Intake, kop koffie en lunch

WB

Het is HS Awareness Week. Voor mij een vrijbrief om dagelijks over HS te schrijven. Iets wat ik normaal gesproken nooit zou doen. Deze week wel. Niet om zielig te doen. Niet om medelijden op te wekken. Enkel voor meer bewustwording. Dus, tof van je als je wéér de moeite neemt om dit artikel te lezen.

Dinsdag had een intake voor therapie. Dat betekent om 9:15 uur in de auto stappen. Om 9:45 uur aan de beurt. Een uur en drie kwartier zitten en ondervraagd worden. Daarna weer in de auto stappen. Even snel brood bij de bakker halen en weer naar huis. Om 12:15 uur was ik thuis. Drie uurtjes van huis geweest.

Gisteren appte mijn zus dat ze koffie ging drinken op het terras bij Hotel De Wageningse Berg. Of ik zin had om ook te komen. Ja, maar natuurlijk! Om 10:00 uur stapte ik in de auto. We plakten er onverwachts nog een lunch aan vast. Ik heb genoten en om 13:00 uur was ik weer thuis.

Het leek zowaar goed te gaan. Op de moeheid na was er niets aan de hand. Tot ongeveer 16:00 uur. Toen begon het. Mijn linkerlies begon te trekken. Vervolgens voelde ik pijn opkomen in mijn rechter bovenbeen en bil. Een voor mij veelzeggend gevoel wat ik niet kan omschrijven. Ik herken het gewoon meteen. Als ik dit gevoel negeer, komt er een ontsteking. Dat gevoel negeer ik dus niet. Ik ga op bed liggen.

Op bed is daar even de frustratie. Ik sta mezelf toe een uurtje echt boos te zijn. Het is ook niet niks. Een intake, een kop koffie en een lunch. Ligt daar nu de grens. Is dat het maximale wat ik aankan? Het maakt me boos. Ik weet dat ik nu een dag of vier rustig aan moet doen. Ik weet ook dat ik morgen de tweede intake heb en geen haar op mijn hoofd die erover denkt om dat te gaan verzetten. Ik neem het risico.

Dit is misschien wel het beste HS Awareness artikel tot nu toe. Dit is precies hoe het in mijn dagelijks leven gaat. Verplichtingen. Af en toe plezier maken. Het ziek zijn. Het afwegen. Risico’s nemen. De gevolgen. Geestelijke ontspanning afwegen tegen lichamelijke ”inspanning”. Mijn hele leven draait om het onder controle houden van de HS en het in stand houden van de paar sociale contacten die ik heb. Dat in combinatie met (waarschijnlijk) een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis is een prestatie op zich.

Ik hoop dat jullie nog niet moe zijn van mijn HS artikelen. Ik probeer zo goed en duidelijk mogelijk een beeld te schetsen van wat HS met een mens kan doen. Mocht je het al wel een beetje zat zijn, ook dat is awareness. Voor jullie is het een week. Voor mij is het mijn hele leven. Ik hoef geen medelijden. Dat is niet de reden van deze artikelen. Het is allemaal voor meer bekendheid van deze ziekte. Voor meer bekendheid, meer openheid en hopelijk ook een klein beetje meer begrip. ♥

18 gedachten over “Intake, kop koffie en lunch

 1. Ik toon respect voor jou om hoe jij ermee om gaat!
  Wat gezellig zo een gezellig met je zus.
  Ik begrijp voor dat deze week weer druk voor je is.
  Sterkte en beterschap.

  Liefs en een fijne dag…. hoop dat er net als hier veel zon schijnt…. Xoxo

 2. Je lichaam geeft helaas veel eerder aan dat het maximale is bereikt dan dat je hoofd dat doet. En dat maakt het zo moeilijk. Je wil wel maar je kunt niet. En daar mag je best boos om zijn!

  Succes met je intake straks! X

 3. Succes vandaag, hoop zo dat het allemaal goed gaat en dat je het vol kunt houden zonder al teveel problemen en pijn. Denk aan je, zo goed je bezig bent!!

 4. Ik word nooit moe van jou verhalen, ik krijg meer inzicht in de aandoening jou leven beheerst , en dat is alleen maar goed. Hoop voor je dat het vandaag goed gaat XX

 5. Dat je dat zo snel voelt opkomen, bijzonder. Helpt het rusten ook of is het dan alsnog onontkoombaar?

  Ik vind t knap en goed dat je schrijft. Mn begeleidster heeft t ook en valt ook best vaak uit daardoor, ik weet door haar ook dat het stress gerelateert is oa.

  Succes bij je tweede intake! En grappig om te lezen dat je bij de Wageningse berg hebt gezeten, daar hebben wij toen ook koffie gedronken.. geen slechte keus. 😉

 6. Heel herkenbaar Marion, dat voortdurende afwegen en dan het moeten bezuren na iets te hebben gedaan..
  Heel veel sterkte X

 7. Ik wist zelf nog niks er van… Maar door je artikelen te lezen dan begrijp ik het steeds meer… Sterkte meid!! XX

 8. Lieve Marion
  Moe word ik er niet van, ik ben er juist “blij” mee. Bewustwording is echt belangrijk! Door jouw blog ben ik meer en meer te weten gaan komen over de ziekte en heb er af en toe wat over gelezen.

  Het lijkt me vreselijk en ik heb respect voor je! Ik kan me ook zo goed voorstellen dat het percentage HS- patiënten met psychische klachten/gevolgen hoog is!!

  Knap hoe jij toch de rust weet te pakken.
  Ik hoop dat het vandaag goed gegaan is.

  Lieve groetjes

  ps gisteren even je instagram bekeken, wat een mooie foto’s en fijn dat je even met je zus weg geweest bent!

 9. Door het delen van deze artikelen ben ik de impact die deze ziekte heeft op iemands leven veel beter gaan begrijpen.
  Zowel lichamelijk als psychisch is het heel zwaar.
  Heel goed dat er aandacht aan besteed wordt.

  Veel sterkte vandaag, ook bij het adviesgesprek💗

 10. Je hoeft je in je blog helemaal niet af te vragen of wij het nog wel ok vinden. Als jij hierover wil/moet schrijven, dan is dat helemaal ok.
  En ongetwijfeld help je er ook mensen mee.

 11. Wat frustrerend dat je zo tegen je grenzen aanliep dinsdag. Ik kan wel zeggen dat het al heel knap is dat je na zo’n zware intake nog met je zus bent gaan koffie drinken en lunchen. Toch snap ik wel dat je jezelf misschien vergelijkt met anderen, die niet ziek zijn en daardoor veel meer aankunnen dan jij. Goed da tje toch je rust pakte!

 12. Ik kende het ook niet tot ik op jouw blog stuitte. Pas toen ik wat verder op je site keek. Dus denk ik dat je eigenlijk nog te weinig er over schrijft. Zeker gezien het feit dat het je leven zo verschrikkelijk beïnvloedt. Doe vooral waar je jezelf prettig bij voelt.

 13. Respect! En een dikke knuffel.
  Dat bedoelde ik gister… Ik kan mijn leventje nu zonder noemenswaardige beperkingen opbouwen…
  Jij moet met alles rekening houden. Ik moest dat even een paar maanden… Jij altijd….😘😘

 14. Wederom een goed beschreven inkijk in jouw leven. Met alles wat jij op je bord hebt, vind ik het supergoed hoe jij er mee om gaat. Positief, maar niet ontkennend. Goed dat je luistert naar je lichaam! Ik hoop dat de ontsteking zich koest gaat houden en jij je intake kunt afmaken.

  Trusten alvast!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.