Ik heb een terugval

Header960X

Het zat er al even aan te komen. Ik deed nog mijn uiterste best om het te negeren. Net te doen alsof het niet zo was. Tegen beter weten in gewoon doorgaan met wat ik aan het doen was. Het mocht niet baten. Ik kan er niet meer omheen: ik heb een terugval in mijn depressie.

Hoe weet ik dat zo zeker? Ik kan het niet uitleggen. Het is een gevoel en na het gesprek van gisteren met mijn psycholoog drong het echt tot me door. De laatste keer dat ik me zo gevoeld heb was denk ik in januari van dit jaar. Ligt het dan niet aan de donkere dagen voor kerst? Ja, dat heb ik me ook afgevraagd, maar dat is het niet. Dus wat nu?

Wat betreft therapie gaan we even pas op de plaats maken. Even hier blijven staan waar we nu zijn en niet verder de diepte in. Dat levert letterlijk levensgevaarlijke situaties op. Over anderhalve week heb ik een afspraak met mijn psychiater om de medicatie te bespreken. Het feit dat ik opensta voor eventuele ophoging, wat ik tot nu toe absoluut niet zag zitten, zegt al genoeg.

De dagbesteding wil ik nog meer inkorten. Ik wil op woensdag naar tekenen en op donderdag naar yoga blijven gaan, maar ik overleggen of ik voor nu kan stoppen met het koken op vrijdag. In ieder geval zolang de yogalessen duren. Daarna kijk ik wel weer verder. Ik wil iets meer tijd en mogelijkheden hebben om af te spreken met vrienden en familie. Ik heb me de afgelopen maand weer langzaam maar zeker teruggetrokken. Toevallig dat ik de afgelopen week twee dagen actief ben geweest, maar voor de rest heb ik alles en iedereen weer afgehouden. Dat is niet goed. Die kant wil ik niet meer op.

Ik moet alles even opnieuw onder ogen komen. Waar stond ik en waar sta ik nu? Hoe kan ik hier op adem komen zonder nog verder terug te vallen? Ik hou jullie op de hoogte. ♥

82 reacties Voeg uw reactie toe

 1. pluseenbeetjenl schreef:

  You can do this lieve Marion. Je komt hier uit. Stapje voor stapje en heel bewust luisteren naar je lichaam en geest.

  If you need me, i am here for you. Mooie vrouw!

  1. Marion schreef:

   Je bent een schat. Dank je wel. X

 2. memyselfandwe schreef:

  Ik ben stiekem blij dat je de signalen van de terugval herkent en erkent alvorend weer in dat gat te vallen. Ik ben er zeker van dat je er wel weer bovenop komt! Veel goeie moed.

  1. Marion schreef:

   Ja, dat gat is echt waar je NIET in terecht wilt komen. Ik ben ook blij dat ik er op tijd bij ben. Dank je wel. X

 3. Linda schreef:

  Lieve Marion, wat naar om te lezen. En tegelijkertijd vind ik het zó onwijs knap dat je het zelf zo onder woorden weet te brengen en het aan voelt komen. Goed dat dat bewustzijn er is, dan heb je dat in ieder geval al gewonnen! Ik geef je een virtuele dikke knuffel en hoop dat je Nieuwe aangepaste schema rust en plezier terug mogen brengen ❤

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Linda ♥

 4. Sofie schreef:

  Het enige wat ik nu wil doen is je heel veel knuffels geven en je aan je hand terugslepen naar herstel.

  Levensbedreigende situaties is heftig hoor! Heb je ook letterlijk dat aangegeven bij de psycholoog?

  Ik wil je zo graag steunen maar ik weet niet hoe.. als je maar weet dat je heel goed bezig bent om deze situatie zo goed mogelijk aan te pakken.
  Keep going
  Liefs, Sofie ❤

  1. Marion schreef:

   Het waren haar woorden zelfs. Het is ook heftig, maar ik ben wel blij dat ik het niet meer ontken en k ben ook blij dat ik het heb durven zeggen. Het komt goed, daar ben ik van overtuigd. Ik heb een psycholoog die met me meedenkt, een partner die in me gelooft en hele lieve familie om me heen die me steunt. En jullie natuurlijk 🙂 Thanks, meis. ♥

 5. altijdangelique schreef:

  Ach meid, zo naar. zo jammer dat er geen hapklare verklaringen en oplossingen voor zijn. Helaas zit ik momenteel in hetzelfde schuitje. Pfffff. Sterkte. 😘

 6. Kijn schreef:

  Oh nee Marion 😦
  Wat ongelooflijk kl#te!
  Zou je graag een hart onder de riem steken en je willen helpen, maar zou jammer genoeg niet precies weten hoe…? Ik denk aan je & hierbij een dikke knuffel! Xxx

  1. Marion schreef:

   Ik kom wel weer een keer buurten bij jou als het wat beter gaat. Die dag heeft me zo goed gedaan! X

   1. Kijn schreef:

    Heel goed plan!! Doen we!!

