Schrijf je doelen op

filler-684922_1920

Mijn agenda staat bomvol. Ziekenhuis. Therapie. Huisarts. Medicijnen bestellen. Medicijnen ophalen. ID kaart verloopt. Wanneer ik de pil moet innemen. Wanneer niet. Je kan het zo gek niet bedenken of ik schrijf het op. En daar wil ik het vandaag over hebben, over dingen opschrijven. Wat, hoe, waar en waarom?

Nu gaat dit hierboven allemaal over dingen die ik moet doen en niet mag vergeten. Maar je kan ook dingen opschrijven die je niet moet, maar die je graag wilt. Dingen die je zou willen doen, zou willen bereiken of willen bezitten. Doelen! Iemand die hier veel mee bezig is, is de – on his way to worldfame – Percy Tienhoven. Gisteren zag ik weer eens een filmpje van hem. Deze man is zo inspirerend. Het is een kort filmpje waarin hij uitlegt wat er zo krachtig is aan het daadwerkelijk opschrijven van je doelen. Kijk mee!

En hier ga ik vandaag mee aan de slag. Ik ga mijn doelen helder en duidelijk op papier zetten. Wat wil ik? Wat wil ik echt heel graag? Wat wil ik graag, maar durf ik niet eens hardop uit te spreken?

Ik geloof in de wet van de aantrekkingskracht. Als jij positief bent trek je positiviteit aan. Dat klinkt overigens makkelijker dan het is. Je kunt een fake smile opzetten en mooie praatjes houden, maar als het niet recht uit je hart, recht uit je ziel komt, dan werkt het voor geen meter. Het is moeilijk om te geloven dat je alles kunt bereiken wat je wilt bereiken. Daarvoor zijn wij mensen veel te onzeker. Veel  te angstig. We plaatsen maar al te graag overal een ”maar” achter. Eerst zien, dan geloven. En dat is nou precies waar het misgaat. Als je ergens in gelooft, lukt het. Veel mensen roepen dan meteen: “Oh ja? En waarom ben jij dan nog geen miljonair?” Het antwoord daarop is simpel. Ik geloof niet dat veel geld mij gelukkig zal maken en dus wil ik diep in mijn hart geen miljonair zijn. Dan word ik dat dus ook niet.

Wat wil ik dan wél? Wat durf ik te willen en wat gun ik mijzelf? Ik ben nogal bescheiden. Een eigenschap die niet echt gunstig is als het aankomt op de wet van de aantrekkingskracht. Klein beginnen dus. Met bijvoorbeeld een fiets. Vorig jaar deed ik mee aan winactie voor een fiets op de blog van de allerliefste Dina. Ik schreef voor mezelf op dat ik die fiets ging winnen en ik gebruikte de afbeelding van de fiets als beeldschermachtergrond op mijn laptop. In het begin deed ik er nog wat lacherig over. Peter ook. Maar het werd steeds serieuzer. Ik begon er steeds zekerder van te worden dat ik die fiets zou winnen. Tot ik mezelf op een ochtend tegen Peter hoorde zeggen: ”Oh ja, we moeten de schuur nog even opruimen, anders past die fiets er straks niet in.” Ik was ervan overtuigd geraakt dat ik de fiets zou winnen. Het was eigenlijk al een feit. En zo kreeg ik een paar dagen later het bericht dat ik de fiets gewonnen had. Toeval?

Kijk eens naar de Big Wishlist die ik in maart 2015 op mijn blog plaatste. Op het leren paardrijden na, wat gewoon echt niet meer kan met de HS, heb ik alles gekregen, gekocht of gewonnen. Zelfs de hangstoel die ik zo graag wilde hebben, maar waar we op dit moment absoluut het geld niet voor hebben, won ik vorige maand bij een winactie. En het gaat niet alleen om materiële dingen. Ook de juiste hulp vinden. De juiste mensen tegenkomen, waar ik een goed gevoel bij heb en die uiteindelijk na een paar omzwervingen toch weer op mijn pad terecht komen. De wil om meer bekendheid te geven aan HS en vervolgens een mailtje krijgen met de vraag of ik een interview wil geven voor een tijdschrift. En later nog één. Het komt op je pad als je erin gelooft en alle verwachtingen loslaat. Geloof erin, maar stel geen voorwaarden. Stel geen eisen. Stel geen termijnen. Verwacht niets. Just believe.

Nu ben ik benieuwd wat jullie hiervan vinden. Heb je het filmpje van Percy bekeken? Lijkt het je wat om hier mee aan de slag te gaan? Denk je, dat als je ergens heilig in gelooft, de juiste mensen en mogelijkheden vanzelf op je pad komen? Laat het me weten in een reactie. ♥

40 gedachten over “Schrijf je doelen op

 1. Het opschrijven van dingen die je wil, net als dingen die je waardeert elke dag, kan heel positief en motiverend werken. Zelf doe ik het (nog) niet, maar sta er wel elke dag bij stil in mijn hoofd. Ik denk dat dat ook de bedoeling is van dingen opschrijven en teruglezen (behalve bij een agenda enzo).

  Overigens niet zo relevant, maar ik wilde dit idee toch even delen, al ben ik waarschijnlijk mosterd: misschien is (aangepast) mennen wel haalbaar i.p.v. paardrijden?

  1. Denk dat ook dat nog teveel energie kost, maar wellicht over een paar jaar, als de therapie achter de rug is en alles wat rustiger is, kan ik best eens gaan kijken wat er nog wél mogelijk is met paarden. Je hebt gelijk! Thanks!

 2. Oh ja daar zie ik zeker wat in! Ik denk ook dat als je écht iets wilt bereiken dat ook absoluut mogelijk is, daar moet je wel iets voor doen natuurlijk. Maar als je erin gelooft, positief blijft en kansen creëert dan komt het vaak goed. Ik denk ook dat er in dit een groot cultuurverschil zit. Nederlanders zijn over het algemeen volgens mij meer onzeker en bescheiden als het om eigen succes gaat dan bijvoorbeeld Amerikanen. Heel inspirerend vind ik dat altijd. Ik heb trouwens niets opgeschreven wat mijn doelen en dromen betreft, maar ik heb ze wel goed in mijn hoofd.

  1. Ja, wij Nederlanders zijn een beetje gek daarin. Altijd maar ”maar” en ”wat als”. Alsof we van tevoren onszelf al willen indekken voor als het niet zou lukken. Voor eigen succes gaan is denk ik wat iedereen graag wil en waarom zou dat niet kunnen. Het is niet dat als je zelf succesvol bent je het een ander niet meer gunt. Als je echt wil, overal voor openstaat, geen eisen stelt, ik weet het zeker, dank kan je zoveel mer dan je denkt. Leuk dat jij ook positief bent hierover en als het goed en helder in je hoofd zit, komt het op hetzelfde neer.

  1. Hahaha, ja geduld is the key! Maar je moet niet gaan zitten wachten. Gewoon lekker verder gaan met wat je doet en in je achterhoofd weten dat het goed komt. Net als met je werk. Gewoon weten dat die oplossing er een keer komt. Dat je huidige werk precies wegzakt in een aardverschuiving en dat de nieuwe locatie bij jou op de hoek gebouwd gaat worden. Zoiets. 😉

 3. Interessant Marion! Ben zelf nog wat sceptisch over de law of attraction, maar geloof wel dat het werkt. Ik geloof alleen niet dat je er prat op moet gaan en gewoon kan liggen afwachten omdat de dingen zo zullen gaan als jij wilt; dat zou te makkelijk zijn. Maar, ik wilde zo graag stagelopen op een school in Apeldoorn, en gisteren mocht ik op gesprek komen en er werd mij direct verteld dat ik was ‘aangenomen’. Zo blij was, en ben, ik!!! Ik verwachtte dat het mis zou gaan, mijn ‘geluk’ kennende, maar ik hoopte het zo… And it happend. 😀

  1. Dat zou wel erg makkelijk zijn ja hahaha! Nee, het gaat om je mindset en vooral om vertrouwen en positiviteit. Iets simpelweg willen is niet voldoende. Gelukkig niet trouwens. Dat zou wat zijn rond Sinterklaas.Geweldig dat je bent aangenomen! Gefeliciteerd.

   1. Vertrouwen in sowieso belangrijk in het leven.
    Hahaha, ‘ik wil…’ en het valt uit de lucht, dat zou wat zijn inderdaad. En dankjewel, ben er erg blij mee! 🙂

 4. GENIAAL die Peter hahaha. Echt te gek. Ik ga ruimte vrij maken voor mijn toekomstige Tesla 😀

  Maar zonder dollen. Als je een rode broek koopt zie je opeens dat iedereen een rode broek heeft.

  “What you focus on expands.”

  En zo zie je opeens allerlei ‘mogelijkheden’ om je dichterbij je doel te komen. Die mogelijkheden waren er al, je hebt ze alleen niet gezien. En dan opeens lijkt het.. MAGIC en noemen we het de wet van de aantrekkingskracht.

