Financieel: De uitdaging begint

IMG_20150821_112056

Ik wist niet waar ik over moest schrijven. Krijg ik net een berichtje van het UWV binnen. Ja, goed plan! Laat ik het eens over mijn financiële situatie gaan hebben. Hoe gaat het nu? Kunnen we nog een beetje rondkomen nu we 30% in inkomen achteruit zijn gegaan? Ik vertel het jullie vandaag.

Vrijdag stuurde ik een berichtje via Twitter naar het UWV. Dat is overigens echt een aanrader. Als je een vraag hebt aan het UWV, ga dan niet bellen, maar stuur de UWV Webcare een bericht. Mijn ervaring is dat je heel snel antwoord krijgt en het antwoord is meestal ook nog eens correct. Sorry voor de telefonisten van het UWV, maar met het 0900 nummer heb ik die ervaring absoluut niet. Twitteren dus!

Mijn uitkering ging alle kanten op de afgelopen maanden. Van 1300 naar 1600 en weer terug naar 1400. Ik snapte er geen bal van, maar het UWV wist het mij heel duidelijk uit te leggen. Vanaf deze maand blijft het als het goed is gelijk. De eerste gedeeltelijke maanden zijn geweest, de twee maanden van 75% zijn geweest en nu blijft er dus 70% van mijn laatst verdiende loon over. In maart schreef ik het volgende:

De WGA-uitkering die ik vanaf volgende maand ga ontvangen, bedraagt de eerste twee maanden 75% van mijn laatste verdiende loon. Dit is ongeveer € 1.500,- netto per maand. Vanaf juni gaat daar nog eens 5% af en houden we ongeveer € 1.425,- netto per maand over. Onze kale huur is al € 650,- per maand. Dan nog twee maal ziektekostenverzekering à € 100,- per maand, de energierekening, tv, internet, bellen, uitvaartverzekeringen, autoverzekering en overige vaste lasten. Dan komen we al snel uit op een bedrag van iets meer dan € 1.200,-. en blijft er niet veel meer over om te besteden. Zo’n € 50,- per week en dat zal opgaan aan levensmiddelen.

Blijkt een zeer correct berekening te zijn. We hebben inderdaad zo’n € 50,- per week over. Dat gaat ook daadwerkelijk op aan levensmiddelen. En toch, toch had ik nog steeds niet het idee dat we op een houtje moesten bijten. Dat begint nu echter te komen. Die laatste 5% die er nu afgaat is de speling die we nog over hadden. Het gaat nu echt allemaal op. Iedere eurocent gaat eraan. Dat geeft niet, want geld is er om van te leven, maar ik begin nu te merken dat het lastiger wordt. Niet lastiger als in vervelend, want we redden het nog steeds, maar het is vanaf nu wel een uitdaging om rond te komen.

Daarentegen zit er misschien nog een meevaller aan te komen. Ik heb een nieuwe berekening gemaakt voor de huur- en zorgtoeslag. De vorige keer had ik de extra inkomsten die ik heb gehad na mijn eervol ontslag als ambtenaar, opgeteld bij mijn inkomen. Nu zag ik echter dat je die apart moet opgeven (in het vakje fooien, bonussen, dertiende maand). Nu was mijn bruto jaarinkomen ineens een stukje lager. Ik heb met dit nieuwe bruto jaarinkomen de toeslagen aangevraagd en nu is het afwachten.

Huurtoeslag en zorgtoeslag. Ze bezorgen me jeuk. Iedere keer als ik er recht op heb, moet ik het na twee jaar weer terugbetalen. Ik ben dus een beetje huiverig wat dat betreft. Mocht ik er recht op hebben, en daar lijkt het wel op, dan gaan we de helft gebruiken. Dat haalt net het iedere maand helemaal krom liggen eraf. De andere helft gaat naar de spaarrekening. Mochten we dan over twee jaar weer zo’n blauwe enveloppe op de deurmat vinden, dan zijn we in ieder geval niet volledig in de aap gelogeerd. Of zoiets…

Vanaf nu wordt het dus zuiniger aandoen. Gelukkig heb ik daar aan het begin van het jaar rekening mee gehouden. Ik heb nog wat kleding aangeschaft. We hebben nog een paar planten gekocht voor in huis. Ik heb mezelf nog een tablet cadeau gedaan. Nu gaan we de uitdaging aan om zuiniger te leven. Met altijd de rustgevende gedachte in ons achterhoofd dat die bonus en dat uitbetaalde vakantiegeld nog steeds op mijn spaarrekening staan. Dat geeft gelukkig wat lucht.

