Drinken, roken en vlees eten

schaap960

Vandaag alwéér een vreselijk drukke dag hier in Wageningen. Om 12:00 uur wordt onze stad voor de tweede keer deze week deels afgesloten. Deze keer voor de Giro. Vroeger gingen wij bijna jaarlijks een dagje naar de Tour als we in Frankrijk op vakantie waren. Vandaag ga ik een heel klein beetje op herhaling.

Om 12:00 uur sluiten ze de boel af en rond 14:00 uur worden de renners verwacht. Ik ben ontzettend benieuwd hoe druk het zal zijn langs de weg. Het is hier één straat verder, dus ik ga natuurlijk zelf ook even een kijkje nemen. Maar voordat het zover is, eerst maar weer even een vraag beantwoorden.

De vraag van vandaag is:

Geloof je dat niet-rokers, niet-drinkers en vegetariërs op het spirituele pad sneller vooruitkomen?

Nou, dan zijn we snel klaar. Mijn antwoord daarop is: Nee, dat geloof ik niet.

Ik maakte bijna de fout om iets te doen waar ik zelf een pestpokkehekel aan heb. Ik wilde zeggen: Wat is dit nou weer voor onzin? Maar deze vraag staat niet voor niets op een kaartje, dus er zullen mensen zijn die hierin geloven. Daarom wil dit niet afdoen als onzin en ga ik er toch over nadenken.

Wat ik me kan voorstellen is dat het pad van mensen die teveel drinken, zoals ik vroeger zelf gedaan heb, onduidelijker wordt. Ik had drank nodig om te dealen met het leven, maar daardoor kwam ik geen stap vooruit. Het was één wazige en vage bedoeling. Over zweverigheid gesproken…  Op dit moment drink ik nog één of twee keer per week een lekker koud biertje. Vooral bij warm weer. Heerlijk! Eentje maar, want ik slik ook medicijnen en dat gaat niet goed samen.

Roken zie ik echt niet in. Het is slecht voor je lichaam, maar het vertroebelt je geest mijns inziens niet.

Waarom vegetariërs sneller op hun spirituele pad vooruit zouden komen zie ik ook niet in. Wij mensen zijn van origine vleeseters. Tenminste, ja toch? Alleen de manier waarop wij met dieren omgaan, om zoveel mogelijk vlees voor zo min mogelijk geld te produceren, is afschrikwekkend. Dat is ook de reden waarom ik al ruim 25 jaar geen vlees eet. Toch ben ik niet anti-vlees. Ik ben wel een extreem voorstander van biologisch vlees. Vlees afkomstig van een dier wat een goed leven heeft gehad. Oké, dan nog ben ik een beetje tegen vlees eten, maar dat is een ander onderwerp. Daar hebben we het nu niet over.

Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie hierover denken en ben vooral benieuwd naar de visie van diegene die hier wel in geloven. Dus, laat het me weten in een reactie.

Geloof jij dat niet-rokers, niet-drinkers en vegetariërs op het spirituele pad sneller vooruitkomen? ♥

48 gedachten over “Drinken, roken en vlees eten

 1. Niet echt. Maar ik geloof wel dat verslaafden aan nonnebillen, spinazie en gortepap, dat naturisten en duivenmelkers, bloemschikkers en analfabeten, vrachtwagenchauffeurs en drugsdealers wél sneller vooruitkomen. Als ze niet achteruitgaan, natuurlijk.
  De Giro in Nederland, waar gaat dat heen met deze wereld?

  1. Ja, waar gaat het heen? Ik vraag het me ook af. Waar ik me vooral aan erger is dat dit weer miljoenen kost, want het hele zootje moet straks met fiets en al het vliegtuig in naar Italië. Het is toch de Giro d’Italiaaaaaaaaa!!!! Maar goed, ze zijn er nu toch. Dan maar even piepen.

 2. Denk het ook niet. Het gaat er toch om of je zelf open staat voor vooruitgang. Misschien dat niet roken, niet drinkers en vegetariërs bewuster in het leven staan, doordat ze bewust nadenken over vleesconsumptie etc, maar ik verwacht niet dat zij sneller op het spirituele pad vooruitkomen. Trouwens, hoe meet je dat?

