Chronisch ziek, Persoonlijk, Psychische Shit

The Walk of Shame


Getagd: , , , .

IMG_20160128_072327

Vandaag is het zover. Ik ben officieel werkloos. Ik zit vanaf vandaag in de WIA. 100% afgekeurd voor werk tot januari 2018. Ik was dan ook zeer verbaasd toen ik gisteren te horen kreeg dat ik binnen vier weken een afspraak zou krijgen bij het UWV Werkplein om mijn re-integratiemogelijkheden te bespreken.

Ik kon mijn oren bijna niet geloven toen ik gisteren contact opnam met het UWV. Op 3 maart j.l. had ik de beschikking van de WIA uitkering ontvangen. Een toekenning tot en met 4 januari 2018. Vlak voor die datum zou ik bericht krijgen over wat er na die datum met mijn uitkering gaat gebeuren. Wat echter ook in de brief stond, was dat het UWV mij zou gaan begeleiden bij mijn re-integratie. Dat dit in een werkplan vastgelegd zou worden en dat ik daarom binnen vier weken een uitnodiging zou krijgen. Dat was een beetje verwarrend, maar ik besloot de brief af te wachten. Daar staat meestal duidelijk in uitgelegd waar het over gaat. Dan kon ik altijd alsnog contact opnemen.

Maar de brief kwam niet en omdat ik niet vanaf dag één al in de problemen wil komen, besloot ik, tegen het advies van iedereen in, toch het UWV te bellen. Ik wil niet klakkeloos alle verantwoordelijkheid bij het UWV neerleggen. Er is ook nog zoiets als een postkamer of postbezorging waar iets fout kan gaan. Dus ik belde. Ik legde de mevrouw uit dat ik vanaf morgen, vandaag dus, de WIA in zou gaan en dat er in de beschikking stond dat ik nog een afspraak zou krijgen, maar dat ik die afspraak niet had gekregen. De eerste reactie van de mevrouw was: ”Waar staat dat dan? Ik zie dat niet staan, hoor.” “Onder het kopje re-integratie”, zei ik. Het lijkt erop dat het woord “re-integratie” gelijk staat aan het woord “Werkplein”, want ze wist niet hoe snel ze me moest doorverbinden. Dat snap ik ook wel. Wie gaat re-integreren moet meestal op het Werkplein zijn. Alleen, ik ga niet re-integreren. Ik legde het nog een keer uit. “Ik ga de WIA in vanaf morgen. Ik moet op de afdeling ziektewet zijn, niet op het Werkplein.” Of ik een moment geduld had. Natuurlijk heb ik dat. “Ik ga u toch doorverbinden met het Werkplein.” Omdat ik er vanuit moet gaan dat zij het beter weet dan ik, laat ik mij doorverbinden.

“Ja, ik zie het hier staan, mevrouw. Het kan zijn dat er iets misgegaan is en dat het gewoon wat langer duurt.” Ik weet even niet wat ik moet zeggen. Ik ga de WIA in. Ik ben 100% afgekeurd. Ik kan niet re-integreren. Ik voel de tranen omhoog komen. Mijn keel wordt dichtgeknepen. Gebeurt dit nu echt? Nog niet eens op dag één van mijn uitkering? Gaat het nu al mis? ”Maar, mevrouw, ik ga de WIA in. Ik kan niet re-integreren. Ik….” “Mevrouw, ik ga het nogmaals doorgeven. U krijgt binnen vier weken een uitnodiging. U moet gewoon even geduld hebben.” Ik kan niet meer. “Prima”, zeg ik. “Bedankt. Tot ziens.”

Natuurlijk weet deze mevrouw niet dat ik precies weet waar zij zit. Dat ik weet in welke hoek van het gebouw haar bureau staat. Dat ik me afvraag of er nog oud-collega’s van mij in haar buurt zitten. Dat ik weet dat ze zicht heeft op de draaideur en als ze iets verder kijkt, dat ze dan de kerk ziet. Dat ik weet dat als ze naar het keukentje loopt, ze mijn huidige collega’s tegenkomt die aan de andere kant van het Werkplein zitten. Natuurlijk weet zij niet dat ik een angststoornis heb. Dat het voor mij onmogelijk is om mij bij mijn oud-collega aan de balie te melden. Dat ik, als ik dat wel doe, zeer waarschijnlijk aangesproken ga worden door een stuk of dertig enthousiaste collega’s die mij al twee jaar niet gezien hebben. Dat ik niet weet of ik die Walk of Shame, want zo voelt het, wel kan maken. De draaideur door, de beursvloer over, me melden bij de balie. Mijn balie, want zo voelt het toch nog steeds. ♥

64 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s