Wat DENK jij?

Rain2

Goeie genade wat ben ik moe. Niet gek, want ik sliep vannacht om 3:00 uur nog niet. Het was een virtueel druk dagje gisteren. Ik begaf mij op de facebook-pagina ”Uitzwaaidag voor Sylvana Simons.” Wat ik daar meemaakte was aan de ene kant om je kapot te schamen, maar aan de andere kant …

Voor degene die niet weten wat de Uitzwaaidag voor Sylvana Simons is: dat is een evenement op facebook, georganiseerd door Michelle Gerritsen. Op 6 december 2016 om 12:00 uur verzamelen 16.000 mensen zich op Schiphol om Sylvana Simons, die dan weer met Sinterklaas naar Spanje vertrekt, uit te zwaaien. Dan zijn er ook nog eens 23.000 mensen geïnteresseerd in dit evenement. Het zal een drukke en dolle boel  worden die dinsdag op Schiphol.

Natuurlijk gaat er niemand echt naar Schiphol op 6 december. Tenminste, niet om Sylvana Simons uit te zwaaien. Het is een statement, zeiden velen. Ik zeg: Nee, het is geen statement. Deze facebookpagina is een platform om één persoon uit de samenleving ten gronde te richten. Wat ik gisteren allemaal gezien en gelezen heb, is met geen pen te beschrijven. Jankneger. Kankerhoer. Uitschot. Apen. Spinasiekut (met een s ja) en zo kan ik nog uren doorgaan. Ik heb zelf ook mijn portie gekregen, maar dat staat niet in verhouding met wat Sylvana dagelijks moet verduren. En waarom? Nee serieus; waarom? Waar-om?

Ik wil jullie even laten zien hoe het er op Instagram aan toe gaat.

Screenshot_2016-05-23-02-05-55

Dan schaam je je toch kapot als Nederlander zijnde? Zou er één van deze mensen daadwerkelijk de uitzending met Sylvana in DWDD gezien hebben? Zou één van hen daadwerkelijk zelf gehoord hebben wat zij over Zwarte Piet heeft gezegd? Zou er iemand het filmpje gekeken hebben waarin zij haar motivatie om de politiek in te gaan uitlegt? Zou één van hen überhaupt IETS weten over Sylvana Simons? Ik denk het niet.

Het is weer domweg meegaan met de massa. Ik schreef het laatst al: Stop daar toch eens mee! Stop met het klakkeloos overnemen van de mening van een ander. Je weet inhoudelijk niet eens wat je zegt! Ga zoeken. Ga lezen. Ga je verdiepen en vorm vervolgens je eigen mening. Toon eens wat karakter.

Ik heb nu drie filmpjes gezien met Sylvana en ik kan me heel goed vinden in wat ze zegt. Je hoeft het ook niet volledig met haar eens te zijn. Ik ben het nog nooit volledig eens geweest met een politicus. DENK, de partij waar Sylvana zich bij aangesloten heeft, ken ik niet. Ik heb me er al wel een beetje in verdiept. Zo heb ik me wat ingelezen op de site, eens gekeken hoe de organisatie in elkaar zit en heb ik hun hele beleidsplan gelezen. Ik moet mij nog verder gaan verdiepen in hun standpunten voordat ik echt een mening kan vormen over deze partij. Het streven naar een verdraagzame, duurzame en rechtvaardige samenleving vind ik in ieder geval een heel mooi streven.

