Therapie: Zo gaan we verder.

on

posti

Na het bericht van vanochtend wil ik jullie toch even een snelle update geven. Daarnaast wil ik het nu direct van me afschrijven, zodat ik dit later weer terug kan lezen. Ik zit nu nog echt in het moment en ik ken mezelf; dat ben ik straks of morgen weer helemaal kwijt.

We gaan langzamer dan langzaam beginnen. Wat betreft de frequentie gaat het eens per twee weken zijn en dan een gesprek van 60 minuten. Ik mocht hier zelf voor kiezen. Het mocht eens per week, eens per twee, drie of vier weken. Ik kon goed onderscheid maken tussen veeleisend zijn, vermijding en goed voor mezelf zorgen. Eens in de twee weken voelde goed en haalbaar. Een gesprek van een uur vind ik ook erg prettig. De vorige keer was het 45 minuten. Vaak word je al wat later opgehaald, dan nog wat drinken inschenken, vertellen hoe het gaat en voor je echt aan de sessie kan beginnen heb je nog maar 25 minuten over. Een uur is dan al een stuk beter. Ik voel me bij deze therapeute, net als in het intakegesprek vorig jaar, heel erg op mijn gemak. Ik kan alleen maar hopen dat dat zo blijft.

Schematherapie
Schematherapie gaat uit van vijf modi:

 1. Gekwetste of boze-kindmodi
 2. Oudermodi
 3. Overlevingsmodi
 4. Gezonde volwassenmodus
 5. Gelukkige kindmodus

Het lijkt alsof mijn gezonde volwassene volop aanwezig is. Dat is echter niet zo. Dat is een soort rol die ik speel. Daarom heb ik voor de buitenwereld ook zo lang normaal kunnen functioneren. Ik heb echter voornamelijk in de overlevingsmodi gezeten. Ik deed me altijd sterker voor dan ik was. Ik gebruikte mijn eetstoornis, alcohol en drugs om maar niet te hoeven voelen en daarom kon ik doorgaan, doorgaan, doorgaan. Verder paste ik me extreem aan aan mijn omgeving en offerde ik mezelf altijd op. Daarnaast was er nog een hele grote overlevingsstrategie:vermijding.

De oudermodi was lange tijd extreem aanwezig bij mij. Ik heb mezelf jarenlang keihard de grond ingeboord. Mezelf afkraken, straffen (niet eten) en in hele erge gevallen mezelf opzettelijk verwonden. Discipline en veeleisend zijn horen ook in dit rijtje thuis. Het afgelopen jaar ben ik heel langzaam aan steeds meer stapjes uit deze modus gaan zetten. Muizenstapjes, maar het zijn stapjes.

Doordat ik in deze twee modi heb geleefd, komt de kindmodi niet aan bod. Omdat het woord kind voor mij heel erg moeilijk ligt hebben wij het van nu af aan over “gevoelsmodi”. Hieronder vallen voor mij een heleboel dingen die nooit de ruimte hebben gehad. Die er nooit mochten zijn. Dat betreft zowel positieve als negatieve dingen, zoals pijn, verdriet, spelen en spontaniteit.

Uiteindelijk hebben we vanochtend een heel overzicht gemaakt van situaties en gevoelens. Deze hebben we ingedeeld bij de betreffende modi. Zo zijn er vermijding, schuldgevoelens, extreme aanpassing, zelfbeeld, spontaniteit, eigenwaarde, etc. Mijn huiswerk voor de komende twee weken is cirkels zetten om deze situaties en gevoelens. Hoe groter de cirkel, hoe meer plaats het inneemt in mijn leven op dit moment.

Wat mij vandaag duidelijk is geworden, is dat dit nog heel lang gaat duren. Dat ik termijnen moet loslaten. Dat ik verwachtingen moet loslaten. Dat ik me niets moet aantrekken van wat (ik denk) dat anderen van mij verwachten. Op dit moment is het maximaal haalbare voor mij cirkels om woorden zetten. Woorden die er voor mij 34 jaar niet mochten zijn. Praten daarover kan nog niet. Schrijven daarover kan nog niet. Ik kan op dit moment alleen nog maar cirkels zetten. β™₯

60 reacties Voeg uw reactie toe

 1. schuilenindestorm schreef:

  Wow hoe mooi heb jij je eigen grenzen aangegeven vandaag!

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, meis!

 2. Christine schreef:

  Zo goed van je Marion zoals je alles verwoord ! Cirkels zetten, een prima stap vooruit! Zo krijgt alles een plek en kun je gaan verwerken .

 3. Sabine schreef:

  Super wat een vorderingen! Weten wat en hoe je het wilt en dat ook aangeven! Veel succes!

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Sabine.

 4. Maureen Kayser schreef:

  Als het alleen maar cirkels zetten is, dan is dat zo
  Het is een mooi begin, of vervolg, net hoe je het wilt noemen.
  Be Proud -)
  Liefs

 5. Sammie schreef:

  Fijn dat je je bij deze therapeute nog steeds op je gemak voelt, das een fijn begin voor een lange weg en fijn ook dat je zelf het schema hebt kunnen aangeven, eens per 2 weken. Klinkt als een goed gesprek voor de start van je therapie.

