Toeval en het (nood)lot

Veer

Toeval. Een positief woord. Vaak hoor je mensen enthousiast roepen: “Hé, dat is toevallig! Ik wilde je net bellen!” Het lot is een ander verhaal. Een negatief woord. “Het gezin werd getroffen door het noodlot.” Toeval bestaat niet. En het lot? Daar kunnen we niet omheen. Toch?

Laten we beginnen met de betekenissen van beide woorden.

Toeval is een vorm van het ruimere begrip ‘onbepaalde oorzaak’, waaronder wordt verstaan iedere gebeurtenis die onbedoeld, ongericht of ongestructureerd het plaatsvinden van een andere gebeurtenis bepaalt.

Lot of noodlot is een term die gebruikt wordt om de gedachte uit te drukken dat er een noodzakelijk en onveranderlijk verloop in het leven van een mens plaatsvindt, waarbij de persoon in kwestie niet bij machte is zelf invloed op deze gang van zaken uit te oefenen.

Als ik het zo lees betekenen deze twee woorden praktisch hetzelfde. Toeval lijkt de positieve vorm van het lot en het lot lijkt de negatieve vorm van toeval. Het lot bestaat. Daar zijn we allemaal van overtuigd. Toch? Waarom vragen we ons dan zo vaak af of toeval wel bestaat? Zijn we zo negatief ingesteld dat we niet kunnen geloven dat het leven ook zomaar eens positief kan uitpakken? Of willen we simpelweg graag geloven dat toeval niet bestaat, omdat het zo’n mooi idee is als meer zou zijn dan dat?

Je denkt al een paar dagen aan een vriend of vriendin die je al een jaar niet gesproken hebt en prompt stuurt hij of zij jou een berichtje om eens af te spreken. Toeval? Geen idee. Leuk is het wel. Het kan toeval zijn. Het kan ook meer zijn. Dat je met sommige mensen in het leven een dusdanig sterke band hebt dat je elkaar zelfs van een afstand kunt aanvoelen. Kan. Daar zijn geen bewijzen voor, voor zover ik weet. Het zou in ieder geval wel leuk zijn als zoiets bestaat. Zelf zou ik dat een verrijking van het leven vinden. Maar stel dat dat zo is, wat betekent dat dan voor het lot?

Als het toeval niet bestaat, en dat zou betekenen dat alles in het leven een reden heeft, bestaat het (nood)lot dan nog wel? Dát is iets wat ik toch echt liever niet wil horen. Niet wil geloven. Dat alles in het leven gebeurt met een reden. Een diepere betekenis heeft. Gisteren las ik een bericht van een jongetje van nog geen jaar oud die drie tumoren in zijn hoofd heeft. Hij zal niet lang meer leven. Dat kan verdomme toch geen reden hebben of wel dan? Nee, dat is het lot. Het noodlot. Dat is te zwaar om een betekenis te hebben.

Ik zou zo graag willen zeggen: “Toeval bestaat niet.” Ik wil echter niet geloven dat het noodlot niet bestaat. Maar is het zo zwart wit? Dat denk ik niet. Ik denk dat er dingen in het leven gebeuren met én zonder reden. Dat je je gevoel, je intuïtie kunt volgen, maar ook alles een keer een dagje aan het toeval kunt overlaten. Het leven is geen uitgestippelde weg die al vaststaat. Tenminste, dat denk ik. Dat hoop ik. Niemand die het zeker weet.

Hoe denk jij over toeval en het (nood)lot? ♥

35 gedachten over “Toeval en het (nood)lot

 1. Op je levenspad heb jij altijd zelf de keuze of je linksaf of rechtsaf gaat. Zo lijkt het. Maar ergens ligt de keus die je gaat maken al vast. Als je altijd (onbewust) kiest voor de gebaande weg, gebeurt er weinig spannends en leer je niet veel. Dan zal er toevallig iets noodlottigs in je leven gebeuren, waardoor je je bewust wordt van de keuzes die je altijd gemaakt hebt en ga je anders kiezen (denk je dan hè). Maar ook die nieuwe keuzes liggen al ergens vast in een blauwdruk als jouw leven hier op aarde bedoeld is dat je vanaf dat moment pas echt gaat leven, genieten, durven, dromen…. Dat ‘noodlot’ is bedoeld om je wakker te schudden. En toeval bestaat niet. Zo zie ik het…. 😉 Fijne dag Marion!

 2. Ik hoop niet dat het lot bestaat. Dan hoef ik ook niet zo mijn best te gaan doen om het leven leuker te maken, maar hoef ik me alleen maar te schikken in mijn lot. Dat is vast al moeilijk genoeg. Ik geloof er meer in dat “shit happens” en dat het maar net is hoe je er mee om gaat/ kunt gaan.

 3. Maar toeval kan toch ook een noodlot zijn?
  Ik weet niet hoe het zit. En ik vind niet alle vervelende dingen die ik meemaak alleen maar naar. Het brengt mij ook altijd een mooie les of iets moois.
  Kanker en zijn behandelingen waren naar. Maar de hulp en zorg die ik kreeg was positief. Hoeveel mensen mij steunden was super positief.
  En ik heb geleerd nog beter op mijzelf te passen. Nog duidelijker de signalen te herkennen. Ik heb geleerd dingen los te laten waar ik geen invloed op heb.
  Te genieten van de kleine dingen in het leven.
  Ik denk ook dat het pad al soort van uitgestippeld is … In de cosmos ofzo…
  En dat je nare dingen meemaakt om vreugde te herkennen en erkennen. Anders krijg je zo’n emotieloos afgevlakt leven.
  Dat iedereen een eigen pad bewandeld. En zijn eigen moeilijkheden mee zal maken….
  Ja…
  En ik denk inderdaad wat jij eerder schreef dat door het ergens in je hart zit.. Dat dat ook zal lukken….

  1. Als ik de omschrijvingen bekijk is toeval en noodlot hetzelfde. We hebben er beide geen invloed op. Alleen zien we toeval vaak als positief en het noodlot als negatief.

   Ik vind het bijzonder om te lezen/horen hoeveel mensen geloven dat hun pad al uitgestippeld is. Ik kan me daar zelf helemaal geen voorstelling van maken. Leuk om jouw visie te lezen.

 4. Het leven verloopt zoals het gaat, door het verloop van alle keuzes. Toeval dus. Ik moet eerlijk zeggen absoluut niet in het noodlot te geloven en ‘toeval bestaat niet’…, daar geloof ik dan ook niet in. Hahaha. De filosofie over dergelijke dingen kunnen mij uren bezig houden, goed ook om over te schrijven.

 5. Hoe een dobbelsteen rolt of de lottoballen vallen is geen toeval. Het is een keten van natuurkundige gebeurtenissen die van elkaar afhankelijk zijn. Alleen is de keten te lang en van teveel factoren afhankelijk om het resultaat te kunnen berekenen. Teveel balletjes, teveel botsingen. Daarom kunnen we lottoballen gebruiken om eerlijk te loten.

  Hoe de balletjes volgende week zullen vallen is jammer genoeg niet af te leiden uit de uitslag van deze week. De natuurkunde is dan nog steeds hetzelfde, maar het is onmogelijk om de trekking onder EXACT dezelfde omstandigheden uit te voeren. Het meest minuscule verschil in bijvoorbeeld temperatuur heeft invloed op de eerste botsing en die weer op de tweede enzovoort.

  Dat laatste noemen we het butterfly effect, dat ook bij het weer een belangrijke rol speelt. Toch lukt het steeds beter om dat te voorspellen. Er is sowieso steeds minder ‘bovennatuurlijks’ en ‘toevalligs’ overgebleven door onze voortschrijdende kennis. We kunnen steeds meer verklaren. Echt toeval bestaat naar mijn mening niet, maar gelukkig blijft er genoeg onvoorspelbaars over zodat het leven leuk blijft.

  P.S. Dat je elkaar ‘net wilde bellen’ is ook geen toeval. Het is óf een leugentje, óf pure kansberekening. Als jullie alle twee 1x in de week een half uur treuzelen om elkaar te bellen, dan komt er MET ZEKERHEID een keer waarop de ander jou in dat half uur belt :-)

  1. Erg leuk om te lezen hoe iedereen hier zijn eigen ideeën over heeft. Toeval, noodlot, omstandigheden. En we zullen het inderdaad nooit zeker weten. Gelukkig maar!

 6. Ik geloof graag in het positieve en geloof in de kracht van positief denken. Denk dat toeval/noodlot niet bestaat maar dat het vooral met je mindset te maken.

 7. Toeval bestaat wel degelijk; als alles al vast staat, in hoeverre zijn wij dan ‘vrij’? En wat is dan die reden van het verloop der dingen? Als alles vaststaat, kunnen wij net zo goed achterover leunen en het ‘lot’ zijn gang laten gaan.
  Ik denk dat toeval en lot samenspelen. Alles in het leven is oorzaak en gevolg, actie reactie. Je bevindt je op een levenspad, het lot, maar middels handelingen van jou kan dat lot, ook wel ‘de toekomst’, veranderen. Het lot ligt enkel vast in zoverre jij niet anders handelt dan normaal. Echter, die ene dag dat jij 5 minuten te laat van huis gaat om wat voor reden dan ook, de bus mist, en diezelfde bus verongelukt… Is dat toeval of het lot? Beide denk ik. Het lot hoeft niet negatief te zijn, evenals dat toeval niet positief hoeft te zijn. Je zou maar toevallig iemand tegen komen op je nieuwe werk/stage/in een restaurant waar je een hele nare geschiedenis mee hebt… Toevallig, maar niet leuk.
  Interessant onderwerp met vele meningen, haha. 🙂

  1. Ik denk, als ik het zo alle reacties lees, ik met jou het meest op één lijn zit. Ja, ik vind het ook een superinteressant onderwerp en echt leuk al die verschillende ideeën.

  2. Ik kan me hier wel in vinden, ook al noem ik niet snel iets toeval. Er is altijd oorzaak en gevolg, actie en reactie. Natuurlijk hebben we invloed op wat ons gebeurt. Alleen weten we vaak niet wat het effect van ons handelen zal zijn. Of is geweest. Meestal ben je maar een stukje van de puzzel en heb je niet alles in eigen hand.

   1. En juist doordat je je niet bewust bent van het effect van je handelen, lijken dingen soms ‘toeval’. Een docente van mij gelooft dat elke beweging die je maakt, elke handeling, het hele universum beïnvloed, al is het maar een trilling. Dat was voor mij dan weer het andere uiterste, al zou er best een kern van waarheid in kunnen zitten. 🙂

 8. wow…dit is wel iets boeiends, ik zou er over na moeten denken.

  toeval bestaat niet, dat zeg ik ook wel eens maar ik weet het ook niet want inderdaad hoe zit het dan met het noodlot…

  mmmm interessant wel!

  Overigens prachtige foto met die veer!

 9. Ah leuk onderwerp om uren over door te filosoferen. Maar nu (met een aanrecht vol met afwas en een hongerige baby) sla ik hem even over. Kom van de week nog es terug, want alle reacties zijn ook leuk om te lezen!

 10. Oké, ik staar al een half uur naar mijn scherm en denk na. Tijd om ook wat te typen.

  Ik denk dat een boel dingen die in het leven gebeuren geen toeval zijn, maar dat het zo heeft moeten zijn. Maar, dat geld niet voor alles. Op de één of andere manier gaat dat voor mij alleen op bij positieve dingen (die dus ook als ‘toeval’ beschouwd kunnen worden).
  Het lot bestaat ook. Het lot is voor mij iets wat je overkomt zonder dat je daar een bewuste keuze voor kunt maken. Het gebeurt je gewoon.

 11. Ik praat niet over toeval maar meer over het valt je toe. Ik weet niet of je De Ontdekking Van De Hemel van Harry Mulisch heb gelezen maar soms denk je wel dat het leven zo in elkaar steekt. En zoals je al zegt, heeft alles een reden? Waarom moesten mijn enige twee dochters respectievelijk op 14 en 15 jarige leeftijd overlijden ? Ik kom er niet achter.

  1. Ik was nog niet klaar, maar drukte op verzenden. Nu vraag ik me enkel af wat ik nog zou kunnen zeggen… Wat vreselijk. Daar zijn werkelijk geen woorden voor.

   Ik ken het boek van Harry Mulisch niet. Ik zal de titel noteren.

 12. Ik ben nooit goed geweest met kansberekeningen.. wat is er mis om op toeval te rekenen. Het maakt de wereld wat mooier.

  Ik geloof niet in het lot zoals jij ‘m beschrijft. Ik kan niet geloven dat bepaalde mensen bestemd zijn om een bepaalde last te dragen.

  Net zoals als je per toeval mensen tegen komt.. en soms lijkt het alsof het zo zou moeten zijn geweest. ♡

 13. Interessant onderwerp. Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet denken. Toeval en lot liggen denk ik dicht bij elkaar. Of het leven en de keuzes die je maakt al vast liggen: nee dat geloof ik niet. Het enige dat vastligt is je DNA en de gezonheidsproblemen die daaruit kunnen voortkomen. Maar zelfs daar kun je zelf sturing aan geven. Ik geloof niet dat hoe mijn leven is gelopen dat dat toeval is. Ik bedoel: toevallig emigreren. Nee een mens maakt keuzes en dat kunnen er duizenden zijn. Alles gebeurt met een reden zeg ik regelmatig. Of dat echt zo is weet ik niet, maar ik vind dat sowieso een heel fijne gedachte. Het helpt om dingen en plek te geven en te bedenken wat voor positiefs je ergens uit kunt halen. Ook uit nare dingen dus.

 14. Ik geloof niet in toeval en ook niet in het noodlot. Ben ik even gek 😀
  Ik geloof echter wel dat elke handeling een nieuwe handeling voortbrengt. Waarom stuurt iemand jou een berichtje? Toeval? Neen, ze heeft net zelf beslist om een berichtje te sturen en te horen hoe het met jou gaat. Dat jij op dat moment aan haar aan het denken bent, hoeft geen oorzakelijk verband te hebben, maar het heeft wel invloed op hoe jij je bij dat berichtje dan weer gaat voelen.
  Ik denk altijd aan stenen gooien in een rivier. Iemand gooide de steen en daar komen rimpelingen uit voort. Waren het aantal rimpelingen zo bedoelt, of de vorm van die rimpelingen? Waarschijnlijk niet, maar op het moment dat iemand besliste om die steen te gooien, zijn die rimpelingen ontstaan. Ze zijn geen toeval en geen lot, maar hebben wel een oorzakelijk verband.
  Complex gegeven om uit te leggen hoor… Ik hoop dat ik ergens een beetje ‘logisch’ klinkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.