Ik heb een terugval

Header960X

Het zat er al even aan te komen. Ik deed nog mijn uiterste best om het te negeren. Net te doen alsof het niet zo was. Tegen beter weten in gewoon doorgaan met wat ik aan het doen was. Het mocht niet baten. Ik kan er niet meer omheen: ik heb een terugval in mijn depressie.

Hoe weet ik dat zo zeker? Ik kan het niet uitleggen. Het is een gevoel en na het gesprek van gisteren met mijn psycholoog drong het echt tot me door. De laatste keer dat ik me zo gevoeld heb was denk ik in januari van dit jaar. Ligt het dan niet aan de donkere dagen voor kerst? Ja, dat heb ik me ook afgevraagd, maar dat is het niet. Dus wat nu?

Wat betreft therapie gaan we even pas op de plaats maken. Even hier blijven staan waar we nu zijn en niet verder de diepte in. Dat levert letterlijk levensgevaarlijke situaties op. Over anderhalve week heb ik een afspraak met mijn psychiater om de medicatie te bespreken. Het feit dat ik opensta voor eventuele ophoging, wat ik tot nu toe absoluut niet zag zitten, zegt al genoeg.

De dagbesteding wil ik nog meer inkorten. Ik wil op woensdag naar tekenen en op donderdag naar yoga blijven gaan, maar ik overleggen of ik voor nu kan stoppen met het koken op vrijdag. In ieder geval zolang de yogalessen duren. Daarna kijk ik wel weer verder. Ik wil iets meer tijd en mogelijkheden hebben om af te spreken met vrienden en familie. Ik heb me de afgelopen maand weer langzaam maar zeker teruggetrokken. Toevallig dat ik de afgelopen week twee dagen actief ben geweest, maar voor de rest heb ik alles en iedereen weer afgehouden. Dat is niet goed. Die kant wil ik niet meer op.

Ik moet alles even opnieuw onder ogen komen. Waar stond ik en waar sta ik nu? Hoe kan ik hier op adem komen zonder nog verder terug te vallen? Ik hou jullie op de hoogte. ♥

82 gedachten over “Ik heb een terugval

 1. You can do this lieve Marion. Je komt hier uit. Stapje voor stapje en heel bewust luisteren naar je lichaam en geest.

  If you need me, i am here for you. Mooie vrouw!

 2. Lieve Marion, wat naar om te lezen. En tegelijkertijd vind ik het zó onwijs knap dat je het zelf zo onder woorden weet te brengen en het aan voelt komen. Goed dat dat bewustzijn er is, dan heb je dat in ieder geval al gewonnen! Ik geef je een virtuele dikke knuffel en hoop dat je Nieuwe aangepaste schema rust en plezier terug mogen brengen ❤

 3. Het enige wat ik nu wil doen is je heel veel knuffels geven en je aan je hand terugslepen naar herstel.

  Levensbedreigende situaties is heftig hoor! Heb je ook letterlijk dat aangegeven bij de psycholoog?

  Ik wil je zo graag steunen maar ik weet niet hoe.. als je maar weet dat je heel goed bezig bent om deze situatie zo goed mogelijk aan te pakken.
  Keep going
  Liefs, Sofie ❤

  1. Het waren haar woorden zelfs. Het is ook heftig, maar ik ben wel blij dat ik het niet meer ontken en k ben ook blij dat ik het heb durven zeggen. Het komt goed, daar ben ik van overtuigd. Ik heb een psycholoog die met me meedenkt, een partner die in me gelooft en hele lieve familie om me heen die me steunt. En jullie natuurlijk 🙂 Thanks, meis. ♥

 4. Ach meid, zo naar. zo jammer dat er geen hapklare verklaringen en oplossingen voor zijn. Helaas zit ik momenteel in hetzelfde schuitje. Pfffff. Sterkte. 😘

 5. Oh nee Marion 😦
  Wat ongelooflijk kl#te!
  Zou je graag een hart onder de riem steken en je willen helpen, maar zou jammer genoeg niet precies weten hoe…? Ik denk aan je & hierbij een dikke knuffel! Xxx

 6. Het overvalt je gelukkig niet. Ik kan er niet over meepraten maar het lijkt mij heel heftig en daarom vind ik het knap dat je het nu erkent, ziet en eraan werkt. Ik wens je heel veel sterkte Marion

 7. Dit hoopte ik niet te lezen Marion 😦 Maar goed dat je er ‘op tijd bij bent’ en hierop inspeelt. Bepaal voor jezelf waar nu de prioriteit ligt en ga daarmee aan de slag. De rest komt wel weer. Knuf

 8. Oh meisje toch. Hopelijk gaat de verhoogde medicatie hulp bieden. Knap dat je het aangeeft, nu hopen dat men die zorgvraag goed aanpakt. Gelukkig heb je een heel team dat je daarmee kan helpen! En natuurlijk Peter niet te vergeten 😉 ❤

 9. Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen. Heb er bewondering voor hoe goed jij jezelf kent en signaleert wanneer je op moet letten. Ik wens je heel veel sterkte.

 10. Dit is een mindere afsluiter van alle artikelen die ik van je gelezen heb (hoeveel reacties heb je vandaag van me gehad? 🙂 ). Het is gewoon kut met peren, die hele depressie! En toch wil ik je een compliment geven dat je wat rustiger aan gaat doen met de dagbesteding en meer tijd en energie gaat steken in je familie en vrienden. Bij mij helpt dat, echt! En ik hoop dat het jou ook wat goed doet. Doe je voorzichtig? Een hele hele dikke kus van mij en je mag me altijd mailen als je even lekker wilt zaniken. Als het goed is heb je ook mijn privémail, stuur daar dan maar wat naar. Dan is de kans dat ik het lees ongeveer 100 keer groter. Take care xxx

 11. Wel goed dat je het zelf inziet. Zelf vind ik het heel lastig om nu te bepalen wat het is en waar het bij hoort. Ook omdat ik natuurlijk gestopt ben met de medicatie.. Ligt het daaraan? Zijn het de wintermaanden? Of is het echt de depressie?

