Sam is de Sjaak

Veer

We weten het allemaal; als je blogt, moet je gewoon lekker bloggen waar jij over wilt bloggen. Bloggen moet namelijk leuk zijn en vooral geen verplichting worden. Je mag er veel energie instoppen, maar je moet er nog meer energie uithalen. Dat gaan we dan ook doen.

Gisteren keek ik een aantal afleveringen van De Kist. De Kist is een Nederlands televisieprogramma van de Evangelische Omroep. Het programma wordt gepresenteerd door Kefah Allush die met bekende en minder bekende mensen in gesprek gaat over de dood. De eerste aflevering die ik ooit zag was die met Joost Zwagerman. Vlak daarna pleegde Zwagerman zelfmoord. Gisteren keek ik de aflevering met Eric Corton en vervolgens de aflevering met Herman Brusselmans. Ik werd op slag verliefd op die laatste.

“Het leven is geen feest, maar het is altijd nog beter dan de dood.” Dát is het, dacht ik meteen. Dat is het. De manier waarop hij sprak over rouw en over de dood, over angsten, over paniek, over de dood van zijn moeder en de dood van zijn hond, rouw over het onomkeerbare en rouw over iets wat wél omkeerbaar is, ik vond het fascinerend. De dood sucks, want je weet niet dat je dood bent. Zou je weten dat je dood bent, dan zou het nog wat zijn. Nu is het niks en dus kan je maar beter blijven leven. Zo is het, ja.

De dood. Het blijft me fascineren. Ik ben absoluut niet bang voor de dood. Ik ben ook niet bang voor een eventueel lijden wat daaraan vooraf gaat. Ik ben ook niet bang voor de dood van anderen. Ik ben enkel bang voor het lijden van anderen wat wellicht vooraf zal gaan aan hun dood. Ik kan het maar moeilijk verdragen als de mensen van wie ik houd pijn hebben. Al heeft iedereen dat natuurlijk. Ik heb feitelijk gewoon mazzel dat ik niet bang ben voor de dood, want dat lijkt me toch wel een vreselijk iets. Het gaat namelijk komen. Onherroepelijk. Zoals Eric Corton zei: “Maak de dood tot uw vriend, opdat hij u niet overvalt.”

En waarom is Sam nou de Sjaak? Nou, ik wil de komende tijd meer over dit soort dingen gaan schrijven. Over zweverige shit en dat is niet echt haar ding. Daarnaast kon ik gewoon geen andere titel bedenken. Hoe dan ook, dit zijn de dingen die me bezighouden op dit moment. Niet bezighouden als in zorgen maken of piekeren, maar bezighouden vanuit interesse. Het fascineert me. De dood. Is er leven na die dood? Bestaat toeval wel of niet? Hebben we allemaal een engeltje op onze schouder of is dat complete onzin? Allemaal vragen waar ik geen antwoord op heb. Waar niemand het antwoord op heeft. Dat maakt het zo leuk om erover na te denken en erover te schrijven.

Toeval of niet, gisteren werd mij het perfecte hulpmiddel in de schoot geworpen. Op de blog van Diana en Ellis, Licht Op Het Hart, las ik over een kaartspel genaamd Spirituele Tafelgesprekken. Ik bestelde de kaarten meteen en ga ze gebruiken als leidraad voor mijn artikelen. Vanmiddag worden de kaarten bezorgd en morgen ga ik er direct mee aan de slag. Ik heb er nu al zin in.

Kennen jullie het tv programma De Kist? ♥

44 gedachten over “Sam is de Sjaak

 1. Klinkt erg interessant!
  Had de aflevering gisteren niet gezien.
  Ben zo benieuwd naar de kaarten waarmee je aan de slag gaat.
  Fijn zo een nieuw onderwerp op je blog.

  Xoxo

 2. Ik ken het programma en kijk het soms. Al zijn de dood en ik geen ‘vrienden’ meer lange tijd was ik suïcidaal en nu het leven weer wat leuker is in mijn geval ben ik (tijdelijk) echt bang voor de dood. Misschien omdat het zwaar ironisch zou zijn om nu, het best goed gaat, te overlijden.
  Klinkt vast heel onnozel maar heb na mijn operatie echt uren liggen huilen van dankbaarheid dat ik weer wakker geworden was, omdat dat voor mij niet als een ‘recht’ voelde.
  Ik ga/blijf je blogs met interesse volgen.
  X.

