Minder Is Soms Meer

dokindness

Soms willen we zoveel dat we daarmee onszelf tekort doen. Het duurt vaak even voordat we dat doorhebben. Meestal hebben we het pas in de gaten als we al over onze grens heen zijn. Moeten we er door iets of iemand op gewezen worden, zoals bij mij die hoge bloeddruk. Er moet dan echt iets veranderen en dat kan je dan maar beter meteen doen.

Online zijn was tot voor kort iets wat mij enkel ontspanning opleverde. Natuurlijk af en toe een irritante opmerking of een artikel of bewering waar je nekharen van overeind gaan staan. Dat kan je echter allemaal vrij eenvoudig negeren of van je af laten glijden. Wat mij de laatste tijd opviel was dat ik mij gejaagd begon te voelen als ik online was. Niet tijdens het schrijven van mijn eigen artikelen, maar wel tijdens het lezen van artikelen van anderen. Ik volgde bijna 200 blogs en iedere keer als er een nieuw artikel online kwam, voelde ik mij min of meer verplicht om het artikel te lezen. Dat slaat nergens op. Niemand die mij dat verplicht. Toch voelde het zo. Ik kon zelfs niet meer rustig voetbal kijken als ik wist dat er nog een flinke lijst ongelezen artikelen in Bloglovin’ stond. Not good!  Not good at all.

Social media is meer dan alleen ontspanning. Het is een vorm van contacten onderhouden, kennis verbreden, interesses delen. Toch vind ik het noodzaak voor mijzelf om social media zo ontspannen mogelijk te houden. Die gejaagdheid die ik voorheen in mijn werkende leven voelde, wil ik nooit of te nimmer voelen als ik hier achter mijn laptop zit. Toch gebeurde me dat de laatste tijd steeds vaker. Toen ik vervolgens met een hoge bloeddruk geconfronteerd werd, leek het me tijd om actie te ondernemen.

 • Facebook. Dat verhaal kennen jullie. Onlangs heb ik daar al flink de bezem doorgehaald. Hoef ik niet nogmaals te doen.
 • Twitter. Dat is een stuk makkelijker. Daar kan ik de mensen waar ik niet zoveel interactie mee heb op ”stil” zetten. Waarom niet ontvolgen dan? Omdat ik regelmatig bij mensen even een kijkje neem op hun tijdlijn. Dat vind ik een stuk prettiger dan iedere opmerking die zij online zetten, in mijn eigen tijdlijn voorbij te zien komen. Dan wordt het voor mij één grote chaos.
 • Bloglovin’. Dat vond ik lastig. Ik weet hoe persoonlijk mensen het kunnen opvatten als je hun blog ontvolgt. Ik heb het toch gedaan. Ik ben gaan kijken van welke mensen ik daadwerkelijk (bijna) alle artikelen lees. Die blijf ik volgen op Bloglovin’. De andere bloggers, waar ik maar af en toe een blog van lees, volg ik via Instagram of Twitter. Daar ga ik gewoon af en toe een kijkje nemen als ik de tijd heb en dan kan ik op mijn moment de artikelen lezen die ik interessant vind. Op deze manier voel ik veel minder druk om bij te blijven. Ik ben van 200 blogs naar 80 blogs gegaan. Ik ben nog niet helemaal klaar met de reorganisatie, maar ik voel me in ieder geval al heel erg opgelucht. Het voelt een stuk rustiger en kalmer en dat zal mijn bloeddruk vast en zeker goed doen.

Minder lezen, meer schrijven. Minder online, meer tv kijken, meer met Peter praten of een boek lezen. Minder binnen zitten, meer naar buiten. Waar ik ook naar uitkijk is om het Share Some Happiness-project weer op te pakken. Ik weet nog niet hoe ik dat ga doen. Misschien meer in de vorm van meerdere acts of kindness per maand in plaats van het bedrag in één keer aan één persoon te besteden. Vaker een bloemetje weggeven. Vaker een praatje maken met een dakloze. Vaker tijd steken in andere mensen. Meer lachen, meer praten, meer doen. Zowel voor mezelf als voor een ander.

Ik wens jullie een hele fijne dag vandaag. ♥

48 gedachten over “Minder Is Soms Meer

 1. Wat herkenbaar wat je schrijft, dat gejaagde gevoel door teveel ‘scherm-tijd’ en voor je gevoel dingen ‘moeten’ lezen. Hier blijft het ook een punt van aandacht. Je streven in de laatste alinea is echt mooi, het leven is zoveel leuker als je online/offline dingen in balans zijn 🙂

 2. 200 blogs! Als je dat allemaal wilt lezen heb je er inderdaad bijna een dagtaak aan. Ik kan me voorstellen dat je dat als druk ervaart, ook al is er geen verplichting alles te lezen.

 3. Ik ontvolg de laatste tijd ook steeds meer en meer, op Facebook en op Bloglovin. Want ik heb ook vaak het gevoel dat ik alles moet lezen, en dat gaat gewoon niet. Heel herkenbaar dus.

 4. Jeetje, 200 blogs! Niet gek dat je daar gejaagd van wordt! Wat goed dat je op deze manier voor jezelf kiest! Mooie toepasselijke quote: Whatever you decide to do, make sure it makes you happy. Fijne dag!

 5. Ik herken dit heel erg, voelde bijna de druk om héél mijn Facebook-feed of Instagramlijst te checken en als ik het gevoel had dat ik wat ‘miste’ dan vond ik dat super rot. Heb nu inderdaad ook een flinke schoonmaak gedaan en bij deze realisatie op zich scheelde het al wel, probeer er nu relaxter mee om te gaan. Succes er mee 🙂

 6. Wow, van 200 naar 80! Dat zal je goed doen Marion, ik snap volledig wat je bedoelt. Gisteren deed ik ook nog eens een goeie opkuisronde, ik vind dat je je daardoor echt weer fris en fruitig voelt, haha. Je snapt wel wat ik bedoel 😉 Ik wist eigenlijk niet dat je op Twitter mensen kon ‘stil’ zetten. Weer iets bijgeleerd. Liefs!

  1. Ja, je gaat je overzicht van mensen die je volt en dan klik je op dat tandwieltje en dan op negeren. Dan komt er een rode speaker met een streep erdoor naast hun foto te staan. Door daar nogmaals op te klikken maak je het weer ongedaan. Ik vind het wel handig, want sommige mensen gebruiken twitter alsof het een telefoon is. Complete levensverhalen komen voorbij en daar heb ik niet iedere dag zin in zeg maar. Erg handig! XXX

 7. Fijne dag!
  En inderdaad het online leven is niet al het leven.
  Maak je geen zorgen en doe waar je je goed bij voelt.
  Je hoeft mijn blogjes niet te lezen. Het mag. En ik zelf zal nooit een oordeel geven over de acties en keuzes die je maakt.
  😘

 8. Goed gedaan hoor meid!
  Ik kijk echt nooit op bloglovin. Ik tik handmatig de blogadressen iedere dag in waarvan ik de blogs volg. Zo weet ik zeker dat ik alleen diegene lees die ik wil lezen. Dat zijn er denk ik een stuk of 5. Langer achter internet lukt fysiek ook niet, haha.
  Xx

  1. Het is bij mij juist de verveling die het maakt dat ik de laptop iedere keer op schoot trek, omdat ik vaak zo weinig kan. Misschien moet ik Bloglovin’ ook eens een poosje niet gebruiken en gewoon handmatig doen. Wat jij zegt, dan lees je echt wat je wilt lezen. Hmm, ik ga het misschien eens proberen. X

   1. Ja ik verveel me ook rot hoor. Ik zit op de tablet en kijk 500x op IG, snapchat en twitter, hahaha. Verslaafd, ik? Hoezo? 😝

 9. Oeh, ik vind 80 blogs nog steeds heel veel hoor! Ik volg maar een handjevol mensen en merk al hoe erg het aan me trekt om alles te lezen, inclusief alle comments. Van jou heb ik toen ik je begon te volgen bijna 2 jaar bloghistorie terug gelezen 😮 Dat is omdat je heel goed schrijft, maar ook omdat ik niet iets wil zeggen of vragen waar je het al eens over gehad hebt. Gekkenwerk natuurlijk, maar dat beseffen is al weer winst.

