Social Media: Followminderen

on

Smartphone

Waar zal ik beginnen? Bij een paar weken terug maar. Ik lag in bed en mijn linker pols deed vreselijk veel pijn. Ik kon het maar niet plaatsen. Het leek wel een beginnende peesontsteking. Die heb ik ooit in mijn rechter pols gehad toen ik nog bij de AH achter de kassa zat. Geen pretje kan ik je vertellen.

Maar mijn linker pols? Hoe in vredesnaam kan dat? Ik ben verdorie rechts. Wat doe ik in godsnaam met links? Ik kwam tot een vreselijke ontdekking. Ik doe maar één ding met links en dat is mijn telefoon vasthouden. Als je veel op bed ligt, zoals ik, hou je je telefoon iets anders vast dan wanneer je overeind zit. Je moet het toestel net even anders vasthouden en daarvoor moet je je pols iets verder buigen. Ik hield mijn telefoon nogmaals op die manier vast en ja hoor, daar was de pijn weer. Ik had mijn pols overbelast door overmatig telefoongebruik.

Dat was natuurlijk al een fiks teken, maar het drong nog niet tot me door. Tot ik steeds vaker van social media kanaal naar social media kanaal ging. Daar bedoel ik mee: Als ik Instagram had doorlopen ging ik door naar Twitter. Als ik klaar was op Twitter keek ik even op Facebook. Daarna was het tijd om de reacties op mijn blog te checken en als ik dat had gedaan kon ik weer van vooraf aan beginnen. Als je bijna 400 mensen op Instagram volgt dan staan er na een half uur rustig weer 50 nieuwe foto’s op. En zo maakte ik dit rondje 10, 20, misschien wel 30 keer op een dag? Ik heb het niet geteld en ik wil het ook niet tellen.

Het is waanzin aan het worden. Ik consumeer en consumeer en consumeer. Ik wil niet meer!. Ik wil niet alleen heel veel binnen krijgen. Ik wil niet enkel consumeren. Ik wil weer gaan creëren. Schrijven. Muziek maken. Misschien wel tekenen of schilderen. Meer fotograferen. Mediteren. Visualiseren. Weer leren.

Na een paar weken rustig hierover nagedacht te hebben was het gisteren zover. Ik hakte de knoop door en meldde me aan voor The Fierce Grace Collective.

The Fierce Grace Collective is a monthly membership course that will help you explore your creativity, live with intention and grace, and find a deep connection to yourself and others through guided videos, printable resources, meditations, visualizations and live calls.

Ik ben in eerste instantie nog geen lid geworden, maar heb wel de eerste drie maanden van de cursus besteld. De cursus is in Februari begonnen en ik lig dus een paar maanden achter. Ik ga kijken of ik een inhaalslag kan maken, zodat ik me kan aansluiten bij de rest. Aan de andere kant, dat is weer allemaal online en dat is nu juist wat ik wil minderen. Voor nu begin ik rustig alleen met de cursus en zie wel wat het me gaat brengen de komende drie maanden. Als je nieuwsgierig bent naar wat de cursus inhoudt, je kan je aanmelden voor een gratis mini cursus om te kijken of het wat voor je is. Die vrouw die de cursus geeft, wie is zij toch ook alweer? Zij is de actrice uit de Matrix films. Even een aha-momentje tussendoor.

De input op social media is me simpelweg teveel geworden. Ik zie honderden foto’s op een dag voorbij komen. Iedere keer als ik mijn telefoon pak. Vooral Instagram is input, input, input. Mensen, items, woorden. Het gaat maar door. De online wereld is een bijzondere wereld. Een wereldje waar we elkaar lijken te kennen en toch ook weer niet. Sommige mensen leer je ook echt kennen. Met hen is de band voelbaar. Met anderen heb je minder. Soms helemaal niks. Ik heb gisteren weer een heleboel mensen ontvolgt. Het blijft een belachelijk iets. Bij iedere unfollow voel ik me rot. Waarom? Je bent vast aardig, maar ik heb gewoon geen behoefte om iedere nieuwe lipstick te zien die je gekocht hebt. No offence. Lipstick is nou eenmaal niet mijn ding. Ik vind het lastig, omdat ik weet dat het hele ontvolgen voor sommigen mensen best een issue is. Aan de andere kant, waar gaat het over? Is dat op zich al niet te gek voor woorden?

