Paroxetine

cropped-cropped-headergroot.jpg

Ging ik dinsdag spontaan bij mijn buurvrouw op bezoek en zat ik gisteren onverwachts bij een vriendin op de thee, nu komen vandaag rond half elf mijn ouders op de koffie. Ja, hier. Op bezoek. In mijn huis. Op mijn bank. Koffie drinken. Uit mijn Mumu Cow koffiemokken. Het moet niet veel gekker worden. 

Natuurlijk kan ik het niet met zekerheid zeggen, maar ik denk echt dat dit door de ophoging van de paroxetine komt. Het duurt meestal een week of drie, vier voordat je het effect van een ophoging echt goed kan merken. 10 december begon ik met de verhoogde dosis. Vandaag is het 9 januari. Het lijkt zo klaar als een klontje. Door de ophoging van de paroxetine nemen mijn angsten en spanningen af.

Waar ik voor moet waken is dat ik niet euforisch word. Ik voel de stuiterbal in mij al langzaam tot leven komen. Ik hou niet van zo van die stuiterbal. Door het stuiteren kan ik over de muur heen kijken. De muur die ik in de afgelopen 38 jaar zo zorgvuldig heb opgebouwd. Als ik hoog genoeg stuiter kan ik zelfs even over de muur stuiteren en een poosje aan de andere kant van de muur verblijven. De stuiterbal stuitert helaas altijd weer terug en flikt het iedere keer weer om er dan zonder mij vandoor te gaan. Dat is de ellende. Dan heb je even mogen proeven van het ”normale” leven en komt het leven achter de muur, in de put, in het zwarte gat, weer tien keer zo hard aan. Ik hoop dat de paroxetine die stuiterbal ook een beetje in bedwang kan houden. Dat zou wel prettig zijn.

Wat is paroxetine?
Paroxetine is een antidepressivum die behoort tot de groep selectieve serotonine-heropnameremmers. Even in Jip & Janneke taal: Serotonine is een stof die van nature in ons lichaam aanwezig is en een rol speelt bij stemming en emoties. Heel simpel gezegd moet je voldoende serotonine in je lichaam hebben om je goed te voelen. Paroxetine zorgt daarvoor. Serotonine speelt waarschijnlijk ook een rol bij mensen met een eetstoornis. Het verbaast mij dan ook niet, dat toen ik met dit medicijn begon, ik eindelijk volledig herstelde van mijn eetstoornis.

Wat doet paroxetine? 
Paroxetine verbetert de stemming en vermindert angsten.

Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen?
Sufheid. Check. Slapeloosheid. Soms. Hoofdpijn. Nope. Verwardheid. Hier moest ik heel lang over nadenken. Ik ben er nog steeds niet over uit. Droge mond. Dubbelcheck! Wazig zien. Check. Gewichtsverandering. Toename in mijn geval. Check. Zweten. Nope. Gapen. Ook niet. Trillen. Neen. Nou, daar kom ik nog best goed mee weg als ik het zo bekijk.

Niet iedereen is een voorstander van het slikken van medicijnen en dat kan ik heel goed begrijpen. Schrijf het echter niet bij voorbaat al af. De werking en het effect is bij iedereen anders. Geef het een kans als er geen andere weg meer zichtbaar is. Mijn weg is juist weer zichtbaar geworden dankzij deze medicatie. ♥

53 gedachten over “Paroxetine

 1. Ik zal altijd zo weinig mogelijk medicatie slikken. Maar als medicatie je kan helpen, zou je gek zijn om die hulp niet te gebruiken. Blij voor je dat de angsten stilaan wat afnemen…

 2. Fijn artikel, kan iemand dicht bij mij ook steeds beter begrijpen door jouw stukjes. Medicijnen slikken wilde ze eerst per sé niet, maar we zien echt flinke verbetering. Dus ik ben er ook erg blij met de medicatie.

