Tradities met de feestdagen

top

“Wat ben je aan het doen, lieverd?” Achter mij hoor ik een boel gerommel in de kast. “Je wou toch meekijken naar de kerstboom die ik ging uitzoeken?” “Ja maar klijkld  kjiehhkaggalls jbhala” hoor ik vanuit de kast. Ik schud mijn hoofd en ga door met het bekijken van kerstboompjes. KerstboomPJES ja. We beginnen klein. Het is voor ons allebei nog even wennen.

Peter komt weer uit de kast tevoorschijn en staat achter me. “Hoe groot is die boom?” vraagt hij. Ik moet even zoeken en zie dan staan dat de boom 80 cm hoog is. Ik hoor een gek geluid achter me, kijk om en zie dat Peter het meetlint uitrolt. “80 cm. Oké, dat is te doen.” We kijken elkaar aan. Wordt het lachen of huilen? Het wordt lachen.

Hij kan mooi daar in de hoek naast jou staan.
– Kijk jij nou maar uit. Voor je het weet kom je op eerste kerstdag beneden en ligt je boom in de sloot.
Dan gooi ik de tv erachteraan.
– En ik jouw laptop.

Ik ben uitgeluld.

Woensdag heb ik een slechte dag. Ik ben heel erg somber en heb geen behoefte aan gezelschap. Aan het begin van de middag ga ik de deur uit. Even wandelen in het park. Als ik vervolgens iemand zie lopen met een minikerstboompje besluit ik richting de Action te gaan. Ik koop een klein boompje tussen de 60 en 80 centimeter. Ik koop lichtjes, zilveren balletjes en een zilveren slinger. Het wordt een zilveren kerstboom. Als ik binnenkom wordt de boom gekeurd. Meneer is zeer content met de hoogte. De zilveren slinger, balletjes en de lampjes krijgen een iets minder goedkeurende blik. “Is het te doen?” vraag ik. ”Ja hoor!” De hoogte van zijn stem verraadt dat dat niet helemaal de waarheid is, maar ik knik tevreden. “Goed zo. Ze gaan nu nog even de rommelkamer in. Kan je er nog even aan wennen. Zes december is het zover.” Peter kijkt me aan alsof hij het in Keulen hoort donderen. Ik weet al precies wat er komen gaat en ben hem voor. ”Nee, je werkt naar kerst toe, lieverd. Het is niet zomaar in één keer BAM Eerste Kerstdag. Je moet langzaam in de sfeer komen. Net als op Sky Radio. Daar gaan ze een paar weken van tevoren ook al kerstliedjes draaien.” Er komt een soort ondergronds gegrom uit zijn mond, maar hij neemt genoegen met mijn verklaring. Hij kan ook niet anders en dat weet hij.

Peter heeft altijd een hekel gehad aan kerst. Als jongetje van tien ging hij er op Eerste Kerstdag al vroeg vandoor. Zijn ouders reden vervolgens het hele dorp door om hem te vinden, want ze zouden natuurlijk Eerste Kerstdag bij oma doorbrengen. Hij verstopte zich net zo lang totdat hij de auto van zijn ouders weg zag rijden en dan ging hij weer rustig op huis aan. Na een paar jaar waren zijn ouders het zoeken zat en gaven ze het op. Hij hoefde niet meer mee op familiebezoek. Peter gaat nog steeds niet mee op bezoek met de kerstdagen en dat vinden wij prima zo. Hij blij. Ik blij. Iedereen blij. Op sommige mensen na. Die vinden het raar. “Ga jij maar lekker met tegenzin naar je schoonfamilie,” denk ik dan.

Jaarlijkse tradities. Eerste kerstdag bij de ene familie. Tweede kerstdag bij de andere familie. Gedonder over bij wie je Oudejaarsavond doorbrengt. Verplichte nummertjes op Nieuwjaarsdag. Ik doe er niet aan. Ik hou er niet van. Anderen vinden het juist heerlijk en kijken er ieder jaar weer naar uit. Ik vind dat je vooral moet doen waar jij zin en/of behoefte aan hebt en dat ook van elkaar moet respecteren.