 3. Heerlijk, zweverige shit! Al denkende en schrijvende zul je erachter komen dat er niks zweverigs is aan toeval, engeltjes, boskabouters, zonnevlammen, planeten die achteruit draaien en sterrenbeelden… en edelstenen, niet te vergeten! Ik kijk uit naar de spirituele tafelgesprekken hier! Leuk idee! Fijne dag!

 4. Whahaha, fijn dat ik voldoende inspiratie was voor een titel 😉 Dan beschouw ik dat als mijn goede daad van gisteren 😉
  De dood vind ik trouwens ook best interessant al geloof ik niet in een leven daarna ofzo. Het programma waar je het over hebt ken ik ook niet en is iets wat ik ook niet zo snel zal kijken. Het programma van Morgan Freeman vind ik dan wel weer boeiend om te kijken. http://storyofgod.natgeotv.com/nl/

 5. Als het niet zweveriger wordt dan dit dan trek ik het nog wel 😉 Die spirituele kaarten zou ik een jaar geleden hard hebben weggelachen. De hocus pocus er omheen is niet zo mijn ding, maar af en toe nadenken over de universele begrippen die op de kaarten staan zou voor iedereen goed zijn. Ik weet niet of je gelooft dat er ‘iets’ is dat bepaalt welke kaart je trekt, want dat gaat er bij mij dan weer niet in. Ik geloof meer in toeval en probeer dat -hoe moeilijk ook als control freak- langzaamaan meer toe te laten.

  Omdat ik niet geloof dat er ‘iets’ is na de dood, vond ik de eindeloosheid ervan nogal naar. Maar toen bedacht ik me dat het ook eindeloos lang heeft geduurd voordat ik geboren werd. En daar heb ik ook geen vervelende herinneringen aan 🙂

  Tip: check even die zin met 2x “onomkeerbare” er in. Daar klopt iets niet.

  1. Thanks voor de tip. Als er niets is na de dood, hoef je ook niet bang te zijn voor de eindeloosheid. Die is er dan ook niet. Dat scheelt.
   Ik hoop dat mensen het zullen respecteren dat ik hierover ga schrijven. Ik heb het één keer eerder gedaan en toen kreeg ik meteen te horen dat iemand mij een beter geloof gunde. Dat soort dingen zit ik echt niet op te wachten, maar we zullen het zien.

 6. Ik vind dit soort dingen ook altijd erg interessant. Als klein meisje dacht ik hier al vaak over na. Het programma kende ik nog niet, maar lijkt me erg mooi. Ik denk niet dat ik het op dit moment aankan om het te kijken alleen. Een van mijn beste vriendinnen lijdt op dit moment zo erg dat ze het niet meer trekt en het dus waarschijnlijk niet meer zo lang zal duren. Heel erg moeilijk om te zien en confronterend.

 7. Ik ken het programma niet. Weet je wat ik het engst vind aan de dood….dat er nog een leven na de dood zou zijn.Ik vind één leven echt genoeg….

 8. Mmmm…even uitzending gemist kijken vanmiddag alles wat met de dood te maken heeft mijn belangstelling, ben laatst naar een uitvaartbeurs geweest, iets wat de mensen om mij heen nogal morbide vonden, ik niet, ik vind het mooi , het hoort gewoon bij ons leven.,net als geboren worden, het begin en het einde heeft altijd al mijn interesse gehad.x

 9. Wauw! Ik volg je blog al een tijdje maar heb nog nooit gereageerd. Omdat ik op familiebezoek was de laatste weken heb ik, ook door tijdgebrek, niet meer hier gekeken en ontdek nu pas je nieuwe layout. Chapeau, het ziet er prachtig uit.

 10. Ik ken het programma. Heel bijzonder.

  En ik geloof niet in toeval. Ik denk namelijk zeker dat er meer is…
  Meer tussen hemel en aarde. En ik weet niet wat dat dan is….
  Maar ik voel dat er meer is

 11. Oh bah, niet over dit onderwerp, maar Herman Brusselmans vind ik echt vreselijk.
  Dat terzijde, als jij het gevoel hebt hierover te willen schrijven dan moet je dat gewoon doen!

  1. Het is helemaal interessant als er iemand geïnterviewd wordt waar je ook wat mee ‘hebt’, zoals bij mij Joost Zwagerman en Herman Brusselmans. Maar er staan volgens mij wel meer dan 100 afleveringen op uitzending gemist, dus er zit vast wel iemand tussen die je aanspreekt.

 12. Ik ben hel benieuwd wat de kaarten gaan brengen en je komende artikelen. Ik vind het altijd wel interessant om er over na te denken.

  1. Het zijn ook afleveringen van een half uurtje. Gewoon even tussendoor kijken. Niet meteen een avondvullend programma. Denk wel dat jij het ook wat vindt.

 13. Ik vind de manier waarop jij erover praat, juist helemaal niet zweverig, dus ik blijf je gewoon volgen hoor. Althans, voorlopig dan, hihihi! Nee hoor grapje! Als een onderwerp me niet interesseert, lees ik het gewoon niet. En wie weet vind ik het juist wel hartstikke interessant wat je allemaal gaat vertellen en schrijven 🙂

  1. Het zijn 106 vragen die in het doosje zitten. Ze gaan vast niet allemaal over engeltjes en de dood. Er zit vast ook wel iets van jouw gading bij 😉

 14. Brusselmans is met voorsprong mijn favoriete auteur. Komt mede doordat hij een zeer mooi meisje is met schitterend lang haar. Neen, dat laatste klopt niet, toch niet wat het ‘mooi meisje’ betreft. In zijn boeken steekt hij voortdurend de draak met zichzelf, maar velen hebben het niet door.
  Zweterige shit, o ja, dat wil ik meer lezen van jou! Of was het zeVerige shit? Wat er ook van zij: zelf schrijf ik nooit over shit, ik vind dit vies.
  Heb ik al verteld dat mijn buurvrouw een pruik heeft gekocht voor haar man? En dat omdat ze de komende zomer naar Portugal op reis gaan? Wat dit te maken heeft met de gemiddelde leeftijd van een zeekreeft weet ik ook niet…

  1. Hij schijnt meer dan 50 boeken te hebben geschreven en ik heb er nog nooit één gelezen. Shame on me. Ennuh, ik dacht juist dat jij zo van de toiletpotten was. Hmmm, toch vergist dan. Ja, dat van buurvrouw had je verteld, ik dacht alleen dat ze naar Zweden ging. Zeker verkeerd onthouden. Portugal dus.

 15. Ik ken het niet en heb het ook niet gezien. Kijk maar weinig televisie. Het klinkt op zich wel boeiend, al ben ik juist wel heel erg bang voor de dood. Ik kan niet goed uitleggen waarom trouwens.

  1. Ik kijk het op bed, op de laptop, uitzending gemist. Het is geen vreselijk zwaar programma hoor. Eerder luchtig gebracht bij zo’n zwaar onderwerp. Vandaag de aflevering met Vincent Bijlo gezien. Die was gewoon heel erg leuk. Als je wil kijken of het je wat lijkt zou ik die aflevering doen. Weet je meteen of het wat is voor je. X

 16. Leuk dat je daarover gaat schrijven!

  Ennuh ja ik ken de kist, kijk het niet zo 1,2,3 of zo, maar het komt weleens voorbij en dan ben ik meestal bezig met iets en dan hoor ik het weleens.

  Zelf ben ik ook niet bang voor de dood, maar ik hoop toch wel dat het mij gegeven is dat ik in mijn slaap mag overlijden of zo en dat ik mobiel zal blijven en ook bij met mijn hersens…. want lijden op deze twee manieren heb ik beiden gezien en het is geen pretje….

  X

  1. Het is echt de moeite waard om eens te kijken. Er zijn meer dan 100 afleveringen en er zitten altijd wel een paar mensen bij die je aanspreken. Een uitzending duurt ook maar 30 minuten, dus ook niet meteen avondvullend. Echt een aanrader!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.