Ik heb geen verstand van Europa

shell-1031296_1920

Brexit. Groot Brittannië uit de EU. Wat ik daarvan vind? Geen idee. Ik heb helemaal geen verstand van Europa. Ik stem altijd, maar volgens mij heb het bij dit onderwerp laten afweten. Hoe groter de klas, hoe moeilijker de leraar het overzicht kan bewaren. Dat was een beetje mijn idee.

Dus… Brexit leuk en aardig, maar ik kan me er niet zo druk om maken. Simpelweg, omdat ik me er nooit in heb verdiept. Omdat ik Europa eigenlijk ook een beetje overrated vind. Ik bedoel, Europa is Europa. Dan ga je een Europese Unie opstellen, maar daar mag niet iedereen uit Europa aan meedoen. Daar valt het hele idee toch al op zijn gat? Dat is mijn simpele gedachte. Je kan ook niet het lastige kind wel toelaten op een school, maar zodra de lessen beginnen zet je hem of haar op de gang. Ik vind dat maar raar.

Neemt niet weg dat de EU ook heel veel voordelen heeft. Tenminste, dat zegt men. Wat ik zeg, ik weet er echt niets van. Oh ja, de open grenzen! Of was dat nou juist waar de meeste mensen niet zo blij mee waren? Ik weet het niet, maar ik vond dát nu juist wél handig. Nu gaan de grenzen met Engeland weer dicht. Als je dit jaar naar Adele bent geweest heb je geluk. De volgende keer dat zij naar Nederland komt, kun je het dubbele betalen voor een kaartje. Europese bandjes gaan niet meer in Engeland optreden. Veel te veel gedoe aan de grens en wat dacht je van de kosten die het met zich meebrengt voor het invoeren van de meegebrachte apparatuur? Ramp. Zonde. Eeuwig zonde. Maar voor de rest? Nee, ik heb de ballen verstand van Europa.

Ik vraag me af hoe het voor de vee-industrie is. Stel dat Nederland uit de EU zou stappen, zou er dan weer meer ruimte en mogelijkheden komen voor de biologisch boer hier? Zou de Nederlandse boer dan eerlijkere prijzen krijgen voor zijn vlees, omdat de concurrentie uit het buitenland afneemt? Ik weet het niet hoor. Zo denkt iemand die geen verstand heeft van de EU over de EU.

En die gasten die in Brussel zitten, wat doen die eigenlijk? Behalve bakken vol geld verdienen? Oh mijn god, ik weet echt helemaal niets over de EU. Nou goed, ik heb ook wel andere (belangrijkere?) dingen aan mijn hoofd. Mocht er een Wexit of Nexit komen, dan ga ik me wel verdiepen in Europa. Tot die tijd laat ik dat over aan de mensen die ervoor gestudeerd hebben. Of het interessant vinden. Of leuk. Of zoiets.

Wat vinden jullie ervan dat Groot Brittannië uit de EU stapt? ♥

29 gedachten over “Ik heb geen verstand van Europa

 1. Mooie blog!
  Treffend geschreven.
  Er wordt nu een hoop geroepen maar niemand weet wat er precies gaat gebeuren.
  Hoop onderbuik gevoelens, hoop emoties.
  Laten we maar rustig afwachten wat er gaat gebeuren.

 2. Tja, ik weet eigenlijk ook niet zoveel over de Brexit. Ik heb wel het gevoel dat ze beter in de EU hadden kunnen blijven, het schijnt ook dat het vooral de oudere en conservatieve UK-inwoners uit de EU willen, en de jongeren meer zien in Europa. Ik ben ook wel voorstander van Europa, als sterkere tegenstander richting de USA en China. Als NL zelf stellen we natuurlijk weinig voor, op deze wijze kan er gezamenlijk een vuist gemaakt worden als het nodig is. De UK maakt het voor zichzelf wel lastig nu denk ik. Maar net als jij verdiep ik mij er nooit echt in. Tijdens mijn opleiding heb ik wel alles geleerd over de EU en het Europese recht, maar dat was 20 jaar geleden. Inmiddels is de EU zo veranderd……….

 3. Eerlijk gezegd hou ik me er ook niet heel erg mee bezig…
  Ik weet nog wel dat ik het jammer vond dat alle landen hetzelfde geld kregen…haha…

  Ben wel benieuwd wat er nu gaat gebeuren.

  Fijne dag

 4. Ik heb er ook niet zoveel verstand van, heb het 1 en ander gekeken en verschillende engelse er over gehoord, toen dacht ik op een gegeven moment wel: als ik een engelse was stemde ik voor brexit. Maar ik ben dan ook geen europa fan 🙂

 5. Eigenlijk heeft EU heel weinig te maken met open grenzen, dat zijn de schengen akkoorden. En daar zat de UK al niet bij… Wat dat betreft, maakt het dus geen verschil. Qua munt ook niet, want de UK deed ook niet mee met de euro. Dus waar gaat het over?
  Over de symboliek… De EU is ontstaan uit akkoorden na de tweede wereldoorlog waarbij men het idee had, dat als de landen binnen Europa zich economisch zouden verenigen dat men dan de vrede binnen europa zou kunnen bewaren. En kijk, dat is ze nog gelukt ook. Maar ondertussen heeft de EU niet alleen economisch veel te betekenen, maar ook politiek wordt er veel beslist. Je zou eens wat wetgevingen moeten bekijken om te beseffen hoeveel de EU eigenlijk in de pap te brokken heeft. Ik heb dagelijks te maken met wetgevingen die door de EU zijn opgelegd. Daar gaat het voor de UK om. Ze willen niet meer onder het politieke juk van Europa zitten.

  Voor mij is de Brexit voornamelijk de UK die geen afscheid kan nemen van zijn verleden. De UK was in zijn gloriejaren namelijk wel een serieuze wereldmacht. Ze heersten over half de wereld. En kijk eens wat er nog allemaal onder de British Crown valt (zelfs Canada is eigenlijk nog UK). En dan zou de EU hen gaan vertellen wat ze politiek moeten doen. Daar gaat het die conservatieven om. Ik vrees dat we een volgende Tatcher tijdperk krijgen in de UK. En dat zou wel eens serieuze gevolgen kunnen hebben voor de wereld. Remember Falklands war? Anders even opzoeken 😉

   1. Geen douanecontroles meer 🙂 Vrij verkeer van personen, goederen en wagens. Daarom kan jij van Nederland naar België zonder aan de grens gecontroleerd te worden door de douane 🙂

  1. Mooi beschreven: dat de UK geen afscheid van zijn verleden kan nemen. Ik geloof ook wel dat dat deep down inside het geval is met die conservatievelingen…. Erg jammer.

 6. Volgens mij kan jij gedachten lezen 😀 Je verwoordt zo’ n beetje wat ik denk. Ik ken er ook niet veel van. Laat ons dus maar gewoon even afwachten en zien wat de gevolgen zijn ipv nu al moord en brand te schreeuwen 😉
  Niettemin, van hetgeen ik ervan denk: moest ik leider van een land zijn en ik krijg continu te maken met een Merkel en een Hollande die de boel willen regelen en de rest moet maar z’n klep houden (ze moeten ze natuurlijk nog willen/durven open trekken), ik zou ook op den duur iets hebben van ‘F*ck it’. 😀
  Maar dat is dan misschien mijn iets te simplistische idee erover 😀
  Whatever… uiteindelijk doen ze toch gewoon hun zin, die politiekers, en moet het plebs maar volgen…

 7. Ben het met Saar eens. Vind het erg jammer, en dom. Gaan we weer terug naar het ‘zij-zijn-groot-en-ik-is-klein’ Calimerogeruzie van elke landje voor zich straks. Want dit is natuurlijk wel het begin, het topje van de ijsberg. Nu gaan er meer volgen. Was er vorig jaar al niet sprake van een GRexit? Kijk hoe het de grote Sovjet-Unie is vergaan sinds het uiteenvallen. Voormalig Joegoslavië. Een en al oorlog. De wereld zal er de komende decennia eerst nog fors slechter op worden voordat het beter wordt…. En nee: ik ben over het algemeen geen zwartkijker, maar hier maak ik me wel zorgen om.

  1. Ooit, ga ik me erin verdiepen. Denk ik. Als eerste vind ik het interessant waarom niet alle landen van Europa in de EU zitten. Willen ze dat niet of mogen ze dat niet? Ik begon nu zelfs te twijfelde of Kroatië wel in Europa ligt, maar gelukkig doen die mee op het EK. Topografie is mijn dieptepunt.

   1. Allebei: sommige landen willen het niet, andere landen mogen het niet. En zo zie je maar dat kennis van sport (dat heb ik dan weer niet) je ook best verder kan helpen met je topografie…. 😉

 8. Ja heel treffend Marion. Ik heb er ook geen verstand van. Ik weet alleen dat de UK al niet open grenzen had. Geen Schengenland en Jimmy kon daar dus nooit heen omdat zijn visum voor de EU daar niet voor gold. Ik heb ook geen idee wat er nu precies gaat gebeuren en of de EU nu wel of niet goed is. Voor mij verandert er sowieso niets natuurlijk Haha. Ohja misschien vrede in Colombia. Maar dat is weer een ander heel ingewikkeld verhaal 😉

 9. Heb er zelf ook niet heel veel verstand van, behalve dat ik er vanuit ga dat op relatief korte termijn een tripje Engeland meer gedoe mee gaat brengen omdat je misschien met visum moet gaan reizen enzo..
  Daarnaast vind ik het wel echt vervelend voor de jongeren in Engeland. 75% van de mensen tussen 18-25 hebben gestemd voor in de EU blijven, het zijn voornamelijk ‘ouderen’ (vanaf 45/50 jaar) die voor een exit gestemd hebben, terwijl die jongeren er het langst in moeten leven en die het dus juist niet wilden..

