Vlees noch vis

on

schaap

Wie mij volgt op Twitter zal zich gisteren wellicht het apezuur hebben geërgerd. Ik was, dankzij een retweet van stichting Varkens In Nood, in gesprek geraakt met een varkenshouder en een veganees. Een veganees? Ja, een veganees. De betekenis daarvan moet ik zelf ook nog even opzoeken.

Onderwerp van gesprek waren de kraamkooien die gebruikt worden in de varkenshouderij. Voor een duidelijke en korte uitleg over wat een kraamkooi is, klik hier. In eerste instantie was ik niet zo tegen het concept kraamkooi. Als de zeug anders bovenop haar biggetjes gaat liggen en ze daardoor doodgaan, waarom niet? Toen ik echter hoorde dat de zeug hier vier volle weken in verblijft, veranderde mijn mening al enigszins.  Als je dan ook nog hoort dat ze vaak twee keer per jaar een berg biggen baart (sorry, ik had even geen zin om de officiële woorden op te zoeken). Nee, dat doe je geen mens, geen dier, geen enkel levend wezen aan.

Nu ben ik geen activist die meteen vol enthousiasme op de barricade springt. Ik ben meer iemand die mijn informatie rustig wil inwinnen. Daarom neem ik ook niet snel zomaar alles aan wat bijvoorbeeld een stichting als Varkens In Nood zegt. Niet dat ik ze niet vertrouw, maar hun visie is gekleurd. Net als die van de varkenshouders. Daarom vorm ik graag mijn eigen mening op basis van voldoende informatie. Door het gesprek gisteren op Twitter kan ik nu wél een duidelijk beeld vormen van wat een kraamkooi is en nu kan ik daar dan ook een oprechte en eerlijke mening over hebben.

Even tussendoor; dat zouden we allemaal wat vaker moeten doen. Niet klakkeloos een mening of oordeel van een ander overnemen. Steek er eens wat tijd in. Laat je informeren en vorm op basis van die informatie je eigen mening. Echt mensen, dat is belangrijk! Zeker in een wereld waar iedereen een mening heeft en die klakkeloos verspreidt alsof het feiten zijn. Het zijn meestal geen feiten. Het gaat meestal om een mening of nog erger; een oordeel. Vorm je eigen mening. Het is interessant en het is zeker de moeite waard.

Eén van de personen met wie ik in gesprek raakte op Twitter, was Jan ten Cate, de veganees. Jan vond vervolgens mijn blog en liet de volgende reactie achter op het artikel Drinken, roken en vlees eten:

In mijn ogen is doden terwijl er alternatieven zijn immoreel. Wat is het argument om wel te doden terwijl er alternatieven zijn? Smaak? Gemak? Zijn dat niet hele banale redenen om een dier voor te laten sterven?Waarom zou je immoreel willen zijn? Een wereld met minder leed is nastrevenswaardig. En de makkelijkste manier om dat te doen is geen dieren meer te laten doden.

Het zette mij flink aan het denken. Ik eet dan wel geen vlees, maar ik eet wel vis. Waarom? Omdat ik het lekker vind. Om de smaak. Dat is inderdaad een banale reden om een dier voor te doden. Een vegaworstje bij de krieltjes en de doperwten is net zo lekker. Mijn ouders vertelde me laatst dat ze ook minder vlees zijn gaan eten. Ik was zo blij om dat te horen. Ik ben echt trots op ze, dat ze dat zijn gaan doen. Ik ben ook trots op mezelf dat ik al 25 jaar geen vlees eet. Waarom niet die volgende stap zetten als het zo goed voelt?