  1. Marion schreef:

   Het was absoluut een goed gesprek. Ik kwam er met een glimlach vandaan. 😊

 6. Anuscka schreef:

  Ik vind ’t prachtig, wat je doet. ❀ ❀ ❀ Ga zo door… cirkel voor cirkel…

 7. sonja.frl schreef:

  The circles of life…..!

  Jouw verhaal doet me een goede start vermoeden met Vertrouwen en Grenzen voorop. Ga zo door πŸ‘πŸ»πŸ’ͺ❀️

  1. Marion schreef:

   Vertrouwen en Grenzen. Dat is een mooie 😊

 8. Ciska schreef:

  Respect vrouwtje

 9. mynameisblonde schreef:

  Muizenstapjes zijn inderdaad ook stapjes.
  Je moet vooral alles doen op het tempo dat bij jou past en dat jij aankan.
  Wat de rest denkt boeit niet. (ookal is dat in’t echt allemaal niet zo zwart-wit, dat weet ik)

  Wees maar trots op jezelf, want dat is heel terecht!

  1. Marion schreef:

   Maar zo moet ik nu inderdaad wel even denken. Even de rest van de wereld laten voor wat hij is. Op dit vlak dan. Super lief je reactie. Dank je wel.

 10. Moedig van je dat je dit durft aanpakken. Man, wat zou ik doorslaan…

  1. Marion schreef:

   Dat ga ik vast nog wel doen, maar wel in een veilige omgeving en dat is okΓ© dan.

  2. misssexandthecity schreef:

   Eerlijk, dat waren mijn eerste gedachten ook,….

 11. Roos schreef:

  Het is fijn om dit bericht te lezen na het bericht hiervoor. Marion, je doet je misschien sterker voor dan je bent, maar je vergeet dat je ook best trots mag zijn op de kracht die je sowieso in je hebt. De planning klinkt goed; rustig maar toch met de intentie om te ontwikkelen. Elke stap telt, hoe klein ze ook zijn, als het maar vooruit is. En ja, er zal soms ook terugslag zijn, maar ook deze overwin je. Cirkels zetten is moeilijker dan het misschien overkomt, dus succes met je huiswerk. Sta jezelf toe om te voelen. X

  1. Marion schreef:

   Dat voelen is het grootste punt, maar we gaan het proberen. De cirkels zetten al genoeg in beweging. X

 12. stilleschreeuw schreef:

  Haalbare (ook al zijn die ‘klein’) stappen zetten werkt uiteindelijk het best. Ik geloof in je; in meer innerlijke rust voor jou. ❀️

  1. Marion schreef:

   Dank je wel ❀

 13. BySilke schreef:

  Goed bezig lieve Marion ❀

  1. Marion schreef:

   Thanks, Silke X

 14. Wat een mooi bericht.
  En wat is er al veel besproken en duidelijk geworden vandaag.
  Wat een moed.

  1. Marion schreef:

   En ik voelde me ook begrepen en gesteund. Dat was een ontzettend fijne ervaring.

 15. Wat een mooie start en goed ook dat er uitgesproken is dat er geen termijn aan zit. Jouw tempo of in elk geval in het tempo zoals het gaat..

  Succes en respect dat je het aangaat.

  xx

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Sam. Doordat de herkeuring van het UWV al vast staat, had ik mezelf eigenlijk al als doel opgelegd om tegen die tijd weer te kunnen reΓ―ntegreren. Het lijkt alsof die druk nu weg is, terwijl er eigenlijk niets veranderd is. Het is fijn om te weten dat het echt in dit langzame tempo mag. Ik heb er 34 jaar over gedaan om hier te komen. Ik kan niet van mezelf verwachten dat ik dat even binnen 2 jaar weer recht trek. X

 16. Amy schreef:

  Wat goed dat ze zo meedenken en dat je zelf de frequentie kan bepalen.
  Schema therapie klinkt goed, ik ga eens googlen.
  Ik wens je heeeeel veeeel succes, he kunt het!!! πŸ’‹

  1. Marion schreef:

   Het schijnt een hele goede therapie te zijn als andere therapie niet aanslaat. Of wel aanslaat, maar dat je desondanks terugvalt in je oude patronen. Ik hoop dat het me gaat helpen. Dank je wel, Amy πŸ˜™

   1. Amy schreef:

    Klinkt goed. Ster therapie heb ik gehad bij pro Persona voor de emdr en nog een hoop therapieΓ«n in de loop der jaren. Allemaal wel wat uit kunnen halen maar toch val ik telkens terug. Dit zou ook wel eens wat voor mij kunnen zijn. Succes meis!! πŸ’‹

 17. Anita | Mindjoy schreef:

  En cirkels zetten is ook onwijs belangrijk! Je moet goed naar jezelf en je emoties kijken en dat is zwaar werk hoor. Het begin gaat er weer zijn en denken aan lange termijn moet je nu echt niet doen. Goed dat je om de twee weken gaat, zo heb je voldoende tijd om je vorige gesprek te laten bezinken en aan de opdracht(en) te werken! β™₯β™₯β™₯

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, dat is inderdaad voor mij ook de achterliggende gedachte geweest. De cirkels zetten doet al zo vreselijk veel met me. Ik besef eigenlijk nu pas hoeveel er aan de hand daar binnenin mij. X

 18. Noirona schreef:

  Wat goed Marion, al voelt dat voor jou misschien niet zo. Ik ben blij te horen dat je je eigen wensen kenbaar hebt kunnen maken en dat er gehoor aan gegeven wordt. En cirkels zetten is voor nu voldoende, met kleine stapjes vooruit is ook vooruit…
  X.

