Ik volg, jij volgt, wij ontvolgen.

Followme

Onlangs ging er iets mis met mijn account op Instagram. Ik had een nieuwe app geïnstalleerd en ineens was ik meer dan 80 accounts kwijt. Het kostte nogal wat moeite om al die accounts terug te vinden, maar tijdens het zoeken kwam ik er ook achter dat daar een heleboel inactieve accounts tussen zaten. Dat zette mij aan het denken. Wie volg ik eigenlijk allemaal?

Twitter. Voor mij meer chaos dan gezelligheid. Ik zie vaak door de bomen het bos niet meer. Ik besloot ook daar eens goed te gaan kijken welke accounts ik allemaal volg, welke niet meer actief zijn en met wie ik amper interactie heb. Ik ontvolgde een behoorlijk aantal, zowel op Twitter als op Instagram. Vervolgens kwamen de vragen binnen. Waarom ik hen ontvolgt had. Of ze iets verkeerds gezegd hadden? Mensen die nog nooit een reactie achtergelaten hadden, vroegen mij nu ineens wat er aan de hand was. Het verbaasde mij nogal. Het is niets persoonlijks. Ik heb op WordPress 325 volgers, op Bloglovin’ 350, op Twitter eveneens en op Instagram volgen meer dan 1000 mensen mijn account. Dat zijn flinke aantallen. Die kan ik niet allemaal terug volgen of blijven volgen. Soms moet de bezem er doorheen. Mijn hoofd kan het anders niet meer bijbenen en social media moet vooral leuk blijven.

Veel mensen ontvolgde mij direct op het moment dat ik hen ontvolgde. Het hele systeem van volgen om het volgen wordt op zo’n moment ineens zichtbaar. Natuurlijk ontvolg ik zelf ook regelmatig mensen. Soms ga je iemand volgen omdat het een leuk account lijkt, maar vervolgens valt het account een beetje tegen of is er geen enkele vorm van interactie. Dan ontvolg ik vaak binnen een paar dagen weer. Volgen om het volgen doe ik echter niet. Dat hele #Ifollowback-gebeuren zie ik niet zitten. Zeker niet als het op bloggen aankomt. Ik volg heel veel blogs van bloggers die mij niet terug volgen en dat lijkt me logisch. Niet iedereen zit te wachten op verhalen van mensen met een depressie of het overwinnen van een eetstoornis. Ik volg zelf ook geen blogs die alleen maar over kinderkleertjes gaan of over de nieuwste powerfood rage. Ieder zijn eigen interesses, lijkt me zo.

Ik ben wel benieuwd hoe jullie erin staan. Houden jullie je kring op social media bewust klein of kan het jou niet druk genoeg zijn? Er is natuurlijk een groot verschil tussen bloggen en andere vormen van social media. Op instagram ben ik veel sneller geneigd iemand te volgen dan wanneer het om een blog gaat, simpelweg omdat de interactie op Instagram veel korter en minder intensief is. Als je het leuk vindt, laat dan een reactie achter. Zo niet, dan wens ik je een hele fijne zaterdag! ♥

129 gedachten over “Ik volg, jij volgt, wij ontvolgen.

 1. Oh ja het volgen om het volgen ik merk het heel vaak vooral op ig. Dan heb ik opeens een hoop accounts erbij en paar dagen later zijn ze weer weg omdat ik niet terug volg denk ik.. Mij boeit het niet zo.. Ik doe net als jij: volg iemand omdat ze me interessant lijken maar als t tegen valt dan kan ik inderdaad ook ontvolgen!

 2. Lieve Marion, kan me goed voorstellen dat je zo handelt, wat een volgers heb je, is haast niet bij te houden lijkt mij. Ik volg je graag! geniet van je verhalen en leef zo een beetje met je mee. Fijne zaterdag en een dikke knuffel!!

 3. Ik volg eigenlijk alleen mensen of bedrijven die ik interessant vind, mooi vind en/of waar ik interactie mee zou willen hebben en die bij mij passen. Jij bent daar zo iemand van. Ik vind je een mooi mens en lees graag je blogs en de dingen die je deelt op social media! Ik snap je spagaat heel erg goed en vooral blijven voelen wat voor jou goed voetl! Je kan nu eenmaal niet alles en iedereen volgen

 4. Eerlijk gezegd ben ik het bloggen ook niet begonnen voor de volgers, echter is het wel heel leuk om te weten dat de blogs gelezen en gewaardeerd worden, maar ik maak er geen werk van om zoveel mogelijk lezers te trekken. Ik blog omdat ik dat leuk vind en schrijf over dingen die mij bezig houden.

  Als je inderdaad zo’n 700 volgers hebt is het bijna ondoenbaar om die ook allemaal zelf in de gaten te houden, dat zou (meer dan) een dagtaak worden….

  1. Absoluut. Een stukje waardering en herkenning is wel een must, maar dat hoeft gelukkig niet van de aantallen af te hangen. Hahaha, ja dat zou zeker een dagtaak worden. Als we er nou voor betaald zouden krijgen 😉

 5. Poeh, dat is wel serieus veel ook! Kan me goed voorstellen dat je daarin gaat snoeien.
  Zelf houd ik mijn social media bewust klein. Op twitter volg ik ergens rond de 300 mensen/organisaties, Facebook gebruik ik puur privé met zo’n 30 vrienden/familieleden en niemand die ik niet ken, en instagram en bloglovin gebruik ik niet/nauwelijks. Het zijn gewoon veel te veel prikkels anders.
  En ja, ik heb dan ook wel eens een beledigde oom of neef die ik niet toevoeg op Facebook na een verzoek…het zij zo.

  1. Facebook wilde ik ook privé houden, maar dat gaat iedere keer mis bij mij. Die prikkels zijn een ramp. Zeker met al die reclame tussendoor en dat je simpelweg veel te veel nutteloze info meekrijgt.

 6. Ik heb weleens meegedaan aan van die follow4follow acties, maar daarvan haken inderdaad mensen toch snel weer af als ze een like hebben. Ik zat ook opeens met blogs of accounts waar ik niets mee had. Nee hoor, ik heb ervan geleerd!

 7. Vooreerst: gefeliciteerd me je muziekkeuze van vandaag. Een Belgische groep die op een fantastische manier een cover brengt van Lykke Li. Het nummer had een ereplaats in de plechtigheid van de huwelijksviering van mijn oudste. Het nummer zit in mijn hart gesloten.
  Ik heb slechts één keer iemand ‘ontvolgd’ bij WordPress, een mannetje dat in een stukje zijn voorkeur voor pedofilie niet onder stoelen of tafels stak.
  Niemand kan meer dan duizend accounts volgen, uiteraard. Ik volg er een dertigtal zeer intens, lijkt me genoeg om een stukje van mijn vrije tijd op te vullen.

 8. Ik ga ook zo nu en dan de lijsten bijlangs. Op fb houd ik het relatief klein. Daar heb ik mensen die ik in het echt ook echt ken/spreek. Via IG volg ik meer inspirerende accounts. En twitter doe ik niet super veel mee.

  1. Dat is volgens mij de meest ideale manier. Ik ben alleen zo’n muts dat ik me dan weer bedenk en toch weer Jan en Alleman toelaat op fb. Ik laat het voor nu maar zo…. Jij bent echter verstandiger. X

 9. Interessant artikel. Soms volg ik iemand als die mij gevolgd heeft maar dan bekijk ik meestal eerst een post om te zien of ik het wel wat ga vinden. Dan gebeurd het ook wel eens dat ik iemand ontvolg. Op youtube ga ik soms wel eens door mijn abonnees om te zien naar welke ik totaal niet kijk en dan ontvolg ik die. Groetjes

  1. YouTube is inderdaad iets waar ik snel veel te enthousiast in ben. Oooh leuk, ga ik volgen! En dan na een maand heb ik nog niets gekeken. Ga zo de lijst ook maar eens doorlopen.

 10. Ik hou het ook allemaal heel kleinschalig; Twitter moet voor mij bijvoorbeeld een gezellig ‘koffiekletshoekje’ zijn, en geen populariteitswedstrijd of een overspoeling van reclame. Die krijgen we sowieso al genoeg over ons heen.

  Idem met blogs, met diegene die ik volg heb ik vaak wel een soort virtuele band omdat we iets gemeen hebben en al eens een woordje wisselen in de reacties. Kinderen zijn ongetwijfeld lief, maar ze boeien me niet echt, dus ga ik ook niet de grote mamablogs volgen omdat dat hip is.

  Zelfs in een wereldje dat vaak als fake omschreven wordt, blijf ik toch de echtheid zoeken 🙂

 11. Een ding ik blijf jou volgen! 🙂 aangezien ik je een topper vind! En daarnaast ik volg wel wat mensen op instagram bloglovin en WordPress .. dat zijn wel mensen die ik tof vind! En Twitter ben ik zelf weinig actief mee…

  Zelf vind ik het persoonlijk irritant als mensen je vragen om te volgen op een kanaal…

 12. Eigenlijk weet ik niet goed wat dit volgen en ontvolgen betekent/

  Ik kom vaak via blogs leeslijsten op andere blogs en als dat me wat lijkt zet ik die in in favorietenmapjes en lees een tijdje en soms valt dat tegen en verwijder ik dat weer.
  FB alleen dochter en paar regionale groepen en twitter helemaal niet.

  1. Dat kan natuurlijk ook! Ik volg eigenlijk iedereen via Bloglovin’. Vind dat voor mezelf erg overzichtelijk, omdat ik dan een melding krijg wanneer er een nieuw artikel online staat. Misschien ook eens jouw manier hanteren voor als ik nog niet zeker ben of ik een blog ga volgen. Wel een goed idee.

 13. Moeilijk hoor. Ik doe het op elk kanaal anders. Op Twitter en Instagram volg ik selectief terug. Op Bloglovin volg ik heel snel terug. Er kan altijd een keer een leuk artikel tussen zit, ik zit dan ook niet continu op boglovin, gewoon eens 1 a 2x in de maand. Blog die ik echt volg heb ik als favoriet op mijn laptop opgeslagen.

  Ik snap dat je eens in de zoveel tijd goed moeten kijken, anders wordt het inderdaad heel onoverzichtelijk.

  1. Ik krijg toch wel handige tips hier en daar. Lot zei het ook al over het opslaan als favoriet. Ik loop nu namelijk iedere dag de bloglovin’ lijst door en dan heb je toch gauw de neiging om meer te gaan lezen dan je eigenlijk van plan was.

 14. Ik volg alleen mensen die ik interessant vindt. leuke, interessante blogs, sieraden enz. Maar ik ga ook niet iedereen meteen volgen die mij volgt en andersom verwacht ik ook niet dat mensen mijn gaan volgen omdat ik hun volg. Zwaar irritant zijn ook die berichten van follow me, follow back ofzo… En ja, 1x in de zoveel tijd een schoonmaak door je accounts is toch niets mis mee?

  1. Ik vind jouw account op instagram zo leuk! Dat je niet alleen je sieraden erop zet, maar ook een beetje van je eigen leven erachter. Superleuk. Accounts die enkel hun webshop promoten ontvolg ik vaak weer snel, hoe leuk de sieraden soms ook zijn. X

 15. Facebook hou ik kleinschalig met mensen die ik ook echt van dichtbij (of soms iets minder dichtbij 😉 ) ken. Twitteren doe ik niet. En IGCm vind ik fascinerend en héél leuk. Ik zou er zelf alleen wat meer mee willen doen. Met mijn account dus. En blogs vind ik steeds toevallig, via via. Dat vind ik het leukst. Zo ben ik ook jouw blog beginnen volgen. Vraag me niet hoe ik je blog gevonden heb. Maar ik ben blijven plakken 😉

 16. Bij mij valt er weinig te volgen. Ik blog niet en instagram heb ik sinds kort om wat mooie/leuke accounts te kunnen volgen. Zelf heb ik er nog niets op geplaatst. Ik was dan ook verbaasd toen ik een melding kreeg dat een onbekende mij volgt.
  Ik volg wat mij interesseert, niets meer en niets minder.

  1. Ah, dan weet ik welke Anneke jij bent 🙂 Leuk! Dat is wel bijzonder ja, dat iemand je gaat volgen terwijl je zelf nog niets geplaatst hebt. Dat gaat dan dus duidelijk om het terugvolgen. Ik zie je vanzelf voorbij komen als je actief gaat worden!

 17. Ik heb relatief weinig volgers op instagram en ik volg ook niet veel mensen. Ik ben een paar weken gestopt met het volgen van iemand, omdat ze een politieke/ discriminerende uitlating had waar ik echt niet achter kon staan. Het deed me pijn, dus ik ben gestopt haar te volgen. Voelde me daar zo rot over. Het is maar internet zou je zeggen, maar omdat mijn leven zo beperkt is, is het toch een groot deel van mijn leven.

  Fijne zaterdag!
  Xx

  1. Ja, ik snap wat je bedoelt. Ik vind dat soms ook lastig. Ik volg iemand die ook af en toe uitspraken doet die op het randje zijn, maar ik volg haar vanwege haar medische achtergrond. Zij steunt mij, ik steun haar. Maar nogmaals, ik begrijp wat je bedoelt en het is echt niet ”maar” internet. Daar kunnen mooie contacten uit ontstaan. Kijk maar naar ons. Wij kennen elkaar verder ook niet, maar ik zou je niet meer willen missen. XXX

 18. Ik ben heel slecht met social media. Mijn Twitter account die staat er maar een beetje te staan. Instagram vind ik heel erg leuk, maar ik vergeet zelf foto’s te maken en soms vergeet ik ook wel een week te kijken. Facebook gebruik ik nog het meest, maar irriteert me tegelijk ook het meest… Beetje vreemde combinatie.

 19. Twitter, nou ja, ik vroeg van de week al, waarom ik er nog zit en opnieuw zie ik net in mijn mail, dat een persoon mij volgt waarvan ik mij afvraag, WHY? hahaha oh wacht dat hoort bij het schrijven van gisteren 😉 Dus als jij mij van twitter hebt verwijderd vind ik dat niet eens zo erg, eigenlijk helemaal niet, daar zijn we vrij in toch? 😀

  Instagram, veel leuker inderdaad, en hier kijk ik het ook aan, echt de bezem erdoor heb ik nog niet gedaan maar iemand volgen omdat ze mij volgen doe ik niet, ik kijk altijd naar de feed, is het alleen maar beauty, nagels gelakt al dan niet, of make up, dan volg ik dus ook niet terug. Zal mij een biet zijn of je mij dan blijft volgen of niet, ik ben gewoon mijzelf, spotlight is meestal Picasso? is dat zo? whahaha oh ik had gisteren zo’n fun met hem… kan ik dat nog toppen daar.

  Blogs, ook idem eigenlijk, mensen zijn welkom maar vaker nog, krijg ik een reactie en kijk ik niet eens terug wat zij doen op het net, niet omdat ik niet wil, maar omdat ik al zoveel vaste blogs volg en het gewoon vergeet! Komen ze vaker terug, dan klik ik ergens wel en ja ik heb er een paar bij die nu ook in de lijst staan.

  Het volgen om het volgen, doe ik dus niet, en heb ik ook nooit gedaan!

  X

 20. Hoewel ik nooit begonnen ben voor de volger had ik in het begin nog wel eens zoiets.. wauw, hoe zou het zijn als..
  Die illusie heb ik niet meer en vind het echt knap hoe jij zoveel mensen kunt volgen, ik hou wel van zo’n klein groepje. Lekker overzichtelijk en ik onthoud ook beter waar mensen mee bezig zijn, zodat ik dat niet terug hoef te lezen.

  Dat ontvolgen is best een punt. Ik merk dat als iemand mij volgt ik dan snel de neiging heb om terug te volgen (want wie wil mij nou volgen, daar moet ik wel wat voor terug doen toch?). Andersom heb ik die verwachting helemaal niet. Daarnaast ben ik ook in blogland een kat uit de boom kijker en lees ik soms maanden mee (en reageer af en toe) voor ik echt ga volgen. Meestal zijn dat de zwaardere blogs waarbij ik op mijn moment daar mee bezig wil zijn en niet op elk moment mee geconfronteerd wil worden.

  Dus dat volgen om volgers hecht ik geen waarde aan. Al vind ik het altijd wel leuk om te merken dat er wederzijdse interesse is, waardoor het van beide kanten leuk is om te volgen. (En waar ligt dat de grens van niet té persoonlijk worden?).

  Het is een ingewikkeld netwerk. Dat is het. 😉

  1. Dat is een mooie conclusie ja! Ik volg overigens veel blogs, maar ik ben tegenwoordig heel selectief in het lezen. Las ik voorheen vrijwel alles van een vast clubje, nu lees ik echt enkel de onderwerpen die mij interesseren en bij sommige bloggers komt dat maar eens in de zoveel weken voor. Dus het lijkt erger dan het is bij mij hoor 😉

 21. Zoals ik ook al op twitter zei: soms lijkt een account interessant maar of degene wordt niet meer interessant, post teveel onzinnige dingen of je volgt teveel. Dan moet je inderdaad keuzes maken! Ik volg alleen accounts en blog die mij interessant lijken. En paar keer per jaar schoon ik het op om het overzichtelijk te houden.
  Ook al zou je mij ontvolgen, no problemo, soms past een blog of iemand meer in je leven dan op een ander moment. Mensen moeten niet zo zeuren en volgen om maar volgers terug te krijgen.
  Laat iedereen in zijn waarde!
  Fijn weekend Marion! X

  1. Klopt ja, ik vind het soms ook gezeur. Ik heb er helemaal geen moeite mee als mensen mij ontvolgen. Ik zou niet eens weten hoe ik daar achter moet komen. Ik kan het alleen zien op instagram, verder niet. XXX

 22. Ik haal zo nu en dan een bezem door mijn facebook account. Verder doe ik dat op twitter en instagram niet.,
  Mijn instagram is heel klein… Dus daar valt weinig aan te volgen.
  En mij maakt het niet uit wie mij volgt.
  Ik blog wat ik wil. En iedereen mag mij volgen en ontvolgen naar behoefte…

 23. Ik volg jou 🙂
  Haha…het lijkt me best lastig soms. Ik volg een aantal blogs maar als het niet meer zo aanspreekt stop ik er ook weer mee.

 24. Soms voel ik ook wel eens de druk om de mensen te volgen die mij volgen. Maar ik probeer hier toch mijn gevoel te volgen en enkel die profielen te bekijken en te lezen die ik echt interessant vind. Anders komt er echt geen einde aan. Mijn kringetje blijft dus beperkt.

 25. Ik heb jou niet ontvolgt omdat jij mij niet meer volgt, ik lees hier van in het begin al, het is boeiend om te lezen hoe je evolueert,….en ik snap dat mijn blog of IG jou minder kan boeien omdat ik een ander leven heb dan jij, niet beter gewoon anders en ik hoop dat je ooit helemaal jezelf gevonden hebt en uit het diepe dal bent geklommen,…..en ik denk dat je goed op weg bent,…….

   1. Je kan dat trouwens niet bijhouden. Heb het geprobeerd maar niet haalbaar. En het gaat mij om te schrijven en uiteraard vind ik het fijn dat ik gelezen word…

 26. Ik ontvolg blogs enkel wanneer er maanden tot een jaar, totaal niets op verschijnt of wanneer ik een blogje interessant lijk te vinden, maar er totaal géén interactie is als ge op iets gaat reageren. Het moet nog altijd een 2 richtings verkeer blijven lijkt me

  1. Dat is wel zo. Ik probeer in ieder geval regelmatig op mijn blog op iedereen te reageren. Dat vind ik altijd zo jammer als iemand dat nooit doet. Dan is het net alsof die blogger nooit de reacties op zijn/haar blog leest.

   1. Ja, dat klopt Marion maar er zijn wel een paar dingen waar ik toch in zulke gevallen op let.

    Bij sommigen zie je gewoon dat ze op alle anderen kunnen reageren, maar het “lijkt” of aanvoelt alsof ze jou negeren. Dan is dat bij mij héél simpel uitgemaakt.

    Los daarvan, heb ik de laatste tijd wel “problemen” met WordPress reacties gehad, waarbij bij mensen die overgestapt zijn van WP naar een domeinnaam met overname van WP, reactie bij hun spam kwam of wel geregistreerd werd, maar gewoon niet op de pagina verscheen…
    In zulke gevallen, schrijf ik altijd de blogger vriendelijk aan, kan je zo ook veel misverstanden vermijden 🙂

 27. Kreeg je serieus die vragen? What! Dat vind ik echt heel raar. Je mag toch zelf weten wie je volgt?! Ik houd bewust mijn accounts klein qua wie ik volg. Ik volg bij lange na niet iedereen die mij ook volgt. Op Instagram kijk ik eerst of de foto’s van diegene mij aanspreken, als dit niet zo is dan hoef ik ze ook niet te volgen toch? Hetzelfde geldt voor Bloglovin’. 🙂

 28. Ik heb er zelf heel erg bewust voor gekozen om mijn sociale media kanalen te verwijderen (op WhatsApp na), privé gezien dan. Voor mijn blog heb ik natuurlijk WordPress en Bloglovin’ en dat is voor mij meer dan genoeg. Ik snap namelijk helemaal wat je bedoeld met het door de bomen het bos niet meer zien en #followforfollow. Ik besloot dat ik niet thuis hoor in die wereld en het me te veel werd.
  Jij moet lekker doen waar jij je goed bij voelt en die mensen die jou alleen volgen als jij ze volgt, als zij zich daar goed bij voelen? Moeten ze zelf weten, maar kinderachtig is het zeker. Xoxo

  1. Ik kan me dat zo goed voorstellen, dat dat lekker rustig voelt. Gelijk heb je. Voor mij is het nog wel fijn omdat ik vaak heel erg veel op bed lig en boven geen tv heb. Dan verveel ik me nogal snel in social media wel prettig. Je moet alleen echt wat je zelf prettig vindt, daar heb je helemaal gelijk in. X

 29. Als iemand mij begint te volgen, kijk ik even of ik het account leuk vind en misschien volg ik terug, maar ik hoed me ook voor het follow me back gebeuren. Op instagram doe ik het soms, op twitter eigenlijk nooit.
  Mensen die reageren op mijn blog daar ga ik altijd even kijken en ik lees daar dan ook wel eens wat omdat mijn publiek nu nog klein is en ik het fijn vind om te weten wie er langs komt.

  1. Een foto bekijken of een heel artikel lezen is een groot verschil ja. Ik kijk ook altijd even als iemand reageert. Laatst daardoor weer een heel fijn blog ontdekt. 🙂

 30. Ik vind het heel erg herkenbaar. Op mijn oude Twitteraccount (wat mijn vrienden ook hadden etc) merkte ik dat ik teveel mensen volgde en te veel tijd kwijt geraakte om alles te lezen wat werd gepost. Sinds ik de twitter voor mijn blog aanmaakte, let ik veel meer op met wie ik volg en waarom. Het moet interessant zijn en leuk om te volgen en meer dan genoeg merk ik dat ‘grote bloggers’ met x duizend volgers me na enkele dagen (zonder terugvolgen) gewoon ontvolgen maar dat doet me eigenlijk echt niets meer. Natuurlijk prikt het even als ik zie dat iemand op Instagram me heeft ontvolgt, die ik ook nog eens ken in het persoonlijke leven, maar al bij al valt dat goed mee haha.Heel leuk geschreven Marion!

  1. Twitter is voor mij echt zo onoverzichtelijk. Ik weet niet eens wie ik daar volg. Misschien moet ik daar ook maar eens onderscheid gaan maken tussen mijn blog en een eigen account. Dat is wel een goeie.

 31. Zulke reacties lijken me echt vervelend! Persoonlijk heb ik er zegmaar een beetje ‘schijt aan’, ik volg wie ik wil volgen, waar ik me fijn bij voel, en wie mij volgt moet dat zelf weten. Ik heb gewoon het liefste dat mensen me volgen vanuit oprechte interesse en niet omdat ik hen volg.
  Bovendien heb ik buiten bloglovin’ in instagram (die privé is, dus alleen voor vrienden ‘in het echt’) geen social media, omdat ik het wel lekker rustig vind zonder, en omdat ik eigenlijk ook nog nooit twitter of facebook gehad heb.

 32. Amai, mijn duim is moe van het scrollen. Herkenbaar iets precies. Het is soms ronduit belachelijk. Mensen die je gaan volgen en dan verwachten dat je maar klakkeloos terug volgt en je direct ontvolgen als je dat dan niet doet. Raar wereldje soms. Ik volg enkel en alleen wie me interesseert al wordt het wel hoogtijd dat ik mijn Instagram eens ga opschonen want ik volg op dit moment 900 accounts. Lijkt me een beetje veel van het goede.

 33. Helemaal met je eens! Follow-follow back is hetzelfde als de R=Rback uit de Hyvesperiode. Het gaat niet alleen om die getallen. Alhoewel, eerlijk is eerlijk, ik wil wel graag een aantal volgers die dan ook daadwerkelijk reageren. Interactie creëren op mijn blog. Maar dit hoeven er geen tig te zijn. Een handjevol is al leuk genoeg. 🙂 Reageren bij anderen (reactie=reactie blablabla), doe ik ook alleen als ik iets te zeggen heb of als ik zin heb om te reageren. Anders volstaat een like. 🙂 Instagram ben ik pas net mee begonnen, maar dat is allemaal nog wel leuk om bij te houden. Soms volstaat ook daar een like. :p

 34. Ik ga niet bewust op zoek naar mensen op social media, maar kijk gewoon wat er op mijn pad komt. Ik hou het klein, omdat ik van mezelf alles moet lezen en dat wordt al snel teveel. Twitter gebruik ik vooral passief, om het nieuws te volgen. Mijn Facebook leidt een zieltogend bestaan (veel te druk voor mij!). Op blogs en Instagram doe ik actief mee en dat is allemaal jouw schuld, want door jou ben ik in dit wereldje gerold 😀

 35. Hey Marion,

  Interessant artikel! Het volgen om volgers te krijgen. Zo herkenbaar! En als je niet terugvolgt, dan ontvolgen ze je inderdaad. Vooral op twitter en instagram zie je dat veel. Ik kijk altijd wel wie mij gaat volgen en als ik degene ook interessant vind, dan volg ik wel terug. Zoals je vandaag ook las op mijn blog, dat ineens twee peaky blinders acteurs mijn instagram langs gingen en dat er eentje mij nu volgt, waarschijnlijk omdat ik de peaky blinders ig account volg. Ik volg hun nu ook, maar vooral omdat ik een peaky fan ben. Hij zal me waarschijnlijk snel weer gaan ontvolgen, maar dat vind ik niet erg 🙂 . Wel grappig dat ze tijd erin steken.

  Ik ga ook wel eens mijn lijst door wie ik allemaal volg om dat te kijken of er geen accounts tussen zitten die niet meer actief zijn 🙂 . Die ontvolg ik dan ook maar, omdat ze ook niet interessant meer zijn voor mij. Ik mis ze dan niet.

  Soms ben ik ook wel eens op zoek naar een bepaald account of over een bepaald onderwerp, zoals bekende acteurs/actrices of andere artiesten of juist de bloggers die ik gewoon erg graag volg (zoals jou ;)). Maar ook over bijvoorbeeld Bullet journal, omdat me dat interesseert en ik hier weer inspiratie uit kan halen.

  Liefs!

  1. Oh ja, ik moest nog even googelen. Peaky Blinders. Ik ga even kijken. Ik heb wel een groep vaste volgers inderdaad, hier, op bloglovin’ en op instagram, waaronder jij ook. Dan kan je een poos wat minder actief, maar dat maakt dan inderdaad niet uit. Dan blijf je elkaar toch wel volgen. X

 36. Iedere keer als jij het over Instagram hebt denk ik…o ja,Instagram.Ik ga even kijken….niks plaatsen hoor,dus ontvolgen mag 😀

 37. ik unfollow ook regelmatig mensen en ja, ze checken het gelijk via zo’n site waar je kunt zien dat iemand je unfollowed. tbh mensen die je dan direct ook ontvolgen zie ik meer van het niveau van de basisschool lol. op facebook ook, sommige spammen alleen maar winacties en als ik daar geen zin in heb delete ik ze gewoon XD het zijn meestal toch geen familieleden of vrienden waar je close mee bent.

 38. Ja, soms wordt het voor mij ook te druk op Instagram en dan ontvolg ik weer mensen die mij een beetje zijn gaan vervelen. Leuke accounts blijf ik natuurlijk gewoon volgen, maar probeer het wel zo klein mogelijk te houden.

 39. Ik probeer ook regelmatig mijn kanalen op te schonen. Soms volg ik iets, maar is het inderdaad niet wat ik dacht of valt het tegen. Met kalligrafie is Instagram wel weer handig, waar ik echt de prachtigste filmpjes tegenkom. Zo inspirerend om te zien. Ik probeer er wel een beetje een balans in te houden, want wat je zegt: het vergt toch veel energie, al die informatie die voorbij komt.

 40. Ik hou alles wel goed bij. Ik zie wel dat Instagram een plek is net als facebook dat mensen snel volgen en de blog zelf dan niet. Zelf vind ik dat een beetje vreemd, maar ik zie de logica wel. Social media zorgt jammer genoeg voor een soort verminderde realiteitsbesef, alsof alles niet zo dichtbij staat. Vandaar dat het pesten online ook zo veel voorkomt. Je ziet en voelt niet wat er achter het scherm gebeurd.

 41. Ik doe ook eens in de zoveel tijd de bezem erdoorheen. Ik zie het vooral op Bloglovin, mensen die mij dan volgen maar ik volg niet terug > gelijk ontvolgen. Zo kinderachtig. Volg me omdat je m’n blog leuk vind niet omdat je een volger terug wilt.. Soms erg jammer inderdaad.

 42. Op Twitter ga ik iemand meestal wel volgen op het moment dat diegene mij volgt. Maar als ik merk dat iemand alleen maar winacties of andere tweets retweet, of mij anderszins tegenstaat, ontvolg ik net zo makkelijk. Op Facebook ben ik best selectief wie ik als vriend toevoeg, een kennis van de buurvrouw van een vage vriend die mij een vriendschapsverzoek stuurt, krijgt nul op rekest. En ik haal ook regelmatig de bezem door mijn accounts, de grote voorjaarsschoonmaak noem ik het altijd, hihihi! Geeft zo lekker veel rust, al die stoorzenders eruit!

  1. Wat ik bij Twitter het voordeel vind is dat je mensen kan negeren. Dat klinkt niet tof, maar het is wel fijn. Als je niet zo lekker in je vel zit kan je het soms niet aan, die hoos aan info terwijl als je je goed voelt je het prima kan handelen. Facebook is echt een ramp aan het worden. Ik deel er eigenlijk alleen nog mijn artikelen, omdat er gek genoeg heel veel lezers vandaan komen. Toch zou ik daar ook weer selectiever moeten worden. X

 43. Ik had voorheen nog wel de neiging te gaan voor veel volgers door zelf ook weer veel te gaan volgen en ga zo maar door. Echter ik merk dat ik mezelf nog amper de tijd gun om zoveel te lezen (echt ik lees nog amper) of foto’s te kijken. Ik geloof dat heel social media een beetje over het hoogtepunt heen is. Schrijven zal ik altijd blijven doen maar dat is voor mezelf als naslagwerk. En ja de reacties van mensen doen goed en betekenen veel echter het is geen must meer. Het leven buiten het scherm….. het betekend zoveel meer 🙂

 44. Oh ja het volgen omdat iemand mij volgt, en dan neem ik Instagram even als voorbeeld, doe ik niet aan. Kijk heeft diegene leuke foto’s en dezelfde interesse ja dan doe ik dat wel maar niet puur om het volgen, dat vind ik onzin. Sommige profielen zijn ook onzin en blokkeer ik dan ook gelijk (denk aan meiden die in de bio hebben staan: want contact with pretty girl? Click here) nee bedankt.. En ik vind het dan ook niet meer dan normaal om eens in de zoveel tijd zoals jij dat mooi zegt even de bezem door m’n account te halen.

 45. Wat ben ik eigenlijk saai ik volg daar geen van ben niet actief op twitter of Instagram of wat dan ook. En ja ook ik schoon vaak op mensen waar je niks mee hebt……

 46. Ik begrijp je helemaal. Ik ben pas sinds 2 weken actief op Twitter en Facebook-pagina en sinds gister op Instagram en het is erg wennen hoor… Ik weet niet zo goed hoe ik moet omgaan met al die mensen die ik dan niet ken. En als ik op twitter niet snel genoeg terugvolg dan ontvolgen ze me weer. Vind ik eigenlijk niet zo leuk om eerlijk te zijn. Ik hoop vooral dat mensen mij volgen omdat ze mijn foto’s willen zien en/of teksten willen lezen, niet om zelf gevolgd te worden. Tja, wat moet je daar nu mee? Ik ga mensen die ik echt niet wil volgen ook niet volgen. Dan maar een volger minder denk ik dan…

  1. Gelijk heb je. Het is echt een hele grote groep die enkel uit is op volgers. Het hele idee van interactie help je daarmee de boom in. Gewoon lekker laten ontvolgen allemaal en je eigen kring samenstellen. Dan blijft het ook te behappen. Ik heb je gevonden op instagram! Leuk! ♥

 47. Ik hou de volg statistieken nergens bij, ik weet niet hoeveel volgers ik op mijn blog heb, net zo min op instagram of Twitter.

  Ik volg zelf de mensen, verhalen, plaatjes die ik leuk vind en hoop alleen maar dat ze zich niet verplicht voelen om mij dan ook te volgen.

  Uiteraard vind ik het leuk als iemand mijn verhalen of foto’s leuk vind of zelfs een reactie achterlaat. Maar het is voor mij geen graadmeter.

  Ik hoop dat ik nu met dit bericht niet iedereen weggejaagd heb maar het is voor mij vooral een manier om het ongedwongen en leuk te houden.

  X.

 48. Helemaal gek he. Ik volg jou omdat ik het interessant vind, als jij mij niet volgt, is dat toch niet abnormaal. Je kan moeilijk 10000 mensen volgen omdat ZE jou volgen. Jouw instagramfeed is toch jou persoonlijke feed….(een trouwe volger met een compleet andere instagramnaam maar ooit was er een conversatie over een orchidee, leeft die nog?:)

  1. Haaaahahah, geweldig! Ik weet het weer! Nou ja, leven. Wat is leven? Er zitten geen bloemen meer aan en het lijkt meer dood dan levend, maar zolang er nog een groen blad aanzit, dan is het volgens mij nog in leven. 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.