Blog Jezelf Blij

vanallesennogwat

Vraag me niet meer waar het was, maar onlangs las ik een stukje over iemand die helemaal vast zat in haar project. Ze wilde iets op poten zetten voor haar lezers. Een soort coachingsproject. Maar zoals ik al zei, ze zat muurvast. Totdat ze erachter kwam waarom ze vast zat. De reden was absoluut niet wereldschokkend; ze was simpelweg alleen maar bezig met wat haar lezers zouden willen en niet meer met wat zij zelf wilde. Al het enthousiasme waarmee ze het project een aantal maanden geleden begon was volledig verdwenen.

“Wat willen jullie lezen? Wat vinden jullie leuk? Wat vinden jullie interessant?” Vragen die je regelmatig tegenkomt op een blog als de blogger in kwestie even niet meer weet welke kant hij of zij op wil. De blogger legt zijn passie in handen van de lezers en wat gebeurt er? Je passie verdwijnt als sneeuw voor de zon. De antwoorden die komen zullen namelijk nooit bevredigend zijn. Stel die vragen dan ook nooit aan je lezers, maar stel ze aan jezelf.

Waar word ik blij van?
Ga er eens lekker voor zitten en pak pen en papier. Schrijf nu alle dingen op waar jij blij en enthousiast van wordt. Verder niet. Ga niet nadenken over wat je daar eventueel over zou kunnen schrijven. Beantwoord alleen de vraag: Waar word ik blij van?

Waar wil ik over schrijven?
Ga vervolgens rustig de lijst bekijken en zet een cirkel om de onderwerpen waar je graag over zou willen schrijven.

Waar kan ik over schrijven?
Je kan natuurlijk heel erg blij worden van lieveheersbeestjes, maar de vraag is of je er ook blij van wordt als je daar een artikel over schrijft. Je gaat nu de lijst wat kritischer bekijken en maakt een nieuwe lijst met onderwerpen waar je én blij van wordt én waar je een artikel over zou kunnen schrijven.

Gooi de lijst weg
Nee hoor, geintje. Wat jij met de lijst wilt doen moet je helemaal zelf weten. Misschien vind je het wel heel inspirerend om zo’n lijst er af en toe bij te pakken. Bewaar hem dan zeker! Zelf heb ik ‘m wel weggegooid. Ik kan nou eenmaal niet van tevoren een onderwerp uitkiezen en daar dan vervolgens een artikel over schrijven.  Het maken van die lijstjes heeft mij echter wel weer helemaal enthousiast gekregen over een paar onderwerpen. Ik lees erover, zoek filmpjes op YouTube en ben voor mezelf het één en ander gaan uitwerken op papier. Niet eens per se voor mijn blog, maar wie weet kan ik het in de toekomst nog gebruiken voor een artikel.

Wat ik eigenlijk wil zeggen: Vraag NOOIT aan je lezers wat ze leuk vinden of wat zij graag willen lezen. Je kan het je lezers nooit allemaal naar de zin maken. Wat je wel kunt doen is het jezelf naar de zin maken door te schrijven over onderwerpen waar jij enthousiast over bent en waar jij blij en gelukkig van wordt. Dat is uiteindelijk het enige wat belangrijk is om je passie voor het schrijven vast te houden. ♥

42 reacties op ‘Blog Jezelf Blij’

 1. Gek genoeg besef ik me nu pas dat dit is gebeurt bij de vorige 2x dat ik mn blog startte. Ik wist niet meer waarover ik wilde schrijven. Eigenlijk over hoe ik me voelde, maar dat paste gewoon niet binnen het concept van mijn blog. Nu schrijf ik over alles wat me bezighoudt. Niet op vaste dagen, vaste tijdstippen. Gewoon, als ik er aan toe ben. Nu is bloggen weer mijn passie!

 2. Ik vraag het ook niet (meer). Ik ben wel voor mezelf aan het ontdekken wat ik leuk vind. Zo heb ik een tijdje best veel over kleding geschreven omdat ik kleding leuk vind, maar uiteindelijk bleek dat het schrijven erover me niet helemaal lag. Zo af en toe wel.. Maar niet overheersend. Werd er uiteindelijk ook niet blij van al heb ik die artikelen met veel plezier geschreven.
  Heb ook wel eens een onderwerp gehad die heel goed in aarde viel bij de lezers, maar zelf wilde ik er niet meer over schrijven. Dat doe ik dan ook niet. Want het gaat me niet om de hoeveelheid bezoekers (al is het leuk om te zien dat zoveel mensen lezen) maar om mijn plezier!

 3. Volgens mij ben ik nu gek, je komt binnen in mijn primaire map en dat betekent ook verandering, ik kijk naar de url en .NL voor mijn kladblog staan!!! hahaha Geweldig!

  En wat het schrijven betreft zo is het maar net, vele lijstjes heb ik niet, maar wel de ideetjes, nee ik schrijf ze ook nog niet, zet nog niets klaar en ben lekker bezig met onzinnigheid op mijn stukje blog om het wel warm te houden 😉

  En dat is ook leuk om dingen op te zoeken en ooit wie weet nog een keer te kunnen gebruiken, dat doe ik ook.

  X

 4. Goede raad. Het is soms voor ons allemaal moeilijk om een topic te vinden. Zelf heb ik ook van die lijstjes waarop alles staat wat ik interessant vind en een artikel over zou kunnen schrijven als ik wil. Altijd handig om bij de hand te hebben voor als de inspiratie echt niet wilt komen.

 5. Ik stel die vraag nooit aan mijn lezers en ben ook niet van plan dat ooit te doen. Er is altijd wel iets waar ik over wil schrijven. Vandaar dat mijn blog een samenraapsel van vanalles is. Ondanks het feit dat ik mama ben, is mijn blog alles behalve een mamablog. Er zijn zoveel andere dingen waar ik over kan schrijven! Er zijn trouwens al meer dan genoeg mamablogs. En als de inspiratie even zoek is, dan valt me ineens ergenseen vraag te binnen en beantwoord ik die. 🙂

 6. Precies dat heeft ook geen zin. Ik heb het nooit gevraagd en ga dat ook niet doen. Sinds kort ook de vaste dagen los gelaten. Nu toevallig extra zin o te schrijven dus komt er meer online maar kan ook wel eens anders zijn. Ik vind het juist heerlijk artikelen te lezen waarvan ik denk hè fijn dat is echt helemaal Marion of Klaasje ofzo. Dat je kan lezen waar iemands passie ligt. Daar hou ik van! Fijne dag weer meis.x

 7. Goed stuk en inderdaad, we bloggen voor ons zelf, we bloggen over wat wij leuk vinden. Maarrrrrr, ik heb gewoon een maar vandaag! ik vind het wel leuk om af en toe te lezen waar jullie graag meer over willen lezen. Zo vond ik het heel boeiend om te zien in mijn enquête dat een aantal lezers graag nog iets meer over de hondjes wilde lezen en over Nijmegen. Ik krijg daar dan toch weer ideetjes van, maar dat zijn dan ook wel onderwerpen die ik zelf leuk vind. Als iemand zou zeggen dat ze graag bij mij meer zouden willen lezen over make-up dan ga ik daar niks mee doen.

  1. Oh ja, dat klopt! Die enquêtes zijn zeker interessant. Daar laat je je bloginhoud niet door bepalen, dat snap ik. Soms zie ik jammergenoeg wel bloggers die zich veel te veel vergelijken met anderen en dan denk ik: Nee! Gewoon lekker je eigen ding doen! Maar ja, dat hoef ik tegen jou niet te zeggen ♥

 8. Je hebt gelijk, Marion! En lijkt me een goed idee om eens zo’n lijstje te maken met dingen die mij gelukkig maken en van daaruit een blogje proberen te schrijven. Je hebt me op ideeën gebracht, dankjewel !

 9. Hmmm, ik ben het toch niet helemaal met je eens geloof ik. Natuurlijk is het belangrijk om te schrijven over wat je zelf leuk vind en waar je zelf blij van word. Aan de andere kant, je schrijft niet voor niks een blog in plaats van een dagboekje wat niemand kan lezen. Dat er mensen lezen, reageren, meedenken vind ik wel part of the fun en daar kan je (binnen bepaalde grenzen) ook best rekening mee houden.
  Dus al met al, ik zou niet willen dat lezers de inhoud van mijn blog bepalen, maar als ze een leuke suggestie of toevoeging hebben waar ik zelf ook blij van word, kom maar op!

  1. Dat laatste bedoelde ik. Dat bloggers echt aangeven: Ik weet niet meer welke kant ik op moet met mijn blog. Waar willen jullie over lezen? en het dan laten afhangen van de lezer. Ik denk dat dat niet werkt. Tenminste, voor mij niet. Leuke suggesties zeker. Elkaar inspireren is juist leuk. Ik begrijp wat je bedoelt!