Hebben jullie tradities met de feestdagen? ♥

50 reacties Voeg uw reactie toe

 1. isolde schreef:

  Mooi geregeld hoor! Lijkt me een ideale oplossing.
  Wij zijn ook niet helemaal ‘zoals het hoort’ met kerst. Bij ons is de eerste traditie dat mam als sinterklaaskadootje de meest lelijke kerstbal krijgt die we maar kunnen vinden, haha. Vorig jaar een glitterend groene krokodil in roze zwembroek, dit jaar iets van knaloranje pluche. Onze hele boom hangt vol met zulke gedrochten en daar hebben we elkaar jaar weer de grootste pret om!
  Verder komt Oma altijd een dagje, maar aangezien ze 5 kinderen heeft vieren wij ook wel eens 4e kerstdag, 0e kerstdag of -1e kerstdag. We eten dan lekker, maar verder weinig bijzonders. En de andere kerstdag ook lekker eten, maar verder zitten we vaak in ons ouwe kloffie en vinden we het wel prima. Geen moetjes dus, maar oprecht gezellig 🙂 Met oud&nieuw een spelletjesavond met vrienden, ook heerlijk.
  Ja, ik kan wel zeggen dat ik er zin in heb!

  1. Marion schreef:

   Hahahaaha, die kerstballentraditie! Die is superleuk!!!

 2. joorloveswriting schreef:

  Als eerste toen ik deze artikel van je zag , was die foto van jou ! leuke foto!!!
  Ieder z’n ding toch met de feestdagen… Iedereen moet inderdaad zelf kiezen wat ze doen en volg je hart. Niet iets gaan doen waar je eigenlijk helemaal geen zin in heb… Wij hebben wel die traditionele dagen met kerst maar volgend jaar willen wij het anders doen..

 3. zomersproetje84 schreef:

  Je foto doet me denken aan het lied van Bert en Ernie ja ik ben een kerstbal…😉 die lp werd thuis vaak gedraaid en mijn broer heeft die nog! Verder kerstverhalen en avondmis met daarna warme chocolademelk. Het zelf kerstkaarten maken vond ik ook leuk. Tof dat Peter toch een beetje kerst doogt in huis al is het met een beetje gegrom. En een miniboom is net zo of zelfs leuker dan een grote! Deden we vorig jaar ook en denk nu weer vanwege kat en druk moppie. Verder zullen we waarschijnlijk met familie gaan gourmetten, gourmetten en zei ik al gourmetten? 😜 Maar eerlijk gezegd heb ik ook weinig met die verplichte dagen.x

  1. Marion schreef:

   Goh, heb je al aan gourmetten gedacht? Altijd gezellig!

 4. Robin schreef:

  Arme Peter.Je kunt gewoon lezen dat jij je hele therapietrukendoos gebruikt om zijn window of tolerance te testen. Hij maakt geen schijn van kans. Die boom komt er 😀 Ik las trouwens dat stellen die zich niet teveel aan elkaar aanpassen langer bij elkaar blijven. Dat zit bij jullie wel goed dus.

  Qua kerst ben ik redelijk standaard. Meestel eén kerstdag bij mijn ouders, één dag bij mijn zus. Bij mij thuis is het te krap en ik zou het ook veel te druk vinden. Ik heb wel weer een hekel aan nieuwjaarsborrels. Na 31 december moet het klaar zijn vind ik. Lekker niksig TV-kijken naar het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen of Lakeside darten.

 5. Wat grappig van Peter maar kan het best wel begrijpen. Kersttradities, you either love it or you hate it. Wel ik hou er ook niet zo van. Wat ben ik blij dat die verplichte nummertjes voorbij zijn want ik vond het verschrikkelijk. Veel drank en schijnheilig gedoe. Nee, ik mis het niet.

 6. Nesrin - Daily Cup of Bla Bla Bla schreef:

  Ik vind het vreselijk dat alles zo verplicht moet gaan. Mijn man en ik hebben besloten om dit jaar de feestdagen niet door anderen te laten invullen, we doen gewoon waar we zin in hebben. In september kondigde we dit aan en je snapt dat er wat zure gezichten waren in de familie. Nu nog trouwens.

 7. Sammie schreef:

  Hihi, Tommy is ook geen fan maar heeft vrede met de stijgerhouten kerstboom die ik heb gekocht. (ik zou trouwens het liefst een enorme kunstboom hebben vol versiering maar dat past niet bij ons in huis) Verplichtingen? Ik ben altijd 1 kerstdag met mijn familie, dit is altijd al zo geweest en daar kijk ik ook weer naar uit. Mijn oom kookt heerlijk voor ons allemaal en het is altijd kei gezellig. Ook Tommy moet toegeven dat hij dit leuk vind. Vorig jaar deed zijn vader er niks aan, dit jaar hebben we nog niet besproken. Als het een verplichting word is het inderdaad niet meer leuk. Oud en nieuw zijn we van plan om gewoon lekker niks te doen, gewoon saampjes op de bank. We zullen zien wat het word.

