Het is tijd

on

IMG_4571

Er gaan steeds meer stemmen op dat tijd niet zou bestaan. Laatst schreef ik al ergens in een artikel dat ik zelf ook al heel lang niet meer in het concept tijd geloof. Bewezen is het echter nog niet. En dat hoeft ook niet. Want of tijd nou wel of niet bestaat, het leven gaat gewoon door. Zo simpel is het.

Newton. Einstein. Barbour. Enkele bekende namen van mensen die het fenomeen tijd in twijfel trekken of trokken. Voor de meesten van ons zal het echter geen verschil maken of tijd nu wel of niet bestaat. Het leven gaat toch wel verder zoals we gewend zijn. We zetten de wekker op tijd. De winkels gaan om bepaalde tijden open. Je maakt afspraken met mensen op een bepaalde tijd. En ga zo maar door. We kunnen niet meer zonder tijd. Maar of het echt bestaat in de lineaire vorm zoals wij denken? We weten het niet.

De tijd, met bijbehorende klok, heeft vele voordelen. Orde. Regelmaat. Rust. Noem maar op. Dat nemen we echter maar al te vaak voor lief. Tijd is vooral een reden om je te ergeren. De tijd gaat te snel. De tijd gaat te langzaam. Wachten duurt lang en als je niet hoeft te wachten ga je je haasten. Je moet op tijd op je werk zijn. Dan heb je een afspraak met een cliënt. Je hebt 45 minuten om de cliënt te helpen. Dat is niet genoeg. Jammer, tijd is om. Zelf vind ik tijd vooral hinderlijk. Het zorgt voor spanning, ongeduld en onrust. Precies het tegenovergestelde van waar tijd eigenlijk voor zou moeten zorgen: orde, rust en regelmaat.

Een jaar geleden schreef ik het artikel Alles heeft een ritme.

Alles heeft een ritme en het ritme hier op aarde wordt aangestuurd door het samenspel van de zon, de maan en de aarde zelf. In een natuurlijk ritme wisselen dag en nacht elkaar af, volgen de vier seizoenen elkaar in de juiste volgorde op en herhaalt dit proces zich keer op keer op precies het juiste moment dankzij de loop van de aarde om de zon. De vrouw deint mee op het ritme van de maan. Planten en bloemen leven op het ritme van dag en nacht. De vacht van vele dieren past zich aan aan de temperatuurschommelingen van het gebied waarin zij leven. Alles werkt als vanzelf op deze natuurlijke manier om zo goed mogelijk te functioneren, voort te planten en te overleven. Ieder onderdeel van de natuur leeft mee op het natuurlijke ritme van Moeder Aarde. Behalve de mens.

Want wij hebben tijd. Onze zelf bedachte tijd. En tijd zal altijd blijven. Tenminste, zoals het leven er nu uitziet. Ons leven is tenslotte ingedeeld rondom deze tijd. We staan op op een bepaald tijdstip. We gaan naar ons werk, hebben afspraken en delen onze dag in met behulp van de tijd. We kijken naar de tv en weten precies hoe laat een programma begint. We willen uiterlijk om die tijd in bed liggen, want morgen gaat de wekker weer op tijd. We kunnen niet zonder tijd. We leven volgens de klok. De klok bepaalt ons leven en net als dat wij de enige levende wezens zijn op aarde die betalen voor ons voedsel, zijn wij ook de enige soort die niet volgens het ritme van de natuur leeft, maar volgens het ritme van de klok.

De tijd. De klok. Het zou een hulpmiddel moeten zijn voor orde, regelmaat en structuur. Tijd zou vooral rust moeten brengen. Het zou ons leven makkelijker moeten maken. Dat lijkt het echter niet te doen. Tijd brengt vooral stress, druk en onrust met zich mee. Maar hoe komt dat nou? Waar ging het mis? Toen tijd geld werd. Dáár ging het mis. ♥

39 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Bianca Ronday schreef:

  Momenteel zit ik in de modus, waar is de tijd gebleven? Het leek wel gisteren dat mijn vakantie begon en nu moet ik maandag weer werken en zijn we 3 weken verder. Bizar, het lijkt wel of ik alleen maar met mijn ogen geknipperd heb. Tijd is relatief of toch ook weer niet? Ik ben er nog steeds niet uit.