  Van de ene kant is social media erg verslavend, maar ik haal ook heel veel voldoening uit het contact en ik leer hier heel veel. Meer dan met het uurtje therapie per week (of nu zelfs per maand!).

  Als je minder op je telefoon wil zitten kun je eens kijken naar de ‘Forest’ app. Ja, een app om minder te appen 😀 Kijk maar, het wijst zichzelf.

  1. Oh jeetje, echt waar? Toch niet echt alles? Dat is geen dagtaak, maar een maandtaak! Nu begrijp ik hoe jij wist van dat leertje in mijn kraan wat vervangen moest worden (nee, nog steeds niet… don’t ask!). Ik haal er ook heel veel voldoening uit gelukkig. Het is het zoeken naar de juiste balans en soms moet je weer even de puntjes op de i zetten. Ik met mijn telefoon gek genoeg niet zoveel moeite. Die vergeet ik soms zelfs uit mijn tas te halen. Het is die verrekte laptop die de hele dag aan staat! Ach, al doende leert men 😉

   1. Tussen april 2015 en eind 2015 (toen ik je begon te volgen) heb ik niet meer teruggelezen. Af en toe heb ik nog wel de urge, maar ik weet me in te houden. Voor mijn PC gebruik ik iNet protector, met wisselend succes :-/

    Je hebt trouwens niet meer gechecked of het lampje van je nieuwe deurbel uitgaat als je aanbelt 🙂

 10. Van 200 naar 80, das een flinke bezem! 🙂 Ik volg ook zoveel blogs maar lees lang niet alles, klik dan gewoon op mark as read, ik heb ook geen last van dat gejaagde gevoel gelukkig. Vooral doen waar jij je goed bij voelt 🙂 Ben wel blij om je nog bij m’n volgers te zien staan, je was mijn eerste 😉 Dat klinkt raar.. Je snapt wat ik bedoel haha

 11. Goed wat je gedaan hebt! Dat zal je beter doen voelen. Ik volg zelf wel behoorlijk wat blogs via Bloglovin, maar ik voel totaal niet de behoefte om elke blogpost te lezen. Ik kijk gewoon naar wat me aanspreekt qua inleiding en/of foto en dat lees ik dan.

 12. Wat je beschreef hier op je blog klinkt erg herkenbaar.. Goed van je dat je aan je zelf denkt!! Goed zo! en het moet zeker geen verplichting worden om alles te gaan lezen!! Juist lezen wat je leukst vind! Haha dat moet ik ook gewoon zelf doen… 🙂

 13. Heel herkenbaar! Ik startte mijn dag vaak met Bloglovin’ openen. Ik kan gerust een uur of twee verder zijn als ik klaar ben met mijn ‘lijstje’. Dit doe ik niet meer. Ik werk eerst aan mijn eigen artikelen, en dan pas open ik Bloglovin’. Ook heb ik deze lijst een opgeschoond. Geeft echt meer overzicht 🙂

 14. Goed dat je dit hebt gedaan! Ik ben er zelf (nog) niet aan begonnen. Ik lees een groot deel van de blogs die voorbij komen op mijn Bloglovin’ feed eigenlijk niet. Beetje “fear of missing out” denk ik, met daarnaast ook een stuk luiheid. Ik heb geen zin om telkens een heel lijstje blogs af te gaan om te zien of iemand iets leuks heeft geplaatst.. Misschien ga ik er binnenkort toch eens kritisch naar kijken.

 15. Klinkt als een goed verhaal :-). Je volgt nog steeds 80 blogs! Wow, ik heb nog steeds mijn favoriete lijstje op mijn laptop :-). Dat zijn er iets van 30.

 16. Wow! 200 blogs!? Dan heb je inderdaad veel te lezen. Je hebt helemaal gelijk hoor. Het is heerlijk dat we zo veel met internet kunnen, maar af en toe voetbal kijken moet ook kunnen. Het is belangrijk dat je daar een balans in vindt. Ik heb ook een periode gehad dat ik constant met mijn blog bezig wilde gaan. Gelukkig kan ik dat nu veel meer loslaten.

 17. Goed gedaan meid. Op bloglovin ruim ik geregeld op. Blogs die ik niet meer lees, weg. Ruimt op en als zij dit niet leuk vinden is dat jammer voor hun.
  Als blogger wil je toch graag dat de mensen die je volgen ook je artikelen geregeld lezen? Doen zij dat niet dan is volgen toch ook niet nodig.