 8. Anne schreef:

  Jazeker, heel veel tradities. Ik heb een hekel aan de feestdagen, ben daarna nog 1,5 tot 2 maanden van slag. Dit jaar heb ik er al helemaal geen zin in. Mijn broer is er niet en dat betekent dat ik in mijn eentje de jonge generatie mag vertegenwoordigen. Bluh. De enige reden dat ik niet weg ga met de kerst (gewoon afzeggen is not done) is dat er een traditie is die ik geweldig vind. Mijn oom leest altijd een kerstverhaal voor. Vroeger deed hij dat voor mijn broer en mij om ons zoet te houden als mijn ouders in de keuken bezig waren. Mijn oom heeft een verstandelijke beperking, hij moet er enorm veel moeite voor doen om goed voor te lezen. Echt een rustpuntje (mijn opa’s beginnen steevast te snurken) en lichtpuntje!

 9. Morgaine schreef:

  Vroeger voor thuis heel veel best wel, gek op kerst en hoe eerder die boom stond, hoe beter, liefst een echte boom natuurlijk, maar dat werd een nepperd later die ik van mijn moeder kreeg. Liefst tot aan het plafond, van de grond af en allemaal nepcadeaus eronder, lege dozen in kerstpapier verpakt en dan liefst zoveel mogelijk verschillende kleuren en patronen, hahaha heel veel lichtjes, hoe kleiner de lampjes hoe meer erin kwamen en ga zo maar door, alle ballen en slingers, en dan ook nog guirlandes over de kast of waar ik het maar kwijt kon. Ik had eigenlijk na 6 dec. de gewone lampen niet meer nodig omdat alle lichtjes van overal en nergens al genoeg licht gaven als je verder niets ging doen behalve tv kijken.

  Daarna kwam het balkon er ook nog bij, jeetje, dat wil je niet weten, een baken in de straat, samen met anderen hoor, maar dat is allemaal niet meer. Zo’n 10 jaar geleden ben ik daarmee gestopt, werd het alleen nog de kerstboom, voor mijn dochter, om dan ergens toen ik de grote schildersezel kreeg en de computerkast erbij wat nu de schilder en tekenkast is geworden… Geen ruimte meer had. Daarbij was ik alleen en optuigen ging nog wel, maar het bleef telkens langer staan met opruimen, het werd mij te zwaar en teveel. Dus besloot ik om mijn kerstbomen weg te doen en heb ik alleen de oudste ballen die ik van mijn moeder kreeg gehouden, die uit mijn kindertijd, ja daar zitten echte ballen tussen uit de seventies nog, hahaha

  Ooit, als ik met partner ben weer, zal ik dit weer op gaan bouwen denk ik, mits de ruimte er is, of anders, voor het raam of zo, nu haal ik als dat al kan, een kerststukje voor op tafel, om toch dat gevoel te hebben en wie weet wel een klein boompje, alleen is Picasso nog zo speels ook dat dit ook een goede reden is om het nog niet te doen 😉 Picasso heeft nog nooit een kerstboom gezien, groot, hahaha

  X

 10. IngridMoorenBlogs schreef:

  Wat een gave foto! De kerstboom vind ik leuk maar die verplichtingen haat ik ook…..

 11. Sabine schreef:

  Leuke foto! 😀 mijn vader is jarig op eerste kerstdag dus dat vierden we altijd op die dag. Niet in de avond. Dan één andere kerstavond bij ons en de andere bij evt schoonfamilie. Ik vond dat altijd wel heel gezellig. We deden altijd met kleine cadeautjes, maar vorig jaar gingen we uiteten met kerst en dat vond ik wel heel leuk. Scheelt een hoop stress en troep 😉 Hoe dit jaar kerst eruit ziet is nog redelijk onbekend 😉

 12. Tradities zijn leuk maar je moet inderdaad geen dingen met tegenzin gaan doen.. Knap dat je dan voor jezelf kiest!

 13. loenaaraya schreef:

  Tradities.. Tja onze familie is groeiende, nieuwe liefdes met bijbehorende schoonfamilies en nieuwe ideeën en dat soort zaken. Wel is het traditioneel dat iedereen met nieuwjaar zijn/haar eigen plannen maakt en dus zijn eigen ding doet. Wel bellen we even na 12 of ervoor, of de dag erna. Meer niet.

  Leuke kerstboom trouwens! Zilver is een prachtige kleur! Ben benieuwd naar de echte ‘kerstfoto’s! En laat Peter maar wennen, acclimatiseren noemen ze dat ook wel 😉

 14. Wat heerlijk dat jullie ook hebben besloten om de kerstsfeer in huis te halen.Ben d’r gek op alle gezelligheid van lichtjes en kaarsen straks na de Sinterklaas een grote boom in de kamer met mooie ballen en lichtjes .Dan 11 december met een aantal collega,s de kerstworkshop bij ons thuis dit jaar gaan we van oud servies een etagere maken en deze dan opmaken in kerststijl.Vind het reuzegezellig als ik eters krijg kinderen willen heel graag komen maar niks moet bij ons je komt omdat je tijd en zin heb en als je andere plannen mocht hebben no problem.Vond het vroeger bij ons thuis zo afschuwelijk al die verplichtingen dat wij vanaf begin dat wij kinderen kregen tegen elkaar hebben gezegd niks moet geen verplichtingen .En het werkt we voelen ons er allemaal happy bij..Schoonzoons vinden ons zo relaxed en juist misschien daarom komen ze zo graag bij ons.Geniet ervan Marion ik vind persoonlijk het de gezelligste tijd van het jaar!!🎄🎄🎄

 15. Bij ons wordt de kerst traditie dit jaar helemaal omgegooid, dus dat wordt even omschakelen voor mij. Vraag me niet waarom ik er moeite mee heb dat we nu naar de ene en dan naar de andere familie gaan in plaats van eerst naar de andere en dan naar de ene. Ik ben niet meer te volgen, haha.
  Knap van je dat je er niet aan meedoet, Xoxo

 16. Jantine schreef:

  Ik vind de feestdagen heerlijk, en we hebben zeker wel tradities – al hebben we mijn schoonfamilie met bijbehorende verplichtingen afgeschaft 😉

  Meestal beginnen we met de kerstversiering en de muziek, en we kijken in de kersttijd altijd minimaal één keer de Muppets Christmas Carol – en liefst nog wat andere versies van de Christmas Carol. Op eerste kerstdag gaan we dan naar de kerstdienst (eerst was de kerstnachtdienst een traditie, maar mijn man heeft in de kerk waar dat wordt gehouden altijd last van het orgel, dus dat wordt dan lekker alleen ’s ochtends – zoals ik al zei, we doen niet aan verplichtingen!). Eerste of tweede kerstdag gaan we naar mijn familie, meestal bij mijn opa en oma, waar dan iedereen komt. We eten dan geen kalkoen of moeilijke gerechten, gewoon erwtensoep met roggebrood met katenspek. ❤ We zijn namelijk bij elkaar voor de gezelligheid.

  Oh en in de adventstijd hoort er tegenwoordig een nieuwe traditie bij: bij KRO Kindertijd hadden ze tot nu toe elk jaar dezelfde, ge-wel-di-ge kinderserie, Kerst met Linus. Mijn moeder en ik kijken die graag simultaan xD

 17. BySilke schreef:

  ooh, voor mij is Kerstmis juist het leukste van het hele jaar 🙂 Supergezellig altijd! Maar inderdaad ondertussen wel een hele traditie geworden en dan snap ik wel dat het wat minder leuk kan voelen. Leuk dat je een kerstboompje hebt hihi! Nog even wachten dus voor je hem kan aankleden 😉

 18. Hilde schreef:

  Op 6 december komt hier de volledige kerstversiering in mijn studentenkamertje te hangen haha :p
  In onze familie is het ook wel traditie om de kerstdagen samen door te brengen maar al die bezoekjes vind ik eigenlijk ook niet zo geweldig..
  Wat ik wel een hele leuke traditie vind van ons gezin is om elk jaar naar de kerstmarkt in Vaassen te gaan ❤

 19. aroundsan schreef:

  Met zware tegenzin ergens heen gaan ben ik ook tegen. Waarom zou je iets doen waar je zelf he-le-maal niks mee hebt? Ik vind zelf kerst gezellig en leuk, maar ik ga niet de hele dag bij familie of schoonfamilie zitten. Gelukkig denkt mijn vriend er hetzelfde over haha! Met het gezin en vriend vind ik veel leuker, dus daar besteed ik dan ook de meeste tijd aan. 🙂
  Als iedereen elkaar nou lekker zijn eigen gang laat gaan en niet te veel denkt voor anderen dan is het veel leuker voor iedereen denk ik!

 20. jackiedeklerk schreef:

  ik zie dit gesprek gewoon voor me ♥…
  Ik hou ook niet zo van al dat kerstgedoe, toch vind ik een kerstboom ook altijd wel gezellig
  en het elk jaar zoeken naar iets fouts voor in de kerstboom nog leuker..
  Familiebezoek hoeft voor mij ook niet, dit jaar komt mijn vriendinnetje gezellig en puber wilt bank hangen films kijken en lui doen, ik ben voor !!

 21. Elise schreef:

  De kerstboom gaat hier over een week ook opgezet worden! Roze, groen, blauw en crème pastelkleuren. Met kerst ga ik lekker koken voor de directe familie en daarvoor hopelijk veel verkopen in de webshop 😉

 22. Anita | Mindjoy schreef:

  Wat fijn dat een boom eraan zit te komen in huis 🙂 Tweede kerstdag is altijd op sjeik een paar gangen wegwerken bij schoonfamilie. Dat ben ik helemaal niet gewend want bij mijn ouders was het gewoonweg gourmetten en laatste jaren wel eens uit eten. En laatste jaren niet eens meer bij elkaar komen. Tja ik weet niet waarom maar ik zie het wel weer dit jaar. Samen met R heb ik wel wat leuke tradities op kerstavond qua eten. En met kerst kijken we samen naar oude films uit jaren 80/90.

 23. Inge schreef:

  Echt verplichtingen hebben we niet. Kerst vieren we meestal zelf (dan zijn we als gezin altijd samen: zusjes wonen in buitenland en ik heb dat ook 2 jaar gedaan). Vaak nodigen we onze oma uit om te komen eten. Op Nieuwsjaarsdag gaan we ook meestal naar oma, even op visite en vaak is de rest van de familie er ook. Maar het is geen verplichting: we gaan op zondag meestal op visite en zo’n dag is dan toevallig ook een zondag. Anders zit ze ook maar zo alleen 🙂
  Iedereen moet inderdaad lekker zelf weten wat hij of zij doet. Altijd dat moeten, brrr.

 24. Haha ergens snap ik Peter wel… het is zo tegenstrijdig. Ik denk dat ik eigenlijk pas de lol ben in gaan zien van Kerst na een gesprek dat ik gisteren had met mijn vriend. Hij viert thuis in Nicaragua ook nooit Kerst, want het is onzin dat je dan ineens ‘samen’ moet zijn. Maar ja, daar woon je met je hele familie in een huis. In Nederland is het wel echt traditie om elkaar op te zoeken, en woont de familie normaliter niet bij elkaar in huis. + ik moet zeggen dat plastic sneeuwpoppen in 35 graden niet echt meehelpen aan de Kerstsfeer. Wij hebben vanavond onze eerste traditie avond: Sinterklaas, dat wordt de eerste keer voor hem dat hij zoiets doet. Super spannend. Heb zelf ook echt jarenlang met tegenzin Kerst gevierd, maar ben toch de familietraditie gaan waarderen, al helemaal nu ik gewoon wat ouder ben. Het is ook stom om alleen dan samen te ‘vieren’, het is gecommercialiseerd, maar ja, het zijn wel donkere en kille wintermaanden waar je al depri genoeg van wordt. Gewoon gezellig ff samen doen en genieten van het moment, dan is het ook zo weer voorbij en hoef je er niet zo tegenaan te hikken 🙂 Mijn ex wilde ook per se geen kerstboom, dat was nog eens knallende ruzie! Pfoe. Die kleine dingen zijn die ruzies dan eigenlijk niet eens waard. Ieder heeft zijn eigen tradities en het is mooi om daarin samen een stukje te kunnen delen.

 25. Jenn schreef:

  Wij gaan idd met beide kerstdagen naar (schoon)familie, maar dat is van alle kanten niet echt een verplichting. Niemand zou het ons kwalijk nemen als we het niet zouden doen. En de kerstboom, die kan wat mij betreft niet groot genoeg zijn!

