Eigen bijdrage

960

Vandaag ga ik weer eens naar de dagbesteding. Ik heb het gevoel dat het al maanden geleden is dat ik daar geweest ben. Eergisteren kreeg ik een mail van één van de begeleiders. Mijn indicatie verloopt op 7 januari. Of ik een nieuwe kan regelen. Of ik dat met mijn therapeut wil bespreken. Natuurlijk wil ik dat.

Om deel te kunnen nemen aan de dagbesteding heb je een indicatie nodig. Die indicatie kan je krijgen van de instelling waar je in behandeling bent of van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Ik krijg deze indicatie de eerste 6 maanden van mijn behandelaar. Daarna moet ik deze bij de WMO aanvragen en dan komt ook de eigen bijdrage om de hoek kijken. Een eenvoudige berekening laat zien dat ik vanaf april ongeveer € 110,- per maand moet gaan betalen voor anderhalf uur tekenen en een uurtje yoga per week. Kan ik dit vergoed krijgen? Het antwoord is nee. Daarvoor is mijn inkomen net iets te hoog. Een paar honderd euro bruto op jaarbasis om precies te zijn.

Ga ik door met de dagbesteding in april? Nee, natuurlijk niet. Dat hoef ik niet eens uit te leggen neem ik aan. In mijn geval valt het bedrag nog mee. Er zijn situaties bekend die veel en veel schrijnender zijn. Wat het erge hiervan is, is dat voor sommige mensen de dagbesteding dé reden is waarom ze nog hun bed uitkomen. Dat zijn mensen die daar iedere dag naartoe gaan. Die verder weinig of geen sociale contacten hebben. De dagbesteding is hun leven geworden.

Ik vind het vreselijk pijnlijk, grof schandalig en uitermate onmenselijk dat wij op dit moment maandelijks een godsvermogen neerleggen om onze zorgverzekering te betalen aan maatschappijen die miljoenen winst maken per jaar. Ik vind het abnormaal dat we daarnaast bijna € 400.- per jaar aan eigen risico moeten betalen en dat dát voor veel mensen een reden is om niet naar de huisarts te gaan als zij klachten hebben. Uit angst voor de eventuele kosten die medicijnen of een doorverwijzing naar een specialist met zich meebrengen. Ik vind het van een ongekend schofterig gedrag dat de ministers in dit land met gemiddeld € 144.000,- per jaar thuiskomen en dat mensen die nog niet eens 15% daarvan hebben, niet de begeleiding krijgen die ze nodig hebben. Waar ze mijns inziens recht op hebben.

Voor mij is het niet zo’n probleem. Ik heb Peter. Ik heb mijn familie. Ik heb mijn blog. Mijn social media. Ik ben lichamelijk redelijk gezond. Ik kan de natuur in. Ik heb geen goede ogen, maar kan genieten van de dingen die ik zie. Mijn gehoor is goed. Ik hoor wat ik moet horen. Ik kan luisteren naar muziek die ik mooi vind. Ik kan fietsen en ik heb een auto. Mijn leven is meer dan alleen de dagbesteding. Dit is echter voor veel mensen niet het geval. Er zijn mensen die door de nieuwe wetgeving vanaf deze maand thuiszitten, simpelweg omdat ze de extra kosten niet meer op kunnen brengen. Mensen die het stukje leven wat zij nog hadden, nu kwijt zijn. Dat maakt mij boos. Dat maakt mij verdrietig. Dat breekt mijn hart. ♥

60 gedachten over “Eigen bijdrage

 1. Mooi geschreven mop. Helaas de bittere waarheid en in en in triest voor de mensen die het zo ontzettend nodig hebben.

  Liefs!

 2. Say whut? Is dat een nieuwe regeling? Dat is echt verdrietig hoor. Ik ben heb zelf dagbesteding begeleid en die mensen hadden het echt hard nodig in hun leven om de redenen die je noemt. Mijn hart breekt.

  1. Eigen bijdrage bestaat al heel lang volgens mij, maar wordt dit jaar voor sommige regelingen extreem verhoogd. Het is ook afhankelijk van of je een partner met inkomen hebt enzovoorts en per gemeente verschilt het ook. Alleen als je op bijstandsniveau leeft krijg je het vergoed. Ja, sommige mensen vallen hiermee echt tussen wal en schip.

  1. Alleen in de bijstand krijg je het vergoed. De eigen bijdrage is voor zover ik weet wel inkomensafhankelijk. Maar goed, kijk naar mijn situatie. Eén inkomen, net boven de grens en je moet betalen. Het is heel zuur voor sommige mensen.

   1. Helaas heel herkenbaar hier. Ik heb een CIZ indicatie voor begeleiding thuis. De bijdrage wordt berekend met ons gezamenlijk inkomen van twee jaar terug. Voor 1 uur begeleiding per week betalen wij meer dan 300 € per vier weken. Dit kunnen we niet betalen, dus genoodzaakt te stoppen met de begeleiding. Triest dat het zo moet.

    1. Echt ongelooflijk. Ook dat ze niet naar je huidige financiële situatie kijken. Hoe kan dat toch? Waar zitten die hersenpannen vol mee? Heel naar dat jij (jullie) zo de dupe zijn van dit systeem. Bedankt voor het delen van je verhaal en heel veel sterkte.

 3. Spot on, Marion. Waarom kun je voor een paar euro naar een yogales of een creatieve cursus bij een volksuniversiteit en moet het ineens zo duur zijn als het ‘zorg’ heet? Petje af ook voor je laatste alinea.

  Ik ben voor marktwerking, maar het is niet de heilige graal. In de zorg is het NIET goed gegaan. Follow the money. Zoals altijd vloeit het geld als vanzelf naar de groepen die zich het beste kunnen organiseren: verzekeraars, specialisten, commerciële instellingen. Het salaris van ministers vind ik tot daar aan toe, want topmanagers en specialisten verdienen een veelvoud daarvan. Specialisten konden hun inkomen enorm laten stijgen door er zoveel mogelijk patiënten doorheen te jassen en DBC codes te declareren. Uiteraard waren ze zelf betrokken bij het opzetten van dit systeem. Slim ja, maar ethisch nee. De zorg in Nederland is goed, maar inmiddels op Amerika na de duurste ter wereld (http://www.ftm.nl/exclusive/waar-oh-waar-komen-die-torenhoge-zorgkosten-toch-vandaan)

  Kleine aanvulling: bezoek aan je huisarts en POH-GGZ gaat niet ten koste van je eigen risico. Eventuele medicatie en verwijzing naar een specialist natuurlijk wel weer.

  1. Het is heel erg verkeerd gegaan in dit Nederland. Als je het heel oppervlakkig bekijkt is het best prima geregeld, maar er is een deel van de bevolking die de dupe is en helaas is dat al de meest kwetsbare groep Wat betreft de huisarts en zo, dat weet ik hoor. Ik zit er zelf regelmatig 😉 De meeste mensen gaan echter niet, want wat moet je bij de huisarts als je geen medicijnen kunt betalen en je al helemaal geen specialistisch onderzoek kunt veroorloven? Dan gaan we dus maar googelen. Bizar.

 4. Ik snap wel dat je de keus maakt niet door te gaan 110,- klinkt niet veel als je het heel snel zegt, maar is toch meer dan een week boodschappen..
  Maar wat je verder zegt zo waar, vroeger had ik het financieel iets beter, betaalde voor de simpelste dingen meer dan andere..
  Maar juist daardoor hebben die andere ook de mogelijkheid..
  je kan je toch niet voorstellen dat je niet naar de dokter durft ivm de kosten

 5. Wow, ik wist niet dat je voor die dagbesteding moest betalen. En dan nog zoveel!
  Begrijpelijk dat veel mensen dan thuis blijven. Zo jammer!

 6. Oh hier heb ik al jaren last van, ik moet eigenlijk warm water therapie doen, heb ik bijna 2 jaar gedaan en toen werd dat dicht gedraaid, ik weet wat het doet, heel veel goed dus voor mijn lichaam, maar die eigen bijdrage of nog erger, nul vergoeding voor mij, want het is maar fibromyalgie, valt onder reuma, maar is het net niet, omdat het niet aantoonbaar is met een bloedtest, heb je voor de wet dus niets, dus kan een reumatoloog en een revalidatie arts nog zo uitschrijven indicaties, ze worden afgekeurd, zoek het maar uit.

  Dit is heel erg, en er zijn miljoenen mensen die dus zo zitten, net als jij nu, te gek voor woorden gewoon!

  X

 7. Heel mooi geschreven meid. De huidige maatschappij raakt mij ook in, nee, dwars door mijn hard. Als een soort dolksteek. Het is niet normaal, wat tegenwoordig normaal is. Ik zal dat ook nooit als normaal gaan zien. Sterker nog, ik wil er alles aan doen dat het allemaal weer wat menselijker wordt in dit land.

 8. Ik heb er inderdaad al meer over gelezen. Als ik ooit op dagbesteding ben aangewezen zou ik het ook niet kunnen betalen, met mijn inkomen dat zo’n 10% is van dat van een minister. Onbestaanbaar.

  1. Zeker. Vanochtend was ook echt weer even fijn. Al is het maar een uurtje, want langer gaat nog niet, het geeft je toch een gevoel van nuttig zijn en iets kunnen. Als ik daar nou een volle week zou zitten, dan zou ik het wel doen, maar voor die twee uur per week? Nee, dat is me echt te gek.