Ik vind het bijzonder om te zien hoe DENK eigenlijk al direct veroordeelt is door een groot deel van Nederland. De mening is alweer gevormd. Hoe? Hebben al die mensen zich al ingelezen? In DWDD was het ook goed zichtbaar. Matthijs van Nieuwkerk, die een dagloon heeft even hoog als mijn maandelijkse WIA-uitkering, en Giel Beelen, die met een kleine € 37.000,- per maand thuiskomt, voelde geen binding met DENK. ”Ik voel de neiging om me terug te trekken,” hoorde ik Giel zeggen. Dat klopt, Giel. Als je iemand in een setting neerzet, zoals DWDD dat deed, waarin zij het gevoel krijgen dat ze zich moeten verdedigen, dan gaan zij rechtop zitten. Gaan zij iets naar voren leunen. Gevolg is dat de ander wat terugdeinst. Dit is een menselijke reactie, van beide kanten. Dit hele probleem kan verholpen worden als je open en eerlijk, zonder verwachtingen of een al gevormde mening, het gesprek aangaat met mensen. Dat gebeurde duidelijk niet in deze uitzending en hier werd dan ook pijnlijk zichtbaar dat minderheden dubbel zo hard moeten vechten in deze maatschappij om hun plekje te veroveren.

DENK wil een nieuw geluid laten horen. Wil Nederland uit de verouderde en verankerde systemen trekken en ik verwelkom dat met open armen. Ben jij blij met een nieuwe partij zoals DENK? ♥

40 gedachten over “Wat DENK jij?

 1. Hoi Marion,
  Wat goed dat jij hier over schrijft. Ik heb mij ook nog niet goed in de standpunten van DENK verdiept, dus ik weet nog niet wat ik ervan moet vinden. Wel vind ik het heel zorgwekkend dat mensen zich massaal verenigen om iemand op die manier te kwetsen, onder het mom van “vrijheid van meningsuiting”. En het trieste is, dat mensen online wel durven, maar ze zullen je nooit face-fo-face op die manier te kakken zetten.

  1. Het is echt vreselijk om te zien. Bijna allemaal anoniem en als je er tegenin gaat (op een nette, respectvolle manier) krijg je zelf ook de volle lading. Ik heb gisteren ongeveer 10 mensen moeten blokkeren, zo gingen ze tekeer. Social media heeft ontzettend veel voordelen, maar dit is één van de meest negatieve kanten eraan. Beledigen is geen vrijheid van meningsuiting. Dat moeten mensen eens gaan onthouden. Dank je voor je reactie.

 2. Goed verwoord! Ik weet zelf nog niet zo goed wat ik van DENK vind, en ik ben ook niet altijd zo’n heel grote fan van hoe Sylvana haar mening weergeeft, maar vind uiteraard wel dat je iedereen in zijn waarde moet laten, ongeacht de mening van diegene. Je kunt het ergens mee eens of oneens zijn, maar onderbouw dat dan gewoon op een normale manier, in plaats van dat domme gedoe dat je tegenwoordig zo vaak ziet op de social media… Ben het wat dat betreft helemaal met je eens!

  1. Precies. En wat mensen ook lijken te vergeten is dat je heel goed samen en naast elkaar kunt leven, ook als je het niet met elkaar eens bent. Het kan gewoon.

 3. Ik heb de uitzending niet gekeken maar heb wel een paar beelden gezien en toen wij haar zagen zeggen: Je kiest of voor mij of voor zwarte piet. Dachten Tommy en ik allebei al, nou dat word weer niks want als je op deze manier zwarte piet aanvalt valt heel Nederland over jou. Ik denk trouwens ook dat Nederland al meer dan genoeg politieke partijen heeft en dat dat juist 1 van de problemen is, het systeem in Amerika is veel duidelijker en daar komt tenminste ook echt iets uit. Hier is het allemaal maar half werk en gaan 2 uiterste met elkaar regeren omdat ze willen regeren. VVD en PVDA nu, bijzonder slechte combi en de echte vvd stemmers en de echte pvda stemmers zijn hier alles behalve blij mee. 2 of misschien 3 partijen zouden meer dan genoeg zijn dan heeft stemmen tenminste ook nut.

  1. Ik kan dat beeld dus nergens vinden. Dus ik zou niet op haar ‘mogen’ stemmen, omdat ik vind dat Zwarte Piet moet blijven? Het is een gebed zonder einde ….