Dat ga ik dan ook gewoon doen. Vanaf vandaag eet ik geen vis meer. Ik ben niet van plan om (direct) vegan te worden. Ik heb dat eerder gedaan en dat ging helemaal mis met mijn eetstoornis. Ik hou dit deze keer dan ook goed in de gaten. In ieder geval geen vlees en geen vis meer. Melk, yoghurt en boter gebruikte ik al heel weinig, maar ga ik ook weer volledig weglaten. Ik ga weer overschakelen op vegetarische kaas (dat is kaas met vegetarisch stremsel). Biologische eieren gebruik ik al eeuwen. De overstap is dus niet zo heel erg groot, maar het geeft me echt een onwijs goed gevoel. Jan, bij deze, heel erg bedankt. ♥

51 reacties Voeg uw reactie toe

 1. chucky1012 schreef:

  Wat verschrikkelijk van die kooien!
  Zielig voor die dieren!
  Ik ben erg benieuwd hoe je jij dit gaat doen als je ook vis weg laat bij de maaltijden.
  Ik drink geen melk.. bah.
  Maar wel andere melkproducten.
  Vis is heerlijk, vlees eet ik wel.
  Boter niet.
  Laat je weten waarden hoe mij boodschappen doet?
  Ben er zo benieuwd naar…..

  Fijne dag Xoxo

  1. Marion schreef:

   Ja, ik wil er regelmatig over gaan schrijven, dus ik hou je op de hoogte. X

 2. Desi schreef:

  Wauw, wat knap! Ik vind het zo goed dat je gewoon rustig informatie gaat winnen en dan pas een mening vormt. Dat zouden veel meer mensen moeten doen (inclusief ikzelf, af en toe). Prachtige reactie ook van Jan! Aangezien er tegenwoordig inderdaad super veel alternatieven zijn (ik kan geen enkel product noemen waar geen veganistische versie van te vinden of zelf te maken is), is het echt onnodig om het dierlijke product (wat met veel dierenleed gepaard gaat) te eten.

  1. Marion schreef:

   Ja, zijn reactie zette me echt aan het denken. Alleen omdat ik zin heb in een stukje vis…. En zolang we allemaal zo blijven denken en onze ogen sluiten,gaat de massaproductie van dieren gewoon door. Het is en blijft een gevoelig onderwerp, toch voelt het heel goed om het te doen en er ook over te schrijven. Jij eet volledig vegan? Zover ben ik nog niet hoor. Is op dit moment ook niet mijn streven moet ik eerlijk zeggen, maar ik sluit het voor de toekomst absoluut niet uit.

   1. Desi schreef:

    Ach, alles op zijn tijd! Ik eet nu anderhalf jaar veganistisch en heb er daarvoor 4 jaar over na gedacht om het te doen. Het belangrijkste is dat je blijft nadenken en jezelf blijft ontwikkelen en die dingen doet die voor jou op dat moment goed voelen.

 3. stilleschreeuw schreef:

  Het zet mij ook wel aan het denken, maar ik merk ook dat mijn eetstoornis dan harder gaat trekken. Ik eet weinig vlees, maar ik eet het nog wel. Ik ben benieuwd naar hoe jij het doet; langzaam richting het veganisme/vegan gaan.

  1. Marion schreef:

   Dat is ook de reden waarom ik heel voorzichtig ben nu. Ik ben er de vorige keer keihard in meegezogen en hoe lief ik dieren ook vind, mijn eigen welzijn staat voorop en dat geldt voor jou ook. Eerst helemaal beter worden, dan kan je misschien hierover na gaan denken. ♥

  2. Desi schreef:

   Veganisme heeft mij heel erg geholpen om de laatste restjes van mijn eetstoornis weg te krijgen (maar die waren nog maar heel klein). Als je het doet vanwege de dieren of het milieu, denk ik dat het juist kan helpen om vega(n) te worden met een eetstoornis, zolang je maar zorgt dat je genoeg eten binnen krijgt en ook af en toe ongezonde vega(n) dingen eet. Als je dingen weglaat en vervangt met een gelijkwaardig product (bijv vlees vervangen met een vleesvervanger), kan het denk ik geen kwaad. Als je echter hele producten weg gaat laten en daar niets voor vervangt, dan kan het je eetstoornis wel verergeren. Vega(n) zijn kan namelijk ook makkelijk een manier worden om bepaalde producten te ontlopen en daardoor af te vallen.
   Zoals Marion ook al zie: je eigen gezondheid (zowel mentaal als fysiek) moet altijd voorop staan! Succes 🙂

   1. stilleschreeuw schreef:

    Ik eet eigenlijk wel veel vleesvervangers. Ik ben alleen ook panisch voor geraffineerde suikers. En ik vind het lastig omdat ik nog erg worstel met eetbuien. Maar bedankt voor de tips! 🙂

    1. Desi schreef:

     Ik hoop dat je iets aan de tips hebt en ik wens je een voorspoedig herstel toe. Het leven is zo veel mooier zonder eetstoornis ❤

 4. geboersmaGerben schreef:

  Heel goed dat je die keuze hebt kunnen maken! Voor sommige mensen is het best lastig om toe te geven, want ze geven de ander niet graag gelijk over iets wat hun hele leven zo dichtbij ze heeft gestaan. Wat voor goede argumenten je er ook voor aandraagt. Het zit zó ingebakken in de cultuur en in je eigen levenspatroon.

  Heel knap dat je open staat voor de argumenten voor veganisme! Dat zouden echt meer mensen moeten doen, want uiteindelijk is het goed voor ons allemaal. 🙂

  Cheers!

  1. Marion schreef:

   Wat ik vooral moeilijk vind/vond, en ik denk velen met mij, is dat ik wéét dat het niet oké is, dat het anders kan, dat ik een vrije keus heb en toch kies voor dat stukje vis. Ik vind mezelf belangrijker dan een dier en dat is oké. Waar het pijnlijk wordt is wat Jan aanstipte: de dood van een dier om mijn honger naar iets lekkers te stillen. Dát is onacceptabel en toch doen we het bijna allemaal dagelijks. We kijken weg. De link met de oorlog gaat ver, zoals het stuk wat van Roos Vonk (http://www.joop.nl/opinies/varkensmoederdag), maar ze raakt precies de kern en ze raakt ‘m keihard!

   Bedankt voor je reactie! Cheers!

 5. Simplynspecial schreef:

  Rustig informatie inwinnen en hierop je mening baseren is zeker goed. Dat doen we allemaal veel te weinig. Dit zet mij wel aan het denken. Ik ben gek op dieren, maar ook gek op vlees. Tja, hoe ga je hier dan mee om?! Ik vind het lastig.

  1. Marion schreef:

   Het is ook lastig. Het zit zo in ons systeem om vlees en/of vis te eten. Maar het is puur omdat we het lekker vinden en dan is de vraag, de vraag die de meeste mensen zichzelf liever niet stellen; is dat het dierenleed waard? Ben benieuwd wat je gaat doen.

 6. loenaaraya schreef:

  Grote stappen Marion! Toen wij de overstap maakten had ik veel aan de groene meisjes, EVA en de veganchallenge. En nu ga ik jouw weg natuurlijk volgen 🙂 Nu ga ik eerlijk zijn, ik ‘zondig’ nog regelmatig. Waar ik dacht dat ik kaas moeilijk zou vinden, blijkt mijn valkuil ijs te zijn, zeker met dit weer. Voorlopig laat ik het zo.
  En helemaal top dat je ouders ook gaan minderen!

  1. Marion schreef:

   Ik ga niet vegan, hoor! Dat vind ik echt nog een stap te ver. Ik wil het ook absoluut niet gaan zien als zondigen, want dan kom ik weer in de restrictie terecht die mij de vorige keer regelrecht de eetstoornis introk. Ik vind ook echt dat jij dat ook niet als zondigen moet zien. Kijk eens hoeveel je al doet! Je bent bewust bezig en dat is al veel meer dan de meeste mensen doen. Ja, ik ben ook zo trots op mijn ouders. Mijn moeder heeft vroeger al een poos vegetarisch gegeten, maar mijn vader is een echte vleeseter. Zeven dagen per week!! En dat hij dan nu regelmatig een gehaktbal van de Vegetarische Slager op zijn bord heeft liggen, dat maakt mij zo ontzettend blij! 🙂

   1. loenaaraya schreef:

    Oh zo bedoelde ik dat niet Marion. Het kwam misschien wat verkeerd uit de vingers. Echt zondigen kan je het ook niet noemen denk ik, meer een gedachtegang waarbij ik voor de ijskraam sta en denk ‘nu heb ik echt geen zin in sorbet, ik neem lekker een karamelijsje’.

    Verder draag ik ook wol en leer, ik liet het idee eens passeren, ging kijken voor andere alternatieven en schrok van de prijzen. Het moet wel leuk blijven toch? Zo weet ik inmiddels dat in onze biowinkel vlees te koop is van koeien/varkens/… dat in natuurgebieden is opgegroeid en gewoon heeft geleefd zoals het hoort. Nu wil ik niet direct terug vlees eten, maar als mijn ouders op feestjes er bijvoorbeeld op zouden staan, zou ik voor dat vlees kiezen.

    Verder wil ik graag toevoegen dat er hier jammer genoeg nog weinig van de vegetarische slager te vinden is in de winkels. Ik heb er al zoveel over gehoord, maar heb het nog niet mogen proeven. Maar gelukkig zijn er andere alternatieven 🙂

 7. Robin schreef:

  Je blog over spiritualiteit en roken/drinken/vlees eten heb ik even laten lopen, omdat ik daar totaal geen link tussen zie. Ja, ik eet vlees en drink af en toe een glaasje. Omdat ik het lekker vind. De mens is een omnivoor, en eet dus van nature plantaardig én dierlijk voedsel. In die zin vind ik het geen probleem om vlees te eten en dat daar dieren voor gedood worden. In de natuur gaat het niet anders. Alleen staan we inmiddels mijlenver van die natuur af, zijn we met teveel en willen we meer vlees dan op een dierwaardige manier mogelijk is. Ook is de hoeveelheid water en gewas dat nodig is om een kilo vlees te produceren te groot om het deel van de wereld dat nu nog nauwelijks vlees eet te voorzien. We putten de natuurlijke bronnen van de aarde in hoog tempo uit. Door hogere eisen aan het dierenwelzijn te stellen zal de prijs van vlees omhoog gaan en lost dit probleem zichzelf op. Ik zie hier wel een taak voor de overheid, want het gros van de consumenten kijkt alleen naar de prijs. Ik ook, zal ik eerlijk bekennen.

  Of het doden van dieren zielig of immoreel is vind ik een lastige. Het leent zich niet zo voor discussie (net als geloof). Vorm je eigen mening, leef er naar en laat een ander in zijn waarde.

  1. Marion schreef:

   Zolang het vlees voor deze goedkope prijs aangeboden wordt, zal de consument het blijven kopen. Hier ligt absoluut een taak voor de overheid. Daarnaast hoop ik dat mensen een stukje eigen verantwoordelijkheid nemen door minder vlees te eten en als ze vlees eten, dat ze dan kiezen voor biologisch. Dit doen overigens al ontzettend veel mensen en dat vind ik heel mooi om te zien.

   De ander in zijn waarde laten, dat zouden veel meer mensen moeten doen ja. Wat je af en toe op social media voorbij ziet komen is werkelijk waar van God los.

 8. marielle schreef:

  Het verdiepen voordat je je mening geeft, dat vind ik een heel belangrijk en goed punt!

  Succes ermee en zorg wel goed voor jezelf!! (voldoende eiwitten etc juist ook met het ziek zijn!)

  ps mooie foto weer!

  1. Marion schreef:

   Mijn diëtiste zei destijds dat ik 1 gram per kilo lichaamsgewicht. In mijn geval zou 8 gram eiwitten per dag dus voldoende zijn. Daar zit je al snel aan hoor. Eén glas sojamelk, 75 gram tofu en een vleesvervanger bij de maaltijd en je bent er al. Vanwege mijn PDS moet ik juist oppassen met teveel eiwitten. Vaak heb ik na een stuk zalm de volgende dag al last, omdat daar bijna drie keer zoveel in zit. Hoe meer eiwitten, hoe moeilijker je darmen het krijgen.

   1. Marielle schreef:

    Oh mbt pds snap ik.
    Uhm…je bedoelt 80 gram neem ik aan?
    Er zijn veel alternatieven qua vleesvervangers dat is fijn!
    Zou je evt insecten wel overwegen? ( ja dit is een serieuze bedoelde vraag 🙂

    1. Marion schreef:

     Ja, 80 gram, typefoutje. Nee, ik zou geen insecten eten. Die staan voor mij gelijk aan dieren. Ik sla ook geen insecten dood, zelfs wespen waar ik doodsbang voor ben mogen weer naar buiten tegenwoordig. 😉

    2. Marion schreef:

     Ik snap nu mijn verwarring. Wij werkte toen met een puntensysteem. Ik moest 8 punten hebben en dat staat gelijk aan 80 gram. Maar uh, zou jij insecten eten? Brrrr…..

     1. marielle schreef:

      weet ik niet, een keer proberen zou ik wel willen.
      oh nu snap ik het!
      80 gram is nog best aardig wat, een portie tofu bevat 20 gram ongeveer, maar dit gaat een beetje ver…haha.

      Overigens zet ik insecten ook meestal weer buiten, ik vind het doodslaan zo vervelend!

 9. Bij ons idem. Bitter weinig vlees, af en toe een visje. Dat houden we zo…

  1. Marion schreef:

   Dat vind ik mooi! Top!

  2. Rob Alberts schreef:

   Jullie zijn dus ook bijna veganees?

   Zonnige groet,

 10. Angelique schreef:

  Hier ook weinig vlees en als we vlees eten dan biologisch. Aan het begin van het jaar geprobeerd de overstap te maken naar pescotarier, niet gelukt. Het zit er bij mij echt ingestampt. Ik kom uit een familie van vleeseters. Ik was vroeger als 2 jarige al gek op vlees. Kilo’s gingen er doorheen bij ons thuis. Met gourmetten of barbequen; eten op karakter noemden mijn familie dat. Als ik er nu aan denk, word ik er misselijk van. Walgelijk vind ik dat nu. Bovendien is het ook nog eens erg ongezond. Ik denk dat wij 1 keer id week vlees eten. Tot mijn verbazing vind Lieve geen klap aan vlees. Misschien dat de vleescirkel nu wordt doorbroken. Laten we het hopen.

  Goed dat je de keuze hebt gemaakt Marion. Ik ben het ook niet eens met de bio industrie. Het blijft een lastige kwestie.

  Xx

  1. Marion schreef:

   Het is absoluut lastig. Precies wat jij zeg; het zit zo in ons systeem. Is dat een excuus? Absoluut niet, maar kennelijk is het toch wel iets, want anders zou ieder weldenkend mens (en daar schaar ik al mijn lezers onder) wel stoppen met vlees eten. Het is niet zo makkelijk als sommigen ons willen doen geloven. Ik vind het ontzettend mooi om te zien en te lezen dat er toch heel veel mensen steeds bewuster mee omgaan. Dit veranderen we niet binnen één generatie. Daar hebben we Lieve straks voor nodig ♥

 11. Anieke schreef:

  Top, Marion. Zo te horen past de ‘veganistische gedachte’ wel bij je. Je zet mooie stappen 🙂 ik ben van plan nog meer eetvideos te gaan maken over hoe ik nu eet, misschien heb je er wat aan! Ik denk dat ergens deze week een nieuwe online zal komen 🙂

  Huggies

  1. Marion schreef:

   Tof! Ik vond de laatste video erg leuk en je maakt ze ook leuk. Geen fancy bladieblabla, gewoon lekker jij. Ik vind jou een toffe meid, als ik dat mag zeggen 🙂

 12. Rob Alberts schreef:

  Veganees, wat een prachtwoord.
  Maar ook wat een mooi blog heb je geschreven.

  zonnige groet,

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Rob! Die zon die zit wel goed deze dagen. Heerlijk.

 13. Ilse schreef:

  Ik eet wel vlees en vis. Ik vind wel dat dieren in de vleesindustrie beter behandeld zouden moeten worden, veel beter, dat zeker! Maar tegen het doden van dieren voor menselijke consumptie, daar heb ik principieel niets tegen.
  Ik eet wel eieren en zuivelproducten. Dat vind ik al wat gekker, maar toch blijf ik het doen, gewoontes, he.
  Veel succes met je nieuwe eetgewoontes!

  1. Marion schreef:

   Wat grappig dat je eieren en zuivel gekker vindt. De meeste mensen hebben daar volgens mij juist het minste moeite mee. Er verandert niet zo heel veel voor me gelukkig. Paar kleine aanpassingen en dan moet het lukken. X

 14. Emily schreef:

  Mooie beslissing! Toen ik eerder dit jaar stopte met dieren te eten, voelde ik me daar meteen zo goed bij. Een nadeel is wel dat ik er maanden over heb gedaan om weer een beetje plezier te krijgen in koken. Ik vond/vind het erg confronterend om dat te beseffen. Dat ik vooral vlees at om het lekkere, en zonder het vlees dus moeilijk vind om lekkere gerechten te verzinnen. Man, dat was een baksteen…
  Maar inmiddels vind ik het veel gemakkelijker en allemaal net zo lekker. Ik ben er creatiever van geworden wat betreft koken en mn lichaam vindt het ook fijn.

  1. Marion schreef:

   Het is inderdaad een zoektocht naar wat je lekker vindt. Ik kan zelf helemaal niet goed koken en laat dat meestal aan mijn man over. Vandaag heb ik bij de toko voor het eerst dumplings gehaald. Allemaal verschillende soorten met yam, Chinese look, champignons, kool, etc. Echt superlekker. Is wel een aanrader. En makkelijk. Die dingen koken, stomen of in de magnetron doen. Maar je kan ze natuurlijk ook zelf maken. Dan moet je alleen wel van koken houden en dat doe ik dus niet 😀

 15. Sabine schreef:

  Mooie beslissing Marion! Ik eet ook al jaren geen vlees en vis meer. Het bevalt goed en ik weet dat ik in ieder geval niet bijdraag aan wat er met die dieren gebeurt. Soms vind ik het wel vervelend hoe men er hier mee omgaat. Colombianen geloven echt niet dat je kunt leven zonder vlees en eten het daarom zeer en zeer veel.

  1. Marion schreef:

   Grappig dat dat toch ook weer cultuurgebonden is, dit soort ideeën. Ik weet nog dat mijn Congolese buurvrouw me aankeek toen ik zei dat wij al sinds kinds af gaan geen vlees aten. Ze kon het niet bevatten. Geen vlees eten en wel een hond in huis als huisdier. Er ging een wereld voor haar open.

 16. Daisy schreef:

  Ben het met je eens over het klakkeloos dingen overnemen. Iedereen moet idd wat meer nadenken over zijn/haar eigen mening. Knap van je dat je de visjes nu ook laat staan,

 17. Inge schreef:

  Mooie beslissing, Marion. Ik eet al 10 jaar geen vlees en vis meer, koop zoveel mogelijk dierproefvrij, gebruik geen leer.. maar ben geen vegan. Dat vind ik toch wel een behoorlijke stap nog en zolang ik niet alleen woon is dat ook niet te doen. Ik hoop dat het je gaat lukken, veel succes!

  1. Marion schreef:

   Dat is ook een hele grote stap. Op deze manier doe je al ontzettend veel. Superfijn! X

 18. Jenn schreef:

  Helemaal eens met het niet klakkeloos alles aannemen en je eigen mening vormen, dat doen we soms veel te weinig.
  Mooi maar confronterend stuk heb je weer geschreven. Ik eet vlees en vis, maar speel wel eens met het idee om vegetariër te worden. Maar… ik ben altijd al echt gek geweest op vlees en vis. Maar ook op dieren. Ik ben absoluut tegen de bio-industrie en probeer wel zo bewust mogelijk om te gaan met vlees. En we doen ook regelmatig een dag zonder vlees hoor. Maar helemaal niet meer, ik vind het lastig. Misschien ben ik daar nog niet aan toe (klinkt als een slap excuus he…)

  1. Marion schreef:

   Nee, vind ik niet. Als het zo makkelijk zou zijn, dan zou toch iedereen allang gezegd hebben: stop, ik eet geen vlees meer. Het is het aanpassen van je levensstijl. Ik zie het als afvallen, stoppen met roken, etc. Wat jij zegt, je moet er aan toe zijn. Dat klinkt helemaal niet gek en is absoluut geen excuus. Ik vind het juist al knap dat je de confrontatie niet uit de weg gaat.

 19. Saar schreef:

  Ik ben vorig jaar volledig vegetariër geweest, maar ben daar stilaan op terug gekomen. Een keer per week een stukje vlees of vis kan wel bij ons. Waarom? Ik viel weer ontzettend af en ik wilde niet opnieuw een gevecht met de weegschaal aangaan. Het zou vast wel kunnen zonder zoveel af te vallen, maar ik heb de manier nog niet gevonden en ik vind de juiste informatie echt niet… Dus dan maar zo.

  Eerlijk gezegd heb ik het ook moeilijk met de redenering dat we geen dieren mogen doden etc. Als je zelf wil leven dan zal je altijd ergens wel een ander wezen kwaad berokkenen. Al is het maar omdat je op een mier trapt ofzo.
  Wel geloof ik dat bewust bezig zijn met ons voedsel ontzettend belangrijk is. We staan daar nu te ver vanaf. En daar zit voor mij het grootste probleem.

 20. Anuscka schreef:

  Fijn blog weer, en zo eens met zelf je informatie zoeken en op basis daarvan je eigen mening vormen! (Het gaat saai worden, ik hoop dat ik het ook eens ONEENS met je ben 😀 ) Hier ook geen vlees meer, geen vis meer, geen eieren, geen koeienzuivel (wel geitenkaas, en feta), maar vegan is mij een stap te ver. Ik ben te dol op zijde (van die zielige rupsjes), wol (zoek tegenwoordig wel verantwoorde wollen dingen) en leren schoenen… tja…. En vanwege de allergieën eten we tegenwoordig ook geen nachtschades en pinda’s meer. Probeer steeds meer ‘uit de natuur’ te eten. Onkruid. Brandnetels, zevenblad. ’t Wordt nog wel eens wat met mij…. 😀

 21. Roos schreef:

  Ben het vooral eens met je punt dat iedereen niet zomaar een mening moet overnemen en/of ventileren. Vooral op sociale media zie ik soms de meest onnozele discussies voorbij komen tussen mensen die allebei overtuigd zijn van hun gelijk terwijl bijvoorbeeld duidelijk blijkt dat ze het stuk waar ze die mening over hebben niet eens gelezen hebben. Meelullen op basis van andermans reacties, sneu eigenlijk.
  Mooie keuze, als dat voor jou goed voelt, moet je het zeker doen. 🙂

 22. kaardawn schreef:

  Wij zijn ‘bewuste’ vleeseters zeg maar, en eten allebei dus vlees, maar vaak ook gewoon een vleesvervanger of gewoon een grote portie groenten. Als we uit eten gaan, kies ik altijd vis. Wat me vaak opvalt, is dat er weinig mogelijkheden zijn voor vegetariërs. Zo gaan we binnenkort met de volledige 2 takken van mijn familie uit eten en zijn zowel voor-als hoofdgerecht enkel te kiezen uit vlees of vis. Dat vind ik wel jammer.

 23. Jaixy schreef:

  Succes! Ik snap je helemaal hoor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.