  1. Daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben. Al zijn er altijd weer uitzonderingen op de regel, want mijn man eet geen vlees, rookt en drinkt wel, maar is zich wel heel erg bewust van milieu en dat soort zaken. Al moet hij van spiritualiteit weer niets hebben, maar dat maakt onze relatie zo enerverend hahaha. Maar ik denk dat je een goed punt hebt dat niet-rokers en niet-drinkers en vegetariërs wellicht wat bewuster zijn in dat soort dingen. Het was niet de meest boeiende vraag uit de stapel vrees ik. 🙂

 3. Ik geloof het net zoals jij ook niet. Eigenlijk ben ik het wel een beetje eens met Koen. Mensen die niet roken en drinken en vegetariërs zijn, denken misschien wel meer na over sommige dingen.

 4. Nee dat geloof ik ook niet!
  Ik moest van de week aan jullie denken dat de ‘Giro’ door jullie woonplaats is.
  Hier had ik een aantal jaren geleden de hype van ‘de Tour’ meegemaakt.
  Van de ploegen presentatie t/m de start.
  Het was geweldig.
  Terwijl ik dacht dat er niets aan zou zijn.
  De carrefour was ook leuk.
  Hoop dat het ooit weer komt.
  Toen ik had gehoord dat ze hierna met het vliegtuig verder moeten….. dacht ik hoe doen ze dat toch met al die fietsen…..

  Veel plezier naar het kijken tijdens de ‘Giro’!

  Xoxo

 5. Nijmegen heeft ook miljoenen in de Giro gestoken: finish EN start van een etappe! Nou nou! Alhoewel ik best wel een wereldburger denk te zijn, vind ik dat de Giro in Italia moet bijven en de Tour de France…. juist: niet in Utrecht. Maar daar ging je vraag helemaal niet over! Wat een onzin, roep ik met je mee. Hoe meer je met beide benen op de grond blijft staan, hoe sneller je spiritueel vooruit komt. Als je gaat zweven…. vergeet het dan maar! En met beide benen op de grond kan naar mijn idee heel goed met sigaret, wijntje (of biertje) en af en toe een verantwoord stuk vlees. Ik gebruik het geen van drieën, maar dat ik nou spiritueel zo hard vooruit ga… 😀

 6. Nee, ik heb mij er weleens in verdiept omdat ik het ook tegen kom, bij Doreen Virtue bijv. alleen al, als je de engelen zou willen zien, ja als jij niet genoeg voeding binnen krijgt of licht gaat eten etc. dan word je vanzelf wel licht in je hoofd en kun je dingen gaan zien 😉

  Nou goed, dat is mijn logische redenering waarom mensen dit doen of erin geloven, en dan zeg ik weer… je moet je ook aarden, dus daarom zoveel zoet eten, suikers en zo, volgens mij doet, ‘vlees’ dat net zo goed dan, het gaat erom dat je weer een bodem maakt. Zelf ben ik een flexeter geworden als vanzelf en dat bevalt goed maar als ik dan moet kiezen iets te eten om te aarden, kies ik liever voor een beetje vlees dan telkens al die zoete troep…

  Mijn idee, nadat ik mij er ooit in verdiept heb…

  Geniet van de Giro, moest al aan je denken toen ik het hoorde ja, hahaha Fijn dat het zo vlak langs je huis komt eigenlijk ook 😀

  X

 7. Zelf zie ik mezelf niet als spiritueel, maar ook weer niet met mijn voeten in de aarde verzonken. Sommige dingen kan ik spiritueel bekijken, andere weer theoretisch/wetenschappelijk en als laatst natuurlijk ook emotioneel. Dit maakt je in mijn ogen mens, in zijn geheel een spiritueel wezen en bijzonder. Zelf eet ik vlees, drink ik van tijd tot tijd en heb ik vroeger 11 jaar gerookt. Maakt dat me meer of minder spiritueel? Als je dat zelf denkt, dus over jezelf, dan bewijs je, in mijn ogen, dat dat dus niet het geval is.

 8. Ik snapte eerlijk gezegd de hele vraag niet… Zie dat ik de enige ben, dus nou voel ik me dom 😀
  Dus laten we het over de Giro hebben. Ik ben gisteren naar de tijdrit geweest, vond het echt gaaf! Mooi ook Tom in ’t roze! Veel plezier vandaag!