 7. Dina schreef:

  He lieverd, wat moeilijk even zeg. Hele dikke knuffel! ❤

 8. Lovely Charlotte schreef:

  Heel knap dat je dit toe kan geven aan jezelf. Ik denk dat acceptatie een groot deel van het beter worden is. Veel succes xx

  1. Marion schreef:

   Acceptatie is heel belangrijk. Verzet levert alleen maar meer strijd op. Dank je wel. X

 9. debby schreef:

  Ach lieve Marion, wat vreselijk naar om te lezen. Vanuit hier een dikke knuffel en ik ga een lavendelkaarsje voor je branden

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Michaela.

 10. BySilke schreef:

  Oh lieve Marion, heel veel sterkte! Weet dat we er hier altijd voor je zijn 🙂 Heel veel liefs!

  1. Marion schreef:

   Ahw, jullie zijn lief. Thanks, meis. X

 11. isolde schreef:

  Wat naar Marion *knuffel*
  Wel heel knap dat je het herkend hebt en actie onderneemt, hopelijk zit je snel weer op de weg omhoog.

  1. Marion schreef:

   Dat hoop ik ook. Dank je!

 12. Sammie schreef:

  Wat vervelend dat je je weer zo voelt! Veel sterkte!

 13. Robin schreef:

  Ook een knuffel van mij. Ik hoop dat Peter het goed vindt. Het is maar virtueel hè 😉

 14. ❤ fijn te lezen dat je lieve mensen om je heen hebt, die met je mee kijken, maar je ook 'afremmen'. Sterkte, ik weet hoe naar t kan zijn..

  ❤ ❤

 15. Nesrin - Daily Cup of Bla Bla Bla schreef:

  Het overvalt je gelukkig niet. Ik kan er niet over meepraten maar het lijkt mij heel heftig en daarom vind ik het knap dat je het nu erkent, ziet en eraan werkt. Ik wens je heel veel sterkte Marion

 16. Simplynspecial schreef:

  Dit hoopte ik niet te lezen Marion 😦 Maar goed dat je er ‘op tijd bij bent’ en hierop inspeelt. Bepaal voor jezelf waar nu de prioriteit ligt en ga daarmee aan de slag. De rest komt wel weer. Knuf

 17. Emily schreef:

  Heel veel sterkte, lieve Marion.

 18. loenaaraya schreef:

  Oh meisje toch. Hopelijk gaat de verhoogde medicatie hulp bieden. Knap dat je het aangeeft, nu hopen dat men die zorgvraag goed aanpakt. Gelukkig heb je een heel team dat je daarmee kan helpen! En natuurlijk Peter niet te vergeten 😉 ❤

 19. Elaintje schreef:

  Veel sterkte Marion. Goed dat je je niet volledig afzondert, maar ook hulp vraagt en accepteert.

 20. B schreef:

  Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen. Heb er bewondering voor hoe goed jij jezelf kent en signaleert wanneer je op moet letten. Ik wens je heel veel sterkte.

 21. Jenn schreef:

  He wat rot 😦 Goed dat je er op tijd bij bent. Veel sterkte X

 22. Sabine schreef:

  Ach lieve Marion.. heel veel sterkte vooral. Jij hebt zoveel zelfkennis, je gaat er zeker weer bovenop komen! Liefs en knuffel :*

 23. Sofie schreef:

  Ik wil je gewoon laten weten dat ik aan je denk en ik wens je heel veel sterkte. Liefs, Sofie

 24. Marielle schreef:

  Heel veel sterkte lieve Marion, ik vind het knap dat je dit onderkent!

  XXX

 25. Carlijn schreef:

  Dit is een mindere afsluiter van alle artikelen die ik van je gelezen heb (hoeveel reacties heb je vandaag van me gehad? 🙂 ). Het is gewoon kut met peren, die hele depressie! En toch wil ik je een compliment geven dat je wat rustiger aan gaat doen met de dagbesteding en meer tijd en energie gaat steken in je familie en vrienden. Bij mij helpt dat, echt! En ik hoop dat het jou ook wat goed doet. Doe je voorzichtig? Een hele hele dikke kus van mij en je mag me altijd mailen als je even lekker wilt zaniken. Als het goed is heb je ook mijn privémail, stuur daar dan maar wat naar. Dan is de kans dat ik het lees ongeveer 100 keer groter. Take care xxx

 26. Inge schreef:

  He bah wat naar! ‘Gelukkig’ ben je er op tijd bij en is de terugval nog beperkt gebleven. Heel veel sterkte! Dat had ik je zo niet gegund! ♥

 27. eigenwijsje2014 schreef:

  Wel goed dat je het zelf inziet. Zelf vind ik het heel lastig om nu te bepalen wat het is en waar het bij hoort. Ook omdat ik natuurlijk gestopt ben met de medicatie.. Ligt het daaraan? Zijn het de wintermaanden? Of is het echt de depressie?

  Toch ben ik trots op je meid, ook al voelt het misschien niet zo nu je deze vreselijke tegenslag hebt. Maar ondanks die terugslag, ik zie zoveel moois! En dat komt bij jou ook weer.

 28. Wat vervelend maar…You go girl! Goed dat je er zo over kunt schrijven zeg.. Ik wens je heel veel sterkte!!

 29. leonieblogt schreef:

  Ik wil je een dikke knuffel geven. Verder weet ik niet zo goed wat ik zou kunnen doen om het voor jou iets beter te maken, maar weet dat als het kon, ik dat meteen zou doen. Wij allemaal, denk ik. Weet dat ik het knap van je vind dat je onder ogen kunt zien dat je dingen aan moet passen en anders moet gaan doen voor nu. Je had ook blindelings door kunnen gaan, maar dan was je nog verder van huis geweest. Maar dat doe je dus niet. Knap! Ben lief voor jezelf, oke?
  Veel liefs!

 30. Gineke schreef:

  Lieve Marion, ik weet hoe je je voelt, ik heb een paar maanden ook een terugval gehad in mijn eetstoornis dan. Het is goed dat je nu even niet te veel de diepte ingaat met je therapie, want dat kan het inderdaad misschien verergeren. Pak veel je rust, en luister goed naar je lichaam en geest. Je moet nu even door een vervelende periode, maar het zal beetje bij beetje beter gaan, Dat beloof ik je.

  Heel veel sterkte en hou vol!

  Liefs Gineke

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Gineke. Ga ik doen. Hoop dat het met jou ook weer goed gaat nu. Liefs.

 31. Anneleen schreef:

  Zo’n terugval kan iedereen overkomen… Maar jij gaat hier NOG sterker uit komen! Heel veel liefs en een dikke knuffel! Ik denk aan je!

 32. taraschrijft schreef:

  Wat naar voor je zeg..ik hoop dat het tij snel weer keert voor je. Wel knap van je dat je zelf de symptomen herkent en belangrijker nog dat je ze durft erkennen.. veel sterkte en een dikke knuffel x

 33. Anne schreef:

  Veel sterkte! Verzet je er niet te hard tegen, maar laat ook zeker je koppie niet hangen. Er zal op termijn verlichting komen.

 34. Manon schreef:

  Wat ontzettend naar meid. Dat had ik je toch echt niet gegund! Hopelijk lukt het om je snel wat prettiger te voelen. Gelukkig zie je dit zelf in en weet je een beetje wat je nodig hebt. Laat dat mooie koppie van je niet hangen hè?

  1. Marion schreef:

   Zeker niet. 🙂

 35. Het is een stap in de goede richting dat je het niet langer negeert maar ik weet uit ervaring dat het allemaal niet zo simpel is. Doe maar even rustig aan. Binnenkort krijg je trouwens een leuk theepakketje in je bus. Sterkte met alles x

  1. Marion schreef:

   Oh kijk, dat brengt alweer een big smile op mijn gezicht. Weer wat om naar uit te kijken. En het is zeker een stap in de goede richting dat ik het niet meer negeer. ♥

 36. Beautydump schreef:

  Heel vervelend, succes en sterkte! 😉

 37. Misschien is het wel goed dat je dit zo opschrijft. Ertegen vechten helpt ook niet! En je komt hier straks sowieso weer sterker uit 🙂

  1. Marion schreef:

   Dat opschrijven maakt het gek genoeg makkelijker om het te laten zijn en er niet tegen te vechten. Zeker weten! Dank je.

