2015: Het jaar van de dysthymie, sociale angst, extreme aanpassing

IMG_3115960

Het einde van het jaar nadert. Sterker nog, overmorgen is het al zover. In eerste instantie wilde ik eens uitgebreid gaan terugblikken. Per maand. Ik begon vol goede moed in januari, maar die moed zakte me al snel in de schoenen. Het heeft geen zin om per maand terug te kijken. Alle maanden lijken op elkaar. Het was het jaar van de dysthyme stoornis, sociale angst en extreme aanpassing.

De dysthyme stoornis of dysthymie is een psychische aandoening, een chronische en een lichtere vorm van depressie die zich kenmerkt door een gebrek aan plezier en genoegen in het leven. Deze stoornis gaat meestal gepaard met slaapproblemen, eetstoornissen, verminderde energie, concentratieproblemen, en gevoelens van wanhoop. De ziekte duurt minimaal twee jaar en gedurende deze tijd blijven de klachten nooit langer dan twee maanden weg. Bron: wikipedia.

Als ik terugkijk op mijn leven denk ik dat ik al heel erg lang met een dysthyme stoornis te maken heb gehad. In de puberteit werd dit afgedaan als puberaal gedrag en vervolgens overheerste de eetstoornis en een opgelopen trauma mijn leven.

Dysthymie heeft net als depressie een zware impact op iemands leven. Door een constant somber en neerslachtig gevoel waardoor de patiënt veel klaagt, sarcastisch wordt, humeurig en pessimistisch is, ervaren mensen in zijn omgeving de persoon meestal als somber, zuur, humorloos. Sociale contacten lijden er dus onder en dat kan tot een sociaal isolement leiden. Bron: wikipedia.

Dit vind ik een heel interessant stuk. Als ik iets niet ben is het namelijk wel sarcastisch, humeurig en pessimistisch. Ik heb echt vet mazzel dat ik ondanks mijn dysthymie zo hoopvol ben. En blijf. Ergens is er dat rotsvaste vertrouwen in mij dat het allemaal goed komt. Ooit. Mijn humor is grenzeloos en laat me nooit in de steek. Wat hier echter wel heel sterk om de hoek komt kijken is de valkuil van de extreme aanpassing. ”… ervaren mensen in zijn omgeving de persoon meestal als somber, zuur, humorloos.” Ik wil niet dat de ander last (lees: nóg meer last) heeft van mij en dwing mijzelf om mijn somberheid, mijn sarcasme en mijn slechte humeur voor me te houden. Ik krop al mijn somberheid, woede, angst, frustraties en wanhoop op. Het wegstoppen van emoties leidt of kan leiden tot een depressie. Die depressie vervolgens ook nog eens willen wegstoppen, maakt het leven (bijna) ondraaglijk.

Dysthymie patiënten zijn bij stress of schokkende ervaringen vatbaarder voor klinische depressie dan anderen. Als depressie zich naast dysthymie voordoet, spreekt men wel van een dubbele depressie. Bron: wikipedia.

Het zou kunnen zijn dat dit bij mij twee jaar geleden is gebeurt. Dat ik door de langdurige stress van het ziek zijn, pijn hebben en het niet meer kunnen functioneren op mijn werk, uiteindelijk depressief ben geworden bovenop de al aanwezige dysthyme stoornis. Vervolgens werd ik uit mijn functie gezet, werkte mij een slag in de rondte in mijn nieuwe functie om vervolgens ook daar weer uit gezet te worden. Dit kreeg ik een dag voor mijn vakantie te horen. Tijdens die vakantie stortte ik in en werd ik suïcidaal. Dit is ondertussen alweer anderhalf jaar geleden. Vorige week ontving ik de eindevaluatie van mijn werk waarin ik voor het eerst een definitieve ontslagdatum zag staan. Terwijl ik natuurlijk al lang wist dat ik niet binnen de gestelde termijn van twee jaar beter zou zijn, kwam dit even keihard aan.

