Het Zwanenmeer IRL

D1

Vakantie! En wat doe je als je vakantie hebt? Juist, relaxen. Tenminste, dat was de bedoeling. Wat ik gisteren te zien kreeg was een waar spektakel. Kijk mee.

D2

Ik zit op de loopbrug te genieten van alle vogels en andere dieren om me heen.

D3

Dan begint er een eind van mij vandaan een bijzonder schouwspel. Ik heb mijn camera bij me en probeer het één en ander vast te leggen, maar het is eigenlijk net iets te ver weg. Toch zijn er nog een paar acceptabele kiekjes uitgekomen.

D4

Twee zwanen zwemmen prachtig synchroon over het water.

D5

Het is adembenemend om te zien.

D6

Ik vermoed dat dit een soort paringsdans is, dus ik hoop dat het voorlopig nog even bij dansen blijft.

D7

Maar nee hoor, daar begint de ellende al.

D8

Ik weet dat het bij eenden al geen lolletje is, maar bij zwanen gaat het er nog een tandje harder aan toe.

D9

Het blijft echter soms mooi om te zien.

D91

De vleugels zijn werkelijk gigantisch.

D92

Ondertussen neemt het lawaai toe. De anderen vogels in het gebied gaan er vandoor.

D93

Dan begint het minder aangename deel.

D94

Paring bij zwanen is kennelijk echt geen feestje, want het vrouwtje probeert uit alle macht te ontsnappen.

D95

Even lijkt dit te lukken.

D96

Maar het mannetje vloert haar.

D97

Op dit moment vraag ik me serieus af of dit normaal is en of ik niet eens moet gaan ingrijpen. Ik realiseer me meteen hoe stom (lees: hoe menselijk) die gedachte is.

D98

Een andere zwaan is op het helse lawaai afgekomen. Het mannetje is afgeleid en het vrouwtje grijpt haar kans. Ze rent richting het gedeelte waar de paarden staan en dan gebeurt er iets bijzonders.

D991

Het vrouwtje rent een heuvel over en nog voordat het mannetje hetzelfde kan doen, komt er een groep paarden aanrennen. Ze gaan in een rij bovenop de heuvel staan, het mannetje en het vrouwtje uit elkaar houdend. Ik wist niet wat ik zag.

D99

Volledig uitgeput zit het vrouwtje tegen de rand van de heuvel aan. Ze blijft hier een poos zitten en dan langzaam aan verplaatst ze zich weer een stukje. Iedere keer als de zwaan een stukje verder loopt, lopen de paarden met haar mee. Lange tijd blijven de paarden om haar heen staan. Op een gegeven moment kom ik midden in de groep te zitten en ik merk dat ik de boel verstoor. Ik ga er vandoor, nog volledig onder de indruk van wat ik daarnet allemaal gezien heb. ♥

51 gedachten over “Het Zwanenmeer IRL

 1. Wat bijzonder! Misschien waren de paarden alleen nieuwsgierig, maar de gedachte dat ze het vrouwtje wilden helpen is natuurlijk ook mooi om vast te houden.

  Er is hier iets veranderd na je blogloze dag vorige week. Minder tekst, minder ziektenarigheid, meer foto’s. Werkt het goed voor jou zo?

  1. Nieuwsgierigheid zou ook kunnen, maar dan vraag ik me af of ze lang en ook echt gegroepeerd om haar heen zouden blijven staan. Maar ja, we zullen het nooit weten. Dat is het mooie van de natuur.

   Die verandering is niet met opzet. Ik doe gewoon wat uitkomt en waar ik zin in heb. Het is niet met een reden. Gisteren was nog een flinke lap tekst? Niet overal zit wat achter 😉

 2. Gewoon lekker blijven doen waar je zit in hebt! De lap tekst van gisteren zag ik meer als een feitenrelaas. Niet een ‘ik heb zo de schijt van het altijd maar ziek zijn’ artikel. Je hebt het volste recht om te balen en er over te schrijven hoor, maar ik meende dat je besloten had dat het jezelf niet hielp. Misschien zoek ik er teveel achter, maar dat vind ik dan weer ‘leuk’ om te doen. Net zoals jij keek naar de zwanen gisteren 😉

   1. O ja erg he? Volgens mij verkrachten die mannetjes het vrouwtje gewoon. Maar ja dat is gedacht vanuit een menselijk kader.
    Tussen 2 zwanen springen is inderdaad niet zo verstandig ( understatement 😉), hahaha.

 3. Wow, bijzonder ook om zoiets te zien! Hier zat van de week een kraai op een andere kraai en dat ging er ook behoorlijk wild aan toe. De veren vlogen in het rond en het vrouwtje had na de daad een hele kale plek in haar nek.

 4. Bijzonder om te zien, ik wist niet dat het zo heftig was bij zwanen! Ze zijn altijd zo trouw aan elkaar een heel leven en ik zie ze altijd rustig samen zwemmen.

 5. Wauw, prachtig mooi, vooral van de paarden ook, dat is echt super bijzonder wat jij hebt mogen aanschouwen. En ja, dat paren, is soms vreselijk om aan te zien, katten doen dat ook, man, grijpt in nekvel en heeft dan ook, als ie eenmaal zit, je weet wel, weerhaken eraan hangen, zodat het vrouwtje niet weg kan, als ze dat probeert doet het zeer….

  Dan ben ik ergens toch blij dat ik mens ben? 😉

  En bij andere dieren is het ook keihard, heb je de eenden weleens gezien, paar jaar terug nog hier gewoon in het park, my gosh, gewoon 5 mannetjes op 1 dame… pfffffff

  X

 6. Wauw, wat een liefdesspel zeg! En dan blijft die dame ook nog gewoon voor de rest van haar leven samen met diezelfde man…
  Heerlijk hoe we alles altijd vanuit het perspectief van de mens zelf zien 😛

  Mooie ervaring moet dit wel geweest zijn!

 7. Wauw, wat een uniek schouwspel! Erg bijzonder om te zien. Ik denk niet dat ik het zelf met eigen ogen zou willen zien. Ik zou het zielig vinden voor het vrouwtje. Aan de andere kant is het wel zoals het in de natuur werkt.

  1. Paarden die in een kudde leven zorgen altijd dat het zwakste paard in het midden staat. De sterke en gezonde paarden staan aan de buitenkant. Het is niet heel erg logisch dat ze haar wilde beschermen, maar het leek er wel heel erg op.

 8. Wat bijzonder dat je dit mocht aanschouwen! Zo iets van de natuur zie je altijd op tv, in natuurpogramma´s ofzo, maar jij was er gewoon zo bij! Heel mooi in beeld gebracht ook!

 9. Wow, indrukwekkend hoe die zwanen bezig zijn zeg. Bijzonder om dat te volgen lijkt mij! Heerlijk trouwens dat je lekker zo midden in de natuur zat. Mooie foto’s ook trouwens!!

 10. Wow wat bijzonder om dit mee te maken! 🙂 en wat heftig…. Haha wist niet dat het bij de zwanen er heftig aan toe gingen! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.