 38. Joyce schreef:

  Lief meisje, ik zou willen dat je ik je iets kon geven. De overtuiging hoe waardevol jij als persoon bent. Hoe fijn het is om jou in de omgeving te hebben. Ik gun het je zo erg gelukkig te zijn. Dikke knuffel van mij. En ik gooi hem er gewoon in, als je iets wil doen…. anytime he meisje Xxx

  1. Marion schreef:

   Oh meis, maak je geen zorgen. Ik wéét ondertussen hoe waardevol ik ben 🙂 Daar heeft die depressie echter lak aan. Maar juist omdat ik mezelf nu waardevol genoeg vind trek ik op tijd aan de bel en durf ik de hulp ook aan te nemen. Jeetje ja, een jaar geleden gingen we naar Arnhem weet je nog? Die poging om de kerstlampjes erop te krijgen hahaha met die selfie. Ik wacht even af hoe het de komende dagen gaat, maar anders kunnen is dat wel voor herhaling vatbaar! X

   1. Joyce schreef:

    Ja die selfie zag ik laatst weer op mijn telefoon, een glimlach waard meisje absoluut x

 39. hippo256 schreef:

  Sterkte! Goed dat je het merkt.

 40. Jaixy schreef:

  Heel veel sterkte en succes 😘

 41. Heel veel sterkte Marion en een hele dikke -virtuele- knuffel van mij. Xoxo

 42. Saar schreef:

  Dat klinkt verdomd herkenbaar. In mijn weg omhoog heb ik ook een paar terugvallen gehad en ik denk dat het een wijze beslissing is om even pas op de plaats te maken. Even alles op een rijtje, mss een tijdje rust voor je er weer in vliegt.
  Dikke knuffel, lieve Marion!

 43. Ik wou dat ik jou en je P. enkele vers gebakken pannenkoeken van Thomas Pannenkoek kon brengen, zo van die heerlijk geurende onweerstaanbare zeemlappen. Dan zou ik die herfst even wegblazen en mij terugtrekken richting Brugge, zodat jullie samen kunnen genieten van die uit het niets verschijnende lente, met het geluid van vogels op de achtergrond en de kleine storting als een duif zo’n souvenir laat vallen op jullie schouder. Maar het zal jullie niet kunnen deren, je smeert dit gewoon ook op de pannenkoeken terwijl je beseft dat die terugval een tijdelijk gegeven is wat je ook zult overwinnen. Veel succes !

  1. Marion schreef:

   Hahahaha, je bent echt een flapdrol jij 😀

 44. Sanne schreef:

  Oh jeetje, heel veel sterkte!! ❤

 45. twinkelbella schreef:

  Oh lieve Marion. Ik schrik een beetje van dit berichtje omdat ik gewoon weet hoe ontzettend klote het voelt. Heel veel liefs voor jou.

  1. Marion schreef:

   Dank wel, Saskia ❤

 46. Shit zeg! Ik wil nu allemaal hele mooie dingen zeggen waar je wat aan hebt, maar als jij het soms al niet meer weet, hoe moet ik het dan weten… Hou je taai! Bikkel!

  1. Of hou je helemaal niet taai, waarom zou je altijd taai moeten zijn… Daar ga ik al met m’n belachelijke adviezen… Sorry!

   1. Robin schreef:

    Haha, ik probeer ook wel eens te adviseren, om er daarna achter te komen dat Marion mijlenver op me voorloopt qua ervaring. Nu is ze weer bezig om óns gerust te stellen dat het wel goed komt. Grote klasse, Marion!

    1. Ja, ongemerkt doe je dat toch snel hè… Terwijl ik zelf ook niet altijd zit te wachten op allerlei ongetwijfeld goedbedoelde adviezen. Soms zijn we net mensen 😉

 47. Deisy schreef:

  O lieve Marion, wat vind ik vervelend om dit te lezen. Hoewel ik weet hoe het helaas werkt, gun ik jou dit helemaal niet. Jij werkt zo hard en knokt juist zo goed dat ik je alleen voorspoed zou willen geven in het leven. Helaas werkt het inderdaad niet zo, maar ik weet zeker dat deze dagen weer plaats zullen maken voor mooiere dagen. Wat ik wel mooi vind om te zien is dat je nu wel echt bewust voor jezelf kiest en dat je toe geeft aan het gevoel: dat is ook al echt een overwinning waar ik supertrots op je ben. Ik denk in ieder geval aan je en stuur je al mijn liefde en kracht ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s