Terrorisme: Wat kunnen we doen?

Bron: AD

Het gaat maar door met de vreselijke aanslagen overal in de wereld. Gisteren was het Nice. Wat wordt het morgen? En wat moeten we doen? Hoe moeten we hiermee omgaan? Negeren? Boos worden? Wraak nemen? Lijdzaam toezien? Bang worden? Huilen?

Vannacht werd ik wakker. Waarvan? Een zatlap die midden op straat van zijn fiets viel. Ik wilde zeker weten dat hij weer op zou staan, dus ik bleef kijken. Het duurde lang, maar uiteindelijk lukte het hem. Ondertussen was ik klaarwakker en keek op Twitter. Nice. Aanslag. 70 doden. Een filmpje van iemand die tussen de lijken op straat doorliep. Ik wil dit niet zien. Nee, ik moet dit wel zien. We moeten ons hoofd niet afkeren.

Ik las vervolgens een tweet:

“Als we extreem rechts kunnen verbieden, moeten we toch ook de Islam kunnen verbieden. De Islam heeft al veel meer levens gekost.”

Doe normaal! Islam is een geloof! Ik word woedend. Altijd maar meteen de Islam aanvallen. Maar … Dan ineens komt er een gedachte in me op die ik niet van mezelf gewend ben.

”Het zijn wel altijd Moslims als het om terrorisme gaat….”

Oh nee, die kant wil ik helemaal niet op! Maar is het niet menselijk dat dit door mijn hoofd schiet? Ik zie het filmpje van al die doden op straat in Nice weer voor me. Dan besef ik me dat ik nog helemaal niets weet over de vrachtwagenchauffeur die al dit leed veroorzaakt heeft. Ik schaam me voor mijn eerdere gedachte.

Hoe moeten we hiermee omgaan? Wraak is geen optie. Dan verlaag je je tot hetzelfde niveau als de terroristen. Negeren? Dan doe je de slachtoffers en alle betrokkene tekort. We mogen hier niet aan gewend raken. We moeten solidair blijven. Zoveel als we kunnen. We moeten laten zien dat we overeind blijven. Liefde blijven tonen voor elkaar. De saamhorigheid vergroten. Blijven vertrouwen in het goede van de mens. En misschien is terrorisme wel sterker dan dat, dan ons, maar als we ten onder moeten gaan, dan gaan we wel met opgeheven hoofd ten onder.

Wij burgers zijn niet in staat om terrorisme te bestrijden. We kunnen maar één ding doen en dat is onze eigen goedheid tonen. Terroristen zijn mensen die in onze samenleving wonen. De man die gisteren in de vrachtwagen zat en 80 mensen doodreed, stond eergisteren voor of achter iemand bij de kassa. We hebben maar één kans en dat is de terrorist op andere gedachten brengen. Zonder het te weten. We kunnen maar één ding doen en dat is goed zijn voor elkaar. Lief zijn voor elkaar. Behulpzaam zijn. Verdraagzaam zijn. Een eenheid vormen. Er hoeft maar één terrorist op andere gedachten gebracht te worden (en dat kan, dat is al eerder gebeurd) en je kan zomaar 80 mensenlevens redden. Ik zie geen andere manier. We moeten overeind blijven. Dat zijn we verschuldigd aan de talloze slachtoffers die dat niet meer kunnen.

“No one is born hating another person because of the color of his skin, or his background, or his religion. People must learn to hate, and if they can learn to hate, they can be taught to love, for love comes more naturally to the human heart than its opposite.” – Nelson Mandela ♥

54 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Anne / Aagje schreef:

  Mooie woorden en ook een mooie gedachte. Ik ben alleen bang dat het daar veelal bij blijft..

  1. Marion schreef:

   Dat heb je gelukkig zelf in de hand. Bij mij blijft het niet alleen bij woorden en gedachten en als iedereen voor zich een heel klein stapje in de goede richting maakt, dan komen we een heel eind.

   1. Anne / Aagje schreef:

    Ik zeg dat ook zeker niet met jou in gedachten 😉

    1. Marion schreef:

     Oh nee, dat snap ik hoor. Ik denk alleen dat veel mensen vaak veel te groot denken en dan voelt het zo kansloos. Dan denken we meteen: het heeft geen zin. We moeten kleiner denken. Of nou ja, moeten. Dat zou fijn zijn. Je kan de wereld niet redden, maar als iedereen voor zijn eigen kringetje zorgt en er misschien één extra kringetje bij neemt, dan komen we zoveel verder. 🙂

  2. bentenge schreef:

   Ik sluit me bij de reactie aan. Ik lees je laatste stukje en denk… Nelson is weg, en wat blijft er over ?

