Het Financiële Plaatje

IMG_20150821_112056

Vanaf volgende maand krijg ik een WGA-uitkering. Na wat berekeningen gemaakt te hebben van bruto naar netto, ben ik er gisteren achtergekomen dat we er toch nog verder op achteruit gaan dan we dachten. Een financieel overzicht.

Inkomstendaling
De WGA-uitkering die ik vanaf volgende maand ga ontvangen, bedraagt de eerste twee maanden 75% van mijn laatste verdiende loon. Dit is ongeveer € 1.500,- netto per maand. Vanaf juni gaat daar nog eens 5% af en houden we ongeveer € 1.425,- netto per maand over. Onze kale huur is al € 650,- per maand. Dan nog twee maal ziektekostenverzekering à € 100,- per maand, de energierekening, tv, internet, bellen, uitvaartverzekeringen, autoverzekering en overige vaste lasten. Dan komen we al snel uit op een bedrag van iets meer dan € 1.200,-. en blijft er niet veel meer over om te besteden. Zo’n € 50,- per week en dat zal opgaan aan levensmiddelen.

Verzamelinkomen
Ik ben gaan kijken of we eventueel in aanmerking kunnen komen voor huur- of zorgtoeslag. Dit wordt een kantje-boord verhaal. Er wordt gekeken naar het verzamelinkomen van het huidige jaar. Het verzamelinkomen van vorig jaar lag rond de € 36.000,-. Voor dit jaar moest ik er een flinke rekensom op loslaten. De eerste drie maanden van 2016 krijg ik nog uitbetaald via mijn werkgever. Vanaf april krijg ik via het UWV betaald. De eerste twee maanden 75% van mijn laatst verdiende loon en vanaf juni wordt dit 70%. Een lucratieve rekensom brengt mij daarmee op een verzamelinkomen van € 30.766,- bruto.

Huurtoeslag.
Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Hoe hoog de toeslag is hangt af van meerdere factoren. De huurprijs, het verzamelinkomen, vermogen, leeftijd en woonsituatie. Voor 2016 geldt een inkomensgrens van …. ja, trek uw tenen maar vast krom… € 30.000,- bruto per jaar. Dolle dodo! Daar zitten we dus € 766,- boven. Bruto! Op jaarbasis! Kanonnen zeg.

Eerst even dit. Om het verhaal gillend interessant te maken.

Transitievergoeding
Ik kreeg een tip dat ik recht zou hebben op een transitievergoeding. Wellicht interessant voor hen die ooit met ontslag te maken gaan krijgen.

Sinds 1 juli 2015 krijgt u bij ontslag een financiële vergoeding. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat u 2 jaar of langer in dienst bent geweest. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers. U kunt de transitievergoeding bijvoorbeeld gebruiken voor scholing om de overstap naar een andere baan makkelijker te maken. Wordt de transitievergoeding bij ontslag uitbetaald, dan houdt uw werkgever de belasting in en maakt het netto bedrag over op uw privé rekening. Aldus de Rijksoverheid.

Helaas geldt dit niet, ik herhaal, NIET voor ambtenaren. Ja, krom uw tenen nog maar wat verder. Let op!

De transitievergoeding maakt onderdeel van het ontslagrecht zoals dat is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek. Het recht op die vergoeding is geregeld in artikel 673. Het ontslagrecht (en meer in het algemeen het arbeidsrecht) in het Burgerlijk Wetboek heeft betrekking op de arbeidsverhouding tussen werkgever en werknemer die is aangegaan op basis van een arbeidsovereenkomst. Een ambtelijke arbeidsverhouding is echter geen arbeidsovereenkomst maar een eenzijdige aanstelling. Het arbeidsrecht op grond van het Burgerlijk Wetboek is daarom niet van toepassing op ambtenaren. Dat heeft o.a. tot gevolg dat ambtenaren bij ontslag geen recht hebben op een transitievergoeding.

Tering. Meer kan ik er niet van zeggen. Maaaar….. Hier komt de giller.

