De islam als dekmantel

geloof

Waar moet je na een dag als gisteren over schrijven? Het antwoord ligt voor de hand, zou je denken. Maar wat moet ik schrijven? En is niet alles al gezegd? En wil ik wel het risico nemen om in een discussie terecht te komen? Of moet ik de reacties dan maar weer uitzetten?

Gisteren was een verschrikkelijke dag. Rond 9:00 uur zag ik een eerste bericht over de aanslagen. Ik weet al niet eens meer waar. Twitter hoogstwaarschijnlijk. Ik zette de tv aan. Ongeloof. Peter kwam even later beneden en omdat ik nooit, maar dan ook nooit tv kijk in de ochtend, vroeg hij meteen: “Waar nu?” Ik antwoordde: “Brussel.” Verslagen liet hij zijn hoofd hangen, keek even naar de tv, schudde zijn hoofd en ging koffie zetten. “Dit kan toch niet…”, hoor ik hem mompelen. Ik heb ondertussen de tranen in mijn ogen staan. Boosheid komt bij mij niet al te vaak meer voor. Verdriet is het eerste wat ik voel. Verdriet en compassie.

We kijken naar de tv. Zien de beelden. We hebben kennissen in Brussel wonen. Maar ook in Nigeria. Het is iedere keer weer schrikken. Deze keer dus Brussel. IS eist de aanslagen op. “België is een land van kruisvaarders, dat niet-aflatend strijdt tegen de islam en tegen moslims.” Als ik dat lees word ik wel boos. Je geloof gebruiken om een terroristische aanslag te rechtvaardigen. Veel dieper kan je wat mij betreft niet zinken.

“Niet alle moslims zijn terroristen. Alle terroristen zijn moslims.”

Trap er niet in. Dat is wat de terroristen ons willen laten geloven, zodat wij ons ook tegen de moslims in ons eigen land gaan keren. Zodat het gebruik van geweld in hun ogen nog meer gerechtvaardigd wordt. Ze gebruiken de islam als dekmantel. Vergeet dat niet. Terrorisme staat los van welke vorm van geloof dan ook. Het is een manier om de verantwoording voor je eigen daden te ontlopen. Trap er niet in, mensen. Koppel terrorisme niet aan de islam of aan moslims, want dat is precies wat zij willen.

Ik blijf geloven in vrede, liefde, saamhorigheid, behulpzaamheid en solidariteit. Ieder mens heeft het recht om te geloven in wie of wat hij wil, maar blijft als mens altijd verantwoordelijk voor zijn eigen daden. ♥

41 gedachten over “De islam als dekmantel

 1. Ik ben zelf niet religieus, maar ik word zo boos wanneer ik hoor dat mensen het op een religie afschuiven. Het is niet de religie die gisteren die mensen doodde en verwondde, het waren mensen die dat deden.

 2. Lieverd, ik ben het he le maal met je eens! Mooi gesproken! En goed dat je hoop houdt. Ik met jou. Ik trap er ook niet in. Vraag me af of er niet iets groters achter zit, dat wenst een grote oorlog aan te gaan omdat dit sinds Napoleon lucratief is gebleken voor bepaalde partijen. Maar zeker weten doe ik dat niet. Ik blijf echter in positiviteit geloven, net als jij. Dank voor het delen hiervan!

 3. Ik vind het verschrikkelijk. Ik sluit mij bij jouw woorden aan Marion. Als alle moslims terroristen zouden zijn, dan zou een stuk van mij dus ook terrorist zijn. Ik vind het verschrikkelijk want na drie aanslagen in Turkije (alleen in 2016 al) nu ook Brussel…Het zijn mafkezen.

  Mijn zus die in België woont had een afspraak bij het consultatiebureau met mijn neefje van 9 maanden. Het consultatiebureau heeft iedereen een bericht gestuurd om thuis te blijven vanwege terreurdreiging.

 4. Mooi geschreven. Kippenvel. Ik vind het ook verschrikkelijk dat dit soort dingen gebeuren en zeker dat ze moslims hiervan de schuld geven. Walgelijk. Dit heeft inderdaad niks met geloof te maken. Ik voel net als jou ook veel verdriet en onmacht is ook een goed woord denk ik.

