De WIA-keuring

Balkinhetwater

Na een waardeloze nacht, waarin ik werkelijk ieder uur op de klok heb gezien, een ochtend waarin de spanning ieder uur opliep en een gesprek waarin de tranen soms rijkelijk vloeide, is het nu allemaal voorbij. Ik heb de WIA-keuring achter de rug. 

Vanochtend om 11:00 uur moest ik bij het UWV in Arnhem zijn. Om 5:00 uur stond ik al onder de douche. Slapen zat er niet echt in vannacht. Niet dat ik lag te piekeren, maar ik had vreselijk last van lichamelijke spanning. Iedere keer werd ik wakker omdat ik bijna verkrampte. Tegen de tijd dat ik in de auto stapte liep ik al krom van de spierpijn. Wonder boven wonder reed in ik één keer goed. Oké, niet helemaal wonder boven wonder. De mevrouw van Google Maps vertelde mij luid en duidelijk waar ik heen moest. Er was zowaar nog precies één parkeerplekje achter de slagboom. This must be my lucky day.

Zonder foundation, maar mét een beetje mascara op, meldde ik mij bij de receptioniste. Het voelde allemaal wel vertrouwd. Bekende kleuren, bekende computers, bekende logo’s. Zelfs de beveiliging was een bekende. Ik mocht meteen doorlopen naar de volgende wachtruimte. Natuurlijk was ik een kwartier te vroeg en natuurlijk was het UWV een kwartier te laat. Gelukkig maakt mij dat niets uit. Of ik nou thuis uit mijn neus zit te eten of dat ik dat in de wachtruimte van het UWV doe. Het is mij om het even.

Om 11:15 uur werd ik opgehaald. Ik liep met de mevrouw, die mij in eerste instantie vrij streng en stug oogde, mee naar haar kantoor en mocht plaatsnemen. Doordat ze het gesprek compleet anders begon dan ik had verwacht, ze vroeg hoe het nu met mij ging na de terugval die ik in december had gehad, kwamen direct de emoties los. Het raakte me dat ze ingelezen was in mijn situatie en dat zorgde ervoor dat de emoties die ik zo hard nodig had bij dit gesprek, meteen loskwamen. Voordat ik het wist zaten we drie kwartier te praten. Er was nog geen papiertje of document aan te pas gekomen en dat was ook niet nodig, zei ze. Mijn persoonlijke omstandigheden en het feit dat ik binnenkort start met de dagbehandeling, maakte het voor haar glashelder; volledige arbeidsongeschiktheid voor de duur van één jaar. Na dat jaar volgt een herkeuring en kijken we verder.

Het is allemaal nog niet officieel, maar dit is het voorstel wat zij gaat indienen en in principe zijn er geen redenen voor het UWV om anders te beslissen. Ik ben enorm opgelucht over de uitslag en ik ben heel erg tevreden over hoe het allemaal is gelopen. Wat ik vooral fijn vond was dat ik kon merken dat deze mevrouw mijn dossier goed had doorgenomen. Ik weet hoe het bij instanties gaat en maar al te vaak wordt er kort van tevoren even vluchtig een blik op een dossier geworpen. Deze mevrouw was echter heel goed op de hoogte. Bij alles wat ik vertelde knikte ze of vroeg ze op een bepaalde manier door, waaruit ik kon opmaken dat ze op de hoogte was van de situatie. Dit maakte dat ik me serieus genomen voelde. Ik voelde me een mens, een cliënt, een patiënt. Niet nummertje honderd zoveel die een uitkering komt aanvragen. Ik vermoed dat zij zelf geen enkel idee heeft hoe belangrijk dit voor iemand kan zijn.

Hoe dan ook, het zit erop. Ik kan mij het komende jaar volledig gaan richten op de behandeling en op mijn verdere herstel. Ontzettend bedankt voor jullie medeleven en alle lieve en ondersteunende berichtjes die ik heb mogen ontvangen. Dat heeft me echt enorm goed gedaan. ♥

51 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Miriam schreef:

  Wat fijn lieverd! Rust!!! Nu mag en kan je je helemaal op herstel richten. Sommige mensen zijn goud zonder dat ze het doorhebben he, zo fijn van die onverwachte engelen op je pad…

 2. chucky1012 schreef:

  Zo fijn dat er iemand met je goed meedenkt en je doss. goed kent.
  Want men beter goed voorbereidt te werk gaan.
  Gelukkig is dit gesprek nu geweest…….