 3. Zo fijn dat je iets hebt gevonden wat een steuntje in de rug geeft. Ik heb wel vaker AD geprobeerd, maar de bijwerkingen waren extreem of ik merkte totaal niks. Beide niet prettig. Ik slik nu nog medicatie zo nodig (waaronder antipsychoticum). Blij dat t kan en in slechte gevallen slik ik t wat langer. Fijn alternatief in elk geval voor een controlfreak als ik ben. 😉

  Ook wel eens goed om positieve verhalen te horen over AD, ze hebben best een functie als je ‘de juiste’ gevonden hebt.

  xx

 4. Ik ben blij dat het een positief effect voor je heeft. Mijn partner heeft het gehad en reageerde extreem gevoelig op de bijwerkingen en mag dit soort middelen niet meer hebben. Het is inderdaad voor iedereen anders en je moet zelf bekijken (met arts, maar toch altihd zelf goed blijven opletten) wat het beste is voor je, daar hebben de meningen van anderen niet zoveel mee te maken (helaas is dat in de praktijk lastiger).
  Pas goed op jezelf (niet dat de stuiterbal te wild wordt) en verder geniet ervan dat je dingen kan doen en meer rust hebt, dat kan je goed gebruiken.

 5. Wat ben ik blij om te lezen dat de extra medicijnen aanslaan. Ik heb ook dat het een lange termijn effect heeft op de “stuiterbal”. Zo mooi hoe je het ook voor mij begrijpelijk maakt :-), x

 6. Yay voor happy pills. Als ik dit zo lees zou ik bijna denken dat ik ze zelf ook weer slik, gezien de bijwerkingen die je noemt. Die heb ik ook, zonder pillen te slikken. Vooral dat wazig zien. Man, ik zie echt geen f*** vandaag. Ik had ook grote moeite met het lezen van dit blogje (vrij laag contrast tussen de grijze letters en witte achtergrond?)

 7. Wat fijn dat de medicatie helpt! Ten minste, ik neem aan dat de goede effecten opwegen tegen de bijwerkingen. Hopelijk kun je deze stijgende lijn vasthouden 🙂

 8. Ik slik andere medicatie, maar ik ben ook één van de mensen die blij is dat dergelijke medicatie bestaat. Jeej voor medicatie! (minder jeej voor de bijwerkingen, maar die nemen we er maar bij)

 9. Hier hadden mijn vriend en ik van de week dus een discussie over. Ook ik ben wat huiverig met betrekking tot medicatie, maar ik denk dat het in sommige gevallen echt ontzettend goed kan zijn. Juist om weer een stukje dichter bij jezelf te komen en om muren af te breken die zonder medicatie misschien nog een aantal meters hoger waren geworden. Ik vind het prettig om een artikel te lezen van jou waarin je beschrijft hoe dit voor jou uitpakt en hoe veel baat je er bij hebt. Ik denk alsnog dat hier in Nederland veel te gemakkelijk of snel medicatie voorgeschreven wordt, maar ik ben er ook van overtuigd dat het veel goeds kan doen. Ik ga je artikel even doorsturen naar mijn vriend. 🙂

  1. Nog wat voer voor jullie discussie: ik vind ook dat er veel te snel voorgeschreven wordt en ik blijf er ook wat huiverachtig tegenover staan, maar voor de inmiddels 3de keer in mijn leven ben ik blij dat die medicatie bestaat. Mede dankzij die medicatie kon ik na een lange ziekteperiode weer aan het werk, wat een zware financiële last van mijn schouders nam (alsof je je nog niet ellendig genoeg voelt in zo’n situatie) en waardoor ik me weer beter voel omdat ik weer meedraai in de maatschappij. Waardoor ik mijn dosis kan beginnen afbouwen.

   Anderzijds is het ook heel dubbel: als we in een wereld leefden waar geld niet zo belangrijk was, was ik misschien niet met die medicatie begonnen en had ik de tijd genomen die ik nodig had om op eigen houtje te genezen. Het blijft een moeilijke discussie en elke keer weer een moeilijke beslissing ook om toch weer aan de medicatie te gaan…

   1. Dat dubbele, daar ben ik zo mee eens. Het is de omgekeerde wereld. Je moet zo snel mogelijk weer in staat zijn om je nuttig te maken voor de maatschappij, ongeacht of dat ten koste gaat van je gezondheid.

   2. In geval van effectief een tekort aan serotine, wat een foutje is van de hersenen, heb je weinig keuze, met natuurlijk de bijwerkingen die erbij horen,..maar dat het te pas en te onpas wordt voorgeschreven is absoluut waar,…..

