Huidkanker is ook kanker

Zee

Kanker. 1 op de 3 mensen krijgt ooit kanker. Zo’n 100.000 mensen per jaar krijgen de diagnose. 90% daarvan is 50 jaar of ouder. Ieder jaar overlijden ruim 40.000 mensen aan deze vervloekte ziekte. Hoe je het ook went of keert, we krijgen er allemaal, direct of indirect, mee te maken.

Er zijn veel soorten kanker. De meest voorkomende vorm bij vrouwen is borstkanker en bij mannen prostaatkanker. Op de tweede plaats staat bij zowel mannen als vrouwen darmkanker en op de derde plaats volgt huidkanker. Huidkanker komt voor in verschillende vormen; basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom, melanoom en merkelcelcarcinoom. Ruim 70% van de huidkankerpatiënten heeft een basaalcelcarcinoom. Dit is de minst kwaadaardige vorm van huidkanker. Het groeit langzaam en zaait bijna nooit uit. Huidkanker is een vorm van kanker die in veel gevallen goed te behandelen is.

Vorige maand kreeg mijn vader een bril. Zijn ogen werden dusdanig slecht, dus hij moest er nu echt een keer aan geloven. Na een paar weken ontstond, op de plek waar de bril op zijn neus rustte, een vervelend plekje. Irritatie, dacht hij. Het plekje groeide echter wel erg snel en zag er vreemd uit. Toen hij voor iets anders bij de huisarts was, vroeg hij haar om even naar het plekje op zijn neus te kijken. Het leek de huisarts verstandig om er uitgebreider naar te laten kijken. Mijn vader kreeg een afspraak voor een onderzoek en vorige week kregen hij daarvan de uitslag: kanker. Huidkanker.

Tien jaar geleden ging mijn vader nietsvermoedend naar het ziekenhuis. Hij had altijd al een vergrote milt gehad, maar nu had hij er last van gekregen. Hij had geen idee wat men eraan zou kunnen doen. Opereren? Mee leren leven? Hij zou het wel horen. Wat hij toen te horen kreeg was van een heel ander kaliber: Kanker. Lymfeklierkanker. U moet er rekening mee houden dat u misschien nog maar zes maanden te leven heeft. Zijn wereld stortte in. Zijn milt werd verwijderd. Hij kreeg chemo. Verloor zijn haar. Lag doodziek op een bed in de huiskamer. Er werd veel gebeld. Mensen kwamen langs. Het was zwaar. Vreselijk zwaar. Maar hij flikte het. Hij werd beter.

Nu, tien jaar later, krijgt hij weer de diagnose kanker. Deze keer is het echter huidkanker. Veel mensen, waaronder ikzelf, reageerde met de opmerking: “Oh gelukkig, huidkanker. Dat is goed te behandelen.” Daarmee is het voor veel mensen klaar. Toen ik gisteren na de WIA-keuring als eerste even bij mijn ouders langsging om het goede nieuws te vertellen, kwam natuurlijk ook de kanker ter sprake. Mijn vader vertelde over hoe huidkanker niet serieus genomen lijkt te worden en ik zag wat dit met hem deed. Ineens zag ik hoe zwaar hij het heeft met het feit dat hij na jaren ”schoon” te zijn geweest, nu toch weer die diagnose krijgt. Ik heb het onderschat. Tien jaar geleden vocht hij een vreselijk zwaar gevecht tegen kanker en hij won. Daarna volgde een misschien nog wel zwaarder gevecht om het vertrouwen in zijn eigen lichaam weer terug te krijgen. Dat gevecht duurde veel langer dan het gevecht tegen kanker en nu hij eindelijk dat vertrouwen in zichzelf weer terug heeft, volgt de klap opnieuw. De keiharde klap van de diagnose kanker zorgt ervoor dat al het langzaam opgebouwde vertrouwen in één genadeloze klap plaats gemaakt heeft voor het vreselijk gevoel van verdriet, angst, twijfel en machteloosheid.

