Tranen van geluk

Wie mij op Twitter volgt weet wat mij de afgelopen dagen bezig heeft gehouden: Tri. Tri is een jongen van 13 jaar. Geboren en getogen in Nederland en toch zou hij met zijn ouders uitgezet worden naar Vietnam. Gisteren kregen we het fantastische bericht dat Tri en zijn familie mogen blijven. Tranen van geluk. 

Ken jij Tri of zo? Nee, ik ken Tri niet, maar hij woont in de wijk De Nude waar Peter en ik ook zo’n tien jaar hebben gewoond. Waarschijnlijk heb ik Tri regelmatig gezien, maar was ik me daar niet van bewust. Zijn ouders ken ik wel van gezicht. De Nude is een multiculturele wijk. Er is geen wijk in Wageningen waar zoveel mensen uit zoveel verschillende landen en culturen bij elkaar wonen. Bij ons op de galerij alleen al woonden mensen uit Portugal, Congo, Marokko en India. In de zomer was het zo bloedheet in de flats, dat de enige verkoeling die je kon krijgen op de galerij aan de voorzijde was. Zo had iedereen in de zomer de voordeur open en zaten we allemaal in de deuropening. Je leerde elkaar op deze manier veel sneller kennen, klopte eerder bij elkaar aan voor hulp en de kinderen kwamen makkelijker bij elkaar over de vloer. Het was een hele levendige buurt. Niet alleen leuk en gezellig hoor. Er was ook veel overlast. Veel drankgebruik, veel geluidsoverlast en bijna dagelijks zag je wel ergens de politie rondrijden. De flats zijn groot en relatief goedkoop en daardoor was er veel verloop. Er was altijd wel ergens een verhuizing aan de gang. Hoewel ik blij ben dat ik nu in een rustig straatje woon, heb ik mooie herinneringen aan de wijk waar Tri en zijn familie nog steeds wonen en goddank ook mogen blijven wonen.

Tri werd 13 jaar geleden geboren in Arnhem. Hij groeide op in Wageningen. Een overzicht.

En die acties hebben geholpen! Brieven, petities, tweets, telefoontjes, tv uitzendingen, folders en flyers. Voor vandaag stond een flash mob op het programma en voor morgen een manifestatie. Deze hoeven gelukkig niet door te gaan. In plaats daarvan is het vanmiddag feest in Wageningen.

Ik ben er zelf de afgelopen dagen behoorlijk mee bezig geweest, zowel in mijn hoofd als op internet. Ik heb veel tweets verstuurd, petities ondertekend en geprobeerd mijn stem te laten horen. Dit valt echter in het niet bij de inzet van Burgemeester van Rumund, Wethouder Lara de Brito en nog veel meer mensen die op de achtergrond keihard meegewerkt hebben om de uitzetting van familie Pham naar Vietnam te voorkomen. Maar laten we vooral de inzet van Tri zelf niet te vergeten. Hij zorgde ervoor dat zijn verhaal een gezicht kreeg. Hoe moeilijk hij dat vond, zie je in het volgende filmpje zien.

Tri, je hebt het fantastisch goed gedaan. Belachelijk natuurlijk dat dit nodig was en nog steeds nodig is, maar je hebt het gedaan en je hebt het kinderpardon weer onder de aandacht gebracht. Wij gaan verder met strijden voor alle andere gewortelde kinderen en jij gaat een feestje vieren vandaag samen met je familie en de rest van Wageningen. We zijn trots op je. ♥

21 gedachten over “Tranen van geluk

 1. Erg dat het zo lang moet duren voor mensen een besluit krijgen. Dat wo dus zeggen dat zijn ouders dertien jaar of langer geleden hier zijn aangekomen en een procedure zijn gestart om in Nederland te mogen wonen… vreselijk dat instanties er dan zo lang over moeten doen om een besluit te vormen!

  1. Ja, Tri is hier geboren! in 2008 werd hun asielaanvraag afgewezen en sindsdien loopt deze zaak. Vreselijk. Acht jaar in onzekerheid. Mede ook omdat Vietnam niet meewerkt. Eigenlijk een geluk bij een ongeluk, anders waren ze hier wellicht al weggeweest voordat het Kinderpardon kwam in 2012. Hoe dan ook, het is nu gelukt, maar het zou niet mogen om mensen zo lang in angst en onzekerheid te laten.

 2. Prachtige aktie! Alleen jammer dat je de mensen zo lang in onzekerheid en angst laat zitten. Het kinderpardon moet veel soepeler, socialer en sneller worden uitgevoerd,

 3. Ja, schandalig hoe lang mensen eerst in onzekerheid moeten zitten voordat er iets gebeurt… en dan nog pas nadat er veel aandacht via de media is! Maar hartstikke fijn dat het voor deze familie goed komt… en dat jij daar jouw bijdrage aan hebt geleverd. ❤

 4. Wat een ontroerend filmpje! Zoals ook gezegd word door die juriste zijn er nog meer van deze kinderen in Nederland. Wat mooi dat je hier aandacht aan besteedt!

  1. Ja, ik wil me ook meer gaan inzetten voor die andere kinderen. Als je ziet hoeveel effect de media heeft en hoe weinig moeite het kost om te tweeten, te posten en onder de aandacht te brengen. En ik heb er tenslotte alle tijd voor. ♥

 5. Blij voor Tri & z’n familie! In het dorp was er ook een koppel die zoiets dergelijks meemaakte. Ik was nog jonger toen & ging nog naar school 😉 Het was toen oorlog in Kosovo & zij zijn gevlucht naar hier. De vrouw was zwanger & beviel dus hier in België. Ze begonnen stilletjes aan hier een leven op te bouwen & volgden lessen om Nederlands te kunnen spreken. De man ging uit werken, de vrouw bleef thuis bij het gezin om er de was & plas te doen. Jaren leefden ze in onzekerheid of ze wel of niet terug naar hun land moesten. Uiteindelijk mochten ze hier blijven & wonen ze ondertussen elders in de stad, heeft de man een goeie job & gaan de kinderen hier naar school.

 6. Ik ben erg voor een kleine overheid. Eentje die er voor ons is in plaats van andersom, want zo lijkt het wel eens. We moeten verantwoordelijkheid nemen voor onze eindeloze procedures en die -zei ze nou 34?- kinderen in soortgelijke situatie meteen een verblijfsvergunning geven. Ik vind dat we streng en rechtvaardig moeten zijn, maar mag het alsjeblieft een beetje (heel veel) sneller?

 7. Het is toch ook absurd om kinderen uit te zetten die hier geboren zijn… Ja, Nederland wordt te vol, maar richt dat niet af op kinderen die hier zijn opgegoeid! Fijn dat Tri kan blijven waar hij is opgegroeid.

 8. Ik zag het inderdaad op tv voorbij komen… Wat fijn dat hij en z’n familie toch in Nederland mag blijven! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.