Wie kom je tegen als je doodgaat?

collage1

Ik zat even te twijfelen over wat ik zou doen met die spirituele tafelvragen. Ga ik dit wekelijks doen of iedere dag? En daar ging ik alweer: Zouden mijn lezers dat wel fijn vinden als ik iedere dag een vraag ga beantwoorden? Zucht, wat ben ik toch hardleers.

Het lijkt mij namelijk heel erg fijn om er een gewoonte van te maken. Om dagelijks even stil te staan bij een levensvraag. Het zorgt ervoor dat ik bewuster ga leven. Dat ik meer dankbaarheid voel voor het heden en minder bezig ben met de toekomst en het verleden. Om ergens een gewoonte van te maken moet je het dagelijks doen. Ik ga dus gewoon verder met de volgende vraag.

Wie verwacht je als eerste tegen te komen als je doodgaat?

Ah, coole vraag. Volledig afhankelijk van wat je gelooft. Is er namelijk wel leven na de dood? Als er geen leven na de dood is, zul je ook niemand tegenkomen. Ik geloof niet in een leven na de dood in een vorm waarop wij elkaar nog zouden herkennen of weten wie we zijn of waren in aardse vorm. Maar omdat ik anders deze vraag niet kan beantwoorden, doe ik nu even alsof ik wél geloof in een leven na de dood.

Het eerste wat in mij opkomt is mijn oma. De oma van mijn moeders kant. Zij overleed in augustus 2013. Ik heb het idee dat zij nog het meest aanwezig is bij ons. Of dat nou komt omdat zij de laatste overledene is of omdat zij daar wellicht zelf voor kiest, dat weet ik niet. Ik voel in ieder geval wel een sterkere band met haar sinds ze er niet meer is. Beetje gek als je niet gelooft in een leven na de dood, maar oké, dat is weer een ander verhaal. Daarin ben ik zoekende. Al ben ik ook weer niet op zoek naar overduidelijke antwoorden. Ik vind het alleen wel interessant om erover na te denken en erover te schrijven.

Gisteren was het 4 mei. Dodenherdenking. Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Vandaag is het 5 mei. Bevrijdingsdag. We vieren vandaag dat we, dankzij hen die vochten voor vrede, in vrijheid kunnen leven. Als je kijkt naar de huidige situatie in de wereld mogen wij hier in Nederland onze handjes dichtknijpen met de vrijheden die wij hebben. Laten we dankbaar zijn voor het leven in vrijheid en laten we deze vrijheid nooit, maar dan ook nooit als vanzelfsprekend ervaren.

Rest mij nu alleen nog de vraag van vandaag aan jullie te stellen:

Wie verwacht jij als eerste tegen te komen als je doodgaat? ♥

53 gedachten over “Wie kom je tegen als je doodgaat?

 1. Ik weet het ook niet met zekerheid of er hierna nog iets is.Desondanks dat ik oot via regressietherapie terug ben gegaan naar 1760 een vorig leven volgens zeggen. Geloven in een hogere macht doe ik ook niet kan toch niet zo zijn dat degene dan alle narigheid toelaat die er nu is .Mocht ik ooit gaan wat hopelijk nog ver weg is dan zou het toch heerlijk zijn om mijn allerliefste papa als eerste te mogen begroeten.De man die ik al moest missen toen ik nog maar 29 jaar oud was.Daarom leef ik nu mijn leven volop en probeer volop te genieten want als er nou niets meer is ……..

  1. Interessant! Dat teruggaan naar een vorig leven. Wauw, daar ben ik stiekem wel een beetje jaloers op. Heel mooi om mee te maken. Ik hoop dat je je vader weer mag zien, maar ik hoop ook dat dat nog heel lang duurt! ♥

 2. Ik hoop dat ik mezelf tegen kom in mijn beste vorm (tevreden, gelukkig) en mijn huisdieren. Ik weet ook niet precies waar ik in geloof. Ik neig momenteel het meeste naar reïncarnatie.

  1. Jij ook! Wat bijzonder. Bloem zij ook dat ze dat denkt. Oké, jij hoopt erop, maar het gaat erom dat jullie jezelf in beeld hebben. Daar heb ik nog nooit over nagedacht, maar het lijkt me bijzonder interessant. Ik ga hier hard en lang over nadenken. Reïncarnatie heb ik ook lang in geloofd, maar dat strookt nu niet helemaal meer met hoe ik over tijd en ruimte denk. Toch heb ik zeer interessante verhalen over reïncarnatie gehoord. Boeiend!

   1. Ik zag het van bloem nadat ik mijn reactie had geplaatst. Volgens mij hebben we zo’n beetje tegelijkertijd zitten tikken. Grappig.

 3. Ik geloof ook niet in leven na de dood.
  De eerste vraag zou zijn, ga ik naar de hemel of ga ik naar de hel.
  In het eerste geval is het vrij simpel, in de hemel kom ik eerst mijn mama tegen die naast haar mama zit. TWee prachtvrouwen.
  In de hel wordt het drummen, daar staan ze in massa te duwen om er uit te geraken 🙂

  1. Haha, dat is een goeie. De hemel of de hel. Daar had ik ook nog niet over nagedacht, maar ik mag toch lijen dat wij allebei naar de hemel gaan zeg!

  1. Oh ja, die rijstpap met een gouden lepel. Ik kende dat verhaal niet, maar Herman Brusselmans vertelde dat exact zo in die uitzending die ik laatst keek.

 4. Ik geloof dat de energie die wij zijn niet verloren gaat, dat wij terug opgenomen worden in de grote kosmische of goddelijke zo je wil energie waar we uit vandaan komen. Dat we dan versmelten met de energie van alle anderen, van onze geliefden…..maar hoe dat zal zijn, of er herkenning zal zijn geen idee. Dat zijn menselijke percepties die we misschien overstijgen hierna?

 5. Ik geloof er zeker in, ik heb al iets te vaak rare dingen mee gemaakt om er niet in te geloven maar dat is ieder voor zich natuurlijk, en niet op zoek, nee juist overvallen op momenten dat je er helemaal niet mee bezig bent, en zo weet ik voor mijzelf, dat het bestaat, dat het er is…

  Nou goed, wat ik nu ga zeggen klinkt helemaal gek, ik weet wie ik als eerste tegen ga komen na mijn dood, het punt is alleen, dat die persoon zelf nu nog in leven is 😉 Maar wel heel veel ouder dan ik, en ooit zal ik moeten overbruggen, mocht het anders lopen? Want je weet het nooit natuurlijk, dan zal mijn opa met daarnaast mijn oma het zijn, samen met mijn andere oma en mijn opa die ik nooit heb gekend, de opa van wie ik mijn meisjesnaam draag… Die vier, verwacht ik dan als eerste bij mij, vervolgens alle mensen met wie ik verbonden was in het echte leven en die ondertussen zijn overgegaan.

  En ja, dankbaar, ben ik al sinds ik op ben, dankbaar voor de vrijheid waarin wij mogen leven en ja ik sta ook stil bij alle ellende en oorlogen die nog gevoerd worden op dit moment.

  X

 6. Ik heb het hele beeld voor me en omdat ik Christen ben geloof ik zeker mijn dierbaren die christen zijn tegen te komen in de hemel, ik verwacht weet eigenlijk wel zeker dat is mijn papa ga tegenkomen afgelopen 5-12 is hij tot groot verdriet overleden maar heeft ons beloofd dat hij ons allemaal opwacht aan de hemelpoort 🙂 dus ja mijn pap….

  1. Wat kort geleden nog dat je je vader bent verloren. Wat een verdriet. Wel heel erg mooi dat hij jullie deze belofte heeft gemaakt en dat je hem straks, als het zover is, weer gaat zien. Dat moet een prachtig vooruitzicht zijn! ♥

 7. Ik vind de gedachte aan een leven na de dood te mooi om het niet te geloven. Ik hoop uiteraard dat ik pa tegenkom. Wil nog eens een verre reis met hem maken en verwacht dat we er daar alle tijd voor hebben 😀

 8. Net als Patricia ben ik christen, en geloof ik dat ik in de hemel terecht ga komen. Over hoe en wat die hemel dan precies is, zou ik nog een heel verhaal kunnen schrijven, maar dat doe ik maar niet 😉 Dat is misschien een keer iets voor op mijn eigen blog. Het geeft mij in ieder geval een erg gerust gevoel, dat het hierna alleen maar beter wordt.

  Wie ik als eerste tegenkom? Absoluut mijn overgrootouders. Ik denk dat de overgrootvader die overleed toen ik nog geen jaar oud wordt het eerst aan komt rennen op z’n zee-o-benen; hij heeft wat in te halen 😉 Mijn andere overgrootvader zal vast iets roepen in de richting van ‘joh, ze hebben hier ook televisie, met mooie eo-programma’s! De dominee en ik hadden gelijk, de ouderling niet, zie je wel, ik heb al-tijd gelijk!’ En misschien gaat het wel heel anders, maar ik geloof zeker dat ik fijne mensen tegen ga komen.

  1. Als ik het zo lees hebben we beide (naast het prachtige en o zo hoopvolle toekomst) een geweldig mooi beeld over het tegenkomen van… heerlijk toch eigenlijk?! wat een dag zal het zijn als ik Hem begroeten mag! maar ook mijn dierbaren weer, wat een heerlijk vredig en fijn vooruitzicht =)

  2. Zou wel mooi zijn om daar eens een blog aan te wijden. Wie weet hoe het voelt om dat allemaal op te schrijven en wie weet hoeveel mensen je helpt die er ook zo over denken of juist nog niet precies weten wat ze nu wel of niet geloven. Herkenning kan zo ontzettend fijn zijn. Heel mooi vooruitzicht; het kan hierna alleen maar mooier worden.

 9. Ik ga ook voor mijn oma. Eigenlijk heb ik haar helemaal niet zo goed gekend helaas. Ze ging dood toen ik nog heel jong was. Maar we hadden veel gemeen zegt mijn moeder, te beginnen met de liefde voor voetbal :-).

  Geniet van deze mooie dag, vrijheid moeten we inderdaad koesteren!

 10. Ik hoop mijn moeder…ondanks dat ik jaren gehoopt heb haar nooit meer tegen te komen.Je moeder is toch degene die je het leven gegeven heeft.

 11. Mijn moedertje, ze is in augustus 2013 overleden net als jou oma dus , en het laatste wat ze tegen mij heeft gezegd is “Wij zien elkaar weer he? ik zei “ja hoor wij zien elkaar weer” Ik Wil dus gewoon geloven dat ze op me staat te wachten als ik kom. Mijn kleindochter van 5 zei vanmorgen tegen me “als je dood gaat oma ben je toch nog altijd bij me , weet je waar?” en toen sloeg ze met haar vuistje op haar hart, vond ik zo ontroerend.
  Fijne bevrijdingsdag nog. X

  1. En of jij je moeder weer gaat zien. Dat moet gewoon en ik begin er steeds meer in te geloven dat hoe meer en hoe liever we iets willen, het ook zal gebeuren. We hebben zoveel meer invloed op ons eigen leven dan we denken. Wat een prachtig gebaar van die kleine meid. X

 12. Wat apart dat er veel als eerste aan oma of opa’s worden gedacht.

  Bij mij ook de opa van moederskant die al lang over mij waakt en helpt.
  – Hij liet een lampje knipperen toen er een inbreker is huis was.
  – De man die op zondagmiddag in Frankrijk mijn auto repareerde leek sprekend op hem
  – Hij zorgde voor mooi weer op een viering van de trouwdag van mijn ouders toen er erg slecht weer voorspeld werd en die regenbuien kwam pas 10 minuten nadat we weer van de boot afwaren.
  – Hij heeft – samen met de opa van mijn vriend – ons samenbracht.
  en als ik ga autorijden let hij mede op in de vorm van een poppetje in de auto.

  1. Wat mooi dat je al die dingen zo bewust als dusdanig hebt ervaren. Ik bedoel, dat het je helder was dat die tekenen bij je opa vandaan komen. Ik vind dat zo ontzettend mooi!

 13. Niemand, eigenlijk. Als er al een hiernamaals is, dan denk ik niet dat het een ‘feest van herkenning’ is, in de zin dat we familie en vrienden als individuen tegenkomen, snap je? Dat lijkt me ook raar, eerlijk gezegd, want ik ben mijn oma natuurlijk verloren toen ik nog niet volwassen was, en nu ik ouder wordt, begrijp ik dat je mentaal, innerlijk, altijd op een bepaalde leeftijd blijft hangen (ik ben nog steeds 22 in mijn hoofd). Dus mijn oma, bijvoorbeeld, zal ook wel zo’n leeftijd in haar hoofd gehad hebben. En dat rijmt niet met de relatie die ik met haar had.
  Dus eigenlijk hoop ik niet iemand tegen te komen.
  De reden dat ik als eerste aan mijn oma denk, is omdat zij de eerste mens was die overleed in mijn leven. En ik denk dat voor veel mensen grootouders die doodgaan de eerste kennismaking met sterfelijkheid is. Niet dat mijn oma niet bijzonder was 🙂 Maar goed.
  Waar het op neer komt is dat ik denk dat ik als mens toch niets begrijp van wat er uberhaupt na de dood zou kunnen gebeuren. En dat ik de tijd die ik leeft liever aan andere dingen besteed. Het voelt namelijk een beetje als nadenken over hoe het zou zijn als je gaat studeren, terwijl je nog maar 5 jaar oud bent. Is toch ook heel anders dan je als 5 jarige kan voorstellen?

  1. Een feest der herkenning, dat zou wel fantastisch zijn, maar ik geloof daar helaas ook niet in. Ik vind het wel heel erg interessant om te lezen hoe iedereen erover denkt en er op zijn of haar eigen manier mee omgaat. Ik kan me namelijk heel goed voorstellen dat je absoluut geen zin hebt om je met dit soort onderwerpen bezig te houden en dat zou ik dan ook zeker niet doen 😉 Ik vind het zelf gewoon heel erg boeiend en interessant.

 14. onlangs een film gezien: “heaven is for real”…waargebeurd…kippenvel!

  Zelf geloof ik zeker in een leven na de dood. Soms durf ik nog niet te zeggen: “ik kom in de hemel” (want, ik doe zoveel fout etc) maar ik geloof wel in Zijn genade!

  Je omaatje, dat zou mooi zijn, ik kan me het nog herinneren!

  Even iets anders:
  heb je genoten van de zon?

  1. Hij staat op Netflix! Ben benieuwd. Ga hem één dezer dagen kijken.
   Het was heerlijk weer vandaag! En nog meer de komende dagen zag ik. Geniet ervan!

 15. Wat een mooi artikel. 🙂 Momenteel heb ik niet echt wat met de dood. Ik geloof wel in het hiernamaals en dat de zielen van mensen nog aanwezig zijn. Soms zie of voel ik ze zo 123 in een flits. Ben wel benieuwd waar je terecht komt als je doodgaat. Best gek! Ik denk dat je ziel ergens rond vliegt waar je wilt dat het is. En ik denk ook dat als je wilt dat iemand je aanwezig wilt laten voelen (als overledene) dat dit lukt als ze dit zelf ook willen. En als mensen op aarde in leven erin geloven dan kunnen ze nog soort van contact hebben. Binnenkort ga ik op school leren wat er gebeurd met een lichaam als het overleden is en volgend jaar ga ik op rouwkamp. Ben benieuwd en ook weer niet.

  1. Wauw, wat boeiend allemaal. Ik denk ook inderdaad dat veel van wat we zien en voelen te maken heeft met wat we willen. En niet op een negatieve manier, zo van ‘dat wil je gewoon zien’, maar echt een beetje zoals de law of attraction. Dat wat je echt oprecht wil, dat dat ook kan. Rouwkamp? Nog nooit van gehoord. Ik ga eens googelen wat dat is.

 16. Ons antwoord ken je al 😉 Ik Diana als Ellis eerder zou overlijden dan ik zal ik Ellis tegenkomen , als ik eerder kom te overlijden wat gezien ons leeftijdverschil iets aannemelijker is dan zal ik mijn moeder tegenkomen.

  1. Ja, jullie antwoorden ken ik al.Ik vind het mooi hoe zeker en vast jullie hierin geloven. Dat lijkt me een heerlijk gevoel. Ben zo blij dat ik jullie blog (en deze kaarten) ben tegengekomen! ♥

 17. Ik weet niet zeker of ik geloof in leven na de dood, maar ik denk altijd van wel. Op één of andere manier geeft dat een fijner en rustiger gevoel. Ik vind het idee dat ik weer bij mijn familie kom, dat wil zeggen mijn opa’s en oma’s, daarom ook heel fijn. Of het nu wel of niet zo is, het idee is wel prettig.

  1. Uiteindelijk maakt het ook niet uit of het zo is of niet, want we zullen het (hier op aarde) nooit weten. Waarom dan niet geloven in iets wat we mooi en fijn vinden? Ik geloof er dan wél weer in dat als je ergens in gelooft de kans groot is dat het ook gebeurt. Dus blijven geloven in die mooie afloop. Doe ik ook. X

 18. Mooi!
  Deze vraag vind ik makkelijker.

  Ik denk dat ik oma tegen kom.
  De moeder van mijn moeder. Zij overleed toen mijn moeder 4 jaar was. Dus ik heb haar nooit persoonlijk gekend. Maar ken haar door de verhalen en herinneringen van mijn moeder. Dat vind ik bijzonder…. Een 4 jarige kan zich duidelijk meer herinneren dan wij soms denken.

  1. Ja, ik kan me daar deels wel in vinden, omdat ik het idee heb dat wij allemaal vanuit dezelfde energie komen. Dat zou betekenen dat we inderdaad allemaal uit dezelfde bron komen. Op deze manier met reïncarnatie is het op een bijzondere manier uitgelegd, ook zo met een God erbij die één van de meerdere Goden is, maar het idee dat we allemaal één zijn, ja, daar kan ik mij heel goed in vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.