  En daarbij: heb je de ballen om op te durven schrijven wat je wilt? Dat je miljonair word? Dat je die fiets neemt? Dat je die wereld reis gaat maken (ook al raad iedereen dat af).

  Ik vind het een zeeer leuk onderwerp en speel er graag mee. En daarbij is het – zoals jij schrijft – heel leuk om eens op te schrijven wat JIJ wilt ipv wat je MOET.

  Succes allen en Marion dank voor het delen!

  1. “What you focus on expands.” Juist. Dat geldt voor het negatieve (want dat geloven we allemaal we), maar ook voor het positieve. Yes!
   Ja, je moet lef hebben. Lef om op te schrijven wat echt wilt. Het lef hebben om het op te schrijven. En dat vind ik moeilijker dan ik had gedacht. Ik ben nog steeds bezig. 😀

 5. Goed bezig! 🙂
  Zelf ben ik een lijstjes addict, een lijstje van doelen heb ik dus ook. Inclusief stappenplan xD Ik heb redelijk wat vooruitgang kunnen maken, vooral in het leren van hoe het níet gaat lukken haha 😉 Dus ik kan je vertellen: kleine stapjes, niet teveel tegelijk en de doelen zo concreet mogelijk formuleren. Een stappenplan hoeft geloof ik niet, dat zal vast een van m’n rare trekjes zijn hihi.. Succes ermee! xx

  1. Mooi hoe je dat zegt: leren van hoe het niet moet. Dat vind ik een mooie en positieve benadering. Ik heb mijn dagboek naast me liggen. Heb al wat kleine dingen opgeschreven, maar ga nu met grote werk aan de slag 😀

 6. Ik geloof ook echt dat dingen uit je hart vandaan goed gaan komen!
  Ik wist bijvoorbeeld echt diep van binnen dat ik niet dood kon gaan… Ik voelde dat!!
  Het opschrijven was niet nodig.
  Maar ik denk wel dat het helpt!!
  Echt echt helpt

  1. Dat gevoel van het echt zeker weten is zo gek. Want volgens ons brein kunnen wij niets zeker weten wat in de toekomst ligt en daar heb ik dus mijn twijfels over. Dat weten dat je niet dood zou gaan, dat heeft je ook heel veel kracht gegeven denk ik. En geloof in jezelf wellicht….

   1. Ik weet ook niet waar het vandaan komt… Maar ik voelde dat echt.
    Ja ik werd geconfronteerd met de dood. Maar dat het echt zover zou zijn… Nee dat kon niet…. Was onmogelijk.
    Besef wel dat het deze keer krap was… En dat ik door het oog van de naald gekropen ben…

 7. Het doet me laatst denken aan een mooie spreker op tv. Het was een oude hockeyer. Hij legde uit over 3 olympische spelen in zijn loopbaan. De eerste haalde hij makkelijk, zonder moeite. De tweede werd hij niet opgeroepen en na hard werken mocht hij wel naar de 3de olympische spelen. Hij zei de zin (ongeveer dan ;-)), creëer kansen, werk hard om als de kans zich voordoet die kans te kunnen pakken. Met de mooie kanttekening, sommige mensen krijgen veel kansen, andere krijgen geen kans, maar zorg dat je voorbereidt bent om de kans te pakken… Dat vond ik zo mooi. Het is dus ook niet de schuld van je als iets niet lukt, als je er maar voor gewerkt hebt. Sorry een beetje afgedwaald.

  1. Ik heb dat boek nooit gelezen. De film heb ik twee keer geprobeerd te kijken, maar dat begin zorgt ervoor dat ik afhaak. Misschien moet ik dan toch het boek proberen. Het schijnt heel inspirerend te zijn.

   1. Ik zou dan Think and Grow Rich lezen. Ik ben nu bezig aan mijn – ik vermoed – 7de keer lezen. De titel is enorm corny maar het heeft niets met geld te maken (naja ook). Boek komt uit 1937 en is voor een groot aantal succesvolle mensen – die mijn helden zijn – de bijbel die ze iedere keer weer en weer lezen.

    The Secret is meer een hippe versie van dat boek. Toegankelijker gemaakt voor het publiek. Al vind ik dat ze daar niet helemaal in geslaagd zijn hahah (ik kan hem ook niet af zijn…).

    Ben je helemaal lui kijk dan deze video van Earl Nightingale (en herhaal het iedere week een keertje hihi):

 8. Ik schrijf meer & meer in mijn agenda. In ’t begin om niet te vergeten waar ‘k wanneer naartoe moest, maar ook om later te kunnen herinneren waar ‘k naartoe ben geweest. Dan mijmer ‘k eens terug naar hoe leuk ’t was toen met die vriendin of tante.

 9. Leuk dat je hierover schrijft. Wat prachtig dat het ook nog werkt! Goed filmpje weer van Percy, wat kan hij toch inspirerend zijn. Ik wil ook zo’n boekje met tabbladen…

 10. Ik geloof er tot op zekere hoogte in. Zolang je haalbare doelen hebt, lukt alles. Positief denken helpt in elk geval heel veel. Maar ik geloof ook in “wie voor een dubbeltje geboren wordt, zal nooit een kwartje worden. ” Daarmee wil ik zeggen dat ik nou eenmaal gewoon een slagersdochter ben en geen dochter van een multi-miljonair. Dan word ik liever een heel tevreden dubbeltje met haalbare doelen, zoals mijn rijbewijs halen, een tweedehands autootje kopen etc.

 11. Ik geloof het niet, maar ben o zo blij dat anderen dat wel doen en het hen nog lukt ook. Het is met dat geloven als je opmerking rond geld. Ik denk dat ik het gewoon niet echt WIL omdat het me niets oplevert dat ik echt wil.

 12. Ha marion
  Gisteren had ik niet meer de energie te reageren, en nu …nu wil ik vooral zeggen dat ik je blog zo mooi vind geschreven!
  Het doet wat met me!! Mag ik je heel hartelijk danken voor deze blog!!

  Wat bijzonder allemaal!

  Ik ga hem zeker herlezen!

  Lieve groetjes

  ps..als ik ooit met je mee kan denken over de paarden, mail je maar!

 13. Ik heb het filmpje nog niet gekeken, ga ik vanavond doen, maar ik ben ook wel iemand die doelen noteert. Je ziet dat al elke maand op mijn blog waar ik een aantal dingen noteer die ik die maand wil bereiken. Ik ga er makkelijk over, als het niet lukt dan lukt het me niet en dan ben ik ook niet kwaad op mezelf. Maar het is wel fijn om de dingen op te schrijven en zo vast te leggen. Het daagt me uit om elke keer weer na te denken over mezelf en mijn ontwikkeling.
  Ik geloof ook wel een stuk in de wet van aantrekkingskracht, alleen heb ik hem nog niet zozeer gebruikt om materiële dingen te verkrijgen.

  1. Percy is echt goed in het verwoorden hiervan. Stuk beter dan ik dat ben. Als het aan mij ligt wordt het ook zo min mogelijk gebruikt voor materiële zaken. Het maakte het voor nu even makkelijk en beeldend om uit te leggen, maar ik geloof dat het vooral heel erg werkt als het aankomt op intenties. Liefdevolle en positieve intenties. De juiste mensen die op je pad komen, je oog wat valt op een boek op een rommelmarkt waar precies de dingen instaan waar je naar op zoek bent. Dat soort dingen. En ach, of het werkt of niet, het maakt mij in ieder geval heel erg gelukkig ❤

 14. Om eerlijk te zijn weet ik nooit zo goed wat ik van dit soort dingen moet vinden. Enerzijds ben ik er van overtuigd dat je dingen altijd het best positief kan benaderen en dat de aanhouder wint. Anderzijds zie ik ook vaak genoeg dat dit gewoonweg niet altijd zo is. Ik ken mensen die ernstig ziek zijn, maar ontzettend positief zijn en er vol van overtuigd zijn dat ze het zullen halen, maar die uiteindelijk toch (zullen gaan) sterven. Om maar even een voorbeeld te noemen. Dan blijkt voor mij maar weer dat deze mooie wet toch echt niet altijd opgaat.

  1. Op die manier heb nooit naar deze “wet” gekeken. We zijn en blijven verbonden aan een menselijk lichaam wat sterfelijk is. Denk dat dit meer bedoelt is in de vorm van energie en positiviteit (of negativiteit voor de pessismisten onder ons).

 15. Voor mij is het zelfs geen kwestie van geloven meer, eerder een soort weten. Ook al heb ik niet meteen 39 bewijzen om het te staven ofzo 🙂

  The Secret is een heel toegankelijk boek hoor, wat Amerikaans, maar leuk om achteraf gewoon op een willekeurige bladzijde nog eens open te slaan en een stukje te lezen. Geeft me altijd weer een boost!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.