 10. Medicatie kan zeker helpen! Fijn dat het jou helpt.

  Ach en zeggen mensen dat niet altijd?? Dat medicatie slecht is? Ik kreeg nu ook het advies om aan de kersenpitten en abricosenpitten te gaan ipv chemo. Toch heb ik in de chemo iets meer vertrouwen…. Dan in de pittenmelange.

 11. Hey
  Wat fijn dat het aanslaat en wat ben ik blij met deze blog! Klinkt gek maar het kan mensen echt behoeden.
  Toen ik in 2010 nog fysiek gezond was kwam ik ergens voor hulp en wees alle medicatie af, maar intussen was ik zo bang (haha ook voor medicatie dus)…en toen ik daar na een jaar wegging had de angst me zo vastgezet dat ik er fysiek heel erg veel schade door heb opgelopen (die toeneemt).

  Goed om deze blog met jou ervaringen te plaatsen!

  Hoe was het met je ouders?

  Fijne dag

 12. Ik ben geen voorstander van medicatie maar slik zelf momenteel standaard 50 mg dicolflenac (heul ander soort medicijn maar ook zo chemisch als de pest) en daarmee is mijn kwaliteit van leven met sprongen vooruit gegaan. Soms is het een gevalletje van ‘wat moet dat moet’.

  Ik hoop dat je de stuiterbal kunt intomen totdat je er aan toe bent om over die 38-jarige muur heen te kijken.

 13. Ha die goede oude Paroxetine, die heb ik ook een tijd genomen. Het was de medicatie waarvan ik het minst bijwerkingen had, zo goed als geen eigenlijk. Wat een verademing na Seroxat, waarvan ik 15 kg bijkwam, altijd een droge mond had en baadde in het zweet. Het ene pilletje is duidelijk het andere niet 🙂

   1. Er zijn 3 verschillende vormen van paroxetine, die hebben allemaal een verschillende zoutvorm. Seroxat bevat hydrochloridehemihydraat wat inderdaad vaak voor veel ernstiger bijwerkingen zorgt. De reden waarom en waarvoor er drie verschillende zijn weet ik alleen niet. Ik heb zelf een keer twee maanden een andere gekregen en ik kreeg direct andere bijwerkingen.

    1. Hé dat wist ik niet van die 3 verschillende soorten. Ik heb in 2000 een 1/2 jaar de originele Seroxat gebruikt. Volgens mij was er toen nog geen generieke variant. Nu heb krijg ik generieke van Sandoz en Aurobindo, net hoe de wind bij de apotheek waait. Kennelijk ben ik niet zo gevoelig want ik merk geen verschil tussen de soorten.

   2. Ik heb eerst Seroxat genomen en later Aropax, wat hetzelfde zou zijn als Paroxetine. En hoe het nu juist in mekaar zit met al die merknamen en generieke varianten weet ik al niet meer, maar van die Seroxat had ik opmerkelijk meer bijwerkingen dan van de andere. Nu neem ik Serlaing/Sertraline en dat gaat ook beter, maar is toch ook weer van diezelfde familie.

 14. Wat fijn dat de medicatie helpt! Ik snap goed dat niet iedereen fan is van medicatie, maar in sommige gevallen kan het je echt helpen. Hopelijk helpt je dit weer stapjes vooruit te zetten.

 15. Ik weet niet meer welke anti depresiva ik ooit heb gekregen is al jaren terug nu ook, 9 jaren zelfs. Wat ik wel weet, is dat het voor mij niet werkte, ik leek juist alleen maar dieper te gaan en ben ook cold turkey, na ophoging ook eerst, dan ook gestopt na 2 maanden ongeveer, toen was ik het zo zat om telkens maar dieper te gaan, die duisternis in.

  Eigenlijk ook gek, als ik dan dit lees, wat het zou moeten doen, dat het bij mij dan contra werkte toen. maar wat je zegt, wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet te werken, dus probeer het uit als het kan! En nodig is.

  X

 16. Ook hier een opgelucht dat medicatie bestaat. Bij mij is na de ophoging (van de Efexor) een stuk meer rust gekomen. Een stukje meer IK. Hopelijk zal de stuiterbal in jou, niet zó erg omhoog komen.. Take care Marion!

 17. Fijn dat je merkt dat de medicatie je helpt in het proces 🙂 Goede week heb je gehad! Nummer van troye vind ik erg mooi!