  1. Marion schreef:

   Het voelt voor mij gelukkig ook heel goed. Ik ben echt opgelucht. Alsof ik helemaal opnieuw mag beginnen. X

 19. Jaixy schreef:

  Wat klinkt dit heftig… Dit traject.
  Fijn dat je 1x per 2 weken mag gaan. En dat het in een rustig tempo gaat.
  Loslaten van een bepaalde verwachting/termijn is lastig….
  Omdat een soort van planning ook structuur en houvast kan geven. Maar zorgt ook voor een bepaalde druk…
  Lastig.
  Succes met deze therapie. En fijn dat de therapeute goed voelt voor jou.
  😘

  1. Marion schreef:

   Ja, schematherapie schijnt heel zwaar te zijn. Het viel me zelfs op dat de keuringsarts van het UWV dat meteen zei. Ze keurde me meteen af 😁 Ik sta op de wachtlijst voor intensievere schematherapie (2 dagdelen in de week, 1x groepstherapie, 1x individuele). Tot die tijd kan ik bij deze therapeute blijven. Ik kijk vooral uit naar de groepstherapie. Dat is heel zwaar, maar ik voel gewoon dat dat me verder gaat helpen omdat ik dan ook direct mijn sociale angst aanpak. Maar ja, hoe lang de wachtlijst daar weer voor is…. we wachten af. Thanks. X

 20. Robin schreef:

  Wat ben ik bij met dit 2e blogje van vandaag! Ik was echt even bang dag je het bijltje er bij neer ging gooien. Je hebt jezelf ook al goed in kaart gebracht zeg. Maar ik snap ook dat daar het probleem niet zit. Heel veel succes met dit nieuwe begin 😚

  1. Marion schreef:

   Het voelt wel als een nieuw begin ja. Ik besef nu ook heel goed dat ik me op het laatst echt niet meer veilig voelde bij mijn vorige therapeute. Daar heb ik weer van geleerd. Nu een nieuwe start. Dank je wel. X

 21. Bianca Ronday schreef:

  Heel mooi en sterk van je om je grenzen zo te bepalen, herkennen en uitspreken. Dat is hier in huis nu bijna 2 jaar een dagelijks gevecht voor min partner. Succes, een fijne link met je therapeut is de eerste stap.

  1. Marion schreef:

   Ik wens jou en je partner ook veel succes. X

 22. els schreef:

  Fijn dat je zo’n goed gevoel hebt :-). Het klinkt allemaal goed. Succes, πŸ™‚ x

 23. Myriam schreef:

  En dat is genoeg…..Héél goed bezig xxx

  1. Marion schreef:

   Thanks, Myriam. X

 24. sandyroelfs27 schreef:

  Heel veel succes je werkt er hard genoeg voor x

 25. Marielle schreef:

  Gek. Ik lees mjn reactie niet terug.
  Wst ik schreef was in elk geval zoiets als dat iets wat er al zolang is, niet in één keer “opgelost” is.
  M.a.w. elke stsp is er één!

  X

 26. misssexandthecity schreef:

  Het trauma dat jou is opgezadeld moet enorm groot zijn,….ik hoop dat je de cirkels kan doorbreken, niemand hoeft op deze manier door het leven te gaan,…..ik kreeg het ijskoud van het lezen alleen,…….veel sterkte!

 27. Katrien schreef:

  Wat fijn om dit te lezen. Ik wens je veel stapjes vooruit toe, klein of groot, maakt niet uit, jij moet je er goed bij voelen en je mag je niet laten opjagen. Ik ben blij dat het gesprek zo goed verlopen is.

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Katrien. Ik was ook heel erg opgelucht achteraf. Zo blij dat ik gegaan ben. X

 28. dansenindestorm schreef:

  Heel veel respect voor jou, lieve Marion. ❀

 29. Goed verwoord van je. Het mag dan wel even duren, maar geef het de tijd. Komt goed. Je hebt al stappen gemaakt.
  πŸ€

 30. janneke schreef:

  Het maakt niet uit hoe snel je gaat, vooruit is vooruit

 31. Saar schreef:

  En zelfs cirkels zijn een mooie stap!
  Ik ken schematherapie niet, dus ik ben wel benieuwd naar jouw ervaring. Sowieso ga ik wel eens op het gemak googlen geloof ik πŸ™‚

 32. Nina schreef:

  Cirkels zijn perfect. ❀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.