2015 was het jaar waarin mijn somberheid, mijn angsten, mijn wanhoop én mijn gedrag een naam kregen. Het was het jaar van de dysthyme stoornis, sociale angst en extreme aanpassing. ♥

So look into my face Marie-Claire
And remember just who you are
Then go and forget me forever
But I know you still bear the scar 

46 gedachten over “2015: Het jaar van de dysthymie, sociale angst, extreme aanpassing

 1. Zonder dit alles te willen bagatelliseren wil ik er wel wat aan toevoegen. Volgens mij was 2015 ook het jaar waarin je definitief herstelde van je eetstoornis, en dat is een enorme stap. Een mooie bron om moed uit te putten om ook de rest aan te pakken, hoop ik 🙂

 2. Pijnlijk herkenbaar lieve Marion. Al weet je dat ik met sommige dingen anders omga. Maar onwijs genoten van je eerlijkheid en oprechtheid dit jaar, veel aan gehad.

  Topper! En we gaan ervoor in 2016!!

 3. Mooi wat je schrijft Marion en ik hoop ook oprecht dat het fijn 2016 zal zijn voor je!
  Dat je verder herstelt en sterker wordt! Dat hoop ik zo voor je meis!! liefs

 4. Lieve Marion,
  Ik hoop dat je in de toekomst je gevoelens de vrije loop mag/kan laten gaan.
  Het was een heftig jaar voor je. De jaren ervoor waarschijnlijk ook. En er zullen nog zat heftige momenten komen. Het is je kracht dat je toch zo optimistisch kunt zijn.
  Of 2016 een beter jaar wordt, tsja dat weet je nooit. Je werkt hard en de rest loopt zoals het loopt.
  ❤️

 5. Het verbaast me dat kinderen op school nog altijd niets leren over psychologie. Meer zelfbewustzijn op die leeftijd zou zoveel problemen kunnen voorkomen. Ik heb net als jij een hele late diagnose gekregen (ook rond mijn 36e). Dysthymie en sociale problemen hebben voor een groot deel mijn leven beheerst. Ik ben niet verbitterd hoor, maar het had zoveel beter gekund.

  Klopt het dat het nog een puzzel voor je is welke negatieve gevoelens wegstopt en welke je écht niet hebt?
  Ik hoop dat 2016 je veel gaat brengen op dat vlak en dat ik nog vaak om je kan lachen. Volgens mij kan het samen gaan.

  Trouwens, dat niemand tot last willen zijn en suÏcidaal worden in je vakantie rings a bell: hoe is het met je luisterboek?

  1. Ik heb nog geen flauw idee inderdaad wat ik wegstop en wat er simpelweg niet is. Heel verwarrend, maar het komt allemaal langzaam aan boven water en dan moet ik kijken wat er blijft en wat ik voorbij kan laten drijven. Toevallig las ik laatst ergens een artikel dat die lessen er dus wel gaan komen voor kinderen evenals yoga en meditatie. Ik ben er wel voorstander van. Op dit moment luister ik iedere avond een paar hoofdstukken. Ik verbaas me erover hoe herkenbaar het is. Er zit toch nog vaak het idee: Bij anderen is het veel erger. Dat is het dus niet, anders zou het niet zo tergend herkenbaar zijn allemaal.

   1. Ik ben blij dat ik nu eens een keer raak schiet met mijn aanname 😀 Voor 2016 zie ik je voor me tijdens psychomotorische therapie: lekker met bokshandschoenen van je af meppen en die gevoelens er eens uit laten komen. Klinkt nu misschien als een grap, maar eind 2016 zullen we wel zien of mijn visioen klopte 😉

    Behalve het suÏcidale herkende ik heel veel in PAAZ. Er kwamen emoties los waarvan ik niet (meer) wist dat ik ze had. Ik dram er misschien wat vaak over, maar het was mijn mooiste ontdekking in 2015 en ik gun jou dezelfde ervaring. Fijn dat het als luisterboek wel werkt voor je.