  Op bloglovin scrol ik door de nieuwe artikelen, spreekt iets mij niet aan, dan lees ik het ook niet 🙂

  Hopelijk vind je wat meer rust nu.
  Liefs

 18. Wat ziet je blog er mooi uit!!

  Goede beslissing Marion! Ik herken dit heel erg wat je schrijft.
  Kan me voorstellen dat het nog best lastig was dit te doen maar ik hoop dat het je meer rust gaat geven!
  Hartelijke groetjes

 19. Bluhhh ik herken dat wel. Eigenlijk vind ik het hartstikke ontspannend als ik even kan internetten, maar soms krijg ik er de kriebels van. Ik raak op dat soort momenten mijn laptop gewoon niet aan. DOEI ONLINE LEVEN, denk ik dan. 🙂

  Ik vind je layout echt heel mooi geworden Marion. Heerlijk vrolijk en lente-achtig. De bloemetjes, de nieuwe opmaak. Heel mooi allemaal, mooi gedaan!

 20. Wat goed Marion! Als je doet wat goed voelt voor jou hoef je je niet te verantwoorden hè, al begrijp ik het wel. Ik ben blij te lezen dat je ook wat meer aan jezelf denkt. Je bent het waard, je bent een mooi mens.. x.

 21. Heyhey Marion,
  Goed gedaan !
  Alles is een kwestie van balans, nietwaar?
  En het moet vooral leuk blijven. Pressure doet niemand goed.
  Good Choice Marion!
  Sometimes you have too do whats good for you, Right? 😉

  Hugz, B

 22. Wow, andere lay-out. :O Ff wennen hoor, haha.
  Heel goed juist dat je aan jezelf denkt en de bezem door het blogvolgen hebt gehaald! Dit moet ontspanning zijn en je blogt voor de fun, niet om je gestressed te gaan voelen. No guilthy feelings dus! X

 23. Herkenbaar! Toevallig lees ik zo’n beetje alle blogs die jij post maar dat doe ik niet bij iedereen hoor, dan zou ik echt gek worden. Alleen als ik iets interessant vind, anders is het niet te doen. Ik kan me ook voorstellen dat niet al mijn volgers elk artikel van mij lezen. Kan ook niet zoveel blogs volgen, dat is bijna een fulltime baan 😉 Trouwens: heb je je lay-out veranderd? Of zeg ik nu iets heel geks… 😉 Ziet er iig mooi uit! Je reacties zijn ook anders lijkt..

 24. Helemaal mee eens hoor. Ik volg ook veel, ik lees dan ook veel maar erger slechts als het artikel me aanstaat of gewoon erg leuk vond oid. Sommige dingen lees ik niet, en de volgende post dan misschien weer wel als het onderwerp me aanspreekt. Sowieso is het goed zonder social media te kunnen, zo veel meer rust en bewustzijn! 🙂

 25. dit is precies mijn ding op het moment….
  soms voelt het als een verplichting…
  Nu een week geen tijd en zin gehad, en vandaag had ik opeens zin in wat blogs en ben ik wat gaan lezen en reageren…
  Lekker doen hoe jij het wilt

 26. Nu ben ik nieuwsgierig of je mij hebt ontvolgt, maar het maakt niet uit. Ik blijf jou toch volgen! Ik hoop dat je zo je rust wat terug vindt. Goed dat je die beslissingen kan nemen!

 27. 200 blogs volgen en nu zit je op wat ik zo ongeveer volg, 80…. en dat vind ik al veel, en kijken anderen mij ook aan, zo van.. really? 80????

  En dan hoor ik wat zij volgen, ik heb er al meerdere gehoord die er maar 30 volgen, misschien kunnen wij daar wat van leren. Gejaagd, ja zo voelde ik mij toen ik ziek was, maar als ik er gewoon ben, dan weer niet, zo gek… Nou ja, volg je hart, haha 😉 Zonder dollen, doe wat je moet doen, je gejaagd voelen is inderdaad zo stom, nergens voor nodig en dat zeg ik ook vaak tegen mijzelf.

  X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.