  1. Haaahahaha. Dan hoef je inderdaad ook niet verder over het antwoord uit te wijden. Ja, ik ga zo mijn zonnebril opzetten en me klaarmaken voor de karavaan!!!

 9. Ten eerste hoe meet je hoe ver je op het spirituele pad bent? Ten tweede denk ik dat het geen zak uitmaakt. Btw sommige mensen gebruiken drugs om hun geest te verruimen, dus ja…

  1. Het zal om een mate van bewustzijn gaan en die kan je nooit meten natuurlijk. Niets in het spirituele is denk ik te meten. Ik denk ook dat je juist met bepaalde drugs letterlijk in hogere sferen kan raken. Dat kan, mits incidenteel gebruikt, volgens mij helemaal geen kwaad.

 10. Ik denk dat het wel invloed heeft of je rookt en drinkt, zie ook dat ik tot nu toe de enige ben.
  Als je rookt en drinkt is je geest daar steeds mee bezig, daardoor is er volgens mij geen of in ieder geval te weinig ruimte voor het spirituele. Of zie ik dat nou helemaal verkeerd.

  1. Nee, dat zie je helemaal niet verkeerd. Kijk, daarom vind ik het zo interessant om te weten wat anderen denken. Zo had ik het nog nooit bekeken. Drank wel, maar roken is inderdaad ook een verslaving waar je brein continue mee bezig is. Zeker als je even niet kan roken en dus gestrest en opgefokt raakt. Interessant. Thanks!

 11. Waar ligt dat spirituele pad? Ik ga het ook niet zoeken hoor,want ik vind het een beetje onzin en voor je het weet geloof ik ook overal in…

 12. Ik geloof daar niet echt in… zowel Husband als ikzelf roken occasioneel eentje, drinken in het weekend graag eens een aperitiefje en eten vlees (weliswaar heel beperkt, maar toch) en we hebben beiden het gevoel dat we wel in peace zijn met het leven, de wereld en alles wat daarbij komt kijken. Het is, volgens ons dan toch, gewoon een state of mind 😉

 13. Ik geloof wel degelijk dat vlees eten invloed heeft op je state of mind en misschien daarmee ook je spiritualiteit. Je kunt absoluut spiritueel zijn en vlees eten, maar ik denk dat het wel bij je spirituele ontwikkeling helpt om geen vlees te eten. Sinds ik veganist ben, heb ik veel meer compassie voor de mensen en dieren om me heen. Ik denk dat als je vlees eet je onbewust heel veel negatieve energie binnenkrijgt. Misschien vinden sommige dit onzin, maar ik ervaar het zelf wel zo. Hetzelfde geldt voor roken en alcohol: je kunt prima spiritueel zijn en roken en drinken, maar het maakt de ontwikkeling makkelijker denk ik als je t niet doet.

  1. Leuk om een andere reactie te lezen. Het eerste wat ik dacht: Maar word je niet juist veganist omdat je zoveel compassie hebt voor mens en dier? Ik heb nog nooit gelezen dat iemand denkt dat je van vlees eten negatieve energie binnenkrijgt. Nee, ik zei het eerder hierboven al, ik doe niets af als onzin. We hoeven niet overal hetzelfde over te denken. Dat vind ik juist zo interessant aan deze manier van blogjes schrijven dat er altijd antwoorden bij zitten die anders zijn dan de mijne. Ik wil graag dingen ook vanuit andere standpunten bekijken. Gewoon wat breder, waardoor ik meer inzicht in anderen en meer begrip voor anderen krijg.

   Dat laatste is ook een mooie: het maakt de ontwikkeling makkelijker als je het niet doet. Voor mijn gevoel werkt dat bij alcohol dan nog sterker dan bij roken. Ik heb zelf lang gerookt en het roken op zich stond me niet in de weg, maar wel het afhankelijk zijn van die nicotine. Goed, uiteindelijk komt dat op hetzelfde neer. Je bent de rust kwijt die je nodig hebt (of beter kunt gebruiken) voor spirituele verdieping. Thanks voor je reactie.

   1. Hmm… ja misschien word je ook wel veganist omdat je al compassie hebt voor mens en dier, maar sinds ik veganist ben geworden is dit wel flink versterkt. Ik denk dus dat er een wisselwerking is tussen veganisme en compassie (al wil ik zeker niet de beweren dat het de enige manier is om compassie te ontwikkelen of te tonen). Ik vind deze blogjes ook heel interessant. Boeiend om andere comments te lezen, want dat zet me weer aan het denken.

 14. Ik denk niet dat roken invloed heeft op spiritualiteit. En alcohol? Tja, geen idee eigenlijk. Hier kan ik niets over zeggen. Heb ik ook eigenlijk geen mening over (omdat ik er te weinig over weet).
  Het eten van vlees vind ik een lastige. Ik denk dat spiritualiteit vaak samengaat met liefde en dankbaarheid. Daar kan ik volledig naast zitten natuurlijk, maar dit is wat ik tot nu toe heb gezien. Toeval? Zou kunnen! Ik denk dat mensen die geen vlees eten of veganistisch zijn ook vaak veel liefde/dankbaarheid voelen. Veel.. tja, hoe noem je dat. Ik kom niet op het goede woord helaas. Een soort compassie met mens en dier. Een liefde voor alles wat leeft. Een dankbaarheid voor de wereld. Dankbaarheid omdat wij hier mogen zijn.
  Maar zoals ik al zei… Pin me er niet op vast. Dit zijn puur ervaringen/ideeën die ik er over heb op dit moment.

  1. Denk het ook hoor. Zo voelt het in ieder geval voor mij wel. Het is dan wel weer wat je onder spiritueel verstaat. Veel leggen de link met religie of het bovennatuurlijke, voor mij is het ook een stukje het bovennatuurlijke, maar vooral het stuk bewust leven. Geen vlees, goed zijn voor de natuur, duurzame producten kopen, zoveel mogelijk biologisch, geen vlees enz. Dat is denk ik wat jij ook bedoelt en voor mij is dat ook een groot onderdeel van spiritualiteit.

   Wat ik schreef; ik heb wel veel alcohol gedronken in mijn leven en het heeft me behoorlijk van mijn pad afgebracht. Het verandert letterlijk je bewustzijn, dus op zich … Maar roken zie ik inderdaad toch ook niet heel erg in. X

 15. Interessante vraag. Ook mooi om te lezen hoe jij je primaire reactie wist terug te draaien. Ja, als iets wordt gevraagd, zijn er inderdaad mensen die het geloven.
  Ik denk niet dat deze drie zaken van toepassing zijn voor het wel of niet sneller bereiken van een spiritueel pad. Jezus genoot ook van een wijntje… Volgens mij heeft het wel of niet bereiken van een spiritueel pas veel meer te maken met je instelling. Sta je er voor open? Hoe bezie jij het leven? Welke drijfveren zijn er; waar zoek je naar?
  Ik ben nu voor een paper bezig met het paganisme, en het belangrijkste voor pagans is de harmonie met de natuur; respecteer de aarde en eer haar. Daarbij mag je best vlees eten, maar neem niet meer dan nodig bijvoorbeeld. Dus schiet niet 2 konijnen als je er aan 1 voldoende hebt.
  Een state of mind las ik hierboven, daar sluit ik denk ik maar bij aan. 🙂

  1. Ik vind het zelf heel erg lastig als mensen iets wat voor mij belangrijk is onzin noemen. Dat geeft niet, maar ik wil er daarom wel voor waken dat ik het niet bij anderen doe. Ik vind het belangrijk om wat minder hard te roepen en wat milder te zijn in ons oordeel naar anderen. Niet iedereen heeft een olifantenhuid.

   Dat vind ik een hele mooie: schiet niet 2 konijnen als je er aan 1 voldoende hebt. Echt heel mooi. Die ga ik onthouden.

   1. Sterke ethische waarde: wat niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Breng je duidelijk tot uiting. 🙂 Milder zijn, dat zouden meer mensen mogen proberen.
    Ja, die kwam zo uit mijn vingers rollen. Het paganisme inspireert, haha. Vanochtend heb ik de documentaire ‘Heksen in Holland’ gekeken. Misschien dat jij die ook interessant vindt. 🙂

 16. er is al veel gezegd.
  hoe “meet” je het pad? DAt las ik hierboven ook al en dat vraag ik me dan wel af.

  Verder het antwoord op de vraag, ik denk het niet of er moet “te” voor staan, zoals jij ook al zegt.

  Nog bij de Giro geweest?

  1. Doet kan je niet meten en dat moet je ook niet willen meten. Geloof kan je ook niet meten. Ja, het was superrustig bij de Giro! Kon heerlijk rustig in het gras zitten. Perfect!

 17. In mijn ogen is doden terwijl er alternatieven zijn immoreel. Wat is het argument om wel te doden terwijl er alternatieven zijn? Smaak? Gemak? Zijn dat niet hele banale redenen om een dier voor te laten sterven?

  Waarom zou je immoreel willen zijn? Een wereld met minder leed is nastrevenswaardig. En de makkelijkste manier om dat te doen is geen dieren meer te laten doden.

  1. Ah, je bent ook hier terecht gekomen. Ik eet zelf al 25 jaar geen vlees. Ik eet wel vis. Drink geen melk. Eet wel kaas. Eet eieren, maar enkel biologisch. Ja, waarom in vredesnaam eet ik vis? Het antwoord is voor de smaak. Ik vind het vreselijk lekker. Het is gewoon … Immoreel. Ik ben wat terughoudender dan jij, maar nu ik dit zo lees doet het wel wat met me. Het feit dat ik vis eet, omdat ik het lekker vind. Dat daarvoor een vis gedood moet worden. Belachelijk. Vis gaat de deur uit. Dat zeg ik niet zomaar hoor. Je hebt gelijk en mijn ogen (weer) geopend. Dank je wel.

   1. Je hebt mijn dag helemaal goed gemaakt! 🙂

    Trouwens heel knap dat je het denken consequenties laat hebben voor je handelen. Dat vinden velen, waaronder ik ook, erg lastig. De wereld is in elk geval weer een klein beetje mooier!

 18. Echt een vraag om over na te denken zo blijkt maar weer 🙂 Als ik voor mezelf als niet-roker, niet-drinker én vegetariër mag spreken: ik ben echt alles behalve spiritueel haha 😛 Ja ik denk er wel eens over na en ja ik ben iets spiritueler dan bijvoorbeeld anderen in mijn familie (met als enige verschil dat zij geen vegetariër zijn), maar ik denk eerder dat dat door andere dingen komt. Dus mijn antwoord: nee dat denk ik niet.

 19. Oei, ik ben spiritueel, rook niet, drink weinig en eet geen vlees. Maar dat die combinatie zie ik niet. Zo rook ik uit principes niet, het is slecht voor je lichaam en ik heb nu al genoeg luchtweginfecties als overblijvertje van wat ze kinderastma noemen. Wel kan ik intens genieten van een goed glas wijn, wat tapas en een heerlijk zonnetje, mits dit met mate gebeurd. Zo ken ik genoeg mensen die het gebruik van alcohol zien als een manier om inderdaad te vluchten. En dan eet ik ook nog eens geen vlees (of vis, of eieren, of melk), niet direct vanuit geloofsovertuiging, maar eerder vanwege mijn stille droom om ooit eens een eigen boerderij te hebben, en ik zou het niet over mijn hart krijgen om een dier te slachten, dus moet niemand dat nu voor mij doen.

  Werkt dit nu in mijn voordeel? Nee. Niet dat ik denk. Ik modder nog even goed maar wat aan dan een paar maand geleden toen ik nog wel dierlijke producten at. Er kwamen niet ineens visioenen of hogere inzichten. En er kwamen ook geen engelen aangevlogen om mij te prijzen. Maar wel voel ik me beter over mezelf. Dat is toch al een begin denk ik 🙂

 20. Ik vind het over het algemeen grappig dat mensen direct op dat roken, vlees of drinken springen. Terwijl ik me toch de vraag stel: hoe meet je ‘verder op het spirituele pad’, en heb je overigens wel een ‘verder’ op het spirituele pad?

  Ik geloof dat mensen soms niet klaar zijn voor iets, of dat een ervaring te hard binnen komt, of dat iemand nog iets moet verwerken, maar daarom sta ik nog niet ‘verder’ op het spirituele pad. Het mijne is gewoon anders dan dat van jou. En heel eerlijk gezegd, ‘verder’ impliceert dat er een doel is. En wat zou dat doel dan zijn?

 21. Ik vind het maar een vage vraag, maar nee, ik denk het niet.

  En ik was al bang dat ik de enige was die het bizar vind dat de Giro en de Tour deels in Nederland plaatsvond. Maar gelukkig niet 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.