Tot voor kort gingen we consuminderen. Minder producten kopen. Minder producten gebruiken. Eenvoudiger leven. Het consuminderen heeft een online concurrent gekregen: het followminderen.

Social media. Het is voor mij echt too much. Hoe gaan jullie hiermee om? ♥

54 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Elin schreef:

  Nauwelijks, eerlijk gezegd. En wat een vrijheid levert dat op! Mijn blog is in deze een uitzondering; maar hier bepaal ik tenminste tot op zekere hoogte zélf wat er langskomt, zoals jouw berichten bijvoorbeeld 🙂

  Minderen zal je een hoop opleveren, daar hoef ik mijn glazen bol niet voor af te stoffen!

  1. Marion schreef:

   Heerlijk die vrijheid! Voor mij voelt het nu nog als een opgave, dat social minderen. Bizar eigenlijk. Bloggen is eigenlijk ook het leukste van alles, omdat je daar niet doelloos zit te liken of te volgen. Daar gaat het ook echt ergens om. Tenminste, meestal dan 😉

   1. Elin schreef:

    Dat is wel het doel haha 😛 Zo nu en dan onzin is zo heel slecht nog niet, maar een ‘overload’ laat ik niet meer op me afkomen 😉 Je zal zien dat je met andere ogen naar FB enzo gaat kijken, als je een beetje afstand neemt!

    1. kaardawn schreef:

     Ik snap wat je wilt zeggen, volgens mij. Hoewel ik er niet zo intensief mee bezig ben, volg ik ook héél veel blogs (achterstand inhalen, 414 berichten nog te gaan!) en heel veel instagrammers. Ik kan zo moeilijk kiezen wie ik wel of niet blijf volgen. Maar soms is het gewoon teveel.

 2. Rob Alberts schreef:

  Ik blog alleen.
  Alle andere media laat ik gewoon links liggen.

  Ook beperk ik de tijd dat ik naar een scherm wil turen.
  Gelukkig heb ik mijn tv weg gedaan.

  Regenachtige groet,

  1. Marion schreef:

   Jij bent de verstandigste van ons allemaal heb ik al in de gaten 😉

 3. Manon schreef:

  Oh ik heb precies hetzelfde wat jij hebt… Als ik iemand unfollow dan voel ik me schuldig maar het is wat jij zegt: sorry die lipstick of 67 kindjes van dezelfde leeftijd volgen is op een gegeven moment saai. Ik ben laatst door al m’n lijsten gegaan en dik gehalveerd of meer. En dit geeft al meer “rust”! Ook doe ik ’s avonds m’n telefoon weg en ga ik lezen, heerlijk en slaap er beter door! Social minderen is altijd goed! Ik wens je succes!

  1. Marion schreef:

   En wat ik dan echt niet snap is dat mensen je dan gaan blokkeren. Kom op zeg. Prima als je me ook ontvolgt, kan ik inkomen, waarom die blokkade? Nou ja, dat is dus typisch social media gedrag. Goed plan, ik denk dat ik vanavond ook maar eens een boek mee naar boven neem. Thanks.

 4. Miriam schreef:

  Ahh zo herkenbaar, van t ene naar t andere en dan is t een uur later en volgt de hele ronde weer opnieuw.. Ik heb nu op instagram veel mensen die ik volg, maar check aan t eind van de dag een aantal feed omdat ik wil weten hoe t met deze mensen gaat en wat ze meemaken. De rest van de foto’s bewaar ik voor momenten dat ik echt ff niks te doen heb, bijvoorbeeld in de wachtkamer ofzo. Facebook ligt bij mij eigenlijk wel stil. Ook daar pas ik t bovenstaande toe.

  Ben benieuwd naar je cursus, t klinkt mooi!! Ik loop ook achter met een aantal online trainingen en challenges, was als een gek een inhaalslag aan t maken, maar dat leverde stress en paniek op. Dus ik hobbel er nu achteraan op m’n eigen tempo.. Liefs!!

  1. Marion schreef:

   Gelijk heb je. Ik ga heb ook al besloten dat ik de boel niet ga inhalen. Zonde van de cursus. Ik doe het lekker op mijn eigen tempo.

   Instagram open ik altijd in de tijdlijn. Slim wat je zegt; gewoon naar het account gaan wat je wil zien. Waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht? Goeie tip.

 5. Heel erg herkenbaar. Ik check mijn social media gewoon heel weinig. Op mijn werk heb ik er sowieso geen tijd voor. Thuis lees ik zo af en toe wel wat. De mensen die ik graag volg neem ik wat meer tijd voor, de berichten van anderen lees ik alleen scannend.
  Blogs lezen neem ik wel de tijd voor, maar ik reageer eigenlijk alleen via mijn laptop.

  1. Marion schreef:

   Zou het weer op de schop gaan? Twitter, fb, Instagram? Net als Hyves destijds? Waarschijnlijk enkel als er weer iets anders voor in de plaats komt. Het digitale tijdperk. Ik weet niet wat ervan moet vinden.

   Wat je zegt; blogs lezen is iets waar ik ook graag de tijd voor wil nemen, maar omdat het alles bij elkaar zoveel is, merk ik dat ik dat ik daar soms ook amper de tijd voor neem. Dat is zo zonde!

   1. Uiteindelijk denk ik dat in dit digitale tijdperk de social media inderdaad altijd zal blijven. Er zijn altijd wel mensen die er wel veel tijd in steken en stopt het ene platform dan komt er wel weer een ander.
    Ja, het is zonde, misschien gewoon alleen de blogs lezen die je echt aanspreken. Hoewel dat waarschijnlijk, net als bij mij, ook nog best wel veel is, haha!

 6. Wilma schreef:

  Heel herkenbaar. Zit mij de laatste tijd steeds vaker af te vragen: “wat brengt het mij”.
  Volgens mij ben ik een beetje social media moe en ik schrik van de tijd die het kost. Die tijd kan ik ook invullen met hele andere dingen. Het wordt een beetje een doelloze bezigheid voor mij.

  Ik heb nu het plan opgevat, om de weekenden eens beeldschermloos door te brengen.

  1. Marion schreef:

   Het is bizar om te lezen hoeveel mensen met hetzelfde kampen. Social media moe. Ergens is het een deur naar de buitenwereld, maar ergens sluit het ook een deur naar de echte buitenwereld: de natuur, face to face contact met anderen, erop uitgaan, etc. Ben benieuwd hoe de beeldschermloze weekenden je gaan bevallen. Geniet van je rust. X

 7. Ooit verwijderde ik facebook omdat het me meer stress gaf dan ontspanning.. en ik merk dat ik weer hetzelfde heb met instagram. Zoals ik gisteren al reageerde is minder social media niet zo’n slecht idee.. vaker op de bank of bed liggen met de telefoon in de andere ruimte, echt even rust. De cursus is mij idd te zweverig en inderdaad weer internet. Ben benieuwd hoe t je bevalt!

  Bewust worden is de eerste stap naar verandering.

  xx Sam

  1. Marion schreef:

   Gek, dat het voor iedereen zo werkt. Of tenminste, voor velen. Er zit dus toch iets verslavends in. Dat we bewust dientelefoon weg moeten leggen of inderdaad zelfs in een andere ruimte. Maar het werkt dan wel.

   De cursus ga ik inderdaad alleen bestellen. Ik ga niet lid worden, want dan zit ik weer in een soort community. Ik ga lekker in mijn eigen tempo aan de gang. Ergens hoop ik dat ik daardoor weer wat creativiteit terug zal vinden en daar ook meer tijd voor ga maken. Lijkt me heerlijk.

   X

 8. Anuscka schreef:

  We worden inderdaad met z’n alleen ‘geregeerd’ door social media. Instagram & Twitter doe ik al niet aan, heel af en toe zoek in inspiratie voor ons Deense huis op Pinterest, en eigenlijk wil ik al jaren van Facebook af maar dat ‘lukt’ niet… oftewel: blijkbaar ben ik daaraan verslaafd. En via bloggen heb ik contacten, dat vind ik eigenlijk het leukst, want dat zijn geestverwanten. Facebook is vooral oude vrienden, kennissen en familie, en eigenlijk (EIGENLIJK – wat zegt zo’n woordje veel he) wil ik gewoon op een andere manier contact met actuele vrienden & familie… Die ‘input’ zoals jij beschrijft benauwt mij ook steeds meer, en zo’n cursus via internet… nee. Gelukkig voel ik me niet schuldig als ik iemand ontvriend of ontvolg. Ik doe dat over het algemeen niet in een vlaag van verstandsverbijstering, en het levert me over het algemeen alleen maar rust & ruimte op…. Dus de stekker uit Facebook: dat gebeurt binnenkort ook nog wel… 😉

  1. Marion schreef:

   Freaks me out af en toe. Dat mensen nu ook echt pissig zijn en sommige je niet alleen ontvolgen maar ook blokkeren. Het is een vreemd wereldje. Aan de andere kant, het is ook weer mijn toegang tot de buitenwereld en dat maakt het ook wel weer vreemd. Oh die cursus, ik ben nog maar een dag bezig en het is genieten. Komt ook omdat ik haar zelf zo’n fijne persoon vind. Pinterest! Dat kan ik ook wel weer eens gaan opzoeken. Dat is heel ontspannen. Oh wacht, laat ik niet het één met het ander vervangen. Succes met Facebook. Ben benieuwd wanneer het moment daar is.

   1. Anuscka schreef:

    Als jij maar blijft schrijven… (dan doe ik dat ook) 😉

    1. Marion schreef:

     Ik zeg altijd: ik ga schrijvend mijn graf in! En dat ben ik oprecht van plan.

 9. Saar schreef:

  Een tijd geleden heb ik dit ook gedaan. Grappig maar sinds ik vier dagen weg ben geweest met mijn lieve heksenbroers en zussen heb ik steeds minder nood aan social media. Ik ben weer begonnen met Twitter, maar ik zit niet heel de tijd te denken dat ik alles moet lezen en dingen moet posten. Heerlijk 🙂 Ik neem bijvoorbeeld wel dagelijks foto’s, maar ik gooi niet alles meer online.
  Ik denk dat het een goed idee is, minder online zijn. Als je bezig bent met zoveel heftige dingen, zoals jij, kan ik me inbeelden dat al die input echt gewoon overbodig is. Zelfs ik heb er behoorlijk genoeg van.
  Onze hersenen maken overtoeren met al die informatie… Ik hoop dat jij nu rust vindt. Een heleboel!

  1. Marion schreef:

   Ja, eigenlijk is het niet gek dat er steeds meer mensen een burn out krijgen. Op welk vlak dan ook. Onze hersenen maken inderdaad overuren. Ik ga maar weer eens de stilte opzoeken. Puur genieten. X

   1. Saar schreef:

    Enjoy the silence
    Dat is trouwens ook een nummer van depeche mode 🙂

 10. Sabine schreef:

  Heel herkenbaar dit Marion. Ik ga 2 keer per dag op Instagram (ongeveer) en dan bekijk ik alle nieuwe foto’s die online zijn gekomen. Ik waak er bewust voor dat ik niet te veel mensen volg, want het is gewoon te vermoeiend, te veel. Soms ontvolg ik en dat vind ik ook niet fijn. Meestal doe ik dat ook alleen bij mensen die mij ook niet volgen. Dan voel ik me wat minder schuldig. Ik volg dus ook niet automatisch terug als iemand gaat volgen. Twitter daar doe ik weinig mee, ik kan het gewoon niet bijhouden.

  1. Marion schreef:

   Het is echt veel he? Twitter gebruik ik nu vooral voor wat maatschappelijke dingen. Vooral het kinderpardon maak ik me hard voor. Voor zover ik iets kan doen natuurlijk. Verder probeer ik me daar ook een beetje op de vlakte te houden, want ik kom alleen maar in discussies terecht lijkt het wel 🙊

 11. marielle schreef:

  Ha Marion
  Snap het helemaal!
  Ik zit ook veel online vanwege mijn gezondheid (helaas….het is zo vaag allemaal en dan ga ik zoeken).

  Het is ook een soort “verslavend”

  Social media als instagram en FB heb ik niet maar ik dnek dat dit ook een soort ‘” verslavend” kan zijn.

  Wat leuk dat je nu iets voor jezelf wilt gaan doen! Je bent erg creatief!

  het beste met je pols!!

 12. Tamara TS schreef:

  Ik vind de mensen (en dieren) die ik volg allemaal oprecht leuk. Maar van Instagram raak ik soms een beetje gestresst. Mensen die bij mij alles komen liken, die wil ik ook graag een hartje terug geven. Dus ondertussen zit ik als een halvegare door Instagram te scrollen om te kijken of ik niks gemist heb, anders denken die mensen misschien wel dat ik ze niet leuk meer vind. Volkomen onzin natuurlijk, maar dat is de verslaving aan social media. Continu informatie binnen willen krijgen en mensen op de hoogte willen houden. Maar ik vind het ook leuk hoor!

  1. Marion schreef:

   Gekke verslaving vind ik het, want waarom in vredesnaam willen we dat hahaha! Bij mij waren de aantallen een beetje uit de hand gelopen. Tenminste voor wat mijn hoofd aankan op het moment. Beter inderdaad echt alleen de mensen volgen die je leuk vindt.

 13. joorloveswriting schreef:

  Wat vervelend van je pols meis 😦 ik heb toevallig een pees onsteking gehad 2 jaar geleden. Erg vervelend is het 😦 Ik herken me ook in de dingen wat je schreef over social media. Af en toe kijk ik op instagram en ik twitter wat en kijk ook nog even op facebook maar ik probeer niet de hele dag erachter te zitten. En ik volg alleen mensen die ik tof vind..

  1. Marion schreef:

   Dat is echt beter; niet jan en alleman volgen. Ik ben ik het begin wat te enthousiast geweest ben ik bang 🙄

 14. els schreef:

  Ik snap het helemaal, ik wil en kan ook echt niet alles volgen. Ik doe bewust niet elke dag aan Instagram. Zo kijk ik ook geen blogs op bepaalde dagen in de week. Gewoon om het voor mijzelf rustig te houden :-).

  1. Marion schreef:

   Verstandig. Ik hoop dat ik dat over een paar weken ook kan zeggen.

 15. Jacqueline schreef:

  Ik vind het toch wel prettig om tijdens mijn rustmomentjes wat te doen te hebben en zit dan ook wel veel op sociale media. Facebook toch wel een paar keer per dag, Instagram bijna elke dag en Twitter ook een paar keer per week. Wel een tikkeltje verslaafd, maar voor mijn gevoel niet too much. 😉

  1. Marion schreef:

   Zolang het niet too much voelt dan zit je goed. Ja zeker tijdens de rustmomenten is het fijn om even lekker te scrollen.

 16. Ik kan me heel goed beheersen wat social media betreft.
  Jij, muziek maken? Dit talent kende ik nog niet van je…

  1. Marion schreef:

   Wie had het over talent? 😉

 17. Nina schreef:

  Ik herken dat gevoel van teveel input heel erg, na een tijdje ziek thuis had ik ook opeens genoeg van alleen maar dingen ‘tot mij nemen’ en niks ‘uit mij laten’. Niet alleen online, ook boeken e.d. Voor mij was dat gevoel genoeg om ermee te minderen, ik moest mezelf niet aan banden leggen en afkicken ofzo.

  Nu ik weer werk is het uiteraard vanzelf nog veel minder, soms kom ik dagen lang niet op IG, Twitter, FB, Bloglovin,… en ik heb eigenlijk nooit het gevoel dat ik iets gemist heb 🙂

  Dat ontvolgen blijft voor mij ook een moeilijke, ik beeld me altijd in dat de persoon aan de andere kant van de (doorgeknipte) lijn me een dag lang zit te haten wanneer hij of zij het ontdekt, haha!!

  1. Marion schreef:

   Hahaha, dat laatste! Het slaat helemaal nergens op en toch heb ik precies hetzelfde!

   1. bentenge schreef:

    Interessant. Marion, ik volg je maar lees maar nu en dan eens, doorgaans gebaseerd op titel en start van het logje. Met het aantal lezers dat jij hebt merk je niet of iemand volgt of niet.
    Persoonlijk heb ik een redelijk lange lijst blogs die ik “volg”. Maar in the end ga ik er selectief mee om.En diegene die ik echt volg die typ ik gewoon eens in om te zien of er “nieuws” te rapen valt.
    Lipsticks en hyperdagelijkse dingen interesseren me niet echt .

 18. Lot schreef:

  Instagram heb ik nooit zo goed begrepen.. Al de foto’s na elkaar zie je dan nog aparte foto’s of wordt het een brij van beelden.

  Ik “doe” alleen blogs, ook een aantal foodblogs, een paar fora en nieuws.. 3x per dag ongeveer een uurtje en soms buienradar om te checken of ik weg kan.

  Geen idee of 3 uur veel of weinig is.

 19. Inge schreef:

  Heel goed gezegd! Ik merk dat ik social media er minder snel bij pak, omdat ik nooit heel actief ben (ik vind het nog altijd lastig om te bepalen wat ik moet delen en wat niet). Ik hoop dat de cursus je gaat helpen en doe het lekker op je eigen tempo! Online is fijn, je komt alles te weten, kunt je overal op de wereld wanen, maar het vreet energie. Ik ga ook een kijkje nemen op de website, wie weet is het bere interessant voor mij. 🙂

 20. sonja.frl schreef:

  Goed blogje, ik heb er even over nagedacht. Followminderen, gaat dat een nieuw Dikke-van-Dalenwoord worden? Iig volg ik vooral ‘bewust’. Dus niet teveel,accounts, en dan alleen zaken die ik echt interessant vind. Het zoveelste nagellakje is dat niet, het zoveelste ontbijtje wel! Want ik ben dol op gezond eten. Ik leg mezelf geen druk op als het gaat om alles willen bekijken, voldoende hartjes en commentaar geven etc. Want dan wordt het moeten en daar ben ik tegenwoordig klaar mee! Instaptarief is voor mij makkelijk en inspirerend, Facebook een lijntje met de buitenwereld en ‘gemakkelijk sociaal doen’. Twitter gebruik ik zelden nog. En dan volg ik een stuk of 10 blogjes, maar ik lees ze echt niet elke dag allemaal. Hoeft ook niet van mijzelf, en hopelijk van de blogger ook niet. Zelf een blog schrijven lijkt me qua uitlaatklep fantastisch, helaas heeft mijn ziekte ertoe geleid dat ik weinig kan computeren. Typen, muizen etc, is allemaal erg slecht voor mijn handen, vingers en armen. Mobieltje vasthouden en typen ook, iPad gaat het beste. Maar dus met mate. Dus ja, ik word automatisch al gedwongen om alles met mate te doen door mijn ziekte. Best handig dus!
  Neem het wel serieus, die handproblemen Marion, want als je daar een chronische handbelasting krijgt dan ben je verder van huis. Geloof me 😢. Dus goed minderen en idd de andere, niet-digitale dingen een zwengel geven. Ook leuk en minder stressvol!

  1. sonja.frl schreef:

   Instaptarief hoor Instagram te zijn…….stomme auto-aanpassen ook…

 21. chucky1012 schreef:

  Je hebt gelijk.
  Ik heb er geen last van.

  Sterkte en beterschap Xoxo

  1. Marion schreef:

   Fijn. En dank je wel. X

 22. Ja! Wat ik doe is dit: ‘regels’ maken. Niet zozeer voor mezelf, wel om mensen die eventueel lastig zijn meteen te kunnen antwoorden met een air van ‘zo is dat nu eenmaal, en dat is niets persoonlijk, maar een Regel’. Op een of andere manier helpt dat.

  Dus bvb:

  Q: ‘waarom voeg je me niet toe op FB?’
  A: ‘omdat ik nooit mensen toevoeg die ik in het echt vaak zie. Facebook, ik zie jouw face toch genoeg, haha? Anders hebben we niets meer om over te praten trouwens.

  Q: Wat is je whatsapp?
  A: dat heb ik helemaal niet. Ik heb niet eens een smartphone en zeker geen internet op mijn gsm.
  Q: jij bent ouderwets zeg.
  A: ehm, ik ben jonger dan jij. Ik denk echt dat de gsm die ik nu heb, voor jou nog niet zo héél lang geleden een nieuwigheid was.

  Q: waarom schrijf je je niet in op de nieuwsbrief van mijn blog, bloglovin, …?
  A: ik maak liever zelf mijn rondje, ik geniet echt van de spanning of er nog iets nieuw is gekomen.
  (merk dus op dat ik niet eens hoef te zeggen: omdat ik niet meer dan eens per maand bij jou wil komen kijken)

  Verder is mijn FB account niet mijn naam en achternaam, zodat ik sowieso weinig verzoeken krijg, heb ik geen twitter (wat heb ik dan te zeggen?), geen instagram (ik haat foto’s, ook ongezond, maar ook wel rustig, besef ik na al deze reacties)…

  …en ben ik evengoed verslaafd aan internet.

  (maar ik maak mezelf wijs dat ik er wel snel mee zou kunnen stoppen.)

 23. Deborah Hamar schreef:

  Een keer in de zoveel tijd maak ik een schifting op alle social media die ik heb. Wie ik wel en niet wil volgen. Sommige mensen en hun schrijfsels zijn meer voor mij gaan betekenen. Die blijven lekker. Maar instagram, twitter en FB kijk en plaats ik alleen nog iets wanneer ik dat wil. Ik reageer niet eens meer zo vaak. Het geeft je echt meer tijd en rust.

 24. Nathalie schreef:

  Ik vindt instagram wel fijn, geen eindeloze teksten maar foto’s….
  Maar facebook daarin tegen stroomt maar vol met meer en meer onzin, daar ben ik dan weer klaar mee!

 25. A World of Vinyl schreef:

  Ik zit hier ook mee, vroeger las ik iedere week minstens 3 boeken uit, vond ik schrijven en dichten leuk, tekende ik nog wel eens. Maar toen kocht ik mijn eerste computer en ik was blijkbaar erg vatbaar voor verslaving aan het internet. Dag sociaal leven. Dag concentratie. Ik kan niet normaal meer een boek lezen. Ik voel continu de drang om mijn telefoon te checken, zelfs als heb ik dat 2 minuten geleden ook gedaan. Ik vind het verschrikkelijk. Ik kan me nergens meer op concentreren, alles gaat via het internet. Ik heb er ook aangedacht om gewoon terug te gaan naar een niet-smartphone telefoon. Zo’n mooie oude klap mobiel. Dat mensen me kunnen bellen en sms’en en meer niet. Maar mijn ouders schijnen er hele grote problemen mee te hebben dat ik dan geen whatsapp meer heb. Ze vinden het geen goed idee als ik een andere telefoon koop om aan deze verslaving te werken, ze zeggen dat ik het maar puur op discipline moet doen. Maar dat is het probleem, ik heb de kracht niet om die telefoon niet continu te checken, daarom wilde ik juist zelf de stap zetten om een andere telefoon te kopen om in ieder geval niet continu te hoeven checken. Ik heb sowieso al bewust ervoor gekozen om geen abbonement met data te nemen, zodat ik niet overal internet heb. Maar ik weet niet hoe we het internet verslaan. Ik zei vandaag nog tegen mijn vriend hoe verschrikkelijk het is dat mensen tegenwoordig al bochels in hun nek / rug krijgen door overmatig telefoon gebruik. Let er maar eens op.

  1. Marion schreef:

   En niet alleen discipline; het gaat ook automatisch. Je pákt gewoon die telefoon. Dan heb ik wel een tip voor je. Die kreeg ik weer van iemand anders en voor mij werkt het. Download de app Plant A Tree. Het is waanzinnig in zijn eenvoud en het werk. Succes!

 26. Roos schreef:

  Herkenbaar. Ik volg weinig blogs omdat ik het niet kan bijbenen dagelijks tig blogs te lezen. Laat staan hoeveel leeswerk dat oplevert als je een week erg druk bent geweest. Sociale media ben ik erg slecht in. Vergeet zelf altijd om te updaten en check het eigenlijk alleen in de trein, voor het slapen, of op loze momentjes. Ben er dus niet constant mee bezig, maar check het zeker 4-5x daags.

 27. Jenn schreef:

  Heel herkenbaar! Eens in de zoveel tijd maak ik een rondje social media en bloglovin’ en dan gooi ik er weer een hoop uit. Op Facebook ben ik dagelijks actief, Instagram en Twitter met vlagen, sommige dagen ben ik heel actief maar ik kan ook makkelijk een paar dagen niet kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.