Hebben jullie wel eens iedere eurocent om moeten draaien? Hoe heb je dat ervaren? En waar zou jij als eerste op besparen als je 30% van je inkomen zou moeten inleveren? ♥

62 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Toen ik dacht meer te kunnen gaan werken omdat de kinderen groter werden en ik geen oppas meer nodig had, werd ik ziek.
  Wij hoeven niet op een houtje te bijten maar eind van de maand is de beurs schoon leeg.
  Ik heb eens uitgerekend dat ziek zijn mij 8000 euro per jaar scheelt, negatief en niet positief jammer genoeg.
  Als zieke heb ik een hoop extra, 30% loonverlies, eigenbijdrage wmo en zorgtaxi, medicatie welke ik voor een deel zelf moet betalen, eigen risico zorgverzekering, extra gasverbruik omdat ik altijd thuis ben en nog wat van die geintjes waar ik even niet opkom.

  1. Marion schreef:

   Helaas erg herkenbaar. Geld inleveren en de kosten worden hoger. Tsja…

 2. Dita Rithika schreef:

  Lijkt me best lastig om ineens 30 procent minder te hebben. Ik zou gaan besparen op etentjes buiten de deur. Wij gaan nu regelmatig buiten de deur eten, lunchen of wat drinken. Ook zou ik nog beter op de boodschappen letten. Ik doe dat nu al maar dan zal het nog meer moeten.

  1. Marion schreef:

   Ja dingen buiten de deur doen is inderdaad het eerste waar de meeste mensen op besparen. Maar zolang het kan, en hopelijk altijd, lekker van genieten. Zeker op het water en zo. Puur genieten! X

 3. sonja.frl schreef:

  Hoi Marion,

  Dat lijkt me best een uitdaging om precies rond te moeten komen. Toen wij 10 jaar geleden onze “bouwval gezocht”-woning hadden gekocht, stroomden de rekeningen binnen en de spaarpot leeg. Ik kreeg er spontaan brievenbusangst van. Een lange tijd hebben we toen zuinig gedaan om weer een spaarbuffer op te kunnen bouwen en andere, noodzakelijke huisverbouwingen te kunnen uitvoeren. Ik heb toen vooral bespaard op kleding kopen, dingen kopen die niet nodig zijn, en buiten de deur eten en drinken. En ik ben toen ook slim gaan koken en boodschappen doen. Seizoensgroenten, minder vlees, 1 x koken en daar voor twee dagen een maaltijd van maken etc. Oja, en een weekje op vakantie bij mijn ouders in de voortent. Ook zeer goedkoop!
  Daarna kregen we het weer prima en hadden we een goed inkomen. De spaarpot werd weer gevuld en belangrijke zaken aan het huis gedaan. Gelukkig kopen we weinig gadgets, heb ik geen drang om alles mooier en beter dan de buren te hebben of persé het nieuwste van het nieuwste.
  In april ben ik de IVA ingekomen dus is mijn inkomen ook drastisch gedaald. Gelukkig verdient mijn man voldoende en hebben we inmiddels een deel van de hypotheek afbetaald. Dus mocht mijn man zijn baan verliezen of ook arbeidsongeschikt raken, dan kunnen we het ook redden. Krapper dan nu, maar niet onmogelijk. En dat geeft een rustig gevoel. Het spaargeld dat staat is een buffer en kan evt. worden gebruikt voor de extra kosten die ik heb als chronische zieke, maar nu nog te overzien zijn. maar ik ben op de toekomst voorbereid, want werken en dus meer geld verdienen zal er voor mij niet meer inzitten.

  Ik hoop dat je belastingberekeningen goed zijn en dat je iid niets meer hoeft terug te betalen na twee jaar (hebben wij ook 2 x gehad met kinderopvangtoeslag, echt irritant). Dan heb je dan iig weer een mooi bedragje gespaard!

  Ik wens jullie veel succes met een (nog) zuiniger leven. Gelukkig zijn heel veel mooie dingen in het leven gratis! XXX

  1. Marion schreef:

   Dat is wel een geruststelling dat mocht er iets gebeuren met het inkomen van je man, jullie het dan toch nog redden. Ik hoop ook dat de medische kosten niet de pan uitstijgen. Dat eigen risico en die eigen bijdrage zijn al meer dan genoeg!

 4. Lieneke schreef:

  Klinkt idd als een uitdaging!
  Heb zelf een WIA met 70% nu. Woon nog thuis (op mezelf gaat niet nu, en dat scheelt veel in kosten) maar krijg net €550 per maand. Tel daar eigen risico bij op, eigen bijdrage, hier en daar de onverwachte uitgaven en ik zit ook aan m’n limiet. Kan niet eens sparen nu. Maar misschien vanaf volgende maand. Per 1 juli gaat er weer wat veranderen dus we zullen zien.
  Een voordeel: je wordt heel creatief met je geld!