   1. Ik vind dat jij mag stemmen wat je wilt 😉 Maar ik denk dat haar uitspraak niet handig is. Als je mensen die jaren zwarte piet en sinterklaas vieren gaat vertellen dat het niet meer mag gaan mensen op hun achterste benen staan. Niet zo vreemd ook, als mensen ineens tegen mij gaan zeggen dat ik de rest van mijn leven een hoofddoek moet dragen of een ster moet dragen of geen tv meer mag kijken of geen kerst meer mag vieren ga ik ook op mijn achterste benen staan. Als ze willen dat zwarte piet verdwijnt moeten ze dat beetje bij beetje ieder jaar weer een beetje laten verdwijnen, stapje voor stapje dan komt het wel goed. Het was bij zo’n talkshow programma geloof ik.
    Ik heb de website en de standpunten bekeken trouwens. “Nederland is van oudsher een immigratieland, omdat Nederland al vrij vroeg bekend stond om zijn tolerantie en vrijheid. De laatste jaren neemt de tolerantie en vrijheid af. Omdat (politieke) haatzaaiers alleen de verschillen tussen de mensen benadrukken” Ze geven de schuld aan Wilders dus eigenlijk of andere haatzaaiers maar ik denk dat dat niet de grootste oorzaak is dat er zoveel verdeeldheid is in NL. Het is het feit dat er zoveel ongelijkheid is, dat de Nederlanders zien dat ze steeds meer moeten inleveren, ouderen steeds meer moeten inleveren, het integratie proces van nu gaat helemaal nergens over, mensen spreken na 5 jaar nog steeds onze taal niet, er is gewoon teveel verschil maar dat komt niet alleen maar door mensen die dingen schreeuwen.

    1. Dat bedoelde ik, Sam! Dat die uitspraak van haar belachelijk is. Ben ik eindelijk blij om een andere stem te horen in de politiek, zegt ze dat ik niet op haar mag stemmen als ik wel voor Zwarte Piet ben. Dan word ik ook daar zonder pardon buiten de deur gezet. Dat bedoelde ik met een gebed zonder einde. Alsof ik niet op Groen Links zou mogen stemmen als ik destijds vóór de Betuwelijn was.

     Wat de politiek verder betreft; het is een verschrikking, maar we zullen het ermee moeten doen. Het systeem is zo oud als de weg naar Rome. Aan de andere kant staan ook weinig mensen open voor vernieuwing en verandering. Het is een beetje als het vleesverhaal: heel hard roepen dat dierenleed not done is, maar wel die plofkip in je karretje gooien.

     Ik hoop stiekem dan DENK het één en ander teweeg kan brengen. Dat ze zetels zullen krijgen. Van mij mag die verandering er komen.

 4. Ik ben het uiteraard met je eens dat mensen niet hoeven te gaan schelden etc. maar om je onderste vraag te beantwoorden. Nope ik ben niet blij met een nieuwe partij want ik vind dat er al te veel partijen zijn in Nederland.

 5. Wauw dit sluit even perfect aan bij mijn filosofie tentamen van vandaag dat onder andere ging over Heidegger en Foucault. Zij hebben het over het discours: de standpunten die door velen worden ingenomen en dat mensen die het er niet mee eens zijn niet serieus worden genomen en worden buitengesloten. Dit zorgt er weer voor dat de mensen in het discours de macht hebben. Belachelijk!
  Zelf ben ik tegen zwarte piet. Maar dat komt meer door mijn omgeving. Zelf zie en zag ik het als onschuldig – en dat is het voor zo goed als iedereen ook wel – maar zolang het zoveel mensen echt kwetst vind ik het eigenlijk niet kunnen. Mijn vriend is echt geen zeur, en hij vindt zwarte Piet prima, maar hij voelt wel nog racisme en zolang dat bestaat, blijft dit gewoon een lastig onderwerp.

