Zwakheden

on

cropped-img_31159601.jpg

We hebben allemaal onze sterke en minder sterke kanten. Daar is niets mis mee. Dat maakt ons mens. Vandaag wil ik het hebben over mijn eigen zwakheden en ben ik ook benieuwd naar die van jullie. Welke zwakheden vind je vreselijk en zijn er ook zwakheden waar je wel om kan lachen?

Zwakheid. Als ik ga zoeken op het internet kom ik synoniemen tegen als breekbaarheid, gebrek, slapte, sulligheid, zachtheid. Van zwakheid wordt soms misbruik gemaakt. Die zin kom ik ook vaak tegen. Dat is denk ik ook het grootste nadeel aan zwakheden; dat anderen er misbruik van maken. Want nogmaals, zwakheden hebben we allemaal. Daar is niets mis mee.

Noem 3 van je eigen zwakheden.

 1. Het iedereen naar de zin willen maken.
 2. Naïef
 3. Onhandig

Welke van je zwakheden vind je niet leuk?
De eerste. Het iedereen naar de zin willen maken. Door dat te proberen doe ik mijzelf continue tekort. Daarnaast is het een onmogelijke opgave en stel ik mezelf keer op keer teleur, omdat het wéér niet gelukt is. Ik ben hier al vaak door anderen op gewezen. Dat ik daar echt mee op moet houden. Dat het geen enkele zin heeft. Ik ben daar op dit moment veel mee bezig en het is een enorm omschakelingsproces. In plaats van in overweging te nemen wat anderen graag willen, ga ik nu ineens kijken wat ik zelf graag wil. Dat maakt het leven een stuk eenvoudiger. En toffer, want je kan in één keer alles doen wat je zelf graag wilt. Dat is best een verademing moet ik zeggen. Het lukt me nog lang niet altijd, hoor. Dagelijks stap ik nog in de valkuil van extreme aanpassing, maar ik denk dat ik al wel zover ben dat het woordje ‘extreem’ ondertussen weggelaten kan worden. Dat is toch al wel een flinke stap vooruit.

Om welke van je zwakheden kun je het meest lachen?
Dat is absoluut de laatste. Ik ben werkelijk zo vreselijk onhandig! Peter schudt zeker vier keer per dag zijn hoofd zo van: Neeeeee! Marion! Hoe krijg je het voor mekaar? Ik loop tegen muren aan, tegen stoelen, tafels en deuren. Ik struikel over drempels, stoeptegels en graspolletjes. Ik laat bestek minstens drie keer per week op de grond vallen. Als ik met een dienblad aan kom lopen waar meer dan twee dingen op staan, dan dan slaat Peter al de handen voor de ogen. Ik sla bekers, glazen, vazen en alles wat meer dan 10 centimeter hoog is zonder pardon van tafel. Ik ben zo geboren. Ik kan er niks aan doen.

Heeft één van je zwakheden ook een positieve kant?
Ja, ik vind het niet zo heel erg dat ik naïef ben. Ik weet dat het een zwakheid is waar mensen regelmatig gebruik van maken en hebben gemaakt, zeker in mijn werk. Maar toch ben ik liever naïef dan bijvoorbeeld argwanend. Ik ben liever te goed van vertrouwen, dan dat ik iedereen met achterdocht benader. Ik ga liever tien keer op mijn bek, dan dat ik één keer iemand ten onrechte ergens van verdenk.

Dit waren wel leuke vragen. Het zette me weer even flink aan het denken over mijn eigen zwakheden. Zwakheden die gewoon bij me horen. Waar ik soms aan moet werken, soms om kan lachen en sommige die ik zelfs volledig accepteer omdat ze nu eenmaal bij me horen.

Wat zijn jouw zwakheden? Met welke heb je het minst moeite en met welke het meest? ♥

28 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ik heb er wel een aantal, maar heb niet (zoals jij) het lef om die op het Internet te gooien. Dus: knap van je !!

