Kladbloggen

Een sigaar uit eigen doos


Getagd: , , , .

sigaar

Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Ik heb daar persoonlijk niet zo heel erg veel mee. Wat op zich gek is, want ik ben iemand die een enorme voorstander is van solidariteit, gelijkheid en rechtvaardigheid. Daarom besloot ik er toch maar een stukje over te schrijven.

Ieder jaar op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Deze dag ontstond op 8 maart 1908 in New York. Op die dag vond de allereerste staking door vrouwen plaats. De vrouwen die staakten werkten in zeer slechte omstandigheden in de textielindustrie en eisten verbetering van de arbeidsomstandigheden. In Nederland wordt Internationale Vrouwendag vaak ”gevierd” aan de hand van thema’s, zoals racisme, seksueel geweld of economische zelfstandigheid.

Op zich vind ik het goed dat er dit soort dagen zijn, maar ik vind het jammer dat er dan zo weinig mee gedaan wordt. Staan voor Valentijnsdag de winkels vol met allerlei hartvormige presentjes, kunnen we voor Vader- en Moederdag de mooiste cadeautjes kopen, aan Internationale Vrouwendag wordt amper aandacht geschonken. Ik weet wel waarom; het levert geen geld op.

Volgens mijn eigen normen en waarden hebben mannen en vrouwen dezelfde rechten. Helaas denkt lang niet iedereen daar zo over. Neem landen in Afrika als Congo en Kenia, waar seksueel geweld tegen vrouwen aan de orde van de dag is en bijna als ”normaal” gezien wordt. Landen waar het minimumloon voor vrouwen nog steeds vele malen lager ligt dan dat voor mannen. Landen waar vrouwen niet zonder hoofddoek over straat mogen of kerken waar vrouwen niet met onbedekt hoofd binnen mogen treden.

Wat ik al zei, ik heb niet zoveel met Internationale Vrouwendag. Ik weet niet zo goed wat ik ermee moet. Ik zou eigenlijk willen dat er net zoveel aandacht voor bestond als voor Sinterklaas, Valentijnsdag of Vader- en Moederdag. Dat er vandaag bijvoorbeeld vouchers bij de kassa’s zouden liggen die je mee kan laten scannen met je boodschappen en dat je dan automatisch een donatie doet ten behoeve voor een organisatie die zich inzet voor vrouwenrechten in landen waar dat nodig is. Zoiets. IJdele hoop natuurlijk.

Maar goed, als we het dan toch over internationale vrouwen hebben, dan wil ik graag ééntje in het zonnetje zetten. Iemand die we ongetwijfeld allemaal kennen: Monica Lewinsky, de vrouw die 20 jaar geleden een relatie begon met Bill Clinton, de op dat moment machtigste man van de wereld, de president van de Verenigde Staten. Ze ging jarenlang gebukt onder schaamte en betaalde de prijs voor wat ze als 22-jarige stagaire had gedaan. Maar ze vocht terug en geeft iedereen die haar ooit publiek vernederde een sigaar uit eigen doos met deze indrukwekkende Ted Talk. ♥

17 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s