  1. Marion schreef:

   Ik ook niet, maar ik vind het heerlijk om erover na te denken en over te schrijven. Ja, tijd gaat snel als je vakantie hebt. Tenminste, zo voelt het. Als tijd bestaat kan het nooit sneller dan anders. En toch voelt het zo…. Nog zoiets 😀

 2. levelieze schreef:

  Het is ook dat je alle tijd goed moét besteden. Ik heb momenteel vakantie en heb eigenlijk nog maar amper iets gedaan deze week. Enerzijds voel ik dat ik dat nodig had, niet hoeven opstaan, niet ergens moeten zijn… Maar anderzijds voelt het fout dat ik niks nuttig heb gedaan met die tijd of dat ik veel dingen heb beleefd om na de vakantie te kunnen vertellen aan de collega’s. Al is dat gewoon iets dat de maatschappij verwacht en niet iets dat ik absoluut wil.

  1. Marion schreef:

   Ja, ook zoiets: Je moet je tijd goed besteden. Ik zou vooral lekker doen waar jij zin in hebt. In de vakantie lekker leven naar het moment, nu niet de klok of wat anderen van jou verwachten. Geniet. That’s what it’s all about. X

 3. Sammie schreef:

  Ik zat me ineens af te vragen, als tijd nou niet bestond, hoe spreek je dan met elkaar af?

  1. Marion schreef:

   In landen waar geen tijd bestaat spreekt men denk ik veel minder af. Men komt elkaar veelal bij toeval tegen. Waarschijnlijk zien ze het nut er ook niet van in om af te spreken. Het is wel bekend dat stamhoofden en dergelijken afspraken ten tijde van een bepaalde stand van de maan en de zon.

   1. Saar schreef:

    Ik vond het leuk om hierop in te gaan, omdat ik dit een interessant gegeven vind.

    Tijd is uitgevonden toen mensen steeds meer in grote gemeenschappen gingen wonen. Toen dorpen steden werden. Bij volkeren waar tijd geen rol speelt, leven mensen in zo’n kleine gemeenschappen dat afspraken niet nodig zijn. Je weet elkaar wonen en gaat langs. Hun ritme is op elkaar afgestemd. De mensen werken ook samen en vriendschap is minder een gegeven zoals wij het kennen bijvoorbeeld. Het is gewoon niet nodig om tijd te hebben 🙂

 4. Amy schreef:

  Oh wauw wat een interessant artikel. Iets waar ik uren over na kan denken maar antwoord krijg je nooit. Tijd is vervelend en irritant. Het veroorzaakt idd een hoop stress en spanning. Om 1 uur smiddags pas wakker, dat kan toch niet?!! Ga eens een ritme aannemen. Etc. Ik luister wat dat betreft naar mijn lijf. Vandaag ook om 1 uur wakker. Prima. Maar morgen moet ik de wekker zetten en dat zorgt nu al voor spanning ;( stomme tijd.

  1. Marion schreef:

   Hahahaha, tijd sucks! Big time!!!

 5. els schreef:

  Wat goed geschreven. Ik denk dat het ook mis ging toen tijd geld werd! Erg jammer, maar ik denk helaas dat het niet meer anders kan :-(. Tijd heeft ook veel voordelen maar het levert helaas ook veel stress op.

  1. Marion schreef:

   Hopelijk gaat de 24 uur economie voor de komende generaties zo zijn voordelen hebben. Ruimere werktijden, meer vanuit huis werken. Zo kan je beter in je eigen ritme blijven en toch hetzelfde werk doen. Waarschijnlijk nog een stuk productiever ook.

 6. Anne schreef:

  De eerste klokken waren kloosterklokken, die alleen gemaakt waren voor het gebed van monniken: het begon dus met de klok als een moment voor rust en gebed. Het is zo vreemd om te bedenken dat die ene uitvinding zo veel verandert heeft voor alles en iedereen.

  Laatst had een vriendin van me een toets over relativiteit, waarbij ze me dus vertelde dat je langer leeft als je naar de maan gaat en dan weer terug gaat, en hetzelfde geld als je altijd met een trein de wereld rond zou blijven rijden, of vliegen met een vliegtuig. Dan leef je dus langer. Vraag me niet hoe. Maar mijn mond viel open. Tijd bestaat dan inderdaad niet.

  1. Marion schreef:

   Jaaaaa hoor! Dat wist ik niet. En juist voor een moment van rust. Hoe typerend is dat! Die laatste dingen ga ik ook een’s induiken. Interessant!

 7. Japke schreef:

  Echt een mooi artikel wat veel stof tot nadenken geeft. Ik las een keer ergens dat als je aan het einde terugkijkt op je leven, het kan lijken of je alleen maar een deur open en dicht hebt gedaan. Waar blijft de tijd dan? We hangen er zo aan maar het is slechts een houvast, een relatief begrip. Maar het kan ook een gevangenis zijn. En zo kan ik nog wel even doorschrijven ove rhet begrip ‘tijd’

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Japke. Ja, ik kan hier ook uren over nadenken! Heerlijk!

 8. Helaas kunnen we ‘de tijd’ niet terugdraaien naar toen we met z’n allen in een hol woonden en leefden van de hemelse dauw.
  Tijd en geld, geld en tijd, de druk van tegenwoordig, voor veel mensen (onder andere ikzelf) moeilijk houdbaar…

  1. Marion schreef:

   We kunnen wel proberen om het langzaam te veranderen, zodat de mensen in de toekomst niet dezelfde druk ervaren waar jij en ik en velen met ons het in deze tijd zo moeilijk mee hebben.

   1. Denk ik ook vaak, tot ik ’s maandags op het werk toekom. Je weet dat ik niet meer werk op vrijdag, welnu de maandag ligt op mijn bureau een lang lijstje met mensen om terug te bellen, zit mijn mailbox overvol en mijn afsprakenboek volzet, zelfs als ik de donderdag ervoor wat blokkeer. Ik ben al naar de dokter geweest omdat mijn hart op maandagmorgen tilt slaat na een halfuurtje. Schreef die lieve dame me druppels voor, waarbij ik letterlijk in slaap val na een kwartier :). Was ook niet echt de juiste oplossing…

    1. Marion schreef:

     Dan zou ik toch echt verder zoeken naar een oplossing. Als jij een gedeelte in je agenda blokkeert en iemand plant daar toch in, dat zou ik zonder pardon weer terugleggen bij de ander. Pikken en slikken; ik heb het veel te lang gedaan. En nu? Ben ik mijn kwaad en moet mijn hand ophouden. Niet zover laten komen. Straks lig jij in de zetel en begeeft je rikketik het en moet jou lieve vrouw zonder jou genieten van je pensioen. Lijkt me geen strak plan. Succes.

     1. Marion schreef:

      Echt doen hoor!!! Het feit dat je naar de dokter bent geweest zegt al genoeg. Ik denk, ik benadruk het nog even. Fijn weekend. Geniet en ontspan!!!

 9. Sabine schreef:

  Interessant! Tijd is inderdaad iets heel vreemds. Ook omdat mensen er zelf een soort van betekenis aan geven. Jouw stukje doet me terugdenken aan mijn leven in Nederland, waar tijd de hele dag door een issue was. Net als het weer trouwens Haha. Hier in Colombia is tijd veel minder een issue. We moeten wel naar ons werk maar daar gaat niets op tijd. Hoewel ik dat gebrek aan punctualiteit soms vervelend vind, vind ik het niet zo leven naar tijd veel fijner. Gewoon leven zonder de hele dag met de klok bezig te zijn. Dit geeft ook weer aan hoe anders verschillende volken met tijd omgaan. Ik denk dat Nederland wel één van de meest tijdbrwuste landen is 🙂

  1. Marion schreef:

   Wij hebben in wijk gewoond met heel veel Afrikanen. Dat was zo wennen! Alles op het gemakje. 10.30 uur koffie? Joh, wat is het verschil tussen 10.30 uur en 11.15 uur? Koffie is koffie toch? Het duurde even, maar we raakte er op den duur zelfs een beetje aan gewend!

 10. Saar schreef:

  Tijd heeft zoveel betekenissen en ik denk dat wij in een samenleving leven die niet zonder tijd kan en tegelijk geleefd wordt door de tijd.
  Ik ben altijd blij met weekends en vakantie. Als we afspraken hebben, houden we daar natuurlijk wel rekening mee, maar anders leven we heel erg volgens het ritme van ons lijf. Opstaan als we daar zin in hebben, eten als we honger hebben… Gewoon lekker ons eigen ritme. En dat werkt voor ons heel goed 🙂

  1. Marion schreef:

   Wellicht dat de 24 uurs economie ons op den duur in rustiger vaarwater zal brengen. Wij zitten net in de overgang. Zo mocht men bij ons op het werk op bepaalde afdelingen al zelf hun tijd indelen als het maar tussen 7.00 en 22.00 was. Er kan steeds meer thuis gewerkt worden. Ik hoop dat de volgende generaties daar baat bij zullen hebben, want dit rennen en vliegen is alles behalve gezond.