 5. Gisteren was vanaf het moment dat ik dit op het nieuws hoorde zo raar…
  De sfeer werd anders, een groot deel van mijn auto’s in belgie, geen telefonisch bereik, grenscontroles..
  Ik heb hier geen woorden voor, of eigenlijk wel te idioot voor woorden dit

 6. Terroristen zijn geen moslims. IS claimt de aanslag. Weet je we zouden gewoon moeten zeggen jullie claimen de aanslag, fijn voor jullie, maar we accepteren de claim niet. Dikke lala voor jullie. En dan die reden. Beginnen met zeggen vanuit God’s naam. O en wie ben jij dan wel om dat te bepalen, God? Helaas zijn zo’n beetje alle oorlogen uit naam van een geloof. Het is gewoon een trieste ‘dekmantel’.
  We moeten de handen ineen slaan, welke cultuur, achtergond of geloof ook. Als liefdevolle eenheid moeten we opereren. Samen staan we sterk.

  1. Precies! Ik volg een stripje wat ook wel eens ‘in gesprek’ is met God. Drie mannen zeggen dat ze wel klaar zijn met religie n.a.v. de aanslagen. Komt ‘Gods stem’ vanboven die zegt: “Ik ook!”

 7. Verschrikkelijk! Ik kan alleen maar antwoorden met korte woordenschat, want woorden schieten mij helaas te kort. Vrienden, familie ze zijn door ’t oog van de naald gekropen & hebben de dood in de ogen gekeken. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers die één voor één onschuldig zijn.

 8. Ik blijf geloven in vrede, liefde, saamhorigheid, behulpzaamheid en solidariteit. Ieder mens heeft het recht om te geloven in wie of wat hij wil, maar blijft als mens altijd verantwoordelijk voor zijn eigen daden. ♥

  Amen

 9. Jij schrijft wat ik ook bedoel met mijn blog….
  Ook bang voor de reacties van anderen
  Niet willen mengen in discussieS…
  Maar wel wilde ik net als jij mijn gevoel delen… Met een open blik…

  Ben blij met je stukje😘

 10. Ik heb besloten er niet over te schrijven, alles stil leggen is juist alleen maar wat deze mafketels willen. Ik gun het ze niet. Ik heb er 1 tweet over gepost geloof ik, het is vreselijk wat er in Brussel is gebeurd maar het gebeurd dagelijks over de hele wereld. Het zou zomaar hier kunnen zijn morgen, dat is de huidige realiteit helaas.

 11. De Spaanse, Koerdische en Ierse terroristen hebben ook niets met geloof te maken, om er maar een paar te noemen. Toevallig zijn er de laatste tijd vrij veel aanslagen gepleegd in de naam van het geloof, maar geloof wordt al te vaak misbruikt. Ik heb medelijden met God, geloof ik. En met iedereen die toevallig ook moslim is, omdat hun naam wordt misbruikt in een walgelijke strijd.

  Ik huil met je mee…

 12. Prachtig geschreven. Zij zijn niet de Islam, of wat voor geloof dan ook. In mijn ogen net als die psychotische vriend van mij zo’n vijf jaar geleden niet een aartsengel was of het Christendom vertegenwoordigde. Ze zijn vooral mensen die op de een of andere manier hulp nodig hadden, en die niet konden of wilden krijgen, en die daardoor zijn doorgeslagen in hun eigen gedachten, dat staat los van wat de meeste mensen geloven.
  ❤ Laten we dat vooral niet vergeten, dat veel anderen niets liever doen dan in vrede leven.

 13. Vertel het niet door, maar ik ben ook zo’n bommengordel aan het fabriceren. Gevuld met duizenden bloemen. Ik gesp hem morgen om, en laat hem ontploffen op de markt van Brugge, tussen honderden toeristen. Niemand zal pijn hebben, het parfum van de bloemen zal iedereen overmeesteren en er zal ongelooflijk veel geknuffeld worden. Reden voor mij om ervandoor te gaan, want als men begint te knuffelen ben ik puupe dada.

 14. Ben het helemaal met je eens. De Moslims zijn geen dader, maar juist slachtoffer. Ik was gisteren druk aan het werk. Ik hoorde wel vaag iets over aanslagen van collega’s maar het drong niet door. Pas gisteravond laat in m’n bed toen ik eindelijk de televisie aanzette greep het me. Enerzijds vind ik het verschrikkelijk dat sommige beelden uitgezonden worden, maar gisteren realiseerde ik me dat dat nodig is. Voor mensen zoals ik…

 15. “Terrorisme staat los van welke vorm van geloof dan ook. Het is een manier om de verantwoording voor je eigen daden te ontlopen.” Hiermee sla je de spijker op z’n kop Marion! Helaas ziet niet iedereen dit meer. Het wordt lastig om twee dingen los van elkaar te zien, als de kwade partij ze constant met elkaar vermengt. En het is ook laf, om de verantwoording te moeten leggen bij religie. Triest!