 18. De metafoor van de stuiterbal en de muur snap ik niet helemaal. Bedoel je dat het pijnlijk is om over de muur te kijken en dan te zien wat je zo lang hebt gemist? Of denk ik te moeilijk en komt bij jou na een hyperactieve steeds een donkere periode? Stemmingsstabilisatoren zijn meer iets voor manisch-depressiviteit dacht ik. Voer voor je psychiater.

  Ik heb trouwens totaal geen moeite met medicatie, op geen enkel vlak. De bijwerkingen van angst en depressiviteit ZONDER medicatie kunnen zijn: eenzaamheid, werkeloosheid, lagere levensverwachting, zelfmoord. Voor mij geen moeilijke keuze.

  1. Nee, ik bedoel dat ik soms heel even, zoals afgelopen week, mee kan komen met de rest van de wereld. Dat je even weer aan het leven mag ruiken zoals het was, zoals het eventueel kan zijn, maar dat je dat nooit lang volhoudt en weer terugvalt in die donkere put. Ik ben overigens meerdere malen getest op bipolaire stoornis, maar dat heb ik absoluut niet. Dat lijkt dan extra hard aan te komen.
   Ja, ik vrees dat mijn levensverwachting zonder medicatie ook ernstig ingekort zou moeten worden. Herkenbaar.

 19. Wat fijn dat je een goede week hebt gehad. Het begrip Paroxetine is nieuw voor mij en dit artikel is daarom leerzaam geweest. Ik ben blij voor je, blij dat de bijwerkingen niet te heftig zijn (al is het toch een hoop) en dat het zijn werk doet.

 20. Fijn dat dit voor jou helpt en werkt. Als ik zo steeds meelees op jou blog is het ook goed dat dit soort medicijnen er zijn. Het is een feit dat arts te makkelijk dit soort dingen voorschrijven, maar in jou geval is het echt niet een verkeerde keuze. Hoop dat je je zo goed blijft voelen.

 21. Blij dat te lezen dat het goed met je gaat, Marion! Ik reageer niet zo regelmatig, maar ik lees je blogjes nog steeds. Je klinkt erg goed en vrolijk en dat maakt mij ook blij! Super dat je nu spontaan bezoekjes kan ontvangen en ergens spontaan naar toe kan gaan, zonder erge angsten te ervaren… Ik duim dat het zo goed met je blijft gaan!

  1. Ja, ik slik nog steeds. Dezelfde dosis als toen en ik moet zeggen dat ik me er prima bij voel. Ooit zal ik gaan afbouwen, maar dat is nu nog lang niet aan de orde. Ik ben nu eindelijk wat langer stabiel, dus dat hopen we zo te houden 😊

   1. Bedankt voor je reactie. Ik vroeg dit omdat ik zelf ook dit middel heb geslikt (2,5 jaar). Ik dacht me er goed bij te voelen, maar dit bleek niet waar. Was als er als persoon (gedrag) door veranderd; in negatieve zin maar had dit zelf niet door. Feedback drong niet tot me door. Werd onverschillig. Gevoelens kwamen nauwelijks / anders / veel later in andere situaties binnen. Ik maakte de link naar de paroxetine toen niet.
    Dit komt ook door de zeer slechte begeleiding die ik hierin gehad heb (of beter gezegd: niet gehad heb) door mijn “behandelaar” van toen. Ik wijdde mijn ‘toestand’ aan veranderde omstandigheden (waarvan achteraf bleek dat deze waren ontstaan door “keuzes” sinds ik het middel was gaan slikken).

    Het afbouwen is ook een verhaal apart bij paroxetine (anders dan bij andere ssri’s). Dit moet heel geleidelijk gebeuren, je hebt er speciale afbouwstrips/vloeibare variant voor (via internet vind je er info over). Ik heb dit destijds niet geweten en dus niet kunnen doen, met alle gevolgen vandien.

    Het is niet mijn bedoeling om je (of anderen die dit lezen) bang te maken. Juist integendeel: ik wil anderen helpen of behoeden zodat ik nog iets positief kan doen met mijn helse ervaring met dit middel.

    Als je dingen herkent, verduidelijking wilt of vragen hebt mag je me mailen.

    Liefs, een goedbedoelend iemand 💛

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.