Vair Varkensvlees

Vair

Zoals jullie weten eet ik geen vlees. Ik geloof echter niet dat de mens het vlees eten ooit helemaal zal opgeven. Dat hoeft wat mij betreft ook niet. Ik vind wel dat we veel beter met dieren om moeten gaan. Dat moet echt anders. Dat het ook daadwerkelijk anders kan, laat Marijke Koenen zien.

Op Twitter kwam ik een bericht tegen van Marijke Koenen. Marijke is varkenshouder en heeft het concept “Vair” in het leven geroepen.

Vair is op een faire manier varkens (of op zijn brabants gezegd ‘vairkens’) houden. Vair varkens zijn gezond, vrolijk, lekker speels én een tikkeltje eigenwijs. Ze leiden een leven zoals varkens horen te leven. In een aangename stal als dat nodig is. En lekker buiten en in de modder wanneer ze daar zin in hebben. Zeg maar gerust een ‘vairwend’ leven…

In onderstaand filmpje (klik op de link) zie je hoe de varkens op haar boerderij leven, hoe ze worden verzorgd en vertelt Marijke waarom ze deze drastische ommekeer heeft gemaakt.

Varkens Met Leefruimte 

Ik ben echt een mietje. Als ik die varkens in dit filmpje zie, dan moet ik gewoon huilen. Ik ben zo blij dat er mensen zijn zoals Marijke, die hun hart volgen en de stap durven te nemen. Die kiezen voor het welzijn van de dieren én voor zichzelf, in plaats van geen risico te nemen en te gaan voor financiële zekerheid.

Nu blijkt dat ze een gigantisch goede stap heeft gemaakt. Zoals ze in het filmpje al zegt; de vraag is zelfs groter dan het aanbod. Hoe geweldig is dat? Ik geloof hier echt in. Ik geloof, dat als we hier allemaal wat moeite voor doen, eens extra opletten op wat voor vlees we kopen, we absoluut het verschil kunnen maken voor de toekomst. Dit kan de toekomst zijn. Daar geloof ik heilig in.

Op dit moment zijn er nog heel weinig verkooppunten van het Vair vlees, maar ik hoop dat Marijke andere varkens- en veehouders aanzet om ook deze stap te maken.

That’s one small step for a man, one giant leap for animal life. ♥

About the Author

Posted by

Categorieën:

Spritualiteit

31 Reacties

Er zijn gelukkig steeds meer van dit soort initiatieven. Boerderijen (al dan niet biologisch) waar het vee goed verzorgd wordt en het vlees rechtstreeks aan de consument wordt verkocht. Je moet als consument iets meer moeite doen om er aan te komen, maar het is wel veel lekkerder. En eerlijker voor het dier.

En ik hoop ook dat mensen dat mensen dat er in de toekomst vaker voor over zullen hebben. Even die extra moeite doen om aan een goed stuk vlees te komen. Het is zo de moeite waard voor de toekomst.

Wel daar ben ik het volledig met eens, dat is waar we naartoe moeten evolueren. Ik ben aan het bekijken hoe ik mijn vlees&vis consumptie kan beperken en als ik het eet, het juiste te kopen, want we zijn verantwoordelijk voor onze eigen consumptie. Alles voor een mooiere, betere en tragere wereld, want daar zitten de essentie van veel problemen……

Prachtig inderdaad. We eten zo min mogelijk varkensvlees maar ik lust het wel graag. We eten het zo weinig omdat we weten dat een varken net zo slim is als een hond en wij vinden het dus zielig. Ik ga hier opletten in supermarkten 🙂

Ik denk dat veel mensen het ook wel weten, maar de moeite niet nemen om zich er eens in te verdiepen. Eens kijken waar je bij jou in de omgeving dit initiatieven hebt. Een stukje omrijden. Echt eens de knop omzetten.

Ik eet wel vlees. Maar idd haar ik het hier uit het dorp waar de boeren goed met hun dieren omgaan.
Boeren houden echt van hun dieren. En eerlijk gezegd proef je dat.

En ik weet dat vlees eten niet het beste is… Zeker niet voor de dieren…
En eigenlijk moet ik zonder kunnen…
Maar ik vind het zo lekker 😁

Wat een mooi initiatief! Ik vind varkens echt geweldige beesten, zo leuk! Als ik van die stallen zie met allemaal op elkaar… vreselijk. In vijheid horen ze te leven, net als wij.

Wat een mooi initiatief! Ik snap helemaal dat je daar blij van wordt, zo zou het overal moeten. Ik ben een vleeseter, maar dieren hoeven niet te lijden voor mijn stukje vlees. Gun ze gewoon dat mooie, vaire leven!

