Minder bloggen, meer ruimte

IMG_60472

Normaal vliegt de cursor over het beeldscherm. Nu blijft hij regelmatig minutenlang op dezelfde plek staan. Er komt niets. Er gebeurt niets. Het voelt een beetje als in therapie; ik zoek naar de juiste woorden, maar iedere keer als ik denk een woord te pakken te hebben, ontglipt het me weer en blijft het stil. 

Doordat het schrijven niet zo makkelijk gaat, ontstaat er ineens heel veel ruimte voor andere dingen. Ik ga vaker naar buiten. Even de stad in, de natuur in of op bezoek bij mijn ouders. Ik pak vaker mijn camera om foto’s te maken, zelfs al is het alleen maar hier in de achtertuin. Ook heb ik weer een abonnement genomen op Storytel. Ik kreeg via de mail een aanbieding dat ik een maand kon luisteren voor € 0,99. Geen idee of dat een persoonlijke aanbieding is of dat die voor iedereen geldt. Het is de moeite waard, vind ik. Zeker als het lezen even niet zo makkelijk gaat door gebrek aan concentratie of wanneer je simpelweg te moe bent om zelf te lezen. Ik vind het vooral ontzettend tof om boeken te luisteren die door de schrijver of schrijfster zelf voorgelezen worden. Op dit moment luisteren ik naar het boek Hersenschimmen van Bernlef.

Naast het boeken luisteren ben ik ook gaan nadenken over het bloggen. Een beetje de standaard vragen. Wil ik wel dagelijks blijven bloggen? Wil ik wel blijven schrijven over mijn psychische klachten en mijn chronische ziekte? Is het niet veel prettiger om over luchtiger onderwerpen te schrijven? Zal ik meer over spiritualiteit gaan schrijven? Zal ik misschien …. Je kent het wel. De eeuwige twijfel over het bloggen. Zo langzamerhand begin ik wel te beseffen dat mijn blog geen vast, grijpbaar iets is. Het is geen boek wat je uit de kast kunt pakken. Het heeft geen begin en het heeft geen einde. Mijn blog groeit en ontwikkeld zich, net als ik dat zelf ook doe. Bovenstaande vragen zullen dan ook altijd blijven terugkomen. Je kan maar één ding doen. Go with the flow en enkel doen wat voor jou goed voelt.

Zo las ik bij Saar een artikel over het gebruik van foto’s op je blog. Een blog zonder foto’s is bijna niet meer voor te stellen in de huidige blogwereld. Dan is de vraag; hoe ga je daarmee om? Gebruik je je eigen foto’s? Ga je foto’s van anderen gebruiken, wat officieel niet is toegestaan? Ga je rondkijken op Pixabay, waar dat wel is toegestaan? Dat laatste heb ik de afgelopen weken regelmatig gedaan. Toch voelde het niet oké. Niet omdat het niet mag, want de foto’s op Pixabay zijn er juist voor om vrij te gebruiken. Het is meer een kwestie van gevoel. De foto’s zijn me allemaal net iets te perfect. Te mooi. Te glad. Te strak. Net niet mij. Toen ik het artikel van Saar las, drong het tot me door; gewoon weer lekker mijn eigen foto’s gebruiken, ook al zijn die kwalitatief soms wat minder, omdat ik even de energie niet heb om dat ene zogenaamde perfecte plaatje te schieten.

Het was lekker om weer even wat te schrijven. Toch moet ik ook toegeven dat ik het wel lekker vind dat het bloggen even wat naar de achtergrond is verdwenen. Het is een beetje dubbel allemaal. Ik mis het schrijven, maar ik vind de ruimte die er ontstaat ook wel erg prettig. We zullen wel zien hoe dit zich verder gaat ontwikkelen de komende tijd. Fijn weekend allemaal. ♥

51 gedachten over “Minder bloggen, meer ruimte

 1. Je moet gewoon doen wat fijn is voor jou, wat betreft bloggen. Als je even niet wil schrijven, of niet over bepaalde onderwerpen wil schrijven, moet je dat gewoon niet doen. 🙂

  1. Het schrijven blijf ik heerlijk vinden. Ik denk dat ik het op dit moment vooral, en misschien herken jij dit wel, lastig vind om over mijn ziek zijn (zowel psychisch als lichamelijk) te schrijven. Het zit gewoon in de aard van de mens om anderen te willen helpen, advies te geven, iets te zeggen om het minder zwaar te maken. Ik zit momenteel in een fase dat ik helemaal flip als iemand zegt: “Morgen gaat het vast weer beter.” NEEEEE! Morgen gaat het niet beter!!!! “Heb je dit of dat al geprobeerd?” Wat denk je zelf? Ik ben al 25 jaar ziek. Ik heb ALLES al geprobeerd. Dat ligt aan mij, dat weet ik en dan moet ik verstandig zijn en even alles bij mezelf houden. Ook die tijden veranderen weer. X

 2. Een gezond gevoel. Je was de laatste paar jaar zeer actief bezig op je weblog, en herontdekt nu dat er naast het bloggen zoveel meer bestaat. Door de therapie ga je jezelf ook minder afsluiten voor de buitenwereld, iets wat ik alleen maar kan toejuichen. We zien wel als iets van je verschijnt, en gebeurt dit, zal ik het graag komen lezen!

  1. Het bloggen was lange tijd (vooral door het vele ziek zijn) mijn enige link met de buitenwereld. Het hield me nog enigszins in leven. Je vat de koe bij de uiers; ik ga me minder afsluiten voor de buitenwereld. That’s it!

 3. Je geeft zelf het antwoord al: doe wat voor jou goed voelt. En dat geldt voor alles toch? Schrijf gewoon lekker minder, schrijf over andere onderwerpen en gebruik lekker je eigen foto’s. Het is jouw blog en jij mag het zelf bepalen. Doe wat goed voelt en geniet je van blog, fotograferen, je vrije tijd en de boeken. Jij ook een fijn weekend.

  1. Dat geldt inderdaad voor alles. Gek genoeg voelt dat vaak helemaal niet zo. Ik voel altijd wel ergens een soort verplichting richting iets of iemand. Langzaam aan leer ik het wel 😉

 4. Het leven bestaat uit zoveel meer dan bloggen (ha: de automatische correctie maakte hier BLOWEN van… 😀 ). Groot gelijk dat je lekker de natuur in gaat, foto’s maakt en andere fijne dingen doet! (Doe ik ook) Fijn weekeinde, Marion! X

  1. Die zin was volledig correct geweest als je dat zo’n 22 jaar geleden tegen mij gezegd had. Ik had je dan alleen wel recht in je gezicht uitgelachen. Het leven bestaat uit zoveel meer dan blowen? Oh ja? Wat dan? 😀

 5. Als het bloggen wat meer naar de achtergrond verdwijnt, dan komt er inderdaad meer tijd voor andere dingen. Ik merk het zelf ook. Toch vind ik het nog lastig om het mezelf toe te staan om bloggen wat meer naar de achtergrond te laten verdwijnen. De laatste tijd lukt het wel beter hoor, ’s avonds gewoon de laptop weg als ik geen artikel kan schrijven en niet geforceerd gaan nadenken over een artikel. Leuk dat er bij jou meer tijd ontstaat voor het maken van foto’s. Je kunt natuurlijk ook gewoon artikelen maken waarin je de foto’s die je hebt gemaakt deelt, zo sla je twee vliegen in één klap. 🙂

  1. Dat is ook nog een goeie ja. Ik kan natuurlijk ook af en toe een fotologje ertussendoor gooien. Ik moet wel oppassen, want voor je het weet hebben we hier een vast artikel met de avonturen van Henk & Ria hahaha! Ja, ik vind het ook lastig hoor. Gek, hè? Bloggen moet absoluut geen verplichting zijn en toch is die drive er om een artikel online te zetten. Blijft bijzonder.

 6. Je blijft je als mens steeds verder ontwikkelen, dus het is ook niet gek als je blog mee ontwikkeld of verandert. 🙂 Het is inderdaad wel apart dat je voor jezelf een soort blog regeltjes bedenkt hè, dat heb ik ook vaak, ook met andere dingen. Dan moet ik mezelf eraan herinneren dat ik die regeltjes zelf bedacht heb, dus ook zelf mag veranderen haha.

  1. Ja, want die hele regels bestaan niet. Er zijn wel allerlei zogenaamde regels in blogland, maar die zijn echt allemaal uit de put getrokken door iemand die er baat bij heeft. Allemaal gewoon door onszelf ja!

  1. Ik ben nog veel te vaak bezig met wat goed/niet goed is, maar dat bestaat helemaal niet in het bloggen. Gewoon lekker go with the flow. Dat is het hele eieren eten. X

 7. Toen ik een jaar op krukken liep met een kapotte heup was ik op een bepaald moment helemaal klaar met vertellen wat er was gebeurd en hoe het met me ging. Mensen vinden dat het hoort om belangstelling te tonen en ik vind dan weer dat ik daar netjes op moet reageren. Hoe fucked is dat? Iemand die zegt: “het gaat klote zie ik, zullen we het ergens anders over hebben” is soms heel welkom.

 8. Eej gewoon lekker schrijven wat in je op komt. Ik schrijf ook over mijn psychische en chronische klachten, maar ook over muziek, films, series, boeken, net wat mij bezig houdt op dat moment. Ik ben de laatste tijd ook bezig met throwback Thursday, ook leuk om herinneringen te delen en zelf er weer eens even bij stil te staan.
  Het is immers jouw plekkie om je lekker te kunnen voelen en mensen zijn vrij om mee te genieten met je, of het eens over te slaan als het niet hun interesse gebied is.
  Bloggen is heerlijk, foto’s maken en delen met anderen is ook geweldig, en natuurlijk hoeven het geen super foto’s te zijn. Jij neemt ze vanuit jouw perspectief, en dat maakt het net weer wat persoonlijker.
  Veel succes en ik ben benieuwd welke weg je in gaan slaan 🍀

  1. Throwback Thursday. Dat ken ik niet. Zal ik ook eens naar kijken, al moet ik eerlijk bekennen dat terugblikken niet echt mijn dingen is. Muziek kan ik wel inderdaad wat vaker over gaan schrijven. Dat is een goed plan. Dank je!

   1. Throwback Thursday kan je bijvoorbeeld met foto’s doen uit de oude doos. Dat je een thema kiest en daar je oude foto(s) van deelt. Ik heb er al een paar op mijn sites staan.
    Succes met je ideeën uitwerken! Ik ben benieuwd 😀

 9. Elke dag bloggen, dat is mijn doel voor de maand april, daarin, maar die heb jij ergens ook al, heb ik nu voor elke dag een vast thema, ik ben er nog niet over uit voor mijzelf of ik dit heel prettig vindt, het geeft ergens rust, tegelijk zit ik nu even ‘vast’ aan wat ik zelf heb verzonnen, hahahaha Er lijkt amper een gulden middenweg te zijn.

  Nu las ik wel de snelheid de tip van de foto en daarover vertellen, er zijn veel bloggers die dat ook doen, of helemaal geen tekst en alleen de titel vertelt je wat je ziet of is een vraag aan jou. Dat is een idee natuurlijk, al een oud idee zelfs. Je kunt er heel veel kanten mee op in elk geval.

  het schrijven op zich, dan zeg ik, maak er thema’s van op vaste dagen, zo kun je van tevoren schrijven, veel schrijven en later zien wat je nog van belang vindt om te plaatsen, of niet.

  het gebruik van eigen foto’s ben ik voor en inderdaad, vorige week bij mijn recept, NUL foto, omdat ik hem nog steeds niet gevonden heb, ik weet dat ik er foto’s van heb, van dat recept, van eigen hand, hahahaha Maar inderdaad, ik kreeg meteen commentaar, dat mensen een foto willen zien hoe het er dan uit ziet… Ja, aan de ene kant denk ik ja… aan de andere kant denk ik, use your imagination, een recept wat bestaat uit eventueel vooral spitskool, en gehakt en wat kruiden, dan weet je dat het er groen uit gaat zien toch? Denk ik dan.. en ik zeg het hier bij jou, hahahaha

  Echter als ik de foto vindt, zal ik die alsnog erbij plaatsen, voor hen die ooit later recepten terug zoeken bij mij. En dat staat er zelfs onder ook voor nu…

  Lekker genieten bij wat jou goed doet, en liever dat je lekker buiten bent, dan dat je minutenlang naar die knnipperdende cursor zit te staren.

  Fijn weekend Marion!

  X

  1. Ja precies, met die vaste thema’s zit je juist weer overal aan vast. Ik denk dat het allemaal maar gewoon laat gaan zoals het gaat. Ik zie het allemaal wel, maar wel met eigen foto’s. Dat is echt een stuk fijner ja.

   1. Absoluut, de foto’s, en van die thema’s en vaste dagen, hahaha ja… ik denk dat na april, mijn doel van discipline, ook snel zal sneuvelen 😉 Op een paar na, voor zolang ik nog voer heb. Photo Friday bijv. Recepten voor zolang ik ze nog heb… nou ja, ik weet je ziet het wel 😉 Maar als je eens wilt zien over alleen een foto, dan raad ik je aan om eens bij Hillechien of Leo te gaan kijken. Dit is Hillechien, al jaren doet ze het zo: https://mijnfotogalerij.wordpress.com/ voor inspiratie eventueel 😀 Want jij schiet ook prachtige foto’s gewoonweg!