Zorgtoeslag
De inkomensgrens voor de zorgtoeslag ligt ietsje hoger dan die voor de huurtoeslag, namelijk op € 33.765,- bruto per jaar. Wat valt er nou te gillen, Marion? Nou, daar komen wij dus voor in aanmerking, maar moet je horen. Ik had even een berekening gemaakt, dat kan gewoon met een programmaatje op internet, hoeveel transitievergoeding ik dan ongeveer zou krijgen. Drie keer raden! Nee, ik vertel het meteen: € 3.000,-. We hebben een verzamelinkomen van bruto € 30.766,- per jaar. Stel nou …. Stel nou dat die berekening van die vergoeding precies zou kloppen en ik zou dat optellen bij ons verzamelinkomen, dan komt ik uit op € 33.766,-, terwijl de grens voor de zorgtoeslag op € 33.765,- ligt. Eén euro boven het verzamelinkomen. Een bruto euro nog wel. Op jaarbasis! Dan zou ik werkelijk waar mijn eigen bh opgevroten hebben. Dat zou té hysterisch voor woorden zijn geweest.

Kortom, de toeslagen hangen aan een zijden draadje voor ons. Ik hoop dat het welbekende kwartje onze kant op zal vallen en dat we nog een kleine financiële bijdrage mogen krijgen. € 50,- per week is wel heel erg zuunig, maar als het zo is, dan is het zo. Dan gaan we kijken hoe we daar een draai aan kunnen geven. Voor nu zeg ik alleen maar: fingers crossed! ♥

69 gedachten over “Het Financiële Plaatje

 1. Dat meeeen je niet, wat typisch! Zelf heb ik ook al eens zoiets meegemaakt, ik kon een extra toeslag aanvragen bij het UWV omdat ik beneden een bepaalde grens viel. Aangevraagd natuurlijk, blijkt het te gaan om een toeslag van 6,43 per JAAR. Ben er blij mee natuurlijk, maar ik zou zelf gewoon de uitkeringen 6,43 hoger maken en alle bureaucratie schrappen. Dat zal wel te logisch zijn 😉

  En nog een tip, waar je vast aan gedacht hebt maar toch, denk aan het eigen risico van je zorgverzekering. Die kan je vaak ook in 10 maandelijkse termijnen betalen, in plaats van in een groot bedrag in 1x. Ik denk zomaar dat het bij jou toch wel op zal gaan, dus ik zou even kijken welke manier van betalen het gunstigst voor je is.

  1. Oh nee! De bureaucratie inderdaad! Hahaha, gooi die paar centen er maandelijks bij op inderdaad. Dit aanvragen, indienen, toekennen en uiteindelijk ontvangen kost meer dan het oplevert. Het geld voor het eigen risico hou ik altijd apart en dat betaal ik in één keer. Geen idee of dat me volgend jaar nog steeds gaat lukken, maar dan is in 10 maanden een goede oplossing. Thanks voor de tip!

 2. Bluh geld is echt stom. Ik weet zeker dat jullie het redden (volgens mij zijn jullie super creatief), maar het is gewoon wel echt weer even ontzettend aanpassen zeg! Ik hoop dat jullie het voor elkaar krijgen met toeslagen, misschien komen jullie alsnog in aanmerking voor huurtoeslag of misschien voor kwijtscheldingen wat betreft heffingen of zo. Ik denk aan jullie!

  1. Ja, ik ben heel erg creatief, maar zie dit soort dingen ook als een uitdaging. Ik moet er wel bij zeggen dat ik heel veel mazzel heb met mijn ouders. Ik wéét dat zij er zijn zodra er iets is en we komen er niet uit. Als dat niet zo zou zijn, dan had ik ‘m toch wel een beetje meer geknepen. Dat wil niet zeggen dat ik niet alles op alles ga zetten om het zelf te redden. Daar zou ik wel supertrots op zijn. Dank je wel hoor, Dina. X

 3. Ja lieverd, zo is het nu eenmaal, ik ken er een aantal, met pensioen nu, en echt op jaarbasis bruto 10 euro teveel om ook maar welke toeslag te ontvangen, die ene euro hoort er dan ook bij als en stel dat… het is gewoon te verdrietig voor woorden, heb je je hele leven keihard gewerkt, in het geval van de paar pensioenen die ik ken, amper hebben om rond te komen en dure huur of hypotheek, bla.. nou ja, je hebt zelf de berekening al staan…. en dan ook nog juist aanslagen krijgen dat men nog terug moet betalen van ‘vroeger’.

  zo krom als ik weet niet wat!

