We fucked up

GB961

Ik geloof dat de zin van het leven heel eenvoudig is: Overleven. Voortplanten. Ervoor zorgen dat jouw soort blijft bestaan. Echter, we fucked up. Wij zijn ondertussen met zoveel mensen op deze aardbol, overleven is helemaal niet meer aan de orde is. De zin van het leven is foetsie. En nu?

Even een korte disclaimer: Dit is mijn visie. Dit is geen onderbouwde waarheid. Het is gewoon zoals ik het zie en voel. Ik weet dat er mensen zijn die dit alles grondig bestuderen en respect daarvoor. Ik ben niet zo hoog geleerd, dus ik ga op mijn gevoel af. Ga dus ook niet zeggen: “Nee, de zin van het leven is dit.” of “Wat jij zegt klopt niet, want….” Het is een visie. Geen waarheid. Respecteer mij. Ik respecteer jou.

Goed, waar waren we. De zin van het leven. We fucking destroyed it. Voordeel daarvan is dat je je eigen zin van het leven kan bepalen. Hoe cool is dat?

Jouw zin van het leven. Jouw doel in dit leven. Wat zou je willen? Echt graag willen? Wat kán je? Wat is haalbaar? Kijk naar je leefomstandigheden. Hier in Nederland en België, waar de meeste van mijn lezers wonen, hebben we het goed. We hebben behoorlijk veel mogelijkheden. Wat is lichamelijk haalbaar voor jou? Wat voor beperkingen heb je? Hoe kan je met die beperkingen omgaan en toch zover mogelijk richting jouw doel in het leven komen? Wat zijn je wensen? Wat zijn je dromen? Wat ga je ermee doen?

Door mijn ziek zijn, zowel geestelijk als lichamelijk, ligt de zin van mijn leven vooral in de innerlijke beleving. Spiritualiteit. Even de definitie van spiritualiteit.

Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.” Bron Wikipedia.

De innerlijke ervaring dus. Dat ik daarnaast in de weer ben met orakelkaarten, mediteren en nog meer zweverige toestanden heeft dus wel met spiritualiteit te maken, maar is er geen noodzakelijk onderdeel van. De zin van het leven ontdekken. De zin van jouw leven bepalen. Het kan tegenwoordig. Kijken wat je wil, wat je kan. Wat zijn je wensen, je dromen? En maak er geen sprookje van, hè? De zin van het leven, in mijn geval spiritueel bezig zijn, is niet alleen mooi en vredig. Het is ook pijn, verdriet, angst en twijfel.

Naar mijn idee was de oorspronkelijke zin van het leven overleven. In leven blijven, je voortplanten en zorgen dat jouw soort niet uitsterft. Dat is niet meer. Als er één soort niet met uitsterven bedreigd wordt, dan is het wel de mens. Doe er je voordeel mee. Je kunt nu je eigen zin van het leven bepalen.

Wat is voor jou de zin van het leven? ♥

33 reacties op ‘We fucked up’

 1. Mooie blog Marion! Voor mij is de zin van het leven groei, bloei & delen. En daar valt zoveel onder 🙂 zelf heb ik niet zoveel met het hoofdstuk voortplanting in de zin van nageslacht op de wereld zetten, dus die zit er voor mij niet bij. 😉 Liefs en fijne dag!

  1. Dank je wel, Sanne! Nee, voortplanten is ook niet mijn ding. Dus eigenlijk hebben wij vet mazzel dat onze voorouders zo hun fucking best hebben gedaan hahaha! X

 2. De zin van het leven is volgens mijn zeer bescheiden mening een of meerdere doelen hebben en nieuwe doelen zoeken, elk naar zijn mogelijkheden. En dagelijks een lekker kakje kunnen leggen, dat ook.

  1. Ik denk dat voor heel veel mensen een gezin, een kinderwens, een heel groot onderdeel is van het leven. Dan ook nog een stuk natuurlijke drang. Dat maakt het heel zwaar als het dan niet vanzelf gaat. Ik hoop dat die twee kinderen, of eentje, er voor jullie gaan komen. 😚

 3. De zin van het leven? Ik heb werkelijk geen idee.. Wat mijn ouders zich daarbij gedacht hebben..
  Ik heb wel vaak geen zin in het leven 😉
  Ben soms de eeuwige pessimist, life sucks and then you die. Sorry, kan er niet altijd een positieve draai aan geven.
  Maar hey, de zon schijnt weer eens!! Jippie!!

 4. De zin van het leven? Geen idee. Maar mijn kinderen geven mij ondanks de overbevolking, een enorme invulling van mijn leven. Dat weet ik wel.

  1. Denk dat voor het overgrote deel van de mensen kinderen krijgen nog steeds als een enorm groot doel in hun leven zien. Kinderen krijgen, opvoeden, voortbestaan. Het zit ook in ons. Een natuurlijke drive zeg maar. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel 😉

 5. Waw dit komt wel binnen. Hoe mooi geschreven. Voor mij blijft de zin van het leven nog altijd een gezin hebben maar het is ook wel veel meer dan dat. Je hebt me er zeker over doen nadenken,

  1. Het is tegenwoordig inderdaad veel meer dan enkel voortplanten en dat is mooi. Nu kun je je kinderen bewust een heleboel dingen meegeven in het leven!

 6. Voor mij is groei en ontwikkeling niet alleen het belangrijkste in het leven, maar ook het inspireren van anderen. Een zaadje kunnen planten dat misschien overleeft in deze wereld. En als ik kinderen krijg, mooi, dan is dat wat ik de wereld geef. Maar ik denk dat ik nog wel wat meer aan de wereld te geven heb, ook zonder kinderen. En daar ben ik al lekker mee bezig 🙂

 7. Ohh, ik heb hier met mijn vriendin eindeloze gesprekken over gehad op de fiets.

  Gevoelsmatig herken ik me wel in wat saar zegt: groei, ontwikkeling, inspireren, motiveren enzovoort. Dan komt echter de gedachte opspelen dat dat zó relatief is. Vroeg of laat ga je namelijk dood, en de personen die jij motiveert of inspireert gaan ook dood. En uiteindelijk geloof ik dat alles gewoon een keer dood gaat, en dat het een keer ophoud. De hele wereld, bedoel ik dan.

  Daaruit concludeerden wij dat de enige zin van het leven, plezier was. Aan alles wat je doet heb je namelijk niks (we gaan immers toch dood), behalve aan plezier, omdat dat fijn is voor het moment zelf. Later heb je daar niets meer aan, maar op dít moment is het fijn om plezier te ervaren, en daarom is plezier op de korte termijn de zin van het leven. Een ‘zin’ op de lange termijn bestaat niet.

  Interessant dit. En ook interessant om al die verschillende visies te lezen.

 8. Mooi stuk! En een moeilijke vraag. Een gezin stichten in ieder geval niet. Misschien dat dat ooit nog mijn zijn van het leven wordt maar nu niet. Wat dan wel? Ik heb met name op mijn werk regelmatig gedacht en ook gesproken met mijn collega over wat voor zin het eigenlijk heeft wat we aan het doen zijn. Wordt de wereld hier echt beter van? Ik denk dat de zin van het leven meer is om gelukkig te zijn. Geniet van wat je doet en doe iets wat voor jou zin heeft.

 9. De zin van het leven… Een onderwerp waar ik moedeloos van word. Ja, we hebben ‘het’ kapot gemaakt; wij mensen zijn vreselijke wezens die de aardkloot vernaggelen met onze zogenaamde ingenieuze en vernuftige ideeën. De aarde kan 3 miljard mensen aan, terwijl wij met ons 7 miljard rustig doorgaan met het verhogen van onze leeftijden, zwangerschappen op latere leeftijd, bla bla. De natuur heeft zo haar manieren om zichzelf te herstellen en wij mensen druisen er met onze wetenschappen dwars tegenin. Frustratiedingetje.
  Anyways, de zin van het leven is mij onbekend. Ik zoek en ik zoek, waar is een halmpje zingeving? De religies bieden mij dat niet; het klinkt mooi en ik ben blij dat mensen hun zin vinden, maar voor mij is dat het niet. Wat dan wel? Ik geloof dat wij als mensen, dat elk organisme, een tandwieltje is. Al die tandwieltjes drijven iets groters aan, maar wat? Enkel overleven klinkt voor mij te nihil, waarmee ik overigens geen afbreuk aan jouw visie wil doen. Leven, overleven, wat is de zin? Ik weet het gewoon niet. Enkele jaren terug zei ik nog ‘we zijn er gewoon, wees daar blij mee of niet’. Nu zoek ik zelf ook zin, haha de ironie.
  Trouwens, ik ben van mening dat er dingen zijn die we pas zullen weten en/of begrijpen als we dood gaan. Maar, dat zien we dan wel weer.

  1. Oh echt? Ik kan er uren over nadenken en van genieten. Zonde van je energie, die frustratie. Niet doen hahaha! Dat laatste denk ik ook. Ik denk echt dat er een mega aha- moment gaat komen!!!

   1. Haha, de frustratie komt enkel op met het onderwerp. Vreet niet mijn dagelijkse energie weg gelukkig. 😛 ‘Aha-moment’, dat is inderdaad wel de juiste benaming ja! 🙂

 10. Wat ontzettend mooi (en ook zeker wel lastig) om over na te denken …

  De zin van het leven, voor mij bestaat die voor een groot deel uit liefde. Er zijn mensen die blij zijn dat ik er ben, dus mijn leven heeft al zin (gehad). Zolang er mensen zijn die van mij houden, willen dat ik er ben, heeft het voor mij ook zin om door te gaan.