 9. Wow, wat een debiele regeling! Ik had geen idee dat de prijs zo hoog was voor dagbesteding. Vreselijk dat mensen hierdoor niet meer kunnen gaan. Wat Sytse ook zegt, ik kan er jammer genoeg niets aan veranderen.

  1. Het geldt helaas voor een heleboel regelingen. Thuiszorg, hulpmiddelen voor ouderen, maar ook als je opgenomen bent in een zorginstelling kan het zijn dat je een maandelijkse eigen bijdrage moet betalen. Daar kan is nog wat voor te zeggen omdat je daar ook eten, drinken en onderdak krijgt, maar verder… Gekke regelingen.

 10. Echt verschrikkelijk en ook zo onterecht dat dit zo is geregeld in dit land. Echt tenenkrommend. Mijn haren gaan echt recht overeind staan als ik elke keer weer zo’n verhaal als dit leest. Het blijft maar doorgaan en er veranderd niets. Ik ben blij dat jij, zoals je beschrijft, nog genoeg andere dingen hebt waar je je overdag mee kan vermaken! (Al vind ik het wel heel naar boor je dat je straks niet meer naar de dagbesteding kan, puur omdat het te veel geld kost…)

  1. Het is absurd.Wat ik ook al in een andere reactie zei: Als het nu een volle week was of 5 dagdelen, kan ik nog inkomen. Dan zou ik het misschien nog doen. Maar twee uurtjes??? Waanzin! Buiten dat zijn er mensen die het echt niet kunnen betalen en dat vind ik echt het ergste van alles. Vreselijk. 😦

 11. Dat is echt hartverscheurend. Iedereen zou eigenlijk de hulp moeten kunnen krijgen die hij/zij nodig heeft. Maar gelukkig hebben wij wel al zoveel zorg.. Je weet er weer een mooi stukje over te schrijven!

  1. Er is inderdaad heel erg veel mogelijk in dit land. Ik ben zo blij dat het voor mij financieel mogelijk is om mijn eigen risico op te hoesten. Van mij mogen we weer terug naar vroeger: ziekenfonds en particulier!

 12. Dank voor je blog en het herinneren hieraan. Ik had het een beetje in de ijskast gezet onder het mom van ‘wie dan leeft, die dan zorgt’, en zo ineens is het al ‘dan’.

  Morgen spreek ik mijn begeider weer en dit was ook een puntje op mijn bespreek agenda. Is er een site waar je de eigen bijdrage kunt uitrekenen. Volgens mij gaat mijn eigen bijdrage voor zowel begeleiding alfa dagbesteding omhoog. 😢

  Ook ik kan er dan waarschijnlijk niet mee doorgaan. Nu het wat beter gast geen drama, maar ik maak me toch echt zorgen. Juist door de begeleiding en dagbesteding gaat het nu beter. Wat als dat noodgedwongen moet stoppen 😞

  X.

   1. Dank je wel, ik heb net even gekeken maar wordt er nog niet veel wijzer uit, maar ik ga er morgen met mijn begeleider even voor zitten.

    Overigens vind ik het een enorme tegenslag voor de mensen die het zo hard nodig hebben, het is gewoon onvoorstelbaar.

    En ook vind ik het knap balen voor jou. Natuurlijk heb je Peter en je andere bezigheden, maar ik denk ook niet dat je voor de lol naar de dagbesteding bent verwezen destijds.

    X.

 13. Jeez, wat een geld. Voor mensen die dit juist nodig hebben omdat ze vaak ook niks anders hebben. Deze mensen zijn al beperkt in het “geld” wat ze hebben. Ik vind het schandalig!

 14. Dit zijn inderdaad dingen die mij ook ontzettend boos maken. Door o.a. mijn werk hoor ik zo vaak van dit soort dingen. Zorg en welzijn is op dit moment echt een drama. Te triest voor woorden en verschrikkelijk voor de mensen die er de dupe van worden. 😦

 15. Ben het helemaal met je eens, het is een grof schandaal dat wij met zijn allen miljarden betalen aan zorgverzekeraars die alleen maar winst willen maken. Echt weer Nederlands.. We moeten maar eens gaan emigreren denk ik 😉

 16. Wat verschrikkelijk dat je zo’n hoog bedrag zou moeten betalen voor die paar uurtjes Marion!
  Er is steeds meer scheefgroei in deze maatschappij en ik blijf mij er druk om maken maar helaas kunnen wij als gewone burgers er weinig aan veranderen.
  Ik kan me voorstellen dat je er niet meer heen gaat vanwege de kosten. Ik zie om dezelfde reden af van bepaalde zorg 😉

