Wat zou jij doen?

on

header960bloem

Onlangs kocht ik een kaartspel genaamd Spirituele Tafelgesprekken. Een spel met 106 kaarten en op iedere kaart staat één vraag. Vragen over het leven, de dood, geluk, gezondheid, enzovoorts. Het leek me leuk om daar af en toe een kaartje uit te trekken en de betreffende vraag hier op mijn blog te beantwoorden. 

Ik gooi de kaarten op de kop op tafel en pak er een willekeurig kaartje uit. De vraag van vandaag is:

Je hebt nog zes maanden te leven. Welke drie dingen (reizen, dingen doen, dingen veranderen) zou je absoluut nog willen doen?

Gatverdamme, ik heb werkelijk de pest aan dit soort vragen. Hier moet ik echt even goed over nadenken. Eerst maar eens even een kop koffie zetten. Oké.

Als eerste zou ik absoluut nog naar één van de Nederlandse eilanden willen. In ieder geval voor een week. Het liefst in een huisje zo dicht mogelijk bij de zee. Dat als je in de ochtend wakker wordt, je met je kop koffie voor het huisje kan gaan zitten en kan genieten van de eindeloze rust. Het water. Het zand. De lucht. De zon. De vogels. Het geluid van de zee. Hemels. Echt hemels lijkt me dat.

Ik zou een samenzijn met mijn familie willen organiseren. Mijn ouders, zus, zwager, mijn neven en nichten en ooms en tantes. Niet te fancy. Gewoon een heerlijke middag op het terras bij De Wageningse Berg of zo. Gezellig praten. Wandelen in het arboretum en in het bos. Daarna een hapje eten en nog wat drinken. Gewoon fijn samen zijn. En in de avond dronken worden natuurlijk.

Oké, een weekje naar één van de eilanden en een familiedag. Wat wil ik als laatste nog doen?

Jeetje, ik denk dat ik gewoon nog een dagje naar de sauna zou gaan. Wel met alles erop en eraan, dat wel. Een lekkere massage, een gezichtsbehandeling en mijn nagels laten doen en zo. Lekker hapje eten. Beetje in de zon liggen. Lekker chillen. Ja, dat zou ik als laatste doen.

Eigenlijk hou ik niet van dit soort vragen. Het is simpelweg niet voor te stellen hoe dit voelt en wat je zou doen op zo’n moment. Ik vind dit soort vragen ook altijd een beetje…. hoe moet ik het zeggen? Mijn vader weet hoe het echt is om te horen te krijgen dat je nog zes maanden te leven hebt. Je denkt op zo’n moment niet na over welke dingen je nog wilt doen. Je denkt na over de dingen die je nog kan doen, die je nog moet doen. Wat je nog moet regelen. Wat je nog uitgezocht wilt hebben voor je gaat. Wat je nog kan doen om je leven te verlengen. Wat je nog kan doen om het einde zo draaglijk mogelijk te maken. Je gaat niet nadenken over een dagje naar de sauna. Het enige wat je wilt is rust en bij de mensen zijn van wie je houdt. De rest van de wereld kan je op dat moment gestolen worden. Maar ja, als ik al die vragen zo ga benaderen, dan is de lol er snel af. Laten we dat niet vooral niet doen.

Voor jullie nu natuurlijk dezelfde vraag:

Je hebt nog zes maanden te leven. Welke drie dingen zou je absoluut nog willen doen?

39 reacties Voeg uw reactie toe

 1. chucky1012 schreef:

  Jeetje wat een vervelende vraag!
  Goed om te lezen dat jij graag met de hele familie nog samen een middagje uit zou willen gaan om iets te eten en te drinken.
  Heerlijk zeg een dag naar een wellnessoord om jezelf in de watten te laten leggen.
  Jeetje ik zou denk ik 2 dingen doen….
  Een reis naar het land van mijn afkomst maken waar ik nooit geweest ben of naar een ander ver en warm land.
  Ook met familie samen zijn en uit eten…..

