Dagbehandeling. Dag vaste baan.

headerrijn

Gisteren bij mijn therapeute. “Nee, ik hoef er niet over na te denken. Meld me maar meteen aan. Ik ga er niet komen met één keer per week een gesprek. Ik heb meer nodig dan dat.” Met die woorden ging ik bijna achteloos akkoord met het voorstel om in dagbehandeling te gaan.

Dagbehandeling. Fuck. Wat heb ik me nou weer op de hals gehaald? Dagbehandeling. Drie of vier dagen in de week praten, denken, doen. Vooral doen. Doen wat ik niet wil. Dingen doen waar ik doodsbang voor ben. Praten. In een groep. Ik wil helemaal niet praten en al helemaal niet in een groep Ik wil stilte. Ik schrijf wel. En last not but not least: voelen. We gaan leren voelen. Blegh. Als ik iets niet wil, dan is het voelen. Emoties. Bah. Wat moet je ermee? Wat heb je eraan? Nee, ik wil niet voelen. Ik wil niets voelen.

Maar wat doe ik? Ik gebruik mijn verstand. Dit hierboven is angst. Pure angst. Angst die mijn leven op dit moment beheerst en tot een redelijke hel maakt. Terwijl angst keihard in mijn oor schreeuwt wat ik allemaal kan zeggen om er onderuit te komen, blijft ik verdacht rustig en kalm en ga zonder twijfel akkoord met het voorstel voor de dagbehandeling. Natuurlijk schijt ik peuken. Natuurlijk ben ik bang. Maar nogmaals, één uur per week een gesprek gaat mij niet verder helpen. Nu de angsten niet meer overslaan in paniek, er geen gevaar meer is dat ik mijn auto tegen een boom parkeer, is het denk ik het juiste moment om deze stap te zetten. Ik heb er een goed gevoel over en mijn behandelteam ook.

Het is nog allemaal niet erg duidelijk. Het gaat in ieder geval een combinatie van schematherapie en angstbehandeling worden. Ik heb een voorkeur voor een locatie, maar het is even afwachten wat de wachttijd daar is. Er zijn al veel mensen die me gevraagd hebben waar ik in behandeling ga, omdat ze zelf ook die behandeling gehad hebben. Het is heel menselijk om ervaringen te willen delen, maar ik hou het voor nu nog even voor mijzelf. Ik wil open en zonder vooroordelen, zonder wetenschap van goede of slechte ervaringen, de behandeling aanvangen. Dat voelt voor mij het beste.

Vandaag weer zo’n beladen dag. De eindbeoordeling met de bedrijfsarts en aansluitend het aanvragen van de WIA-uitkering. Het feit dat ik nu aangemeld ben voor de dagbehandeling laat er geen twijfel over bestaan dat ik mijn baan kwijt ga raken. Mijn vaste baan. Met enkel een HAVO-diploma begon ik met werken achter de kassa bij de Albert Heijn. Ik deed een thuisstudie medisch secretaresse en ging aan de slag in het ziekenhuis. Vervolgens kwam ik bij het UWV terecht. Begon als receptioniste en werkte mij op tot allround servicedeskmedewerker. Ik stapte over naar de gemeente, werkte daar nog een paar jaar als balie- en servicedeskmedewerker, klom nog een paar stapjes de ladder op tot ik uiteindelijk bijstands-consulent werd. Dat raak ik nu allemaal kwijt. Alles waar ik zo keihard voor geleerd en gewerkt heb, raak ik nu kwijt. Het kan niet anders, dat weet ik, maar het is toch even heel erg slikken.  ♥

64 gedachten over “Dagbehandeling. Dag vaste baan.

 1. Dikke knuffel! Je sluit het ene af en stapt in iets nieuws. Spannend! Wie weet waar je dit brengt? We gaan in ieder geval binnenkort weer afspreken… goed idee?

 2. Veel sterkte! Het zijn moeilijke beslissingen. Ik snap dat het voelt alsof je alles kwijtraakt waar je voor gewerkt hebt. Misschien als het straks weer beter gaat, kan je weer bij de gemeente werken als consulente? Je hebt je sporen al verdiend en die gaan niet weg. Ik hoop dat de dagbehandeling wat voor je oplevert.

  1. Dat is de ellende dat ik ook nog chronisch ziek ben. Ik ben regelmatig meer dan een maand ziek thuis. Ik mag mijn werk dan goed doen, maar dat heft niet op tegen mijn ziekteverzuim vrees ik. Het is niet anders. En dat laatste hoop ik ook! Dank je wel.

