Bovenverdieping uitgebrand

IMG_20160224_035810

Midden in de nacht word ik wakker. Ik hoor een autoalarm. Ik hoor een man schreeuwen. Met een zucht stap ik toch maar mijn bed uit. Ik zie een vrouw en kind over de stoep lopen. Het is weer zo ver. Een dronkenlap die zijn vrouw en kind midden in de nacht op straat zet. Het is niet de eerste keer dat ik dit zie. Dan zie ik de oranje gloed die achter het slaapkamerraam vandaan komt. 

Ik gris mijn telefoon van het bed, kijk nog een keer uit het raam of ik het wel goed zie, maar als ik dan een vrouw hoor roepen: “Wij bellen 112!”, dan weet ik dat het foute boel is. Ik schiet in mijn laarzen, trek mijn jas aan en begin te rennen. Het is hier recht tegenover, maar omdat er water tussen ons in zit moet ik er helemaal omheen lopen. Als ik aan kom rennen hoor ik een knal. Het raam knapt en dan schieten de vlammen naar buiten. Ik vraag aan de vrouw of 112 gebeld is. Ja, zegt ze, maar ze gaat zelf weer bellen. Het duurt te lang. Wachten duurt ook lang. Zeker als je huis in brand staat.

Ik vraag aan de zoon of er nog mensen binnen zijn. Zeker weten van niet? Hij weet het zeker. Dan weer een knal. En nog één. Nog een raam vliegt eruit. Ik besluit aan te gaan bellen bij het hele huizenblok. Geen idee of het nodig is, maar beter te veel mensen uit hun huis dan te weinig. De ene buurvrouw is snel buiten, de andere twee in het blok reageren niet. De man en ik blijven aanbellen. Dan komt de politie eraan. Ik blijf bij de twee woningen naast het brandende huis staan om te kijken of er iemand naar buiten komt. De politie belt ook aan. Eindelijk doet er een oude man open en niet veel later gaat het raam boven bij de andere buurvrouw ook open. Het lijkt eeuwen te duren voordat ze naar buiten komen. Daar komt ook de brandweer aan. Als de twee oudere mensen uit de laatste woningen van het blok naar buiten zijn gekomen en door de politie opgevangen worden, ga ik naar huis. Ik kan hier niets meer doen. Ik kan enkel in de weg lopen.

Als ik thuiskom staat Peter in de tuin. Hij is wakker geworden van de knallen. Daarna zag hij al snel de politie komen en nu was het één grote activiteit in de straat. “De brandweerkazerne is vlakbij! Waarom duurde het zolang?” vraagt Peter. Ik kijk op P2000 en zie dat anderhalf uur eerder de brandweer in ons eigen huizenblok is geweest. Wat? Ik kijk nog eens goed. Ja, verdomd. Aan het einde van ons straatje. Niks van meegekregen. Vandaar dat ze nu helemaal uit Ede moesten komen en het dus langer duurde. Denk ik. Vermoed ik.

Ondertussen is het bijna 5:00 uur. Ik begin te hoesten. Ik denk dat de kou flink op mijn luchtwegen is geslagen tijdens het rennen. Ik ben nou eenmaal niet in topconditie. De brand is snel onder controle, maar de brandweer is nog wel even bezig met nablussen en al dat soort dingen. Ruim een uur hoor ik nog allerlei geluiden buiten en dan val ik eindelijk weer in slaap. Ik slaap onrustig en droom over, hoe kan het ook anders, brand. Om 9:30 uur word ik wakker. Ik twijfelde nog of ik naar dagbesteding zou gaan vandaag. Die knoop is bij deze doorgehakt.

Ik sta op met een bonkend hoofd en een zwaar lichaam. Een onderbroken nacht heeft direct gevolgen voor mij. Dat geeft niet. Ik heb mijn huis nog. Ik heb een bed. Een bank. Een dekentje. Ik heb alles wat mijn hartje begeerd. Ik zet koffie en zoek op internet naar nieuws over de woningbrand. Ik lees dat de hele bovenverdieping is uitgebrand, maar dat er geen gewonden zijn gevallen. Dat omwonenden op last van de brandweer tijdelijk hun huizen moesten verlaten, maar ondertussen weer thuis zijn. In gedachten ben ik bij het gezin, wat niet alleen hun huis, maar ook hun thuis is verloren. ♥

58 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jaixy schreef:

  Jeetje wat heftig zeg!! Wow!! Gelukkig was het niet bij jullie. Maar zo erg voor de bewoners!
  😘 doe rustig aan vandaag.

  (Hoe is het met je paps? Ik denk veel aan hem. Maar als je het niet wilt vertellen snap ik dat hoor)

  1. Marion schreef:

   Hij is net weer naar het ziekenhuis geweest. Zijn wang zag er niet goed uit. Hij krijgt nu zalf en antibiotica. Lief dat je zo meeleeft. ♥

   1. Jaixy schreef:

    Verdorie!! Wat onwijs balen voor hem zeg! Ik hoop dat dit gaat aanslaan!
    Dikke knuffel voor hem maar ook voor jullie!

 2. altijdangelique schreef:

  Verschrikkelijk. Arme mensen. Gelukkig is niemand gewond of erger.

 3. Paul schreef:

  Oef. Gelukkig valt de schade voor jullie dan mee. Neem jezelf in acht nu je kou hebt gevat!

 4. Celine schreef:

  Jeetje heftig zeg. Wat een nacht

 5. chucky1012 schreef:

  Jeetje wat verschrikkelijk…..
  Neem een heerlijke mok thee en ga met een plaid over de benen op de bankstel liggen….

  Liefs Xoxo

 6. Sofie schreef:

  Jeetje wat een nacht, maar wat heb je goed geholpen!
  Hopelijk kan je een beetje bijkomen vandaag
  Liefs, Sofie ♥

 7. Linda schreef:

  Lieve Marion, ik weet (helaas) uit eigen ervaring wat een impact een brand heeft die zo dichtbij woedt.. Wat lief en dapper dat jij gelijk je bed uit bent gegaan om te kijken waar je helpen kan, heel erg lief! Zeker als je weer dat jij daar lichamelijk een prijs voor moet betalen. Het is zo makkelijk om alleen te gaan staan kijken en afwachten. Daarom heb ik ook zo’n hekel aan van die ramp toeristen die alleen maar in de weg staan denk ik.. Rust maar goed uit, zo’n ervaring heeft een enorme impact, en duurt wel even voor het uit je systeem is en de stress uit je lijf. Liefs!

  1. Marion schreef:

   Naar dat je het zelf meegemaakt hebt. Het schrijven helpt me ook weer om het los te laten. Blijft een goed hulpmiddel. Dank je wel.

 8. ikwordvrolijkvan schreef:

  Tsjeeh heftig zeg! Gelukkig geen gewonden maar alleen al de gedachten om al je spullen en herinneringen op te zien gaan in vlammen… Vreselijk!

 9. Jeetje wat een verhaal zeg! Heftig!

 10. Ingrid schreef:

  Dat is schrikken…..

 11. Knap dat je zo assertief gereageerd hebt. Meer kon je ook niet doen tenslotte. Wel schrikken zeg.

 12. Marvel schreef:

  Jeetje, wat heftig! Maar wat ontzettend lief dat jij bent gaan kijken en hebt geholpen waar je kon helpen.
  Ook nog steeds veel sterkte gewenst voor jou en je familie. Ik hoop dat de antibiotica voor je vader gauw aanslaat. Knuffel!

 13. Isolde schreef:

  Knap gedaan, meteen optreden. Hoop dat je er niet te lang voor hoeft te boeten qua lichamelijke klachten ❤

 14. Bianca Ronday schreef:

  Jeetje wat heftig allemaal! Dat gaat je letterlijk en figuurlijk niet in de koude kleren zitten. Super gereageerd, knap!

 15. Anne schreef:

  Heel knap gereageerd. Ik heb echt geen flauw idee wat ik zou doen. Echt niet. Ik zou me kapot twijfelen denk ik. Je hebt het super gedaan, en het is helemaal niet gek dat je daar weer even bovenop moet komen. Rustig aan 😉

  1. Marion schreef:

   Ik denk dat je inderdaad nooit van tevoren weet hoe je reageert. Als je mij zo’n situatie voorgelegd had, dan had ik mezelf ingeschat als iemand die mensen zou opvangen of met ze zou gaan praten om ze te kalmeren. Maar absoluut niet dat ik in zo’n situatie logisch en alert zou gaan nadenken. Dat was wel het laatste wat ik van mezelf had verwacht. Ik doe vandaag zeker rustig aan.

 16. Amy schreef:

  WOW jeetje zeg!! Wat een goede reactie van jou zeg wauw!! En op zo’n moment vergeet je hoe ziek je eigenlijk bent, tot je weer ‘rust’ pakt, bam!! Maar je hebt goed gehandeld!
  Mijn grootste angst is brand in huis. Ik heb 1x meegemaakt dat het brandalarm af ging, ik lag te slapen met mijn kat (gelukkig) naast mij. Die nam ik mee naar buiten, maar mijn andere dieren (knaagdieren) moest ik achter laten. Mijn telefoon lag ook naast mij dus die ging ook mee, verder liep ik in mijn ondergoed brrrr.. Gelukkig bleek het vals alarm.
  En 1x dat ik naar huis ging en in de straat kwam en brandweer etc zag, alles afgezet. Meteen kwam de angst inzetten omdat het om ons blokje ging. Gelukkig was het ons huisje niet, pfieuw.

  Kalm aan vandaag en morgen!! xxx

 17. Noirona schreef:

  Wat enorm schrikken Marion. Dankbaar voor kleine dingen valt inderdaad pas extra op als je zoiets van nabij meemaakt. Knap dat je zo doortastend kon handelen.
  X.

 18. Heftig, maar je hebt wel ontzettend alert gereageerd. Super knap van je!

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, al ging het behoorlijk op de automatische piloot. X

 19. wat verschrikkelijk! ook heftig voor jou om mee te maken. zo mooi jouw eerste reactie, dikke pluim!

 20. joorloveswriting schreef:

  wow wat heftig om mee te maken!!! Wat heb jij het goed gedaan om toch naar buiten te gaan! EN mensen te waarschuwen! Verder doe rustig aan meid! 🙂 x

 21. Emily schreef:

  Jeetje, wat ontzettend heftig. Kippenvel. 😦 Gelukkig maar dat er geen gewonden gevallen zijn, maar het lijkt me echt vreselijk.

 22. Anne schreef:

  Wat een verhaal weer. Wij hadden jaren geleden ook brand aan het eind van de straat, in een appartement boven een dierenwinkel en dierenkliniek. Om 4.00 uur ’s nachts belde de brandweer aan, de auto van mijn broer moest weg gezet worden, want er moest een enorme dikke “slang” door de straat, die water uit de nabijgelegen beek pompte om te blussen. Mijn vader liep in zn onderbroekje naar de deur en vraagt: Is het dringend? Joh, die brandweerman staat daar voor zn lol midden in de nacht… De jongeren in dat appartement waren alles kwijt. Gelukkig hebben ze de dieren van de dierenwinkel en van de kliniek op tijd weg kunnen halen. Je kon de stank nog heel lang ruiken. Eerst constant, maar zelfs na een maand nog af en toe.

 23. Anita | Mindjoy schreef:

  Poeh die knallen maken het nog heftiger, maar goed dat je bent gaan helpen! Hopelijk heb je er niet teveel last van!

 24. Dina schreef:

  Jeetje wat heftig allemaal. 😦

 25. jackiedeklerk schreef:

  wat een actie midden in de nacht…
  Fijn dat je iets hebt kunnen doen…
  toch een gek idee dat je het in je eigen straat niet hoort, en aan de overkant (best een eng idee ook)

 26. Nienke schreef:

  Jeetje wat heftig om mee te maken zeg! Maar wat heb jij het goed gehandeld om toch naar buiten te gaan en mensen te waarschuwen, Weinig mensen zullen volgens mij wat ondernemen of ze slapen verder of gaan juist ramptoerist uithangen, Hopelijk heb je niet al te lang last hiervan.

 27. Miss Sentinelli schreef:

  Hey Marion,

  Jeetje zeg, wat Heftig! Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen. En wat goed van je dat je er naar toe bent gegaan.
  Doe rustig aan he!

  Liefs!

 28. Marielle schreef:

  Wat heftig. Ben je een beetje tot rust gekomen?

  Sterkte

  1. Marion schreef:

   Jazeker! Hele dag rustig aan gedaan. X

 29. Op zo’n moment leer de de echte Marion kennen. De dame die het zeker kan, maar die lang onder het stof ‘onzekerheid’ genaamd heeft gezeten. Knap!!

 30. kim schreef:

  Wat een scherpe reactie Marion, klasse! Poeh het lijkt me ook echt ontzettend naar om alles te verliezen…

 31. Inge schreef:

  Gadverdarrie wat een ellende! Wat naar om alles te verliezen, ik kan mij het gewoon niet voorstellen hoe dat moet zijn. Doe rustig aan Marion!

 32. els schreef:

  Jeetje, wat schrikken en wat heb jij goed gehandeld! Brand is huis is verschrikkelijk.

 33. Sanne schreef:

  Zo erg is dit. Ik vind het erg voor het gezinnetje.

 34. O, ik hoop dat die mensen nu onderdak hebben…

 35. Verschrikkelijk. Wel knap dat je zo koelbloedig bent gebleven en direct poolshoogte bent gaan nemen. Spijtig dat je het nu moet bekopen. Kan me trouwens nog altijd als gisteren herinneren dat het bij de buren brandde. Jaren geleden maar die brandgeur zal me eeuwig bijblijven.

 36. frolijkmetfre schreef:

  Jeetje, erg fijn dat er geen gewonden zijn. Heftig om mee te maken, vooral zo ’s nachts! Ook goed dat je niet meteen in paniek ben uitgebroken oid!

 37. misssexandthecity schreef:

  Dit is mijn grootste nachtmerrie en ik hoop het nooit mee te maken, ik weet ook niet of ik zo accuraat als jij zou reageren, ben zo bang van vuur,……knap gedaan!

 38. Sara schreef:

  Pfff! Wat heb je goed gehandeld door overal aan te gaan bellen zeg! Ik weet niet of dat ook in mij op zou zijn gekomen. Ik ben echt panisch bang voor brand, brrr! Fijn dat niemand gewond is geraakt maar wat jij zegt is helemaal waar: ze zijn wel hun thuis kwijt.

 39. Zooooo Marion …wat erg! Heel knap hoe je iedereen in veiligheid wist te brengen door overal aan te gaan bellen.

  Wat naar voor ze dat ze hun huisje kwijt zijn jeetje zeg ..in een handomdraai is hun leventje helemaal veranderd. 😦

  Liefs, B
  -XoXoX-

 40. Jantine schreef:

  Wat ontzettend heftig, en wat heb je goed gereageerd!
  Brand is enorm eng. Het is niet voor niets dat ik sinds september ons trappenhuis in de fik stond, ook een legging aantrek in bed. Ik moest ook snel naar buiten, en dan is het heel fijn als je niet in je ondergoed staat – iets waar ik tot die tijd eigenlijk helemaal niet bij nadacht!

 41. BySilke schreef:

  Oh pfoe, zo zwaar 😦 Zo sterk van je dat je naar daar bent geweest, dat moet echt wel een hele indruk achtergelaten hebben…

 42. Morgaine schreef:

  Ontzettend heftig, ik heb ooit ook zoiets mee gemaakt bij ons in de straat, maar toen was ik pas 7 of 8 jaar oud, en wat was ik bang, ik wilde ons huis uit, maar dat hoefde niet, de afstand was groot genoeg had de brandweer gezegd… het was om de hoek van ons mini blokje namelijk, zeg maar 2 of 3 deuren verderop, echt hoor, ik denk dat mijn angst voor groot vuur, of angst, vuur, hoe klein ook, daar vandaan komt…

  Goed van jou dat jij actie hebt ondernomen, dat doe ik ook altijd, als ik sterke brandlucht ruik, in de buurt maar het niet eens kan traceren, dan vraag ik het altijd even na bij 112, en 8 van de 10x blijkt er ook iets in de fik te staan inderdaad, maar ja hier is alles open en kan de wind het heel ver dragen die geur.

  X

 43. Nicky schreef:

  Verschrikkelijk als je zoiets meemaakt…

 44. Wow wat heftig! Goed dat er niemand gewond was.

 45. Christel schreef:

  Zoiets hakt in op een mens.

 46. Sabine schreef:

  Wat heftig! Zou me ook rotschrikken. Je hebt echt goed opgetreden door iedereen uit huis te bellen zeg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.