  Geniet van de zon Xoxo

  1. Marion schreef:

   Dat lijkt me geweldig mooi om het land van je afkomst te bezoeken. Ik ben hier in NL geboren, maar het zou mij best veel doen denk ik om terug te gaan als je elders geboren bent. Ik vond het al heel mooi om het huis te zien waar ik geboren ben. X

 2. Koen schreef:

  Wat een vervelende vraag is ook mijn eerste reactie. Ik vind de drie dingen die je wilt doen erg bescheiden, maar tegelijkertijd realistisch. Vaak eigen mensen nog hele grote dingen doen, maar of dat allemaal kan is altijd mijn grote vraag. In zou graag nog eens naar Curaçao gaan met mijn gezin, minstens voor een week. Dat wil ik al heel lang. En ik zou graag nog eens w en dag iets doen met mijn familie. Naar de dierentuin ofzo, want er zijn veel jonge kinderen bij. Als laatste wil ik gewoon gelukkig en vrij zijn, zonder iets te moeten. Echte vrijheid lijkt me geweldig.

  1. Marion schreef:

   Mooi! En ook heel erg haalbaar denk ik? Als het goed is hebben we nog veel langer om deze dingen te realiseren, maar het is mooi om eens op te schrijven, zodat we weten wat ons echt gelukkig maakt. Vaak zijn dat inderdaad best eenvoudige en bescheiden zaken. Dat maakt het des te mooier. 🙂

 3. Morgaine schreef:

  Wat je zegt, ik heb het ook mee moeten maken, en wat je nog zou willen doen is zo ver weg als je te horen krijgt dat je nog maar eventueel zolang hebt en het alleen maar slechter gaat worden… dan wil je inderdaad alleen nog maar je naasten zien, zij die je lang niet hebt gezien misschien. Nou goed, stel dat je nog redelijk alles kunt en je hebt nog zes maanden.

  Dan zou ik er alles aan doen om naar Sutherland County te kunnen gaan, ik denk in mijn eentje, of alleen samen met mijn dochter, vooraf, op bezoek bij mijn nog enige levende Sutherland contact, mijn oom… vragen naar de familie geschiedenis, of het waar is wat mijn oma mij vertelt heeft, dat wij van de clan afstammen… Sans Peur, staat er dan op mijn familie wapen, ‘Zonder Angst’.

  En dan zien of het waar is wat ik al jaren denk… dat het zal voelen als thuis komen, daar in Sutherland County in de Highlands of Schotland.

  X

  1. Marion schreef:

   Wie weet. Gewoon alles in het werk stellen om die droom een keer uit te kunnen laten komen!

 4. Lot schreef:

  Inderdaad heel bescheiden wensen heb je.

  Zelf denk ik wel wat groter als ik zo’n vraag zou krijgen. Een cruise op zeilschip met kapitein en personeel dan graag in de Caraibian is een grote wens van mij.
  Familiebijeenkomst is niet meer echt leuk zonder pas overleden ouders.
  En ik zou ten en drinken wat ik wilde, het geeft dan niet meer om aan te komen.
  En als laatste mijn dochter en schoonzoon goed achterlaten en een zorgen voor een geneesmiddel voor hem.

  1. Marion schreef:

   Dat laatste is indrukwekkend. Daar word even stil van.
   Een cruise maken is ook iets wat op mijn lijstje staat, maar omdat mijn man er nog is, staat die er nu niet bij. Ik zou namelijk niet zonder hem willen en hij durft dat niet. Mocht het zo zijn dat hij er al niet meer zou zijn, dan zou dat dagje sauna absoluut veranderen in een cruise!

   1. Lot schreef:

    Dank voor je lieve bijzondere reactie.

 5. Poeh, wat moeilijk!
  Ik zou graag een rondreis door Amerika willen maken en naar de plek gaan waar mijn man een tijdje heeft gewerkt. En om niet te vergeten als we daar toch zijn een baseball wedstrijd zien!
  Daarnaast zou ik graag samen met mijn ouders een dag weg willen, waar naar toe weet ik nog niet.
  En als laatste wil ik vooral genieten van alle mooie dingen en mensen om me heen!
  Toch krijg ik wel een brok in mijn keel als ik dit typ. Je wordt weer even terug gezet naar de dingen die echt belangrijk zijn in je leven!

