Kinderpardon: Ik heb jouw hulp nodig

Eduard

“Op dinsdag 7 juni omstreeks 6:45 is Eduard (17 jaar) met grote politie overmacht samen met zijn familie opgepakt en in detentie geplaatst in de gesloten gezinsvoorziening in Zeist. Na zes jaar verblijf in Nederland dreigt op maandag 13 juni uitzetting naar Armenië.” En gisteren om 11:45 uur was het zover. Eduard is weg.

bron1

Bron DVHN

Dit is Mariam (18 jaar). Ze woont samen met haar moeder op een klein kamertje. Ze wonen al zeven jaar in Nederland, maar uitzetting naar Georgië dreigt ondanks zes (!!!) positieve uitspraken van de rechter over haar verblijfsvergunning. De IND blijft echter keer op keer in hoger beroep gaan om de uitzetting van Mariam alsnog voor elkaar te krijgen. Waarom? Kan iemand mij uitleggen waarom de IND in hoger beroep gaat als de rechter al zes keer een positieve uitspraak heeft gedaan. Iemand?

“Ik weet wat alle kinderen meemaken die jarenlang in Nederland zijn met de gekmakende onzekerheid in het achterhoofd teruggestuurd te kunnen worden naar het land dat ze nauwelijks nog kennen. De dagelijkse angst weggestuurd te worden is hopeloos. Als de telefoon gaat, schrik je. Als de voordeurbel klinkt, schrik je. In Georgië heb ik geen toekomst. Zelfs geen heden”, zegt Mariam.

Op 11 augustus is de uitslag van het hoger beroep. Mariam heeft dus nog even de tijd. Eduard heeft dat niet meer. Gisteren zijn hij en zijn familie uitgezet naar Armenië. Een land waar Eduard zich al lang niet meer thuis voelt. Ook had hij net zijn VWO examen gedaan en was in afwachting van de uitslag. Wat de uitslag ook zal zijn, Eduard heeft er helemaal niets meer aan.

4364

Samen met meer dan 130 andere kinderen hebben Eduard en Mariam zich verenigd in de groep Ik blijf hier! Een groep kinderen die allemaal langer dan vijf jaar in Nederland wonen. Zij leven hier echter niet zo gemakkelijk als jij en ik. Zij leven in dagelijkse angst. Angst om teruggestuurd te worden naar een land wat ze veelal niet meer herinneren en waar ze in ieder geval helemaal niets hebben. Geen school, geen vriendjes en vriendinnetjes, niets. Ze zijn in Nederland geworteld. Uitzetting betekent daarom een schending van de kinderrechten. Dat staat in de wet en toch blijft Nederland de rechten van deze kinderen schenden.

We kunnen niet veel doen, maar wel iets. Via Defence for Children kan je de volgende dingen doen:

Teken de petitie Ik Blijf Hier
Bekijk het fotoboekje
Bekijk alle video’s
Download de actiematerialen en hang posters op bij jou in de buurt
Doe een donatie

Daarnaast wil ik jullie vragen onderstaande tweet van Esther van Dijken te retweeten (mits je natuurlijk bent voor uitbreiding van het kinderpardon). Het gaat om een extra Pvda congres. Aanleiding voor het extra congres is de motie die Esther indiende voor verruiming van het kinderpardon. Deze motie werd aangenomen, maar er werd niets mee gedaan, want, zo las ik op twitter, ”de VVD wil niet”. Mocht je Esther trouwens niet kennen, ze is fractiemedewerker van de PvdA. Ik schreef al eerder over haar in dit artikel.

Niks moet, alles mag. Retweeten. De petitie tekenen. De foto’s bekijken. Of helemaal niets doen. Ik verplicht niemand ergens toe, ik vraag het alleen. Voor iedereen die een bijdrage levert, alvast heel erg bedankt. Je doet het niet voor mij, niet voor Esther, maar voor alle gewortelde kinderen hier in Nederland. ♥

29 gedachten over “Kinderpardon: Ik heb jouw hulp nodig

 1. Gelukkig kan Edouard als internationale student weer terug naar Nederland om te studeren of naar een ander land in de EU met zijn VWO diploma (die hij waarschijnlijk wel heeft gehaald).