 10. Gewoon doen wat goed voelt, soms is het gewoon nodig om die afstand te nemen. Als jij die behoefte voelt, voelt je blog dat ook. Want jij bènt eigenlijk je blog (zoals je schreef: je blog ontwikkelt met jou).

 11. Vooral doen wat voor jou goed aanvoelt. Ik wil wel eventjes vermelden dat ik een grote voorstander ben voor dat vast artikel met de avonturen van Henk & Ria. Hoe gaat het trouwens met ze? Ligt de eerste baksteen euhm… takje al?

 12. Het komt, als het komt. Ook dat heb ik moeten leren de afgelopen tijd, zeker op vlak van het bloggen. Komt er geen artikel uit je vingers dan komt het niet… en zeker bij een organisch blog als het jouwe, zie je wel wat er op je pad komt 🙂

 13. Eigenlijk heb ik daarom gekozen om even helemaal te stoppen met Blogger. Ik merkte dat het leven buiten de blog zoveel belangrijker en waardevoller werd, daar wilde ik mijn energie aan besteden. Vooral precies doen wat jij wilt en hoe dat voelt, ook al wisselt dat per dag 🙂
  Liefs!

 14. Iedereen zegt het, én ik ook: lekker doen wat goed voelt en waar jíj zin in hebt. Super fijn trouwens dat je Storytel uit gaat proberen nu! Lijkt mij best fijn voor als je te weinig concentratie het om te lezen. 🙂
  Hopelijk heb je een fijne zondag. Enjoy!

 15. Van tijd tot tijd is het goed om wat meer offline te gaan. In deze maatschappij leven we zoveel in de digitale wereld, waar op zichzelf niks mis mee is, maar het wordt snel te veel. Je komt niet meer genoeg buiten en de echte wereld verlies je uit het oog. Lekker genieten van de dingen die je doet en als dat op dit moment even niet bij bloggen ligt, maar bij andere dingen, dan is dat wat je nodig hebt.
  Hersenschimmen heb ik onlangs ook gelezen en heeft heel veel bij me losgemaakt. Wat een ongelooflijk verhaal, kippenvel, helaas wel erg herkenbaar en confronterend, maar ben blij het gelezen te hebben.

 16. Ik denk dat je er goed aan doet te luisteren naar je eigen gevoel en lichaam. Er kan zomaar een andere wereld voor je opengaan, iets waar je ideeën en inspiratie uithaalt voor het leven. En dat lijkt me alleen maar een heel goede ontwikkeling!

 17. Zolang je met bloggen niet je dagelijks brood bij elkaar moet schrappen zou ik zeggen… Blog gewoon als het jou uitkomt… Wat goed voelt.

 18. Neem je tijd, ook voor het schrijven. Laat het ‘moeten schrijven’ los en forceer jezelf niet om iets te typen. Je zal bloggen en blijven bloggen, maar in je eigen tijd en ruimte. 😉 Dan typ je ook weer de verhalen die je op dat moment wilt typen, zonder constant de goede woorden te moeten zoeken. Relax, adem, leef. 😉 X

 19. Ik zit ook nog maar weinig achter mijn computer. Gewoon even druk met andere dingen. Heel af en toe denk ik ook wel dat ik eigenlijk wel weer es moet schrijven. Maar vooralsnog bedenk ik me heel snel daarna ook weer dat dat alleen van mezelf moet. Ook zonder doelen is het soms al ingewikkeld genoeg… X

 20. Bloggen moet sowieso geen moeten worden 🙂 Kan me voorstellen dat je ineens veel meer tijd over hebt als je bloggen even helemaal links laat liggen. Zelf zou ik het niet willen missen 🙂

 21. Go with your flow…
  Doen als je zin hebt en anders niet..
  Ik heb er op het moment en weinig tijd voor en ook nog eens geen zin…
  kost me echt moeite om me aan mijn eigen planning te houden..

 22. Je zegt het zelf al, niemand kan je verplichten hoe vaak je schrijft en hoe jij je blog inricht. Het is jouw plek om je te uiten over wat dan ook, zodra het als een verplichting gaat voelen, wordt het iets geforceerds. Ik ben in 2009 begonnen, ben een paar jaar afwezig geweest en nu weer bezig. Het enige wat er is veranderd, is dat er minder mensen lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.