Share Some Happiness: December

SSHdecember

Iedere maand krijg ik van mijn zus zomaar € 50,-. Over het hoe en waarom lees je hier. De ene helft van het bedrag besteed ik aan mezelf, de andere helft besteed ik aan anderen. Benieuwd waar het geld voor de maand december naartoe gaat? Lees dan snel verder. 

Deze maand gaat het een beetje anders dan anders. Ik heb één hoofddoel, maar dat is voor iemand persoonlijk. Ik wil dit onder ons houden en ga daar geen artikel over schrijven. Waar ik wel over wil schrijven is de decembermaand. Een maand waarin sommige mensen een kerstbonus of een dertiende maand krijgen. Ik ben één van die gelukkigen. Een deel gaat naar de spaarrekening, zodat we iets achter de hand hebben voor grote, onverwachte uitgaven, en een deel gaat naar Share Some Happiness.

Dak- en thuislozen
Een kwetsbare groep die in de decembermaand vaak het geluk heeft dat mensen wat guller zijn dan andere maanden. Ik heb het zelf ook. Je koopt wat sneller een daklozenkrant en vanwege de kou geef je misschien nog wat extra’s. Door mijn werk heb ik een band met deze groep. Het is ook de enige groep die ik echt mis van mijn werk. Ik ken ze persoonlijk, maakte vaak een praatje met ze. Dat klinkt allemaal heel tof, maar er zitten ook minder leuke kanten aan. Dak- en thuislozen zijn vaak verslaafd en ik ben ook wel eens lastiggevallen door ze. Ze kennen je, denken dat je invloed hebt en willen dat je wat voor ze regelt. Dat kan natuurlijk lang niet altijd en dat is frustrerend, zowel voor hen als voor mij. Straks als het kouder wordt (dat kan ook in januari of februari zijn) zoek ik ze op. Ik ken hun vaste hangplekken. Meestal hebben ze het wel oké, daar zorgt de opvang wel voor, maar heel soms loopt er iemand met kapotte schoenen of een veel te dunne jas. Geld geven is geen optie, dus je zult echt een jas of schoenen voor ze moeten kopen en dat moeten ze ook zelf willen. Kinderen in Canada bedachten daar een hele mooie oplossing voor: Warme jassen voor daklozenOf dat hier ook zou werken is natuurlijk de vraag, maar het is wel een idee. Het is ook best moeilijk om zomaar op een dakloze af te stappen en te vragen of hij iets nodig heeft. Ik heb het geluk dat ik ze een beetje ken en dat wel kan doen.

Doneer je kerstpakket
Dat is tegenwoordig makkelijker gezegd dan gedaan. Vroeger kreeg je meestal een mooi gevuld pakket met allerlei lekkernijen erin. Ik bracht dit pakket meestal naar mensen die bij ons in de straat woonde. Een gezin uit Congo die door zo’n kerstpakket voor het eerst hagelslag en ontbijtkoek zagen én proefden! Geweldig om te zien. Tegenwoordig krijg je vaak de gekste pakketten. Vorig jaar kreeg ik een bon van Bol.com. Daar was ik blij mee hoor, don’t get me wrong. Dankzij die bon heb ik nu een mooie magnetron (Hé, check dat! Sinterklaasrijm. Ik schud het zo uit mijn mouw!), maar doneren is er vaak niet meer bij en dat is jammer. Toch zijn er nog voldoende acties te vinden. Vaak kan je bij voedselbanken producten inleveren en zij maken daar mooie pakketten van. Het Leger des Heils organiseert vaak een diner voor daklozen. Er is zoveel mogelijk. Gewoon even googelen en je weet wat er mogelijk is in jouw omgeving.

De kerstspirit
Het hoeft natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel te zijn. Hier nog wat leuke tips voor jullie om de kerstspirit er eens flink in te gooien!

 • Ga naar een kerstmarkt, koop twee glaasjes gluhwein, draai je om en geef één glas aan degene die achter je staat. Cheers mate!
 • Koop een paar zakken kerstkransjes, gooi ze in een schaal en deel ze uit op straat.
 • Zet een kerstmuts op
 • Als er hier in Nederland sneeuw ligt is binnen no time het hele openbaar vervoer ontregelt. Heb je een auto? Zet de verwarming op 10, zet de Christmas Station aan op de radio, stop bij een willekeurige bushalte en roep: Wie wil er een lift? Eén groot feest.
 • Laat kerstkaartjes achter op verschillende plekken en wens onbekenden hele mooie feestdagen!

Natuurlijk moeten we het hele jaar lief zijn voor elkaar, maar december is nou eenmaal een maand waarin we daar allemaal iets vaker en langer bij stilstaan. Doe jij graag iets extra’s voor een ander in de decembermaand? En hoe gooi jij de kerstsfeer erin? ♥

41 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Leuke tips om de kerstspirit aan te wakkeren. Zelf probeer ik er het hele jaar de kerst-spirit in te houden. Er zijn van die mensen die met de eindejaarsperiode proberen het beste uit zichzelf te halen om nadien weer het beest uit te hangen – niet aan mij besteed…

 2. chucky1012 schreef:

  Wat fijn want er zijn velen die het niet goed hebben….
  Erg lief van je dat je iets weggeeft.

  Xoxo

 3. Marielle schreef:

  Wat leuk en lief van je!
  Ik ga dit jaar nog even nadenken. Vorig jaar kreeg ik van mijn vrijwilligerswerk een pakket wat ik bijna in het geheel aan de voedselbank gedoneerd heb.

  Dit jaar heb ik de dorcas actie al gedaan maar heel minimaal dus nog eens even goed nadenken.

  Succes met je actie!

  ps laatst zag ik in een krant ook iets staan over hele dikke jasslaapzakken voor daklozen, vond ik ook een goeie!

  1. Marion schreef:

   Daar ga ik eens op googelen op die jasslaapzakken. Ben benieuwd.

 4. koekjesenthee schreef:

  Wat een leuke ideeën! Ik vind het bijna vervelend dat ik zelf te verlegen ben om ze toe te passen….

  1. Marion schreef:

   Ja, dat snap ik wel hoor. Ik vind het ook altijd spannend, maar echt, het is zo leuk en mensen reageren altijd zo blij! Gewoon een keer met iets kleins beginnen. Je kan het ook anoniem doen, dat is ook al heel erg leuk. Dat je afspreekt met een serveerster voor een bepaalde klant te betalen. Dan vragen ze om de rekening na hun kopje koffie en dat zij dan zegt: er is al voor u betaald. De gezichten van die mensen. Prachtig!

 5. justfemz schreef:

  Wat ben je toch een leukerd met jouw tips! En ik vind het ook knap dat je deze positieve punten ziet en erover schrijft, zeker in het licht van het artikel van gisteren.
  Ik ga denk ik eens wat puntjes van jouw lijst proberen. Want kerst gaat in mijn eigen inderdaad meer om het delen van warmte en liefde. Ik zou het iedereen gunnen in deze donkere dagen. 🎄

 6. Ik kijk altijd uit naar deze rubriek! Ik ben bezig geweest met 52 nieuwe druppels voor volgend jaar en ga daarin geen dingen meer doen waar niemand iets aan heeft, maar meer van die kleine dingen waarmee je een ander blij kunt maken. En daarmee mezelf ook! Op mijn voorlopige lijst staan de winterjassen en het kerstpakket ook op. Weet nog niet wat er uiteindelijk over blijft. Als je het leuk vind stuur ik je de lijst, misschien heb je nog goede ideeën. Het lijkt me ook leuk als we een keer samen iets gaan combineren!

  1. Marion schreef:

   Goed plan! Ja, stuur maar door! Gaan we even brainstormen 🙂

 7. Elaintje schreef:

  Wat een leuke tips! Aangezien ik toch niet meedoe aan de decemberdrukte blijft er natuurlijk wel ruimte over voor dit soort dingen.

 8. Wat een mooie tips! Dak- en thuislozen vind ik altijd wel erg lastig. Ik zie ze natuurlijk overal wel lopen, maar ik vraag me altijd af of ze mijn aandacht wel willen hebben.. of ze het wel prima vinden zo. Wel bijzonder dat je door je werk dat contact makkelijker hebt.

  Zal kijken of ik je tips nog ergens in de decembermaand kan integreren en wie weet krijg ik er zelf ook wel een feestelijk gevoel van. 😉

  & ik zit stiekem nog te wachten op een kerstpakket-actie. Ik krijg er zelf natuurlijk geen, maar ik zou het wel leuk vinden iemand er mee te verrassen..

 9. Deisy schreef:

  Wat goed zeg Marion om mensen hier stil bij te laten staan en er even extra aandacht aan te schenken. Ik probeer het hele jaar te doneren o.i.d., maar in december sta je er toch extra bij stil. Ook wanneer Serious Request weer op tv komt. Nu is op Veronica trouwens een hele mooie actie: doneren voor jonge kinderen die anders geen Sinterklaas zouden kunnen vieren (omdat cadeaus niet betaald kunnen worden). je kunt dan doneren en Veronica verdubbelt het bedrag, echt heel mooi.

