Help! De heg is weg!

headervakantie

Zomaar op een maandagochtend reed er een karretje van de gemeente voor. Er kwamen drie mannetjes in oranje jasjes uit. Ze praatten hard. Te hard. Zeker voor op de maandagochtend. Het ene mannetje pakte een enorme kniptang, de ander een gigantisch hark en de derde man….

De derde man pakte een kettingzaag. Ik zag het gebeuren. Als in slow motion. Ik had naar buiten willen rennen. Ik had willen roepen en schreeuwen: Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! Maar als in een nachtmerrie kwam er geen geluid uit mijn keel. De kettingzaag ging aan en daar ging de eerste boom. En de tweede. En de derde. De man met de enorme kniptang knipte alle struiken om en de man met de gigantische hark…. Ja, die deed eigenlijk geen flikker, want je kan bomen en struiken nu eenmaal niet met een hark aanharken of zo.

De overbuurman is veel ouder dan ik dacht. De mensen daarnaast hebben twee kerstbomen. En witte luxaflex. Geen rolluik, zoals ik dacht. Hallo fietsers! Shit, koplampen. Dag chilltuin. Dag lekker rustig aan het water zitten in de zomer. Dag privacy.

Onze tuin grenst aan het water. Een soort hele brede sloot waar gezellig de hele dag eendjes voorbij zwemmen. We hebben ook een aalscholver en in de zomer zit er ook vaak een groep ganzen. Aan de overkant van het water is een flinke helling. Daar heeft een waterrat zijn nest. Bovenaan de helling staan stonden bomen en hoge groene struiken die in de herfst langzaam kaal werden. Toch bleef je altijd nog wel een beetje beschut en in de zomer, als de heg groen is was, kon je bij wijze van de hele dag in je blote kont in de tuin gaan zitten. En nu? Nu is de heg dus weg.

Peter is echt door het dolle heen van woede. Die kan echt doen alsof de wereld vergaat met dit soort acties. “Nou, vergeet het maar! Nu kan je noooooit meer in de tuin zitten! Iedereen kijkt hier naar binnen.” “Nou, dat valt nog wel…” probeer ik nog…. ”Zie!” roept hij, als er net een fietser voorbijkomt die inderdaad bij ons naar binnen kijkt. Natuurlijk heeft hij wel een punt, maar nooit meer in de tuin zitten is wat overdreven. “Peet,” zeg ik, “als straks de struik achterin de tuin weer groen is, dan kan je daar toch rustig een beetje achter gaan zitten. Het is maar goed dat je dat platje niet afgemaakt hebt vorig jaar, want daar heb je nu inderdaad geen flikker meer aan.” Ik begeef me op glad ijs zie ik aan zijn gezicht. We wilden een platje maken aan het water, zodat ik daar rustig kon zitten in de zomer in de vroege ochtend. Nu heeft dat geen enkele zin meer. Je kan net zo goed voor de supermarkt op de stoep gaan zitten. Oké, nu overdrijf ik ook, maar toch. Het hele rustige, afgezonderde plekje is verdwenen en dat is behoorlijk zuur.

Goed, we hebben nog een hele winter om een nieuw plan te bedenken voor onze tuin. We zullen in ieder geval iets van struiken neer moeten zetten, zodat we nog een beetje beschutting hebben. We willen wel een stukje zicht houden op het water, dus misschien een klein doorgangetje maken en dan toch een soort van platje creëren aan de rand van het water. We moeten er nog maar eens goed over nadenken. Stiekem hoop ik nog steeds dat de gemeente weer nieuwe struiken gaat planten, ook al zegt Peter dat dat onmogelijk is. Ik zeg: Niets is onmogelijk! ♥

43 reacties op ‘Help! De heg is weg!’

 1. O die Peter, ik herken mezelf in hem, ik zou dat ook hebben. Alles is gelijk naar de tering, hahaha. En ik herken jou in mijn man, die zou het ook positief benaderen.
  Heel praktisch, wat je zou kunnen doen is van het voorjaar vlinderstruiken planten. Die groeien als een tierelier en je krijgt mega veel vlinders in de tuin. Ook bijen dat wel. Ik weet dat je bang voor wespen bent, ben ik ook, maar voor de bijen niet. Misschien een idee?

 2. Geweldig geschreven weer, maar wat een kloteactie. Of is het klotenactie? Ze zullen het ook niet een beetje bijsnoeien, nee gelijk de hele handel omzagen. Hier is ook een hele rel geweest omdat het bijhouden van het gemeentegroen te duur zou zijn. Oplossing: alle struiken langs de stoep eruit. 😦

 3. Wat kut zeg! Kan me jullie gevoel heel goed voorstellen, ik zou ook over de rooie zijn. Belachelijk ook dat jullie daar niet even over geïnformeerd worden als dat zoveel invloed heeft op jullie privacy.
  Maar eerlijk gezegd dacht ik tijdens het lezen alleen maar: ‘Ooohh, ooooohhhh, wat wonen die mooi!’ Water, eendjes, aalscholvers, ganzen… Prachtig zeg! Gelukkig laten die zich niet snoeien.

 4. Ik haat dit zo, het lijkt overal maar zomaar te kunnen, hier hebben ze langs een doorgaande route, voor auto’s en fietsers, ook zomaar even binnen een dag ene heleboel bomen even weggemaaid, echt grrrrrrrrrrrr

  Ik hoop dat jullie een heel mooi plan kunnen bedenken in elk geval, en dat gaat vast en zeker lukken als jouw Peter wat bekoeld is, desnoods ga je zelf planten daar? 😉 haha

 5. Jammer dat je niet daar biten bent gerent en jezelf vastgeketend hebt aan die struiken. : (

  Kan me voorstellen dat je er van baalt. Een schutting neerzetten aan de overkant is ook wat onmogelijk. Je kunt kijken in de gemeenteplannen of er iets voor terugkomt. Ze hebben hier laatst langs de straat waar ik woon super veel (grote) bomen gekapt, in het plan komen er zes (mini) boompjes terug zag ik. Ik was ook boos! Er is alleen zo weinig aan te doen, zulke grote bomen zet je niet effe terug ofzo.

  Ik hoop voor jou dat t bestemmingsplan daar een paar mooie bomen neerzet ofzo en dat je je privacy (en die van Peter) weer terugkrijgt.

  x Sam

 6. Wat schrijf je leuk! Al is het onderwerp natuurlijk gewoon stom. Dat ze dat niet even vooraf melden ofzo. Ik snap jullie frustratie. Nu maar zelf zorgen dat het er weer leuk uit gaat zien en wie weet wordt het wel mooier dan voorheen!

 7. Bij ons in de wijk is hetzelfde gebeurd. Struiken weggehaald met het gevolg tuinen die aan de achterkant ineens open liggen. In de hele wijk worden bomen en struiken weggehaald. Ik begrijp de boosheid van Peter heel erg goed. ik ben net zo boos. En machteloos.

 8. Ik weet nog dat er jaren geleden opeens een fietspad dicht voor mijn huis langs gelegd werd, nooit meer in de tuin zitten, niet meer lekker in het zwembad in de voortuin..
  het was een zomer wennen, en het lijkt dat iedereen kijkt, maar of ze dat echt bewust doen? denk het niet

 9. Ah wat stom! ! Ik zou ook heel boos zijn denk Ik. Voor een momentje. Daarna naar een oplossing zoeken. Altijd zo jammer als ze die dingen doen die je niet snapt. Gelukkig hebben jullie nog de hele winter om een nieuw plan te bedenken 😉

 10. Oh jeetje wat balen!! Ik ken mensen die het juist heerlijk vinden om aan de weg te zitten, compleet zonder privacy. Ik kan me dat niet voorstellen. Ik ben ook echt gesteld op mijn privacy in de tuin hoor. Jakkes wat vervelend!

 11. Oh wat jammer! Kan me voorstellen dat jullie daar niet blij mee zijn maar er moet vast een oplossing voor te bedenken zijn! Leuk hoog boompje of struikje? Mini schutting? Succes met iets bedenken, komt vast goed!

 12. Jeetje wat ontzettend stom! Mensen die er zelf niets mee te maken hebben, bedenken altijd dat soort ideeën. Gelukkig zijn er een hoop oplossingen (die al door een aantal mensen hier zijn genoemd) dus jullie vinden er vast wel iets op, weet ik zeker! 🙂

 13. Blegh ik begrijp wel dat dit echt niet leuk is. Je privacy is ineens weg en niemand heeft je geïnformeerd… Dat vind ik niet netjes. Hopelijk vinden jullie een oplossing waardoor jullie iets meer beschut zitten!
  Mijn moeder heeft ze een keer tegengehouden met de vraag waarom ze dit gingen doen en wij er allemaal niks vanaf wisten. Toen bleven de bomen staan en is er niks omgezaagd. Gelukkig maar, want anders staat onze tuin ook in de spotlights…

 14. Wat stom zeg! Dat is wel zonde 😦 Maar ja in ieder geval iets verzinnen voor in de zomer. Lijkt me niet leuk nee als je open en bloot in je tuintje zit en iedereen je aanstaart haha. -x-

 15. Dat is wel een tegenvaller zeg 😦 !! Ik zou ook wel balen.. Maar ik heb ook niet echt een beeld voor me van hoe het was en nu is. Jullie verzinnen vast wel iets toch!

 16. Ik zou net zo reageren als Peter hoor. Best wel stom dat. Ik heb in de tuin ook praktisch geen privacy, alleen als ik op het gras ga zitten, dan zit ik achter de lage haag. Het went wel, al was ik verwend met de tuin bij mijn ouders. Het enige is wel dat het konijnenhok goed te zien is vanaf de weg, dat is niet zo handig met kerst en oud & nieuw. Daarom gaan mijn konijntjes vanaf zaterdag bij mijn ouders logeren en ik zelf grotendeels ook. 🙂

 17. Dat is verschrikkelijk en ze hadden de bewoners erover moeten informeren…. kan er schutting geplaatst worden bij jullie tuin zodat jullie vrij zitten?
  Heerlijk die privacy.
  Het is vervelend dat iedereen naar binnen kan gluren 😨😨

 18. Ik zou direct de gemeente hebben gebeld… Ik vind dit eigenlijk niet zomaar kunnen en begrijp de boosheid erg goed. Waarschijnlijk zullen aders buren het ook niet leuk vinden wie weet een actie op touw zetten?

 19. Balen, zoiets. Ik vind privacy ook zeer belangrijk. We kochten ons lapje grond om te bouwen, en lieten ons overtuigen door het feit dat de grond achter ons als landbouwgrond was ingekleurd en er ‘allicht’ nooit zou gebouwd worden. Tot tien jaar later…

 20. Dat is echt vervelend zeg, vooral als je dan gelijk inkijk hebt. Bij mijn ouders is het ook weleens een keer gebeurd en toen ging mijn vader over de rooie en die trok nog net niet die gemeentemannetjes aan hun kragen mee. Die oplossing komt er wel hoor, dat weet ik zeker 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.