Waarom ik een kaarsje brand

kaars

“Goodmorning. Burning a candle for anyone who needs some extra love, light and support today. Drinking coffee and writing my first Morning Pages. Life is good!” Dit stukje tekst plaatste ik vanochtend op Instagram. Ik brand regelmatig een kaarsje. Voor iemand specifiek of voor mensen in het algemeen. Waarom in vredesnaam doe ik dat?

Heel simpel. Het heeft niets te maken met geloof of bijgeloof. Het is voor mij een eenvoudig teken van medeleven naar mijn medemens toe. Een teken om de ander te laten weten: “Ik denk aan je. Je bent niet alleen. Ik hou van jou.” Tussen al het persoonlijk leed, alle onrusten en al het geweld door, moeten we onszelf er soms aan herinneren dat er ook nog vrede en liefde is. Dat er ook nog mensen zijn die zonder voorwaarden of verwachtingen van een ander houden, zelfs al kennen we elkaar niet persoonlijk. Dat er mensen zijn die, net als jij en ik, niet opgeven en blijven geloven in een betere wereld voor iedereen.

Daarom brand ik bijna dagelijks een kaarsje. Voor jou. Voor mij. Voor iedereen die het nodig heeft. ♥

27 gedachten over “Waarom ik een kaarsje brand

  1. Geachte mensen,

   Ik kwam vandaag bij Goes en ik dacht: “Zal ik richting Lewedorp gaan of naar Kruiningen om te kijken of de grafsteen van mijn overgrootvader in ere hersteld is?” Ik koos voor het laatste. Ik keek erover heen. De gemeente Reimerswaal heeft de steen dieper in de Zeeuwse klei geplaatst. Gelukkig. Ik besloot ook om langs Adrie Janssen te gaan. De neef van mijn opa. Ik kwam de huiskamer binnen en ik zag een bed staan. Niet zomaar een bed, maar een ziekenbed. Ik vroeg de reden en wat blijkt? Adrie heeft 3 maanden in het ziekenhuis gelegen vanwege hart en long problemen. De schrik zit er goed bij mij in. In september 2014 begon ik mijn stamboom te onderzoeken. Het uiteindelijke doel was om familieleden te vinden. Via een wonder dat vorig jaar plaats vond, kwam ik bij de neef van mijn opa terecht. Het is een grote wens dat ik mijn tante en moeder meeneem naar Kruiningen zodat zij óók kunnen ervaren wat ik ervaar. De nostalgische warmte en sfeer van vroeger. Helaas moet Adrie veel rust nemen. Ik maak me zorgen om hem. Hij doet mij zo aan mijn opa denken. Zo’n zachtaardige man. En zijn vrouw is óók superlief. Ik heb ook meteen kennis gemaakt met een paar van hun kleinkinderen die erg spontaan overkwamen. Nu is het hopen op een groot wonder. Dat is alles wat ik vraag en verlang. Met gemengde gevoelens verliet ik Kruiningen. Een dorp mét véél familie geschiedenis. Willen jullie voor hem bidden. Ik heb mijn lievelingskat al verloren. Ik deze lieve man nog langer kennen van vandaag.

   Alvast bedankt…❤

 1. Het is zo eenvoudig, doe ik ook met regelmaat, maar heel eerlijk, nu het weer langer licht is en wordt, lijkt het net of ik dat vergeet, gelukkig heb ik ook mijn gedachten waarin elke dag bepaalde mensen weer terug springen, familie, vrienden en ook bloggers en blogsters, dus dat denken aan, en energie sturen of gewoon een gedachte, kan gelukkig ook zo.

  X

 2. Wooow, je nieuwe lay-out is zo mooi Marion! En een kaarsje branden is zo lief en ik vind echt dat het helpt: zo brandt mijn mama altijd een kaarsje op de dag van mijn examen hihi. Liefs!

  1. Hij is nog lang niet klaar hoor, de lay out, maar ik klikte per ongelijk op opslaan. Ja, dan ben je meteen de sjaak hahaha. Ik vind het zelf ook altijd heel fijn het branden van een kaarsje. Geeft ook rust.

 3. Mooie foto bovenaan!

  Wat een lief gebaar. Je laatste alinea sprak me persoonlijk aan. Dank je Marion!!

  Ik wens je een goede dag en hoop dat je wat zonlicht mee kan pakken, dat kan net als kaarslicht heel goed doen!

 4. Lief!! Ik hou van kaarsjes. En brandt ook dagelijks kaarsjes. Eigenlijk met het het zelfde idee als dat jij dat doet.
  En ik blijf geloven dat alleen de liefde van het geweld kan winnen.

 5. Ik stap in vreemde steden altijd een kerk binnen om een kaarsje te branden voor wie het nodig heeft. Dat is meteen ook de enige reden waarom ik in kerken kom, want ik ben helemaal niet gelovig, en toch kan ik dat ene ritueel niet laten 🙂
  Bedankt voor de kracht van al jouw kaarsjes die je de wereld instuurt!

 6. Wat een mooie gedachte! Ik doe dat eigenlijk nooit, al hou ik wel van kaarsjes. Wat ik wèl doe is elke nacht welterusten zeggen tegen mijn vader die onlangs is overleden. Daar branden mensen vaak ook kaarsjes voor, maar ik vind ‘slaap lekker’ fijner. Rustig wordt ik er trouwens wel van, als ik nare gedachten heb ga ik soms naar een vlammetje staren, dat werkt op de één of andere manier rustgevend, haha.

 7. Hele mooie gedachte Marion! Sinds kort brandt ik ook zo af en toe een kaarsje met een gedachte erachter. Vorige week voor een medestudente op het moment dat ze een zwaar gesprek had. Toen ze meldde dat het gesprek goed is gegaan, blies ik het kaarsje uit.
  Maar, meestal heb ik een kaars toch aan voor warmte en gezelligheid. Vind het soms nog lastig om de wat meer spirituele kant te zien en de energie van een kaars naar iemand te sturen, maar het is zeker een heel mooi gebaar! 🙂

 8. Wat mooi.
  Eén van de mooiste dingen die iemand ooit heeft gedaan in mijn ogen is een kaarsje aansteken voor mijn moeder, de avond voor haar overlijden. Ik denk er vaak aan.

 9. Een prachtig idee, om een kaarsje te branden voor anderen. Altijd fijn als mensen je vertellen dat ze een kaarsje voor je branden, je krijgt dan inderdaad het gevoel dat je er niet alleen voor staat. (:

 10. Een heel mooi gebaar vind ik dat, Marion! Daarom doe ik het ook, maar er schuilt bij mij toch soms iets mee achter dat dan wel weer met geloof te maken heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.