  Ik duim met je mee, en ga er gewoon voor dat jullie die toeslagen gaan ontvangen! En ik hoop ook goed, want weet, als het toegekend wordt, houdt er rekening mee dat het dan een voorlopige is, en jullie pas een jaar later de echte berekening krijgen, ken weer een ander gezin, die het kreeg en nu nog aan het terug betalen zijn omdat er toch net iets teveel binnen was gekomen in het jaar daarvoor, echt zo krom!

  X

  1. Volgens mij ben ik net klaar met afbetalen van 2014. Daar trap ik niet nogmaals in. Ik vraag het tegenwoordig altijd achteraf aan of als het jaar over de helft is. Ga ik nu ook doen.

 4. Lullig dat je net nergens voor in aanmerking lijkt te komen. Ik pies ook altijd buiten de pot, maar dat is logisch met een modaal inkomen. Van de andere kant: er vanuit gaand dat je zakt van ongeveer 2000,- netto naar 1425,- netto, dan heeft jouw fulltime baan dus (2000-1425)/4.33 dus zo’n 133,- euro per week ‘opgeleverd’. Als je nu ineens wél voor toeslagen in aanmerking zou komen zou het verschil tussen wel en niet werken nog kleiner worden. Ik weet dat je niet zo denkt en het allerliefst gezond zou zijn met een leuke baan, maar werk moet natuurlijk wel lonen.

  1. Om naast mijn mening ook nog een tip te geven: Ik stap elk jaar over van energieleverancier. Dat levert meestal zo’n 200,- op. Daarnaast haal ik regelmatig mijn verzekeringen en abonnementen door een prijsvergelijker. Zeker als je maar 50,- leefgeld overhoudt, dan kan dat een leuk verschil maken.

  2. Werk moet wel lonen inderdaad, daarom vind ik de WGA (in tegenstelling tot de bijstand) zo goed geregeld. Daar loont werken echt, omdat niet automatisch alles wat je verdient ingehouden wordt van je uitkering. Al blijft het inderdaad gruwelijk zuur om door een ziekte waar ik niets aan kan doen, ineens een derde moet gaan inleveren. Maar ja, het zij zo. Is ook wel weer een mouw aan te passen.

  1. We zitten nog niet op bijstandsniveau, dus vermoed dat we daar niet voor in aanmerking komen. Al blijft er inderdaad nog maar weinig over. Ik zal er eens induiken. Denk wel dat we dan eerst moeten bezuinigen op bijvoorbeeld tv en telefoon. Ik kan zo snel niet vinden wat je aan vaste lasten maximaal kwijt mag zijn. Zo hebben wij een uitgebreid tv pakket. Neem aan dat we dat soort dingen eerst moeten opzeggen. Lief dat je meedenkt. Dank je wel.

   1. Bij ons zat er volgens mij niet echt een max aan de vaste lasten, al schijnt er weer het een en ander veranderd te zijn. Het zou fijn zijn als jullie wat hulp kunnen krijgen!

 5. Ja te gek voor woorden hé. Wij hebben ons er ook eens in verdiept en kwamen tot de conclusie dat toen ik geen werk had wij met alleen Ruud zijn inkomen ook voor geen enkele toeslag in aanmerking kwamen. Maar met alleen zijn inkomen ziet ons plaatje er hetzelfde uit als bij jullie… Dus zelfs met 1 fulltime salaris is het vaak niet haalbaar. Gekkenhuis! De grens ligt veel te hoog met alles wat betaald moet worden en wat nog overblijft. Daar moeten ze echt iets aan gaan doen!!

