Inspiratiebronnen

Veer

Vandaag weer eens een spirituele tafelvraag. Ik kieperde het bakje met kaartjes op de kop op tafel, de kaartjes vlogen vervolgens alle kanten op en nadat ik tien minuten bezig ben geweest alle kaartjes overal en nergens vandaan te plukken, bleef er één kaartje liggen.

Op het kaartje wat als laatste overbleef stond de volgende vraag:

Heb je een spiritueel voorbeeld? Wil je vertellen wie of welk?

Als eerste denk ik dat vooral de natuur mijn spirituele voorbeeld is. De manier waarop de natuur zich in alle rust ontwikkelt en voortplant. De manier waarop ze zich aanpast naar de omstandigheden op een manier die voor ons mensen zowel bewonderenswaardig als benijdenswaardig is. Een manier van leven waar overleving van de soort boven het individu staat.

Mijn eerste spirituele voorbeeld in de vorm van een mens was (en is nog steeds) Alanis Morissette. Zij als persoon, de ontwikkeling die ze doormaakt, haar muziek, haar teksten, haar manier van leven, alles.

Thank you India
Thank you terror
Thank you disillusionment
Thank you frailty
Thank you consequence
Thank you, thank you silence

Daarna zijn er continue andere spirituele voorbeelden op mijn pad gekomen. Je zoekt naar overeenkomsten, naar gelijkgestemden. Soms kan je hen iets leren, soms leren zij jou iets. Vervolgens groei je verder en kom je weer een volgend voorbeeld tegen. Voorbeeld vind ik overigens niet echt een geschikt woord. Ik zou het liever over inspiratiebronnen hebben.

Mensen die mij, naast Alanis Morissette, enorm geïnspireerd en gemotiveerd hebben zijn Anne Frank, Paul Rosenmöller, Nelson Mandela, Eckhart Tolle, Doreen Virtue en Michelle van Angels Souls. In mijn eigen leven is het vooral Patricia geweest die mij kennis heeft laten maken met edelstenen en orakelkaarten en die ervoor gezorgd heeft dat ik me daar meer in ben gaan verdiepen. Ze heeft mij geïnspireerd en gemotiveerd om te geloven in mijzelf en mijn intuïtie te volgen. Zij was de eerste die zei: “Die werkplek is niet goed voor jou. Jij moet in een liefdevolle omgeving werken. Niet hier.” Ik heb deze boodschap later nog twee maal gekregen. Niet iets wat erop leek, nee, exact diezelfde woorden. Dat maakte het voor mij een stuk makkelijker toen het eenmaal zover was en ik mijn baan ook definitief kwijtraakte. Ik geloof erin dat het zo heeft moeten zijn. Dat die werkplek mij alleen maar meer ellende opgeleverd zou hebben. Ik pas niet in zo’n werkomgeving. Ik wil daar eigenlijk ook niet in passen om heel eerlijk te zijn.

Spirituele voorbeelden, inspiratiebronnen, er zullen er nog veel meer op mijn pad komen. Daar ben ik van overtuigd. Niets komt per toeval op je pad terecht als jij je leven niet aan het toeval overlaat. Je zoekt en je vindt. Zo eenvoudig werkt het in mijn ogen. Je zoekt en je vindt wat je nodig hebt. Daar geloof ik heilig in.

Heb jij een spiritueel voorbeeld en zou je willen vertellen wie of welke dat is? ♥

24 gedachten over “Inspiratiebronnen

 1. Erg goed artikel!
  Ik ben niet spiritueel aangelegd.
  Maar meneer Mandela staat bij mij op nr. 1.
  Prachtige foto had je bij dit artikel geplaatsd.
  Het is wel erg interessant om dit te lezen…..

  Xoxo

  1. Wat een mooi en inspirerend persoon was hij. Er zijn maar weinig mensen die hem kunnen of ooit zullen evenaren. Zo’n groot hart is voor weinigen weggelegd. ♥

 2. Ik heb er zeker een paar. Mijn beste vriendin, die ondanks flinke tegenslagen door bleef en blijft vechten, en die nu zoveel gelukkiger is. Nog steeds is niet alles perfect, maar zoveel dingen zijn nu op hun plekje gevallen ❤ omdat ze steeds weer terugveerde. Zij heeft me door leren zetten, en leren vertrouwen op dat ons leven geleid wordt tot waar we horen te zijn. Ook als we een keer een fout maken, ook als het de verkeerde kant op lijkt te gaan.

  Mijn broertje, die als brugpieper al gewoon durfde te zeggen dat hij later theologie wilde gaan studeren en dominee wilde worden. Hij was nog geen 26 toen hij afgelopen zomer bevestigd werd: hij durft te kiezen om een beroep uit te oefenen waar zijn hart bij ligt. Deze mensen zijn op hun manier heel verschillend, maar hebben ook overeenkomsten waardoor ze echt een voorbeeld zijn voor me.

  Oh, en mijn man. Die, ondanks zijn atheïstische opvoeding, voor mij durfde te kiezen – ookal betekende dat bij een toen nog toekomstige bruiloft dat er voor de kerk getrouwd zou worden, bij eventuele kinderen dat ze mijn geloof ook mee moesten krijgen. Hij durfde de sprong te wagen en te zeggen dat hij ook gelooft, omdat hij zich daar beter bij voelt – terwijl het tegen alles wat hij op dat gebied van zijn ouders geleerd heeft ingaat.

  Als ik kijk naar de mensen die mijn spirituele voorbeeld zijn, is er een hele duidelijke les die voor mij belangrijk is: keuzes durven maken, je eigen pad durven gaan, zonder je te laten beïnvloeden door wat anderen daarvan kunnen vinden.

 3. mischin heel raar, maar J.K. Rowling heeft mij heel veel gebracht met de boeken van Harry Potter. Zij heeft ervoor gezorgd dat ik in intense stress tijden kon wegvluchten in een wereld van magie. Het gaf me destijds een heerlijk gevoel.

  1. Nee, is helemaal niet raar! Ik hoor meer mensen die dat zo ervaren hebben. Ik heb dat met Jodie Fosters en haar films. Hoe belabberd ik me ook voelde, in haar films werd (en word) ik altijd meegezogen.

 4. Ik heb heel wat spirituele ‘voorbeelden’, maar ze zijn niet zo ontzettend bekend. De enige iets of wat bekende is vermoedelijke Vivianne Crowley. Verder zijn het mensen waar ik workshops bij volgde zoals Paul van Hooydonck of Daphe De Neve. Maar vooral veel mensen uit mijn omgeving: de mensen uit mijn coven, mijn vrienden en mijn Lief. Overigens niet altijd zelf de meest spirituele mensen hoor.

  Oh ja, en ik mag Gandhi en Boeddha niet vergeten. Om nog een paar bekenden te noemen 🙂

  1. Vrienden inspireren je als het goed is altijd, al staan we daar wellicht niet altijd bij stil. Je bent niet voor niets aan elkaar verbonden. Lijkt me mooi, zoals jij met jouw coven, mensen die allemaal op dat pad zijn. Op hun eigen manier en toch dezelfde bewandelen.

 5. Leuk dat je Alanis Morissette noemt, ik vind haar ook fantastisch. Haar muziek luister ik vaak en haar teksten raken me. Dat had ik voorheen ook met Ilse Delange, maar nu niet mee zo. Ik vind muziek sowieso een spirituele inspiratiebron. Voor iedereen is er wel muziek dat hen raakt. Ik bedoel maar; ken jij iemand die niet van muziek houdt of er niets mee heeft? Of het nu om de tekst gaat, de muziek of de vertolking, muziek is helend voor ons allen.
  Andere spirituele inspiratie krijg ik van kinderen in het algemeen en van mijn dochter in het bijzonder. Een pure kijk op het leven, leven in het nu. Prachtig!

 6. Ik ben niet zo heel spiritueel, maar ik las tien jaar geleden De kunst van het Geluk van de Dalai Lama en eigenlijk vraag ik mijzelf nog steeds bij heel veel (belangrijke) beslissingen af of ik er gelukkig van wordt. Zoals de Dalai Lama adviseerde. En eigenlijk heel simpel.

 7. De natuur als voorbeeld…. ja, mooi! Zo vanzelfsprekend vaal, maar als je er even bij stil staat juist helemaal niet! Twee lieve vriendinnen zijn inspirerende voorbeelden voor mee: de een is medium en zeer spiritueel met een onaardse wijsheid, de ander is juist helemaal niet spiritueel maar een ‘natuurlijk’ natuurmens en kan intens aards wijs zijn… en mijn lief wordt meer en meer mijn grote inspiratie. Ik heb het altijd heel ver weg gezocht (wat? ja… alles eigenlijk), maar kom steeds meer tot de conclusie dat alles wat ik zoek eigenlijk al heel dichtbij is. Soms zelf in mezelf… 😀

 8. De natuur boven alles en als mens, Louise L. Hay en Doreen Virtue en… nog zovelen meer, waaronder vooral mijn beste vriend.

  Dat is mijn grootste wonder en voorbeeld, alleen is hij niet zo heel erg bekend 😉

  X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.