  1. Ik vond het onzin. Laat zwarte Piet zwarte Piet zijn. Nu ben ik aan het lezen en aan informatieve programma’s erover aan het kijken en ik ben nu toch al wel zo’n 179 graden gedraaid. Ik schrok ervan hoeveel verdriet het mensen doet. Hoe pijnlijk het is voor sommigen. Daar ben ik me nog niet eerder bewust van geweest…

 6. Bah wat zijn mensen ineens een partij walgelijk.
  Ik kijk nauwelijks nog tv, omdat er toch vaak niet zulke leuke dingen op zijn, maar reclame…
  Ik hoorde later wel dat er om de uitspraken van Sylvana weer heel veel los kwam, maar eerlijk gezegd niet in verdiept.
  De politieke partij ”DENK” ken ik nog niet. Als we weer moeten stemmen ga ik overal eens rustig in verdiepen.

 7. Om je te schamen gewoon hoe sommige mensen doen!! Maar jemig vrouw wat schrijf jij mooi, duidelijk en krachtig en precies zoals ik er over denk.

 8. Ik ben geen fan van Sylvana als persoon. Ze lijkt steeds zo op zoek naar een in haar ogen verkeerde gedachtegang bij haar gesprekspartner. En dan zál en moet die breed uitgemeten worden. Dat komt onsympathiek over. Op mij dan. Dat de zwartepietendiscussie zo aan haar kleeft helpt ook niet als je in de politiek wilt beginnen.

  Toch ben ik blij met nieuwe partijen zoals DENK. Vooral omdat ze de gevestigde partijen dwingen op kritisch naar hun eigen standpunten te blijven kijken.Net zoals de LPF, PvdD en PVV dat doen/deden. Ik hoop alleen dat ze geen regeringsverantwoordelijkheid krijgen, want dan blijkt ineens dat ze te weinig bestuurlijke ervaring hebben en teveel meelopers. We weten allemaal wat er met de LPF gebeurde…

  1. Hier ben ik het helemaal mee eens.

   En ik wilde Marion nog eens complimenteren over haar vermogen om op heel verschillende onderwerpen een goed blog te schrijven dat noopt tot verder nadenken.

  2. Ik ken haar niet goed, maar ben dus sinds gisteren van alles gaan bekijken en lezen en ik denk dat ik haar houding wel begrijp. Als je ziet wat zij allemaal over zich heen heeft gekregen. Ik kan me dat wel voorstellen. Ze heeft al zoveel aanvallen te verduren gehad. Het is zonde dat het hele zwarte piet gebeuren weer aangehaald wordt. Ik vond het eerst de grootste flauwekul. Nu ik een aantal programma’s erover gezien heb, denk ik er al iets genuanceerder over.

   Ik ben benieuwd hoe DENK het gaat doen. Een frisse wind kan geen kwaad.

 9. Ik denk dat ik me heel goed in deze partij kan vinden! Maar eerst maar eens goed inlezen, want dat is inderdaad iets wat je wel echt moet doen voordat je ergens ook maar iets over durft te zeggen. Echt belachelijk wat er op facebook en instagram allemaal wordt geroepen..

 10. DENK is niet mijn partij.
  Maar het afzeiken van DENK vind ik ook helemaal niets.

  Blijkbaar overheersen de niet nadenkende schreeuwers steeds meer in Nederland.

  Bezorgde groet,

  1. Ik zal er ook niet snel op stemmen. Ik kom altijd weer uit bij de SP of GroenLinks. Ik ben alleen wel heel benieuwd of ze iets gaan bereiken. Ik vind dat er in NL behoorlijk veel racisme is en verbaas me erover hoe makkelijk dat vaak weggewuifd wordt. Daar hoop ik dat zij iets aan kunnen bijdragen.

 11. Jeetje zeg wat erg dit. Beschamend gewoon. Dit hele gebeuren inclusief die partij is langs mij heen gegaan, maar als je die reacties leest dan moet je toch kotsen. Echt respectloos. Nog iets dat ik niet mis uit Nederland. Dat eindeloze geklaag en gevooroordeel de hele tijd en dat gebemoei met mensen die je niet kent. Bah.

