De brief van het UWV

IMG_20160128_072327

Gisteren hing hij er dan. Half erin, half eruit. De brief van het UWV. Het logo was duidelijk te zien. De rest hing buiten in de regen. Ik had niet het geduld om de brief eerst ongeopend op de verwarming te leggen. Ik scheurde hem open. Met alle risico’s van dien.

Gelukkig ging het goed. Het papier bleef heel. Volgende week donderdag om 11:00 uur mag ik mij melden bij het UWV in Arnhem voor een afspraak met een verzekeringsarts. Zij zal gaan beoordelen of ik wel of niet in aanmerking kom voor een WIA-uitkering.

Ik was een beetje verbaasd over mijn eigen reactie. In plaats van dat de zenuwen me door het lijf gierden, was ik blij, opgelucht en enthousiast. Fijn! Het komt eraan! En lekker snel. Dan weet ik eindelijk waar ik aan toe ben! Dat was een beetje mijn eerste reactie. Daarna volgde natuurlijk ook wel een beetje de spanning, maar over all blijft het bij opluchting en enthousiasme. Ik wil hier gewoon vanaf zijn.

Wat ik ook merk, is dat ik niet meer het idee heb dat mijn lot volledig in handen van het UWV ligt. Het UWV kan van alles denken, willen of zeggen: ik ben op dit moment niet in staat om te werken. Of zij nou hoog of laag springen, ik wil wel, maar ik kan niet. Ik vermoed eigenlijk ook wel dat ze dat gewoon gaan bevestigen. We doen altijd soms wel alsof medewerkers van het UWV van een andere planeet komen, maar het zijn natuurlijk ook gewoon mensen. Ik ben het levende bewijs daarvan.

Oh, en ik lul nu trouwens wel heel erg nuchter, maar ik wil mezelf volgende week woensdag nog wel eens horen. Denk dat ik dan toch iets meer gespannen ben dan nu.

Een WIA-uitkering. Nooit gedacht dat het zover zou komen dat ik die zou moeten aanvragen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij dat we deze voorziening hebben in dit land, maar het blijft een hekel punt dat we zo afhankelijk zijn geworden van werk en inkomen in plaats van liefde, zorg en samenwerking.

Ja ja, I know….  ♥

46 gedachten over “De brief van het UWV

 1. Wat fijn dat je weet wanneer het gaat gebeuren. Geeft heel veel rust.

  En natuurlijk is de afspraak spannend maar de situatie is duidelijk en iedereen ziet dat. Ook de UWV mensen.

  Gaat allemaal goed komen lieverd!

  X

 2. Succes met je gesprek. Ik heb ook een wia uitkering. Het uwv ervan overtuigen was minder lastig dan mezelf overtuigen dat ik nu niet in staat was om te werken. Gelukkig weet jij dat wel al van jezelf en dan zullen die buiten aardse uwv medewerkers dat vast ook wel zien

 3. Lijkt me prettig om te weten waar je aan toe bent. Hoewel, eigenlijk weet jij voor jezelf al dat het gewoon niet mogelijk is. Hopelijk zullen zij dat bevestigen. Kan me voorstellen dat je de grootste stap hier al mee gemaakt hebt. Zij zullen er snel genoeg ook achter komen. Succes met het gesprek!

 4. Spannend voor je!
  Wat ik altijd een valkuil vond was mijn “het gaat wel goed” gezicht, maw….duidelijk vertellen hoe het gaat, maar dat hoef ik jou niet te zeggen denk ik.

  oh…en anders…laat je ze je blog lezen! 😉

  Fijne dag

 5. Het UWV is voor mij ook erg aardig geweest, ik heb nu ik studeer zelfs nog een ondersteunde wajong zodat ik geen bijbaantje hoef te nemen. Die meneer van het UWV was bang dat ik anders mezelf weer voorbij zou gaan. Heel fijn dat hij mee dacht 😊 fijn dat hij voor jou ook bijna geregeld is, dat geeft vast rust!

 6. Ik snap je dubbele gevoel. Het UWV is voor mij wat minder lief geweest. Fijn dat het voor jou goed gekomen is! Nu heb je hopelijk wat meer rust.

 7. Ontzettend spannend, en die opluchting voel ik ook vaak als ik eindelijk ergens op gesprek mag komen, daarna zie ik wel verder, en ja op de dag zelf is er natuurlijk spanning. En wat je zegt over inkomen, en zorg en gewoon er zijn voor elkaar, ben ik het ook helemaal mee eens.

  X

 8. Fijn dat het nu snel gaat gebeuren. Heb je al het vertrouwen dat je gaat zeggen wat je wilt zeggen? Ik maak meestal een vragenlijstje of zo als ik naar arts moet. Meestal heb ik hem niet nodig, maar het voelt goed om hem op zak te hebben. Succes!

 9. Toch fijn dat er eindelijk schot in de zaak komt. Dan je weet waar je aan toe bent.
  En wat je zegt, je bent niet in staat om te werken nu. Dat zullen ze echt wel zien.
  Succes!

 10. Fijn dat je zo’n positieve reactie ervaarde op die brief.

  Een vriend van mijn man was positief over het UWV. Na het overlijden van zijn vrouw gaven ze hem alle ruimte die hij nodig had en steunden ze hem heel goed.

 11. Ergens is je eerste reactie heel begrijpelijk. Het is opluchting omdat de trein waarin je al zo lang voortraast nu eindelijk bij een station aankomt. Daarbij is het ook een mooie ervaring dat je niet altijd direct ergens gespannen voor bent. 😉
  Ik had dat ook als ik bijvoorbeeld een presentatie moest geven. Zag er al tegenop zodra ik wist dat ik moest presenteren.. Zat niet lekker in mijn vel, de dag ervoor al zware buikpijn, sliep bijna niet, hartkloppingen. Eenmaal in het lokaal was de spanning helemaal niet meer te harden, trillen, hoofdpijn, enz. Vreselijk. Terwijl nu, een kleine 2 jaar later, vind ik presenteren nog steeds vreselijk, maar het beheerst me niet meer. De spanning slaat pas toe zodra ik aan de beurt ben, i.p.v. dagen van tevoren, en ook veel minder dan eerst. Ja, zenuwen, lichte hartkloppingen, maar zodra ik begin, gaat het wel. Waar ik eerst de hele presentatie stond te trillen en stotteren.
  Ja, wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat ik in wat je nu schrijft een ontwikkeling zie op het gebied van spanning. Je mag spanning ervaren en zenuwachtig zijn, maar je hoeft je er niet door te laten beheersen. In plaats van nu al nerveus te zijn, komt dat misschien pas volgende week, dag van tevoren of de dag zelf. Maar het is zo fijn dat je daar nu in zit, in de ‘uitgestelde spanning’ zoals ik het maar even noem.
  X

 12. Je weet inderdaad meteen waar je staat dan. Ik hoor ook horrorverhalen over het UVW, maar ik heb de indruk dat het vaak ook mensen zijn die niet zo achter de dingen aanzitten (papieren enzo). Ik heb ook al heel wat positievere verhalen gehoord. Dus ik denk dat dat wel goed komt!

 13. Wel erg goed dat je zo dicht bij jezelf kan blijven. Zelf word ik op het moment zelf nog wel eens zenuwachtig – voor dergelijke afspraken. Maar me écht druk maken doe ik gelukkig niet zo extreem meer

 14. Ik heb er ook vertrouwen in dat het helemaal goed komt. Het is wat je zegt: die mensen bij het UWV zijn ook gewone mensen 🙂 Fijn dat opluchting en enthousiasme de boventoon heeft!

 15. Wat fijn dat we zulke instanties hebben hier in Nederland!
  Als ik zulke verhalen lees weet ik weer waarvoor we hier een verzorgingsstaat hebben, en waarom we daar zo dankbaar voor mogen zijn.

 16. Mijn ervaringen – vanaf 2001 heb ik er te maken mee gehad – zijn op 1 na positief. De negatieve is ook rechtgezet toen ik in beroep ging. Ik denk ook dat de regels nu wel strenger zijn geworden.

  Er gaat toch wel iemand met je mee naar het gesprek?

 17. Heel fijn dat je nu een datum hebt waar je naar toe kan leven! Ik snap dat je best opgelucht was toen je de brief in handen had. Hopelijk gaat het gesprek goed verlopen. Ik ga in ieder geval voor je duimen dat het goed komt! Heel veel succes alvast!

 18. Nu is mijn ervaring met het UWV niet zo positief maar dat weet je al en ga ik ook niet over uitwijden. Hoop voor je dat ze volgende week net zoals ieder ander inzien dat je er recht op hebt en ervoor in aanmerking komt!!

 19. Fijn dat het al snel is. Je weet wel hoe het werkt denk ik? Je mag in ieder geval zelf met een claim komen. Ik vond dat super lastig omdat ik nooit gewerkt had. Hoe moest ik dan weten wat mijn mogelijkheden waren? Ik heb dan ook niet veel meer gezegd dan dat ik wel kon werken, maar niet fulltime. De arts nam alle tijd voor het gesprek, ging mee in het idee dat ik niet volledig zou kunnen werken en legde een urenbeperking op (20 uur).

 20. Wauw, ik heb zo ontzettend veel respect voor je hoe je dit wilt zien. Dat je het heft in eigen hand neemt en van jezelf weet dat je niet kunt werken.. tenminste nu nog niet. Of je nou wil of niet. Ik wens je veel succes en sterkte met het gesprek volgende week, gelukkig ben je er dan ook snel weer van af.

  xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.