Toevallig zag ik over de middag tijdens mijn wandelingetje een vrachtwagens die varkens naar het slachthuis voert. Op de zijkant een meer dan levensgrote foto van twee lieflijk kijkende varkentjes, zij aan zij poserend.
Vond ik niet passend…

Heel goed dat dat initiatief er is. Ik eet vlees. Niet altijd, want die behoefte heb ik ook weer niet, maar ik eet het wel. En ik vind dat daar niets mis mee is. Maar men moet bewust zijn met wat we eten. Wat jij dus ook zegt. Ik eet wel een koe of een kip of een varken. Een dier wat heeft geleefd en mij nu voedt. Daar ben ik me bewust van en dat moeten we ook niet verspillen. Ik haat het als ik een mega grote portie vlees krijg in een restaurant. Alsof ik dat op krijg. Niet dus en dan wordt het dus weg gegooid. Dus ik kies steeds vaker voor een vegetarisch gerecht. Maar ik heb ook een hekel aan mensen die wel hamburgers eten, maar dan niets willen horen/zien/weten hoe die hamburger daar terecht is gekomen. Hypocriet vind ik dat.

Ik vind het toch nog steeds erg jammer dat het varken op iemands bord eindigt. Dat is toch alsnog niet diervriendelijk? Natuurlijk is het fijn dat het dier een beter leven heeft gehad (yay!), maar het effect is nog steeds hetzelfde als bij dieren van de bio-industrie: ze worden geslacht. Ik hoop dan ook niet dat dit de toekomst is, want voor deze ‘diervriendelijk’ manier van vlees produceren is veel meer voedsel en land nodig. Dat maakt het dus nog slechter voor het milieu dan vlees normaal gesproken al is. En dat terwijl er zo veel lekkere en gezonde alternatieven zijn! Sorry als ik als een boze vegan klink, dat probeer ik niet te zijn. Via internet is nuance nu eenmaal moeilijker aan te brengen dan in het echt. Ik vind het echt super dat je zo bezig bent met aandacht voor dierenwelzijn en daar moet je vooral mee door gaan!

Nee hoor, ik begrijp je beredenering heel erg goed, maar ik geloof er niet in dat mensen het vlees eten ooit helemaal op zullen geven. Daarom kijk ik eigenlijk naar wat haalbaar is. Als je mij diep in mijn hart kijkt, dan ben ik het met jou eens. Zou ik het liefst op de barricades springen en iedereen overtuigen van het feit dat je geen vlees moet eten. Maar wat ik zeg, ik denk niet dat dat haalbaar is en dus stel ik mijn doelen bij. Misschien is mijn manier wel de zachte heelmeesters maken stinkende wonden inderdaad. Ik weet het niet. De toekomst zal het moeten uitwijzen.

Ik hoor niet zo heel snel boze tonen meer in geschreven taal. Ik zie juist iemand die heel erg begaan is met dier en milieu en daar kan ik alleen maar heel veel respect voor hebben. Dat we er niet helemaal hetzelfde over denken kan daar niets aan veranderen. X

Ach, ik weet het niet meer. Zit nu De Keuringsdienst van Waarde te kijken over varkens. Dit kan toch niet? Niet is gewoon de boel omdraaien! Er zijn zoveel mensen die vlees willen eten, dus we moeten monden voeden. Zucht…. En dat is nooit haalbaar met die diervriendelijke boerderijen, dus die zullen het sowieso niet redden dan. Oh ik weet het ook niet. Ik zal waarschijnlijk binnenkort toch op die barricade moeten gaan staan. Maar goed, mijn eigen mening vormen is het beste, dus ik ga weer verder kijken.

Bedankt voor je mooie en respectvolle reactie 🙂
Ik wil graag met je op de barricade staan! Misschien ben ik nog te jong en naïef, maar ik geloof wel dat er een wereld kan bestaan zonder vlees en daar wil ik me voor inzetten. Een wereld waarin we allemaal respect voor elkaar hebben, ook voor de dieren. Toen slavernij nog bestond, was het ook onvoorstelbaar dat het ooit zou worden afgeschaft. Toen vrouwen nog niet naar de universiteit of naar het stembureau mochten, was het ook onvoorstelbaar dat dat ooit zou veranderen.

Enkele jaren geleden beelden gezien die GAIA genomen had op één of andere veemarkt. Ze staan op m’n netvlies gebrand 😦 Walgelijk waren ze. Dan kan je niet anders dan zulke initiatieven toejuichen, vind ik. Want zoals je zegt, als we dan toch vlees blijven eten… Gun ze dan op z’n minst een deftig leven en een waardig einde voor de tijd die ze er zijn. Een beetje respect voor de dieren is wel op zijn plaats, uiteindelijk voeder je er jezelf mee 😉

ik heb ook op een vergelijkbare manier varkens gehouden en geprobeert om het te verkopen,kwaliteit prijs en manier van houden was gewoon super,inderdaad was,totaal niet levensvatbaar door veel te weinig vraag,volgens mij is het bij Marijke ook niet meer in bedrijf,jammer maar de consument wil het niet.

Echt heel erg jammer. Respect dat je het toch geprobeerd hebt. Ik blijf hoop houden voor de toekomst, maar ik vrees dat de mens eerst heel hard met de neus op de feiten gedrukt moet worden. Jammer.

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers liken dit: