Ochtendrituelen: Meditatie

bestill960

Toen ik nog werkte had ik een ochtendritueel wat bestond uit zo lang mogelijk blijven liggen, dan als een gek de trap afrennen, koffie zetten, weer naar boven rennen, douchen, aankleden, koffie naar binnen gieten, in de auto springen en gaan. Tegenwoordig gaat dat heel anders.

Sinds juni 2014 ben ik ziek thuis en sinds april 2016 ben ik voor 100% afgekeurd en ontvang ik een WIA uitkering. Langzaam aan begin ik het allemaal een plekje te geven. Ik geef mezelf niet meer de schuld van mijn ziek zijn. Ik voel me niet meer schuldig dat ik niet meer kan werken voor mijn geld. Kortom, de acceptatie lijkt daar te zijn en langzaam aan begin ik te wennen aan mijn nieuwe leven. Zo is er ondertussen ook een ochtendritueel ontstaan en dat wil ik graag met jullie delen.

Meestal word ik zo tussen 6 en 8 uur wakker. Geen wekker die afgaat. Ik word gewoon rustig wakker wanneer ik voldoende uitgerust ben. Dan stap ik onder de douche of fris mij op en loop rustig naar beneden. Ik neem mijn medicijnen in, drink een extra glas water en zet een kopje koffie. Daarna pak ik mijn yoga mat en meditatiekussen. De ene keer ga ik op de mat zitten, de andere keer op het kussen. Dan pak ik een boek om een stukje te lezen, een schrift om wat in te schrijven of ik pak mijn koptelefoon om muziek te luisteren. Het hangt helemaal af van mijn stemming en waar ik op dat moment behoefte aan heb.

Vandaag deed ik een meditatie terwijl ik naar een muzikale mantra luisterde. Mediteren is overigens voor mij niet iets wat een vaste definitie kent. Soms mediteer ik op muziek. Soms in stilte. Soms denk ik na. Soms is mijn hoofd leeg. Soms heb ik contact met mijn ”hogere ik” en soms heb ik contact met een andere energie waar ik geen naam voor heb. Ik hou er niet van als mensen uitleggen hoe iets moet. Mediteren moet zus of mediteren moet zo. Niks moet. Doe gewoon wat jij fijn vindt en wat voor jou prettig is.

Vanochtend stak ik een kaars aan, zette de koffie bij me neer om af te koelen, nam op het meditatiekussen plaats en zocht een nummer op om bij te mediteren. Soms luister ik naar dingen die ik al ken, soms zoek ik iets nieuws op en is het een complete verrassing. Dat was vanochtend het geval. De muziek die ik uitkoos was van Jai-Jagdeesh. Pas nadat ik het geluisterd had heb ik opgezocht wat het was. Het bleek de mantra Satigur Kar Deenai te zijn. Een mantra geschreven voor bescherming van je huis en alles wat zich daarbinnen bevindt: je partner, je kinderen, je huisdieren, je herinneringen. Alles wat je dierbaar is. Het is een prachtige mantra en ik denk dat ik deze voorlopig iedere avond even ga luisteren voordat ik ga slapen.

Wat ik al zei, ik hou er niet van als mensen uitleggen hoe je moet mediteren. Dat is voor iedereen anders. De één doet het wandelend in de natuur, de ander gaat naar een speciale meditatieruimte en er zijn ook mensen die overal kunnen mediteren. Ik kies zelf vaak voor de natuur of thuis, in mijn woon- of slaapkamer. Mediteren is iets waar ik de tijd voor neem. Soms een uur, soms maar 5 minuten. Het is zo fijn. Het geeft zoveel rust en aan de andere kant zoveel energie. Fijne energie. Liefdevolle energie.

Ben je nieuwsgierig? Als je vandaag ergens 10 minuten de tijd hebt, ga dan deze mantra eens luisteren. Gewoon 10 minuten luisteren. Je hoeft niets te doen. Je hoeft niet niet te denken. Je hoeft ook niet op een meditatiekussen te zitten. Je hoeft geen contact te maken met wat of wie dan ook. Je hoeft alleen maar te luisteren. Zorg dat je even 10 minuten niet gestoord wordt door iets of iemand, zet een koptelefoon op, ga rustig zitten, ontspan en luister. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vond. Let me know. ♥

Angel Divine, Angel of mine
This humble prayer I offer at your feet
Keep this home safe and warm
All through the night
Hold your beloved children tight
All through the night, all through the night.

About the Author

Posted by

Categorieën:

Spritualiteit

25 Reacties

Dat is zeker jammer. Hopelijk vind je ooit een methode om wél uitgerust wakker te worden. Wellicht kan je dan voortaan ook relaxt met een ontspannen ochtendritueel aan de dag beginnen. Het is je gegund.