  1. Wij hebben heel erg veel geluk met onze ouders. Dat is ook wel de reden waarom ik niet heel erg in de piepzak zit. Dat klinkt misschien een beetje verwend, maar ik weet gewoon dat mijn ouders kunnen bijspringen mocht er iets onverwachts gebeuren. Dat geeft toch wel een beetje een rustig gevoel.

   1. Dat is echt super!! Heerlijk dat jullie uit een warm nest komen. Zo hoort het eigenlijk ook. Maar ik ben wel blij voor jullie. Geeft toch rust 😘😘😘 ook voor jullie geweldige ouders een knuffel.

  1. Ja, het lijkt ook hier in NL steeds meer op te gaan: de rijken worden rijker, de armen worden armer. Het is dat wij geen kinderen hebben, maar met dit inkomen en een stel koters… Ik zie het mezelf nog niet doen.

 6. Geld, je hebt het hard nodig om rond te komen en dan zulke hoge grenzen stellen! BAH!! Ik duim heel hard voor jullie dat de euro de goede kant op rolt!

 7. Hopelijk valt het mee en kom je wel in aanmerking voor de toeslagen. Al is het maar een paar € , alle beetjes helpen.
  Zelf hebben wij een weekbudget van €60 en dat is heel krap. Zeker als chronisch zieke. Doordat ik vrijwillig bewindvoering heb, wordt er gelukkig geld gereserveerd voor de ziektekosten, dus dat gaat hier niet van het weekbudget af.
  Zoals Jantine al zei, met dat weekbudget kun je in aanmerking komen voor de voedselbank (maximaal 3 jaar)

  1. Met kinderen? Jeetje, meid. Ik zei het net tegen iemand, met die geld kinderen groot brengen. Dát lijkt me pas een opgave. Ik hou al jaren mijn vakantiegeld apart om het eigen risico van te betalen. Sterkte ook voor jullie. Ik hoop dat je een goede bewindvoerder hebt. Dat wil ook nog wel eens een groot verschil maken.

  1. Ja, daarom denk ik dat het dit jaar volledig naast de pot piesen wordt. Geeft niet, want dat betekent dat ik nu meer ontvang. De extra’s die nu uitbetaald worden, gaan allemaal opzij om de laatste helft van het jaar op te vangen.

   1. Ja op die manier gaan wij ook te werk :-). Voordeel van WIA is dat je ook vakantiegeld krijgt. Dat soort dingen zetten wij ook opzij om dingen op te vangen. Vorig jaar had ik door mijn uitbetaling verlofdagen recht op combinatiekorting (belastingteruggave) en idd een hele smak geld door uitbetalen van die dagen. Elk nadeel heeft zijn voordeel.
    X

 8. Bij ons in Vlaanderen een totaal andere regeling met, voor zover ik weet, nog lagere uitkeringen. Toekomen met 50 Euro per week voor twee personen is echt bagger. Dan mag je geen enkele andere onverwachte kost hebben, of jullie mogen letterlijk je beha opeten. Hoop dat het goed komt…

  1. We hebben altijd zuinig geleefd en hebben dus altijd geld achter de hand. Straks als ik ze mijn vakantiedagen gaan uitbetalen en nog wat laatste dingen als vakantiegeld, dan gaat dat allemaal direct opzij. Dus don’t worry, dat gaat zeker goed komen.

 9. Hier overigens precies zo’n zelfde situatie. Op basis van Erik zijn salaris komen we nergens voor in aanmerking, maar we redden het ook absoluut niet op 1 salaris.

 10. Wat een systeem,…….hier in België is het niet beter hoor, maar daar schieten we niks met op,…..maar lady ik moet zeggen dat jij een talent hebt voor dit soort zaken klaar en duidelijk op papier te zetten,…..jij zou een perfecte lerares budgetbeheer zijn,…..ik hoop dat jullie wat kunnen uitwerken,…….take care!

 11. Ik vind t knap dat je dit zo uit hebt weten te zoeken op de euro precies.. maar dat is een loos compliment ben ik bang.

  Ik hoop dat t kwartje ergens de goede kant op valt en je daardoor iets meer weekgeld overhoudt, want 50 euro voor twee personen is niet bar veel .. dat is elk dubbeltje omdraaien bijna.

  🍀

  1. Zoals het ernaar uitziet gaat het niets worden dit jaar. Ik krijg nog een soort bonus mee en die doet ons definitief de das om. Dat betekent wel dat er weer wat extra’s op de spaar staat en dat kunnen we dan weer bij het weekgeld voegen. Komt zeker goed. Ik zie het maar als een uitdaging.

 12. Ik weet niet hoe het in de gemeente gaat waar jij zit maar zou je niet om een huursverlaging kunnen vragen? Als het inkomen zo drastisch omlaag gaat (in een jaar tijd) zou je hiervoor in aanmerking kunnen komen.

  Is de inkomensgrens voor huurtoeslag 2016 niet €34.000?! Dat dacht ik namelijk.

  Geld is stom! Ze maken het ook alleen maar moeilijker voor hen die het al moeilijk hebben.

  1. Zorgtoeslag is 34.000 en huur 30.000 als ik het goed heb. Dit jaar word hoe dan ook niets. Huurverlaging? Daar heb ik nog niet eerder van gehoord. Ik ga het eens opzoeken. Thanks

 13. Ja echt mijn tenen kromden haha! Wat belachelijk zeg: niet voor ambtenaren…. Wel echt een geregel en gedoe dit om wat voor elkaar te krijgen. Ik moet ook zeggen dat die bedragen me megaveel lijken opeens. Ik kreeg wel meer binnen in Nederland, maar hier verdien ik minder dan het Nederlandse minimumloon en 4 a 5 keer meer dan het Colombiaanse minimumloon. Heb je dat even voor je? En dan heb ik dus best een goede baan waar ik goed van kan leven…. Kun je nagaan hoe laag het minimumloon is hier..

 14. Ik herken dit helemaal!
  Zo heb ik ook een tijdje moeten leven. Heel moeilijk maar ik heb veel geleerd van die tijd. Wij leven eigenlijk nu nog steeds op die manier.
  Vast bedrag pinnen voor je boodschappen per week. Daar doen wij alles van. Als we overhouden leggen we opzij en leuke dingen doen we daarvan.
  Als je tips of je ei kwijt wilt weet je me te vinden!

 15. Dit zijn nu van die dingen waar ik het wel eens moeilijk mee heb…
  Dat ze boven de streep kijken en niet boven.. Ik heb een vriendin die zoveel krijgt, en onder de streep dus meer overhoud dan mij..

 16. Och dat gedoe met 1 of 2 euro teveel krijgen. Vreselijk. Veel tegemoetkomingen waar ik recht op heb krijg ik niet omdat ik 1 of 2 euro teveel krijg. Gelukkig wel huur en zorgtoeslag want met een huur van 618€ kaal en een maandelijks uitkering van 950€ is dat niet te doen. Mijn zorgverzekering is 148€ aangezien ik een speciale verzekering heb waarbij gelukkig het eigen risico vergoed wordt maar ook de eigen bijdrage van huishoudelijk hulp en tot een bepaald bedrag medicatie en zorg die je zelf moet betalen. Gelukkig maar alsnog is het krap leven. Gelukkig ben ik dat gewend, ben ermee opgegroeid en het deert me weinig maar soms, heel soms zou ik wel wat meer geld willen hebben.

 17. Waarschijnlijk mis ik hier een deel van het verhaal, maar wat ik van het eerste deel kon maken is dat jij inkomen krijgt, daar alle kosten vanaf gaan. Klopt het dan dat je man/vriend geen inkomen/uitkering/iets-gelijkaardigs heeft?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.