Huidkanker is in veel gevallen goed te behandelen en als we dat uitspreken naar degene die net de diagnose heeft gekregen, dan is dat ook goed bedoeld. We willen de persoon tegenover ons hoop en moed meegeven. Wat we echter onbedoeld doen is tegen de ander zeggen dat zijn emoties, zijn angst, twijfel en verdriet, onterecht of niet nodig zijn. Ik wist het niet, maar ik zag het ineens toen ik mijn vader gisteren zag. De twijfel, de angst, het verdriet en de machteloosheid; ze zijn er weer. En terecht. Laten we ervoor waken om huidkanker niet meer serieus te nemen. Huidkanker is ook kanker. ♥

109 reacties Voeg uw reactie toe

 1. chucky1012 schreef:

  Jeetje wat erg.
  Deze post like ik niet.
  Maar weet dat ik het goed vindt dat jij hierover geschreven hebt.
  Wat een onzekere tijd gaan jullie tegemoed en dan dat wachten…..
  Ik lig tegenwoordig niet meer in de zon maar ook al light men onder een parasol toch schijnt de zon op het lichaam.
  Er wordt ook vergeten dat mensen met een geteinte huid zich niet met een goede zonnebrandcréme zich niet hoeven te beschermen.
  Ik gebruik dit al jaren en smeer er in het voorjaar en de zomer een aantal keren per dag mee in.
  Want mijn huid laten verbranden wil ik niet.
  Ook niet de huid laten vervellen.
  Ook een goede créme erna is zo belangrijk.

  Ik wens jullie erg veel sterkte….. Xx

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, lieve Chucky. X

 2. ikwordvrolijkvan schreef:

  Tsjeeh wat heftig zeg… Heel veel sterkte komende tijd! Ik bid en duim voor jullie dat het goedaardig zal zijn…

 3. Mrs Curly schreef:

  O jee…
  Zoals je zegt: het kan iedereen overkomen en iedereen krijgt er ooit mee te maken, direct of indirect…
  Ik wens jullie heel veel sterkte en vechtlust! Dat jouw vader maar snel weer beter wordt!

 4. Noirona schreef:

  Wat vreselijk Marion, woorden vallen even stil. Hopelijk is het goedaardig, goed te behandelen en geneest hij wederom.
  Knuf.

 5. tommie345 schreef:

  Jeetje. Dat je hier ook nog mee moet dealen. Tot dinsdag brand een kaarsje in mijn kamer voor jou en je vader. Veel sterkte!! X

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Thomas ♥

 6. Jenn schreef:

  Vreselijk, veel sterkte!

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Jenn. X

 7. upje schreef:

  Jee.. Ik wist niet eens dat huidkanker ook goedaardig kan zijn, maar ik duim uiteraard dar het dat dan ‘maar’ wordt. Ik heb ook zelf ervaren (bij mijn zus) hoe moeilijk het is om de gulden middenweg te vinden tussen hoopvolle boodschappen overbrengen en vooral de angst van de ander niet negeren. Moeilijk en heftig. Veel sterkte voor jullie allemaal!

  1. Marion schreef:

   Ik heb het net al aangepast. Huidkanker is inderdaad niet goedaardig, een tumor kan goedaardig zijn. Vaak wordt er wel van goedaardige kanker gesproken als het om een basaalcelcarcinoom gaat. Of dat het geval is horen we dinsdag. Laten we het hopen. X

 8. Jaixy schreef:

  Ja… Diagnose kanker zet het leven op zn kop.
  De angst, onmacht en wanhoop zijn bijna niet weg te drukken uit de geest. Het idee van toekomst wordt beperkt… En dan het wachten op de uitslagen van welke vorm en wat de beste behandeling is…
  Dat is zo slopend. Niet te bevatten dit!
  Onwijs veel sterkte en kracht toegewenst.

  Liefs dikke knuffel

  1. Marion schreef:

   Zo slopend. Jij weet er helaas alles van. Dank je wel voor je berichtje en je steun. X

   1. Jaixy schreef:

    😘 minste wat ik kan doen

 9. Wat naar om voor de tweede keer de diagnose kanker te krijgen.
  Veel sterkte. Ik duim ook voor je vader dat het goedaardig is.

 10. marielle schreef:

  Sterkte Marion voor jou en Peter en je ouders!
  Huidkanker, tijdens mijn stage in het ziekenhuis kreeg ik er diverse keren mee te maken, je hebt gelijk het wordt onderschat terwijl het even erg is en net zo goed een gevaarlijke ziekte!

  Vreselijk voor je vader!

  Ik denk aan jullie!

  Lieve groetjes

  1. Marion schreef:

   Lijkt me ook heel zwaar om mee te werken. Dank je wel.

 11. Goed om hier eens aandacht aan te geven. We gaan soms veel te lichtzinnig om met onze huid, terwijl dit het grootste orgaan van ons lichaam is… Dank voor deze getuigenis.

  1. Marion schreef:

   Dat terwijl mijn vader nooit een zonneaanbidder is geweest. Een zonnebank krijg je hem al helemaal niet onder. We hebben helaas niet alles onder controle.

 12. Sasja schreef:

  … wat goed dat je hier voor ons de aandacht op vestigt. Niet vergeten.
  Veel sterkte!

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Sasja.

 13. Sammie schreef:

  Ik krijg kippenvel bij ieder (ziekte)woord waar kanker in voor komt. Sterkte en ik hoop dat het inderdaad goed te behandelen is of goedaardig.

 14. Robin schreef:

  Ik kan me heel goed voorstellen dat je vader in één klap weer teruggeworpen wordt naar zijn gevoel van toen. Wat naar voor hem en jullie allemaal. Volgens mij kun jij hem tot steun zijn, omdat je zo goed weet waar mensen wel en geen behoefte aan hebben in zo’n situatie. Ga maar een keer extra op bezoek.

  BTW: Een tumor kan goed- of kwaadaardig zijn. Kanker is per definitie kwaadaardig. Hoe dan ook, laten we hopen op het beste.

  1. Marion schreef:

   Ik kon mijn vader in ieder geval tot steun zijn door het schrijven van dit artikel. Dat is heel fijn.

   En je BTW klopt trouwesn. In de praktijk wordt er echter vaak over goedaardige huidkanker gesproken als het over een een basaalcelcarcinoom gaat. Dat is in 75% van de gevallen het geval. Ik zal de laatste zin in ieder geval verwijderen om verwarring te voorkomen.

 15. Isolde schreef:

  Poeh, dat is schrikken zeg! Sterkte voor je vader, moeder en jezelf natuurlijk. Ik ga duimen voor jullie dat het goedaardig is!

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Isolde. X

 16. Taallent schreef:

  Bah, wat een rot situatie. En dan bedoel je het zo goed. Sterkte!

 17. Jeetje wat heftig. Laten we van het beste uitgaan! Heel veel sterkte de komende tijd, voor jou en je vader.

  1. Marion schreef:

   Absoluut. Dank je wel.

 18. jackiedeklerk schreef:

  ik vind kanker echt zo iets vreselijks….
  zoveel pijn,verdriet en verloren door die ziekte…

  sterkte voor jouw vader

 19. IngridMoorenBlogs schreef:

  Wat erg voor je vader en voor jullie….kanker heb je nooit alleen.Toch voelen kankerpatiënten het vaak wel zo.Wij zijn degene met een revolver tegen onze slaap en zitten dan niet op positieve shit van gezonde mensen te wachten.Sorry,ben nog steeds boos om domme opmerkingen die ook ik kreeg zoals…”wij kunnen morgen ook dood gereden worden”.Veel aandacht en liefde is het beste medicijn. Sterkte Xxx

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Ingrid. ♥♥

 20. Berte schreef:

  Oh nee wat een vreselijk bericht! Heel veel sterkte en een dikke knuffel.

  1. Marion schreef:

   Oh gut, ja, jij wist nog van niets natuurlijk. Nou ja, via de app of via hier komt wellicht op hetzelfde neer. Dank je wel, Berte. X

   1. Berte schreef:

    Geeft niet Marion, je hebt het zo mooi opgeschreven! Knap x

 21. louterliefde schreef:

  Wat vreselijk om te horen, zijn eigenlijk geen woorden voor. Heel veel sterkte toegewenst.

 22. kim schreef:

  Goed beschreven Marion, mijn eerste reactie tijdens het lezen van je blog was ook “gelukkig, huidkanker”. Maar wat vreselijk naar voor je vader 😦 het lijkt me inderdaad lastig om dan weer het vertrouwen in je lichaam te vinden! Heel veel sterkte en ik ga duimen dat het goedaardig is!

  1. Marion schreef:

   Ja, hè? En wat fijn dat je ook gewoon zegt dat dat ook jouw eerste reactie was. We doen het denk ik allemaal en volledig uit de goedheid van ons hart. Het is iets waar ik niet eerder bij stilstond en in de toekomst echt rekening mee ga houden. Dank je wel, Kim.

 23. dansenindestorm schreef:

  Sjips. Wate en ontzettend vreselijk nieuws. Nee! Dit mag niet! Maar toch is het zo… Heel erg veel sterkte. Wat je schrijft: artsen zijn er niet om een positief verhaal op te hangen wanneer er niets positiefs aan is. Artsen zijn er om mensen beter te maken. Is hun plicht. Heel veel sterkte. Heel erg veel sterkte, lieve Marion. Ook voor je vader natuurlijk. Maar pas ook op jezelf.

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Kim. Doe ik. ♥

 24. Ohhhh meis zo niet leuk wens je pap heel veel sterkte toe.💋

 25. Celine schreef:

  Mijn nekharen gingen omhoog staan bij de zin ‘gelukkig is het maar huidkanker’. Zijn er serieus mensen die er zo over denken? Daar kan ik persoonlijk echt niet bij zeg. Ongelooflijk. Ik wens jullie als gezin heel veel sterkte en kracht toe na dit moeilijke nieuws.

  1. Marion schreef:

   Het was ook mijn eigen eerste reactie. Omdat die ene vorm zo goed te behandelen is en zelden uitzaait. Het komt voort uit hoop, maar ik stond er niet bij stil dat zo’n opmerking heel fout over kan komen. Gelukkig weet ik het nu wel en nu kan ik er in de toekomst rekening mee houden. Dank je wel, meis. X

 26. Je vader is wel een wonder, bijzonder dat hij lymfeklierkanker heeft overwonnen. Er moet wel een engeltje over hem waken.

  Ik ga een kaarsje voor jullie branden, voor je ouders en voor jou en ik hoop dat de uitslag positief zal zijn. Wat de kansen ook zijn, het is gewoon naar om te horen en weer mee te maken. Sterkte lieve Marion.

  ♡♡

  1. Marion schreef:

   Hij had Non Hodgkin en ja, het zat absoluut niet in de lijn der verwachtingen dat hij dat zou overwinnen. Ik hoop dat dat engeltje nu ook in de buurt is. Dank je wel, Sam. ♥

 27. Evelyne Vergote schreef:

  Sterkte Marion! ’t Woord kanker is hier ook bekend.. Een goeie vriendin van mij & m’n ouders kreeg een paar jaar geleden leverkanker. ’t Was erfelijk, want haar mama was er precies 25j geleden aan gestorven.. Ook haar jongste zoon heeft het virus in zich.. Maanden van chemo & alle behandelingen omtrent leek ze genezen. Tot enkele maanden geleden. Ze had al een tijdje last van een pijnlijke schouder. Na een grote controle viel ’t verdict. Botkanker. Niets meer aan te doen.

  1. Marion schreef:

   Wat verdrietig zeg. Veel sterkte voor je vriendin en voor jou. Dat is niet makkelijk om van zo dichtbij mee te maken. X

 28. Marij schreef:

  Wat ontzettend rot meis! 10 jaar geleden heeft je vader er voor moeten strijden en nu is die *@# ziekte weer terug… Huidkanker hoeft echt niet te komen van (te) veel zonnen of slecht insmeren net als je longkanker ook kan krijgen terwijl je niet rookt. Ik duim ook zeker mee en wens jullie allemaal veel sterkte ♥

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, lieve Marij. X

 29. Sabine schreef:

  Wat erg zeg voor je vader (en familie)! Kanker is iets wat sowieso vaak onbegrepen is. Mijn oma´s zijn er ook aan overleden en mijn moeder heeft ook kanker gehad. En nog een heleboel die er aan overleden zijn. En ja hoe vaak mijn moeder ook niet onbegrip heeft gevoeld: geen chemo? Oh dan zal het wel niet zo erg zijn. Maar ondertussen loopt ze wel al 10 jaar met maar 1 borst. Huidkanker is echt onderschat. Ik wens jullie heel veel sterkte!

  1. Marion schreef:

   Oh nee wat erg (geen chemo dan…) en ondoordacht. Vreselijk. Dank je wel, Sabine.

 30. joorloveswriting schreef:

  Wow wat heftig! en wat ontzettend naar voor je vader!!! 😦 Heel veel sterkte meid!

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, meis.

 31. altijdangelique schreef:

  :,-( Klote, dat is alles wat ik hierop heb te zeggen.

 32. Anne schreef:

  Ik kan me nog herinneren dat er tijd geleden veel ophef ontstond toen er aandacht werd gevraagd voor een bepaalde vorm van kanker met posters waarop stond: Ik zou willen dat ik x kanker had. Een andere vorm van kanker, die beter te behandelen is. Allemachtig zeg. Het vertrouwen verliezen in je lichaam lijkt me heel naar, ik weet een klein beetje hoe het is met hoe ik me nu voel. Een vriendin van mijn broer heeft borstkanker gehad en gaat nu met één borst (en heel veel humor) door het leven. Maar dat is niet haar grootste verlies, dat is het verlies van vertrouwen in haar lichaam.

  1. Anne schreef:

   Overigens snap ik de geruststellende reactie ook wel. Vorig jaar ben ik onderzocht op lymfeklierkanker. Toen ik het vertelde aan mijn familie zei ik er meteen bij dat het meestal goed te behandelen is.

  2. Marion schreef:

   Ja, dat moet zo’n nare gewaarwording zijn. Dat kunnen wij ons niet eens voorstellen denk ik. X

 33. B schreef:

  Heel goed om hier aandacht aan te besteden! Veel sterkte Marion.

 34. Bente schreef:

  Dat moet inderdaad een heftige diagnose zijn voor je vader. En je heb helemaal gelijk, vanuit goed bedoelde opmerkingen kan je iemand gevoel hard aanvallen.

  Ik wens je vader het allerbeste!

  1. Marion schreef:

   Lief, dank je wel.

 35. Deborah Hamar schreef:

  Jeetje. Wat een naar nieuws. Het moet een machteloos gevoel geven wanneer je lichaam je wederom in de steek laat.
  Ik wens je vader maar ook jullie heel veel sterkte toe.

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Deborah. X

 36. Jeetje, ik hoop dat de uitslag dinsdag positief uitvalt. Veel sterkte voor jou en voor je vader.

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, meis.

 37. eigenwijsje2014 schreef:

  Bedankt voor deze blog Marion, ik ga hem delen. Mijn schoonvader heeft ook telkens plekjes huidkanker op zijn hoofd vooral. En ook wij wuiven dat weg op die manier. Maar hij ook.. tegenover ons tenminste.

  1. Marion schreef:

   Misschien goed om er eens over te praten. Mijn schoonvader heeft het ook al jaren. Iedere keer moet hij weer wat weg laten halen. Hij is er heel nuchter in. Iedereen gaat er anders mee om, maar het is denk ik heel belangrijk om het wel bespreekbaar te houden. Niemand zou het idee mogen hebben dat zijn angsten ongegrond zijn. Fijn dat je het artikel deelt. X

 38. Anita | Mindjoy schreef:

  Poeh Marion dat is inderdaad een onwijs grote klap! Heel veel sterkte voor jou en je familie ♥

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Anita ❤

 39. Bregje schreef:

  Jeetje Marjon wat heftig! Je hebt het heel goed en mooi beschreven. Mijn moeder heeft plaveiselcelcarcinoom, al 17 jaar. Gelukkig is het nooit uitgezaaid, maar het blijft altijd spannend als ze weer een plekje heeft. Sterkte voor je vader en jullie familie!
  Liefs

  1. Bregje schreef:

   Marion, sorry foutje! X

  2. Marion schreef:

   Oh wat moet dat iedere keer een beproeving zijn voor jullie. Heel veel sterkte en dank je wel voor je reactie. X

 40. Anne schreef:

  Wauw, wat heb je dat mooi opgeschreven. Moest echt even slikken hoor!
  Sterkte!

 41. Jelmer Jepsen schreef:

  Dikke kus voor je vader!

 42. Joyce schreef:

  Gadver wat een rotziekte is het ook.. Inderdaad, je ziet het zo veel om je heen. Dichtbij, verder weg, maar indirect of direct krijg je er altijd mee te maken. Het lijkt alsof er bijna niemand gespaard wordt. Je hebt helemaal gelijk hierover te schrijven. Ik denk dat mensen vaak, of dat nou om kanker gaat of iets anders, goed bedoeld iemand proberen gerust te stellen. Maar zeker in de begin periode wil je dit vaak niet horen.. Het is gewoon heel k*t om zoiets te horen, om weer te moeten vechten. En als mensen niet zien, niet willen zien, of niet snappen hoe erg het is om een bepaalde ziekte te hebben.. dan voel je je alleen. Goed dat jij dit zag bij je vader, hoop dat je hem steun kunt bieden. En ja, uiteindelijk hopen we toch allemaal dat het mee valt!

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Joyce!

 43. Wat naar… Zoals je zei iedereen komt ermee in contact. Niet leuk! Ik hoop dat je vader snel beter wordt!

  1. Marion schreef:

   Ik ook. Dank je wel! X

 44. frolijkmetfre schreef:

  Heel veel sterkte. Blijft zo mooi dat je je hierin zo kan uiten. Velen zeggen dan snel oh wat naar, nou sterkte ermee. En dan gaan ze verder met hun eigen leven en kijken ze er eigenlijk vrij weinig op terug, of vragen ernaar (niet iedereen natuurlijk). Totdat het je zelf of naaste overkomt, dan is het opeens ‘echt’. Heb zelf ook ervaring met deze ziekte, vreselijk.

  1. Marion schreef:

   Nog een keer er op terugkomen is altijd heel erg fijn. Laten weten dat je aan iemand denkt is zo belangrijk. X

 45. Wat heb je dit onwijs mooi geschreven! Echt onwijs knap. We moeten niets onderschatten, geen ziekte of wat, dit doet namelijk meer met een mens dan we meestal bedoelen. Heel veel sterkte aan je vader (en de rest van de familie), Xoxo

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, meis. X

 46. zinderen schreef:

  sterkte, aan jou en je vader!

 47. Mooi geschreven, je hebt echt helemaal gelijk. Veel sterkte voor je vader!

 48. Flavie schreef:

  Oh zo erg!! Dikke knuffel… en hopelijk een goede genezing voor je vader.
  Bij mijn vader is longkanker vastgesteld… niet te genezen, wel te behandelen… hopelijk voor jaren…

  1. Marion schreef:

   Oh Flavie, ik hoop dat je vader nog lang bij jullie blijft. Sterkte. X

 49. Morgaine schreef:

  Ja huidkanker is ook kanker, een absolute reden waarom ik dus liever uit de zon blijf in de zomer, ik heb nu al meerdere malen, zeker 6x een grote zwarte vlek weg laten halen, allemaal goedaardig, maar toch… en sommige had ik al vanaf de geboorte, betiteld als moedervlke, of geboortevlek, my ass!

  En jouw vader snap ik helemaal, op dit moment toevallig? Ken ik iemand in mijn persoonlijk leven die dus ook een vlek op de neus had, al is geopereerd en nu dus plastische chirurgie moet… of is net gedaan…. ik bedoel, het is OOK kanker!!!

  Heel veel sterkte voor jouw vader, en voor jou en iedereen, maar vooral voor je vader ❤

  X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.