Wat fijn dat je zo’n mooi ochtendritueel hebt! Even tot jezelf komen.. en tot meer(?) Ik begrijp (gelukkig) precies welke energie je bedoelt! Zelf denk ik dat het onze oer-energie is. Mijn manier om daar zo nu en dan op ‘in te tunen’ is ook ‘free-style meditatie’ (ik doe ook gewoon wat goed voelt) of het leggen van tarot. Dankjewel dat je dit deelt, voor mij is het soms toch best moeilijk me er ’s ochtends toe te zetten (erg goed dat jij dat wél doet!).. Maar als ik dit zo lees mis ik het opeens.. Ik denk dat ik zo even een kaartje ga leggen, of even naar de mantra luister 🙂 Thanks voor de positieve inspi! Xxx

Sinds ik weer zo aan mijn dag begin zijn de dagen zoveel fijner. Veel kalmer, veel rustiger, veel mooier. Ik kan veel beter met de tegenslagen van mijn ziekte omgaan.

Oer-energie. Ja, dat zou goed kunnen, want ik denk dat we dat behoorlijk kwijt zijn geraakt in deze 24-uurs maatschappij. Ik vind dat gevoel ook altijd als ik in het bos ben. Leuk dat jij tarot legt. Ik heb wel een zeer uitgebreid boek en een setje tarotkaarten, maar ik heb nog niet de tijd en moed gevonden om me erin te verdiepen. Komt vast ooit een keer. Ben benieuwd wat je uiteindelijk bent gaan doen. Ik hoop in ieder geval dat je ervan genoten hebt!

X

Ik ga mijn mond houden en niet beginnen over mediteren en het belang van betekenissen van woorden. Ik ga gewoon naar dit muziekje luisteren 🙂

En ik wil ook nog even kwijt dat ik je ochtendritueel bijzonder mooi vind klinken!

Werd er zo ontspannen van dat ik alleen maar kon gapen (en nee, niet uit verveling of omdat ik het niet boeiend vind!) is dat een goed teken? Heb geen ervaring hiermee eigenlijk.
Wel met elke avond een half uurtje een bodyscan of ademruimte doen. Zorgt ervoor dat ik de spanning van die dag niet meeneem de nacht in. Maar voor de ochtend zou zo’n ritueel als die van jou ook perfect zijn! Ik ga eens experimenteren ermee ☺️

Gapen kan een heel goed teken zijn. Belangrijkste is dat het voor jou goed voelt. Leuk dat je de moeite hebt genomen om te luisteren. Het is heerlijk zo’n ochtendritueel. Ben benieuwd wat het jou gaat brengen.

Wat een geweldige opvatting. Ik herken het uit mijn meditaties soms hakend met wat blof op de achtergrond, soms intensief visualiserend en af en toe met een wandeling door het bos. Het kan allemaal en zelfde methode heeft zijn eigen karakteristieken. Veel afwisselen maakt het dan ook extra leuk 🙂

Ik ga ook echt door heel veel verschillende periodes heen. Merk nu dat er weer een shift aankomt en dat is fijn. Mooi om te lezen dat jij ook zo afwisselt.

Te zweverig 😉 Fijn dat je je ochtenden zo kunt beginnen en je daar prettig bij voelt. Mijn ochtenden zien er een beetje uit zoals jouw ochtenden toen je nog werkte 🙂 ik blijf ook altijd zo lang mogelijk liggen.. Vanmorgen was ik dus 5 minuten te laat *oeps* 😀

Ik vind het ook heerlijk om af en toe aan meditatie te doen. Het geeft zoveel rust en alles. In het begin is mediteren wel lastig omdat je opeens aan vanalles gaat denken dat je moet gaan doen.

Het rennen-en-vliegen ritueel herken ik helemaal. Het lukt me eigenlijk sinds mijn puberteit (=begin dysthymie) niet meer om ’s ochtends rustig aan te doen, omdat ik op het laatste moment pas uit bed kom.

Mediteren en mantra’s zie ik mezelf niet zo snel doen, maar heb je een andere tip om mijn patroon te veranderen? Het lijkt me een veel prettiger begin van de dag, maar het lukt me niet.

Misschien kan je iets van beweging doen, maar da niet hardlopen of fietsen, maar traag. Tai chi of zo. Gewoon 10 minuutjes. Heb ik ook een poosje gedaan. Haalt meteen het gehaaste uit je dag.

Heel fijn om te lezen dit, Marion! Ik heb ’s ochtends niet de tijd om lang te mediteren, maar 10 minuten moet wel lukken! Het is al lang geleden dat ik heb gemediteerd. Misschien is het inderdaad een goed idee om dit ’s ochtends even te doen met een fijn muziekje. Ik ga hem opslaan, zodat ik het muziekje later nog kan beluisteren! Dankjewel! 🙂

Ochtendrituelen… Dat zo lang mogelijk blijven liggen is heel herkenbaar, haha. Koffie op een lege maag maakt me misselijk, maar eenmaal iets gegeten klok ik liters naar binnen. Mediteren gaat mij nooit goed af. Waar het jou energie en rust geeft, word ik er juist heel erg onrustig van. Tijdens een meditatiesessie vanuit de universiteit werd ik ook heel draaierig en had ik constant het gevoel om te vallen, terwijl ik kaarsrecht bleek te zitten. Heel raar was het; of ik doe iets verkeerd, of mediteren is niet mijn ding.
Mooie mantra trouwens. Klinkt heel fijn, heel mooi. 🙂

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers liken dit: