Chronisch ziek, Persoonlijk

Ontslag, WIA en WGA


Getagd: , , , , .

IMG_20160128_072327

Afgelopen zaterdag kreeg ik, tot mijn immense opluchting, de definitieve beschikking van het UWV in de bus. De WIA-uitkering is toegekend tot januari 2018. Hoe gaat het nu precies verder? Dat weet ik ook niet, maar ik ga een poging wagen om het enigszins correct uit te leggen.

Sinds 2005 werk ik voor de overheid. Ja, dat klinkt lekker hè? Ik ben ambtenaar. Die mensen die de hele dag uit hun neus zitten te eten. Zie? Valt het kwartje nu eindelijk? Just kidding. Sinds 2008 werk ik bij de Gemeente Ede. Ik heb een vast dienstverband, maar omdat ik in april 2016 twee jaar in de ziektewet zit, word ik, ondanks die vaste aanstelling, toch ontslagen. Wanneer een werknemer twee jaar in de ziektewet zit, er voldoende re-integratie-inspanningen zijn verricht en de werknemer ondanks dat nog steeds niet kan werken, mag de werkgever een ontslagvergunning aanvragen. Tegelijkertijd vraagt de werknemer een WIA-uitkering aan. In mijn geval zijn zowel de ontslagvergunning als de WIA-uitkering toegekend.

WIA-uikering
WIA staat voor “Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen”. Deze wet bestaat uit twee regelingen:

 • WGA: Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten
 • IVA: Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten

Ik ga een WGA-uitkering ontvangen. Deze uitkering krijg je als je deels kunt werken of als je momenteel niet kunt werken, maar in de toekomst waarschijnlijk weer wel. Dat laatste is bij mij het geval.

WGA-uitkering
De WGA-uitkering bestaat weer uit drie verschillende uitkeringen.

 1. de loongerelateerde uitkering
 2. de loonaanvullingsuitkering
 3. de vervolguitkering

Verder geldt nog voor de WGA:

 • Het totale inkomen is altijd hoger als u naast uw uitkering werkt
 • Accepteer ten alle tijden passend werk
 • Geef het door als er wijzigingen zijn

Om te beginnen krijg ik vanaf volgende maand een loongerelateerde uitkering. Dit is de eerste twee maanden 75% van mijn laatst verdiende loon en daarna wordt dit 70% van mijn laatst verdiende loon.

Re-integratie
Het UWV zou het UWV niet zijn als er niet ergens verwarring op zou treden tijdens het lezen van de beschikking. In het arbeidsdeskundig onderzoek staat dat ik 100% ben afgekeurd, maar in de brief staat het volgende:

U heeft met uw arbeidsdeskundige besproken dat u nog wel kunt werken, maar dat u vanwege uw gezondheid minder kunt verdienen dan voorheen. UWV ondersteunt u bij uw re-integratie. Wij nodigen u daarom binnen vier weken uit voor een gesprek om hier afspraken over te maken.

Dat snap ik dan weer niet helemaal, maar goed, daar zal ik deze week nog wel even over bellen. Overigens vind ik het geen probleem om nog op een afspraak te komen, want ik heb zelf ook nog wel een aantal vragen. Daarnaast vind ik het veel prettiger om regelmatig contact met iemand te hebben dan dat ik tot januari 2018 niets meer van het UWV hoor en dan ineens weer een keuring om mijn oren te krijgen.

Geregel
Vanmiddag ga ik met mijn therapeute bespreken hoe we verder gaan met de therapie. Ook wil ik bespreken of de dagbesteding nog toegevoegde waarde heeft voor mij. Zelf denk ik van niet, maar misschien heeft zij er wel een andere kijk op. Dan moet ik nog contact opnemen met degene met wie ik vorige week de intake voor de dagbehandeling had. Komende donderdag word ik in het team besproken en ik moet hen natuurlijk wel van tevoren laten weten dat ik niet aan de dagbehandeling ga beginnen. Wat ik wel hoop is dat ik nog advies van haar zal krijgen. Ook ben ik nog erg benieuwd naar de uitslagen van alle testen. Daar zijn we de vorige keer niet eens aan toegekomen.

Therapie en dagbesteding bespreking. Contact opnemen met UWV en Pro Persona. Belastingaangifte doen. Kortom, ik moet veel regelen deze week. Gelukkig kan dat bijna allemaal vanuit bed, want mijn lichaam verdraagt op dit moment echt helemaal niets.

Ik wens jullie allemaal een hele goede week toe. ♥

44 Comments

 • Wat fijn dat je het nu zwart op wit hebt. Ben heel benieuwd naar de reden van 100% afkeuren en toch in de brief zetten over reintegratie en dat je wel een stukje kunt werken.

  Spannend die uitslagen. Hoop dat je wat duidelijkheid krijgt en zo verder kan bouwen.
  Xxx

 • Goed uitgelegd, het werkt in de WIA duidelijk weer anders dan de Wajong.
  En succes met al het regelwerk van de week, en ik hoop dat je volgende week ook fysiek weer wat fitter bent.

 • Wat fijn dat het is toegekend (of niet… ik weet jou situatie niet precies) bij mij is hij afgekeurd en ik zit in het bezwaar proces. Mijn Werkgever heeft niet genoeg gedaan en zich niet aan de regels gehouden. Hij heeft nu een loonsanctie gekregen van een jaar. Wat voor mij betekent dat ik mijn revalidatie niet kan hervatten door de maandelijkse stress die ik heb.. het is zo frustrerend… ik wil zo graag de WIA in zodat ik verder kan.. wel heel erg bedankt voor dit duidelijke artikel… ik zal tegen de tijd dat de sanctie in gaat of wanneer het alsnog lukt net bezwaar, denk ik ook eerst naar WGA en na revalidatie zullen we gaan zien wat ik nog kan.. deze periode levert mij momenteel veel stress op die niemand begrijpt.. ik ga dit artikel even aan mijn moeder laten weten zodat ze de WIA wat beter snapt… jij legt het mooi uit! Dank! XoXo Olivia 💕

 • Dan ga ik samen met jou heel veel regelwerk doen, ik ben opgeroepen voor de participatie wet bij de werk makelaar, ik ben zo benieuwd! Net mijn CV gemaakt, en die is al lachwekkend, maar goed, we gaan het merken, even zien wat ik nog aan papieren heb liggen die relevant zijn om mee te nemen donderdag 😉

  Sterkte met alles en succes ook!

  Dikke knuffel ❤

  X

 • Bedankt voor de uitleg, want ik volg je verhaal wel graag, maar al die instanties en begrippen zijn een beetje lastig als je Vlaming bent en en heel ander systeem gewoon bent.
  Het zal wel dubbel zijn, enerzijds opluchting en anderzijds opzien tegen heel wat geregel. Veel succes er mee.

 • Fijn dat er nu duidelijkheid is na een heleboel geregel,
  Alleen worden er soms toch onbegrijpbare woorden/zinnen gebruikt.
  Ik wens je een fijne week met de rest……

  Xoxo

 • Bedankt voor de duidelijke uitleg! Ondanks onduidelijkheid en wat je vorige keer zei over negativiteit over het UWV: ik zat laatst te bedenken dat dit in Nederland eigenlijk megagoed geregeld is. Hier in Colombia is er helemaal niets, of heel weinig iig. Als ik arbeidsongeschikt word is er geen vangnet oid.

  • Het zal me niet verbazen als Nederland in de top 3 staat van landen waar sociale zekerheid het best geregeld is. We hebben hier zo ontzettend veel regelingen. Er zijn ook gruwelijk veel regeltjes om die wetten heen gebouwd en dat maakt het soms bijna onmogelijk om een aanvraag in te dienen, maar altijd nog veel beter als in landen, zoals Colombia, waar gewoon helemaal geen vangnet is. Ja, daarmee mogen wij hier onze handjes dichtknijpen.

 • Succes met alles en ik hoop dat het allemaal snel en soepel gaat. Ik ben in ieder geval weer wat wijzer geworden als het gaat om uitkeringen.

 • Ik mag donderdag bij het uwv verschijnen en hoop echt dat ze mij gaan helpen en mijn eerste ziektedatum terug gaan zitten. Ik ben nu de dupe maar mijn werkgever zit zo verkeerd en daar mogen ze wel voor gaan opdraaien.

   • Ik heb genoeg bewijzen maar ik mocht blij zijn dat ik later ziek gemeld was. Nou daar ben ik zeer blij mee als ze daarmee wegkomen om 14 maanden niets in re-integratie te doen. Ik heb nu een sanctie gekregen terwijl zij die gewoonweg moeten krijgen!

    • Wat is dat nou weer voor instelling dat je daar blij mee moet zijn? Wat is het toch altijd met werkgevers (of tenminste, velen) dat ze 180 graden draaien als een werknemer langer dan een weekje ziek is? Het draait natuurlijk allemaal om geld en het UWV mag/kan/wil dat natuurlijk niet, maar werkgevers zouden ook wel eens wat harder op de vingers getikt mogen worden. Nogmaals, succes en laat je niet kisten.

     • Werkgevers denken inderdaad zo overal mee weg te komen, nou dacht het niet! Ik heb gewoon altijd willen werken, zelfs met 1 hand getypt omdat mijn duim opgezet was en werkgever restcapaciteit zag. Geld is het enige waar het om draait en tja menselijkheid is dan ver te zoeken. En dat voor een instelling die met mensen werkt

 • Hoi Marion, ik volg je blog sinds kort. Ik heb enorme bewondering hoe je omgaat met je lichamelijke en psychische klachten. Ik vind het knap hoe je ondanks alles zo kan genieten van kleine dingen. Ik vraag me al lezende af of je nog onder behandeling bent voor de hidradenitis want als ik zo lees belemmert deze aandoening je flink in je dagelijkse leven zelfs zo dat het heel veel keuzes beïnvloed die je misschien als je geen last van de hidradenitis anders had gemaakt. Waarom ik hier op kom omdat ik zelf als verpleegkundige werk en me afvraag of er niet meer te behalen valt in deze aandoening.
  Meid ik wens je heel veel succes en sterkte met alles!
  Groetjes, Joke

  • Ik ben niet meer onder behandeling. Ik heb nu 25 jaar hidradenitis en heb helaas alles geprobeerd. Van diëten tot medicaties tot alternatieve geneeskunde tot specialismen. Het is helaas een aandoening waar geen grip op te krijgen is. Er zijn nog veel studies gaan, ik hou mezelf op de hoogte daarvan via het patiëntenforum en verder is het wachten tot er een doorbraak komt. Ooit kon ik met medicijnen gaat testen, maar ja, als ze daarbij zeggen: ”We weten niet of je er over 20 jaar kanker van krijgt” dan haak je ook snel af. Het belemmert mij enorm, de hidradenitis. Ik kan dan ook alleen maar hopen dat ze snel iets vinden. Dank je wel voor je reactie.

 • Goed bezig meis, alles op een rijtje.
  Nu een voor een en stap voor stap!
  Akelig dat je lichaam je zo beperkt, sterkte lieve Marion!
  liefs

 • Als je ambtenaar bent zit je zeker bij ABP. Ik kreeg daar ook een IP uitkering van. Is dat nog steeds of weet je dat nog niet.

 • Wat Lot hierboven zegt. Ik heb via mijn werkgever of pensioenfonds een WAO-gat verzekering (heet nu een WGA-hiaat verzekering meen ik). Hij was gratis of zo goedkoop dat ik me er niet in verdiept heb. Ik zou er zeker even naar kijken als ik jou was, want de verzekeraar zal zich niet vanzelf melden 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s