   1. Herkenbaar! Ondanks dat ik regelmatig gedwongen ‘alles opgeef’, zijn instanties nooit tevreden. Ik kan te weinig volgens hen. Soms lijkt het alsof je ervoor gestraft wordt, terwijl het niet aan je inzet, wil en doorzettingsvermogen ligt. Nu is het tijd voor jezelf, voor jouw herstel. Vergeet niet ook hier op je lichaam te passen 😉

 3. Praten in een groep. IRL. Over jezelf. Ik zou bagger schijten, echt. Zo knap dat je je ultieme angst even opzij kon zetten en voor jezelf hebt gekozen. Voor de lange termijn hebt gekozen.

  Vandaag nog even scherp zijn en daarna mag je ontzettend gaan doen waar je zelf zin in hebt. Enne, al die werkervaring die ben je niet zomaar kwijt hoor. Een kaarsje branden gaat even niet, maar ik denk vandaag extra aan je.

 4. Knuffel. Het is heel spannend, maar hoop dat de schematherapie in een groep je net zo gaat helpen als het mij gedaan heeft. Die groep is de kracht, je snapt elkaar. Neemt niet weg dat het voor nu doodeng is. Veel sterkte, ook voor de WIA keuring.

  1. Het is zo ontzettend spannend. Dat zij één van mijn behandelaren ook: de groep is de kracht. Ik vind het echt heel spannend, maar kijk er ook naar uit. Dank je wel.

 5. Wat een ontzettend dappere beslissing van je. Het is even eng, maar wellicht brengt het je veel goeds. En je baan kwijtraken, alles waar je zo hard voor gewerkt hebt… ja dat is naar. Maar… anderzijds… het is je wel even gelukt en het brengt je vast weer een andere gave baan en een nieuw avontuur.

  Veel sterkte en succes!

 6. Je baan ben je misschien wel kwijt, je ervaring niet. En wanneer je straks veel minder spanning ervaart in het dagelijkse leven, ga je ook veel minder last hebben van pijn of ontstekingen, ik ben heilig overtuigd van de link tussen die twee.

 7. Ook vandaag heel erg veel succes, pittig met de wetenschap je baan voorgoed kwijt te zijn…
  Maar daar komt vast ook ooit weer iets moois voor..
  Eerst jij nu.. al je angsten kan ik me helemaal voorstellen, en ook die dagbehandeling zal pittig zijn, niet vanzelf gaan, een lange weg zijn..
  Maar de bedoeling is dat je er beter en sterker uit komt..

  xoxo

  1. Zo is het. Ik zie het ook allemaal met heel veel vertrouwen tegemoet. Het is alleen nu accepteren wat ik kwijt raak. Een plek geven. En dan weer verder. Dat ik hier sterker uit ga komen weet ik zeker en dat is het uiteindelijk allemaal waard. XX

 8. Laatst las ik ergens dat dapper zijn niet betekent dat je niet bang bent, maar dat je juist wél bang bent en toch doet wat het beste voor je is. En jij doet dat keer op keer. Zo knap!

 9. Je hebt het weer prachtig omschreven. Maar wat een rot situatie! (Ik wil geen kut situatie zeggen) En dan ook nog je baan kwijt waar je zo hard voor gewerkt hebt.
  Dus al met al gewoon toch een kut situatie en ik wens je veel succes en kracht toe.

 10. Heel veel sterkte lieverd, en toch, wie weet wat er voor moois weer op je pad komt als deze deur sluit. Verder zeg ik even niets, ben ik ook even stil om dit alles wat bij jou speelt ❤ Een dikke knuffel, die wil ik je wel geven ❤

 11. Dat is inderdaad wel even slikken. Ik weet nog het moment dat ik in de Wajong kwam. Ik slingerde heen en weer tussen: Nu is mijn carrière voorbij en nu heb ik de kans om werk te vinden dat bij me past. Het hele traject is inmiddels uitgedraaid op een deceptie en het voelt alsof er geen weg terug is. Dat is dikke vette onzin. Als ik eens het lef had om überhaupt iets van een behandeling op te starten. Ik heb nu helemaal niks. Ik durf het niet eens aan om begeleid aan krachttraining te gaan doen. Spieren opbouwen en daarmee bijkomen in gewicht (want het is wel duidelijk dat het met alleen dieet niet lukt). Ik vind je onwijs dapper!

 12. Je hart volgen is niet altijd makkelijk, maar wel heel belangrijk. Ik vind het heel knap van je dat je deze stapt neemt. Het is je gelukt om die ladder te beklimmen, hoe gaaf zou het dan zijn als je later weer een een nieuwe ladder kunt beklimmen, met als belangrijk verschil dat je dan (hoop ik) lekkerder in je vel zit? Heel veel succes en geluk!

 13. Ooh, Marion, ik kan me voorstellen dat het inderdaad heel veel pijn moet doen om te weten dat je dat kwijtgeraakt. Maar dat betekent niet dat er in de toekomst hele mooie dingen kunnen gebeuren hé! Heel veel liefs & sterkte, je komt er wel Marion 🙂 xx

 14. Wow, dit is even weer veel om in je op te nemen, kan ik me zo voorstellen. Doe lief voor jezelf de komende dagen en laat het maar even kut zijn. Is het namelijk ook. Maar ik weet wel bijna zeker dat dit goede stappen zijn die je maakt. Ook al voelt dat misschien niet per definitie zo. Ik denk aan je.
  Veel liefs!

 15. Lieve Marion ik denk dat dit je erg goed gaat doen en vind dat je een knappe beslissing genomen hebt hoe spannend en pittig het ook zal zijn. De angst die je hebt snap ik goed is ook niet niks. Maar als daar tegenover staat dat jij als persoon weer kan groeien en situaties kan overwinnen is het dat vast waard. Denk aan je en veel succes/sterkte alvast.x

 16. Het is ook een hartstikke spannend en eng vooruitzicht. Vooral ook met alle factoren die er een rol bij spelen. Ik weet hoe ingewikkeld zo’n keuze is als je ook niet weet of het fysiek wel lukt. En het definitieve verlies van je baan dat is het rouwen waard. Het is gewoon verdrietig.
  Een dikke vette pluim voor je dat je ja hebt gezegd. Hoe het verder zal lopen, heb je geen controle op.

  Knuffel 💕

 17. Dikke knuffel!!! Maar heel eerlijk ben je het niet kwijt hoor! Het past nu even niet in jou leven.
  Maar je weet never nooit wat je over 10 jaar met je kennis en kunde gaat doen.
  Maar nu ga ben je ook hard aan het werk…. En misschien is dit op dit moment wel de zwaarste baan ever!! En echt waar, niemand kan zich 100% inzetten voor 2 fulltime banen!!
  Ondanks dat het voor jou nu een stap terug voelt…. Denk ik juist dat het een stap is voor een mooie toekomst voor jezelf. 😘 (maar neemt niet weg dat de situatie kut is) 😘

 18. Een heel stoere beslissing, die zeker niet in je kouwe kleren gaat zitten. Ik zou zelf denk wel een paar nachten wakker liggen als ik denk aan je onderste alinea, dat ik alles wat ik heb opgebouwd kwijt zal zijn. Maar daarna, als ik er even goed over slaap en nadenk, het laat bezinken, zal ik denk ik heel trots zijn dat ik dit aandurf en gewoon verder ga mijn geluk en leven terug te krijgen. Want een goede baan is dan waar de meesten succes uithalen, uiteindelijk gaat het er eigenlijk alleen maar om dat je gelukkig en tevreden bent. Liefs en succes!

 19. Als jij hier nu volgas mee aan de slag ga, dan weet ik dat er weer een hele mooie baan op jou ligt te wachten. Eentje waar je dan voldoende energie en ruimte voor hebt. Een stap terug doen doet zeer. Als een klap in je gezicht. Ik weet het. Maar soms is het echt nodig om een stap terug te doen om straks weer twee vooruit te kunnen doen. En dat kan jij. Daar ben jij sterk genoeg voor. En ergens weet jij dat. Ik vind het knap, dapper en stoer! En wil je al het succes van de wereld toewensen om deze strijd te gaan winnen. En ik wens je alle energie toe om dit aan te kunnen gaan pakken. It’s a hell of a job en ik hoop dat wij hem op deze manier kunnen blijven volgen. Je bent een inspiratie bron voor velen die er niet over durven te praten en hopelijk wel mee lezen.

 20. Natuurlijk zie je het nu zo. Maar denk aan erna.Wat als je goed uit de dagbehandeling komt en jij je leven gaat verrijken met heel veel dingen zoals onder andere gevoel Nu geloof je het nog niet maar echt mje komt er zoveel beter uit. Makkelijk gezegd weet ik maar hou geloof en vertrouwen En goede krachten met doorzettingsvermogen zijn altijd nodig. Heus je komt er weer xx

 21. Het balen maar daar kan jij niets aan doe.
  Het leven is zoals het komt en bij iedereen is het anders.
  Natuurlijk mag jij je rot voelen. Maar je weet als geen ander dat jij zelf de beste keuze gemaakt hebt.
  Het is zo knap van jou dat je er open en eerlijk over bent.
  Weet dat je veel steun krijgt van je lezers.
  Denk aan jezelf en als je geen tijd voor je blog hebt begrijp ik dat.

  Liefs en hartelijke groeten….. Xoxo

 22. Dat is echt behoorlijk slikken!!! Het is echt heel lastig maar wel goed van je dat je doorgaat met alle hulp ! En wie weet in de toekomst dat er een pracht baan voor je is!!! Hou vol lieve Marion !! Je kan het !! XX

 23. Dikke knuffel, het zal zeker niet gemakkelijk zijn in het begin. Misschien is er in de toekomst wel een leuke baan voor je of je kan iets doen met je blog. 🙂

 24. “Alles waar ik zo keihard voor geleerd en gewerkt heb, raak ik nu kwijt” Maar denk er eens aan wat je er voor terug krijgt Marion!