   1. Marion schreef:

    Genoeg! Echt waar! 🙂

 2. chucky1012 schreef:

  Het is verschrikkelijk wat er nu weer gebeurd is……

  Xoxo

 3. Een afschuwelijk iets opnieuw, waar wij als individu niets kunnen aan veranderen. ‘Waarnemen’ is ongeveer het enige. ‘Lessen uit trekken?’ Hebben we ook bij de vele aanslagen ervoor gedaan. ‘Iemand beschuldigen?’ Wat zijn die doden daarmee gebaat?

 4. Eline schreef:

  Het zijn inderdaad meestal moslims en de Islam speelt een grote motivatie rol. Dat zijn feiten. Geen discriminatie of racisme. Het is zoals het is, mag/moet benoemd worden en niets aangedaan. Verschrikkelijk weer. Een beetje bekomen van het nieuws over de aanslagen in Irak en nu dit weer. 😦

  1. Eline schreef:

   *iets

  2. Marion schreef:

   Is inderdaad geen discriminatie of racisme. Het zijn veelal moslim-extremisten. Daar kunnen we niet omheen. Het lijkt me als moslim zijnde vreselijk als jouw geloof op die manier misbruikt wordt. Je kan er bijna niets tegen doen en het wordt alleen maar erger 😦

 5. Lonneke Rempt schreef:

  Vol afschuw heb ik net alles gezien. Zoveel leed en geweld. Ik ben bang dat er nog veel meer gaat komen….

  1. Marion schreef:

   Ik ben er ook bang voor. Laten we ons leven alleen niet door angst laten leiden. We kunnen beter bij de dag leven en jij helemaal, lieverd. X

 6. Lieneke schreef:

  Ik word er beroerd van als ik het zie. Zo veel ellende 😦 het is een nare wereld waar we in leven. Dan hoop ik maar dat er op dit moment iemand op andere gedachten kan worden gebracht door een ander. Door zelf goed te zijn en goed te doen. Daar hou ik me dan maar aan vast. Omdat je iets nodig hebt om je aan vast te houden nu.

 7. Kirsty schreef:

  Ik werd vanmorgen wakker met dit nare nieuws en snap echt niet dat er mensen zijn die anderen dit aan willen doen. Dat ze vaak de islam als excuus gebruiken vind ik ook heel erg, want ik vind dat soort extremisten geen moslims en ze zouden zichzelf niet zo moeten mogen noemen. Die quote van Mandela vind ik heel erg mooi en ik hoop dat door vanuit deze overtuiging te handelen er toch nare dingen voorkomen kunnen worden, al denk ik dat sommigen al te ver heen zullen zijn. Toch wil ik hoop houden.

  1. Marion schreef:

   Ik schreef het in een andere reactie al: ik vraag me echt af of zij het geloof als excuus gebruiken. Ik denk dat het hun oprecht geloof is dat zij dit moeten doen en juist omdat ze er zo heilig in gelovig is het zo moeilijk te stoppen. Ik vraag me af of ze het geloof als excuus gebruiken. Ik vrees het niet. Ik vrees dat dit hun geloof is en dat is het enige wat mij bang maakt.

   We moeten ook hoop houden. Leven bij de dag en goed zijn voor elkaar. Dat is het enige wat telt. Zonder hoop zijn we nergens. Zonder liefde ook niet.

