Einde Angstbehandeling

cham

Het is al een poosje geleden dat ik een artikel schreef over therapie. Er viel ook niet zoveel te melden, want we liepen aardig vast. Gisteren hebben we dan eindelijk de knoop doorgehakt. Vandaag een update.

Sinds juni vorig jaar ben ik in behandeling voor mijn angststoornis. Deze therapie is een combinatie van medicatie en ambulante hulp. Ik leerde omgaan met automatische gedachten, ging uitdagingen aan en kreeg meer inzicht in mijn eigen gedrag. Wat ik vooral heb geleerd tijdens deze behandeling is dat ik vreselijk veel angst heb om mezelf te zijn. Tijdens therapie heb ik geleerd om voor mezelf op te komen, ben ik begonnen met grenzen aangeven en durf ik nu af en toe te doen wat ik zelf wil in plaats van wat een ander wil. Mijn grootste valkuil is die van de extreme aanpassing. Iets wat ik al van kinds af aan doe. Het is één van de redenen waarom ik zo graag op mezelf ben; zodra er anderen in beeld komen begin ik mij aan te passen. Dat betekent dat ik continue bezig ben met het luisteren naar anderen, het lezen van andermans lichaamstaal, dit zo juist mogelijk interpreteren om vervolgens mijn gedrag hierop aan te passen. Dit begint dagelijks op het moment dat Peter zijn bed uitkomt. Het is vreselijk vermoeiend, maar niet iets waar ik zomaar mee kan stoppen.

Even een aantekening tussendoor: Rekening houden met anderen is prima. Je aanpassen aan anderen tot het niveau dat je jezelf ernstig tekort doet, is dat niet. 

Ik vertoon dit gedrag al vanaf het moment dat ik in de gaten kreeg dat ik anders was dan anderen. Wanneer heb je dat door? Op het moment dat je naar de kleuterschool gaat. Dit werd vervolgens bevestigd door leraren, de schoolarts, huisarts en specialisten in het ziekenhuis. Maar ook in het dagelijks leven liep ik continue tegen het anders zijn aan. Ik kon geen kinderkleding aan, was te groot om in de speeltuin te spelen, mocht niet op het luchtkussen, mocht niet in kinderattracties in pretparken, noem maar op. Toen ik een jaar of zes was ging ik de medische molen in. Rond mijn tiende kwam ik daar weer uit mét het lichaam van een volwassen vrouw. Ik was in een rap tempo volwassen geworden. Lichamelijk welteverstaan. Geestelijk had ik juist een complete ontwikkeling gemist.

Dit is iets wat mij tijdens therapie langzamerhand duidelijk is geworden en wat ik nu ook eindelijk durf toe te geven. Rationeel. Emotioneel kan ik daar nog niet bij. Dat is veel en veel te pijnlijk. We hopen dat ik door middel van schematherapie wel bij die gevoelens kan komen. Waarom is dat per se nodig? Waarom al die pijnlijke toestanden weer oprakelen? De reden daarvan is dat ik dan alsnog die gemiste geestelijke ontwikkeling door kan maken. Dat is nodig om weer geestelijk gezond te worden.

De schematherapie gaat uit van een aantal basisbehoeften die ieder mens heeft.

 • Veiligheid; zekerheid, stabiliteit, aandacht, liefde en acceptatie door anderen.
 • Onafhankelijkheid en zelfstandigheid; je eigen weg mogen en kunnen gaan.
 • Vrijheid; het recht hebben om je eigen gevoelens en behoeften te uiten.
 • Spontaniteit; spelen en plezier maken.
 • Grenzen stellen; je moet als kind van volwassenen leren wat grenzen zijn.

Hoe minder er aan deze behoeften voldaan is in je kindertijd, hoe groter de psychische problemen (kunnen) zijn. Bij mij is helaas aan geen enkele behoefte voldaan. De confrontatie hiermee was zowel een opluchting als een zeer pijnlijk besef. Pijnlijk, omdat ik dit als kind zijnde allemaal  heb moeten missen. Opluchting, omdat ik het nu alsnog allemaal kan gaan inhalen door middel van die schematherapie.

“Schematherapie is een vorm van psychotherapie die je helpt om de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. De invloed van ervaringen uit je jeugd op je patronen en dagelijkse leven wordt onderzocht.  Je leert jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen. Je leert voelen wat je behoefte is en je leert op een gezondere manier daarvoor op te komen. Hierdoor veranderen niet alleen je gedrag, maar ook je gedachten en gevoelens.”
Bron: Boek “Patronen Doorbreken” van Hannie van Genderen, Gitta Jacob & Laura Seebauer.

Gisteren heb ik afscheid genomen van mijn huidige therapeute. Het wachten is nu op de intake voor schematherapie en hoe lang de wachtlijst daarvoor is. Omdat mijn behandelteam mij wel in beeld wil houden vanwege mijn depressie, krijg ik tot die tijd een andere therapeute op de locatie waar ik nu in behandeling ben. Zij is echter tot begin mei op vakantie en dat betekent dat de therapiebreak, waar ik zo vreselijk veel behoefte aan had, nu eindelijk een feit is. ♥

40 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Isolde schreef:

  Dat zijn flinke beslissingen, ik hoop zó dat de schematherapie je verder kan helpen. En tot die tijd even genieten van je therapiebreak, kan me goed voorstellen dat dat af en toe ook heel erg nodig is.

 2. Morgaine schreef:

  Wauw, een grote stap weer voor jou, en even heerlijk dan dat je even die break hebt nu.

  ❤ ❤ ❤

 3. chucky1012 schreef:

  Zo interessant om te weten!
  Wat verschrikkelijk dat jij zo een lange tijd gemist had doordat jij een periode had overgeslagen.
  Hoop dat je toch spoedig met de therapie kan beginnen….
  Succes!

  Xoxo

 4. Bloem schreef:

  Geniet van je break. Je gaat nadien superhard aan het werk. Dus nu wat rust zal je deugd doen. Ik duim!

 5. joysiebers schreef:

  Geniet van de break! En alvast veel succes met de nieuwe therapie

 6. dansenindestorm schreef:

  Fijn om te lezen dat er nu even tijd is voor waar jíj behoefte aan hebt… Even rust. Even een pauze. Dat vind ik mooi. Het is wellicht jammer dat het nodig is, maar ik vind het knap dat je weet wat voor jou op dit moment belangrijk is.

  Hoe vond je het afscheid nemen van je behandelaar? Je hebt toch wel weer een tijdje met haar gesproken, geloof ik?

  Ik hoop dat de pauze je eventjes wat rust geeft. Dat je eventjes een beetje mag opladen. Take care!

  1. Marion schreef:

   Het afscheid was een opluchting, hoe vervelend ik dat ook vind om te zeggen. Ze kwam te dichtbij. Het is afwachten hoe dat bij mijn volgende therapeute zal gaan. De kans op herhaling is groot, maar ik hou er nu meer rekening mee. Ik ga inderdaad even lekker opladen. Thanks, meis. X

   1. dansenindestorm schreef:

    Het is misschien vervelend om te zeggen, maar als het zo is, is het zo en dat mag er dan zijn. Knap dat je van jezelf weet waar de valkuil lag/ligt en dat je daar bij de volgende therapeute rekening mee kunt houden.

 7. Sammie schreef:

  Fijn dat je nu even een break hebt en een vooruitzicht, hoop dat de wachtlijst niet vreselijk lang is!

 8. Jaixy schreef:

  Geniet van je therapie break!!!
  😘

 9. altijdangelique schreef:

  Ik kende die precieze basisbehoeften niet en ik schrik ervan. Ook bij mij is aan geen van deze behoeften voldaan in mijn kindertijd. Dat is toch wel even slikken.

  Hoe vaak per week gaat die schema therapie worden?
  Lijkt me ook wel lastig om nu id tussentijd weer een andere therapeut te krijgen.

  Spannend vooruitzicht wel. ‘Geniet’ van je therapiebreak. Al enig idee hoe je invulling gaat geven aan je dagen?

  Xx

  1. Marion schreef:

   Misschien is het boek Patronen Doorbreken ook wel wat voor jou dan. Ik ben er nog niet mee begonnen, maar ik heb er stukje uit gelezen en het is een stuk fijner geschreven als het boek van Young, vind ik.
   Wat betreft de therapie: Ik heb nog geen idee. Dat hoor ik op de intake. Ik hoop dat ik daar niet al te lang op hoef te wachten. Ondertussen ga ik echt even genieten. Beetje in de tuin werken, de natuur in, muziek luisteren, dagje naar de sauna. Ik denk dat deze weken om zijn voordat ik erg in heb. X

 10. stilleschreeuw schreef:

  Ik hoop echt héél erg dat schematherapie je kan/gaat helpen. Ik gun het je zó!
  Ik zou al willen zeggen dat als je mij een keer in het echt ontmoet je echt mag zijn met alles wat er is. Ik accepteer je toch wel. 😘 X

  1. Marion schreef:

   Je bent lief. Ik heb nu drie weken vrij, misschien kunnen afspreken binnenkort? Ik stuur je wel even een berichtje via fb. X

    1. Marion schreef:

     Ik hoop wel dat jij het net zo eng vind als ik hahaha!

 11. Marielle schreef:

  Spannend voor je. Een andere therapie en tijdelijk een andere therapeut.
  Ik hoop dat je aan beide veel zult hebben!

  In de reacties hierboven schrijf je dat je opgelucht bent omdat het te dichtbij kwam. Snap ik, maar dat is denk ik straks wel nodig? Juist om het proces te doorlopen?!

  Sterkte en geniet van de break!

  Ps kan je in geval van nood wel aankloppen daar?

  1. Marion schreef:

   Het was meer dat mijn therapeute te dichtbij kwam. We gaan proberen een situatie te creëren waarin het voor mij veilig genoeg is om verder te gaan. Dat heeft te maken met van alles. Natuurlijk met mij, maar ook met de omgeving, de therapeut(en), de groep. Misschien kan ik wel groepstherapie krijgen, dat zou voor mij ook een veilige omgeving kunnen zijn. En in geval van nood kan ik altijd bellen natuurlijk.

   1. marielle schreef:

    oh..ik snap je!
    Ik hoop dat je in de nieuwe situatie dat veilige gevoel kan ervaren!!

 12. Grote sprong, maar wat fijn dat je die sprong kan gaan maken. Fijn te merken dat je twijfels niet voor niets waren en ik hoop dat dit je verder gaat helpen.

  Mooie heldere uitleg, bedankt daarvoor, het drukt mij ook weer even met de neus op de feiten.

  Succes alvast en ga voor je duimen dat de wachtlijst schappelijk zal zijn.

 13. IM schreef:

  Wat een opluchting als je hoort dat aan die behoeften alsnog gewerkt kan worden! Ik heb geen ervaring met schematherapie, maar ik hoor er positieve dingen over. Ik hoop dat het je helpt!

  Geniet van je break! x

 14. Sabine schreef:

  Fijn dat je een break hebt nu! En dat je daarna kan gaan beginnen aan de nieuwe therapie. Succes!

 15. rachelkromdijk schreef:

  Wat een opluchting zeg! zou ook wel wat voor mij zijn dit..

 16. jackiedeklerk schreef:

  ik sta nu op een wachtlijst, maar ga ook opnieuw een begeleidend traject in,, Ook omdat ik/we er achter kwamen dat er zoveel angsten in mij zitten die ik wel wegstop, maar mijzelf wel belemmeren in echt mezelf zijn

 17. Je wordt stilletjesaan een ervaringsdeskundige. Ik ben ervan overtuigd dat je met die kennis in de toekomst veel mensen zult kunnen verderhelpen…

 18. Natasja schreef:

  Ik hoop dat de schematherapie je verder gaat helpen Marion. Het klinkt misschien een beetje gek en plastisch, maar ik vind het erg interessant klinken hoe dat in zijn werk gaat. Maar voor nu eerst even genieten van je welverdiende pauze xxx

 19. Robin schreef:

  Goeie keuze, die nieuwe profile pic. Je ziet er zo relaxed en voldaan uit!

  Ik kan me nu nog moeilijk voorstellen dat een uurtje therapie in de week zoveel impact kan hebben dat je echt verlangt naar een paar weken rust. Maar goed, dat geeft ook maar weer eens aan hoe diep het bij jou zit. Mooie duidelijke samenvatting ook van wat je tot nu toe hebt gedaan en geleerd. Zie ik het goed dat je nu nog heel bewust bezig bent om je denken en doen bij te sturen en dat de schematherapie er voor moet gaan zorgen dat het helemaal ‘eigen’ wordt?