 17. Wij maar belasting betalen en dan nog moeten we voor zoiets betalen. Je geeft al aan dat je een indicatie moet hebben, waarschijnlijk krijg je die al niet zomaar. Ik snap soms echt niet wat ze nou met Nederland willen. Ik vind het jammer dat dit in nadele van jou en zoveel anderen is. Xoxo

 18. Jeetje wat naar! Het is zo oneerlijk dat je gewoon niet kunt krijgen wat je nodig hebt omdat het financieel niet kan 😦 Ik weet heel goed hoe dat voelt. Voelt zo oneerlijk hé…

 19. Zo mooi dat je het zo opneemt voor de mensen die inderdaad niet zonder kunnen. Niet alleen denkend aan jezelf. Wat ben je toch lief. Maar ook voor jou is het echt balen en niet eerlijk! X

 20. Ja vreselijk he. Ik heb je artikel gedeeld op twitter omdat ik het er helemaal mee eens ben maar vooral ook omdat ik vind dat je dit heel mooi geschreven hebt. Het gaat mij ook aan het hart. Ik heb Vincent dus financieel is voor mij geen probleem, maar al die mensen die niet zoiets hebben: vreselijk. Weet je nog een paar jaar geleden dat er voor psychische zorg 200,– naast de eigen bijdrage betaald moest worden. Net alsof je iets kan doen aan psychische klachten. Gelukkig is dit na een jaar afgeschaft.

  1. Dank je wel voor het delen, Saskia. Ik weet het nog ja, want ik heb destijds mijn aanvullende verzekering eraf gehaald daarvoor omdat dat naar het basispakket ging. Scheelde mij weer zo’n € 40,- per jaar. Het is toch wat…

 21. Zo dat is een hoop geld wat je dan zelf zou moeten betalen. Vreselijk hoor.
  Kleine kanttekening: je kunt altijd naar de huisarts gaan, dit gaat niet ten koste van je eigen risico. Hier hoef je dus echt niets zelf van te betalen.

  1. Dat is mij bekent hoor, van de huisarts. Gelukkig wel, ik zit er regelmatig. Mensen vermijden de huisarts vooral omdat ze bang zijn voor de kosten die uit het vervolg (medicijnen, doorverwijzing specialist, etc) voortvloeien.

 22. Verdrietig is dat!
  JAmmer dat je moet stoppen.

  Eigen bijdrage is enorm, zeker als je ziek bent, ik weet al dat ik hem altijd moet betalen en dan komen de medicijnen/supplementen etc er vaak nog bij.
  De overheid wil gezondheid stimuleren, maar….we moeten er steeds meer voor betalen inderdaad!

  Schrijnend wat je schrijft over de eigen bijdrage en mensen die hun enige reden om op te staan niet meer kunnen bezoeken.

  Goed om hier aandacht aan te besteden!

  1. Deze eigen bijdrage staat los van het eigen risico voor de zorgverzekering. Dit komt er nog bovenop. Het gevoel gestraft te worden als chronisch zieke bekruipt me steeds vaker..

 23. Ik kan me helemaal vinden in jouw woede m.b.t. verzekeringsmaatschappijen. Toen ik dit jaar een nieuwe zorgverzekering uit ging zoeken, werd ik weer boos. Ieder jaar voel ik een soort van weerstand en denk ik: aan welke stelletje zakkenwassers ga ik dit jaar iedere maand weer een flinke duit geld overmaken? Schandalig hoe veel winst die maatschappijen maken en bizar dat de premie ieder jaar omhoog gaat. Serieus, I don’t get it..

 24. Ik ben er stil van en ik word er boos van. Zeker omdat ik zelf ervaar hoe belachelijk hoog de kosten zijn als en geen algemeen geaccepteerde ziekte hebt. Wij piesen wat dat betreft écht naast de pot terwijl wij ook goed geld neerleggen voor zorg die wij niet ooit nodig hebben maar nu. We zijn te duur voor de maatschappij terwijl de maatschappij wilt en wenst dat wij meezwemmen in hun stroom. Even samen zwemmen om vervolgens alleen verder te kunnen lijkt mij meer dan redelijk, maar gelukkig ben ik niet de enige die inziet dat het in Nederland niet altijd zo goed geregeld is als geopperd word. Ben blij om te lezen dat jij niet helemaal in een diep gat gaat vallen zonder en ziet wat je om je heen nog hebt, al snap ik al te goed dat het gemis en de houvast groot zal zijn. Schandalig. En ik hoop dat je op een andere manier iets voor jezelf kan vinden wat minstens net zo fijn werkt! ❤

 25. Ja Marion, het is godgeklaagd. Je bent boos, en ik word er ook vreselijk boos van als ik dit lees; het is hier in Belgie niet beter hoor. Maar dat is natuurlijk geen troost. Machteloos voelt een mens zich erbij…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.