 16. Mooi gesproken, maar het zette me wel even aan het denken:
  Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden, dat is zeker juist, maar stel dat je als kind opgegroeid bent binnen een organisatie als IS. Ben JIJ dan verantwoordelijk voor je daden? Of zijn dat de mensen die je op een bepaalde manier opgevoed hebben?
  Verantwoordelijkheid, en terrorisme, het zijn maar moeilijke dingen…

  Wat je zegt over de link met de islam (die er dus niet is): dat klopt helemaal! Als wij terrorisme gaan verbinden met de islam, en moslims op zo’n verschrikkelijke manier gaan discrimineren, dan weet ik wel waar al die moslims naartoe gaan als ze niet meer geaccepteerd worden. Bovendien mogen moslims hier niet de dupe van worden.
  Wat weet je het goed te verwoorden.

  1. Ik denk dat je dat als mens weet en/of voelt. Ik kan me niet voorstellen dat je, ondanks je opvoeding of overtuiging, niet weet waar je op zo’n moment mee bezig bent. Je leven geven voor je geloof is één, maar daar tientallen anderen in meenemen… Nee, het ontbreekt ze vast niet aan zoveel verstand.

   1. Hmm, ik denk wel dat het kan, als je als mens niet anders kent. Als je een baby tussen de wolven op laat groeien (dat bestaat!) ontstaat ook een helemaal aangepast wolf-mens. En als je als baby binnen IS opgroeit en als het ware geïndoctrineerd wordt met verschrikkelijke ideeën, dan weet je niet beter.Ik heb het nu dan ook echt alleen over kinderen die van dag één opgegroeid zijn met deze verdomd foute ideeën.
    (en dat is natuurlijk niet van toepassing op de situatie in Brussel. Dat kan ik ook niet begrijpen. Het lijkt me niet dat iemand met verstand zo iets doet…)

  1. Je kan alles met elkaar vergelijken en dat doen we ook massaal in deze wereld. Is dat niet precies wat de titel in jouw link zegt: Islam en Christendom verschillen te veel van elkaar? Om dat te weten moet je ze met elkaar vergeleken hebben.

 17. Goed geschreven! Als ik eens wens mocht doen, dan zou ik willen dat er geen geloven waren. Ik ben namelijk wel van mening dat de verschillende geloofsovertuigingen die oorzaak zijn van oorlogen.

  1. Absoluut, geloof ligt een vreselijk veel ellende ten grondslag. Waarom wij als mensen die tolerantie naar elkaar niet kunnen opbrengen, begrijp ik nog steeds niet.

 18. De wereld is in oorlog. Niet eentje tussen moslims en niet-moslims maar van mensen tegen terrorisme.
  Wat gisteren gebeurt is komt nog altijd niet helemaal binnen, mijn verdriet zit nog ergens vast vanbinnen…

 19. Amen to that!
  Het blijft inderdaad walgelijk dat ze hun geloof zo blijven misbruiken. De racistische reacties op sociale media zijn er weer niet naast. Walgelijk vind ik dat.
  Ik sta elke dag tussen de moslims (op het schooltje van onze jongste bengel) en met geen enkele heb ik al problemen gehad, integendeel. Net naast ons huis loopt een beek, aan de overkant van die beek staat een asielcentrum voor minderjarigen. Ik kom die kerels elke dag tegen, tijdens mijn loopje, tijdens de boodschappen, … En nog geen enkele keer heb ik daar problemen mee ondervonden. Ook zij zijn evengoed slachtoffer van al wat er nu gebeurt.
  Iedere keer weer heb ik zo’n zin om al die kindjes op school dan keihard te knuffelen en te laten weten dat zij daar niks mee te maken hebben enkel en alleen omdat ze moslim zouden zijn (let’s face it, die terroristen, dat zijn geen moslims, dat is puur het slijk der aarde) en dat niet iedereen zich tegen hen keert. En iedere keer weer doe ik keihard mijn best om het goed uit te leggen aan onze koters zodat ook zij het blijven zien zoals wij…

 20. Ik ga je link verwijderen. Dat is niets persoonlijks. Dat doe ik bij iedereen die ‘reclame’ maakt voor zijn of haar eigen blog. Als mensen jouw artikelen willen lezen, dan vinden ze ze wel.

  1. Jij oordeelt over mij zonder dat je iets van mij weet. En jij praat over religie? Ik ben niet dom. Ik heb HBO werk en denkniveau. Dat is alles behalve dom. Ik ben van kinds af aan tot en met mijn 16e naar de kerk geweest. Ik weet heel veel van religie. Leef je uit met het be- en veroordelen van anderen. Dat is precies wat deze wereld kapot maakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.