 6. Ik wil je tegenspreken, omdat ik vind dat 2015 het jaar is dat alles een naam kreeg, maar dat de problemen er daarvoor wel al veel meer waren… Je bent vooruit gegaan, dat merk ik echt. En ik hoop dat de vooruitgang verder gaat in 2016. Confronterend misschien, maar het komt goed. En als het volgend jaar niet is, dan het jaar daarna.
  Ik hoop dat je het nieuwe jaar alvast op een fijne manier kan inzetten!

  1. Het is voor mij een enorm positief punt dat alles een naam kreeg. Ik kreeg duidelijkheid, helderheid. Ik kon eindelijk stappen maken in de juiste richting. Het was voor mij een heel positief jaar. Een zwaar jaar, maar de jaren daarvoor waren velen malen zwaarder. Dus als ik jouw goed begrijp, hoef je me helemaal niet tegen te spreken. ♥♥♥

 7. wat heb je dit goed beschreven….
  leven met een depressie is niet makkelijk, voor alle partijen niet..
  er bestaat wat mij betreft ook nog te veel onbegrip…
  Ik ben op dit moment dat het mij lukt zonder pillen, dat ik aan mezelf merk dat het weer meer opzet..
  Soms vecht ik er tegen, soms geef ik er gewoon maar aan toe..

 8. Een heftig jaar dat je heel mooi hebt weten te beschrijven. Ik blijf het knap vinden dat je alles zo goed kan verwoorden. En ik blijf het ook knap vinden hoe jij met jouw situatie omgaat. Ik hoop dat 2016 je heel veel moois zal brengen. Dat het stapje voor stapje steeds beter met je zal gaan. Liefs

 9. Ik volg jou denk ik nog geen jaar en het was een rollercoaster, ik wist niks over deze aandoening, ziekte en jouw achtergrond het is dat jij je bij elke blogpost weer zo goed kunt verwoorden, de eeuwige optimist blijft en jouw humor is iets wat ik heel gaaf vind.

  Ik hoop oprecht dat 2016 een goed jaar voor jou gaat worden!

  1. Je bent echt supertrouw en lief met je reacties. Dat waardeer ik echt heel erg en het heeft me enorm gesteund het afgelopen jaar. Dank je wel. Ik wens jou ook een heel mooi en liefdevol nieuwjaar toe. X

 10. Dapper om zwart op wit te zetten. Je mag er zijn met al die dingen en het is niet een makkelijk jaar geweest.. maar uiteindelijk heeft t je verder gebracht in je proces (o.a. van zelfacceptatie).

  Neem jezelf mee 2016 in. Je bent een mooi mens, je mag er zijn. Gun je al t goeds.

  xx

 11. Klinkt als een zwaar jaar.. Snel maar door nar 2016. Hopelijk heeft dat veel moois voor jou in petto. Ik vind ook dat jij hele leuke humor hebt, dus dat klopt niet helemaal haha.

 12. weet je meis, dit is het jaar dat jij jezelf recht in de ogen aangekeken hebt. Je bent een rete sterk positief mens, jij komt er wel. 2016 word jouw jaar meisje xxx

 13. Heel herkenbaar.. Niet zo gek natuurlijk, met dezelfde diagnose. Maar ook ik herken mezelf niet in het sarcastisch en pessimistisch zijn. Daar wil ik niet mee zeggen dat het voor mijn omgeving makkelijk is om met mij om te gaan, maar ik let daar wel extreem goed op. Mijn moeder vindt volgens mij juist dat wegstoppen moeilijk. Best stom dat ik het doe dan, want zij is de eerste persoon voor wie ik dat doe. Naar haar toe ben ik het meest voorzichtig (omdat ik weet hoe lastig ze het vindt), misschien werkt dat wel averechts? Kortom: Je hebt me aan het denken gezet. 😉 Ik wens je een goed slot van het jaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.