  1. Marion schreef:

   Het is echt wel krap ja. Hier al 650 huur dan pp ziektekostenverzekering, vaste lasten, eigen bijdrage. Nee sparen gaat echt niet. Ik hoop dat je er in juli weer een stukje op vooruit gaat. Zou fijn zijn.

 5. chucky1012 schreef:

  Dat is een groot verschil.
  Maar fijn dat je er al goed rekening mee had gehouden dat het minder zou worden dan is de klap niet zo groot.

  Xoxo

 6. Jantine schreef:

  Voor ons is er nu weinig besparen over, omdat we in de schuldsanering zitten. De besparingen die we doen, zijn nog vooral op de boodschappen (minder vlees eten, minder vaak kaas halen, minder snoepen, nooit sapjes en bij hoge uitzondering een keer frisdrank/alcohol …) en kleding. Die laatste kopen we bijna niet, we hebben recht op de kledingbank en als het echt nodig is halen we basics bij de Zeeman. Spijkerbroeken heb ik gelukkig zeker genoeg de komende jaren, vesten ook, dus dan wordt het vooral een enkele keer een basic shirt of longsleeve, een keer ondergoed of sokken.

  Televisie is iets waar we in gesneden hebben. We krijgen netflix van mijn broertje, maar hebben geen ‘gewoon’ televisie-abbonement meer. Dat scheelt alweer bijna een tientje per maand. Aan de andere kant hebben we nog wel gewoon internet, ook voor mij is dat een van de deuren naar de buitenwereld (en zonder internet nog steeds geen netflix haha), maar wel via een van de goedkoopste providers.

  Mijn planten in huis zijn sowieso vooral stekjes die ik via mijn moeder gekregen heb, op het balkon staan viooltjes die heel goedkoop waren. Potten komen bij de kringloop vandaan – de kringloop in de gaten houden voor dingen die je nodig hebt is gewoon heel erg handig.

  De verwarming staat hier zo lang/vaak mogelijk uit in de winter, maar ik weet niet of dat bij jullie gaat. Ik heb nog een paar fijne, wollen vesten die me goed warm houden dan. We hebben geen wasdroger, dat scheelt een apparaat aan aanschaf/onderhoud, én stroom. Op apparaten hebben we juist niet bespaard, we hebben een koelkast van twee jaar oud, een wasmachine van nog geen jaar oud en een vrijwel nieuwe vriezer – maar die zijn dus ook energiezuiniger, en de oude waren ook echt oud (denk aan tientallen jaren oud), dus het was hard nodig.

  Koffie halen we roodmerk bij de Aldi – die is qua prijs hetzelfde als de goedkoopste roodmerk bij de Appie, maar dan lekkerder – en die bij de Lidl is ook erg goed. Daar hebben ze ook erg goede groente en fruit. We gebruiken geen senseo of zo, maar hebben een filterapparaat en een percolator, waar ook prima ‘gewone’ koffie in kan.

  Het zijn uiteindelijk vooral heel veel kleine dingen waar je op kunt besparen, maar met wat geluk maakt dat bij elkaar dat je op andere gebieden wat meer lucht hebt.

  1. Marion schreef:

   Netflix! Ja, mijn zus doet dat ook voor mij. Zij betaalt 2 euro p/m extra zodat er meer mensen op haar account kunnen en dan kan ik ook kijken. Koffie van de Aldi is de beste! Ik wil echt geen andere meer. Voor basics ga ik vaak naar C&A. Daar hebben ze ook veel en verder ook grotere maten die goed zitten. Zeeman kijk ik ook wel eens. Slim dat je niet bezuinigd op de elektrische apparaten. Dat bespaart je heel veel op de lange termijn.

 7. Joyce schreef:

  Zelf heb ik ook te maken gehad van een klein inkomsten. Dit omdat ik ziek was geworden en niet meer kon werken.

  We hebben toen geleerd dat betalen met een pinpas niet gunstig was. Je ziet niet wat je uitgeeft en zo heb je geen inzicht in de uitgave. Wij hebben toen wekelijks alles met contant geld betaald. Dus je pint wekelijks jouw bedrag en daar moet je het mee doen.

  Als je na die week wat overhoud spaar je dat en wil je iets extra’s kopen of een dagje weg kun je dat van dat geld doen.

  Verder doen wij nog steeds heel veel boodschappen bij de Lidl en wij genieten ervan als we een keer verse zalm kunnen eten. We proberen nog steeds zo goedkoop mogelijk te leven, waardoor we vaker extra leuke dingen kunnen doen.

  Heel veel succes!

  1. Marion schreef:

   Ik las laatst ook dat Cien, het huismerk van verzorgingsproducten van de Lidl, ook heel goed en dierproefvrij is. Ik ga toch eens vaker langs daar. Contant geld heb ik ook geprobeerd, maar ik merk dat dat voor mij geen verschil maakte.

   1. sonja.frl schreef:

    Ik gebruik ook wel producten van Cien. Is prima!

   2. Is Cien dierproefvrij joh? Dat wist ik helemaal niet… Het zijn vaak goede producten, misschien toch eens de moeite nemen om daarvoor speciaal langs de Lidl te gaan.

    1. Marion schreef:

     Ja, heb het nog extra gecheckt op de lijst van Noaki! Superrrr!

 8. Robin schreef:

  Ik heb in 2000 een half jaar zonder werk gezeten. Toen woonde ik nog thuis, dus dat gaf geen problemen. Sindsdien heb ik gelukkig altijd een baan gehad. Ik geef veel minder dan 70% van mijn netto salaris uit, dus ik zou prima met 70% uit kunnen komen. Het restant spaar ik om een huis van te kopen, zodat ik op mijn oude dag een afbetaald huis en dus lage maandlasten heb.

  Mijn huishoudboekje heb ik nu even niet bij de hand, maar ik zal eens kijken wat er precies in komt en uit gaat. Ik ben zelf ook wel benieuwd.

  Ik stap trouwens elk jaar over van energieleverancier. Meestal kun je wel een bonus van zo’n 200,- krijgen als nieuwe klant. Snel verdiend!

  1. Marion schreef:

   Alleen wij zijn met z’n tweetjes he? Daarnaast is vooral de huur van € 650,- de klapper van de maand. Ik ben afgelopen jaar ook overgestapt. Wel uit duurzame overwegingen, maar dan nog ben ik goedkoper uit. Overstappen loont zeker!

   1. Robin schreef:

    Ik heb het even gecheckt voor 2015: netto salaris per maand €2180,- (ik heb verder geen inkomsten dus geen 13e maand, bonus, zorg- of huurtoeslag).

    Mijn uitgaven per maand waren (incl. auto, boodschappen, kleding, kapper, echt alles) €1150,- Dat klopt heel aardig, want mijn spaarrekening is in 2015 gegroeid met 1010,- per maand.

    Als ik het omreken naar een 2-persoonshuishouden, dan zou ik op totale uitgaven van €1480,- per maand komen.

    Mijn huurappartement kostte in 2015 €571,- per maand, per 1 juli 2016 wordt dat €597,-

    1. Marion schreef:

     Dat komt netjes uit. Hebben we net te kort met 1425,- maar hopelijk vangt de toeslag dat op. Flinke huurverhoging 😨 Wat tof dat jij ook niet moeilijk doet over getalletjes. Ik snap nooit zo goed waarom mensen geheimzinnig doen over hun inkomen.

  2. Marion schreef:

   Ik zit me in ene te bedenken: jij zit toch wel netjes onder de Balkenendenorm he?

   1. Robin schreef:

    De Balkenendenorm geldt niet voor mij, want ik werk niet in de publieke sector 😉

 9. Dalinka schreef:

  Soms word ik een beetje naar van geld. Het hele leven lijkt soms alleen maar om geld te draaien en dat is best lastig als je er niet veel van hebt. Sinds een paar jaar wil het niet echt lukken om fulltime werk te krijgen, dus mijn inkomsten zijn er ook erg op achteruit gegaan. Het lukt wel om ermee rond te komen, maar het is toch altijd weer aanpassen en goed opletten.
  Goed dat je er al rekening mee hebt gehouden. Dat scheelt een hoop. Succes met zuiniger aandoen!

  1. Marion schreef:

   We zijn compleet afhankelijk gemaakt van geld en dat is zuur. Zeker als je niet in staat bent om full time te werken. Kan me goed voorstellen dat je daar naar van wordt. Jij ook sterkte.

 10. Simplynspecial schreef:

  Lijkt me best een uitdaging om weer te moeten bezuinigen op je uitgaven. Ik heb ook een bepaald budget waar ik het mee moet doen. Wat ik doe is gewoon 3 x nadenken voordat ik iets koop en veel letten op aanbiedingen. Dat scheelt al een hoop 🙂

  1. Marion schreef:

   Uitdagingen zijn op zich niet erg, maar het moet wel een beetje leuk blijven. Juist! Drie keer nadenken. Das een goeie!

 11. Sammie schreef:

  Lijkt me nog best een uitdaging, ik denk dat wij veel zouden kunnen besparen op buiten de deur eten en op de boodschappen. Ook zou het mij gewoon dik 250 euro besparen als ik niet iedere dag naar Gorinchem zou hoeven rijden voor mijn werk, bij iedere tank beurt baal ik weer als een stekker.

  1. Marion schreef:

   Dat je bijna voor Jan Lul werkt ja! Jeetje wat balen is dat.

 12. Elaintje schreef:

  Oef dat wordt inderdaad nog meer aanspraak doen op je creativiteit. Ik ben heel benieuwd hoe dat bij ons gaat zijn. Mijn vriend en ik zijn net voor een jaar naar Suriname vertrokken waar we van mijn salaris moeten leven. Dat salaris is natuurlijk veel minder dan in Nederland en vanwege de grote economische crisis hier is de waarde van mijn salaris in de afgelopen maanden ook nog eens gehalveerd.

  1. Marion schreef:

   Heftig! Ik las al wel wat, maar heb nog niet bijgelezen. Ga ik gauw eens doen. Heel veel succes. Ik hoop dat het jullie gaat lukken. X

 13. Lonneke schreef:

  Een herkenbare situatie als ik eerlijk ben. Ik heb nu WIA wat vanaf augustus een vervolg- uitkering word. Dat houd financieel in dat ik maar 40% van het minimumloon ga krijgen, te weinig om van te kunnen leven helaas. Ik ga daarom ook zo gauw mogelijk na 4 jaar weer aan het werk. Het is zeker in het begin moeilijk om met weinig geld om te gaan, maar uiteindelijk word je creatief en gaat je zeker lukken!

  1. Marion schreef:

   Wij hebben ooit samen van € 900,- rond moeten komen. Dat was zo lastig, maar inderdaad je wordt gigantisch creatief. Maar leuk is het niet, want geld mag dan niet belangrijk zijn, als jd echt te weinig hebt levert het je heel veel zorgen op. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Krijg je geen aanvulling via de gemeente?

 14. Sabine schreef:

  Echt zo gek dat jij dus gewoon echt behoorlijk meer binnenkrijgt dan wij en wij daar gewoon van kunnen leven hier. Heel raar om dat te beseffen. Als ik ooit naar Nederland zou gaan kan ik daar gewoon niet rondkomen met mijn huidige salaris, terwijl ik gewoon best een goede baan heb hier. We hebben het niet breed, dat moet ik wel zeggen. Jimmy is nog in opleiding en dat kost nogal veel, dus daar gaat veel geld in zitten. We sparen voor onze bruiloft en reisjes en daarom geef ik eigenlijk niks uit. Dat heb ik nooit gedaan eigenlijk. Alleen boodschappen natuurlijk, waarvan ik per product kijk waar wat het goedkoopste is. Dus de olijfolie haal ik ergens anders dan de havermout om maar een voorbeeld te noemen. Ook neem ik vrijwel nooit de taxi maar altijd de bus, vele pesos goedkoper. Dat soort dingen. Ik weet niet hoe het is om elk dubbeltje om te moeten draaien. Want ik let wel erg op wat ik uitgeef, maar dat is niet altijd nodig. Het lijkt me een moeilijke situatie die je heel creatief maakt in het zoeken naar oplossingen. Veel succes dus, het gaat vast lukken!

  1. Marion schreef:

   Ja apart is dat. 50 euro per week zal voor veel mensen daar walhalla zijn. Gekke wereld…

 15. Lot schreef:

  Toen ik net gescheiden was moest ik een paar schulden die ex had veroorzaakt aan huiskosten aflossen en had ik het erg weinig om van te leven. Gelukkig waren we op huwelijksvoorwaarden getrouwd en bleef het beperkt.
  Ik ben zelfs schoon gaan maken bij anderen en nam dan halve dag op, ze kon ik net genoeg schrapen om weer een week te eten.
  Toen ik met 62 100% werd afgekeurd was het ook geen vetpot, nu ik aow en klein pensioen heb ontvang ik weer veel meer gek genoeg.

  Ik weet niet meer of je er al eens over hebt geschreven, maar is partner ook niet meer tot werken in staat? of is dat tijdelijk.