  1. misssexandthecity schreef:

   Jouw zwakte Mr Pannenkoek is ook jouw sterkte, perfectionisme genaamd 🙂

 2. Die eerste die is voor jij heel herkenbaar.Ben een echte wervelwind die het altijd iedereen naar de zin wil malen,Mijn tweede zwakheid is dag ik veel te goedgelovig ben,geloof ik de goedheid van alle mensen en daar ben ik wel eens flink mee op mijn bek gegaan,Mijn laatse zwakheid althans volgens anderen is dat ik te vrijgevig ben.Geef mijn laatste dubbeltje nog aan iemand anders maar eigenlijk vind ik dat de normaalste zaak .Heb na het avondje uit bij de Toppers nog een broodje gekocht voor een vrouw op het staion in de vroege ochtend,Zat ze daar met blote voeten sjaaltje erover muts op proberen te slapen tegen een paal .Enigste wat ze bij haar had was een plastic zak van de Aldi .Vind zulke dingen echt niet te verteren door iedereen werd ze uitgelachen en bepot .Mijn hart breekt als ik dat zie .Maar ik ben wie ik ben met al mijn zwakheden en ga er echt niets aan veranderen !!😍

  1. Marion schreef:

   Dat laatste zou ik nou niet bepaald als een zwakheid zijn. Dat is pure goedheid en meeleven met je medemens. Haal dat maar snel uit je zwakheidslijstje ♥

 3. altijdangelique schreef:

  1. Extreem proberen te zorgen voor anderen(mentaal). Ook bij mensen die ik niet god ken. Dit komt er vaak onhandig uit, waardoor ik het tegendeel bereik.
  2. Me snel gekwetst voelen. Dit staat in relatie tot nr 1. Vervolgens boos worden op de ander ( maar dit uit ik niet) als zelfbescherming dat ik zo mijn best heb gedaan voor die ander te zorgen.
  3. Geen vertrouwen in mezelf

  Ik vind geen van allen grappig. De laatste vind ik het vervelendst.

 4. sonja.frl schreef:

  1. Ik trek mij altijd alles veel te persoonlijk aan. Als iemand kortaf is, denk ik altijd dat het aan mij ligt. Zelfs als er wordt gezegd dat het jet zo is. Van deze eigenschap word ik zo moe…..Het zou mij veel stress besparen als ik dat wat minder zou doen.
  2. Perfectionistisch. Niet handig, want kost teveel energie en niet goed voor mijn zelfvertrouwen. Goed is ook goed, maar dat vind ik vaak niet. Vooral in mijn werk is dat erg lastig geweest. Behalve voor mijn organisatietalent 😜.
  3. Ik vind het lastig om mij aan mijn grenzen te houden. Ben gauw ergens enthousiast over en wil dan graag voor 100% meedoen. Niet handig als je een chronische ziekte hebt en beperkingen die iedere dag weer anders zijn. Voor ik het weet eb ik alweer teveel gedaan.
  Tja, erg grappig vind ik ze dus niet. Meer lastig, vooral om het patroon te doorbreken. Gelukkig komt wijsheid met de jaren en lukt het mij steeds beter! Het komt goed met mij (een sterkte is mijn optimisme 😜😜).
  Leuke vragen Marion! Zet je weer even aan het denken. Fijne dag!

  1. sonja.frl schreef:

   Oje, daar is de perfectionist alweer….ik zie foutjes in mijn tekst…..

 5. Morgaine schreef:

  Eerst even jouw lijstje.

  1. dat was, heb ik nu wel in balans.
  2. ja overduidelijk en ik wil niet anders, dat zeg je gelukkig zelf ook, maar soms doe ik ook alsof, hahaha in de goede zin dan hoor. 😉 kortom ik vraag mij weleens af of dit een zwakheid is…
  3. heel soms ben ik dat, heel soms, en dan moet ik er ook om lachen.

  Mijn lijstje van nu is:

  1. discipline als ik niets hoef
  2. discipline als ik niets hoef
  3. discipline als ik niets hoef.

  Uitleg: Ik irriteer mijzelf eraan maar om de één of andere reden weet ik het recht te kletsen, komt wel, morgen weer een dag, ik hoef niets, ik mag, volg je hart, dat soort shit, ja nu noem ik het shit, omdat het mijzelf betreft, hahahaha Ik heb dus geen zelf discpline thuis als ik ‘vrij’ ben, niets hoef maar alles mag, elke dag doe ik wel vaste dingen maar niet vast omlijnd, en dan een periode weer wel, dan voel ik mij ook echt goed!