 12. Compleet langs me heen gegaan allemaal; geen tv, geen radio, geen dagelijks lezen van nieuwssites hier – maar gelukkig houd jij me nog van het wel en wee in de wereld op de hoogte! 😉 Bewondering voor je hoe je dit soort dingen aanpakt door erover te schrijven in je blog, hoe je je vervolgens in de materie verdiept, alvorens je een gefundeerde mening probeert te vormen. Zo moet het! En wat beschamend wat er inderdaad allemaal op social media wordt geroepen zeg, bahbah. Ik ga me ook eens wat inlezen in DENK. Alhoewel ik weer een partij erbij ook niet echt zie zitten…

  1. Dank je wel. Ik vind het leuk om dit soort artikelen te schrijven. Ik kan het ook, omdat ik het geen probleem vind om op mijn bek te gaan of mijn mening bij te stellen. Denk dat dat wel een voorwaarde is. Ik ben heel benieuwd naar DENK. Ik blijf zelf bij mijn sla en tomaten, maar ik vind het zeer interessant allemaal.

 13. ik heb me nog niet verdiept in de partij. Ik denk dat ze vast wel een aantal goede dingen hebben maar dat niet alles bij mijn standpunten past. Daarnaast denk ik dat het niet heel handig is dat iemand als Sylvana Simons waaraan de zwarte pieten discussie kleeft en waarschijnlijk daar nog altijd aan zal kleven, zich kandidaat stelt voor een politieke partij. Ook heb ik bij haar het idee dat wat zij vind je door de strot geduwd wordt.

  Verder vind ik die uitzwaai pagina verschrikkelijk nee walgelijk is een beter woord. Het wordt tijd dat er maatregelen genomen worden. We kunnen ons niet altijd verschuilen onder vrijheid van meningsuiting. Want dit gaat gewoon veel te ver.

 14. Wow, wat goed dat je hier over schrijft. Ik denk nog niks over DENK, ik weet eigenlijk niet zo veel. Behalve dat Sylvana erbij zit… en dan ik geen fan van haar ben. Maar die reacties die kunnen gewoon echt niet!

 15. Ok.. ik hoorde het vandaag op het nieuws en heb (geloof het of niet) niet alles volledig meegekregen. De voorloop van het hele verhaal dan. Uiteindelijk heb ik begrepen dat één of andere zieke idioot zo’n facebookpagina heeft aangemaakt.

  Ik moet ook bekennen dat ik niet je hele log heb gelezen. Ik ben gestopt bij je voorbeelden na net teveel kanker woorden na elkaar. Dat ligt zeker niet aan jou, hoor. Goed dat je hier over schrijft. Maar het lag eraan dat ik me even diep schaam om naast die idiote Nederlanders dit land te bewonen, zeg maar. Ik word woedend van die woorden. En misselijk. En dit is geen goede blog om te lezen net voor het slapen gaan. Maar ik wilde toch alvast reageren, dus ben daar maar gestopt (hopelijk vind je dat niet erg).

  Sylvana mag een mening hebben en zal deze ook veel beter onderbouwd hebben dan een stukje met 5 keer kanker en dat soort woorden erin. Want een mening mag je hebben als het ergens op slaat. Die reacties die hier genoemd zijn, dat zijn geen meningen! Dat is hypocriet iemand voor racist uitmaken, terwijl je zelf 1000 x van het ergste soort bent. Niet begrijpen dat ondanks dat jij Sinterklaas een kinderfeest vindt, dat een ander (niet blank) persoon daar een hele andere beleving op mag hebben. En dat zal niet jij (niet jij, hè, Marion) waar nooit tegen gezegd is: Ga lekker terug naar je eigen land, of: Jij mag Zwarte Piet zijn, want jij hebt geen schmink nodig.

  Die politieke partij vind ik dus even niet relevant. Daar reageer ik dan ook helemaal niet op of heb ik hier ook geen mening over. Ook over het feit dat iemand nou vindt of er wel of geen Zwarte Piet zou zijn. Ik vind het schaamteloos dat mensen vínden dat ze het recht hebben om iemand (Sylvana dus) publiekelijk te ‘stenigen’ en zo veel meer! En ook vinden dat dit ook normaal is om te doen.
  Echt… schaamteloos!! Had ik iemand in mijn vriendenlijst die zo’n pagina had geliked, had ik die zo uit mijn lijst geknikkerd.