 10. Dina schreef:

  Ik vind dit altijd zulke mooie blogs van jou, ze laten zien dat je een mooi en warm mens bent. Dat vind ik echt prachtig. Tof idee trouwens om mensen op te pikken bij de bushalte. Goh, ik heb eens drie kwartier in de pampa gestaan om te wachten op een bus die steeds maar niet kwam. Het was koud, er lag sneeuw EN ik moest plassen. Normaal durf ik nooit zo goed met mensen mee, maar toen er een lief vrouwtje voorbij kwam rijden en vroeg of ik een mini lift wilde was ik zo intens blij. Blijft me voor altijd bij denk ik.

 11. Rithika schreef:

  Zo lief dat je wat weggeeft. Zeker in deze maand sta ik hier altijd extra bij stil.

 12. Morgaine schreef:

  Waar ik kan doe ik exact hetzelfde, oké iets kleiner, maar ja als je dan zelf onder die armoede valt en zelf naar de voedselbank moet om aan eten te komen. Toch zijn er altijd weer andere manieren, zo heb ik zelf heel veel dingen waar ik zelf voedsel met name nodig had, spullen gedoneerd die ik toch niet meer gebruikt een nog goed waren, zelfs complete meubels heb ik kunnen geven. En glaswerk en kleding in grote maten, ook een tekort aan eigenlijk. Wat ik zelf niet meer paste omdat ik wel was afgevallen.

  Op dit moment help ik een aantal familie leden die even lastig zitten… ga straks weer even zien wat ik nog kan missen om te zorgen dat ze de komende twee weken doorkomen tot salaris er is… nou ja, dan weet je al genoeg 😉

  x

 13. isolde schreef:

  Wat een mooie ideeën allemaal 🙂
  Zelf vind ik het ook altijd leuk om mooie persoonlijke teksten te schrijven op kerstkaartjes, over iets bijzonders van het afgelopen jaar wat ik met diegene heb meegemaakt. Een dertiende maand of kerstpakket heb ik helaas niet, maar er gaat wel altijd een bedrag naar Serious Request.

 14. Sammie schreef:

  Oh dat laatste puntje vind ik een leuke! Die ga ik onthouden voor het hele jaar door, heb nog een hele tas vol kaarten. Goed idee! 🙂

 15. Wat een super leuke ideeën om wat gezelligheid te creëren ook voor je mede mens. Mooi en lief gebaar!

 16. Elise schreef:

  In plaats van kerstkaarten doneer ik aan een konijnen opvang. Dit jaar wel 5 kerstkaarten via de kinderpostzegels gekocht, maar er gaat alsnog een pakketje naar de opvang.
  En in mijn webshop ga ik acties en kortingen doen. Natuurlijk ook fijn voor mij als ondernemer, maar ik ben zo dankbaar voor de enorme groei afgelopen jaar dat ik ook echt wat terug wil gaan doen. Jij doet ook mooie dingen, wat fijn dat we dat kunnen doen he. Hoe bevallen de stenen? Liggen ze een beetje te stralen? 🙂

 17. Anneleen schreef:

  Wat ben je toch lief, Marion! Zo mooi om te lezen dat je ook aandacht schenkt aan de mensen die minder geld hebben en dakloos zijn… Een hele kwetsbare doelgroep in de koude winter volgens mij!

 18. IngridMoorenBlogs schreef:

  Als je zelf ook niet zoveel te geven hebt is dit ook een mooi idee http://www.marketingonline.nl/nieuws/jumbo-zet-met-kerst-wederom-op-goed-doen-voor-de-minder-gelukkigen

  1. Marion schreef:

   Ja, deze is tof! Gek genoeg zie ik daar nu niets meer over hier bij de Jumbo. Maand geleden wel.

 19. eenbezigbijtje schreef:

  Wat mooi geschreven en wat een goede ideeën!

 20. Sabine schreef:

  Leuk Marion! Wat ben je toch lief! 🙂 Wij kopen met een hoop collega’s elk voor één kind met kanker dat verblijft in een speciaal huis voor kinderen van ouders die niet veel te besteden hebben kleren, schoenen en een speeltje. Ergens deze maand gaan we dat geven!

 21. jackiedeklerk schreef:

  ik vind dat je altijd moet geven, waar en wat je kan.. (en het zit hem in de kleine dingen)
  Leuk lijstje, laat de sneeuw maar komen dan ga ik bij een bushokje staan

 22. Anne schreef:

  Wat ik altijd nog een keer wil doen als er weer eens veel files staan op een koude dag, is langs de auto’s gaan met koffie en thee. Bij veel grotere organisaties kun je zelf je kerstpakket uitkiezen. Vaak is er dan ook de optie doneren aan een goed doel, dat doet mijn vader altijd.

 23. leonieblogt schreef:

  Oké, mag ik even zeggen hoe blij ik werd van het feit dat het SNEEUWT op jouw blog?! Holy moly! Daar word ik nou echt even vrolijk van, té leuk. Verder zat ik me net te bedenken, aangezien ik al in zo’n knutselbui ben de afgelopen dagen, ik net zo goed kerstkaartjes kan gaan knutselen om die weer hier in de buurt bij het bejaardenhuis in de bus te gaan gooien. Of bij het vluchtelingencentrum hier in de buurt. En ik denk dat ik zelf dit jaar maar eens ga zoeken naar een voedselbank in de buurt! Oh en die van de gluhwein vind ik ook heel erg leuk. Goeie kerstspirit heb je 🙂 Krijg er een glimlach van op mijn gezicht.
  Veel liefs!

  1. leonieblogt schreef:

   Overigens zette jouw verhaal over de verslaafden bij jou in de buurt me wel aan het denken. In januari en februari van dit jaar was het stervenskoud in Schotland en ik werd altijd heel naar van de hopen mensen die daar op straat stonden te bedelen. Ik heb me toen voorgenomen om een keer op zo iemand af te stappen en ze te vertellen dat ik ze geen geld ga geven, maar wel een kop koffie en een broodje ofzo wil bieden. Toch durfde ik dat niet zo goed… Daarom vind ik het des te toffer om te lezen dat jij er zo mee omgaat.
   Veel liefs!

  2. Marion schreef:

   Jaaaaa het sneeuwt!!!!

 24. Els schreef:

  Wat een heerlijk artikel. Goed dat je hier allemaal bij stil staat. Vooral de kerstspirit tips zijn tof! 🙂

 25. Noirona schreef:

  Wat een leuke tips, ik haak zelf regelmatig iets dat ik namens de facebook groep ‘de anonieme sjaal’ ergens achterlaat met een briefje voor de gelukkige vinder.

  Ik heb zelf heel weinig met de feestdagen, het was vroeger nooit echt feest en ik heb het gewoon lastig rond die dagen. Toch probeer ik wel juist graag in december extra aardig voor mijn medemens te zijn (zo wordt ik er zelf ook meestal wat blijer van) ik groet meer mensen, geef meer weg en probeer nog meer mensen te helpen. Vanmiddag nog twee mensen met een surprise geholpen en voor morgen staan er twee gedichten op het programma, en gisteren twee uitnodigingen.

  Zo hoop ik de decembermaand voor mijn medemens, en mezelf, wat leuker te maken.

  Bedankt voor deze blije blog. 💗

 26. Celine schreef:

  Ik vind het idee van Share Some Happiness nog steeds ontzettend goed. Je tips om de Christmas Spirit er in te krijgen zijn ook heel erg leuk! Yay Marion!

 27. Robin schreef:

  Je lijkt zelf de kerstman wel, met al die cadeautjes die je weggeeft! Heb je dat altijd al gedaan of sinds je aan het bloggen bent?

  Ik ga 18 december twee willekeurige Vitessesupporters die bij de bushalte staan een lift aanbieden. Als ik mijn sjaal om doe, vertrouwen ze het wel, denk ik. Ik hoop nu al dat het dan sneeuwt!

 28. Jaixy schreef:

  Leuk! En lief.
  Ik hou het deze december een beetje rustig. Verwen de kinderen in mijn directe omgeving en zet een kerstboom neer.

  1. Marion schreef:

   Ja, vooral die Glühwein is leuk! 🙂

 29. misssexandthecity schreef:

  Hier gaat een deel van de 13de maand naar rode neuzen actie, voor jongeren met psychische problemen en een deeltje naar het dierenasiel waar onze beestjes vandaan komen, wij kopen koffie waarvan de opbrengst naar de daklozen gaat,……leuk dat jij zoveel aandacht besteed aan de minder bedeelden,…

 30. Romy schreef:

  Wat een mooie ideeën allemaal! Zo kun je met een heel klein gebaar soms al een hele grote glimlach op iemands gezicht toveren.
  Ik stort met oud & nieuw wel altijd een bedrag op de rekening van één goed doel, maar verder eigenlijk niet zo veel. Misschien dat ik daar dit jaar maar eens verandering in ga brengen. Ik maak altijd zelf kerstkaartjes om naar andere scrapbookers te sturen, maar zou die ook graag eens naar hele dierbare mensen uit mijn omgeving sturen om te laten weten dat zij extra bijzonder voor mij zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.