  Ik denk dat een behandeling maar op een manier kan werken en dat is wanneer je al je angst aan de kant zet en beseft dat dat is wat je nodig hebt. Op die manier wil je er voor gaan. Hoe moeilijk en eng en klote het ook is. Ik heb er vertrouwen in lieve Marion. Zet hem op xx

  1. Ik ga ee ook voor, want wat krijg ik ervoor terug? Dat weet ik nog niet. Mijn man is werkloos. Ik neem een hele grote gok. Als ik geen uitkering krijg hebben we geen inkomen meer.

 25. Sjongejonge meis, wat ben ik ongelooflijk trots op jou! Voelen… Een van de engste dingen van de wereld, maar deze stap heb je volledig op gevoel gezet. Echt trots. Hele dikke knuffel van mij!

 26. Poeh, nu klinkt het ineens al zo definitief hé van je werk! Wat een grote stap om dagbehandeling aan te gaan maar zoals je zelf al zegt, met een gesprek van één uur per week red je het niet! Ik hoop heel hard voor je dat de wachttijd niet al te lang is. Succes met het zoeken naar de geschikte plek voor jou! En onthoud, de stappen die je hebt gezet om hogerop te komen pakken ze je niet meer af. Je hebt toch een hoop geleerd en gedaan! Dikke knuffel

 27. Dat moet zeker even slikken zijn! Meer nog, ik geloof dat het zeer doet. En dat is niet makkelijk.
  Ik wens je veel sterkte en succes met je dagbehandeling. Je hebt echt voor jezelf gekozen meid!

 28. Respect, wat een onwijs dapper besluit!! In dit besluit zie ik wel hoeveel je al bereikt hebt! Je kan nu deze keuze tot behandeling maken ondanks de angst! Ik bedoel, als ik naar mezelf kijk in het verleden, dan kon de angst voor iets aangaan zo extreem zijn dat ik niet koos voor wat het beste was.

  Dus..sterk zeker ook omdat je er ook je baan voor opgeeft!

  Sterkte!!!

 29. Dat is ook niet niks wat je kwijt raak, maar hopelijk krijg je er een gezonder leven voor terug :-). Succes met de dagbehandelingen als deze gaan beginnen!

 30. Ik was gisteren laat thuis van het werk, maar heb toch al eens je stukje gelezen. Werd er koud van, en wou wachten met reageren tot nu.
  Beste Marion, wat je schrijft is hard en zacht tegelijk. Zacht omdat je nu de stier bij de hoorns pakt in functie van je verder herstel. Hard omdat je de indruk krijgt dat het schip waaraan je jaren hebt gewerkt lijkt te gaan zinken.
  Het zachte klopt. Met de volgende stap in je herstel is de kans groot dat je wereld nog ruimer zal worden door het feit dat je bepaalde tot vandaag gesloten deuren zult kunnen openen (meer voor jezelf opkomen, meer dingen ‘durven’ van vroeger).
  Het ‘harde’ is een tijdelijk gegeven. Misschien zul je inderdaad je werk verliezen. Maar anderzijds: je bent nog super jong. Potverdikke, een vechter als jij zal niet bij de pakken blijven zitten. En stel dat je inderdaad weer aan de bron zou moeten beginnen, zou dat zo erg zijn? Zou het geen fantastische overwinning zijn dat je weer werkt, tussen de mensen staat, maar dat je een paar treden lager op de ladder staat dan vandaag? Nog eens: je bent jong, en wie ambitie heeft, het aankan, het wil, kan hogerop stappen.

  1. Zo, deze reactie ga ik inlijsten. Ik ben er stil van. Je hebt gelijk. En dat ik nog niet zo ver kan of durf te kijken is eigenlijk wel logisch. Die deuren waar jij het over hebt zitten nu nog dicht. Er zal straks veel meer mogelijk zijn. Gezondheid gaat voor, roepen we altijd met z’n allen, maar vaak blijft het enkel bij roepen. Ik voel toch een lichte trots dat ik stier nu te pakken heb 😀 Dank je wel, Mr. P.

   1. Inderdaad een prachtige reactie. En ik kan je verzekeren dat wanneer je inderdaad een paar treden lager op de zogenaamde maatschappelijke ladder staat, maar wel in het volle bewustzijn van waar je vandaan komt en wat je allemaal hebt geleerd op persoonlijk vlak, het niet voelt alsof je lager op de ladder staat. Het voelt meer alsof je op de bovenste trede staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.