  1. Marion schreef:

   Ja, het is een rotvraag, maar dat laatste is denk ik waar de hele vraag om draait. Mooi ♥

 6. AroundSan schreef:

  Vind jouw antwoord op deze bizar moeilijke vraag heel mooi. Totaal niet groots, maar juist heel dierbare dingen. Vind ik mooi!
  Wat ik zou doen? Ik zou graag willen rondreizen om zo veel mogelijk van de wereld nog te kunnen zien, ik wil met mijn hele gezin zo veel mogelijk bij elkaar zijn en verder zou ik elke dag in de natuur willen zijn en genieten daarvan. Denk ik.

  1. Marion schreef:

   Wat zijn we als mensen toch natuurliefhebbers! Het maakt ons kennelijk echt gelukkig om in de natuur te zijn. Ik ga dat toch weer nóg vaker doen! Reizen is ook echt jouw ding, hè? ik hoop dat er nog veel reizen voor je in het verschiet liggen. X

 7. IngridMoorenBlogs schreef:

  Na de diagnose baarmoederhalskanker en eierstokkanker in 2007 kwam ik juist een beetje uit mijn comfortzone. Ik moest en zou naar een optreden van Kane.Dus ging ik 1: naar een festival waar Kane optrad. 2: weer naar iets waar Kane optrad. en 3: zouden we naar het Paard van Troje gaan..zus en ik,maar zus werd ziek,dus gingen we niet. Maar in zo’n huisje op één van de eilanden met water,lucht,zon en vogels ,wat jij zou willen,lijkt me ook heerlijk.En daar dan sterven…..

  1. IngridMoorenBlogs schreef:

   Daar trad Kane ook op…in het paard van Troje 😀

  2. Marion schreef:

   Ja, dat zou helemaal mooi zijn, dat laatste…

 8. Jaixy schreef:

  Jeetje wat een vraag!!
  Moeilijk te beantwoorden…
  Ten eerste wil ik genieten! Genieten van alles om mij heen… De wind, de vogels die zingen, familie, vrienden…
  Verder zou ik denk ik toch op zoek gaan naar iets om mijn leven te rekken… En dan hoop ik iets te vinden wat de kwaliteit van leven niet te veel aantast… Maar ja … Wat is kwaliteit van leven… Ook zo lastig…
  En ik wil genieten… Van kleine dingen en grote dingen… Vooral genieten….
  Alles in mij opnemen en opsnuiven…
  Foto’s maken en herinneringen achter laten…
  Dat denk ik…..
  Maar pittige vraag hoor

  1. Marion schreef:

   Als je niet wil antwoorden, echt niet doen!!! Maar… heb jij niet over deze dingen nagedacht? Heel kortzichtig misschien hoor, maar als je de diagnose kanker krijgt, hou je dan niet ergens in je achterhoofd rekening met het ergste? Of ga je gewoon volle bak de strijd aan en denk je niet na over die optie? Of, wat natuurlijk ook kan, had je een rotsvast vertrouwen in jezelf en je herstel? Nogmaals, ik kan me voorstellen dat je geen trek hebt in deze vragen en dan zeg je lekker DOEI tegen Jonneke. XXX

   1. Jaixy schreef:

    De eerste keer in 2013 was ik totaal niet bezig met de dood. Ik ging er vol tegen aan. En had echt een super vertrouwen dat het goed kwam.
    Het was dan ook een enorme slag in mijn gezicht dat het in nov 2015 terug was. Ze vertelden mij ook echt dat 80% in mijn situatie er over 10 jaar niet meer is.
    Dus als je dan niet over de dood nadenkt, ben je wel naief.
    Maar ik hield ook in mijn achterhoofd dat ik bij de 20% zou kunnen horen die er wel over 10 jaar nog wel zou zijn.
    Ik hield in mijn achterhoofd dat ik het misschien als iets chronisch moest gaan bekijken… Iets wat onder controle was… Maar wel waarmee ik mijn leven lang mee om moest gaan.
    De dood… Ik kon mij niet voorstellen dat ik dood zou gaan.
    Maar wel regelde ik van alles…. Waar mijn spaargeld heen moest, wat er met mijn huis moest gebeuren. En zo verder.
    En natuurlijk bedacht ik mij dat ik nog van alles wilde…
    Maar ik wilde vooral genieten. En herinneringen maken…