  Ik wens je echt alle succes en hoop dat dit ‘m gaat worden voor jou. X

  1. Marion schreef:

   Schematherapie gaat echt zwaar worden. Ik ben nu bezig met denken en doen en straks moet ik gaan leren voelen en mijn emoties toelaten. Voor mij de hel, zullen we maar zeggen.

   Die foto, ik wilde ‘m ook meteen op mijn blog hebben. Ik vind het zo vreselijk fijn daar!
   Dank je wel, Robin.

 20. Christel schreef:

  Je moet doen waar je je goed bij voelt. Succes voor wat eraan komt’

 21. Nathalie schreef:

  Interessant om te lezen!
  Ik hoop dat de break je goed doet!

 22. Saar schreef:

  Hoewel ik langs de ene kant het jammer vind dat je vast loopt, ben ik langs de andere kant blij voor je met die break. Dat had jij echt wel nodig! Ik weet hoe vermoeiend therapie kan zijn en soms heb je gewoon even tijd nodig om alles te laten bezinken. Die tijd is nu eindelijk gekomen. Ik hoop dat je er een beetje van kan genieten met al die shizzle op lichamelijk vlak!

 23. Roos schreef:

  Ik snap nu eindelijk schematherapie wat beter. Ik denk dat je een goede keuze gemaakt hebt. Geniet even van je therapiepauze! X

 24. Hopelijk helpen zowel de break als de schematherapie je! Belangrijke, grote, stappen, maar zo te lezen zeker in de juiste richting. Succes 🍀

 25. els schreef:

  Fijn dat je even een break hebt waar je op zat te wachten :-). Hopelijk kun je wel snel met schematherapie beginnen :-).

 26. Nina schreef:

  Ik doe dat aanpassen ook zo erg dat ik me al jaren afvraag of het eigenlijk wel goed is voor mij om samen te wonen met iemand, want het stopt inderdaad nooit op die manier. Tenzij de wederhelft eens lekker lang uitslaapt of op stap gaat met vrienden 🙂
  Veel plezier met gewoon even te zijn in plaats van altijd maar te ‘werken aan jezelf’!
  Weer een prachtige profielfoto trouwens!! xx

 27. Simplynspecial schreef:

  Goed om te horen dat je even een break hebt waar je zoveel behoefte aan had. Fijn! Ik herken me wel in een aantal dingen. Mijn psycholoog wil ook terug naar het verleden. Ikzelf voel daar weinig voor omdat het pijnlijk is. Maar als het helpt wil ik het wel doen. Maar ze zegt dat ik verder kom als ik terugga. Voor mijn gevoel heb ik het afgesloten, maar diep van binnen heb ik het alleen maar weggestopt.

  Om mijn reactie niet alleen maar over mezelf te laten gaan… 😉 Ik ben benieuwd wanneer je kunt beginnen aan je schematherapie en vooral of het je gaat helpen. Zal vast niet makkelijk worden, maar je hebt laten zien dat je sterk bent.

 28. Nicky schreef:

  Succes met de schematherapie! Hopelijk heb je wat aan de rust die je nu een halve maand krijgt..

 29. Jenn schreef:

  Geniet van je break, en ik hoop dat de schematherapie je gaat helpeN!

 30. Joyce schreef:

  Hoop dat de break je wat rust brengt en je genoeg nieuwe energie vind en krijgt om schematherapie te gaan starten!
  Hopelijk haal je hier je voldoening uit en voel je je snel een stuk sterker!

 31. Noirona schreef:

  Ik loop vreselijk achter met het lezen van blogs. Maar ben blij dat ik deze heb gevonden.

  Ik vind het erg knap dat je ondanks je aanpassing en het doen wat anderen van je verwachten de angstherapie gestopt hebt omdat het je niet verder kan helpen. De geleerde lessen neem je mee en dat is voldoende.

  Fijn dat je even therapierust hebt en kunt toewerken naar de schematherapie.

  Onlangs heb ik daar ook even kennis mee mogen maken, zodra het EMDR verhaal een beetje ingedaald is gaan we daar mee verder, en eerlijk gezegd denk ik dat het heel erg nuttig en zinvol is maar kijk er ook niet naar uit.

  Knuf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.