 26. altijdangelique schreef:

  Wat goed dat je een kerstboom hebt gekocht!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Gefeliciteerd met deze overwinning.
  Peter heeft een beetje een kersttrauma lijkt het wel. Maar goed een kerstboom staat niet gelijk aan dat hij kerst moet vieren. Hij komt er vast overheen (dat er een kerstboom staat 6 dec dan he?!)

  Ik vind t wel leuk als er een staat, maar ook gedoe, dus meestal geniet ik van de kerstboom van een ander. Toen ik zwanger was echter had ik zo’n wanstaltige smaak gekregen en moest en zou ik een kerstboom hebben alsof er een troetelbeertje overheen had gekotst. Dus hoppa in de rolstoel (ik kon niet meer lopen) naar de intratuin. Op 31 dec werd onze dochter geboren. 2 weken later stond ie nog, hahahaha.

 27. ilovemyinterior schreef:

  heel leuk om te lezen, grappig die camera in de kerstbal 😉

 28. Sara schreef:

  Wat heb je dit stukje toch weer buitengewoon vermakelijk geschreven. Ik wil dit jaar ook een mini kerstboom, goed om te weten dat ze het bij de Action hebben! 🙂 Ik sleur vriendlief gewoon mee de stad in, dan mag hij mee bepalen over de kerstballen enz. Krijgen we daar in ieder geval geen gedonder over.
  Ik ben zelf dol op kerst maar dat komt ook doordat ik echt dol ben op mijn familie en op het lekkere eten (want eerlijk is eerlijk: kerst draait óók zeker om lekker eten). Iedereen moet met dit soort dagen inderdaad lekker doen waar hij/zij zelf zin in heeft. Ik geef je daar groot gelijk in.

 29. Saar schreef:

  Lekker je eigen zin doen, is dat ook een traditie?? Wij plannen wat ons past dat jaar en doen zo weinig mogelijk aan verplichting. Maar we gaan wel mee naar elkaars familie, al hebben we daar ook niet altijd zin in, dat doen we voor die mensen die we eigenlijk wel graag hebben.

 30. Mooi begin, wat mooi ook dat je daad bij t woord hebt gevoegd en dit jaar gegaan bent voor je kerstboompje.

  Ik heb thuis ook een kunstboom staan (kreeg m via via in mn schoot geworpen), maar meer wordt t niet. Mn vader verwacht ons elk jaar 1e of 2e kerstdag, wisselt elk jaar met de kinderen van zn vrouw (oh zo spontaan allemaal). Vorig jaar ben ik thuis gebleven, ik vind die drukte niks aan.. maar ja.. dit jaar vind ik t lastig. Hij wil kerst en zn verjaardag in een doen ivm de drukte en op zn verjaardag kwam ik altijd trouw (en heeft nu helemaal een lading), dus ja.. ik moet nog even goed nadenken.

  Geniet van je kerstboompje! ♡

 31. Manon schreef:

  Wat hou ik van jouw nuchterheid rondom decembertradities. De kerstboom vind ik ook altijd heerlijk, het brengt zo’n heerlijke sfeer. Helemaal rond deze donkere dagen. Wat betreft eten bij wie; drama, nu al! Er zijn maar 2 kerstdagen maar 3 families: zijn familie en bij mij van beide ouders (zijn gescheiden). Het is altijd een hoop gegoochel hoe ik dat werkend kan maken, terwijl ik het eigenlijk nieteens werkend wil maken. Het kost me zoveel energie, al die bezoekjes. Geef mij maar een lekkere kerstfilm, met warme choco en een lekkere plaid op te bank. Gewoon een ontspannen kerst en oud&nieuw. Ik ben wel benieuwd naar je boompje zodra die staat.

 32. Rianne schreef:

  Dankzij de scheiding hoef ik op eerste kerstdag niets en ben ik kindloos… Tweede kerstdag gaan we naar mijn familie en O&N vieren kind en ik samen … thuis, zonder vuurwerk en als we om 11 uur naar bed willen dan doen we dat..

  Een boom heb ik al jaren niet meer gehad. Ik heb nog wel de kerstballen uit de nalatenschap van mijn oma… Dus wie weet zwicht ik dit jaar ook voor een klein Action boompje..

 33. Marielle schreef:

  Wat klinkt je boompje gezellig!

  Tradities. Mijn broer en zusje hebben een gezin, we komen meestal een kerstdag bij elkaar voor een maaltijd. Eerlijk….ik zie altijd wat op tegen deze dagen.
  Als traditie krijgen we van mijn ouders allemaal (kinderen en aanhang en kleinkinderen) een boek (naar eigen keuze).
  Ik ben ook gewoon graag alleen deze dagen.
  Met oud en nieuw een beetje hetzelfde, ik ga wel eens naar mijn ouders.

  Sint was vroeger altijd lootjes met surprises (vanaf de puberteit), Sinds een paar jaar eerst de kids en dan een spel en dit jaar alleen wat pakjes voor de kids. Ik vond het dichten zelf wel leuk.

  Tradities zijn er dus wel maar tijden veranderen. Ik kan me herinneren als kind dat ik ook vaak al ging wandelen of weg ging een deel van de dag maarhet was wel gezellig, mijn ouders deden moeite en mijn lieve lieve oudtantetje (:-( ) was er vaak.

  Lang verhaal.

  Ik vind het leuk te lezen dat jij dit jaar doet wat je wilt dus versieringen etc

  Geniet er maar van!

 34. chucky1012 schreef:

  Je hebt gelijk hoor zo een mini kerstboom is schattig 😉
  Als ik ruimte had of ooit heb komt er een grote…

  Ik wens je een mooie avond Xoxo

 35. Flavie schreef:

  Ik ben niet zo’n fan van de feestdagen… de drukte overal… de te drukke kerstversieringen… Wij hebben al jaren geen kerstboom meer in huis… een grote vaas met goudenkerstballen, een slinger en wat lichtjes… meer dan genoeg!!

 36. Roos schreef:

  Ik heb van huis uit nooit aan kerst gedaan. Wij doen aan Sinterklaas, gezellig gourmetten, kletsen, cadeautjes… Heerlijk! 🙂
  Dit jaar ga ik voor het eerst de kerstdagen splitten. Robert zou de eerste week van de vakantie bij mij zijn, maar zijn ouders hebben 1e kerstdag een etentje voor de familie. Dus hop, wij stappen die dag in de auto en gaan naar het kerstdiner bij de familie H. Vervolgens tweede kerstdag weer terug in de auto naar mijn huis. Ben benieuwd, haha.

 37. Dita schreef:

  Ik vind de feestdagen erg gezellig! Al moet ik zeggen dat het met gescheiden ouders best veel word soms. Gelukkig is de man van mijn moeder de dag voor kerst jarig dus vaak eten we daar die dag en ‘hoeven’ we er met kerst niet meer heen. Met mijn schoonouders is het altijd super gezellig (met mijn eigen ouders overigens ook hoor) dus dat vind ik ook niet erg als we daar heen gaan. Vaak eten we met z’n allen wat. En dan nog mijn lieve papa en zijn vrouw, vaak komen die even bij ons voor een bakkie. Het scheelt dat we allemaal niet verder dan 5 min van elkaar af wonen dus heel lang blijven is ook niet nodig, we zien elkaar al wekelijks.

 38. Goed, ik heb dus echt helemaal niets met feestdagen. Niet met kerst, niet met nieuwjaar, niet met pasen of pinksteren, zelfs niet met mijn eigen verjaardag. Dat gezegd hebbende is het vast geen grote verrassing dat ik geen spannende plannen heb voor de kerst. Ik ga met kerst wel naar mijn ouders omdat mijn moeder daar wel veel waarde aan hecht (en ze is 23-12 jarig, dus dat vieren we dan ook gelijk). Waarschijnlijk zie ik mijn oma dan ook en als het goed is Broerlief, maar de rest van de familie zie ik niet. Die zie ik de rest van het jaar ook niet, dus ik vind het een beetje hypocriet om dan plots ‘omdat het kerst is’ wel af te spreken.
  Ik vind dit ook wel prima zo. Dat neemt trouwens ook niet weg dat ik het op zich best gezellig vind om kersttafereeltjes te zien. Ik heb alleen niet de behoefte om al die kerstspullen zelf in huis te hebben.

 39. Evelyne Vergote schreef:

  In m’n kindertijd vierden we Kerst thuis of zelfs bij vrienden. Nieuwjaar gingen we eerst ’s middags eten bij oma & opa, waarna we in de namiddag bij mémé & pépé verwacht werden voor taart. Sinds die laatsten wat op de sukkel raakten & nu al 12j overleden zijn vieren we uitgebreid tussen kerst & nieuwjaar bij oma & opa met mijn nonkeltje, z’n vriendin & mijn ouders. Dan halen we eten af bij een traiteur in ons dorp, omdat koken niet meer lukt met oma. Om onszelf ook wat rust te gunnen, hoeven we ’t enkel op te warmen. Gezellig, maar helaas worden oma & opa ouder, wat ’t niet altijd even makkelijk maakt.

 40. leonieblogt schreef:

  Heeerlijk, wat een super leuke foto ook. Ik hou enorm van kerst, hou van de kneuterigheid en de versieringen. Even lekker de tijd nemen voor, ja, voor alles eigenlijk. Dat is eigenlijk altijd ook zo geweest, al ging ik altijd met gezonde tegenzin naar mijn opa’s en oma’s om kerst te vieren. Sinds een paar jaar doen we dit niet meer, ik heb nog maar één opa en één oma en die worden te oud voor al dat soort dingen. Eerlijk is eerlijk, eigenlijk bevalt kerst me heel erg goed, gewoon thuis op de bank. Dat zeg ik eigenlijk nooit, want er wordt een beetje verwacht dat je al die tijd met familie doorbrengt, maar ik vind het net zo fijn met een boek op de bank en Harry Potter op de tv. Lekker toch, die kersttradities maak je wat mij betreft gewoon lekker zelf, zoals jij ze fijn vind.
  Veel liefs!

 41. Wanda schreef:

  Ik kan ook altijd heel erg slecht tegen dat soort verplicht leuk doen uitjes, totaal niet aan mij besteed. Gelukkig hebben we ze dan ook niet echt. Eerste kerstdag meestal naar mijn ouders, maar dan pas echt ergens rond etenstijd en dan doen we voor ons viertjes een aardigheidje. Tweede kerstdag is meestal voor onszelf, kan zijn dat mijn schoonvader aanschuift voor het eten maar dat is absoluut geen must. Het is allemaal nogal vrijblijvend en zeker niet een dag vullend programma…

 42. Bij ons ook verplichte nummertjes, en onszelf vierendelen om overal aanwezig te kunnen zijn. Dit terwijl we liefst van al rond die feestdagen om een citytrip zouden gaan om ons te verstoppen voor al dat gedoe.

 43. Celine schreef:

  Van huis uit vieren wij kerst alleen met moeders’ kant van de familie, op eerste of tweede kerstdag. Welke van de twee dagen het mag zijn boeit ons niet zoveel, we zien wel wat uitkomt. Nu ik niet meer thuis woon merk ik wel dat ik nog meer naar kerst toe leef. Ik kan haast niet meer wachten om gezellig met z’n allen samen kerst te vieren.

 44. Carlijn schreef:

  Oh heerlijk! Ik zie het al voor me. Peter ergens verstopt in een boom en zijn ouders maar rondrijden. Ik heb altijd mixed feelings met kerst. Ik had het liefst al twee weken een boom in huis, want dat vind ik gezellig. Verder mogen ze van mij de hele decembermaand overslaan. Bij ons is het altijd op kerstavond cadeautjes, eerste kerstdag komen de ouders van mijn moeder eten en op tweede kerstdag worden we verwacht bij de ouders van mijn vader. Cadeautjes vind ik altijd wel leuk, maar heel spetterend is het nooit. Eerste kerstdag vind ik vreselijk. Ik hou van mijn opa en oma, maar het kost me veel en veel te veel energie. Eerst moet er gekookt worden. Dat gaat altijd al gepaard met een hoop geruzie. Wat eten we, wie kookt wat etc. En dan moeten ze nog komen. Voor we aan het voorgerecht beginnen lig ik al voor pampus op de bank en dan duurt de avond heel lang. Op tweede kerstdag is het altijd gedonder omdat ik weiger bij mijn opa op bezoek te gaan. Dat geruzie of ik wel of niet mee ga duurt een paar uur. Dan geef ik toe, ga ik met een gezicht van hier tot ginder met de afspraak dat we maximaal een uur blijven. Godzijdank heb ik nu al geregeld dat ik niet mee hoef.

  Oud en nieuw vind ik trouwens ook geen bal aan. Vorig jaar heb ik de hele avond geslapen. Werd ik om half 12 wakker en heb ik met mijn dekbed om me heen voor het raam gestaan. Om 0.05 lag de hele familie op een oor haha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.