 11. Anuscka schreef:

  Oooh wat een heerlijk stuk weer! Kun je uren over filosoferen… Dat is waar ik het meeste naar uitkijk als we straks in Denemarken wonen: lekker leven volgens het seizoen, het weer, je eigen ritme, ’s zomers lange dagen maken en ’s winters lekker vroeg naar bed en laat op… Ja, ’t is een bizar iets, tijd.

  1. Marion schreef:

   Dat is toch het ultieme leven. Heerlijk!

 12. iertjeblog schreef:

  weer een mooi stuk zeg. ja tijd is handig maar soms word je er ook door geleefd. zoals stress dat mensen niet op tijd zijn of niet aan de tijd houden. alles moet snel hier. sommige mensen in andere landen zijn soms veel relaxter en volgens mij genieten die veel meer dan wij. maar voor opbouwschema’s zoals revalideren van zitten en liggen de balans zoeken is het wel weer handig alleen dan kijk je altijd op je horloge. het is een moeilijk iets waaar nooit antwoord op zullen krijgen niet onze generatie

 13. marielle schreef:

  Tijd is zo bijzonder.
  Meestal vliegt het door je vingers en soms gaat een minuut tergend langzaam voorbij.
  Wij plannen veel en dan kan tijd inderdaad een stressfactor zijn waar zoals ik hierboven ook al lees er landen zijn waar er “geen tijd” is op dag/nacht na.

  Het is bijzonder hier over na te denken!

 14. Nee, inderdaad, als ik aan tijd denk denk ik niet aan rust en regelmaat.. het is eerder gelinkt aan haast en stress. Raar eigk hoe we er aan hangen, terwijl t ons ook best veel stress kan geven..

 15. ikwordvrolijkvan schreef:

  Grappig, nooit zo over nagedacht eigenlijk… Tijd is eigenlijk ook wel een maf concept 😉

 16. Evelyne schreef:

  Time is money. Tijd heelt wonden. Geen idee of dit allemaal effectief wel klopt, maar we leven idd in een wereld waar tijd belangrijk is. Soms wou ‘k ook wel eens dat de tijd stilstond of dat we wat trager konden gaan leven om meer te kunnen genieten. Maar wie hier in ’t nu leeft, moet mee..

 17. chucky1012 schreef:

  Heerlijk al die rust en doen wat men wil doen…..
  Genieten…

  Xoxo

 18. Anieke schreef:

  Tijd als horizontale lijn komt van Chronos, een Griekse god (?). Wie echter vergeten wordt, is Kairos. Kairos is de ‘verticale’ tijd, en eigenlijk de tijdloosheid die je voelt op en geïnspireerd moment. Ik heb hier een boek over, geschreven door een filosofe (naam even niet paraat) en het is echt erg interessant. Vind je dat misschien leuk om te lezen? Ik kan het je opsturen!

 19. Roos schreef:

  Tijd is een door mensen bedacht concept ja. Zelf vind ik het wel altijd fijn om te weten hoe laat het is, maar je hebt zeker gelijk dat tijd voor een hoge stressfactor zorgt. ‘Geen tijd’ is geen optie meer, daarvoor zijn wij mensen al te ver afgedwaald van het natuurlijke ritme van de natuur.
  Sinds tijd geld werd… Ja, daar zou je zeker gelijk in kunnen hebben.

 20. Jaixy schreef:

  Tijd… Wat is het eigenlijk??
  Zeker een hulpmiddel.
  Alleen jammer idd dat het meer als drukmiddel en stress veroorzaker wordt gezien/ervaren..,

  Ik zou niet weten hoe dit te veranderen

  1. Marion schreef:

   Stelselmatig te laat komen 😀

   1. Jaixy schreef:

    Hihi kan dat als tijd eigenlijk niet bestaat?

 21. Rob Alberts schreef:

  Ouder wordend probeer ik de tijd te vangen.
  Genieten van leuke dingen is nu mijn bezigheid.

  Zonnige groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.