  Lang verhaal, hoop dat het uiteindelijk voor iedereen goed (genoeg) uitpakt en we merken wel wat voor ons de gevolgen zullen zijn.

 10. Zelf heb ik echt niet verstand hier van… en om eerlijk te zijn ik vind het niet zo interessant… ik verdiep me eerder in andere belangrijke dingen.

 11. Ik lees de comments hier en ben geschokt hoeveel mensen er niets van begrijpen en het niet interessant vinden ook… Dat is net als met politiek. Dit gaat over hoe wij ons leven leiden, over hoe onze economie draait, hoe we met het milieu omgaan, hoe we met mensen omgaan. Maar dat is niet interessant?
  Oef, ik snap niets van die apathie t.o.v. de EU of politiek…

  1. Ik begrijp het wel. Zelf maak ik me hard voor bepaalde politieke zaken hier binnen NL. We worden simpelweg genegeerd. Je krijgt geen antwoorden. De rijken worden rijker, de armen worden armer. Soms denk ik ook: als er hier in NL al niet geluisterd wordt naar de burger, waarom zou Europa dan naar ons luisteren? En wie vertegenwoordigd ons in Europa? Degene die ons in eigen land negeert. Zo voelt het voor mij en ik denk voor velen met mij. Wellicht dat daardoor deze ongeïnteresseerde houding ontstaat. Is dat in België anders? Voelen de burgers zich daar gehoord? Wellicht nog meer reden om naar het zuiden te emigreren ☺

   1. Neen, ik denk dat we ongeveer hetzelfde gevoel hebben over politiek, zowel in België als in Nederland. Mijn man en ik worden vaak vreemd bekeken omdat we er zo mee bezig zijn.
    Er wordt weinig naar de burgers geluisterd maar ik geloof ook dat zwijgen, stil zijn en de politiek de politiek laten dat dat dan weer echt niet het verschil gaat maken. Als ze niet luisteren dan zorgen we er wel voor dat ze luisteren!

 12. Geen idee wat ik er van moet vinden.
  Ook omdat het iets is waarop ik geen invloed heb. En daardoor heeft het geen zin om mij hierover druk te maken.

  En eens wat je zegt… Niet iedereen in Europa mag in de uni… Dat is idd net zo iets als dat lastige kind wat wel naar school mag, maar steeds op de gang mag staan.
  Daarom heb ik zo iets… Het komt zoals het komt…

 13. Haha, heel herkenbaar! Met mij is het trouwens nog veel erger gesteld hoor, toen een cliënt van mij woensdag ‘Brexit’ zei wist ik zelfs niet waarover ze het had! Toen ik het woord ’s avonds in het nieuws hoorde heb ik eventjes een klein beetje geluisterd zodat ik toch ten minste wist wat het was, maar meer ken ik er ook niet van. Ik weet eigenlijk over het algemeen heel weinig van de wereld rondom me en wat er allemaal in het nieuws komt, ik bekijk, beluister of lees het zelden. Shame on me… Hoewel, eigenlijk trek ik me er weinig van aan. Het interesseert me gewoon niet zo wat er ik de wijde wereld gebeurt. Ik heb eigenlijk alleen aandacht voor mijn eigen leven en de mensen rondom mij, ben geïnteresseerd in de verhalen van anderen, maar niet in politieke of economische toestanden enzovoort. Tja, ieder zijn ding zeker 😉

 14. Ik vind het een zeer stomme zaak. Temeer omdat 52% voor de Brexit heeft gestemd en 48 tegen. Zo’n ruime meerderheid lijkt me dat niet – het land is heel verdeeld, en heeft gekozen voor de chaos.

 15. Van mij mogen ze.
  Het echte gewauwel zal nu pas gaan beginnen.
  De Britten willen vast nog wel zaken doen in Europa.
  Het gesprek zal dus gaan over wel de lusten en niet de lasten …

  Vriendelijke groet,

 16. Pfff, ik weet er ook maar weinig van. Heb me ook totaal niet ingelezen. Laatst een klein stukje gezien op het journaal, dat de boeren in Engeland erg verdeeld waren over de exit ivm met de subsidie die ze krijgen van de EU.

 17. Net als jij heb ik hier ook niet veel benul van, dus heb al erg veel geleerd van Saars reacties. 🙂 Ik volg weinig nieuws en weinig politiek; interesseer me meer in mijn directe omgeving en filosofie (niet dat je daar echt iets aan hebt, haha). Sowieso is de wereld er nu niet heel goed aan toe, dus of de Brexit goed of slecht is, I’ve got no clue. We zullen het wel zien; of nouja, zij zullen het wel zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.