Introvert of extravert?

Introvert

Een poosje geleden kwam ik op de blog van Evelyne een vragenlijst tegen over introversie. Nu hoef ik mijzelf niet af te vragen of ik introvert ben. Het antwoord daarop is volmondig: Ja. Toch vond ik het leuk om deze 20 vragen eens te beantwoorden om te zien hoe introvert ik dan wel niet ben.

Oorspronkelijk is deze vragenlijst een  test uit het boek van Susan Cain: Quiet: the power of introverts in a world that can’t stop talking. De dames van 2wmn vertaalde deze test naar het Nederlands. Het idee van de vragenlijst is eenvoudig; hoe meer je jezelf herkent in deze stellingen, hoe introverter je waarschijnlijk bent. Als je jezelf bijna niet herkent in deze stellingen, dan ben je waarschijnlijk extravert. Is het belangrijk? Nee, helemaal niet. Ik vind het gewoon leuk om te weten.

1. Ik geef de voorkeur aan één-op-één gesprekken boven groepsactiviteiten.
Absoluut. Groepsactiviteiten vind ik een ramp. Veel te veel prikkels, veel te druk, veel te veel rekening houden met anderen. Dat teveel rekening houden met anderen is niet omdat ik geen rekening wil houden met anderen (you know me, ik als extreme aanpasser doe niet anders), maar het gaat mij om de druk die ik vervolgens ervaar. Eén-op-één gesprekken zijn voor mij beter te overzien.

2. Ik verkies me schriftelijk uit te drukken boven mondeling.
Dit heeft geen toelichting nodig of wel? Toen ik nog op de kleuterschool zat praatte ik amper. Tekenen kon ik wel en schrijven deed ik zodra ik het kon. Verhaaltjes, gedichtjes, dagboeken, noem maar op.

3. Ik hou ervan om alleen te zijn.
Check mijn header. De droom om eens een jaar alleen en in stilte door te brengen bestaat nog steeds en ik voel diep in mijn hart dat ik dat ook ooit een keer ga meemaken. Ik ben zo ontzettend graag alleen. De vraag is echter waarom, hè? Ik denk dat de druk is die ik ervaar in het bijzijn van anderen. De hoge verwachtingen die ik mezelf opleg, ik denk dat dat de redenen zijn waarom ik graag alleen ben. Alleen dan ervaar ik complete rust van binnen.

4. Het lijkt alsof ik minder geef om rijkdom, bekendheid en status dan mijn leeftijdsgenoten.
Mijn voorkeur gaat uit naar eenvoud. Eenvoud, bescheidenheid en oprechtheid.

5. Ik hou er niet van om over koetjes en kalfjes te praten, ik hou van gesprekken met diepgang over onderwerpen die me aan het hart gaan. Nou, ik kan behoorlijk wat onzin uitkramen. Dit is vermoedelijk één van de weinigen stellingen die niet bij mij past. Ik vind het ook fijn om goede gesprekken te hebben hoor, absoluut, maar die moeten vooral niet te lang duren.

6. Mensen zeggen dat ik een goede luisteraar ben.
Nee, ook niet echt. Ik ben wel heel meelevend, sta altijd voor anderen klaar, maar een goede luisteraar? Nee. Door mijn sociale angst ben ik tijdens gesprekken vaak heel erg met mezelf bezig. Kom ik niet raar over? Zeg ik niet iets verkeerd? Zit ik er wel normaal bij? Dus het is niet zo dat ik niet wil luisteren naar een ander, maar mijn angsten belemmeren me daarin. De depressie zorgde er de afgelopen periode ook voor dat mijn interesse in anderen tot het nulpunt daalde. Dat vond ik één van de meest nare dingen om te ervaren bij mezelf.

7. Ik neem niet graag grote risico’s.
Het woord risico komt niet in mijn woordenboek voor.

8. Ik hou van werk waar ik me in kan storten zonder veel gestoord te worden.
Stoor mij inderdaad niet tijdens mijn werk of tijdens het schrijven van een artikel, want dan krijg je waarschijnlijk enkel een soort ondergronds gegrom te horen. De laatste tijd heb ik zelfs het lef om tegen Peter te zeggen: Is het belangrijk of uh…. ?

9. Ik hou ervan om verjaardagen met een klein gezelschap te vieren, met bijvoorbeeld één of twee goede vrienden of familieleden. Ik hou helemaal niet van verjaardagen. Niet van grote én niet van kleine. Alhoewel? Dat gaat wel steeds beter. Het is alleen nog een beetje te vermoeiend voor me. Als ik er nu zo over nadenk vind ik het misschien zelfs wel prettiger om in een wat groter gezelschap te zijn. Dan hoef je niet de hele tijd het gesprek gaande te houden of met dezelfde persoon te praten.

10. Mensen beschrijven mij als mild en zachtaardig.
Ja, dat klopt denk ik wel een beetje, al zouden ze misschien eerder de woorden lief en aardig gebruiken. En grappig natuurlijk, maar dat staat hier niet bij.

11. Ik hou er niet van mijn werk te laten zien of te bespreken met anderen voordat het af is.
Ik hou er niet van? Dat is gewoon geen optie.

12. Ik hou niet van conflicten.
Nee. Ik hou inderdaad niet van conflicten. Ik doe mezelf nog liever tekort dan dat ik de discussie aanga. Hier zit trouwens wel verbetering in de laatste maanden.

13. Mijn beste werk ontstaat als ik alleen ben.
Wij mochten op mijn werk op een gegeven moment om 7:15 uur beginnen als we dat wilden. De meeste mensen deden dat niet, maar ik was vanaf dat moment standaard voor 7:30 uur op de werkvloer. In dat ene uur, voordat de rest van de collega’s binnenkwamen, kreeg ik meer gedaan dan de rest van de ochtend bij elkaar

14. Ik denk meestal na voordat ik spreek.
Ik dacht tot voor kort dat iedereen dat deed, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.

15. Ik voel me uitgeput als ik te veel onder mensen ben geweest, ook al heb ik me uitstekend vermaakt. Dit is een klassieker voor mij. Ik vind het altijd heel erg gezellig, maar kan soms op de terugweg in de auto al bijna in slaap vallen.

16. Ik neem niet graag de telefoon op, maar laat mensen mijn antwoordapparaat of voicemail inspreken. Sterker nog, mijn telefoon staat altijd op stil. Ik hoor ‘m niet eens als hij overgaat. Vandaar dat ik ook gewoon al twee maanden een ander telefoonnummer kan hebben zonder dat ik het doorheb.

17. Als ik moest kiezen dan doe ik een weekend liever helemaal niets, dan dat ik mijn hele weekend vol gepland heb met activiteiten.
Kiezen? Een heel weekend vol met activiteiten is gewoon geen optie. Lichamelijk zou het al heel lastig worden, maar geestelijk is het voor mij absoluut niet te doen.

18. Ik hou er niet van om meerdere dingen tegelijk te doen.
Nou, op zich vind ik het wel fijn om meerdere dingen tegelijkertijd te doen, alleen ik kan het niet. Soms zet ik thee, doe ondertussen even wat anders en dan is het leed al geschied. Pas na een uur zie ik dan mijn thee weer op het aanrecht staan. Als de macaroni 10 minuten moet koken, dan kan ik er maar beter gewoon bij blijven staan, want oh wee als ik even wat anders ga doen. Ja, een kookwekker zou een idee zijn inderdaad. Goh, dat ik daar nog niet eerder op ben gekomen…

19. Ik kan me gemakkelijk concentreren.
Mits ik alleen ben.

20. Als ik les krijg, dan geef ik de voorkeur aan lezingen boven workshops.
Tot voor kort zou dit inderdaad kloppen. Dan zou ik de saaiheid van een lezing verkiezen boven het actievere van de workshop. Dit uit angst om iets te moeten doen waarbij anderen toekijken. Dat is zo’n beetje het ergste wat me kan overkomen. Toch, als ik nu zou moeten kiezen, zou ik toch voor de workshop gaan. Sterker nog, ik heb me onlangs ingeschreven voor een workshop, dus ik ga daadwerkelijk de koe bij de welbekende hoorns vatten. Angsten aangaan en overwinnen.

Hoe zit het met jou? Ben jij voornamelijk introvert of extravert of zit je er een beetje tussenin? ♥

50 gedachten over “Introvert of extravert?

 1. Hoi Marion, even terugkomend op je header vraag. Ik heb mijn laptop aangesloten op een beeldscherm (heel technisch allemaal) en ik zie rechts onder in het plaatje de aanzet van letter (bovenkant van een M en een D), maar niet de hele tekst.
  Ik ben heel erg introvert, maar niet sociaal verlegen. Ik herken zoveel in deze vragenlijst. Alleen zijn, alleen diepe gesprekken geen koetjes en kalfjes en andere boerderijdieren (netwerken zal helemaal niets zijn voor mij), zelfs met sollicitatiegesprekken heb ik moeite (zet mij maar gewoon aan het werk, dan kun je zien wat ik kan). Toch spreek ik wel uit mezelf mensen aan die er bijvoorbeeld verdwaald uitzien in mijn binnenstad (maar volgens mij is dat geen introvertheid).
  Ik loop wel tegen het feit aan dat mensen vaak denken dat introvert hetzelfde is als verlegen zijn, maar dat is dus absoluut niet zo. Dan denk ik, ach laat maar, kost teveel energie om uit te leggen.
  Voorzichtige knuffel voor vandaag!
  Esther

  1. Ah, dank je wel nog voor de info over mijn header.
   Onbekenden aanspreken heb ik inderdaad ook geen moeite mee. Het wordt vaak verward met verlegen zijn ja. Ik lees dat wel vaker, maar leg het verschil maar eens uit. Ik zou het ook niet precies weten. Misschien ga ik me er één dezer dagen nog eens in verdiepen.

 2. Wat een mooie lijst! Ik denk dat ik een beetje een mix ben van allebei… Ergens hou ik ook wel van groepsgesprekken want dan kan ik soms wat verdwijnen in het hele gesprek, snap je? Bij een één op ééngesprek ben ik soms bang dat het gesprek plots stopt ofzo en dat de stilte awkward wordt, haha. Misschien wat vreemd, maar dat vind ik wel.. Liefs!

  1. Als ik deze overneem kan ik je meeste antwoorden copy/pasten 😃
   Ik scoor 19 uit 20. Bij 2 twijfel ik, omdat het me zoveel tijd kost om me schriftelijk uit te drukken. Ik zou goed wetsartikelen kunnen schrijven. Alles moet kloppen.

   Materiële rijkdom vind ik nu veel minder belangrijk dan vroeger. Ik kan genieten van iets wat ik zou kúnnen kopen en het vervolgens nooit doen. Heerlijk!

 3. Leuk artikel, volgens mij ben ik introvert.
  Heel veel sterkte voor je vader vandaag en natuurlijk ook voor jou en de rest van de familie. Heel spannend allemaal. Hoop dat de operatie goed zal verlopen.

 4. Veel dingen zijn erg herkenbaar. Ik ben ook introvert, en het stomme is dat ik daar soms wel van baal. Vraag me dan of ik mezelf moet willen veranderen, of dat ik moet accepteren hoe ik ben. Maar ik wil niet altijd de introverte zijn. Dingen niet durven/willen zeggen waar anderen/vreemden bijzijn. Ik wil ook eens enthousiast en actief aanwezig willen zijn. Niet altijd het muurbloempje die niets zegt. Ik heb hierdoor ook vaak het idee dat mensen een verkeerd beeld krijgen/hebben van mij. Zo van “pff, dat is ook een saaie. Zit ook niks in”. Maar dat komt weer omdat ik veel bezig ben met wat anderen van mij vinden. Grrr, lastig haha. Moraal : ik herken veel dingen die hier staan.

 5. Whahaha nee, ik denk ook vaak niet na voordat ik spreek LOL. Ik ben dus niet introvert, al wil ik soms wel eens een weekend niks hoeven. Een weekend vol activiteiten vind ik niks, wil ook een beetje lui kunnen zijn 🙂

 6. ik ben introvert…
  Zo ben ik ook liever 1 op 1 dan in een groep, maar heb wel weer liever een gesprek dan dat ik iets schriftelijk doe omdat mijn hoofd weer een chaos is en ik in een gesprek alles wat op komt gelijk kan vragen..
  Ik hou wel van risico’s nemen, maar met het idee dat het goed komt..
  En ik ben ook heel erg graag alleen, kan me nooit lang genoeg duren (en duurt jammer genoeg altijd te kort)
  Zelf zit ik er niet zo mee, nou ja in groepen komt het wel eens over dat ik het niet naar mijn zin heb, maar merk dat puber het ook heeft en vind dat vervelend om te zien..
  Niets durven vragen aan vreemden, niet feliciteren of bedanken als er veel mensen zijn…
  Ik dacht toevallig vanmorgen, misschien is het wel fijn dat hij hier een dag stage loopt (wilde ik eerst niet) zodat ik hem toch wat kan uitdagen in wat simpele dingen

 7. Leuk artikel! Of ik introvert ben, weet ik niet, maar ik ben wel graag op mezelf. Alleen ben ik niet vaak alleen, omdat ik twee kindjes heb, dus vaak ben ik met hen. Maar ik kan echt genieten van de tijd dat ik alleen thuis ben. Ik heb eigenlijk ook niet echt veel mensen om mij heen nodig, dat klinkt misschien heel hard, maar zo bedoel ik het niet. Ik kan mezelf prima alleen vermaken. Mijn gevoelens uiten doe ik beter op papier dan verbaal. Ik ben wel een prater, ik klets honderduit, maar over mijn gevoelens praten vind ik lastig. En wat dat vroeg beginnen op je werk betreft, dat heb ik ook. Ik krijg veel meer gedaan als ik vroeg begin, lekker alleen ben op de werkvloer zonder collega’s die om me heen draaien en, behalve natuurlijk voor gezelligheid, ook voor veel afleiding zorgen.

 8. Interessant artikel. Het zet me aan het denken. Ik ben duidelijk ook introvert (en sociaal angstig). Ik ga nog even verder denken over het verschil tussen introvert en verlegen zoals ik in een van de reacties las.
  Veel sterkte vandaag met de operatie van je vader. Ik hoop dat het ze lukt om die 5 mm zone aan te houden en dat jullie dan morgen goed nieuws krijgen.

  1. Natuurlijk deug je wel! Introvert of extrovert, het is een label. Niet meer, niet minder. Wij mensen zijn nogal geneigd om alles in het hokje positief of in het hokje negatief te plaatsen. Weg met die hokjes. Alles is oké. Het maakt ons wie we zijn. X

 9. Haha, ik had deze test ook niet nodig om te weten dat ik introvert ben. Dat ben ik al mijn leven lang al ben ik de laatste jaren wel opengebloeid. Puntje 15 is spot on. Sociale contacten vergen zoveel prikkels dat ik daarna ko ben. En ik laat ook altijd mijn telefoon stil staan tegen beter weten in.

 10. Wat een interessante vragenlijst! Ik herken me deels wel in jouw antwoorden maar ook weer niet helemaal. Ik neig wel naar introvert maar heb op zijn tijd wel echt gezelschap van anderen nodig.

  Soms als ik de bezoekersaantallen van mijn blog zie dan probeer ik me die hoeveelheid mensen die op een dag langskomen bij elkaar in een zaal voor te stellen, en ik vrees als ik die allemaal tegelijk hetzelfde zou moeten vertellen ik met mijn mond vol tanden zou staan 😉

 11. Veel punten zijn herkenbaar. Ik zou mezelf ook als introvert benoemen, maar tegelijkertijd vertoon ik ook heel veel extraverte kenmerken. Gevalletje allebei zeg maar. :p

 12. Wat herkenbaar. Ik weet van mezelf eigenlijk niet zo goed wat ik ben.. ik praat namelijk echt bizar veel in bepaalde omstandigheden. Ik heb jaren lang niet gesproken en nu lijkt het slotje eraf ofzo.. dus ik dacht dat je dan gelijk extravert bent. Maar na t lezen van deze lijst valt dat nog te betwijfelen zie ik.

  Wel leuk om te lezen hoe jij er in staat en sommige dingen had ik eigenlijk helemaal niet zo bij je verwacht. Ik neem m graag over als je t oke vind?

  xx

 13. Ik ben ook zeker introvert. Toevallig had ik het er vorige week met een paar vriendinnen nog over! Wij merkte alle drie heel erg dat bij onze opleidingen extraverte mensen veel meer een voorsprong lijken te hebben. Het voelt zelfs zo dat wanneer je niet extravert bent, je gedwongen wordt jezelf toch een beetje te veranderen..

 14. Wat een erg interessant onderwerp! Ik heb het idee dat ik veel dingen wat jij op je blog beschrijft ook erg herkenbaar bij mij is…. Ik was of ben erg introvert maar sinds de laatste jaren heb ik meer het idee dat ik neig naar extraverte ….

 15. Interessant! Ik zit er tussenin denk ik. Ik kan onwijs veel praten (maar liever niet in groepen), houd van uitdagingen, maar ben juist heel erg graag alleen. Zowel in werk als thuis als in dingen ondernemen. Ik zeg ook wel echt alles wat in me opkomt. Zou er niet eens over nadenken eromheen te draaien… ja er tussenin dus denk ik.

 16. Interessant om te lezen :-). Ik ging gelijk de vragen in mijn hoofd ook beantwoorden. Ik ben denk ik voor een groter deel introvert. Maar er zit diep van binnen ook wel een extrovert deel.

 17. Ik wist het allang maar ik ben absoluut introvert. Het is zelfs zo dat het lijkt alsof ik dit artikel zelf heb geschreven, zo herkenbaar. Ik ben niet zo’n prater, maar neem wel veel in mij op en kan echt genieten als anderen een grappig gesprek hebben. Het is op het moment zelfs zo (ook doordat vrienden mij altijd lieten vallen) dat ik gewoon niet weet hoe ik mij moet gedragen bij meerdere mensen. Ik weet mijzelf gewoon niet goed een houding te geven. Best lastig af en toe. 🙂

 18. Nog niet tegengekomen eigenlijk, erg leuk idee. Vooral om het gewoon te weten te komen van anderen en geinig om zelf in te vullen. Zonder de vragen weet ik het namelijk ook al van mezelf hoe ik in elkaar zit 😉 (gelukkig haha)

 19. Wat een interessant onderwerp weer, ik ben hartstikke introvert , soms baal ik daar best wel van, maar ondertussen wel bezig om mezelf een beetje richting het midden te krijgen Extravert zal ik neverrrr worden . maar een middenweg is wel een mogelijkheid dus we werken rustig richting het midden

 20. Op punt 5 en 6 na, lijken wij zó veel op elkaar! Ik herken mezelf echt in jouw antwoorden, behalve bij 5 en 6 dan. Ik ben dus ook introvert, maar dat wist ik al heel lang haha!

 21. Hmm nu ik dit lees overtuig je me er van introvert te zijn. Die telefoon? Check. Grote massa’s? Not done. En schriftelijk blink ik echt uit (denk ik toch 😉 ). Leuk om het eens van een ander te lezen Marion!

 22. Ik ben uitgesproken introvert en ben daar best fier op. Vroeger had ik het daar moeilijk mee en voelde ik mij een buitenbeentje. Door mijn gezondheidsproblemen en sociaal isolement van leeftijdgenoten. Maar sinds ik mijn partner heb leren kennen (bijna acht jaar geleden jeej 🙂 ) ben ik mijn introvert zijn positief gaan bekijken en beschouw ik het als iets waardevol. Ik heb het boek dat je vermeldt gelezen en wat ging er toen een wereld van herkenning voor me open! Ook jouw antwoorden op de vragen komen mij niet vreemd voor ;-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.