Een sigaar uit eigen doos

sigaar

Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Ik heb daar persoonlijk niet zo heel erg veel mee. Wat op zich gek is, want ik ben iemand die een enorme voorstander is van solidariteit, gelijkheid en rechtvaardigheid. Daarom besloot ik er toch maar een stukje over te schrijven.

Ieder jaar op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Deze dag ontstond op 8 maart 1908 in New York. Op die dag vond de allereerste staking door vrouwen plaats. De vrouwen die staakten werkten in zeer slechte omstandigheden in de textielindustrie en eisten verbetering van de arbeidsomstandigheden. In Nederland wordt Internationale Vrouwendag vaak ”gevierd” aan de hand van thema’s, zoals racisme, seksueel geweld of economische zelfstandigheid.

Op zich vind ik het goed dat er dit soort dagen zijn, maar ik vind het jammer dat er dan zo weinig mee gedaan wordt. Staan voor Valentijnsdag de winkels vol met allerlei hartvormige presentjes, kunnen we voor Vader- en Moederdag de mooiste cadeautjes kopen, aan Internationale Vrouwendag wordt amper aandacht geschonken. Ik weet wel waarom; het levert geen geld op.

Volgens mijn eigen normen en waarden hebben mannen en vrouwen dezelfde rechten. Helaas denkt lang niet iedereen daar zo over. Neem landen in Afrika als Congo en Kenia, waar seksueel geweld tegen vrouwen aan de orde van de dag is en bijna als ”normaal” gezien wordt. Landen waar het minimumloon voor vrouwen nog steeds vele malen lager ligt dan dat voor mannen. Landen waar vrouwen niet zonder hoofddoek over straat mogen of kerken waar vrouwen niet met onbedekt hoofd binnen mogen treden.

Wat ik al zei, ik heb niet zoveel met Internationale Vrouwendag. Ik weet niet zo goed wat ik ermee moet. Ik zou eigenlijk willen dat er net zoveel aandacht voor bestond als voor Sinterklaas, Valentijnsdag of Vader- en Moederdag. Dat er vandaag bijvoorbeeld vouchers bij de kassa’s zouden liggen die je mee kan laten scannen met je boodschappen en dat je dan automatisch een donatie doet ten behoeve voor een organisatie die zich inzet voor vrouwenrechten in landen waar dat nodig is. Zoiets. IJdele hoop natuurlijk.

Maar goed, als we het dan toch over internationale vrouwen hebben, dan wil ik graag ééntje in het zonnetje zetten. Iemand die we ongetwijfeld allemaal kennen: Monica Lewinsky, de vrouw die 20 jaar geleden een relatie begon met Bill Clinton, de op dat moment machtigste man van de wereld, de president van de Verenigde Staten. Ze ging jarenlang gebukt onder schaamte en betaalde de prijs voor wat ze als 22-jarige stagaire had gedaan. Maar ze vocht terug en geeft iedereen die haar ooit publiek vernederde een sigaar uit eigen doos met deze indrukwekkende Ted Talk. ♥

17 reacties Voeg uw reactie toe

 1. chucky1012 schreef:

  Dat is waar want 14 februari is het een commerciële gebeurtenis.
  Maar helaas wordt er nog steeds veel te weinig aandacht geschonken aan de vrouwen in arme landen want wat daar gebeurt is niet goed.
  Vrouwen doen zoveel in het leven zoals voor het gezin zorgen den kinderen groot brengen en het huishouden etc….
  Prachtig geschreven.

  Xoxo

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Chucky. XXX

 2. Zo weinig aandacht dat als ik het hier niet gelezen had, ik heb niet eens had geweten. Dit is ook weer zo’n onderwerp dat duidelijk maakt hoe dankbaar we moeten zijn dat we hier geboren zijn. Waar mannen en vrouwen toch (vrijwel) gelijk behandeld worden… Maar dan komt meneer Levchenko dáár weer iets van vinden…

  1. Marion schreef:

   Hahaha, ik heb het gelezen ja. Meneer Levchenko moet lekker tegen een balletje aan blijven schoppen.

 3. Isolde schreef:

  Mooie TED-talk van Lewinsky, echt krachtig hoe ze daar staat.
  En vrouwendag…tja…het probleem is denk ik dat er zoveel ‘…-dagen’ zijn dat ze eigenlijk allemaal ondersneeuwen. Doet niks af aan het thema, maar wel aan de zichtbaarheid.

  1. Marion schreef:

   Hij is mooi hè? Ik heb ‘m net gewoon nog een keer gekeken, terwijl ik ‘m al kende. Het blijft zo ontzettend krachtig.

 4. levelieze schreef:

  Ik heb hem overlaatst nog ergens zien passeren. Blijkbaar toch eens de tijd nemen om er naar te kijken. Ben benieuwd.

  1. Marion schreef:

   Kan hem je echt aanraden. Ik zat halverwege met tranen in mijn ogen.

   1. levelieze schreef:

    Net gekeken, behoorlijk indrukwekkend!

 5. Sabine schreef:

  Zo grappig: de eerste keer hier Internationale vrouwendag wist ik niet wat ik meemaakte… overal hangen ballonnen en slingers. Hartjes. Gister in de supermarkt stond er een rij van mannen die roosjes en chocolaatjes voor hun vrouw of moeder kwamen kopen. En vandaag worden veel vrouwen door hun man of collega’s gefeliciteerd met Internationale vrouwendag. Dat voelt een stuk specialer..

  1. Marion schreef:

   Wauw!!! Kijk, zo hoort dat! ♥

 6. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vind het knap van Monica hoe ze zich staande heeft weten te houden.

 7. jackiedeklerk schreef:

  sja…
  ik weet ook niet zo goed wat ik met zo’n dag moet…
  denk dat het een mooi moment is om stil te staan bij vrouwen overal op de wereld waarbij de levens in het niets lijken op de onze…

 8. Falderie schreef:

  Ik heb ook niets met internationale vrouwendag….
  Monica Lewinsky daarentegen vind ik wel een straffe vrouw!

 9. Anuscka schreef:

  Nee, ik heb er ook niks mee, maar die Monica… wauw.

 10. marielle schreef:

  Bedankt voor het delen, die ga ik een keer kijken!

 11. Roos schreef:

  Persoonlijk vind ik de meeste ‘(inter)nationale dagen’ maar onzin. Vrouwendag? Blegh, ik ben toch iedere dag vrouw? Dus iedere dag respect en niet alleen vandaag. Net als vader- en moederdag. Heb je nou echt een speciale dag nodig om je ouders iets extra’s te geven; om ze te tonen hoeveel je van ze houd? Valentijnsdag idem. Je kunt elke dag zo mooi en bijzonder maken als je zelf wil, daar heb je geen populistische, commerciële dagen voor nodig. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.