 16. Bah, gewoon bah! Plaatsvervangende schaamte hierzo. Het is echt van de zotte hoe mensen reageren. Dom gepeupel, sorry no sorry. Ik kan echt zo gefrustreerd raken van ‘zulke mensen’… Maar ach, dat heeft ook niet veel zin hè? Mensen moeten eens leren nadenken, en allereerst eens leren lezen en luisteren. Precies wat jij zegt: verdiep je voordat je een ‘mening’ geeft.
  Oh, en DENK ken ik niet, maar een zorgzame samenleving is zeker een mooi streven!

 17. Ik weet niet wat ik van deze partij moet denken. Ik weet eigenlijk helemaal niet wat ik van de politiek moet denken.

  Maar ik vind het schandalig dat 1 iemand zo aan de schandpaal wordt genageld.
  En wat betreft zwarte, bruine, blauwe, witte, rode Piet… Laat het een kinderfeest zijn dat Sinterklaasfeest.
  Niets meer niets minder.
  Maakt de kinderen echt niet uit welke kleur Piet heeft.
  Het zijn de volwassenen die zich zo kinderachtig gedragen op dit gebied.

  1. Ja, precies. Het zijn echt de volwassene die hier een punt van maken. Ik hoor steeds meer wisselende dingen over DENK. De toekomst zal het uitwijzen. Ik heb Sylvana alleen wel in mijn hart gesloten. Wat een sterke vrouw is dat zeg.

   1. Ja zeker. En ze heeft echt al voor dit ook een partij bagger over zich heen gekregen. Toen ze in een dansprogramma zat kreeg ze ook mega veel over zich heen. En toen danste ze alleen maar. Ik snap het gewoon niet…. Echt niet…
    Je hoeft het niet eens te zijn. Maar wees respectvol. Je mag je mening vertellen. Maar doe dat op een nette manier zonder iemand doelbewust aan te vallen, te beledigen of pijn te doen.

    1. Ik heb net De Kist gekeken. Haar eerste man heeft zelfmoord gepleegd en haar vader ook. Ze heeft echt zoveel meegemaakt en dan nu dit… Niet dat dat het erger maakt, maar toch. Echt respect.

 18. Ein-de-lijk eens tijd gehad om deze blog te lezen, na alle tweets de afgelopen dagen over Sylvana (Wie..? Ah, TMF-Sylvana!) en Zwarte Piet.
  Toen ik nog in NL woonde en de discussie rond Zwarte Piet losbrak, had ik een vrij stevige mening daarover. Bijna twee jaar later vraag ik me echt af waarom er zo’n discussie over moet zijn. Hoe dan ook, welke positie je dan ook mag innemen rond Zwarte Piet, ik vind dat je de mening van anderen moet respecteren of in ieder geval niemand met de grond gelijk hoeft te maken puur en alleen omdat hij of zij op een andere manier tegen een vraagstuk kijkt. Schelden met enge ziektes en weet ik wat nog meer is er wat mij betreft dan ook (ver) over. Jammer genoeg denk ik dat je dat echter toch blijft houden: het is helaas nogal makkelijk om lekker anoniem je nogal ongefundeerde mening en allerlei verwensingen het internet of de social media op te slingeren.

  Voor wat betreft het partijenvraagstuk: ik ken DENK helemaal niet, maar op zich denk ik dat een nieuwe, frisse wind in Den Haag nooit kwaad kan, al was het maar om de burger ook de visie van DENK te laten overwegen. Ik ben alleen bang dat een zoveelste partij het voor de kiezer niet makkelijker maakt het politieke landschap te overzien, waardoor ik vrees dat toch een hoop mensen af zullen haken…
  Volgend jaar weer nieuwe verkiezingen daar? Ben benieuwd hoe de (politieke) zaken er dan voor zullen staan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.