Dankbaarheid is iets lastigs. Je kan op momenten dankbaar zijn, op andere momenten weer ondankbaar… Mede afhankelijk van je stemming. Best grappig dus om te lezen dat dankbaarheid op je stemming van invloed is, i.p.v. altijd andersom. Neem wat je krijgt, wees dankbaar voor de kleine dingen. Ik probeer het wel vaak, al gaat het niet altijd op. Het is menselijk om soms te balen, ondankbaar gedrag te tonen of ondankbare gedachtes te hebben. Zaak is vooral om hier niet in de blijven hangen.

  Leuk idee voor een winactie trouwens. 🙂

 27. Dina schreef:

  Super mooi geschreven dit, Marion. Ik herken mezelf heel erg in wat jij schrijft. Ik dacht altijd dat ik dankbaar was en dat ik veel stilstond bij de (kleine) dingen die mij blij maken, maar pas toen het echt slecht met mij ging merkte ik hoe erg ik het nodig had om dankbaar te zijn. Het heeft mij heel erg geholpen om er weer bovenop te komen, daarnaast denk ik dat ik een mooier mens ben geworden door dankbaar te zijn. Het voelt goed!

 28. resaarcle schreef:

  Dat is een heel mooie leuze. Ik vind het ook ontzettend knap dat je die depressie ziet als iets dat je wat wil vertellen.

 29. Els schreef:

  Wat een goed artikel! Ik denk dat dankbaarheid je meer in het nu laat leven. Ik vind dat ik echt meer dankbaar moet zijn. Ik denk wel dat dat voor mij een positieve werking zou hebben als ik er meer bij stil zou staan.

 30. Anita | Mindjoy schreef:

  Ik houd sinds begin van dit jaar een dankbaarheidslijst bij en schrijf elke avond minimaal 3 zaken op waar ik die dag dankbaar voor ben geweest. Het heeft mij echt geholpen om ook slechte dagen goed te kunnen afsluiten. Het zal inderdaad echt wel helpen om de angst en depressieve gevoelens iets te verminderen, maar wegnemen zal het zeker niet. Mooie manier om je winacties aan te kleden!

 31. Romy schreef:

  Wat een ontzettend leuk initiatief! Ik volg je blog al een tijdje omdat ik grotendeels met dezelfde problemen worstel als jij en het ontzettend motiverend en inspirerend vind om de blogposts over je zware maar ook dappere gevecht naar herstel te lezen.
  Dankbaarheid zit hem voor mij voornamelijk in de kleine dingen. Juist door mijn depressiviteit kan ik vaak al dankbaar zijn voor hele kleine dingetjes die mijn dag net een beetje vrolijker maken. Ik ben dan vooral dankbaar voor mensen en de dingen die zij doen. Iemand die even een appje stuurt met een mooie quote, iemand die een knuffel geeft of gewoon iemand die vraagt hoe het met je gaat. Maar het meest dankbaar ben ik toch wel voor de mensen die er, hoe ver ik soms ook heen ben, toch blijven zijn om leuke dingen te doen en me dan even benaderen als iemand anders dan ‘het depressieve meisje met een eetstoornis’. Dat zijn de momenten waar ik kracht uit put en waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Het liefst laat ik die mensen dat weten met een zelfgemaakt kaartje, een appje of gewoon door een knuffel te geven. Ik koester hen heel erg en dat mogen ze weten ook 🙂

 32. Kirsty schreef:

  Wat een goed onderwerp! Ik denk dat dankbaarheid er zeker wel heel belangrijk is en het je een goed gevoel geeft, omdat je stilstaat bij het goede en niet bij het slechte. Het maakt de wereld niet perfect en het zorgt er ook niet voor dat je je alleen maar goed kunt voelen, maar wel niet iets beter om het maar zo te zeggen. Denk dat het inderdaad hoop geeft.

 33. Linda schreef:

  Oh jeetje, ik vind het nogal een uitspraak die gedaan word. Ik weet wel dat dankbaar zijn niet zozeer hetgeen is wat mij toen uit mijn depressie heeft gehaald. Als je door een gebeurtenis of om een of andere reden in een depressie glijd wilt het naar mijn idee niet zeggen dat je niet dankbaar bent voor andere dingen. Maar de schaduw van dat wat je niet kunt veranderen vertroebelt wel je zicht. Ik weet het dus zo net nog niet.. Wel merk ik dat wanneer je dankbaarder bent jij je ook gelukkiger voelt omdat je de focus verlegt naar de fijne dingen in het leven, en dat gaat zo lastig met een depressie. In ieder geval niet vanzelf. Niet in mijn geval. Wel goed om te lezen dat je iedere avond voor het slapen gaan 5 dingen opsomt waar je dankbaar voor bent. Dat is al fijner in slaap vallen dan met alle ellende die er gebeurt, die dingen grijpen mij wat vaker vast. Ik ga hem onthouden en deze tip meenemen de avond in. Ik gok dat mijn dromen dan ook wel wat fijner zullen worden 🙂

  En wat ben je toch een creatieveling met je winacties, wat enorm leuk dat je het zo gaat aanpakken! Ik kijk er nu al naar uit 😉

 34. Robin schreef:

  Ik probeer af en toe bewust stil te staan bij kleine dingen die de meeste mensen voor vanzelfsprekend aannemen. Een mooi uitzicht of iemand die aan me gedacht heeft. Ik weet niet of dat dankbaarheid heet of mindfulness, maar dat maakt me niet zoveel uit. Zo hoef ik me niet te vergelijken met anderen of met gisteren om me goed te voelen. Ik ga niet zover dat ik dankbaar ben voor mijn beperkingen, maar ik kan ze al wel beter accepteren als onderdeel van mezelf.

  Waar ik trouwens zeker dankbaar voor ben zijn je dagelijkse stukjes. Daar kan geen winactie tegenop.

 35. debby schreef:

  Dankbaarheid vind ik iets heel belangrijks. Zelf ben ik behoorlijk somber van geest en door toch te kijken naar die dingen waar ik blij en dankbaar voor ben, merk ik toch dat ik gewoon wat blijer word. Leuk die winacties meid

 36. Bianca Schrijft schreef:

  Wauw!! Wat heeft dit artikel veel reacties los gemaakt!!! Dankbaarheid is heel belangrijk en het klinkt misschien stom, maar vooral in de donkere dagen en op slechtere momenten in het leven. Net als jij, had ik er een paar jaar geleden een emmertje moeten pakken, want dat was slap en zweverig gezemel. Helaas ben ik er de laatste 2 jaar achtergekomen dat je het nodig hebt om overeind te blijven. Als ik zo niet had gedacht en gehandeld, dan was ik niet aan het schrijven begonnen, was ik heel wat kwijt geraakt in het leven.
  Dat je het redt dagelijks 5 dingen te benoemen, dat vind ik wel bijzonder knap. Eerlijk gezegd heb ik er al moeite mee om er 1 tot 2 iedere dag te kunnen benoemen.
  Dat er meer aandacht voor komt is zeker belangrijk of daar een commercieel Amerikaans feest voor moeten kopiëren is weer jammer. Waarom kan het niet gewoon? Of aan de andere kant is het weer verstandig om dankbaar te zijn dat er mensen zijn die het via deze alom bekende feestdag de dankbaarheidsdag in Nederland te introduceren.
  Leuk artikel.

 37. LiefsvanLieke schreef:

  Dankbaarheid is zoiets moois.
  Eerlijk is eerlijk, ik kijk vaker naar waar ik dankbaar voor ben op momenten dat het even niet zo goed gaat. Een angst/depressie zal er dan denk ik niet van verminderen, maar het maakt wel dat je ziet wat je wel hebt. Denk dat het je wel kan sterken.

  Ik kijk graag naar de kleine dingen om me heen. Van een bloem die bloeit, de zon die schijnt of een belletje van een vriendin.

 38. Simplynspecial schreef:

  Dankbaar zijn, dat moet ik nog oefenen. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar zo voelt het wel. Vaak blijft dat gevoel maar even hangen, en als ik me dan rot voel is dat gevoel verdwenen. Zo stom! Ik denk wel dat het iets kan schelen voor mij als ik wat vaker dankbaar ben.