 2. Mooi en goed stuk!!

  Van dichtbij mee gemaakt. Via de voetbal, teammaatje van zoonlief.. Hier geboren en getogen. Heel zijn leven in asielzoekerscentrums gezeten. Zusje was nog een baby toen ze hier kwam en zit nu zelfs op de Universiteit. Zijn helemaal opgegroeid met de Nederlandse gebruiken en gewoontes.

  Het is te triest voor woorden dat ons systeem het toelaat dat dit soort procedures zo vreselijk lang (mogen) blijven duren. Dat een kind geen kind kan zijn… En gezinnen lange tijd niet weten waar ze aan toe zijn 😦

  1. Het is echt vreselijk. Ik kan het gewoon ook niet bevatten dit soort verhalen. Alsof het niet echt is of zo…. Zo onmenselijk dat ik me er gewoon echt geen voorstelling van kan maken. In en in verdrietig.

 3. Mooi dat je hier aandacht aan besteedt! Ik heb het zelf meegemaakt met twee klasgenoten, die in ons examenjaar of het jaar daarvoor uitgezet zijn 😥

 4. Wow wat heftig zeg! Krijg er helemaal kippenvel van als ik eraan denk wat er met een kind gebeurt als die terug gaat naar het geboorteland. Niet te begrijpen dit. Dit gaat helemaal langs mij heen en ik vind het dus fijn hier op jouw blog bij te blijven van wat er gaande is in Nederland. Hier word je toch niet vrolijk van. Ik heb wat filmpjes gekeken en de petitie getekend. Hoop dat het helpt en de rest van de kinderen mogen blijven.

 5. Goed dat je over dit onderwerp aandacht besteedt!
  Wat erg als men examen gedaan heeft men niet op de defenitieve uitslag mag wachten.
  Hier krijg toch de zenuwen van en nu heeft zo een kind er niets aan omdat het al teruggestuurd is.
  WAAROM?????
  HET IS ZOOOO ONEERLIJK.

  1. Het is belachelijk oneerlijk. Mensen willen maar niet luisteren. Het gaat om een relatief kleine groep van nu nog 130 kinderen. 130 kinderen op een totaal aantal inwoners van meer dan 17 miljoen. Get a life zeg. ♥

 6. Ja vreselijk is dit en hoe vaak moeten wij dit nog zien gebeuren? Elke keer duikt het fenomeen weer op. Na een bepaalde tijd kun je mensen gewoon niet meer terugsturen. Ik heb de petitie getekend! ♥

 7. Ik zit een beetje in dubio, maar misschien kun je me overtuigen. Ik ben voor een algeheel kinderpardon, maar dan vooral omdat ‘we’ er een een bende van hebben gemaakt met jarenlang voortslepende procedures. Procedures die door beide partijen gerekt worden trouwens. Het pardon moet dan wel samengaan met een nieuwe, duidelijke en vooral snellere procedure omdat we anders over een paar jaar weer precies hetzelfde persoonlijke drama’s hebben.

  De persoonlijke verhalen hierboven raken natuurlijk, maar zonder het horen van beide partijen en toetsen tegen heldere regels ben ik bang dat we alles op de emotie gaan doen en straks iedereen binnen mag komen en mag blijven.

  1. “Honderden kinderen zijn al meer dan vijf jaar zonder verblijfsvergunning in Nederland. Deze kinderen leven in grote angst en onzekerheid. Angst dat ze teruggestuurd worden naar een land dat ze niet kennen omdat zij hier al jaren wonen, naar school gaan en vriendjes en vriendinnetjes hebben. Met andere woorden: ze zijn hier geworteld. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat uitzetting na een verblijf van vijf jaar in Nederland schadelijk is voor de ontwikkeling van kinderen.

   Veel mensen denken dat er met de komst van het Kinderpardon in 2013 een oplossing is gekomen. Dat is helaas niet waar. 92% van de kinderen die een beroep op het Kinderpardon doen, wordt afgewezen ondanks dat zij al langer dan vijf jaar gedurende minderjarigheid in Nederland hebben verbleven nadat zij een verblijfsvergunning hebben aangevraagd. De regels van het kinderpardon zijn onduidelijk en onrechtvaardig. Ondanks het feit dat bijna 38.000 mensen de petitie tekenden voor een Eerlijk Kinderpardon veranderde er niets. Per jaar komen er honderden gewortelde kinderen bij aan wie een verblijfsvergunning op grond van het Kinderpardon wordt geweigerd. De kinderen en hun rechten moeten weer centraal komen te staan.”

   Dit is de officiële tekst van de petitie. Het is precies zoals je het zegt. Wij hebben er een bende van gemaakt. Dat moet zeker anders in de toekomst. Er moeten snellere procedures komen en daar zijn ze ook me bezig hoorde ik Samsom en Rutte laatste zeggen. Tot die tijd mogen die kinderen niet de dupe daarvan zijn. Zodra het kinderpardon helder en duidelijk wordt, de regels aangescherpt worden en de procedures versnelt worden, dan zullen dit soort gevallen veel minder voorkomen.

   Veelvoorkomende reden van afwijzing van het kinderpardon is dat de ouders niet aan de meldplicht hebben voldaan. Ouders moeten zich wekelijks melden, zodat de kinderen in beeld blijven. Veel ouders hebben in die 5-10 jaar wel eens een melding gemist door wat voor reden dan ook. Als het kind ook niet in beeld is op zo’n moment, prima. Maar de kinderen waren gewoon in beeld. Ze zijn in die gemiste weken gewoon naar school geweest. Gewoon naar sport geweest. Nee, IND zegt melding gemist. Jammer. Kom op zeg. Er zijn ook veel procedurefouten gemaakt. Kijk naar het verhaal van Mariam. Dat kan toch niet. Je vader wel en jullie niet, door een procedurefout. Ik kan daar niet bij met mijn kop. Derde meest voorkomende reden, wat ook bij mijn buurtgenoot Tchi het geval was, is dat het land van herkomst niet meewerkt aan de terugkeer. Dat is een reden die veelvuldig voorkomt en dat is buiten de schuld van de asielaanvragers om.

   Voor mij is nu het belangrijkste dat er zo snel mogelijk een duidelijker en beter kinderpardon komt, dat er in de gevallen van deze 130 kinderen maatwerk geleverd gaat worden en dat er hier menselijkheid getoond gaat worden.

   Zo, dit had een blog op zich kunnen zijn. Hopelijk heb ik je overtuigd.

 8. Ondanks het feit dat dit blijkbaar niet een van je beter gelezen blogs is, vind ik het goed dat je hier aandacht aan besteed. Niet alleen omdat het iets is wat jou aan het hart ligt, maar ook omdat het mensen misschien aan het denken kan zetten. Centrale vraag is wat mij betreft ‘Waar trek je de grens?’ (als je al een grens wilt trekken). Wanneer is iemand dusdanig in een land geworteld dat het niet meer te verantwoorden is deze persoon terug te sturen? Hoe strikt houd je vast aan een leeftijdsgrens of ga je met ‘oudere’ mensen, die al lange tijd in een land verblijven, soepel om? Het zijn vragen die je, naar mijn mening, moet beantwoorden voordat je een gefundeerde mening over zo’n beladen onderwerp kunt geven. Jammer genoeg ontbreekt dat verder denken nog wel eens…

  Hoe dan ook, om een lang verhaal kort te maken, dank je voor deze blog!

 9. Mooi stuk Marion. Kijk, NL wordt ook vol natuurlijk, dus ik snap ergens wel dat je een grens moet trekken… Maar om kinderen die hier geboren zijn, of hier al jaren wonen, weg te sturen, doe ff normaal. Wat doe je zo’n kind dan aan… Sneu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.