  Toch ben ik trots op je meid, ook al voelt het misschien niet zo nu je deze vreselijke tegenslag hebt. Maar ondanks die terugslag, ik zie zoveel moois! En dat komt bij jou ook weer.

 12. Ik wil je een dikke knuffel geven. Verder weet ik niet zo goed wat ik zou kunnen doen om het voor jou iets beter te maken, maar weet dat als het kon, ik dat meteen zou doen. Wij allemaal, denk ik. Weet dat ik het knap van je vind dat je onder ogen kunt zien dat je dingen aan moet passen en anders moet gaan doen voor nu. Je had ook blindelings door kunnen gaan, maar dan was je nog verder van huis geweest. Maar dat doe je dus niet. Knap! Ben lief voor jezelf, oke?
  Veel liefs!

 13. Lieve Marion, ik weet hoe je je voelt, ik heb een paar maanden ook een terugval gehad in mijn eetstoornis dan. Het is goed dat je nu even niet te veel de diepte ingaat met je therapie, want dat kan het inderdaad misschien verergeren. Pak veel je rust, en luister goed naar je lichaam en geest. Je moet nu even door een vervelende periode, maar het zal beetje bij beetje beter gaan, Dat beloof ik je.

  Heel veel sterkte en hou vol!

  Liefs Gineke

 14. Wat naar voor je zeg..ik hoop dat het tij snel weer keert voor je. Wel knap van je dat je zelf de symptomen herkent en belangrijker nog dat je ze durft erkennen.. veel sterkte en een dikke knuffel x

 15. Wat ontzettend naar meid. Dat had ik je toch echt niet gegund! Hopelijk lukt het om je snel wat prettiger te voelen. Gelukkig zie je dit zelf in en weet je een beetje wat je nodig hebt. Laat dat mooie koppie van je niet hangen hè?

 16. Het is een stap in de goede richting dat je het niet langer negeert maar ik weet uit ervaring dat het allemaal niet zo simpel is. Doe maar even rustig aan. Binnenkort krijg je trouwens een leuk theepakketje in je bus. Sterkte met alles x

  1. Oh kijk, dat brengt alweer een big smile op mijn gezicht. Weer wat om naar uit te kijken. En het is zeker een stap in de goede richting dat ik het niet meer negeer. ♥

 17. Lief meisje, ik zou willen dat je ik je iets kon geven. De overtuiging hoe waardevol jij als persoon bent. Hoe fijn het is om jou in de omgeving te hebben. Ik gun het je zo erg gelukkig te zijn. Dikke knuffel van mij. En ik gooi hem er gewoon in, als je iets wil doen…. anytime he meisje Xxx

  1. Oh meis, maak je geen zorgen. Ik wéét ondertussen hoe waardevol ik ben 🙂 Daar heeft die depressie echter lak aan. Maar juist omdat ik mezelf nu waardevol genoeg vind trek ik op tijd aan de bel en durf ik de hulp ook aan te nemen. Jeetje ja, een jaar geleden gingen we naar Arnhem weet je nog? Die poging om de kerstlampjes erop te krijgen hahaha met die selfie. Ik wacht even af hoe het de komende dagen gaat, maar anders kunnen is dat wel voor herhaling vatbaar! X

 18. Dat klinkt verdomd herkenbaar. In mijn weg omhoog heb ik ook een paar terugvallen gehad en ik denk dat het een wijze beslissing is om even pas op de plaats te maken. Even alles op een rijtje, mss een tijdje rust voor je er weer in vliegt.
  Dikke knuffel, lieve Marion!

 19. Ik wou dat ik jou en je P. enkele vers gebakken pannenkoeken van Thomas Pannenkoek kon brengen, zo van die heerlijk geurende onweerstaanbare zeemlappen. Dan zou ik die herfst even wegblazen en mij terugtrekken richting Brugge, zodat jullie samen kunnen genieten van die uit het niets verschijnende lente, met het geluid van vogels op de achtergrond en de kleine storting als een duif zo’n souvenir laat vallen op jullie schouder. Maar het zal jullie niet kunnen deren, je smeert dit gewoon ook op de pannenkoeken terwijl je beseft dat die terugval een tijdelijk gegeven is wat je ook zult overwinnen. Veel succes !

   1. Haha, ik probeer ook wel eens te adviseren, om er daarna achter te komen dat Marion mijlenver op me voorloopt qua ervaring. Nu is ze weer bezig om óns gerust te stellen dat het wel goed komt. Grote klasse, Marion!

 20. O lieve Marion, wat vind ik vervelend om dit te lezen. Hoewel ik weet hoe het helaas werkt, gun ik jou dit helemaal niet. Jij werkt zo hard en knokt juist zo goed dat ik je alleen voorspoed zou willen geven in het leven. Helaas werkt het inderdaad niet zo, maar ik weet zeker dat deze dagen weer plaats zullen maken voor mooiere dagen. Wat ik wel mooi vind om te zien is dat je nu wel echt bewust voor jezelf kiest en dat je toe geeft aan het gevoel: dat is ook al echt een overwinning waar ik supertrots op je ben. Ik denk in ieder geval aan je en stuur je al mijn liefde en kracht ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.