 10. dit precies dus…
  hier was ik af en toe te veel mee bezig in mijn zoektocht over waar ik over kon/wilde schrijven…
  Merk wel dat ik met mijn volle hoofd nog niet helemaal in de flow zit en het niet zo makkelijk uit mijn vingers komt

 11. Volgens mij is het in jouw geval heel goed dat je je oren niet teveel laat hangen naar je stemming of wat je lezers willen. Zeker gezien je valkuil van de extreme aanpassing aan anderen. Je bent nu heel bewust bezig met wat je zelf wilt en dat is goed.

  Ik ben wel benieuwd wat de reacties van je lezers voor je betekenen, Je krijgt veel knuffels en complimenten, maar je hebt inmiddels zoveel ervaring en zelfkennis dat we je niet echt kunnen helpen met tips en zo. Wat zijn wij voor jou?

  1. De reacties van mijn lezers geven me heel erg veel steun. Dankzij jullie ben ik zover gekomen en heb ik doorgezet in het blijven delen. Het feit dat zoveel mensen steun en herkenning vinden in mijn artikelen, dat zorgt voor een wisselwerking waarvan ik nooit had gedacht dat dat via een blog zou kunnen.

 12. Ik heb (volgens mij) nooit gevraagd aan mijn lezers wat we willen lezen. Eerder of ze nog tips of verbeterpunten hebben 🙂 Meestal gaat het schrijven zo vanzelf dat ik er niet eens zo bewust over nadenk haha. Misschien ga ik het eens proberen.

 13. Helemaal mee eens! Ik hou van beauty en fashion. Maar ik kan echt niet elke dag een makeup review neerzetten, terwijl sommige mensen dat echt geweldig vinden. Blijf gewoon trouw aan je blog en je onderwerp/passie. -x-

 14. Heel erg waar: wees gewoon jezelf, er zijn al zoveel anderen! Hahaha.. niet een originele gedachte van mij, maar het klopt wel. Ik denk dat veel bloggers in deze ‘val’ trappen. Dat ze energie denken te halen uit de feedback die ze krijgen van lezers (en eerlijk is eerlijk: dat is ook wel fijn!). Die energie is als het ware een ‘short fix’. Het helpt niet op de lange termijn. Als je passie is om te schrijven, dan schrijf je. Voor jezelf, niet voor je lezers. Voor mij is het haast een soort therapie; ik verwerk mijn gevoelens en gedachten in mijn blogs. Ik vind het heerlijk om zelf te kunnen beslissen waarover ik schrijf en ik vind het een mooi medium om mijn boodschap te kunnen delen. Ik wil geen goedkeuring, want goed genoeg ben ik sowieso. Ditzelfde geldt voor ieder ander. Ook deels mijn boodschap, hihi. 😉

 15. Heb jij niet ooit eens gevraagd aan je lezers wat ze leuk vinden en welke rubrieken ze wilden behouden/weggelaten zien :)?
  Groot gelijk heb je met je redenering van vandaag. Een weblog is iets heel persoonlijks. Wie niet ‘lust’ wat je schrijft, moet maar elders gaan lezen…

 16. Mooi geschreven Marion, en je hebt helemaal gelijk. Ik twijfel soms ook en denk dan dat mijn lezers vast het antwoord hebben. Maar voor mijn gevoel moeten de onderwerpen uit mezelf komen, als ik er blij van wordt of iemand mee kan helpen dan zal ik er met bezieling over schrijven. Dat houdt het voor mij leuk en hopelijk voor de lezer ook.

 17. Wat een mooie blog weer. Je hebt gelijk. Net alsdat mijn blog nooit zo zal worden als die van jou, hoewel ik er wel bewondering voor heb. Eerder zou ik dan daarin ook eisen stellen, ‘net zo goed als..’, tegenwoordig vind ik t prima en ben ik echt super blij met t hechte groepje volgers. Je blog onderstreept dat nogmaals.

  Ik ben natuurlijk wel eens onzeker. Maar daarin leer ik ook steeds meer dat mensen anderen volgen uit interesse, dat kan alleen als je je ding doet. Ik kan best tegen jou zeggen namelijk dat ik t leuk vind over lieveheersbeestjes te lezen.. maar kan dan natuurlijk ook gewoon opzoek aan naar iemand die dat al doet. 😉
  Bedankt voor de mooie blog en het delen daarvan.

  Sam. ♡

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.