  Wat zo gek is? Dat ik wel discipline heb als ik met anderen ben, zoals ontbijten, bij mijn ouders of met anderen? JA, dan dek ik zelfs de tafel, ruim op, weet ik al niet wat, maar in mijn eentje? Heb ik dat altijd moeilijk gevonden. Vroeger al bij mijn opa en oma, waar alles een vast tijdstip had door de dag heen en zelfs gekoppeld aan dagen in de week, denk boodschappen, moestuin onderhouden, bla.. en dus ook zelfs naar seizoenen, zelfs het eten was elke week een vaste dag met hetzelfde op tafel, ik wist waar ik aan toe was en vond dat heel erg prettig merk ik nu. En dat kan ik in mijn eentje dus niet voor elkaar krijgen. Nu mijn dochter al jaren op zichzelf is, is het aan de ene kant fijn, ik hoef geen rekening meer te houden met… maar dat uit zich ook makkelijk dat ik pas om 9 uur in de avond mijn warme eten klaar heb bijv… wat maakt dat nu uit immers…

  Nou goed, je snapt het zo wel denk ik, en dit is echt het enige waarvan ik weet, stel dat ik weer iemand tegen het lijf loop? Dat dit ook direct zal veranderen. En dan is mijn vraag aan mijzelf, hou ik nu van mijzelf? 😉

  X

 6. Rob Alberts schreef:

  Opstarten en beginnen kost mij steeds meer moeite.
  Vooral opruimen en schoonmaken schuif ik te veel vooruit.

  Vriendelijke groet,

  1. Marion schreef:

   Oeh, dat herken ik ook wel heel erg. Ik hou me altijd vast aan de voldoening die het geeft om ergens aan te beginnen en dan vooral schoonmaken en opruimen. Dat helpt me soms wel.

 7. loenaaraya schreef:

  Onhandig ja dat ken ik hihi eten is zo een verschrikking, of er valt iets onderweg naar mijn mond op de grond of een stuk bestek dondert naar beneden oh en rond lopen is ook niet zonder gevaar. Verder geloof ik altijd in het goede in mensen, ook al is dat niet evident.
  Het lijkt dat de meeste mensen gelijkaardige zwakheden hebben, we geloven onszelf niet, denken niet genoeg aan onszelf en zijn vooral niet perfect. Ach het maakt ons wel de mooiste mensen mss 🙂

 8. levelieze schreef:

  Bij mij is dat ongeduldig zijn (al heeft dat ook zijn positieve kanten) en ook dat ik het te belangrijk vind dat anderen mij graag zien. Heb hier al heel veel in geleerd en durf er nu in vertrouwen dat mensen mij graag zien, ook al loopt kan ik niet altijd goed nieuws brengen.
  Maar het blijft een zwakte. Want ik blijf maar verlangen naar een man die me graag ziet en ik blijf ergens het gevoel hebben dat mijn leven niet volledig is als ik dat niet heb. En dat maakt me heel kwetsbaar.

 9. Anuscka schreef:

  Fijne vraag voor een extra zondag! En mooi om te lezen hoe jij met je ‘zwakheden’ omgaat (meestal zijn dit best wel sterke kanten, eigenlijk, namelijk). Mijn grootste zwakheid is ongeduld, daarna komt geen grenzen kunnen stellen en ten slotte perfectionisme. Ik hen het meeste moeite met de middelste, en gelukkig kan ik steeds vaker lachen om mijn perfectionisme. Ik kan de laat steeds lager leggen en dat bevalt steeds beter… 😉

 10. bentenge schreef:

  Drie zwakheden ?
  De eerste zwakheid die in me opkomt is dat ik dingen niet afwerk. Vind ik uitermate zwak. En een beetje lui. En dat was het dan 🙂

 11. misssexandthecity schreef:

  Perfectionisme, pleaser, emo-spons,……..en van alle drie heb ik last :-). Maar het maakt wie we zijn zekers :-).

 12. Deze komt, zeker als ik er over na ga denken, best binnen. Het rare is dat ik geen echt idee heb van mn zwakheden. Nummer 1 op mn lijstje is dan denk ik ook zelfkennis, of het gebrek daaraan. Ik vind t ook lastig te bepalen wat onder zwakheden past.

  Nummer 2 op mn lijstje is dat ik me altijd aangesproken voel. Als iemand boos is krimp ik in elkaar. Dit is voor mij de reden dat ik lessen ging skippen, als de leraar iemand terecht wees zat ik letterlijk te trillen als een rietje. Vervelend iets kan ik wel zeggen. Overigens als iemand verdrietig is voel ik me ook gelijk schuldig, etc.

  Nummer 3 is faalangst en onzekerheid.

  Mooie blog, gaaf ook hoe open je er over bent en hoe steeds beter jij jezelf leert kennen of al kent. Waardeer je eerlijkheid oprecht.

 13. Sabine schreef:

  Interessant! En zo goed om te delen 🙂 Ik kan wel meerdere zwakheden noemen. Eentje is dat ik moet oppassen als ik geen vast ritme heb, dat ik dan toch mijn dingen doe. Daar heb ik soms veel moeite mee. Een andere is dat ik in bepaalde sociale situaties met bepaalde (of een bepaald soort) mensen niet goed voor mezelf kan opkomen. Niet kan zeggen wat ik wil en waarvoor ik sta. Als mensen dan ook nog meteen tegen mij ingaan alsof ik zojuist iets verschrikkelijks heb gezegd, wat eigenlijk gewoon een eigen mening heet, dan klap ik helemaal dicht. Ik heb ook geen idee hoe ik me dan moet gedragen. Ik denk altijd maar: oké dan houd ik wel even mijn mond. Maarja dat is ook niet de oplossing.

 14. Sammie schreef:

  Wantrouwend zijn is wel mijn zwakste punt, soms een tikje onzeker staat op 2 denk ik. En lui zijn en niet willen sporten is wel puntje 3 denk ik haha. Oh en soms mijn mond open doen zonder na te denken, ook wel een zwak puntje al zie ik het zelf meer als met het hart op de tong oprecht en eerlijk.

 15. marielle schreef:

  Deze blogs zetten me aan het denken!

  Bedankt

 16. joorloveswriting schreef:

  Wow meid ik vind het onwijs tof en goed dat je het zo durft op je blog te zetten over je zwakheden. Ik moest even denken aan mijn zwakheden. Zwakheden zijn ; Ben bang voor nieuwe dingen , durf niet te praten in grote groepen , niet goed in schoenen staan , weinig zelfvertrouwen , onzekerheden en zo kan ik nog wel even door gaan…

  Waar ik het meest moeite heb is het voor mezelf opkomen en durven te praten met andere mensen. 🙂
  Wel een goed artikel marion!! goed geschreven! 🙂

 17. Jaixy schreef:

  Ik ben perfectionistisch en verlang dat van mijn omgeving ook.. Dat wordt nu wel minder… Omdat ik daardoor niet leuker ben voor mijn omgeving

  1. Marion schreef:

   Oh shit, dat is heftig! Ik ben zelf ook erg perfectionistisch geweest, maar heb dat nooit van mijn omgeving verlangt. Sterker nog, ik nam/neem iedereen alles uit handen zodat ik zeker weet dat het op mijn manier gebeurt. Dat is ook niet best nu ik het zo opschrijf…. Maar fijn dat dat nu minder wordt. Ik kan me voorstellen dat dat geen prettige situaties oplevert.

   1. Jaixy schreef:

    Dat bedoel ik… Alles moest op mijn manier. Dus of ze moesten dat zo doen. Of ik deed het zelf. Niet best…
    Maar gelukkig kan ik nu dingen beter loslaten. En een ander kan het ook goed

    1. Marion schreef:

     Zo durf ik Peter nog steeds niet voor mij te laten koken als ik ziek ben. Dat is nog een dingetje uit mijn eetstoornistijd. Ik moet en zal zelf koken, want het moet op mijn manier. Oh mijn god, dit klinkt best gestoord, maar ja, het is nu eenmaal zo. Een ander kan het ook goed doen. Dat zeg je goed, maar pff wat is het soms lastig.

     1. Jaixy schreef:

      Jep soms is dat lastig!! Zie in iedereen zit wel een afwijking hoor 😂

 18. Volgens mij heb ik nog het meeste moeite met mijn eeuwige perfectionisme. Bij mij gaat het zelfs zover dat ik aan sommige dingen niet begin als ik op voorhand ‘weet’ dat ik het niet perfect kan. Voor de rest: heel onzeker zijn vooral in een grote groep mensen. Meestal heb ik dan de neiging helemaal toe te klappen en gewoon geen woord te zeggen. Slecht – of soms helemaal niet – voor mezelf kunnen opkomen. Moeilijk mijn emoties kunnen tonen naar anderen toe, inclusief dikwijls gevoelens opkroppen dus. Het is zo’n valkuil waar ik eeuwig in blijf trappen.

 19. Hahaha ik heb dezelfde als jou!

 20. Roos schreef:

  Mooie vragen… Zwaktes heeft iedereen ja. Bij mij ook naïviteit, onzekerheid, stressgevoelig, sensitief. Sensitief lijkt een pluspunt, maar voor jezelf is het soms uitermate vermoeiend. Ironisch is dan ook dat emoties en uitstralingen me wel opvallen, maar veranderingen in een fysieke uiting niet. Een vriend van me had zijn baard eraf geschoren, en het viel me pas op toen hij het zei, terwijl afgelopen week op m’n werk een vrouw rondliep alsof er niets aan de hand was, maar duidelijk te zien was dat ze overstuur was. Tja…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.