   XX

 8. Ben schreef:

  Hallo Marion, wat heb je het weer fantastisch omschreven. Maar ook ik zit in vertwijfeling, ook ik weet niet hoe je dit soort ziekelijke geesten moet bestrijden. Dit is geen idealisme, dit is moord! Een dialoog met dit soort mensen? Ik geloof dat met een dialoog veel te bereiken is maar niet met deze lui? Ze bestrijden, ze uitroeien? Daar geloof ik ook niet in, ze gaan zich dan alleen maar meer en meer verspreiden door Europa. Het zijn net wormen, breek ze en ze leven gewoon verder. Het moeilijke vind ik dat niet ontkend kan worden dat het moslims zijn en die uit naam van de islam en Allah handelen. De islam verbieden? Absoluut niet want 99,9 procent van de moslims zijn vredig. Vaak moet ik wel denken aan een uitspraak van Wilders.
  Voor de goede orde wil ik even kwijt dat Wilders alleen verdeeldheid en haat zaait en totaal niets bijdraagt aan de politiek. Maar ik kan er niet omheen dat niet alle moslims terroristen zijn maar wel alle terroristen moslims. En dit soort aanslagen maakt de haat richting islam alleen maar groter. Wat ik zo jammer vind is dat de moslim gemeenschap niet of nauwelijks van zich laat horen. Laten ze massaal de straat op gaan om deze terreur daden af te keuren! Helpt dit dan om deze aanslagen te voorkomen? Nee, maar ze kweken hiermee wel sympathie en nemen hiermee wel de achterlijke uitspraken van Wilders uit handen.

  1. Marion schreef:

   Dat is ook een goeie ja. Waarom horen we van hen zo weinig? Ik weet de reden daarvan niet, maar ben er wel benieuwd naar.

   Nee, een dialoog aangaan met een terrorist heeft denk ik geen zin. Hij zal uit zichzelf moeten veranderen. Zijn geweten zal moeten gaan opspelen en die kans is heel klein, maar hij is er wel. Het zijn tenslotte wel mensen. Met misschien een vrouw en kinderen. Deze mensen en hebben dus ook gevoel en emoties. Dat moet. Ze zijn mens. Ze handelen uit overtuiging vanuit hun geloof. Dat is het gekke. Wij denken: iedereen moet toch inzien dat dit niet oké is. Dat moord en doodslag geen oplossing is. Ik vrees dat zij het anders zien en dat juist dát het zo moeilijk maakt om dit te stoppen. Er zal ook een groep zijn die uit onvrede handelt, maar ik denk dat het overgrote deel echt vanuit het geloof handelt. Niemand blaast zomaar voor de fun zichzelf op. Het is een vreselijk vreemd fenomeen. Ik kan hier uren over nadenken. Hoe kan dit? Hoe kunnen mensen zo zijn en zo handelen? Ik snap er de ballen niet van.

   1. Sammie schreef:

    Inderdaad. Waarom komen er zo weinig moslims op de been om te laten zien dat dit niet Islam is, om hier tegen te protesteren.

   2. Ben schreef:

    Ik ben het het helemaal met je eens. Maar nogmaals, een dialoog zal met hen niet lukken. En ik geloof zo ontzettend in een dialoog. De agressie tegen Rusland door embargo,s, het extra sturen van militairen naar omliggende landen bij Rusland verwerp ik want hier is een dialoog alleen maar op z,n plaats. Hrt is een geheel ander onderwerp maar dit alleen als voorbeeld.
    Natuurlijk zijn deze terroristen mensen maar van kindsaf aan zijn zij opgevoed met deze gedachtengang, deze agressie. En zolang zij geloven dat ze in de hemel komen waar een aantal maagden op hun wachten, verander je er niets aan.

    1. Marion schreef:

     Precies, dat is het hele probleem. Ze worden zo opgevoed. Ik durf niet voor mezelf in te staan als ik geïndoctrineerd was met deze materie. Op die maagden na dan, maar laten we die kant vooral niet opgaan.

 9. Sammie schreef:

  Ik vind het een mooie gedachte maar ook ik denk dat het daar bij blijft. Deze extremen mensen kun je niet bestrijden met liefde, en eerlijk gezegd, ik zou het ook niet kunnen. Als ik tegenover zo iemand zou staan is het laatste wat ik denk een goed gesprek en een beetje liefde.

  1. Marion schreef:

   Je moet ook niet met ze in gesprek gaan. Je weet überhaupt niet wie het zijn. Zodra je het wel weet is het te laat. Je kan alleen maar zorgen dat je niet meegaat in hun verderf en dat kunnen we alleen maar doen door overeind te blijven en het tegenovergestelde te blijven geven. Tenminste, dat is mijn manier. Dat moet iedereen natuurlijk voor zich weten.

   1. Sammie schreef:

    Ik bedoelde meer als ze opgepakt zijn.

    1. Marion schreef:

     Oh zo. Ja, dat is een vak apart. Ik heb het een keer gezien, een ondervraging. Weet niet meer bij welk programma. Je zag het ongeloof op het gezicht van de ondervrager. De overtuiging bij de gasten is … Nee, het is niet te bevatten. Niet te bevatten. Geïndoctrineerd of zo volledig overtuigd. Waanzin.

 10. Rob Alberts schreef:

  Deze gekken zijn moeilijk te herkennen.
  Nog moeilijker is het om deze gekken te stoppen.

  Ik leef mee met de slachtoffers en hun nabestaanden.

  Bezorgde groet,

  1. Marion schreef:

   Als je mij oprecht zou vragen of ze te stoppen zijn, zou ik op dit moment nee zeggen. Ik denk en vrees het niet…

 11. Galina schreef:

  ‘De man die gisteren in de vrachtwagen zat en 80 mensen doodreed, stond eergisteren voor of achter iemand bij de kassa. We hebben maar één kans en dat is de terrorist op andere gedachten brengen. Zonder het te weten.’ Heel mooi geschreven dit. Herken me heel erg in je verhaal en deel je filosofie 100%.

 12. Anneleen schreef:

  Wat een vreselijk nieuws om deze dag mee te beginnen. Ik ben er heel stil door. Mijn vriend is pas met zijn vrienden in Nice op reis geweest. Ik mag er gewoon niet aan denken… Heel veel sterkte voor alle slachtoffers, familie, vrienden, … !

 13. Jenn schreef:

  heel mooi verwoord.

 14. Evelyne schreef:

  Verschrikkelijk! Mijn moeder wekte mij deze morgen met dit nieuws, maar ‘k kon ’t pas geloven toen ‘k de beelden op tv zag.. Weeral zoveel onschuldigen die de dood ingejaagd zijn.. Waarom? Wanneer stopt dit nu eens?

 15. levelieze schreef:

  Vreselijk allemaal. Mooie woorden van Nelson Mandela, hopelijk krijgt hij ooit gelijk.
  Ik denk dat moslims niet op straat komen omdat ze enerzijds bang zijn voor de reactie van de mensen die nu alle moslims als slecht zien, maar anderzijds misschien ook omdat ze vinden dat die terroristen geen moslims zijn en ze zich dus niet met hen vereenzelvigen. Maar ik kan natuurlijk niet voor hen spreken.

  1. Marion schreef:

   Ik ga het toch eens vragen. Het is denk ik heel belangrijk dat we met z’n allen overeind blijven. Dus samen met alle Moslims.

   1. levelieze schreef:

    Absoluut. Het is een strijd van mensen tegen terroristen, niet van wij tegen de moslims.

 16. els schreef:

  Wow, krachtig artikel. Vooral je laatste stuk over goed zijn voor elkaar!

  1. Marion schreef:

   Dat is waar het uiteindelijk allemaal draait. Er zijn maar weer weinig mensen die goed lezen en dat door hebben. ❤

   1. Els schreef:

    Ik geef vandaag extra veel glimlachen weg :-)!

 17. Conny schreef:

  Het is niet waar dat enkel mensen met een Moslim achtergrond terrorist zijn. Denk aan de jaren 70 toen er een golf van aanslagen en kapingen was door Molukkers. Denk aan de Rote Armee Fraction. De PLO, de IRA, de ETA, noem maar op. Wel allemaal onder het mom van ‘heilige oorlog’ of een andere idealistische gedachte. En wat ‘wij’ gristenen hebben uitgevreten in Zuid-Amerika (en de kruistochten etcetera). Extremisten. Die waren er altijd al en zullen er altijd zijn.
  Dit heeft niets met geloof te maken. Zij gebruiken het geloof – welk dan ook – alleen als excuus. En daarom geloof ik niet.

  1. Marion schreef:

   Ik doelde op de huidige aanslagen golf van IS. Natuurlijk zijn er overal terroristen. Is altijd zo geweest. Helaas.

 18. Saar schreef:

  Het is in mijn ogen maar een domme reactie om een gedachtengoed te verbieden, of een geloof. Men gelooft toch niet echt dat extreem rechts of islam verboden kan worden? Een idee leeft in mensen hun hoofd en dan valt niet uit te roeien. Beter is het om ons eens af te vragen wat iemand drijft tot zo’n daad. Niet om het als excuus te gaan gebruiken, maar om de omstandigheden te veranderen zodat iemand minder snel tot zo’n daad overgaat.

  Zoals hierboven ook wordt gezegd: ons geheugen is zo kort. Het zijn nu opvallend vaak moslims, maar in het verleden zijn er ook andere groepen geweest die in hun vrijheidsstrijd overgingen tot terrorisme: in Spanje en Ierland zijn nog steeds zogenaamde terreurgroepen actief, maar die landen werden een paar jaar geleden nog geteisterd door terreur en het ging niet om moslims, maar Spanjaarden of Ieren die streden om hun vrijheid of hun rechten.

  En dat is nu weer niet anders geloof ik.

  1. Marion schreef:

   Of het dom is laat ik in het midden, maar ik kan me de gedachtegang best even voorstellen.

   1. Saar schreef:

    Tussen ‘het is’ en ‘ik vind’ bestaat er nog steeds een wereld van verschil 😉

 19. marielle schreef:

  Wat heb je dit weer ontzettend mooi omschreven Marion
  Wta je zegt is zo waar, zowel hoe wij met anderen om “moeten” gaan als het bij de dag leven.

  Heel mooi geschreven…het is vreselijk allemaal

 20. Myriam schreef:

  Ben ik helemaal met je eens Marion. Mensen komen tot dergelijke daden omdat er al héél lang iets totaal scheef zit in onze maatschappij, en NIET omdat ze moslim zijn. Haat bestrijden met liefde, maar moeilijk is het wel, als je de ongelofelijke ellende ziet die wordt aangericht:(

  1. Marion schreef:

   Het is een oneerlijke strijd, omdat zij wapens gebruiken. Normaliter overleeft haat geen liefde, maar nogmaals, als je wapens inzet om te moorden … tsja, dan houdt het op. Maar ik geef niet op. En jij ook niet. I know. 😚

   1. Myriam schreef:

    Ik niet neen, jij ook niet. Spread the love 🙂

 21. joorloveswriting schreef:

  Mooi geschreven! Echt verschrikkelijk wat er is gebeurd daar… 😦 😦

 22. xmodeorakelsx schreef:

  Je hebt gelijk het is inderdaad vreselijk en onze gedachten zijn bij de overlevenden en de families van de slachtoffers.

 23. Madeleine schreef:

  Eerlijk gezegd wil ik het nieuws niet meer volgen. Je wordt er gewoon bang van. Mooi geschreven, Marion. Ik hoop op een wonder dat het allemaal stopt. Het komt allemaal zo dichterbij 😦

 24. Roos schreef:

  Ben het helemaal met je eens Marion! Mensen denken snel te groot ‘ oh dat ligt buiten mijn bereik’, terwijl je vaak door gewoon vriendelijk te zijn in je omgeving soms al hele verschillen kunt bewerkstelligen. Onbewust, dat dan weer wel. Veelal is men resultaatgericht natuurlijk en wil je zien dat iets effect heeft en/of hoe/wat het effect is. Tja, vriendelijkheid zou eenieder moeten uitdragen, vind het niet meer dan normaal eigenlijk. Zelf lach ik altijd naar mensen die ik tegenkom, of ik groet ze. Velen zijn dat niet meer gewend, maar bij enkelen veranderd hun sombere hoofd toch in een lach.
  Maakte het zelf gisteren nog mee: was moe en liep naar werk zonder er echt zin in te hebben. Onderweg stonden een aantal gemeentewerkers en een van hen zei op zo’n vrolijke, gemeende toon ‘ goedemorgen jongedame’. Tja, ik kon niet anders dan lachen, en mijn humeur sloeg ook gelijk om. Gniffelend kwam ik aan op m’n werk. Zoiets simpels kan zoveel doen bij een ander… 🙂

 25. Sabine schreef:

  Mooi verwoord. Een betere wereld begint bij jezelf is ook hier weer van toepassing. Al ben ik een beetje bang dat veel mensen te bos of wat zijn en geen vertrouwen meer hebben om ook zo te denken. En dat begrijp ik ook wel eigenlijk.

 26. Nathalie schreef:

  Deze mensen kan je niet stoppen… van nature zijn ze niet zo, ze worden gevormd al dan niet door een geloof of religie.

  Het valt niet te stoppen, ik hoop dat het stopt….

 27. Jaixy schreef:

  Te verdrietig dit. Waarom die haat. Waarom dat geweld. Waarom waarom…. Waarom altijd grote groeperingen de schuld geven van een individuele daad…. Waarom….

 28. Flavie schreef:

  Verschrikkelijke gebeurtenissen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s