  1. Marion schreef:

   Heb ik al eens kort over geschreven, maar is lang geleden. Hij kan inderdaad ook niet werken. Hebben ooit de Wajong geprobeerd maar die is afgewezen. Jij hebt het ook wel voor je kiezen gehad dan. Gelukkig heb je het nu ietsje ruimer.

 16. Tamara TS schreef:

  Heel bekend. Ik had een goede baan in het ziekenhuis, ging terug naar school, omdat ik het niet meer vol kon houden en het uwv me steeds te vroeg aan het werk stuurde. Daarna kon ik nergens meer een goede baan krijgen en ging ik voor het minimum aan het werk, tot ik weer een operatie moest hebben. Daarna raakte ik afgekeurd. En dan heb je opeens nog maar 800 euro per maand. En dat al sinds 2006. Sinds ik met mijn man samen ben gaat het beter, omdat hij fulltime werkt. Maar we zijn dus ook alle toeslagen kwijt. En natuurlijk hebben we ook heel wat achterstand moeten wegwerkeb van de jaren dat ik het met 800 euro en toeslagen moest doen. Dat vind ik verschrikkelijk. Ik had altijd gedacht een leuke goede baan te hebben, pensioen op te bouwen etc. In plaats daarvan krijg je straf als je ziek bent en moet je op bijstandsniveau leven. Als het UWV me op tijd af had gekeurd, dan had ik zo’n 600 euro per maand meer gehad. En dan heb ik het nog niet over de forse verlaging van de tegemoetkoming chronisch zieken, of de verhoging van de ziektekostenpremies en eigen risico. Gelukkig hoef ik nu geen droog brood meer te eten, maar het is wel eens heel anders geweest.

  1. Marion schreef:

   Het is werkelijk niet te geloven. Ik weet precies hoe het gaat bij het UWV, heb er heel lang gewerkt, en hoe er met zieken omgegaan wordt… Nee, niet mijn ding en het zal mij niet gaan gebeuren. Ik bepaal wanneer ik weer kan werken. Niet zij. Ik vind het echt heel rot voor jou dat het gelopen is. Doordat zij je dwingen te gaan werken moest jij uiteindelijk geopereerd worden. Omgekeerde wereld. Dit had voorkomen kunnen worden. Maar ja, daar koop jij nu niks meer voor 😦

 17. marielle schreef:

  Wat een “gereken” voor jullie!
  Geld maakt niet gelukkig maar je hebt het zo hard nodig in deze maatschappij!

  Gaat bij jullie de huur ook jaarlijks omhoog?

  Heel veel succes met deze puzzel!!!

  1. Marion schreef:

   Dit jaar voor het eerst niet! Het moge een wonder heten!

 18. Wat een gereken! Maar fijn dat je een spaarrekening nog hebt, kan me voorstellen dat elk dubbeltje omdraaien wel wennen is. Zelf moet ik als ik op mezelf woon ook erg opletten met wat ik uitgeef, op weken dat het minder gaat probeer ik voor mezelf er maar een uitdaging aan te koppelen, in de zin van een maaltijd maken van minder dan xx euro. Gelukkig heb ik wat speling doordat mn vader de zorgverzekering nog betaald en ook maandelijks een (forse)bijdrage stort op mijn rekening, anders zou ik niet uitkomen denk ik.. al na stoppen met roken ben ik echt wel wat meer geld over gaan houden.

  Ooit hoop ik niet meer afhankelijk te hoeven zijn van mn vader. 🙂

  1. Marion schreef:

   Hebben mijn ouders ook een poos gedaan ooit. Ik weet nog dat het eindelijk niet meer nodig was en dat was zo fijn. Beetje dubbel. Dankbaar dat het zo is nu, maar onafhankelijk zijn geeft ook een heel goed gevoel. Ik hoop het voor je. X

   1. Klopt. Ik ben er inderdaad dankbaar voor dat het ook kan.. alleen voel me ook wel schuldig erover. Gelukkig weet ik dat hij bij mijn broers destijds wel eens schulden heeft afgelost etc. dat hoeft bij mij gelukkig niet.. dat rechtvaardigt het een beetje voor mij.

    Uiteindelijk hoop ik op een legaal huisje met huurtoeslag zodat die lasten wat lager zijn.

 19. Evelyne schreef:

  Ik werkte zo’n 9,5j 19u-25u. Ik verdiende goed & was tevreden. Nu werk ‘k fulltime, dacht ‘k meer te gaan verdienen. Integendeel, ik word een groot deel afgehouden. Bedrijfsvoorheffing heet dat. Men zegt mij wel dat ‘k dat geld niet kwijt ben, maar plezant is ’t niet. Leve de wet, zeg ‘k dan 😦

  1. Marion schreef:

   Dat is toch belachelijk! Wat erg! Het moet toch lonend zijn om meer te werken? Nou hier sta ik ook echt van te kijken. Jeetje wat rot voor je.

 20. Ik zit nu best wel krapjes ja.. Maar het is wel te doen. Ik ga bijna de deur niet meer uit, dat scheelt :’)

  1. Marion schreef:

   Dat heb ik ook ja! Zijn al die persoonlijkheidsstoornissen toch nog ergens goed voor. En dan bedoel ik mezelf hoor!

 21. Toen we pas gehuwd waren, was het puzzelen om rond te komen. Sindsdien hebben we beiden werk en slagen we erin elke maand een eurootje aan de kant te leggen voor ‘onze oude dag’.
  Hopelijk stopt het nu met premies terugbetalen, anders schiet je geen meter op…

  1. Marion schreef:

   Dat laatste hoop ik ook ja…

 22. Jacqueline schreef:

  Het is alweer even geleden, maar we hebben het wel eens krap gehad toen ons oude huis nog niet verkocht was en we met twee hypotheken zaten, een flink stuk langer dan gepland… Of toen ik een deeltijdstudie deed en mijn baan moest opzeggen om als leraar in opleiding stage te kunnen lopen, voor een half salaris. En dat allebei toen onze oudste dochter nog in de luiers zat. Maar we hebben het gered en als ik het zo lees, hadden we het nog niet eens zo slecht. Mijn man heeft al die tijd wel gewoon fulltime gewerkt.
  Ik verwacht dat ik in de toekomst ooit nog afgekeurd ga worden, ben nu ook al enorm aan het worstelen met mijn werk. Maar we proberen vast te sparen om de hypotheek sneller af te lossen. Als die vaste lasten minder worden, vangt dat ook een beetje het gemis van het salaris op. Hoop ik…

  1. Marion schreef:

   Twee hypotheken. Dat lijkt me ook zo eng. Dan ben ik weer blij dat ik huur. Maar ja, ik gooi wel iedere maand 650 richting de woningbouwvereniging. Ook niet niks. Slim dat je nu al vooruit kijkt en zoveel mogelijk aflost. Laat het worstelen niet te lang duren hoor. Geld is leuk, maar gezondheid nog leuker. Succes!

   1. Jacqueline schreef:

    Ja, toen we ons huis niet op tijd verkocht kregen, was dat inderdaad behoorlijk spannend. Je hebt dan geen idee hoe lang het nog gaat duren. Maar nu ben ik ontzettend blij dat we toen dit huis hebben gekocht. We betalen netto rond de 500 euro aan hypotheek, voor een heerlijk ruim huis.
    En wat betreft mijn werk hoop ik een goede keus te hebben gemaakt voor volgend schooljaar, waarbij ik mijn lijf iets minder belast.

 23. Anuscka schreef:

  Ik heb (gelukkig) nog nooit iedere cent hoeven omkeren; ik heb het goed, en altijd gehad. Sinds we aan onze droom aan het werken zijn (eerder dan op onze pensioenleeftijd stoppen met werken en een eenvoudig leven in Denemarken gaan leiden) worden we wel steeds bewuster van en kritischer op onze uitgaven. Het stoppen met roken scheelt enorm in de portemonnee, daarvoor het stoppen met drinken al… Zowel uit financiële als gezondheidsredenen eten & drinken we tegenwoordig ook heel anders dan ‘vroeger’: ook geen frisdrank meer (alleen water, thee en koffie), vanwege ons ‘lastige menu’ is uit eten gaan eigenlijk ook geen optie meer en verder hebben we qua ‘dingen&spullen’ genoeg voor nog tien levens, dus onze inkomsten worden nu aangevuld door verkoop van van alles op Bol en Marktplaats. Kleding hoeven we de rest van ons leven ook niet meer te kopen, en als we dat doen, doen we dat in tweedehandswinkels, en verder kopen we echt alleen iets ‘nieuws’ als het oude kapot is en we vinden dat we niet zonder kunnen. Zoals een staafmixer. Die desintegreerde in de brandnetelsoep (ja, we eten ook veel uit de natuur tegenwoordig, gratis en voor niks!) en die gebruik ik dagelijks, dus die hebben we nieuw gekocht… 😉 Maar verder? Bezuinigen we op alles, eigenlijk… 🙂

  1. Marion schreef:

   Dat klinkt geweldig! Ik vind dat echt mooi. Het altijd goed gehad hebben en dan juist die keuze maken om te minimaliseren. Geweldig. Kan me daar helemaal in vinden.

 24. jackiedeklerk schreef:

  dat word even zoeken naar hoe jullie het nu gaan doen,
  lastig maar niet onmogelijk..
  4 jaar geleden ging ik echt dik achteruit, en geen partner meer om kosten mee te delen…
  ik dacht dat het heel lastig was, maar ging me eigenlijk gemakkelijk af..
  Voor het eerst krijg ik dit jaar zorgtoeslag (dood eng om dezelfde reden als jouw)
  Wat ik elke maand heb overhouden (soms maar 25,- soms 200,-) ga ik nu voor opknappen van het huis gebruiken, ook eng want houd mijn buffer liever

 25. Wat een gereken en wat een uitdaging. Ik heb zelf nooit in deze situatie gezeten *afkloppen.. Telkens heb ik mijn baan verlies kunnen overlappen, en ik verdien nu ook meer dan genoeg. Iets waar ik soms wel eens niet bij stil sta, dat we het zo goed hebben financieel gezien… Lastig hoor voor jullie!

 26. Roos schreef:

  Het is ook niet niets nee… Zelf heb ik niet echt een inkomen, probeer 200 euro in de maand te verdienen met mijn bijbaan en daarvan de helft te sparen. Zolang ik studeer, reken ik niet in inkomen. Het is nu nog lening, studie, blabla. Woon nog thuis, dat scheelt behoorlijk natuurlijk.
  Het is in ieder geval fijn dat je nog een buffer hebt, mocht het nodig zijn. Het is even puzzelen, maar jou kennende gaan jullie hier helemaal uit komen en red je het elke maand goed. Het is lastig, maar niet onmogelijk. Wij staan hier elke maand rood (niet dramatisch, maar wel rood), maar toch hebben we geen armoedig leven. Het is gewoon puzzelen wanneer je wel of niet iets ‘extra’ kan doen. Sparen voor momentjes, bewust zijn van je vaste uitgaven, blabla… Maar dat hoef ik jou natuurlijk niet te vertellen. Dit ga je gewoon redden Marion! Al zou die huurtoeslag wel fijn zijn. 🙂

 27. Al met al is het toch een flinke slok geld die je moet gaan missen. Gelukkig ben je er al een beetje op voorbereid en heb je in ieder geval inzicht in je financiele situatie; ik denk dat dat al heel belangrijk is. Hopelijk kun je door middel van de toeslagen nog net wat meer overhouden per maand, al snap ik heel goed dat je daar voorzichtig mee bent. Zelf heb ik alleen maar miserie gehad met die toeslagen…

  Besparen… Tja, ik heb het een maand als challenge gedaan, maar dat is toch heel anders dan wanneer je het ‘voor het echie’ voor langere tijd moet doen. Nu ben ik van mezelf al behoorlijk zuinig, maar er zijn nog genoeg dingen waar ik op kan besparen. Kleiner gaan wonen en de tv buiten smijten zouden al een goed begin zijn: ik woon als alleenstaande erg riant met veel ruimte die ik eigenlijk niet gebruik en de tv staat hier vrijwel nooit aan. Verder zou ik nog wat kunnen schrappen aan het aflossen van mijn Nederlandse studieschuld, aangezien ik nu meer dan nodig betaal om sneller klaar te zijn. En ach, als het echt niet anders kan, valt er ook op mijn veestapel nog wel te bezuinigen. Call me crazy, maar daar waar ik zuinig ben waar het spullen voor mezelf betreft, is alleen het beste goed genoeg voor mijn beestjes…

 28. Jaixy schreef:

  Ja paar jaar terug…. Omdat ex mij leeggeroofd had.. En mij met 16000 euro aan schulden liet zitten….
  Maar ik heb het zelf afbetaald. In 2 jaar…
  Hard werken en elk dubbeltje omkeren om dit bedrag af te betalen

 29. Nathalie schreef:

  Wij hebben er een aantal jaren op die manier mee om moeten gaan, over elke uitgave nadenken… welk levensmiddel neem je, de lekkere of de goedkopere? Dat soort dingen… nu sinds een jaar of twee is het anders en kunnen we kiezen voor het lekkere product in plaats van het goedkope.

  Maar ik bespaar nog altijd op bijvoorbeeld kleding voor de meiden, dat probeer ik zo goedkoop mogelijk of ik maak het zelf. Het zit er inmiddels een beetje ingesleten lijkt het.

 30. Ik heb het wel een tijdje moeten doen en daar is niets aan. Aan de andere kant; het maakt je wel weer een stuk creatiever. En daar heb je dan ook weer een hoop aan als het op gegeven moment weer beter gaat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.