  Geniet van een fijne avond Xoxo

 3. Toch weer een last van je schouder.Ik ben blij voor jou!

 4. Fijn voor je meid , dat geeft veel rust in je lijf en in je hoofd hoop ik, prettige bijkomstigheid, alle harde stukjes uit je neus zijn weer verwijderd.:]

  1. Marion schreef:

   Haaahaha! Zo is het. ♥

 5. Elise schreef:

  Beter had het niet kunnen gaan. Zo ging het ook bij mij en ik wenste je dat zo. Gewoon voelen dat je gehoord word. Dat is zooo fijn. Ik ben helema ontroer ervan. Dank je wel dat ik, wij, steeds weer mogen meelezen met alles wat je doet en hoe het met je gaat. Tijd voor rust en tijd genoeg om te werken aan jezelf ♡

 6. Ik ben zo blij om dit te lezen. Fijn dat je iemand hebt getroffen die naar jou als persoon kijkt en zich echt interesseert. Nu heb je het komende jaar in ieder geval rust wat dit betreft en kan je je focussen op je behandeling. 🙂

 7. christine schreef:

  liefs!

 8. dansenindestorm schreef:

  Wat ontzettend fijn voor je! Misschien een beetje dubbel, want je nu feliciteer ik je er eigenlijk mee dat je afgekeurd bent. Ik bedoel meer… Wat ontzettend fijn dat ze je deze “rust” gunnen. Dat je je kunt focussen op wat nu echt belangrijk is.
  Liefs

 9. Rust. Je hebt het gehad, nu kun je weer verder, wat fijn. Wat is dat toch dat het UWV zo’n slechte naam heeft, ik merk het ook in mijn directe omgeving. Mensen zijn als de dood als ze daar heen moeten! Laten we hopen dat dat beter wordt, menselijker.

 10. Marion, ik ben zo blij voor je. Super dat ze zo goed op de hoogte was. Ongetwijfeld een grote last die van je schouders valt. Nu eventjes alles laten bezinken om je daarna volledig te focussen op je verdere behandeling. Fijne avond!

 11. Anne schreef:

  Ik voel me plaatsvervangend opgelucht dat het goed is gegaan. 🙂 In mijn rapportage van de arts stond ook “herkeuring over een jaar”, maar die heb ik nooit gehad. Heb zo het idee dat ze wat ambitieus zijn met de herkeuringen die ze willen doen. 😉

 12. Amy schreef:

  Ohhh wat fijn zeg!! Ik heb veel aan je gedacht vandaag en nu pas tijd om te lezen en wauuuw wat een fijn gesprek heb je gehad zeg. Prettig dat deze mevrouw ingelezen had, dat vind ik vaak al een goed teken.

  Ik heb ook geregeld te horen gekregen dat ik herkeurd werd na een jaar of 2 jaar, de 1e keer kreeg ik netjes na een jaar een uitnodiging, de 2e keer niks gehoord, en dat bleek te komen door de rotzooi die ze hebben gemaakt. Daardoor zijn er nu herkeuringen van de Wajong.

  Zo nu eerst een jaar aan jezelf werken he, en dan zie je wel weer verder. Xxxx

 13. els schreef:

  Wat ben ik opgelucht om dit te lezen! Erg fijn!

 14. Ilse Verhoeven schreef:

  Oef! Echt fijn voor je!

 15. Roos schreef:

  Wat ontzettend fijn Marion! Rust, geen gedoe meer omtrent werkzaken, even een jaar kwality-marion-time! Diepe zucht en even lekker achterover leunen. Het zware werk komt nog, maar je kan het aan!En heel fijn dat ze zo ingelezen en meelevend was. Geeft ook rust, en begrip. En dat begrip, daar hebben wij mensen de meeste behoefte aan.
  X

 16. Anita | Mindjoy schreef:

  Lieve Marion, wat onwijs fijn dat er naar je geluisterd werd en het nu eindelijk zo goed als rond is!! Hele dikke knuffel!

 17. eigenwijsje2014 schreef:

  Wat ontzettend fijn lieve Marion! Dat zal vast enorm veel rust geven ook.. Knuffel!

  Ik had zelf vandaag hoorzitting bij het UWV en liep ook met een fijn gevoel naar buiten, de arts had zich ook echt ingelezen en het gesprek van ruim een uur was heel fijn. Ik heb mijn uitslag nog niet dus durf niet blij te zijn… Maar laten we hopen dat het net zoals bij jou positief is. Sorry dat ik dit hier zo plaats op jouw plekje en bij jouw fijne blog, maar ik weet dat jij me snapt dus hoop dat je het niet erg vindt.

  1. Marion schreef:

   Helemaal niet! Ben juist blij voor je. Hoop dat je snel zekerheid hebt. X

 18. Noirona schreef:

  Wat fijn Marion, waarschijnlijk had jij het beweer als ik destijds graag anders gezien. Dat we gezond zijn, kunnen werken, opklimmen op de arbeidsmarkt en ga zo maar door. Maar dat is niet het geval en voor nu is dit het beste voor jou.

  Ik ben blij dat het gesprek mee viel, de dame in kwestie ingelezen was en je als mens behandelde.

  Nu is het jouw tijd, tijd voor herstel, tijd voor dagbehandeling en tijd om op adem te komen voor zover als dat kan..

  Kus.

 19. marielle schreef:

  Oh Marion, ben echt heel blij voor je!
  Ik hoop dat je nu wat kan ontspannen!

  Liefs

 20. Nicky schreef:

  Wat fijn dat ze naar jou keken als persoon, en niet als nummertje! Dit is vast (onbewust) een hele steun voor je!

 21. Sabine schreef:

  Wat ontzettend fijn voor je zeg! Eindelijk van deze stress af. Ook heel prettig dat er iemand is die gewoon je situatie kent en meedenkt. Nu lekker slapen vannacht! x

 22. Dina schreef:

  Hihi dat stukje van “Natuurlijk was ik een kwartier te vroeg en natuurlijk was het UWV een kwartier te laat.” is zo herkenbaar, dat heb ik ook heel vaak bij afspraken. 😛
  Ontzettend fijn dat het gesprek goed voelde en dat deze mevrouw zo goed op de hoogte was van jouw situatie, dat praat allemaal toch net wat makkelijker. Ik ben heel blij voor je met de uitkomst van het gesprek (of nou ja, het is natuurlijk kak dat je arbeidsongeschikt bent, maar je snapt wel wat ik bedoel) en dat dit nu achter de rug is. Hè-hè, even ademen en weer tot rust komen na al deze stress. Ik kan me voorstellen dat je opgelucht bent nu het achter de rug is.

  Dikke knuffel voor jou Marion! ❤

 23. Jaixy schreef:

  Wat onwijs fijn!! Zo blij voor je.
  Nu echt ruimte voor je herstel!! 😘

 24. Godelieve schreef:

  Wat fijn Marion dat je alle tijd en ruimte krijgt om te herstellen. Wat een rust zal dat geven dat je je hierover niet meer drukt hoeft te maken, ik gun je zo het beste!

 25. Yesss! Marion zo ik ben zo Happy voor je!
  Één zorg minder en focussen op je herstel 🙂
  Ik wens je heel veel suc6 met je herstel!
  XxxX
  B.

 26. Wat ontzettend fijn meid, super dat je zo’n prettige dame getroffen hebt en dat je je kunt gaan richten op je behandeling!

 27. Bianca Ronday schreef:

  Heerlijk dat er eindelijk nu rust en ruimte is voor echt meer herstel. Neem lekker de tijd en ik hoop dat je jezelf weer kunt herpakken. Succes.

 28. Morgaine schreef:

  Dit is het beste nieuws wat ik de laatste tijd heb gelezen, en dat is nu vandaag voor mij ook al was het gisteren al, de opluchting, een last van je schouders af, rust, ruimte en tijd voor jezelf. Zo fijn!