 39. Heel erg mooi geschreven! Ik ben zelf niet depressief of angstig, maar ik kan me zo goed voorstellen dat het soms ook heel erg frustrerend kan zijn om dit soort dingen te lezen. Was het maar zo simpel dat als je dankbaar bent je depressie als sneeuw voor de zon zou verdwijnen. Het is in mijn ogen heel erg belangrijk om dankbaar te zijn en ik denk dat het op een positieve wijze kan bijdragen aan het leven, maar het lost niet alles op. Net als ‘positief blijven’ trouwens, ook zo’n ‘trend’ die zo makkelijk en geweldig klinkt, maar absoluut niet altijd even makkelijk is. Mooi hoe jij dankbaarheid toch in jouw leven weet toe te passen.

  Ik hoop dat je vandaag een heel bijzondere dag hebt gehad meis! Daarnaast hoop ik ook dat de pijn en andere ellende die erop volgt een klein beetje meevalt. Ik kan niet wachten om je ervaringen te lezen.

 40. leonieblogt schreef:

  Ik vind dankbaarheid ontzettend belangrijk. Er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn, ook al voelt dat niet zo. Ik schreef al eens over mijn beleving van Pukkelpop 2011, iets heel heftigs waarvan ik op dat moment niet zeker wist of ik het er levend van af zou brengen. En hoe cliché dat ook klinkt, nadat ik me realiseerde dat dood gaan het laatste is wat ik wil, ben ik alles veel meer gaan waarderen en voel ik me vaker dankbaar. Dankbaar voor een mooie dag, iets moois wat ik zie, proef, hoor of beleef. Dankbaar voor mensen om me heen. Dat betekent niet dat ik geen dagen dat ik me niet goed voel, dat ik nergens zin in heb en me het liefste zou verstoppen in mijn bed. Want dat die dagen er zijn, betekent niet dat ik niet dankbaar ben dat ik leef.
  Zoals je zelf ook al schrijft, een paar jaar geleden had ik na het schrijven van het bovenstaande waarschijnlijk een heel vieze smaak in mijn mond gehad van het cliché en de zoetigheid. Maar ik denk niet dat dat altijd verkeerd is. Zoals jij zegt: daar moet je aan toe zijn.
  Mooi artikel. Ik stem voor iedere dag een beetje Dankbaarheidsdag.
  Veel liefs!

 41. Celine schreef:

  Dankbaarheid, ik vind het iets bijzonders. Ik probeer voor zoveel mogelijk dingen dankbaar te zijn, in elk geval voor alle positieve dingen. Op het moment dat alles lijkt tegen te zitten en niets lukt ben ik dankbaar voor elk kleine geluksdingetje. En die kleine dingetjes, dat kleine gevoel van dankbaarheid, zorgt even voor een klein gevoel van geluk, opluchting en een beetje minder somberheid. Ik weet niet wat het is, maar dankbaarheid werkt bij mij, hoe gek het ook klinkt. Ook vind ik het belangrijk om dankbaar te zijn, want dingen zijn nu eenmaal niet meer vanzelfsprekend. Als alles goed gaat vergeten we dat vaak, maar op de mindere dagen worden we daar toch weer aan herinnerd.

  Wat leuk dat je je winactie op deze manier inricht. Weer eens iets anders dan anders!

 42. Carlijn schreef:

  Dankbaarheid moet je echt oefenen. Ik weet nog dat ik van mijn eerste psycholoog elke dag een lijstje moest maken met dingen die ik goed had gedaan. Had ik een mooi notitieboekje gehaald en drie maanden lang elke dag opgeschreven wat ik vond dat ik goed zou moeten vinden. Ja dat werkte natuurlijk niet. Het frustreerde me alleen maar. Ik heb dat boekje in de prullenbak geflikkerd, maanden niet naar om gekeken en nu doe ik het weer en voel ik ook dat ik het goed heb gedaan. Daar gaat het tenslotte om!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.