Onmenselijk

header960bloem

Mezelf zijn. Mijn mening geven. Mijn gevoelens uiten. Boos worden. Grenzen aangeven. Voor mezelf opkomen. De meeste mensen leren het in hun kindertijd. Ik leerde het niet. Het hoe en waarom. daar ga ik tijdens therapie achter komen. Hier op mijn blog kan ik alvast een beetje oefenen met zeggen wat ik vind.

We gaan even een staaltje creatief schrijven toepassen. Dat betekent dat ik ga schrijven wat er in me opkomt. Ik ga niet nadenken over correcte inhoud en ik ga mijn woorden niet corrigeren.

“Vieze inteelt pedo! Wist jij dat je opa je vader is? Die heeft je lelijke moer geneukt. En nu oprotten uit Nederland!”

Deze tekst kwam ik vanmiddag op Twitter tegen. Het werd weggewuifd. Afgedaan als ”vrijheid van meningsuiting”. Weet je wat ik waanzin vind?  Dat ik moeite heb om mijn mening te uiten en dat er mensen op de wereld rondlopen die dit soort teksten uitkramen. Anoniem natuurlijk. Dus in die zin zijn ze net zo laf als ik.  Maar serieus, dit is toch waanzin? Het was voor mij een heldendaad toen ik vandaag twitterde dat ik Femke Halsema zo leuk vind, omdat ik er al bijna vanuit ga dat er dan één of andere anti-Femke-rechts-door-het-wild-getrokken-fanatiekeling mij even zal komen uitleggen wat voor klotewijf die Groen Linkse stoephoer wel niet is.

Nee, het is geen leuke wereld meer om je mening te geven. Om je gevoelens te uiten. Om jezelf te zijn. Tenminste, dat vind ik dan. Kijk nou eens! Daar heb je zowaar een uiting van mijn bescheiden mening.

Ik vind mensen steeds respectlozer worden. Daarnaast vind ik Nederland een beetje meningziek. Overal, uit ieder gat, komt wel een mening. Ik bedoel, Ebru Umar. Heel Nederland op zijn kop en terecht. Haar vrijheid staat voorop. Maar fucking Islamieten hier en geitenneukers daar. Wat is dat? Wat… is… dat? Waar is het fatsoen gebleven? Waar is het misgegaan? Waar is het onderlinge respect voor elkaar gebleven? Het is weg. Foetsjie. Gone. Iedereen roept maar wat. Meningen. Oordelen. Schelden, vloeken, tieren. Sinds wanneer zijn we vergeten dat we allemaal mensen zijn? Niets meer en niets minder. Ons mens zijn houdt niet op bij een grens, een andere huidskleur of een taal die we toevallig zelf niet spreken.

Weet je wat ik vind? Dat sociaal isolement van mij was zo gek nog niet. ♥

41 gedachten over “Onmenselijk

 1. Hier sluit ik me volledig bij aan. Aan de ene kant word je geleerd dat het goed is om je mening te uiten (juist wanneer je hier moeite mee hebt). Aan de andere kant zie je van alle kanten dingen gebeuren als het verhaal rondom Ebru Umar wat jij beschrijft. En zo zijn er vele voorbeelden… Het is lastig. Dubbel…

  1. Ja, ik vond dat zo bijzonder. Ik was echt blij dat ze weer vrij was, maar toen las ik wat ze schreef in de metro en zo. Wat een taalgebruik! Het was net alsof ik Wilders horen praten. Maar goed, misschien ben ik wel niet meer van deze tijd of zo 😉

 2. IK krijg hier helemaal de kriebels van, van die rare dingen die mensen uitkramen. Ook al dat ge-over-één-kam-gescheer. Vreselijk irritant. Wat ik me altijd afvraag is wie toch die persoon is achter zo een tekst. Is dat gewoon je collega die in het kantoortje naast je zit of één of andere gast die werkeloos gefrustreerd zit te zijn?

  1. Ik weet het niet. Dat zijn mensen die echt een hekel hebben aan buitenlanders en ik … ik kan me daar gewoon niets bij voorstellen. Ik vind het al irritant als facebook mij vanochtend een fijne koningsdag wenst en daarbij staat dan: “De ideale dag om te vieren dat je een Nederlander bent!” Wat kan mij dat nou schelen dat ik een Nederlander ben? Al ben ik een Belg, een Turk, een Duitser, een Pool of een Eskimo. Het zal me worst wezen.