  Natuurlijk zit er ook een stukje ontwikkeling en inspiratie bij. En ja, ik wil heel graag nog een keer (een) kind(eren), een gezinnetje. Maar ook dan weer is liefde, dat ik van ze houd, het belangrijkste wat ik mijn kinderen mee wil geven. Niet eens echt voortplanten dus, maar het doorgeven van de liefde. Of zo.

  Verwoorden vind ik lastig, maar hierover nadenken vind ik dus wel heel erg fijn 🙂

 11. Ik ben er diep van overtuigd dat je geen kinderen nodig hebt om zin aan je leven te geven, zin te vinden, zo je wil. Ik wilde zelf écht geen kinderen. Toen kreeg ik er een. En ik moet zeggen: een deel van het cliché is waar. Niet (bij mij) zoals dat alle vragen opgelost zijn en ik nooit meer twijfel wat ik wil doen en wat bij mij past. Het voelt eerder als ik er meer tijd door gekregen heb, minder haast. En daardoor lijkt mijn leven dan weer zinvoller.

  Ik ben sneller tevreden. Ik, die dacht dat ik nooit meer gelukkig kon worden.
  Ik ben realistischer, misschien. Meer verwonderd niet echt: die capaciteit had ik al in ruime mate, als ik mezelf even ‘bestoef’.
  Ik stel me opvallend véél minder de vraag wat ik hier nu toch doe, waar de dingen heen leiden, wat er van mij moet worden. Die vraag is er nog wel, maar dat een deel van mijn toekomst en mogelijkheden al ingevuld zijn, geeft stress en vreemd genoeg ook rust.

 12. Zo mooi geschreven….
  Lekker doen wat men wilt en geen anderen die zegt wat men wel en niet moet doen.
  Wees soms blij en vrolijk want men heeft niet het eeuwige leven.
  Als het eens niet gaat dan niet.
  Wil je een week niets doen dan niet.
  De dingen ook zelf kunnen bepalen.
  Dat vindt ik.
  Zo kan ik nog wel even doorgaan….
  Dat doe ik niet.
  Ik moest dit even kwijt want weet wat het is.

  Liefs van mij en fijne avond Xoxo

 13. heel mooi geschreven.
  Op dit moment denk ik soms…tja…zoveel klachten en pijn dan maakt het me eerder wanhopig…anderzijds vind ik het ook mooi, voor mij is het geloof heel belangrijk. Al voel ik me dan ook weer tekort schieten.

  Liefde en respect voor mijn medemensen speelt een belangrijke rol, en voor mij Jezus volgen al schiet ik daarin schromelijk tekort hoor!
  Daarbij vind ik het overigens wel belangrijk om niemand iets op te dringen of in hokjes te plaatsen, ik probeer door mijn levenswandel wat uit te dragen (geen idee of het werkt) maar wil niemand iets opleggen of overtuigen oid!

  Fijne avond

 14. Dat vind ‘k nu eens een moeilijke vraag.. Ik ben helemaal niet bezig met spiritualiteit, meditatie & die dingen (sorry Marion, maar toch respecteer ‘k jou 😉 ). Eigenlijk vraag ‘k mij dagelijks wel af wat voor zin ’t leven heeft. Op dit moment vertoef ‘k in een periode waar ‘k mij niet lekker in voel. Ik doe m’n best, meer kan ‘k niet doen..

 15. Er zijn al mooie dingen gezegd: liefde doorgeven en verbinding kan ik me ook erg in vinden. Ook als ik geen kinderen had gehad, het (leren) opvoeden van andermans kinderen is behalve mijn werk ook een passie. Op die manier de samenleving een stukje prettiger maken voor iedereen, dat zie ik wel als zin van het leven (alleen jammer dat niet iedereen die visie deelt, haha!).

 16. Wat mooi geschreven echt iets om over na te denken. Wat de zin is van mijn leven… of in het algemeen. Hierop kan ik even geen antwoord geven. Ik denk nog even verder.

 17. Zo dan, goed geschreven! Met spiritualiteit heb ik eigenlijk heel weinig. De zin van mijn leven… pfff, daar moest ik even over denken. Ik denk dat ik er ben om mensen bewust te maken en om mensen te helpen waar ik kan. Verder zou ik het ook even niet weten. En ik ben de blije gek waar mensen mee kunnen lachen of hun hoofd om kunnen schudden. En zo’n mensen moeten er toch ook zijn? 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.