  Dikke knuffel en nu lekker ontspannen ❤

 29. Sammie schreef:

  Wat fijn dat je iemand trof die haar werk serieus neemt en zich heeft ingelezen. Heel fijn voor je! Nu op weg naar herstellen, alvast een heel fijn weekend!

 30. B schreef:

  Wat fijn, dit bericht.

 31. frolijkmetfre schreef:

  Fijn dat het erop zit! Neem je tijd en rust, voor jezelf 🙂

 32. Anneleen schreef:

  Wat goed en fijn dat ze jouw dossier kende en dat je op deze manier een goede babbel kon voeren! Eigenlijk is dat maar meer als vanzelfsprekend volgens mij, maar ik denk inderdaad dat maar weinig mensen de moeite doen om een dossier deftig in te lezen, terwijl dit eigenlijk heel belangrijk is vind ik! 🙂 Ik ben blij dat je gerust bent nu en dat dit achter de rug is. Liefs!

 33. Isolde schreef:

  Wat fijn! Ik zou bijna ‘gefeliciteerd’ zeggen als het niet ergens ook best naar was….Je bent 10x liever beter natuurlijk.
  Goed om te horen dat je zo’n goed ingelezen dame trof. Ik mag waarschijnlijk naar hetzelfde UWV binnenkort, dus prettig om te horen dat er daar minstens iemand zit die zich goed voorbereid.

 34. Taallent schreef:

  Fijn Marion. Veel sterkte met je herstel. En ik hoop dat je dit jaar mooie stappen kan maken.

 35. jackiedeklerk schreef:

  Zo kan het dus ook, op een fijne menselijke manier…
  Dit moet een prettige manier en gesprek geweest zijn voor je op deze manier..
  Nu een jaar in het vooruitzicht met minder druk van werkgever…

 36. zinderen schreef:

  ik ben helemaal niet mee met hoe dat loopt bij jullie in Nederland, maar ik ben zo blij voor je dat je een deskundige , meelevende vrouw getroffen hebt! en ook fijn dat je dit hier dan ook voor het voetlicht stelt. en bij dat deel over neuseten moest ik erg lachen!! 😉 veel plezier met neuspeuteren voor de rest van de dag!! 😉

 37. Jenn schreef:

  Wat fijn dat het zo gegaan is en dat je een meelevend iemand trof!

 38. YuStSoMe schreef:

  Altijd prettig het begrip, de rust… Dit heeft zoveel waarde. Succes met alles. Nu kun je verder zonder druk op de ketel!

 39. Wat leuk dat het goed is gegaan! Je moet wel heel opgelucht zijn! Groetjes.

 40. Elske schreef:

  Ik ben blij voor je dat het allemaal naar wens is verlopen en blij te horen dat je een fijne UWV-mevrouw trof. Dat maakt een wereld van verschil.

 41. Madeleine schreef:

  <3<3<3 Wat fijn om te lezen!!!!!

 42. kaardawn schreef:

  Hoe tof, marion. Ik vind eigenlijk dat dit ook aan die instantie moet gezegd worden. Mensen zoals zij krijgen amper complimenten over hun aanpak. Een confirmatie over dat deze aanpak goed is, zal haar niet alleen bevestigen, maar haar ook deugd doen tussen alle shit en ervoor zorgen dat ze voor volgende moeilijke momentjes ook een boost heeft. Op een moeilijk moment (ik zit op een klachtendienst) denk ik aan een compliment dat ik krijg en dat geeft me moed om verder te gaan. ❤

 43. Natas schreef:

  Wat fijn dat het goedging. Vandaag bezocht je mijn blog, dus ik kom ook even een kijkje bij jou nemen.
  Sta in je kracht, heb zelfvertrouwen, alleen jij weet wat goed voor je is!
  Nog een fijne tip voor meer bescherming en vertrouwen, hopelijk kun je er iets mee…

 44. lifetc.nl schreef:

  Oh wat goed dit!! Zo fijn dat die mevrouw zich zo betrokken opstelde! Fijne reminder ook dat er ondanks de bureaucratie etc er ook nog mensen zijn die ingaan op de persoon die voor ze zit en niet alleen maar volgens de formuliertjes werken ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.