   1. Hmm dat zit dan wel heel diepgeworteld zo lijkt het. Ik kan me dat nooit zo voorstellen. Net als jij. Ja ik vind het ook leuk om vandaag iets met Nederlanders te doen, maar te vieren dat ik Nederlander ben… bah dat klinkt al niet echt fijn. Ik ben trouwens zelf ook een buitenlander hier haha

    1. Vond het ook zo bijzonder, dat bericht van fb. Maar goed, ik ben eigenlijk alleen een echte Hollander als het op het voetbal aankomt, maar ja…. laten we het daar maar niet over hebben!

 3. We leven in een rare wereld ben het af en toe zo spuugzat.Gisteren jut loopt er een jongen voor me mietert zijn resten van zijn Macdonalds maaltijd op de straat.Ik zeg nog netjes zou je dat niet even verderop in een bak kunnen gooien.Tyf op wijf ik ben dan verbijsterd huhhhhh waarom denk ik dan en ben geneigd om mijn middelvinger naar hem op te steken .Maar nee ik pak zijn resten op en gooi het weg.Kan mij er niets bij voorstellen want kijk nou naar die mooie kleinzoons van ons een onvertogen woord en hun mama spreekt ze behoorlijk toe.Beleefd moeten ze wezen vooral naar anderen toe,Heb ik tenslotte ook onze meiden altijd geleerd en netjes je spullen opruimen en niks maar zo op straat gooien.Dacht nog wel jongen als ik jou moeder was dan ………

  1. Ik zag laatst een mooi filmpje op youtube. Een motorrijder die iemand zijn mcdonalds meuk uit de auto zag gooien. Hij stopte, raapte het op, reed achter de auto aan en bij het stoplicht klopte hij op het raampje. Die man deed het raampje omlaag en hij flikkerde zo de hele inhoud weer terug in de auto. Hilarisch!!!!

 4. Jammer genoeg is dat in Vlaanderen net zo. Het maakt me ongerust en boos.
  Wat ik wel leer is om me te omringen met goede en lieve mensen (die er zeker ook zijn) en dat ik meteen weet wie mijn vertrouwen waard is en wie niet …
  Onze Wim Helsen verwoordde het ooit heel mooi: Bij mij zijt ge veilig.
  Vlaamse wijsheid kan ook mooi zijn 🙂

  1. Die goede en lieve mensen zijn er zeker. Ik denk zelfs dat we nog met een grote meerderheid zijn ook, alleen wij schreeuwen niet zo hard. Het is net als met het voetbal; het is maar een kleine groep die het verpest voor de rest.

   Bij mij zit ge veilig. Ik vind het mooi.

 5. Eens!
  Maar ik las vandaag ook een prachtige tweet waar ik al de hele dag over na loop te denken.
  “De wereld beter willen maken doe je niet door te kijken hoe slecht hij is maar door mooie dingen te doen.”
  En dat neem ik me vanaf vandaag voor!

 6. Zoo herkenbaar. Ik durf tegenwoordig veel niet op Facebook etcetera te zetten aangezien er altijd maar commentaar op komt. Zo heb ik pas over Bentley verteld toen hij bij mij in de auto zat. En zo is er nog meer. Ieder zijn mening maar sommige mensen dringen hun mening op en daar kan ik niet tegen.

  En zulke taal als wat je tegen kwam op twitter, daar sla ik stijl van achterover. Hoe dan? Waarom?? Is dat nou nodig?? Vreselijk.

  1. Gek menselijk trekje; die drang om altijd maar je gelijk te halen en inderdaad je mening bij anderen opdringen. Heel irritant. Er lijkt geen enkele ruimte voor meningsverschillen, terwijl er helemaal niets mis is met een verschil van mening. Het is de discussie of het bekvechten wat erachteraan komt waar het misgaat.

   1. Ja inderdaad. Een discussie is heerlijk maar laat elkaar in hun waarde en daar hebben sommige mensen moeite mee. Helaas komt het in mijn familie ook voor en aangezien die persoon heel dichtbij staat is blokkeren etc geen optie. Zit er vaak aan te denken omdat ik echt enorm belemmerd wordt in wat ik post, ook op mijn blog. Maar pfff zo lastig.

    1. Oh jeetje, ja, dat is echt een hele lastige situatie. Kan me voorstellen dat dat je bezighoudt. Juist je blog is een plekje waar je eigenlijk alles zou moeten kunnen zeggen en schrijven. Heel vervelend voor je. X

 7. Je tweet over Femke viel me op een ik snap nu waarom 😉 Ik was nooit fan van Femke. Vond haar nogal belerend en met het vingertje. Maar ik weet niet wat ze tegenwoordig doet. Zie, je kunt een mening hebben, van mening verschillen en toch respectvol blijven. Dat zijn verworvenheden van onze samenleving (bah, wat heb ik een hekel aan dat woord). Twitter is niet de juiste maat voor ons niveau van beschaving. Dingen op straat mieteren is niet normaal. Ik heb het idee dat we nu de gevolgen zien van ouders die te druk waren om hun kinderen fatsoenlijk op te voeden en respect bij te brengen. Ik ben ouderwets wat dat betreft. Één ouder hoort thuis tot ze 10-12 jaar zijn.

  1. Ik heb ook geen idee wat ze tegenwoordig doet, maar het boek wat net verschenen is is volgens mij al haar derde boek. Dat weet ik echter niet zeker. Ik heb er in ieder geval weer een boek bij die in de wacht komt te staan.

 8. Respect voor je medemens is “naar mijn mening” 😉 heel belangrijk, juist in deze gewelddadige wereld!

  Goed dat je hier aandacht aan geeft

  hoe gaat het nu met je?

  1. Soms denk ik dat al die social media ook niet echt helpt. Mensen durven online veel meer te roepen en dat wordt langzaam aan ook normaal in het echte leven.
   Morgen bellen naar het ziekenhuis en ik hoop dat ik niet te lang hoef te wachten op een operatie, want ik heb best veel pijn. Liggen is het beste, dus dat doen we maar.
   Hoe gaat het met jou?

 9. We zijn inderdaad allemaal mens! Wat we tekort doen aan een ander (respect) doen we hiermee ook tekort aan onszelf… als ik dat zinnetje in gedachten hou dan helpt me dat om meer mildheid te voelen. Dat helpt me om soort van medelijden te voelen voor ongecontroleerde uitingen van agressieve emoties…. wat doet die mens zichzelf ook ongelofelijk tekort.

 10. Je hebt helemaal gelijk maar bent gelukkig niet alleen. Er zijn veel mensen zoals jij, maar die hoor je dus niet zo snel.. X

 11. Ik had het er vandaag nog over met een collega. Sommige mensen durven alles op sociale media gooien, tot het belachelijke toe. Maar zeiden wij tegen elkaar: in real life doen wij toch niet zo tegen elkaar, dus waarom zouden we het dan op sociale media doen?

  Ik heb een vriendin, en wij verschillen heel vaak van mening. Andere prioriteiten in het leven enzo; en het mooie aan onze vriendschap is dat wij op respectvolle (!) manier voor onze mening kunnen uitkomen bij elkaar, en dat ook appreciëren aan elkaar! Dat kan al eens interessante discussies opleveren, zonder haatgevoelens achteraf. 🙂

 12. Ik ben het volledig met je eens, ik ben voor meningsuiting en de vrijheid daarvan, maar je moet anderen er niet mee kwetsen, en ook vind ik dat je een mooi en duidelijk argument moet hebben voor iets wat je vindt en daar zijn zeker geen scheldwoorden voor nodig..

 13. Amen! Vooral op internet kom je de raarste teksten tegen.. te bedenken dat t je buurman kan zijn. Nee tolerantie is een vies woord en vrijheid van meningsuiting betekend dat alles gezegd moet worden.

  Jammer. Ik geef gewoon wat vaker een complimentje weg.. ik hoop dat dat wat balans aanbrengt.

 14. Ja raar dat de vrijheid om de mening te geven meteen gebruikt wordt om alles en iedereen te beledigen en respectloos te benaderen.
  Ik snap dat echt niet….
  Je mening geven prima. Maar doe dat op een respectvolle manier.

 15. “Hoe meer mensen ik leer kennen, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat je maar beter alleen kunt zijn.” Mensen zijn soms achterlijke wezens. We vragen, nee eisen respect van anderen terwijl we dat niet teruggeven. Als ieder mens een beetje rekening zou houden met anderen, zou de wereld er een stuk mooier uit zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.