    Maar ik heb de vraag toch beantwoord? Hihi heb 3 dingen genoemd die ik zou willen doen in dat half jaar…

    😘

    1. Marion schreef:

     Waarom ik het vroeg was om je aan het einde schreef “Denk ik….” Dat gaf mij de indruk dat je er niet eerder over nagedacht had. Vandaar mijn behoefte om door te vragen.

     Wat lief en fijn dat je de moeite neemt om er zo uitgebreid op in te gaan. Ik kan me er nog helemaal niets bij voorstellen, maar kan het me nu toch weer ietsje beter inbeelden. Ennuh, en of jij bij die 20% gaat horen. We gaan nog heel heel heel lang door met genieten en mooie herinneringen maken. ♥

     1. Jaixy schreef:

      Dat denk ik komt voort uit het feit dat ik nu niet weet hoe ik echt zou reageren op zo’n boodschap.
      Ik kan het mij voorstellen. Maar ergens ook weer niet… Want de boodschap dat je nog maar een half jaar te leven hebt, die boodschap heb ik nooit gehad.

      En nu heb ik gelukkig kans op volledige genezing. Dus is de dood toch weer verder van mij af gaan staan.
      Daarom het denk ik. Omdat ik niet weet hoe ik echt zal reageren op die boodschap.
      Maar wat jij over je vader vertelde… Belangrijkste is echt de tijd met dierbaren doorbrengen. Dat gaat voor alles.. Dat is zeker waar.

      Hihi natuurlijk neem ik de tijd om te antwoorden. Het is namelijk niet zo dat ik er nooit over nagedacht heb. Maar daarnaast overheerste ook het gevoel van ongeloof… Ik kon mij gewoon weg niet voorstellen dat ik dood zou gaan…
      😘

 9. Interessant! Ik houd wel van dit type “spellen” (verkeerd woord). Hoewel je er inderdaad niets zinnigs over kunt zeggen omdat het niet te bevatten is wat zo’n boodschap met je zou doen (en gelukkig maar, want dan heb je de ervaring niet), vind ik het wel interessant om te horen hoe anderen erover denken, omdat het dingen zijn die normaliter niet zo snel worden besproken, maar wel iets zeggen over hoe je in het leven (wilt) staan.

  1. Marion schreef:

   Spellen is niet het juiste woord hiervoor inderdaad, maar ik kan er ook even niets anders voor bedenken. Ik vind het ook erg interessant en denk dat het goed is om af en toe stil te staan bij dit soort dingen. Leuk dat jij er ook zo over denkt.

 10. marielle schreef:

  Daar zou ik echt over na moeten denken!!!

  Ik hoop zo dat jij een keer naar een eiland kan! (uh..en dan niet omdat het jelaatste maanden zijn maar gewoon!)

  1. Marion schreef:

   Dat moest ik ook hoor! Maar het is wel goed om een keer te doen.

 11. Ik zou zeker stoppen met werken. Nog een mooi reisje maken in Azië (liefst een maand) en nadien zoveel mogelijk tijd bij vrouw en kinderen doorbrengen. En een levensverzekering afsluiten van 3.000.000 Euro, met mijn vrouw als begunstigde.

  1. Marion schreef:

   Oooooh je bent ook de slimste man van de hele wereld. Niemand die daar nog aan gedacht had!

 12. 8 maanden geleden zou ik hebben gezegd reizen. nu zou ik het allerliefst die aap in mn buik even willen vasthouden.
  mijn vader ging in zn laatste maanden naar een muziekfestival in Tsjechië. daarvoor moest hij zn chemo even stopzetten die hij zo hard nodig had. toen vond ik dat lastig… achteraf vind ik het zo stoer dat ie die keuze gemaakt heeft

  1. Marion schreef:

   Wauw, dat is inderdaad een machtig mooie beslissing van je vader. Kan me overigens ook heel goed voorstellen dat je daar op dat moment wel even moeite mee had. Goed dat hij gegaan is. ♥

 13. misssexandthecity schreef:

  Stoppen met werken,…..en een mobilehome huren samen met mijn, partner, kids, familie en beste vrienden om Europa rond te reizen,……en elke avond genieten van wat de omgeving te bieden heeft,…..en alleen genieten, zonder iets te moeten organiseren of tegen tijd klaar te hebben,……..

 14. Wat een moeilijkr vraag. Wat je zegt herken ik wel, de vraag is niet echt reeel.

  Mocht ik nou over zes maanden opeens omvallen en het nu al weten.. ik zou doorgaan met wandelen van het Pieterpad, misschien zelfs wel gelijk naar Wales vertrekken en denk een groot afscheidsfeest geven. Zou wel voordelen hebben om t op de dag precies te weten wat dat betreft.

  Ben benieuwd wat voor andere vragen dit kaartspel nog bevat. ♡

 15. Jenn schreef:

  Wat een rotvraag! Ik zou sowieso naar Rome willen, ik zou een groot feest willen geven met iedereen die me dierbaar is, en misschien rij ik nog wel even met 200 langs een flitspaal mwhahaha. Een dag sauna zou ik ook zeker wel willen doen, maar die doe ik dan wel in Rome 😉

 16. Robin schreef:

  Jee, een verjaardagscadeau bedenken vind ik al lastig! Ik zou die 6 maanden willen kunnen genieten van het leven en de mensen om me heen omdat me dat nu niet goed lukt. En iemand blij maken met het geld dat ik nu oppot. Als laatste zou ik een mooi huisje op de wadden achterlaten dat via Marion te boeken is 🙂

 17. Sabine schreef:

  Haha ja echt een vervelende vraag dit 😉 Ik zou het ook echt niet weten. Sowieso zoveel mogelijk met mijn familie zijn en zorgen dat alles voor hen goed is geregeld. Dus dat zij wat leuks kunnen doen met mijn geld bijvoorbeeld en ze leuke spullen bij me thuis kunnen uitzoeken. En misschien zou ik ook wel alles gaan verkopen. Zodat niemand dat daarna nog hoeft te gaan doen. Maar goed. Dat soort dingen weer je toch pas echt als je het meemaakt…

 18. jackiedeklerk schreef:

  wat leuk zo’n kaarten set..
  ik heb ook zio iets, gespreksstarter

  Wat zou ik doen, mijn eerste gedachten zijn helemaal niet leuk..
  alles netjes achter laten voor mijn jongens…
  Oh en misschien dan ook maar even op vakantie

 19. stilleschreeuw schreef:

  Ik zou nog willen exposeren met een goede fotoserie, een bundel uit willen brengen en verder weet ik het niet. Zeker een lastige vraag. Familie vind ik ook belangrijk. X

 20. Flavie schreef:

  Oh wat een moeilijke vraag… zoveel mogelijk natuurlijk! Ik denk vooral reizen met mijn gezin en genieten… genieten… genieten…

 21. kaardawn schreef:

  Ik lees dat heel veel mensen schrijven dat ze zouden willen genieten en herinneringen opbouwen, ik weet niet of ik dat zou kunnen. Het komt voor mij een beetje over als, genieten van een zonnige dag, terwijl er alleen boven jouw hoofd een onweerswolk hangt. Ik weet niet wat ik zou doen als ik te horen zou krijgen dat ik nog 6 maand heb. Ik weet wel dat ik nu wil genieten van elk moment, terwijl het zonder twijfel, echt gewoon genieten is. ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.